Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ξετινάξτε, κ.Τ. Κανελλόπουλε, τους διεφθαρμένους σωφρονιστικούς...‏


.

Από το PRESS ON ICE
.
Τον ορισμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου ως υπεύθυνου των ερευνών για τη διαφθορά σωφρονιστικών υπαλλήλων, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε τη μετατροπή των φυλακών Γρεβενών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, στις οποίες θα μεταφερθούν όλοι οι βαρυποινίτες, μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα.
Αίσθηση όμως προκάλεσαν τα όσα τόνιζαν σήμερα πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν...
υπόνοιες για διασύνδεση μελών της ομάδας των «16» με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ακόμη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να υπάρξουν «εκπλήξεις» από την άρση τραπεζικού απορρήτου που είχε διαταχθεί μετά την δεύτερη απόδραση του Β. Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό για υπαλλήλους στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάσταση. Όπως ανέφεραν, δεν αποκλείεται από τα στοιχεία που θα προκύψουν κάποιοι υπάλληλοι στον Κορυδαλλό να συνδέονται και με την υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος, όπως αποκαλούνται πλέον τα μέλη της συμμορίας που απήγαγε τον εφοπλιστή Π. Παναγόπουλο.
Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε σύσκεψη των υπεύθυνων των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας, με θέμα τη διαφθορά στις φυλακές, ενώ όπως έγινε γνωστό δόθηκε τριήμερη προθεσμία στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, Μ. Κουκάκη, για να ολοκληρώσει την έρευνα που διεξάγει σχετικά με τον διευθυντή των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων και προϊστάμενο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Μ. Κυριακάκη. Η παράταση δόθηκε προκειμένου να εξεταστούν μάρτυρες τους οποίους πρότεινε ο κ. Κυριακάκης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τα κρούσματα διαφθοράς στις φυλακές της χώρας ακόμη και με την επανεξέταση παλιότερων υποθέσεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

press-gr

Read more...

Η "γραμμή" (;) του ΠΑΣΟΚ για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών...



.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
.
Το "ενημερωτικό σημείωμα" του αρμόδιου εισηγητή Γ. Σκουλά: Τα "ναι μεν, αλλά..." για το επίμαχο νομοσχέδιο που αρχίζει να συζητείται στη Βουλή

Από τον Μαρίνο Πουλάκη

Ξεκινά αύριο Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την «ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας», δηλαδή για την ονομαστικοποίηση καρτοκινητών. Ήδη το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, ενώ ο ΛΑΟΣ υπέρ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπός του Θανάσης Τσούρας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την έναρξη της συζήτησης σήμερα στη Βουλή.
Εμείς αποκαλύπτουμε κατ΄αποκλειστικότητα ολόκληρο το "ενημερωτικό σημείωμα" που ετοίμασε ο αρμόδιος για το θέμα αναπληρωτής εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Σκουλάς. Από την ανάγνωση του κειμένου, προκύπτει ότι προσπαθεί να ισορροπήσει, με τη λογική του "ναι μεν, αλλά...", σε τεντωμένο σχοινί εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις νέες ρυθμίσεις αλλά και δίχως να τις απορρίπτει σαφώς.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ενημερωτικό Σημείωμα τον Βουλευτή Ν. Ηρακλείου Γιάννη Γ. Σκουλά για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».

Εισαγωγικά
Είναι φανερό ότι μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη η Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές, έχει αποφασίσει να σκληρύνει την στάση της απέναντι στα φαινόμενα της εγκληματικότητας που η ίδια δημιούργησε με την αδυναμία και την ανικανότητα της την τελευταία πενταετία. Την ίδια στιγμή η ραγδαία άνοδος των ποσοστών του ΛΑΟΣ και...
η ξεκάθαρη όσο και ακραία άποψη που εκφράζει για ζητήματα που άπτονται της Δημόσιας Ασφάλειας και Τάξης, έχουν οδηγήσει το Κυβερνών κόμμα να ξεχάσει το θεώρημα του μεσαίου χώρου, να εξοβελίσει κάθε αναφορά στο κέντρο και να ξιφουλκεί στα θολά νερά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, και της δήθεν «ασφάλειας» των πολιτών. Με αυτά τα κίνητρα λοιπόν έρχεται σήμερα να καταθέσει το Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών που φέρει τον γενικό τίτλο «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».

Παρατηρήσεις επί της αρχής
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα Νομοσχέδιο που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικότητας. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν καταφέρνει να κινηθεί σε αυτή την λεπτή γραμμή, καθώς σε μεγάλο βαθμό η λογική του ακουμπάει σε ακροδεξιές πολιτικές. Επί της ουσίας και συνοπτικά, μπορούν να γίνουν οι παρακάτω παρατηρήσεις επί της αρχής:
1. Δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα η γνώμη των Κοινωνικών Φορέων να λείπει από το τελικό αποτέλεσμα. Ο υποτιθέμενος διάλογος κράτησε μόλις πέντε ημέρες (από 18.06.2009 – 23.06.2009), την στιγμή που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες διήρκησε μήνες (Μεγάλη Βρετανία) ακόμα και χρόνια (Ισπανία).
2. Κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του Νομοσχεδίου στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, είχαν προσκληθεί να παραστούν (μετά από παρέμβαση του κ. Τσούρα), η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η ΓΕΣΕΒΕ. Τελικά κανένας από αυτούς τους φορείς δεν προσήλθε και μονάχα ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας βρίσκονταν στην αίθουσα. Από το περιστατικό αυτό καταλαβαίνουμε την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου, αλλά και την αδιαφορία της Ν.Δ. να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο διάλογο.
3. Πρόκειται για άλλη μια καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα πρακτική της Ν.Δ., η οποία βλέποντας την επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με την σύλληψη των απαγωγέων του κ. Παναγόπουλου, προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο πολιτικά. Άλλωστε είναι γεγονός ότι περίπου δέκα ημέρες η υπόθεση του «Συνδικάτου του Εγκλήματος», καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στα ΜΜΕ, τόσο τα ηλεκτρονικά, όσο και στα έντυπα, με καλύτερο παράδειγμα την κρατική τηλεόραση. Αυτή την ατμόσφαιρα προσπαθεί η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για να δείξει ότι η ίδια κάνει βήματα για την πάταξη της εγκληματικότητας.
4. Η Κυβέρνηση διατείνεται ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα κατορθώσει να δώσει ένα καίριο πλήγμα στην εγκληματικότητα. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την ταυτοποίηση των καρτοκινητών σε άλλες χώρες, είναι ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Για παράδειγμα ο διαπρεπής καθηγητής του LSE Gordon Gow, τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη που να επιβεβαιώνει ότι η ταυτοποίηση των καρτοκινητών λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας στην ανάπτυξη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας». Την ίδια θέση διατυπώνει και η υπηρεσία προσωπικών δεδομένων του Καναδά.
5. Κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, δεδομένου ότι η τροποποίηση εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων, επιτρέπεται μόνο στο μέτρο που δεν θίγονται κεκτημένα δικαιώματα που συγκροτούν την παρεχόμενη από το Σύνταγμα στάθμη προστασίας. Εφόσον δηλαδή μια νομοθετική τροποποίηση επιφέρει μείωση της προστασίας συνταγματικού δικαιώματος, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει παραβίαση του συνταγματικού κεκτημένου, παραβιάζεται το ίδιο το Σύνταγμα.
6. Δεν υπάρχει ζήτημα «νομιμοποίησης του Νομοσχεδίου μέσω του άρθρου 15 της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ, όπως η Κυβέρνηση επικαλείται. Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2009, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης και Κατερίνα Μπατζελή, κατέθεσαν ερώτηση προς την Επιτροπή για την ύπαρξη ή μη Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που να επιβάλλει στα κράτη – μέλη την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων. Η απάντηση του ο κ. Barrot (Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης Ελευθερίας και Ασφάλειας) στις 28/4/09 είναι αποκαλυπτική: «Δεν υφίσταται κοινοτική νομοθεσία που να απαιτεί από τα κράτη μέλη να ταχτοποιούν ονομαστικά τους χρήστες προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας».
7. Ενδέχεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα εγκληματικότητας και παραοικονομίας. Από την στιγμή που σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και δη γειτονικές μας δεν εφαρμόζονται αντίστοιχα μέτρα για τα καρτοκινητά, μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος με ένα σύντομο ταξίδι ή διαθέτοντας τις κατάλληλες γνωριμίες να φέρει κάρτες SIM, στην Ελλάδα τις οποίες και μπορεί να χρησιμοποιήσει εκ των υστέρων για εγκληματικούς σκοπούς. Έτσι, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η «Μαύρη Αγορά».
8. Θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα περίπτερα όπου ακόμα και σήμερα διακινείται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καρτοκινητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), το 80% της πώλησης των καρτών SIM για καρτοκινητά γίνεται εκτός των μαγαζιών της κινητής τηλεφωνίας. Το κόστος για τους μικρομεσαίους αναμένεται λοιπόν να είναι τεράστιο.
9. Δεν μπορεί να γίνει μέσα στο χρονικό διάστημα που η Κυβέρνηση υποστηρίζει. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 13.500.000 καρτοκινητά, από τα οποία τα 9.000.000 είναι ενεργά. Οι προτεινόμενες διαδικασίες για την ταυτοποίηση είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Επιπλέον να σημειωθεί ότι το απόθεμα σε καρτοκινητά φτάνει σήμερα τα 6.000.000 σε 10.000 σημεία πώλησης.

Συνοπτικά
Πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια της Κυβέρνηση να επιδείξει έργο. Για άλλη μια φορά όπως αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατεί να δει την ουσία των πραγμάτων που δεν είναι άλλη από την έκρηξη της εγκληματικότητας, επί της δική της διακυβέρνησης.
Ο εισηγητής του Νομοσχεδίου στην Επιτροπή του Α΄ Θερινού κ. Θανάσης Τσούρας, επιφυλάχθηκε για την τοποθέτηση επι του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Παρατηρήσεις επί των άρθρων

Άρθρο 1 – Σκοπός: Η Ν.Δ. επιμένει ότι με την ταυτοποίηση των καρτοκινητών θα εμπεδώσει ξανά το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνικό λαό. Πρόκειται αναμφίβολα για αερολογίες όπως φάνηκε και στις παρατηρήσεις που έγιναν επί της αρχής.

Άρθρο 2 – Ορισμοί: Εισάγονται οι αναγκαίοι ορισμοί. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην έβδομη παράγραφο ζητούνται πολλά περισσότερα στοιχεία από όσα πραγματικά απαιτούνται για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών. Σε έγγραφο που απέστειλε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, θεωρεί απαραίτητο να απαλειφθούν τα σημεία γ, δ, ε, καθώς βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/24/ΕΚ. Παράλληλα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την 2476/03/04/2007 απόφαση της, κρίνει ότι η διατήρηση της φωτοτυπίας για την ταυτοποίηση των στοιχείων του κατόχου, υπερβαίνει την Αρχή της Αναγκαιότητας και Προσφορότητας των Δεδομένων

Άρθρο 3 - Ταυτοποίηση Συνδρομητή και Χρήστη Κινητού: Πώς μπορούν οι υπάλληλοι των καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας να διασταυρώσουν τα στοιχεία των χρηστών, ειδικότερα από την στιγμή που μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και αλλοδαποί; Αυτά τα δύο ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Στην 1η παράγραφο του 3ου άρθρου εγείρεται ζήτημα κατά πόσο προχωράμε στην ταυτοποίηση του καρτοκινητού ή ένα βήμα παραπέρα και ζητάμε και την ταυτοποίηση του ίδιου του κινητού. Δεν είναι ξεκάθαρο.
Στην 3η παράγραφο του ίδιου άρθρου, δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον ο πάροχος θα συλλέγει τα στοιχεία ταυτότητας και αμέσως μετά θα ενεργοποιεί τη σύνδεση, ή η σύνδεση θα ενεργοποιείται αφού γίνει επιβεβαίωση των στοιχείων ταυτότητας.
Στην 5η παράγραφο του άρθρου 3, παραμένει αδιευκρίνιστο το ποιος θα πληρώσει. Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ότι το κόστος της ταυτοποίησης δεν θα μετακυλιστεί τελικά στον καταναλωτή. Η δήλωση του κ. Στεφανόπουλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι: «το κόστος δεν θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή με τη πράξη της ταυτοποίησης. Το ευρύτερο κόστος της υλοποίησης αυτής της διαδικασίας, όποιο και εάν είναι θα ανταποκριθεί στα μεγέθη του κλάδου», δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Άρθρο 4 – Υποχρεώσεις Συνδρομητή: Πολλά τα κενά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ, οι ανήλικοι, που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν κινητό και δη καρτοκινητό το χάσουν ή τους το κλέψουν. Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Που και με ποιον τρόπο θα βρουν αυτοί οι άνθρωποι το δίκιο τους;

Άρθρο 5 – Διατήρηση και Πρόσβαση στα στοιχεία του Συνδρομητή: Πρέπει να αλλάξει η διάταξη που προβλέπει τον χρόνο κράτησης από τον πάροχο των προσωπικών δεδομένων του συνδρομητή, ώστε να είναι σύμφωνη και σύννομη με την 2006/24 Κοινοτική Οδηγία, Άρθρο 6 όπου ορίζεται ότι τα δεδομένα κρατούνται για διάστημα όχι μικρότερο των έξι μηνών και όχι μεγαλύτερο των δύο ετών. Σύμφωνη με αυτή την άποψη είναι και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

Άρθρο 6 – Έλεγχοι και Διοικητικές Κυρώσεις: Αρμόδια για την διενέργεια των ελέγχων ορίζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που όμως παρουσιάζει τραγικά κενά ανθρώπινου δυναμικού.

Άρθρο 7 – Μεταβατικές διατάξεις: Τίθεται και πάλι ζήτημα ποιος θα πληρώσει το κόστος από την ενημέρωση που υποχρεούνται να κάνουν οι πάροχοι προς τους κατόχους αριθμών ανώνυμων συνδέσεων (με κάθε πρόσφορό μέσο, γραπτά μηνύματα, διαφήμιση

Άρθρο 8 – Τροποποιούμενες Διατάξεις: Με το άρθρο 8 προβλέπεται η τροποποίηση της παραγράφου 7 του άρθρου 5 του ν. 3471/2006, η οποία στη αρχική της μορφή προέβλεπε την υποχρέωση του φορέα παροχής διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικώς εφικτό να καθιστά δυνατή τη χρήση και πληρωμή των υπηρεσιών αυτών ανωνύμως ή με ψευδώνυμο. Συγκεκριμένα, απαλείφεται ό όρος «χρήση», ενώ διατηρείται η ανωνυμία στην πληρωμή προς διευκόλυνση του δικτύου διανομής και εμπορικής λειτουργίας των παρόχων και του δικτύου διανομής συσκευών και καρτών.

Άρθρο 9 – Χρόνος Έναρξης: Ορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων του νόμου μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παρατηρήσεις επί των Τροπολογιών

1. Τροπολογία για Κάμερες Παρακολούθησης και Δημιουργία Τράπεζας DNA: Η πλέον επικίνδυνη και προβληματική τροπολογία. Καθιστά νόμιμη την χρήση των καμερών και θέτει τις βάσεις για την δημιουργία Τράπεζας DNA.
2. Τροπολογία για την Απαλλαγή Συγκεκριμένων Ναυτιλιακών Εταιρειών από το Φόρο στην Συγκέντρωση Κεφαλαίων: Τροπολογία παλινωδία αφού ουσιαστικά με αυτή η Κυβέρνηση αναιρεί δικό της ψηφισμένο προ δύο μηνών Νομοσχέδιο. Πολλά τα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα του.
3. Τροπολογία για Αποζημιώσεις Ιατρών που Αναλαμβάνουν την Εξέταση Υποψήφιων Οδηγών: Προτείνεται η πληρωμή να γίνεται μέσω τω Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με πόρους που θα κατευθύνονται σε αυτές από το Υπουργείο Μεταφορών. Η Κυβέρνηση και πάλι δίνει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως για ακόμα μια φορά να εγγυάται τα οικονομικά κονδύλια για την στήριξη της.
4. Τροπολογία για την Επαναφορά του Καθεστώτος Απαγόρευσης των Δημοσκοπήσεων Μέχρι και 15 ημέρες από τις Εκλογές: Η Ν.Δ. νομοθετεί κατά το δοκούν. Όταν βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θέτει το όριο στις δύο ημέρες, τώρα που η ήττα είναι βέβαιη, το επεκτείνει στις 15 ώστε να μπορέσει να «παίξει» υπόγεια παιχνίδια στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
5. Τροπολογία για τους Ιπτάμενους Χειριστές: κινείται σίγουρα προς την θετική κατεύθυνση, ωστόσο είναι φανερό ότι πρόκειται για μια ακόμα προεκλογική παροχή της Ν.Δ. ώστε να δείξει το φιλολαϊκό της πρόσωπο.
press-g


Read more...

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας μέχρι και 1%



Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας μέχρι και 1% αναμένει για το 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος. Η νέα πρόβλεψη είναι προς το χειρότερο, καθώς τον Απρίλιο η ΤτΕ προέβλεπε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Αξιωματούχος της ΤτΕ- ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του- δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι "αναμένουμε συρρίκνωση μεταξύ 0 και 1%".

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις τουριστικές αφίξεις και την ιδιωτική κατανάλωση, οι οποίες είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου.
nooz

Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!

Δήλωση Λ.Κατσέλη σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας για την πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας για τη διάθεση μετοχών κυριότητας του Δημοσίου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ Α.Ε. σε στρατηγικό επενδυτή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:





Δηλώσεις Άννας Διαμαντοπούλου μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για την Παιδεία


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για την Παιδεία, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις







Read more...

Ο Παπαγγελόπουλος αναλαμβάνει την ΕΥΠ...


Από τον Στάθη Παλαιολόγο

.
Ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελοπουλος (φωτογραφία) έως τώρα προϊστάμενος των ερευνών για θέματα τρομοκρατίας, αναλαμβάνει διοικητής της ΕΥΠ στη θέση του πρέσβη Ιωάννη Κοραντή.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την παραίτηση Κοραντή ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλοπουλος με το αιτιολογικό ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία πρέπει να διοικείται από δικαστικό λειτουργό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναλαμβάνει τη θέση παραιτούμενος από το δικαστικό σώμα.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται πάντως λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη των απαγωγέων του Περ. Παναγόπουλου στην οποία καθοριστικό ρόλο, όπως ελέχθη, έπαιξε η ΕΥΠ. Από την ΕΥΠ προέρχεται ο νέος διοικητής Ασφαλείας Αττικής Γιάννης Δικόπουλος.

press

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “METRO” ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΒΟΥΖΑ

[146_maurovounio2.jpg]


- Κύριε Κουβέλη θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από την υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας που ήρθε στην επικαιρότητα με τις συγκρούσεις στο Γραμματικό. Θεωρείτε ότι η χωροθέτηση για την Αττική που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το 2003 αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί είναι επίκαιρη ή πρέπει να τροποποιηθεί;

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, τον οποίο επεξεργάστηκε και θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, είναι η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που υπήρξε. Ήταν ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να τον εφαρμόσει, αλλά και να κάνει τα αναγκαία βήματα ώστε να προχωρήσει μπροστά με έμφαση στην ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, την κομποστοποίηση, και την τελική διάθεση του υπολείμματος μόνο.

Η κυβέρνηση όμως απέτυχε κι εδώ. Αντί να περάσει από το σχεδιασμό των ΧΥΤΑ στην νέα εποχή της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων, δηλαδή την ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, με κατασκευή κέντρων διαλογής και ανακύκλωσης, ΧΥΤΥ και μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων, πέντε χρόνια μετά προσπαθεί να κατασκευάσει ΧΥΤΑ, να κλείσει χωματερές χωρίς να ξέρει τι θα κάνει τα απορρίμματα, δημιουργεί κοινωνικές ρήξεις, και διασύρει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Διάβασα τις τοποθετήσεις των κομμάτων της Αριστεράς που υποστήριζαν ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στο Γραμματικό και να γίνει διάλογος με τους κατοίκους και τους φορείς. Θεωρείτε ότι αυτές οι απόψεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ή πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί, εκτός των άλλων, ανάμεσα σ’ αυτούς που αντιδρούν είναι και στελέχη του δικού σας κόμματος (βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την περιοχή)…..

Η κυβέρνηση αντέδρασε σπασμωδικά ώστε να δείξει έργο και να καλύψει την ανεπάρκειά της, με την εφαρμογή αποσπασμάτων από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που είχε παραλάβει από το ΠΑΣΟΚ το 2004. Με τον τρόπο αυτό όμως δεν μπορεί να επιτύχει την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, ούτε και να εφαρμόσει κοινωνικά αποδεκτές και δίκαιες λύσεις τόσο για την Ανατολική Αττική, όσο και τη Δυτική που είναι μέχρι σήμερα ο μεγάλος αδικημένος.

Αυτό δημιουργεί πέραν των άλλων και βαθιές κοινωνικές συγκρούσεις, όπως αυτή που είδαμε στο Γραμματικό. Η μόνη σύγχρονη και υπεύθυνη λύση είναι να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί για να προωθήσουμε μια πολιτική μείωσης απορριμμάτων με επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση των απορριμμάτων και ενεργειακή αξιοποίηση. Δεν πιστεύω ότι εν τέλει θα υπάρχουν αντιδράσεις για διαχείριση μόνο των υπολειμμάτων.

- Εκτός όμως από την Αττική που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεδομένης και της απειλής της Ε.Ε. για μεγάλα πρόστιμα στην περίπτωση που δεν έχουν κλείσει οι παράνομες χωματερές μέχρι τα τέλη του 2009;

Το ΠΑΣΟΚ, με ευθύνη και συναίσθηση ότι θα κληρονομήσει ένα τεράστιο πρόβλημα με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης, πιστεύει ότι ο μεγάλος χαμένος δεν μπορεί να είναι και πάλι ο πολίτης που θα κληθεί να πληρώσει μέσα από φόρους και υπέρογκα δημοτικά τέλη για πυροσβεστικές λύσεις της τελευταίας στιγμής. Η ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης δεν μπορεί πια να γίνεται βαρίδι στο αύριο των πολιτών.

Χρειάζεται άμεση μετάβαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε ο σχεδιασμός να μπορέσει να εφαρμοστεί με τη συμμετοχή των πολιτών, με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει τις σύγχρονες επιταγές της κοινωνίας, τουλάχιστον ας μην κλείνει το δρόμο στην εξέλιξη της χώρας.

- Υπάρχει συνολικό σχέδιο από το ΠΑΣΟΚ για την ανακύκλωση των απορριμμάτων σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου στους ΧΥΤΑ να φτάνει μικρότερος όγκος απορριμμάτων και με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να εφαρμοστεί άμεσα;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια, πρώτα από όλα πρέπει πάση θυσία να οδηγηθούμε σε μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πηγή. Χρειάζεται όμως να δημιουργηθούν νεα συστήματα ανακύκλωσης τα οποία θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα και δεν θα εναντιώνονται σε αυτά.

Κατά περίπτωση, θα πρέπει να εξεταστεί η ενεργειακή αξιοποίηση εφαρμόζοντας τις βέλτιστες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς όμως να θεωρείται πανάκεια και να ακυρώνει τα ιδιαίτερα σημαντικά βήματα που αναφέρθηκαν ήδη.

- Η κυβέρνηση προχωρά σε ρύθμιση για την «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Μπορεί να γίνει αυτό σε μόνιμη βάση ή οι πολίτες θα καλούνται συχνά πυκνά και ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες του κράτους να πληρώνουν για τους ημιυπαίθριους; Επιπροσθέτως, με ποιον τρόπο το κόμμα σας ως κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε όλες αυτές εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις που αντιστρατεύονται κάθε έννοια «σοβαρού κράτους Δικαίου»;

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει χρήματα, κοροϊδεύει τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων, αφού το μέτρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκοντάψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η τακτοποίηση που για εισπρακτικούς λόγους και μόνο προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών δεν τακτοποιεί το ζήτημα της νομιμότητας από πολεοδομική άποψη.

Η Κυβέρνηση κάνει εκβιαστική χρήση ενός μαζικού φαινομένου παρανομίας –με ευθύνη του κράτους- επιθυμώντας να πετύχει την εισροή πόρων στα Ταμεία. Και μάλιστα σε μια χώρα που πνίγεται από την υπερδόμηση, την άναρχη οικιστική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική κατάρρευση!

Αν κανείς θέλει να λύσει το πρόβλημα πρέπει πρώτα να προβεί σε αλλαγές στο ΓΟΚ και στην πολεοδομική προσέγγιση ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή της παρανομίας και της αυθαιρεσίας, και στη συνεχεία να ρυθμίσει στα πλαίσια του Συντάγματος και της νομοθεσίας τις υπάρχουσες παραβάσεις. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση.

- Και μιας και μιλήσαμε για εισπρακτικά μέτρα, τι απαντάτε στο επιχείρημα της ΝΔ ότι τα νέα φορολογικά μέτρα είναι αναγκαία και λαμβάνονται από μία κυβέρνηση που δεν διστάζει να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος;

Η κυβέρνηση αυτή δεν διστάζει να λάβει μέτρα που μεταφέρουν το κόστος της δικής της ανεπάρκειας στις πλάτες των πολιτών. «Με ξένα κόλλυβα» λέει ο λαός, και αυτό ακριβώς ισχύει εδώ. Αφού κατάφερε η κυβέρνηση με τους απαράδεκτους χειρισμούς της να θέσει την οικονομία της χώρας σε επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια, τώρα μεταφέρει τα βάρη στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ασθενέστερους οικονομικά και πολιτικά. Αν η κυβέρνηση είχε κάνει σωστή διαχείριση της οικονομίας, ούτε τα επαχθή φορολογικά μέτρα θα ήταν αναγκαία – και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που η οικονομία χρειάζεται τόνωση, όχι πάγωμα – και η οικονομία μας θα ήταν πολύ πιο έτοιμη να αντισταθεί στην διεθνή κρίση.

- Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει εσωτερική εξεταστική επιτροπή στο ΠΑΣΟΚ για να διερευνήσει αν υπάρχουν στελέχη που εμπλέκονται με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, όπως ζήτησαν συνάδελφοί σας μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί συνολικά στο θέμα της διαφάνειας. Η πρόταση του Γ.Α. Παπανδρέου για συνολική εξέταση και της περίπτωσης της Siemens αλλά και των άλλων υποθέσεων που οδηγήθηκαν σε παραγραφή με το κλείσιμο της βουλής ένα ολόκληρο μήνα πριν τις ευρωεκλογές, καλύπτει – αν γίνει αποδεκτή – απόλυτα την ανάγκη για διαφάνεια και διερεύνηση και στα άλλα κόμματα, και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται την αλήθεια, γιατί έχει αποδείξει το ηθικό του πλεονέκτημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι που απορρίπτει συστηματικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και κρύβεται πίσω από διαδικασίες στο όριο της κοινοβουλευτικής τάξης και της δημοκρατίας.

- Εσείς για πότε ετοιμάζεστε για εκλογές: Το φθινόπωρο ή την άνοιξη;

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, και έχουμε ήδη μιλήσει με τους πολίτες για τις λύσεις που θα εφαρμόσουμε. Απλά, όσο νωρίτερα υπάρξουν εκλογές, τόσο πιο σύντομα θα απαλλαγεί ο τόπος από την χειρότερη κυβέρνηση που έχει δει μεταπολιτευτικά.

- Υπουργικό κοστούμι έχετε ράψει: Το ρωτώ αυτό γιατί, εκτός των άλλων, το κόμμα σας έχει δεσμευθεί για την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος….

Ξέρετε, εγώ προτιμώ να φοράω κυρίως το τζιν μου. Τα κοστούμια δεν είναι το δυνατό μου σημείο… Πάντως η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ανεξάρτητου και ισχυρού υπουργείου περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική σε μια χώρα που χρειάζεται πραγματικά να βάλει τάξη στην διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, και κυρίως να εντάξει το περιβάλλον σε κάθε πολιτική, τη γεωργία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, την παιδεία. Οι πολιτικές και η βούληση για την υλοποίηση τους έχουν πιο πολλή σημασία από τα πρόσωπα.




Read more...

Οι προκλήσεις μιας Προοδευτικής Διακυβέρνησης


Σκιάθος

Η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς




Read more...

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!!!!



Nabucco: Ενα θνησιγενές εγχείρημα

infognomonpolitics


Read more...

Το σκάνδαλο Βατοπεδίου ...επανέρχεται!

Θα δώσουν κι από πάνω 41 εκατ. ευρώ στον Εφραίμ! Μεθοδεύσεις για να αθωώσουν τους εμπλεκόμενους. Αποκαλύψεις στη Βουλή...

Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου "επανέρχεται" με άλλη μορφή...
Με Ερώτησή τους στη Βουλή 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη καταγγέλουν ότι παρά τις παράνομες ανταλλαγές που είχαν γίνει, μεθοδεύεται η επιστροφή στη Μονή Βατοπεδίου ακόμα και ττων 41.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευθεί από τις αρμόδιες αρχές! Και ότι "με μια νέα σύμβαση που σκοπεύουν να κυρώσουν στη Βουλή ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΥΜΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ!..."
Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης είναι το εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Για τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης
...
ΘΕΜΑ: «Μετά από πολύμηνη ύποπτη άρνηση της Κυβέρνησης να καταργήσει τις παράνομες ανταλλαγές και τις Υπουργικές αποφάσεις στις οποίες αυτές στηρίχθηκαν, Η ΔΗΘΕΝ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ φέρεται να ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ», μέσω νέας συμφωνίας ανταλλαγής, ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, κατά τις οποίες θα επιστραφούν στη Μονή Βατοπεδίου ακόμα και τα 41.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευθεί από τις αρμόδιες αρχές! Ουσιαστικά, όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι σε αγαστή συνεργασία και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων, ΑΦΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕ ΤΑ… ΔΗΜΟΣΙΑ, ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ… ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ 41.000.000 ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ με μια νέα σύμβαση που σκοπεύουν να κυρώσουν στη Βουλή ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΥΜΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ επιβάλλοντας την λογική «ανταλλάξαμε τα δικά μας με τα δικά μας και τώρα για να μας επιστρέψουν τα δικά μας θα λαβουν και 41.000.000 ευρώ»;!»
Πίσω από τις περυσινές κενές περιεχομένου Κυβερνητικές εξαγγελίες για δήθεν διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και πίσω από την ύποπτη άρνηση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει το προηγούμενο φθινόπωρο την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για διαφανή και έγκαιρη επιστροφή των ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο, φαίνεται ότι κρύβονταν οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για μία ακόμα ανεπίτρεπτη και αδιαφανή μεθόδευση στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, εις βάρος και πάλι του Δημοσίου συμφέροντος και επ’ ωφελεία των εμπλεκομένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, προ ολίγων ημερών, η δήθεν εξαπατηθείσα Κυβέρνηση με τους εξαπατήσαντες και σήμερα ποινικά ελεγχόμενους ως ύποπτους για συμμετοχή στις προηγούμενες μεθοδεύσεις των ανταλλαγών, δρομολόγησε και τρίτη αμαρτωλή ανταλλαγή στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, με την Ιερά Μονή να λαμβάνει πίσω τα 41.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευθεί για να επιστρέψει στο Δημόσιο αυτά που ούτως ή άλλως του ανήκουν! Μια μεθόδευση, που σύμφωνα με μία ερμηνεία, επιχειρεί να προσδώσει επίφαση «νομιμοποίησης» στις παράνομες ανταλλαγές και να ενισχύσει την υπερασπιστική γραμμή, όσων εμπλεκομένων δεν επωφελήθηκαν από την εσπευσμένη παραγραφή Καραμανλή με το αιφνίδιο και πρωτοφανές κλείσιμο της Βουλής! Και όλα αυτά, σε ένα Κυβερνητικά συντονισμένο σκάνδαλο που διαπιστωμένα παρήγαγε τεράστια ποσά μαύρου χρήματος, οι πραγματικοί αποδέκτες των οποίων παραμένουν μέχρι σήμερα στην αφάνεια χάρη και στην ύποπτη Κυβερνητική ολιγωρία.
Η ΥΠΟΠΤΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…
Οι βαρύγδουπες υποκριτικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για δήθεν αποκατάσταση της τεράστιας ζημίας που το Κυβερνητικό αυτό σκάνδαλο είχε προκαλέσει εις βάρος της δημόσιας περιουσίας δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Το αντίθετο μάλιστα συνέβη, αφού η Κυβέρνηση Καραμανλή, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ( ερωτήσεις υπ’ αριθμ. 5346/16-9-08 και 10500/25-11-08), φαίνεται να απέφευγε συστηματικά κάθε ενέργεια διασφάλισης της δημόσιας περιουσίας αναφορικά με τις παράνομες ανταλλαγές, γεγονός που φέρεται να υπηρετούσε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα. Και συγκεκριμένα:
(α) αντί να υιοθετήσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για ανάκληση ΟΛΩΝ των ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ αποφάσεων και ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ των συμβολαίων ανταλλαγών χωρίς να ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο, περιορίστηκε σε μία κενή περιεχομένου και χωρίς ουσιαστικά νομικές συνέπειες Υπουργική απόφαση, την υπ΄αριθμ 1098315/6443/Α0010/3-10-08 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία γίνεται ανάκληση ούτως ή άλλως ανίσχυρων Υπουργικών αποφάσεων που είχαν ήδη αναπεμφθεί από το 2003!
(β) Άφησε προκλητικά αναξιοποίητη την υπ’ αριθμ. 87/2008 απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, της απόφασης δηλαδή της δίκης του 2003 που από τότε δικαίωνε το Ελληνικό Δημόσιο και που είχε καταργηθεί ανεξήγητα και παράνομα με απόφαση του τότε αρμοδίου Υφυπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης Καραμανλή.
(γ) διατήρησε σε ισχύ σε όλες τις Υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες υλοποιήθηκαν οι οργιώδεις ανταλλαγές και αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα ακυρότητας των παράνομων συμβολαίων με τα οποία εκχωρήθηκαν χαριστικά στη Μονή και σε εταιρείες που συνδέονται με αυτήν ακίνητα φιλέτα τεράστιας αξίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Αποτέλεσμα της Κυβερνητικής «παράλειψης» ήταν να μη παρέχεται καμία απολύτως διασφάλιση ότι τα δημόσια ακίνητα που εκχωρήθηκαν θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα συνεχίζονται, μέχρι και σήμερα, οι οικοδομικές εργασίες και η εμπορική εκμετάλλευση των χαριστικά εκχωρηθέντων ακινήτων στη Μονή Βατοπεδίου από τους εμπλεκόμενους στο Κυβερνητικό σκάνδαλο.

… ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ: ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ» ΚΑΙ «ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΝΤΩΝ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ… ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

ΕΝ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΕΙ του σημερινού Υπουργού Οικονομικών, η Διοίκηση της ΚΕΔ βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το ίδιο το Υπουργείο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μελετώντας τις προτάσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για τρίτη κατά σειρά ανταλλαγή εν μέσω της ποινικής διερεύνησης του σκανδάλου.

Χαρακτηριστική είναι η υπ’ αριθμ. 1846/441/19-2-9 επιστολή του τότε Προέδρου της ΚΕΔ κ. Γκράτζιου προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που κοινοποιείται στους κ.κ. Υπουργούς Παπαθανασίου και Μπέζα και φέρει τον τίτλο «Διαβίβαση στοιχείων επί των προτάσεων Ι.Μ.Μ.», στην οποία:
• τα ΔΗΜΟΣΙΑ ακίνητα ΦΙΛΕΤΑ που χαριστικά και παράνομα εκχωρήθηκαν στην Μονή μέσω του οργίου ανταλλαγών αναφέρονται ως
«πρώην δημόσια ακίνητα, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα στην κυριότητα της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου».
Ουσιαστικά δηλαδή η Κυβέρνηση Καραμανλή και τα όργανα αυτής επιμένουν αμετανόητα, ύποπτα και ανεξήγητα να αντιμετωπίζουν τις παράνομες ανταλλαγές ως δήθεν νόμιμες και τα ακίνητα του Δημοσίου ως δήθεν περιουσία της Μονής!
• Η Διοίκηση της ΚΕΔ γνωστοποιεί στο Υπουργείο Οικονομικών ότι βάσει Ειδικού Πληρεξουσίου η ΚΕΔ θα λειτουργεί πλέον ως πληρεξούσια της Μονής Βατοπεδίου!

ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ: ΠΩΣ, ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΟΛΑΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ 41.000.000 ΕΥΡΩ!

Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση Καραμανλή εμφανίζεται να διαπραγματεύεται σκανδαλωδώς με τους όρους της ποινικά ελεγχόμενης ιεραρχίας της Μονής Βατοπεδίου τα ήδη δημόσια ακίνητα, σαν να μην υπήρξε ποτέ η υπ’ αριθμ. 87/2008 απόφαση του Δικαστηρίου της Ροδόπης, σαν να μην υπήρξε ποτέ σκάνδαλο, σαν να μην έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη και σαν να ανήκουν όλα τα παρανόμως ανταλλαγέντα στην Μονή! Και επιπλέον, στα πλαίσια της αδικαιολόγητης αυτής διαπραγμάτευσης αδιαπραγμάτευτων περιουσιακών δικαιωμάτων του, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα (!!) για τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων Κυπριακών εταιρειών αφανών μετόχων, μέσω των οποίων κυκλοφόρησαν και μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος, τα οποία ακόμα να διερευνηθεί που κατέληξαν…!
Μάλιστα, συγκεκριμένο από 16/4/09 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΣΚ, το περιεχόμενο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αποδεκτό, φέρεται:
• να παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στην παράνομη φύση των ανταλλαγών ή έστω στην δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης. Μάλιστα, σε κανένα σημείο δεν ξεκαθαρίζει το αυτονόητο, ότι οι παράνομες ανταλλαγές δεν μεταβίβασαν τα ακίνητα φιλέτα ΠΟΤΕ στη Μονή και έτσι οι τρίτοι στους οποίους επιδίωξε η Μονή να τα μεταβιβάσει στη συνέχεια, όπως στην περίπτωση του Ολυμπιακού Ακινήτου, ΔΕΝ απέκτησαν ΠΟΤΕ κυριότητα (βλ. αρ. 1033 Αστικού Κώδικα – απόκτηση κυριότητας ακινήτου παρά μη κυρίου δεν είναι δυνατή, ακόμα και αν ο αποκτών είναι καλόπιστος!). Αυτό, τόσο η ΚΕΔ όσο και το συγκεκριμένο ενημερωτικό σημείωμα εμφανίζονται να το παραβλέπουν, όταν λχ θεωρούν πως τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού ανήκουν στην Κυπριακή εταιρεία ΝOLIDEN LTD.
• να δέχεται ως προϋπόθεση της επιστροφής των ακινήτων στο Ολυμπιακό χωριό την αποδέσμευση των διαβόητων 41 εκ ευρώ που εισέπραξε η Μονή από την πώλησή τους, ποσό που έχει δεσμευθεί στα πλαίσια της δικαστικής και διοικητικής έρευνας! Ουσιαστικά, για να επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο η περιουσία που ούτως ή άλλως του ανήκει θα πρέπει να αποδεσμευθούν ποσά που δεσμεύθηκαν ως προϊόν παράνομης συναλλαγής!
• να προτείνει την υιοθέτηση πρότασης της Μονής για νομοθετική κύρωση της προτεινόμενης ουσιαστικά από τη Μονή λύσης, προκειμένου να υπάρχει «νομικά ασφαλέστερη βάση»... Δίνεται, με τον τρόπο αυτό, η εντύπωση ότι αναζητούνται τρόποι νομιμοποίησης μεθοδεύσεων που, εν πλήρη γνώση των νέων συντονιστών και εκτελεστών της συνέχειας του μείζονος αυτού Κυβερνητικού σκανδάλου, εκτός του ότι υπονομεύουν για μια ακόμα φορά τα συμφέροντα του Δημοσίου, είναι νομικά διάτρητες, καθώς η Μονή δεν έχει ιδιοκτησία στα ακίνητα φιλέτα που παρανόμως της εκχωρήθηκαν και τα οποία επιδιώκει να ανταλλάξει για τρίτη συνεχόμενη φορά χωρίς να της ανήκουν!

Εφόσον, δε, αληθεύει η πληροφορία ότι στη σύνθεση της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που φέρεται να υιοθέτησε τους παραπάνω αδιανόητους ακροβατισμούς συμμετέχουν, χωρίς να εξαιρεθούν, Νομικοί Σύμβουλοι, που ελέγχονται για τις προηγούμενες φάσεις του σκανδάλου, τότε πρόκειται για μια μνημειώδη και προσβλητική για τους θεσμούς εκστρατεία συγκάλυψης και εμπαιγμού του Ελληνικού λαού με τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Καραμανλή.

Μετά τα παραπάνω καλείσθε και ερωτάσθε:

• Πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση που παρουσιάστηκε ως δήθεν εξαπατημένη να μεθοδεύει εν κρυπτώ την συνέχιση του σκανδάλου Βατοπεδίου εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, μαζί με όλους αυτούς που την … εξαπάτησαν;
• Να απαντήσετε εάν αληθεύει ότι μετά από πολύμηνη ύποπτη άρνηση της Κυβέρνησης να καταργήσει τις παράνομες ανταλλαγές και τις Υπουργικές αποφάσεις στις οποίες αυτές στηρίχθηκαν, Η ΔΗΘΕΝ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗ «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ», ΜΕΣΩ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ, ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ 41.000.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ;
• Να αιτιολογήσετε στη Βουλή γιατί απορρίψατε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για άμεση ακύρωση των ανταλλαγών και αντ΄αυτής φέρεστε να δρομολογείται μεθοδικά, βάσει εγγράφων, την υιοθέτηση της πρότασης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, μια πρόταση που προκλητικά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις παράνομες ανταλλαγές ως νόμιμες και τα δημόσια ακίνητα ως δικά της και που αποκλειστική της μέριμνα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμπλεκομένων και η διευκόλυνση ακόμα και της αντιμετώπισης από αυτούς του ποινικού σκέλους της υπόθεσης.
• Να τοποθετηθείτε απέναντι σε επίσημα και κοινοποιημένα στον Υπουργό Οικονομικών έγγραφα της ΚΕΔ που εξακολουθούν τον Φεβρουάριου του 2009 να χαρακτηρίζουν τα ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου ως δήθεν ακίνητα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Μονής.
• Να εξηγήσετε με ποιον τρόπο και με ποια αρμοδιότητα το Υπουργείο Οικονομικών ή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξετάζει και εισηγείται την αποδέσμευση ποσών που έχουν δεσμευθεί στα πλαίσια της δικαστικής και διοικητικής έρευνας από την αρμόδια αρχή.
• Να αιτιολογήσετε στη Βουλή γιατί επιμένετε να θυσιάζετε το δημόσιο συμφέρον στο βωμό της προστασίας των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου και των συμφερόντων τους, γεγονός που καθιστά το Κυβερνητικό αυτό σκάνδαλο διαρκές και εξελισσόμενο μέχρι σήμερα.
• Και κυρίως να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις και τους λόγους για τους οποίους για μία ακόμα φορά η Κυβέρνησή σας εμφανίζεται όμηρος της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας των εμπλεκομένων σε ένα τεράστιο Κυβερνητικό σκάνδαλο, από το οποίο το μαύρο χρήμα που παρήχθη παραμένει – με τη συμβολή της Κυβέρνησής σας - άγνωστο σε ποια ταμεία διοχετεύθηκε.
• Να καταθέσετε στη Βουλή το σύνολο της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ ΚΕΔ, Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις και ενημερωτικά σημειώματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στην ερώτηση.
• Και τελικά με ποιο ηθικό, πολιτικό ή νομικό έρεισμα, προσπαθεί η πνιγμένη στα σκάνδαλα Κυβέρνησή σας να επιβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο τη λογική του «ανταλλάξαμε τα δικά μας με τα δικά μας και τώρα για να μας επιστρέψουν τα δικά μας θα λαβουν και 41.000.000 ευρώ»;
Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Γρηγόρης Νιώτης
Γιώργος Πεταλωτής
Μάρκος Μπόλαρης
Γιάννης Δριβελέγκας
Θεοδώρα Τζάκρη
Γιώργος Παπαγεωργίου
Χρύσα Αράπογλου
Ντίνος Ρόβλιας

press-gr.


Read more...

Τσαγκαροδευτέρα...


(Του Γιώργου Παπαχρήστου)
Υπάρχει πρωθυπουργός στη χώρα;...
Αν πιστέψουμε τις τηλεοπτικές εικόνες, υπάρχει. Είναι ο κύριος που επισκέφθηκε την Παρασκευή για καμιά ώρα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έγινε δεκτός με υποκλίσεις και χαιρετούρες από τον υπουργό και τους υφυπουργούς και μετά τον ξαναείδαν- αλλά όχι εμείς, κάτι γείτονές του στη Ραφήνα.

Σάββατο τον χάσαμε εντελώς, χθες όλη του η...

...δραστηριότητα εξαντλήθηκε σε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Εθνική μπάσκετ εφήβων που ήρθε δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και σήμερα... Σήμερα, Δευτέρα, προφανώς για τον Πρωθυπουργό είναι μια... τσαγκαροδευτέρα. Μηδέν δραστηριότητα, καμία πρωτοβουλία, ούτε συσκέψεις, ούτε συναντήσεις με υπουργούς, τίποτε! Λογικό.

Σε μια χώρα όπου όλα δουλεύουν ρολόι και τα προβλήματα είναι εξαφανισμένα, όπου οι πολίτες περνούν ζωή χαρισάμενη, τι χρειάζεται να κατέβει ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του; Χαμένος χρόνος είναι...
(από τα ΝΕΑ)

nonews-news

Read more...

Η πράσινη οικονομία στο Συμπόσιο της Σύμης


Η κρίση και η προοδευτική διακυβέρνηση στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου το οποίο εφέτος θα γίνει στη Σκιάθο
Το Συμπόσιο της Σύμης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου κάθε χρόνο τέτοια εποχή σχεδόν σε διαφορετική τοποθεσία, κατά προτίμηση σε νησιά του Αιγαίου, προσφέρεται για πολιτικά «προξενιά» . Το 2007 το Συμπόσιο της Σύμης διεξήχθη στην Πάρο, όπου έγινε και το «προξενιό» Παπανδρέου- Ραγκούση. Ο νέος ηγέτης της Greenpease, νοτιοαφρικανός Κούμι Ναϊντού θα διαδεχθεί τον Γκερτ Λέιπολντ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Συμπόσιο της Σύμης, στη Σάμο το 2006. Για τέσσερις ημέρες, από τις 12 ως τις 16 Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μετακομίζει στη Σκιάθο, όπου εφέτος θα προεδρεύσει στο 12ο Συμπόσιο της Σύμης. Τις πρώτες χρονιές της διεξαγωγής του (την πρώτη φορά είχε διεξαχθεί στη Σύμη, απ΄ όπου πήρε και την ονομασία του) δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματά του και έμοιαζε περισσότερο σαν μια κλειστή πολιτική λέσχη για προώθηση απόψεων, προτάσεων και θέσεων που αφορούσαν την πολιτική και την οικονομία.

Από τότε όμως, όπως βεβαιώνουν οι διοργανωτές, άλλαξαν ορισμένες συνήθειες. Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί εφέτος στο ξενοδοχείο «Πρίνσες» στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ενώ έχει προβλεφθεί να παραστούν σε αυτό και δημοσιογράφοι που θα μείνουν όμως στο «Σκιάθος Παλλάς», στις Κουκουναριές.

Προσωρινός τίτλος του θέματος με το οποίο θα ασχοληθεί το συμπόσιο είναι: «Προοδευτική διακυβέρνηση για μια πράσινη οικονομία και μια ........δίκαιη κοινωνία» που μοιάζει περισσότερο σαν σύνθημα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ παρά με διεθνές Συμπόσιο. Εφέτος στο Συμπόσιο αναμένεται να υπάρξει μια πρωτοτυπία, όπως προαγγέλλουν οι διοργανωτές του. Οι απόψεις και οι προτάσεις που θα ακουστούν θα καταγραφούν, εν συνεχεία θα εξειδικευτούν, και όσες θεωρηθούν χρήσιμες θα ενσωματωθούν στα προγράμματα του ΠαΣοΚ. Στην ατζέντα των συζητήσεων έχει προγραμματιστεί και ένα ειδικό θέμα που αφορά τους μελλοντικούς ηγέτες. Τι είναι αυτό; «Ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ηγέτης για να διαχειριστεί μια πολιτική,οικονομική ή κοινωνική κρίση» είναι ο τίτλος του ειδικού αυτού θέματος και εισηγητής του έχει προσκληθεί να είναι ο κ. Ρον Χάιφετς καθηγητής στο Χάρβαρντ. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η οικονομική κρίση, καθώς και οι κλιματικές αλλαγές.

Δεν είναι όμως μόνον ο καθηγητής του Χάρβαρντ που αναμένεται να έρθει στη Σκιάθο, αφού τα «αστέρια» του εφετινού Συμποσίου προαγγέλλεται ότι θα είναι, εκτός απροόπτου ή κάποιου κωλύματος, η κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Τζόζεφ Στίγκλιτς. Εχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Τζεμ Οντζεμίρ, τουρκικής καταγωγής, ηγέτης των «Πρασίνων» της Γερμανίας, ο Λουίς Αγιάλα, γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Χοακίμ Πάλμε, γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, ο επικεφαλής της Greenpease Γκερτ Λέιπολντ, ενώ ακούγεται ότι θα έρθουν και άλλα ονόματα, όπως ο Τζέιμς Φίσκιν , καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, με ειδικότητα στις συμμετοχικές δημοσκοπήσεις ή ακόμη ο συγγραφέας Μίσα Γκλένι που έχει γράψει το βιβλίο «ΜcΜafia» το οποίο αναφέρεται και στη βαλκανική οργανωμένη εγκληματικότητα. Οσον αφορά τα στελέχη του ΠαΣοΚ, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι ορισμένοι έλαβαν ήδη emails για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως οι κκ. Θ.Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής, Απ. Κατσιφάρας, Δ.Κουσελάς, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούσης, Φ.Σαχινίδης,Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο κ. Ν. Αθανασάκης, ο κ. Στ. Λαμπρινίδης η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη η κυρία Ντίνα Λάζαρη και άλλοι. Μη νομίζετε ότι τα στελέχη αυτά θα βρίσκονται στη Σκιάθο και τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί το Συμπόσιο. Τους δίνεται απλώς η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου- ώρα 17.00 ως 19.30 το βράδυ- όπου θα μιλήσουν ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζ. Στίγκλιτς και ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Σουηδίας κ. Λιφ. Παγκρότσκι.
ΠΗΓΗ

kafeneio

Read more...

Ολα τα πρωτοσέλιδα Απογευματινών-Οικονομικων, Αθλητικών, Θεσσαλονικής


13-7-2009

Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ




























ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

















ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ


























ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ















kafeneio



Read more...

Λέτε; Το "Δημοκρατικό Κόμμα" Ιταλίας αποφάσισε να συμμετέχει στην αυριανή απεργία των blogs!


Απίστευτο, αλλά αληθινό!
Το “Δημοκρατικό Κόμμα” της Ιταλίας αποφάσισε σήμερα να συμμετέχει στην αυριανή απεργία των ιταλικών blogs εναντίον της φίμωσης που ετοιμάζει ο Berlusconi (δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος: ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ).
Αυτό σημαίνει πως αποφάσισε να κάνει αντιπολίτευση;
Μήπως εντάσσεται στην προσπάθεια αποφυγής μιας περαιτέρω διάλυσης, ενόψει των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών για την εκλογή αρχηγού (25 Οκτώβρη 2009);
Μήπως αναγκάζεται να πει έστω ένα όχι στην πολιτική Berlusconi, για να δείξει ένα «καλό πρόσωπο» στα blogs;
Ελπίζει να υποκαταστήσει την αριστερά (κομμουνιστές, σοσιαλιστές), που δεν συμμετέχει στη βουλή, για πρώτη φορά από το 1946;
Και... ο ύμνος του νέου κόμματος, δηλαδή του πρώην ΚΚΙ, του "Δημοκρατικού Κόμματος"




Read more...

Βγάζουν πετρέλαιο απο τον Βόρειο Πρίνο




του Σωτήρη Χιωτάκη

Νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά για τα πετρέλαια της χώρας, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή πετρελαίου από την γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο, σε δύο εβδομάδες, με το γεωτρύπανο εν συνεχεία να επιχειρεί στο λεγόμενο κοίτασμα Ε, που θεωρείται και το πλέον ελπιδοφόρο στην περιοχή.

Η Ενεργειακή Αιγαίου επεκτείνεται και σε νέες περιοχές καθώς συμφώνησε να αποκτήσει από την πρώην Dennison το 75% των δικαιωμάτων στον Άθω και στον Αμμώδη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Α», η γεώτρηση της Ενεργειακής Αιγαίου, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευστάθιου Τοπούζογλου και του γεωλόγου πετρελαίων Μαθιού Ρήγα, η οποία ελέγχει πλέον την KavalaOil, ολοκλήρωσε με επιτυχία σε μήκος 4.400 μέτρων την γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο.

Οι ενδείξεις πετρελαίου που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για ύπαρξη κοιτάσματος της τάξης των 2 εκατομμυρίων βαρελιών οδηγούν σε εκτιμήσεις ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ξεκινά η παραγωγή από τη συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο περί τα 1.700 βαρέλια ημερησίως.

Το νορβηγικό γεωτρύπανο που χρησιμοποιεί η εταιρεία, αμέσως μετά την έναρξη της συγκεκριμένης παραγωγικής δραστηριότητας, θα "καταπιαστεί" με το κοίτασμα Ε, στοχεύοντας σε γεώτρηση βάθους 5.500 μέτρων, σε μία περιοχή όπου παλαιότερα οι σχετικές δοκιμές είχαν δώσει ενδείξεις για απολήψιμο κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών και με δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 3.000 βαρελιών ημερησίως.

Άλλα 700 βαρέλια, δε, εκτιμάται ότι μπορεί να δίνει κάθε μέρα η εν εξελίξει γεώτρηση στην θέση PP14 του παραδοσιακού κοιτάσματος του Πρίνου.

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η υφιστάμενη ημερήσια παραγωγή στον Πρίνο είναι της τάξης των 1.400 βαρελιών και η αύξησή της ουσιαστικά εξυπηρετεί την διατήρηση της δραστηριότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, με τιμές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι βιώσιμο, ενώ την συγκεκριμένη παραγωγή αγοράζουν, βάσει νόμου, τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ωστόσο, η «Α» πληροφορείται ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες αίτημα της Ενεργειακής Αιγαίου για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς του 75% των δικαιωμάτων που κατέχει η εταιρεία Calfrac – είναι η καναδέζικη πρώην Dennison – σε περιοχές στον Άθω και στην θέση Αμμώδης, μεταξύ της Χρυσούπολης και του Πρίνου.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, το 25% των δικαιωμάτων των οποίων έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις στην δεκαετία του ’80, αλλά φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχουν από δικές τους έρευνες σεισμικών οι άνθρωποι της Ενεργειακής Αιγαίου τους έπεισαν για το ότι αξίζει μία νέα γεωτρητική προσπάθεια, η οποία φυσικά θα ανεβάσει σημαντικά και το ύψος των επενδυόμενων κεφαλαίων, το οποίο εκτιμάται ότι συνολικά θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 200 εκατ. δολάρια.

Νομοθετική ρύθμιση

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε προ ημερών ότι η κυβέρνηση, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή εντός του θέρους και, συν τοις άλλοις, θα προβλέπει και την δημιουργία 20 θέσεων ειδικών επιστημόνων στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), οι οποίες θα πληρωθούν με μεταφορά προσωπικού από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στελέχη της παλαιάς ΔΕΠ-ΕΚΥ, του τομέα, δηλαδή, που ήταν επιφορτισμένος με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τα δικαιώματα σε περιοχές προς έρευνα και εκμετάλλευση είχαν προ διετίας περάσει, με νόμο, και πάλι στο ελληνικό Δημόσιο από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία πάντως εξακολουθούν να εγείρουν ζήτημα αποζημίωσής τους για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Στην περσινή έκθεση του ΣΕΕΣ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό είχαν περιληφθεί εκτιμήσεις κατά τις οποίες στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περιοχές αξιοποιήσιμες στην εκμετάλλευση πετρελαίου, οι οποίες μπορούν να δώσουν ακόμη και 200.000 βαρέλια ημερησίως, τουτέστιν περί το 40% των συνολικών εγχώριων αναγκών.

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να καταστεί και πάλι ελκυστική η όλη διαδικασία για ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον χώρο. Για αυτόν τον λόγο, έχει προκριθεί τόσο η μείωση της φορολόγησης των εσόδων από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, όσο και η χρήση της διαδικασίας του opt out, κατά την οποία οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν τις προς παραχώρηση περιοχές της χώρας.

Στην αρχή της δεκαετίας, είχαν πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά έρευνες στον ελλαδικό χώρο, σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας από εταιρείες όπως η Enterprise Oil και η Triton, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους είχε συμπέσει χρονικά με την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης φτάνουν μηνύματα για ενδεχόμενο ενδιαφέρον εταιρειών και πάλι για την Δυτική Ελλάδα αλλά και, πιθανότατα, και για περιοχές νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος.

protothema.gr


Read more...

Νέα δέσμη τεκμηρίων διαβίωσης



Επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και παρεμβάσεις στο στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Γιάννης Παπαθανασίου σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι τα τεκμήρια θα είναι «λίγα, δικαια και απλά και θα αφορούν εκείνους που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ ζουν πλουσιοπάροχα» . «Στόχος μας είναι οι καρχαρίες και όχι η μαρίδα των φορολογουμένων» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομίας, ο οποίος αφήνει ανοιχτο το ενδεχόμενο κατάργησης των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.

Ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει και μέτρα για την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας. « Θέλουμε να προωθήσουμε ένα ελκυστικό πλέγμα κινήτρων, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο παραμονής των εργαζομένων στην εργασία» σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί συναίνεση»

Tο σενάριο για τα τεκμήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο για τα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπει την άθροιση μιας σειράς δαπανών, π.χ. για αγορά αυτοκινήτου πάνω από 1900 κυβικά, για σκάφη πάνω από 10 μέτρα, για κατοικία άνω των 120 τμ, για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει εισόδημα τουλάχιστον ίσο με το άθροισμα των παραπάνω αντικειμενικών ή πραγματικών δαπανών.

nooz


Read more...

Marc: 5,3% μπροστά το ΠΑΣΟΚ...


Από το http://tselingas.blogspot.com/

.
Η δημοσκόπηση της Marc για το Εθνος της Κυριακής καταγράφει προβάδισμα 5,3% του ΠΑΣΟΚ.
Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 34,5% έναντι 29,2% της ΝΔ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,1%, ΛΑΟΣ με 5,8%, ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% και Οικολόγοι Πράσινοι με 3%.
Στην ερώτηση πότε πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές, ποσοστό 40,8% απαντά άμεσα το φθινόπωρο, 39,4% στη λήξη της 4ετίας και 15,7% τον Μάρτιο λόγω Προέδρου.
Στην παράσταση νίκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μπροστά με 67% έναντι 15% της ΝΔ.

press-gr

Read more...

Public Issue: 3% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ...

Από το PRESS ON ICE
.
Προβάδισμα στο ΠαΣοΚ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Στη δημοσκόπηση της ΜΑΡΚ για το Εθνος της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5,3%.Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 34,5% έναντι 29,2% της ΝΔ.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 3%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 2,5%
Στην δημοσκόπηση της Public Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής , το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην καταλληλότητα προηγείται με 2% ο Κώστας Καραμανλής έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

press-gr


Read more...

Αντιδράσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, για το γκρέμισμα του καταυλισμού...


Εντονες αντιδράσεις από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα για την εκκένωση πρόχειρου καταυλισμού Αφγανών μεταναστών. Ταυτόχρονα το γκρέμισμα του καταυλισμού ήταν πρώτο θέμα στα ευρωπαϊκά νέα του BBC.
Κατά την διάρκεια
του ελέγχου ξέσπασε φωτιά από την οποία φωτιά κάηκαν δεκάδες πρόχειρα παραπήγματα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. Tην ίδια ώρα άγνωστα άτομα έβαλαν φωτιά σε τέσσερα κρατικά αυτοκίνητα, σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και στην πόρτα του Ειρηνοδικείου. Λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομική επιχείρηση επεκτάθηκε στην...
νότια πλευρά του λιμανιού στην περιοχή του Φάρου, όπου έγιναν προσαγωγές μεταναστών που δεν είχαν νόμιμοποιητικά έγγραφα.
Το KKE κατήγγειλε την επιχείρηση της αστυνομίας χαρακτηριζόντάς τη «βάρβαρη» και τονίζοντας ότι έγινε σε βάρος κυρίως ανηλίκων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και μιλάει ακόμα για «κτηνωδία της εισβολής αστυνομικών δυνάμεων που ισοπέδωσαν ολοσχερώς τον καταυλισμό που στέγαζε τους αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο και μετανάστες της Πάτρας, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης τους υπό μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες».

press-gr

Read more...

Εντολή για πρόωρες...



H δημοσκόπηση του «Eθνους της Κυριακής» καταγράφει τους εκλογικούς συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων όπως αυτοί διαμορφώνονται μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές του Ιουνίου και διαπιστώνει σημαντικές διαφοροποιήσεις στους ποιοτικούς ερευνητικούς δείκτες. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:
Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της ΝΔ με απόσταση ασφαλείας. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμφανίζεται μεγαλύτερη σε σχέση με την τελευταία -πριν από τις ευρωεκλογές- έρευνα του «Εθνους» κατά 0,6%. Το πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται.

Η εκλογική συσπείρωση της ΝΔ εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Τα σκάνδαλα, η αδυναμία αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων και η οικονομική πολιτική αποτελούν για την κοινή γνώμη αλλά και για τους ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης τα βασικά αίτια της πτώσης της Ν.Δ.

Ενισχυμένος στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ο ΛΑΟΣ. Οι διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ που παρατηρήθηκαν στις ευρωεκλογές προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη εμφανίζονται σταθερές.

Περισσότερο ενισχυμένος καταγράφεται ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος με την αύξηση της δημοτικότητάς του κατά 3,4%, είναι πλέον ο τρίτος δημοφιλέστερος αρχηγός με 37,5%, μόλις 9,1% από τον δεύτερο Καραμανλή.

Στον χώρο της Αριστεράς εξακολουθεί να ηγείται το ΚΚΕ, που συνεχίζει να επιδεικνύει σταθερότητα στα εκλογικά του ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εμφανείς τάσεις εκλογικής αποδυνάμωσης και καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 3,6%, μόλις 0,6% μεγαλύτερο από το ποσοστό των Οικολόγων που φαίνεται να παγιώνουν το κρίσιμο 3%.

Στην ερώτηση: «Ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει σχετικά καλύτερα τα προβλήματα της χώρας;» το ΠΑΣΟΚ προηγείται καθαρά της ΝΔ και ενδυναμώνεται ως μία σχετικά καλύτερη εναλλακτική εξουσίας. Ισως αυτό εξηγεί και την αύξηση του ποσοστού όσων επιθυμούν μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, με συντριπτική σήμερα την παράσταση νίκης υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

nonews-news

Read more...