Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πληθαίνουν οι βουλευτές που ζητούν ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ










Πληθαίνουν οι βουλευτές που ζητούν ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ

Θέμα ανασυγκρότησης του κόμματος, εγείρουν με παρεμβάσεις τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ με φόντο την παραίτηση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «ή το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει συθέμελα και θα ανασυγκροτηθεί ή θα τελειώσει και αυτό μαζί με τη μεταπολίτευση». Σημείωσε επίσης ότι το πραγματικό δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ είναι «ή θα τα αλλάξουμε όλα πραγματικά αυτή τη φορά ή θα τελειώσουμε».

«Δεν αφορά μόνο πρόσωπα, δεν αφορά μόνο δομές, αφορά λειτουργία, αφορά πολιτικές και άξονες πάνω στους οποίους εφαρμόζονται πολιτικές και μέσα στον κομματικό χώρο ριζική αλλαγή. Ή λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση ή δυστυχώς δεν θα είναι πολλές οι μέρες του», πρόσθεσε.

Πρωτοβουλία Παπανδρέου για να ανοίξει διάλογος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαπιστωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, δήλωσε ότι αναμένει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε την ανάγκη να ξανασυνδεθεί το ΠΑΣΟΚ με τμήματα της κοινωνίας με τα οποία συγκρούστηκε.

«Ο διάλογος θα ανοίξει ούτως ή άλλως και νομίζω ότι το σωστό είναι να ανοίξει με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου, μετά και τη γενναία απόφαση που πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος και που νομίζω αυτό δημιουργεί και μια ανάγκη μιας ηθικής στάσης θα ήθελα να ξεκινήσει ο ίδιος αυτή την κουβέντα και στο εσωτερικό μας», παρατήρησε.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρώην Πρωθυπουργό δήλωσε ότι περιμένει και η Σούλα Μερεντίτη. Όπως είπε η βουλευτής, κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του και στάσης του, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αποφασίσει και ποια πορεία θα ακολουθήσει και ποια στάση. «Πρώτα και κύρια είναι ευθύνη του ιδίου και μετά να μιλάμε οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να μιλήσει ο ίδιος», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι το κόμμα να συζητήσει για τη νέα του ιδεολογική πορεία, «να προσαρμοστεί ή να τη συνταιριάξει με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνται και στη συνέχεια να συζητήσει και για τα όργανα».
Read more...

Στοιχεία εταιρειών με υψηλές οφειλές στο Δημόσιο ζήτησε ο Οικονομικός Εισαγγελέας

Χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Τους φακέλους των εταιρειών με μεγάλες οφειλές ζήτησε από τις φορολογικές αρχές ο Οικονομικός Εισαγγελέας
Τους φακέλους των εταιρειών με μεγάλες οφειλές ζήτησε από τις φορολογικές αρχές ο Οικονομικός Εισαγγελέας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στον άμεσο έλεγχο των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για φοροφυγάδες προχωρά ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να εντοπιστούν οι περιπτώσεις για τις οποίες θα σχηματιστούν δικογραφίες. Ήδη ο Εισαγγελέας έχει αποστείλει τόσο στην ΦΑΕ όσο και στην ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων αίτημα να του αποστείλουν λίστες με εταιρίες που οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ.

Η παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα σχετίζεται με τον έλεγχο που διενεργεί στα στοιχεία που του απέστειλε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών για 14.700 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που ανά περίπτωση τα χρέη τους υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Πεπόνης επιθυμεί με τις παραγγελίες τους προς την ΦΑΕ για τις Ανώνυμες Επιχειρήσεις αλλά και την ΔΟΥ Κηφισιάς -και εδράζονται αρκετές εταιρείες- να επικαιροποιήσει τη λίστα που έχει στα χέρια του και να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ρύθμιση ή δεν υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ώστε να εντοπιστούν οι οφειλέτες εκείνοι, πρόσωπα ή εταιρίες, για τους οποίους θα κινηθεί η Αυτόφωρη διαδικασία.

Όπως είναι γνωστό ο κατάλογος που εστάλη στον Εισαγγελέα από το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει 14.700 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Το συνολικό χρέος, φυσικών και νομικών προσώπων, που οφείλεται στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι φθάνει τα 41 δισ ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών φθάνει τις 900 χιλιάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Λ. Παπαδήμος: «Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι οι βασικές προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας»

Παρουσιάζει στη Βουλή τις προτεραιότητές του


http://img.protothema.gr/48F09F308D48AE8672E06C82F3F867B0.jpg

Το στίγμα των προθέσεών του και των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησής του παρουσιάζει από το βήμα της Βουλής ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την πιστή και ταχύτατη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κύριος Παπαδήμος περιέγραψε ως κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ως κορυφαία προτεραιότητα την εκταμίευση της έκτης δόσης, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και η εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Επιπλέον, στόχος είναι ο νέος προϋπολογισμός να κατατεθεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, αλλά και το νέο φορολογικό να έχει ψηφισθεί έως το Μάρτιο.

Ο κύριος Παπαδήμος μίλησε για την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση καθώς με τις ενέργειές της εν πολλοίς διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Πρέπει να μείνουμε στο ευρώ γιατί έτσι διασφαλίζεται η σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι νέοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ευημερήσουν στον τόπο τους. Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών και των διεθνών οργανισμών που εμπιστεύονται την προσπάθειά μας», συμπλήρωσε, για να διευκρινίσει πως μόνο με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση και με τη συστράτευση του ελληνικού λαού, οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες.

«Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι οι βασικές προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Γιατί η διεθνής κοινότητα περιμένει από εμάς να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στις δικές μας δυνάμεις.

Επεσήμανε πως πρέπει να διαψευσθούν οι αμφιβολίες που έχει τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανορθώσει την οικονομία της παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις αρχές του 2010. Ανέφερε δε ότι το έλλειμμα μειώθηκε από 15,7% επί του ΑΕΠ το 2009 σε 10,6% του ΑΕΠ το 2010 και ως το τέλος του έτους στο 9%.

Read more...

Γιώργος Παπανδρέου: «Στηρίξτε την κυβέρνηση Παπαδήμου»

Τι ειπώθηκε στο ‘άτυπο υπουργικό’


http://img.protothema.gr/9D4D33FC7791D7CEF2936861AE489504.jpg
Την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου με κάθε τρόπο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε με μέλη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και συμμετείχαν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών όταν πήρε το λόγο επιδοκίμασε την απόφαση του κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας και χαρακτήρισε την πράξη του «γενναιότητας και ευθύνης». Επίσης ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να αποφύγουν οι υπουργοί τις τριβές με τους συναδέλφους τους από τα άλλα κόμματα και να υπάρξει όσο το δυνατόν ομαλότερη συνεργασία μαζί τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Τέλος στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι πλήρης και όχι κυβέρνηση ειδικού σκοπού – προθάλαμος, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει ο κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή την άποψη είχε εκφράσει από το πρωί ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος υποστήριξε πως «αυτή είναι μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης - και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, εμείς θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις…». Επίσης ο κ. Έξαρχος ξεκαθάρισε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.
Read more...

380 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου!

Από την παραχώρηση φάσματος συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας


http://img.protothema.gr/7CC5850221D2BF885DF2209FB12F6754.jpg
Περισσότερα από 380 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε το Δημόσιο από την παραχώρηση του φάσματος συχνοτήτων προς χρήση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας!

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 900 και 1800 MHz.

Συνολικά, κατακυρώθηκε στις εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 900 MHz και στην περιοχή των 1800 MHz. Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλλουν και οι τρεις εταιρίες στο Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 380.535.000 εκατ. ευρώ.

Συνολικά κατακυρώθηκαν στις τρείς συμμετέχουσες εταιρείες τα εξής φασματικά δικαιώματα:

- COSMOTE: τέσσερα τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz και δύο τμήματα στη ζώνη των 1800 MHz, με συνολικό τίμημα 118.833.000 εκατ. ευρώ

- VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ: έξι τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz και δύο τμήματα στη ζώνη των 1800 MHz, με συνολικό τίμημα 168.502.000 εκατ. ευρώ

- WIND: τέσσερα τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz με συνολικό τίμημα 93.200.000 εκατ. ευρώ

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημοπρασίας και η κατακύρωση του φάσματος κινητής τηλεφωνίας προσφέρει σημαντικότατα οφέλη για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Συμβάλλει στην ανταγωνιστική ανάπτυξή της, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της αναλογικότητας, διασφαλίζει την ισότιμη, συμμετρική και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση των υφιστάμενων παρόχων και τυχόν νεοεισερχομένων όσον αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης σε απελευθερωμένο φάσμα, εξασφαλίζει επαρκή χρόνο απόσβεσης της επένδυσης ενώ διασφαλίζει τη συνέχεια παροχής υπηρεσιών από τους υφιστάμενους παρόχους.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Read more...

Οι τρεις πόλοι ...



Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στο ΠΑΣΟΚ τρεις πόλοι:

1 Ο πρώτος είναι του σημερινού προέδρου, τον οποίο όλοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση του. Οι υποστηρικτές του δεν σκέφτονται το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτόν, ενώ ο... Μ. Καρχιμάκης πριν από λίγες μέρες είπε ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου θα πάει στις εκλογές. Αυτή η προοπτική δεν αποκλείεται αν οι εκλογές γίνουν τον Φεβρουάριο. Εξάλλου, και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι λένε ότι στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν γρήγορα μέσα στον Φεβρουάριο, τότε να οδηγήσει αυτός το κόμμα στις εκλογές, να επωμισθεί το κόστος της ήττας και της συρρίκνωσης των ποσοστών και στη συνέχεια να οδηγηθεί στην έξοδο.

2 Ενας άλλος πόλος διαμορφώνεται γύρω από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος λέει σε συνομιλητές του ότι δεν θα κάνει πρώτος την κίνηση να θέσει θέμα Παπανδρέου, αλλά δεν θα αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του αν η Κ.Ο. τού το ζητήσει. Εξάλλου, ο ίδιος είναι βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Παπαδήμου και επικεφαλής της Οικονομίας και σ' αυτό το διάστημα της μεταβατικής κυβέρνησης το ενδιαφέρον του δεν μπορεί παρά να είναι στην Οικονομία. Πάντως, εκτιμάται ότι αν ο κ. Παπανδρέου δεν είναι υποψήφιος, ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών του θα πάει στον κ. Βενιζέλο.

3 Ενας τρίτος πόλος είναι η ομάδα των τριών, Α. Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση. Προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο υπουργός Υγείας, ενώ πληροφορίες λένε ότι στελέχη της δικής τους επιρροής κινούνται ήδη δραστήρια στις κομματικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν πυρήνες υποστήριξης.
Πηγή: enet.gr



Read more...

Βορίδης για τα ταξί: Θα εξετάσω τα πληθυσμιακά κριτήρια ...



Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, άφησε ο νέος υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου υπογράμμισε ότι θα υλοποιηθεί η ... απελευθέρωση του επαγγέλματος του μεταφορέα αλλά, όπως είπε, «το περιεχόμενο της απελευθέρωσης δεν το διαβάζω στο μνημόνιο».



Ερωτηθείς εάν θα εξετάσει και τα πληθυσμιακά κριτήρια, όπως είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι του κλάδου, η ΝΔ, αλλά και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Βέβαια»...
Πηγή: star.gr



Read more...

Τελεσίγραφο Βενιζέλου προς μεγαλοοφειλέτες

Μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου δίνει διορία το Υπουργείο Οικονομικών, σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά, θα δουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του Υπουργείου, τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στο Δημόσιο ποσό άνω των 150.000 ευρώ, καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα των οφειλετών φυσικών προσώπων που θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον ν. 3943/2011 (άρθ. 9, § 1&2, ΦΕΚ 66 ΑΆ) και την Υ.Α. 1185/2011.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι "η δημοσίευση των προαναφερθέντων στοιχείων επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη συλλογή των εσόδων και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της φορολογικής Αρχής και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας".

Σημειώνεται, πως ο υπουργός, Ευ। Βενιζέλος, έχει ήδη παραδώσει στη Βουλή τη σχετική λίστα οφειλετών, την οποία έχει στα χέρια του και ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρ. Πεπόνης.

http://news247.gr

Read more...

Χρήμα στην Ελλάδα, μόνο με υπογραφή Σαμαρά

Εμμένει η Κομισιόν επί των γραπτών δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Επιμένει στο "όχι" ο Αντώνης Σαμαράς


Τις ξεκάθαρες και έγγραφες δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των "βασικών πολιτικών δυνάμεων" της Ελλάδας ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εξακολουθούν να αναμένουν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της έκτης δόσης των δανείων, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η μορφή των έγγραφων επιστολών δεν είναι το βασικό ζητούμενο.

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς, επιμένει ότι δεν θα υπογράψει επιστολή προς τις Βρυξέλλες, ο Α. Αλταφάζ, δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των έγγραφων δεσμεύσεων, είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρωζώνης, να σταλούν το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Αλταφάζ έκανε λόγο για την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οποία κλονίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε, επίσης, ότι ποτέ δε διευκρινίστηκε αν απαιτούνται μία ή περισσότερες επιστολές, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να ικανοποιηθεί το βασικό ζητούμενο, που είναι η σαφής διαβεβαίωση προς τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ευρωζώνης.

Ο Α. Αλταφάζ ανέφερε, εξάλλου, ότι πολύ σύντομα το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα. Σημείωσε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν επαφές, όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ευρεία στήριξη για τα αναγκαία και σκληρά μέτρα, προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup।

http://news247.gr

Read more...

Blackrock: Συστήνει κoύρεμα 80% στο ελληνικό χρέος!

Αμφιβολίες για την δυνατότητα της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση


http://img.protothema.gr/4290F8BF6E3CB9BBBCF42AD59C106B8C.jpg
Κούρεμα έως και κατά 80% στο χρέος της Ελλάδας, αλλά και σε αυτό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας συστήνει η επενδυτική εταιρία BlackRock Solutions!

Στην τελευταία έκθεσή της η εταιρεία τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος η αναταραχή στην Ευρωζώνη να μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση και θεωρεί ότι η μόνη ριζική, άμεση και αποτελεσματική λύση στα προβλήματα των ασθενέστερων χωρών του ευρώ είναι η μείωση του χρέους τους κατά πολύ περισσότερο απ’ ότι έχει συμφωνηθεί – κατ’ εξαίρεση και άπαξ, όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί – για την Ελλάδα!

Την ίδια ώρα σε δεύτερες σκέψεις για τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να επιβιώσει της κρίσης που θεριεύει μέρα με τη μέρα, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ιταλία, προχωρούν κορυφαίοι αναλυτές αλλά και οίκοι αξιολόγησης.

Με πρώτον τον Wolfgang Münchau που μέσω της στήλης του στους Financial Times εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν έχει πλέον μία εν λειτουργία αγορά κρατικών ομολόγων, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη μετάσταση της κρίσης σε Ιταλία και δευτερευόντως στη Γαλλία.

Ο διάσημος αναλυτής εκτιμά πως η Γαλλία έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των αγορών, θεωρεί δε ως προαναγγελία ήδη ειλημμένων αποφάσεων το «λάθος» της Standard & Poor’s που ανακοίνωσε, προ τριών ημερών, μια υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας η οποία δεν υφίσταται, προσώρας τουλάχιστον και υποστηρίζει πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF είναι ευάλωτο και με ελλιπή κεφάλαια.

Ως μόνη λύση – με «εναλλακτική» την … καταστροφή του οικοδομήματος της Ευρωζώνης, θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγου καθώς στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο ένας τίτλος στην Ευρωζώνη που δεν περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό κινδύνου: τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας.

Παρόμοιες αμφιβολίες για το κατά πόσον το EFSF μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την αγορά με χαμηλό κόστος εγείρει και η Moody’s, εκτιμώντας πως το ταμείο, ως έχει, δεν μπορεί να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο τα ομόλογα της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s, με την τρέχουσα δυνατότητα δανεισμού του, το EFSF δεν μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Αυτό περιορίζει τον ρόλο του ως σημαντικού πυλώνα για τη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Read more...

Στις 25 Νοεμβρίου η παράδοση των αναλογιστικών μελετών για επικουρικές και εφάπαξ









Στις 25 Νοεμβρίου η παράδοση των αναλογιστικών μελετών για επικουρικές και εφάπαξ

Στις 25 Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθούν στο Υπουργείο Εργασίας οι αναλογιστικές μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλιστικών Ταμείων.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, μέσω του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε και θα κριθεί αν θα απαιτηθούν νέες διορθωτικές ρυθμίσεις. Από την 1η Ιανουαρίου του 2012, με νέο νόμο θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, σε ταμεία, για τα οποία οι αναλογιστικές μελέτες θα διαπιστώνουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Τις επόμενες μέρες εξάλλου, αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν έχουν ορισθεί ακόμη οι ημερομηνίες των συναντήσεων, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα εξετασθούν τα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει χώρα μας απέναντι στους δανειστές.

Ήδη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει μείωση της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,5 δισ। ευρώ, ενώ η αύξηση της ανεργίας έχει προκαλέσει απώλειες, κυρίως για το ΙΚΑ, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

http://newpost.gr

Read more...

Διεγράφη ο Σωτήρης Χατζηγάκης, «πολιτικός νεκροθάφτης του Καραμανλή και της ΝΔ»









Διεγράφη ο Σωτήρης Χατζηγάκης, «πολιτικός νεκροθάφτης του Καραμανλή και της ΝΔ»
Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε σε βουλευτές και στελέχη που εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο βουλευτής της ΝΔ, εισερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, εξέφρασε την αντίθεσή του σε «ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία της ΝΔ», όπως είπε χαρακτηριστικά, «που με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς, πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος».

Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε πως το κόμμα είναι ευρωπαϊκό, εθνικό, αστικό και πολυκομματικό και φυσικά στους κόλπους του έχει και τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς και του μεσαίου χώρου.

«Είναι πασίδηλο ότι ο κ. Χατζηγάκης εκτός από πολιτικός «νεκροθάφτης» της κυβέρνησης Καραμανλή ανακάλυψε και την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Παριστάνοντας τον κεντρώο επιχειρεί για μια ακόμα φορά να ενταφιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Νέα Δημοκρατία να απεγκλωβιστεί από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει συμβάλλει και αυτός σε μεγάλο βαθμό!» σημειώνει κορυφαίο κομματικός στέλεχος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι αγανάκτησαν με τις άκαιρες δηλώσεις του πρώην υπουργού στον οποίο αποδόθηκαν πολλά από τα λάθη του παρελθόντος ενώ ταυτόχρονα είχαν σκεφτεί να ζητήσουν από τον κ. Σαμαρά να απομακρύνει τόσο αυτόν όσο και τους υπόλοιπους- όπως ισχυρίζονται- πολιτικούς νεκροθάφτες της Νέας Δημοκρατίας!

Ο κ. Σαμαράς ήδη έθεσε εκτός τον κ. Χατζηγάκη.
http://newpost.gr
Read more...

"Κέρδη" 4,78 εκατ. ευρώ για το δημόσιο από μία αγορά φαρμάκων!

Ηλεκτρονικός διαγωνισμός


http://img.protothema.gr/9544F91E54E5C9FED6E426F7AB167FA2.jpg
«Μπαράζ» ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων έρχεται στο υπουργείο Υγείας. Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η πρώτη δημοπρασία του Νοεμβρίου, η οποία μάλιστα «έκλεισε» με κέρδος της τάξης του 92%, καθώς η αρχική προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 5, 2 εκατ ευρώ και η προμήθεια του φαρμάκου θα κοστίσει τελικά στο ΕΣΥ 420.000 ευρώ!

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν περί τις 20 ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι οποίες αφορούν συνολικά 50 δραστικές φαρμακευτικές ουσίες κάθε μορφής προϋπολογισμού 200 εκατ ευρώ. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα επιτευχθεί τελική τιμή κατακύρωσης που δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατ ευρώ.

Η σημερινή δημοπρασία αφορούσε ένα γνωστό αντιβιοτικό, το οποίο βασίζεται στη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη. Με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ όπως αυτές είχαν δηλωθεί στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η αρμόδια επιτροπή προχώρησε στη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Συμμετείχαν περίπου 20 φαρμακευτικές εταιρίες, ελληνικές και αλλοδαπές.

«Το αποτέλεσμα ήταν εκκωφαντικό» κατά τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο. «Από 5, 2 εκατ ευρώ, πετύχαμε να αγοράζουμε με 420.000 ευρώ ίδια ποσότητα φαρμάκου», τόνισε ο υπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γινόταν τα προηγούμενα έτη η προμήθεια των φαρμάκων στο ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε σε ελληνική εταιρία, και δη σε γενόσημο φάρμακο, δηλαδή σε αντίγραφο σκεύασμα το οποίο βεβαίως έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με το πρωτότυπο φάρμακο.
«Επιτυγχάνεται έτσι και ο άλλος μας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός - δεν είναι μόνο ελληνικός - της προώθησης των γενοσήμων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά την… ελληνική «νίκη» στον σημερινό διαγωνισμό ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες του καλοκαιριού που « μας έλεγαν τον Ιούλιο ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία είχε καταλήξει σε εταιρία που δεν ήταν ελληνική κι ότι αυτό θα κατέληγε συνολικά στην αποβολή των ελληνικών εταιριών από το παιχνίδι. Λάθος ήταν εκείνο και το είχαμε πει αμέσως, ότι κάνετε λάθος . Και ήρθε η σημερινή μέρα να αποδείξει ότι κι εκεί δεν είχαν δίκιο» κατέληξε ο υπουργός. Σημειωτέον ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία του καλοκαιριού είχε «κλείσει» με μείωση της τάξης του 85% σε σχέση με την αρχική τιμή.
Read more...

Να αποκαλύψει τα ονόματα των δημοσιογράφων «delivery boys» ο κ. Μπεγλίτης









Να αποκαλύψει τα ονόματα των δημοσιογράφων «delivery boys» ο κ. Μπεγλίτης
Κάθε φορά που ένας υπουργός απομακρύνεται από την θέση του, όπως για παράδειγμα ο κ. Μπεγλίτης, δεν θέλει να παραδεχτεί ότι απέτυχε και συχνά-πυκνά επιχειρεί να καλύψει την αδυναμία του αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που δημιούργησε από την θέση ευθύνης που του είχε ανατεθεί με διαφόρων τύπων καταγγελίες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ κόντεψε να τινάξει στον αέρα το στράτευμα με τις άστοχες πρωτοβουλίες του έρχεται σήμερα να καταγγείλει δήθεν κάποιους αξιωματικούς οι οποίοι όπως ισχυρίζεται έκαναν παιχνίδι με δημοσιογράφους «delivery boys».

Με την διαφορά ότι επί της ουσίας δεν αποκαλύπτει τίποτα απολύτως. Γιατί εάν ο κ. Μπεγλίτης δεν πει ονόματα τότε όλα όσα είπε ή είναι ψέματα ή ο ίδιος κάτι φοβάται. Ούτως ή άλλως ο εισαγγελέας πρέπει να τον καλέσει άμεσα για να αποκαλυφθεί το κύκλωμα και να σπάσει το απόστημα!

«Έσπασα υποσυστήματ
α ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΥΠΕΘΑ, υποσυστήματα από την εποχή Τσοχατζόπουλου μέχρι την εποχή Μεϊμαράκη» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.

«Δεν έχουν λυθεί κορυφαία ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων από τα υποσυστήματα που λειτουργούν οριζόντια. Ήθελα να βάλω πόθεν έσχες για την στρατηγική ηγεσία από το 1996 μέχρι σήμερα και αυτό τους ταρακούνησε. Ανώτεροι αξιωματικοί έκαναν παιχνίδι με δημοσιογράφους "delivery boys". Ορισμένοι δημοσιογράφοι έγιναν διαμεσολαβητές συμφερόντων με περιοδικά ιλουστρασιόν. Προσπάθησα όλα αυτά να τα τσακίσω» υπογράμμισε o κ. Μπεγλίτης με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος.

Παράλληλα, ο κ. Μπεγλίτης επέκρινε το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Λουκά Παπαδήμο, δηλώνοντας ότι περίμενε ένα σχήμα περισσότερο ευέλικτο και λιγότερο δυσκίνητο.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρότι έχει συνειδησιακό πρόβλημα λόγω της συμμετοχής στελεχών του ΛΑΟΣ σε αυτή.

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι του είχε γίνει πρόταση για να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης, με πρωθυπουργό τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Ωστόσο, αρνήθηκε την πρόταση γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «παρά την εκτίμησή του για τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν συμφωνούσε με την τοποθέτησή του στη νέα μεταβατική κυβέρνηση».

Για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έκανε λόγο για «σουρεαλιστικό σχήμα που προκαλεί προβληματισμούς για το μέλλον, και θα προκαλέσει εσωτερικές αντιφάσεις και εκρήξεις».

«Μετά τη λυσσαλέα επίθεση της Ακροδεξιάς, βλέπουμε να σπεύδουν οι προστάτιδες δυνάμεις να σπεύσουν στο ΥΠΕΘΑ για να προστατέψουν τον πελατειακό τους χώρο» δήλωσε.

Όσον αφορά δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ περί πραξικοπήματος ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για γελοιότητες. «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πιστές στη νομιμότητα. Η λυσσαλέα επίθεση είχε συγκεκριμένες στοχεύσεις επειδή πάγωσα τις διαπραγματεύσεις για τις γαλλικές φρεγάτες. Σε γαλλικά κυπατζίδικα γραφεία αυτές οι κατασκευές, λύσσαξαν τα ΜΜΕ της Γαλλίας, γιατί χαλούσε το προφίλ του Σαρκοζί» τόνισε.

«Δεν πυροβολώ τον Γιώργο Παπανδρέου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» πρόσθεσε, σχετικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Το μείζον είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών που πρέπει να γίνουν» κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
http://newpost.gr
Read more...

"Άτυπο υπουργικό" συγκαλεί ο Γιώργος Παπανδρέου...

Ρελάνς Παπανδρέου στις διεθνείς επαφές Παπαδήμου

http://img.protothema.gr/211175060BE95AD0CB48B7E3D75B6F17.jpg
Οι συνήθειες του πρωθυπουργού δεν είναι εύκολο να ξεχαστούν. Έτσι, σήμερα στις 5.30μμ ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί σύσκεψη υπουργών και αναπληρωτών, κάτι σαν το παλιό άτυπο υπουργικό, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η είδηση αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δε διαθέτει ακόμη κυβερνητικό εκπρόσωπο και γραφείο Τύπου, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης. "Ο πρόεδρος θα δώσει κατευθύνσεις" έλεγαν απλά οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.


Μετά το μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του Λουκά Παπαδήμου ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Ιπποκράτους:"Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε τα τελευταία 24ωρα, τις ακόλουθες τηλεφωνικές επικοινωνίες: Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των συχνών και τακτικών επαφών τους. Με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, με τον οποίο συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις και τον οποίο ενημέρωσε για την συγκρότηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι, οι δύο χώρες και με τη νέα κυβέρνηση θα συνεχίσουν την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική. Με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στον κ. Netanyahu, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν αδιατάρακτες και σημείωσε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει και επικοινωνία με τον νέο Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Γ. Α. Παπανδρέου για τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και την δέσμευση όλων να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου".

Read more...

Σαμαράς: Δεν υπογράφω τη δήλωση που ζητά η Κομισιόν









Σαμαράς: Δεν υπογράφω τη δήλωση που ζητά η Κομισιόν
Η ΝΔ πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες και κατέληξε στη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση συνεργασίας. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να υπογράψει κοινή δήλωση με τα κόμματα σχετικά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Κομισιόν.

«Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση», δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο κ. Σαμαράς. «Φαίνεται ότι δεν είναι συγκυβέρνηση και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλά, η χώρα αντιμετώπισε κινδύνους, η παραμονή της στην ΕΕ απειλήθηκε», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι, με την «απερίγραπτη» πρωτοβουλία Παπανδρέου, η χώρα βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ενώ η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν.

Συνέχισε ο κ. Σαμαράς: «Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους».

Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης ανέφερε.

«Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη», υποστήριξε. Είπε ακόμη ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη. Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά. Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση, εξήγησε.
«Δεν είναι στο χέρι κανενός να παρατείνει την ζωή της κυβέρνηση πέρα από τους τρεις μήνες. Όταν εμείς λέμε προσωρινή εννοούμε προσωρινή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να συμμετέχουμε, τότε, όμως, θα ήταν σαν να την υπονομεύαμε και αν παίρναμε περισσότερα υπουργεία, όπως πρότειναν άλλοι, θα αμφισβητούσαμε τον μεταβατικό της χαρακτήρα, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, λέγοντας ότι την πρωτοβουλία για την πρόταση πρωθυπουργού δεν μπορούσε παρά να την έχει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όμως, δεν του είχε προτείνει το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

Ακολούθως απάντησε στους «κακόπιστους», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι θα πουν ότι στηρίζει η ΝΔ τα χαράτσια και τους φόρους: «Τους απαντάμε ότι η δική μας υπογραφή δεν υπάρχει κάτω από την δική τους».

Λένε ότι για να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση θα πρέπει να υπογράψουμε κοινή δήλωση όλα τα κόμματα, είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Το ξαναλέω τέτοια υπογραφή δεν βάζω. Οι δεσμεύσεις μου υπάρχουν δημοσίως. Συμφωνώ με τους στόχους, την μείωση του ελλείμματος, του χρέους, την αντιμετώπιση της σπατάλης αλλά δεν συμφωνώ σε μία πολιτική χωρίς ανάπτυξη. Θέλουμε να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή με όρους ρεαλιστικούς», επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ζητώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης μεθαύριο για να ξεμπλοκάρουμε την έκτη δόση και να έχουμε εκλογές σε 100 μέρες χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του.

Όσοι νομίζουν ότι η απομάκρυνση Παπανδρέου ήταν εύκολη υπόθεση, κάνουν λάθος, είπε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι «ο κ. Παπανδρέου ήθελε να παρατείνεται το αδιέξοδο και να παραμείνει στη θέση του».

Έκλεισε δε ρωτώντας τους βουλευτές του: «Είναι καλύτερα να έχουμε πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο για τρεις μήνες και μετά να πάμε σε εκλογές ή να έχουμε τον κ. Παπανδρέου για άλλα δύο χρόνια». Η ΝΔ είναι η καλύτερη εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας, δώσαμε εξετάσεις αποτελεσματικότητας και ευθύνης. Τους επόμενους μήνες οφείλουμε να πάμε κοντά στον κόσμο και να του δώσουμε ελπίδα.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν μετείχαν τα έξι στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση।
http://newpost.gr
Read more...

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Παπανδρέου με Χριστόφια, Ερντογάν, Νετανιάχου και Μπαρόζο

Αντικείμενο οι τελευταίες εξελίξεις

Ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σειρά τηλεφωνικών επαφών με ξένους ηγέτες είχε τα προηγούμενα 24ωρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, στο πλαίσιο των συχνών και τακτικών επαφών τους.

Επίσης, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Ερντογάν για τη συγκρότηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες και με τη νέα κυβέρνηση θα συνεχίσουν τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική.

Ακόμη, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στον κ. Νετανιάχου ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν αδιατάρακτες και σημείωσε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει και επικοινωνία με τον νέο Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών, που ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου για τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και τη δέσμευση όλων να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέα οπερέτα από τον Γιώργο









Νέα οπερέτα από τον Γιώργο
Θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει και ελέγχει ακόμη το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε σε σύσκεψη τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήμερα στις πέντε και μισή το απόγευμα στη Βουλή ώστε να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.


Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Newpost.gr ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να κρατήσει την προεδρία στο κόμμα έως τις επόμενες εκλογές. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόφαση του να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη στην οποια θα συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και προέρχονται φυσικά από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την οπερέτα του κ. Παπανδρέου δεν την βλέπουν με πολύ καλό μάτι ουτε οι υπουργοί ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες είναι οι εσωκομματικές φωνές που θέτουν θέμα ηγεσίας.
http://newpost.gr
Read more...

Το "τετραήμερο του τρόμου" για την ΕΛ.ΑΣ.

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου


http://img.protothema.gr/130E2018957BB61937C1D74A38A627C8.jpg
Με δεδομένο ότι το πρώτο πράγμα που βρίσκεται στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι η οικονομία, το δεύτερο φαίνεται ότι είναι η επικείμενη επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δηλαδή η επόμενη Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

Η νέα κυβέρνηση φοβάται “θερμή υποδοχή” από τους κουκουλοφόρους και, προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο, εκτός από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ.Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε και με τον κ. Χρήστο Παπουτσή, υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Προφανώς στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το “τετραήμερο του τρόμου” που ξεκινά από την Δευτέρα για την Ελληνική Αστυνομία καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το γιγαντιαίο σχέδιο για τον εορτασμό της 38ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνταν εδώ και μέρες με τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς υπάρχουν φοβοι αλλα και πληροφοριες ότι ομαδες αντιεξουσιαστων ετοιμαζονται να στησουν ένα ανευ προηγουμενου σκηνικο πολεμου στο κεντρο της πολης ώστε να υποδεχθουν.. θερμα τη νεα κυβερνηση και να δημιουργησουν κλιμα..

Έτσι, μπροστά στο ανοικτό ενδεχόμενο την Πέμπτη που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, ακόμη και η Αντιτρομοκρατική. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι για καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους ενώ για πρώτη φορά, προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που ξεπερνά τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Μπορεί για πρώτη φορά να μην προβλέπεται στο σχέδιο της Αστυνομίας η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ (βρίσκονται εδώ και μήνες καθηλωμένα λόγω έλλειψης συντήρησης) , όμως σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών - θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες. Συγκεκριμένα την ημέρα της μεγάλης πορείας:
• Θα λαμβάνουν μέτρα 7000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).
• Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ. Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.
• Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
• Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία , προκειμένου η Τροχαία Θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα "ζουμάρουν" στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.
• Ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού ( ο…γνωστός «Αίαντας») προκειμένου να μην πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα., καθώς θα γίνει προσπάθεια μείωσης της χρήσης χημικών και ασφυξιογόνων ουσιών. Και αυτό γιατί η χρήση χημικών, απέτυχε παταγωδώς αφού από τη μία όσοι προκαλούσαν επεισόδια ήταν εφοδιασμένοι με ειδικές αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνεπώς δεν τους έπιαναν τα χημικά και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος απλοί διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Τα τέσσερα στάδια του σχεδίου που εκπονεί η αστυνομία

1) Φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά για το Κοινοβούλιο σχεδιάστηκε ειδικό πλάνο, καθώς αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Εκεί θα ανέβει το τείχος – κάγκελο από πλέξι γκλάς…

2) Επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, σε σχήμα "Π" θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ..

3) Κινήσεις των αστυνομικών από τις δύο το μεσημέρι οπότε θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορά την φύλαξη των χώρων του ιδρύματος αλλά και το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου.

4) Σχέδιο ασπίδα για την περίπτωση πρόκλησης των επεισοδίων. "Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση. Όπως και πέρσι δεν θα υπάρξει ανοχή..." τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Read more...

Αλλαγή πλεύσης στη νέα κυβέρνηση για τα ταξί;

Μεγάλο ενδιαφέρον στις προγραμματικές


http://img.protothema.gr/3875F9B948A2AAAA1BE1425A456C8510.jpg
Στην πιο ταραγμένη περίοδο για τον κλάδο των μεταφορών και των μεγάλων υποδομών της χώρας, αναλαμβάνει τα πρώτα του υπουργικά καθήκοντα ο κ. Μάκης Βορίδης.

Η επιλογή του ΛΑΟΣ να τοποθετήσει σε ένα μνημονιακό υπουργείο ένα στέλεχος πρώτης γραμμής του κομματικού του σωλήνα, το φέρνει αντιμέτωπο με μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες, σε ένα τομέα που τον τελευταίο 1,5 χρόνο αποτελεί ηλεκτρική καρέκλα.

Δεν είναι μόνο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που άνοιξε μεγάλες πληγές η σκληρή πολιτική Ραγκούση στην απελευθέρωση των ταξί. Έντονα συγκρουσιακό κλίμα πυροδοτεί η σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων στον σφυροκοπημένο κλάδο των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) και του σιδηροδρόμου εξαιτίας του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας που οδήγησε σε πολυήμερες απεργειακές κινητοποιήσιες το προηγούμενο διάστημα και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, που ο κ. Ραγκούσης σχεδίαζε να «ξεβολέψει» από τις μεταβατικές διατάξεις Ρέππα.

Ομιχλώδες είναι το τοπίο και στον τομέα των δημοσίων έργων και των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Βορίδης θα πρέπει μέχρι τα τέλη του μήνα να έχει καταλήξει σε οριστικές λύσεις για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των συμβάσεων παραχώρησης που παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργολάβων, τραπεζών και πολιτείας έχουν παγώσει έργα 9 δις. ευρώ, βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων προτεραιότητα δίνεται στην επέκταση της σύμβασης του Ελευθέριος Βενιζέλος για άλλα είκοσι χρόνια που φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της προβληματικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τίποτα από όσα περιγράφονται δεν θα είναι…περίπατος για τον νέο υπουργό που θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να πάρει σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις και να δώσει το στίγμα της δικής του πολιτικής όσο φυσικά του το επιτρέπουν οι δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βορίδης σχεδιάζει αλλαγή γραμμής πλεύσης στο θέμα των ταξί, κάτι όμως που θα φανεί τις επόμενες ώρες από τις προγραμματικές δηλώσεις στην βουλή.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δεν δίστασε από την πρώτη στιγμή της σκληρής κόντρας με τον πρώην υπουργό Υποδομών να συμπαρασταθεί στον κλάδο, ενώ πριν από ένα μήνα εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Ραγκούση, δημοσιοποιώντας την απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρέν στον Ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Νίκο Σαλαβράκο ότι η απελευθέρωση των ταξί δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.

Στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας που είναι επιταγή των δανειστών μας ο νέος υπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά, παρά την γενικευμένη άποψη ότι ξεγυμνώνει πλήρως τις αστικές συγκοινωνίες από προσωπικό, επιβαρύνοντας δραματικά την ποιοτική τους λειτουργία.

Αρνητική από την πρώτη στιγμή παρά την διαγραφή από το κόμμα του προέδρου των αυτοκινητιστών κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου για την άκομψη δημόσια επίθεση στον επικεφαλής του ΙΚΑ κ. Ροδόλφο Σπυρόπουλο, εμφανίζεται και η ΝΔ.

Τα περισσότερα στελέχη της έχουν εκφραστεί ενάντια σε μία γενικευμένη απελευθέρωση του κλάδου, άραγε θα τηρήσουν την ίδια στάση και τώρα που συγκυβερνούν;

Read more...

Πρώτο φορο-κρας τεστ το χαράτσι στα ακίνητα

Δεσμευτήκαμε για ... «μόνιμο» έκτακτο τέλος, αλλά...


http://img.protothema.gr/3B7C541A531405E8E04194C7401B7C6D.jpg

Το πρώτο σκληρό κρας-τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης θα αποδειχθεί -όπως όλα δείχνουν- η είσπραξη των φόρων ακινήτων και ειδικά του ειδικού τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου την οποία συνυπέγραψε ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το «Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι «έκτακτο», ούτε θα διαρκέσει απλώς μέχρι το 2014 αλλά είναι «μόνιμο» ("permanent") και αποτελεί προϋπόθεση για την 6η δόση χάριν -της οποίας η ΝΔ συγκατένευσε να συσταθεί η κυβέρνηση σωτηρίας υπό τον κύριο Λουκά Παπαδήμο.

Στην πράξη όμως η είσπραξη του τέλους αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια, τα λάθη είναι πάμπολλα, από τη ΝΔ αρχίζουν να εκδηλώνονται αντιδράσεις ενώ ο πρόεδρός της, κύριος Αντώνης Σαμαράς μιλά ακόμη ανοιχτά για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που δεν αποδίδουν.

Τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα και από το γεγονός ότι στην νέα κυβέρνηση ορίστηκε ως υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την είσπραξη των φόρων, ορίστηκε ο συνεργάτης και σύμβουλος του κυρίου Αντώνη Σαμαρά επί των οικονομικών θεμάτων, καθηγητής κύριος Ιωάννης Μουρμούρας.

Οι δεσμεύσεις για είσπραξη «εδώ και τώρα» αλλά και για μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση για να λάβει την 6η δόση και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Έχουν δε την υπογραφή του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι και θα αποτελέσουν αντικείμενου ελέγχου από την Τρόικα που καταφτάνει στην Αθήνα αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως.

Ήδη όμως, πριν καν εισπραχθεί το τέλος, διαπιστώνονται επτά λάθη στον υπολογισμό του που αυξάνουν την επιβάρυνση των φορολογούμενων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών, όπως καταγγέλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του συστήματος και η αποστολή λογαριασμών της ΔΕΗ σε πολίτες φέρνει στο επίκεντρο και αρκετά παράλογα έως προκλητικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, κάτοικοι λ.χ. του Αιγάλεω, με δεδομένη την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής και με βάση τις αντικειμενικές αξίες, χρεώνονται προς 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα ακίνητά τους.

Ωστόσο, περιοχές που έχουν ακόμη τον χαρακτήρα “χωριού” όπως στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική (Διόνυσος, Καπανδρίτι, Άγιος Στέφανος κ.α.) έχουν χρεώσεις χαμηλότερες, λ.χ. 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!

Συμβαίνει έτσι κάτοχοι πολυτελέστατων κατοικιών σε αυτές τις περιοχές να πληρώνουν για το τέλος λ.χ. 600 ευρώ για σπίτι 200 τετραγωνικών μέτρων, όσο δηλαδή ένας κάτοχος ενός διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων σε μία “λαϊκή” περιοχή.

Το μέτρο συναντά μεγάλες αντιδράσεις και σε επίπεδο εργαζομένων της ΔΕΗ, με την ΓΕΝΟΠ να ξεκαθαρίζει χτες ότι θα εμποδίσει την πληρωμή του τέλους, μέσω των λογαριασμών της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, από ανέργους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.

Πολλά από αυτά τα ζητήματα αναμένεται να εξεταστούν στο πλαίσιο επιτελικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Read more...

Ούτε βήμα πίσω οι Ευρωπαίοι

Τηλεφωνικές συνομιλίες του νέου πρωθυπουργού με Σαρκοζί, Μέρκελ


http://img.protothema.gr/716416533003C04C7438F6D6F49ABCE0.jpg
Το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου. Και μπορεί να είναι περίπου δεδομένο ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα λάβει από την εθνική αντιπροσωπεία το πράσινο φως για να υλοποιήσει πολιτικές και μέτρα που έχουν ψηφιστεί από μήνες αλλά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα έχει την ανοχή των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αντίθετο μάλιστα.
Όπως προέκυψε από τις τηλεδιασκέψεις που είχε το Σαββατοκύριακο ο κ. Παπαδήμος με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων οι κύριοι Γιούνκερ, Μπαρόζο και βαν Ρομπάι, οι εταίροι θέλουν να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι ύψιστη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν όσα ζητά η τρόικα και όσα υπερψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες από τη Βουλή χωρίς να έχουν ακόμη δρομολογηθεί.

Το σαββατοκύριακο, η εικόνα που μεταδόθηκε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι ότι οι δανειστές θέλουν... αποδείξεις ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να εκταμιεύσει προς την Ελλάδα την έκτη δόση του δανείου. Κατά συνάφεια, τα όσα προκύπτουν σαν προπαρασκευή του Βερολίνου -από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel- ότι δηλαδή η Ευρώπη (παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις της προηγούμενης βδομάδας) σχεδιάζει τις... άμυνες της χωρίς να αποκλείει ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λειτουργούν ως άσκηση επιπλέον πίεσης στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
"Οι Έλληνες θα χρειαστούν δέκα χρόνια", είπε ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι όπως εξήγησε σε ομιλία του στο Σίνγκεν της Βάδης Βυρτεμβέργης το Σάββατο απαιτείται η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Υπ' αυτά τα δεδομένα, ξεκινά στις 7 σήμερα το απόγευμα η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Σε ένα εκρηκτικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο και με την Ευρώπη να περιμένει τα νέα δείγματα γραφής από την Αθήνα, αναμένοντας μια πιο αποφασιστική και συναινετική υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, θα πρέπει να εμφανίσει μία νέα, πιο αποτελεσματική συνταγή οικονομικής πολιτικής, με διπλό αποδέκτη: Και τον διεθνή παράγοντα, που έχει υιοθετήσει μία στάση επιφύλαξης και θέλει να δει συγκεκριμένες κινήσεις για να απελευθερώσει την έκτη δόση και το νέο πακέτο βοήθειας, αλλά και την εσωτερική κοινή γνώμη, που είδε με συμπάθεια κατ’ αρχήν το νέο εγχείρημα και περιβάλλει με θετικό κλίμα την προσπάθεια του κ. Παπαδήμου. Στόχος του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή είναι να δοθεί ένα μήνυμα ουσιαστικής συναίνεσης και σύγκλισης των τριών κομμάτων, που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στη νέα. Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ καλούνται να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις, που δόθηκαν με τον ανασχηματισμό, καθώς υπήρξε μία αίσθηση άγριου παζαριού και δυσκολίας στη συνεννόηση.

Read more...

Η τρόικα επιστρέφει για μειώσεις μισθών, κλειστά επαγγέλματα και αποκρατικοποιήσεις









Η τρόικα επιστρέφει για μειώσεις μισθών, κλειστά επαγγέλματα και αποκρατικοποιήσεις
Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα μετά και τον σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. H ατζέντα των εκπροσώπων των δανειστών περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» παρεμβάσεων 11 δισ. ευρώ για το 2012, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο αλλά και τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε πριν τη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ώς το τέλος του 2014.


Το νέο Μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου Ασφαλιστικού και μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου, προαναγγέλει νέο φορολογικό έως την άνοιξη, επιβάλλει το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και επιβεβαιώνει το στόχο για έσοδα 35 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ώς το τέλος του 2014 και συνολικά 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Αναλυτικότερα, η τρόικα ζητά άμεσα:

-Μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατα 30% έως το 2015 (απολύσεις σε φορείς που καταργούνται, κατάργηση θέσεων σε φορείς που συγχωνεύονται κλπ)

-Μείωση του μισθολογικού κόστους κατα 30% (καταργήσεις επιδομάτων, υπερωριών και πάγωμα μισθών)

-Μείωση κατα 30% στις δαπάνες της κυβέρνησης (συστέγαση υπουργείων και υπηρεσιών, ξενοίκιασμα ή επανδιαπραγμάτευση όλων των ενοικίων που πληρώνει το κράτος, κατάργηση σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ εως το 2015 κλπ)

-Καθιέρωση νέου φορολογικού πλαισίου (κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ)

-Βιωσιμότητα των ταμείων με βάση τα νέα δεδομένα εργαζομένων- ανέργων- συνταξιούχων (κατάργηση εφάπαξ έως το 2015, ενοποίηση των ταμείων σε έναν ασφαλιστικό φορέα, όρια συνταξιοδότησης σταδιακά στα 70, σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, πάγωμα συντάξεων έως το 2015 κλπ).

-Μείωση των ανώτατων αμοιβών των συμβολαιογράφων, μειώση στα ποσά αναφοράς για τις παραστάσεις δικηγόρων και πιθανώς αλλαγές στις εισφορές δικηγόρων και μηχανικών.

-Aύξηση των εισιτηρίων του ΟΟΣΑ κατά 25% ώς το τέλος του α΄τριμήνου 2013 και ώς το τέλος του έτους νομοθεσία για μείωση της μεταβατικής περιόδου στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.



Πηγή: in.gr/Newpost
Read more...

Η ώρα της σύγκρουσης έφτασε- Τι σχεδιάζει ο κ. Παπανδρέου και τι θα κάνουν οι δελφίνοι









Η ώρα της σύγκρουσης έφτασε- Τι σχεδιάζει ο κ. Παπανδρέου και τι θα κάνουν οι δελφίνοι
Στα όρια νευρικής κρίσεως βρίσκονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως οι δελφίνοι οι οποίοι θεωρούν ότι μετά τα τελευταία γεγονότα ο κ. Παπανδρέου θα είναι απρόβλεπτος.


Ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν έχει αρχίσει ήδη να καταστρώνει την προσωπική του στρατηγική την οποία ωστόσο δεν είναι πρόθυμος να αποκαλύψει ακόμα και στους πιο στενούς του συνεργάτες. Γιατί η πρόσφατη εμπειρία του δίδαξε ότι ακόμα και οι πιο κοντινοί άνθρωποι στην κρίσιμη στιγμή τον εγκατέλειψαν. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή η οποία διαδραματίστηκε αμέσως μετά την συμφωνία με τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο κ. Παπανδρέου ενώ είχε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες περίλυπος έμενε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αθανασάκης περισσότερες από τρείς φορές του ζήτησε να αποχωρήσουν αλλά εκείνος δεν αποφάσιζε να εγκαταλείψει το γραφείο του. Τελικά επιστρατεύθηκε ο αδελφός του Αντρίκος ο οποίος του μίλησε και εν τέλει πείστηκε να αποχωρήσει…

Το γεγονός της μεγάλης ψυχολογικής πίεσης την οποία αισθάνεται ο πρώην πρωθυπουργός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιτρέψει να στους δελφίνους να κινηθούν ελεύθερα και με άνεση.

Στο μεταξύ πληροφορίες που έγιναν γνωστές επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες επιχειρώντας να αιφνιδιάσει τους επίδοξους αντικαταστάτες του. Μάλιστα δεν αποκλείεται να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του με βασικό διακύβευμα την ενότητα του κόμματος ενόψει εκλογών.

Την ίδια ώρα οι κ.κ Βενιζέλος και Λοβέρδος περιμένουν εναγωνίως την ευκαιρία προκειμένου να εκδηλώσουν και επισήμως το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να εκδηλωθεί εάν δεν τεθεί επισήμως θέμα ηγεσίας και ο κ. Παπανδρέου γνωρίζοντας τις προθέσεις-κυρίως του κ. Βενιζέλου- δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει πρώτος αυτός το ζήτημα.

Πάντως αυτοί που γνωρίζουν καλά το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το «παπανδρεϊκό μπλοκ» υποστηρίζει πως ο κ. Παπανδρέου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με μέλη της οικογενείας του αλλά και πολύ στενούς του συνεργάτες εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν χρήσιμο να μην φτάσουν σε αναμέτρηση και να ηγηθεί αυτός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, αλλά εάν αυτό είναι αναπόφευκτο τότε το καλύτερο είναι τρείς η περισσότεροι οι υποψήφιοι. Γιατί κατά την εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Βενιζέλος θα χάσει για δεύτερη φορά.

Στο «παιχνίδι» θέλει να εμπλακεί και ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος ωστόσο χαρακτηρίζεται εντελώς παρακμιακή περίπτωση αλλά ταυτόχρονα και ξεπερασμένος με ξύλινο και σχεδόν ακατάληπτο πολιτικό λόγο. Συνεπώς η παρουσία του στο σκηνικό θεωρείται περισσότερο… ψυχαγωγικού χαρακτήρα παρά ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεσης.



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός του 2012

Στην τελική ευθεία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην τελική ευθεία είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ώς τις 21 Νοεμβρίου.

Το πρωί της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 9 ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει ευρεία σύσκεψη στιο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευ. Βενιζέλο.

Το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 5,5% περίπου του ΑΕΠ, εφόσον συμπεριληφθεί ποσό ύψους 4-4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος από τη μείωση των τόκων στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ενώ η ύφεση στην οικονομία αναμένεται να μειώσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% εφέτος.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα για το 2011, θα κλείσει κοντά στο 9% του ΑΕΠ (19,5 δισ. ευρώ περίπου).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο Ασφαλιστικό, μισθοί, ιδιωτικοποιήσεις και κλειστά επαγγέλματα στο επίκεντρο του νέου Μνημονίου

Μαραθώνιος αλλαγών και λιτότητας ώς το 2015

Για το Δημόσιο, στο Μημόνιο αναφέρεται ότι το 2012 θα οδηγηθεί πρόσθετο προσωπικό στην εφεδρεία (πέραν των 30.000 του 2011), σε συνάρτηση με τους φορείς που θα κλείσουν ή θα μειωθούν
Για το Δημόσιο, στο Μημόνιο αναφέρεται ότι το 2012 θα οδηγηθεί πρόσθετο προσωπικό στην εφεδρεία (πέραν των 30.000 του 2011), σε συνάρτηση με τους φορείς που θα κλείσουν ή θα μειωθούν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την προσήλωση της στο στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ώς το τέλος του 2014, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση στο νέο, αναθεωρημένο, Μνημόνιο, με βάση το oποίο θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εεφημερίδας «Τα Νέα».

Το νέο Μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου Ασφαλιστικού και μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου, προαναγγέλει νέο φορολογικό έως την άνοιξη, επιβάλλει το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και επιβεβαιώνει το στόχο για έσοδα 35 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ώς το τέλος του 2014 και συνολικά 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο που αφορά το νέο φορολογικό σύστημα προσδοιορίζεται η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Μάρτιο και προβλέπεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να υπάρχει το περιθώριο για μειώσεις «συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών».

Μεταξύ άλλων, προωθείται η αποτύπωση και των καταθέσεων στη φοροδήλωση, νέα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση -των περισσότερων- φοροαπαλλαγών, το καθολικό «πόθεν έσχες» και νέα -αυστηρότερα- τεκμήρια.

Στο Ασφαλιστικό, υπάρχει ανοικτό ενδεχομενο νέων αλλαγών εφόσον διαπιστωθεί ότι μετά τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, με βάση μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης την περίοδο 2006-2009 ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ.

Στο Δημόσιο, αναφέρεται ότι το 2012 θα οδηγηθεί πρόσθετο προσωπικό στην εφεδρεία (πέραν των 30.000 του 2011), σε συνάρτηση με τους φορείς που θα κλείσουν ή θα μειωθούν, αλλά και σε περίπτωση που παραβιαστεί ο κανόνας των προσλήψεων.

Επίσης, προβλέπεται η ανάθεση της αξιολόγησης του νέου μισθολογίου σε ειδικούς ώς το τέλος του έτους. Αν διαπιστωθεί υπερβάλλον κόστος, θα γίνει προσαρμογή των κανόνων για τις προαγωγές ώς το τέλος του 2012, ενώ δεν πρόκεται να γίνει προαγωγή πριν την αξιολόγηση αυτή.

Για τα κλειστά επαγγέλματα, ως το τέλος του έτους θα περάσει νομοθεσία για τη διατήρηση κάποιων περιορισμών σε επαγγέλματα που άνοιξαν, ενώ παράλληλα θα αλλάξουν και πάλι οι όροι σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Για τις τράπεζες, περιγράφεται ένα αυστηρό πλαίσιο ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων στο 10% «όχι αργότερα από τον Αύγουστο του 2012» και αφού πριν δοθεί περιθώριο στις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια από την αγορά πριν καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακόμα, προαναγγέλλεται ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας το 2012 και πώληση του εμπορικού τμήματος του Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στις μεταφορές, προβλέπεται αύξηση των εισιτηρίων του ΟΟΣΑ κατά 25% ώς το τέλος του α΄τριμήνου 2013 και ώς το τέλος του έτους νομοθεσία για μείωση της μεταβατικής περιόδου στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, αλλαγές στα ταξί (σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στον αριθμό των αδειών και την τιμή τους), καθώς και υποβολή έκθεσης για την ενδεχόμεη απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Διεργασίες στα κόμματα

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεδριάζει στις 13:00 τη Δευτέρα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας και δεν λείπουν τα στελέχη εκείνα που εκφράζουν προβληματισμούς για το εγχείρημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική του κόμματος δεν αλλάζει και θα εξηγήσει ότι η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν το τελικό αποτέλεσμα της στρατηγικής που έπρεπε να ακολουθήσει η ΝΔ αφού ο κ. Παπανδρέου έθεσε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η στρατηγική του πέτυχε πλήρως, καθώς:

  • ακυρώθηκε το δημοψήφισμα,
  • εξαναγκάστηκε ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, κάτι που δεν ήταν καθόλου βέβαιο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε στην Βουλή,
  • επιβλήθηκαν οι εκλογές για τις 19 Φεβρουαρίου
  • η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή να υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να απελευθερωθεί η έκτη δόση του δανείου, καθώς επίσης να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα PSI.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξη στη Realnews, επανέλαβε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού και μεταβατικού χαρακτήρα» και προειδοποίησε ότι «όσοι φαντάζονται ότι μία μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τη θητεία της επ’ αόριστον, ή ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μήνες μετά, κάνουν λάθος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει υπαναχώρηση της ΝΔ και του ίδιου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «έπρεπε να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα, που προς στιγμήν απειλήθηκαν, και να μπούμε σε νέο δρόμο για να διεκδικήσουμε την απαραίτητη ανάκαμψη». «Υπάρχει νέα πραγματικότητα, ασφαλώς. Αλλά δεν υπάρχει υπαναχώρηση» επισήμανε.

Σχετικά, μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επισήμανε ότι η ΝΔ θα στηρίξει όποια νομοσχέδια είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα καταψηφίσει εκείνα με τα οποία δεν θα συμφωνεί.

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε δυσανάλογο πολιτικό κόστος στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς τη διετία που είναι αρχηγός ούτε το μνημόνιο υπερψήφισε, ούτε τα μέτρα που ακολούθησαν.

Την Κυριακή, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΒΗΜΑ 99,5 προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ τάχθηκε κατά της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι επικυρώνει το πρώτο μνημόνιο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει αποκηρύξει.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ένα άλλο επώνυμο στέλεχος της ΝΔ, ο Πάνος Παπανγιωτόπουλος σημείωνε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αγκαλίστες, φιλάκια και καρδούλες, σαν να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου».

Οι δηλώσεις του Π.Καμμένου έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στη Συγγρού και σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του σε περίπτωση που επιμείνει στη διαφοροποίησή του.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στη «σκληρή» γραμμή, εκτός από τον κ. Καμμένο, είναι επίσης οι κ.κ. Κ.Μαρκόπουλος και Γ.Μανώλης. Αντίθετα, η ομάδα των «πέντε» (Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Κυρ.Μητσοτάκης, Κ.Χατζηδάκης, Μ.βαρβιτσιώτης και Ευ.Αντώναρος) αισθάνεται δικαιωμένη. Υπέρμαχοι της νέας κατάστασης εμφανίζονται και άλλα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο κ. Ν.Δένδιας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το στίγμα της πολιτικής του δίνει το απόγευμα στις προγραμματικές δηλώσεις ο Λουκάς Παπαδήμος

Μηνύματα εντός και εκτός

O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει δίνει στις 19:00 τη Δευτέρα, κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τους υπουργούς να του έχουν αποστείλει ως το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, δισέλιδη επιστολή με τις προτεραιότητες κατά υπουργείο, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να αποφασίσει τι θα συμπεριλάβει από όλα αυτά στην ομιλία του.

Κατά την ομιλία του, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να στείλει σαφή μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την πιστή και ταχύτατη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες και η ηγεσία της ΕΕ πιέζουν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά γράμμα.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη από το Σάββατο επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν και οι πιέσεις υφίστανται, υπάρχει η εκτίμηση ότι εφόσον όλα προχωρήσουν ομαλά, θα είναι εφικτή η αποδέσμευση της 6ης δόσης μέσω τηλεδιάσκεψης στις 17 Νοεμβρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Λουκάς Παπαδήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στις Βρυξέλλες, εντός της εβδομάδας για να έχει εκ του σύνεγγυς επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η υπογραφές στο κείμενο δεσμεύσεων για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου.

Οι σχετικές επιστολές είναι ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και πρέπει να υπογραφούν από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει, ωστόσο όπως δήλωσε στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, το κείμενο θα είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην συνιστά πολιτικό ή προσωπικό πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΝΔ.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από το 2012...



Παρεμβάσεις από την αρχή του νέου έτους, με νέο νόμο στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ και εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας (περιλαμβανομένης και της στοχευμένης μείωσης των εισφορών, ειδικά στις ...

επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας), είναι οι δύο προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα και θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης...



Read more...