Αμφιβολίες για την δυνατότητα της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση
Στην τελευταία έκθεσή της η εταιρεία τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος η αναταραχή στην Ευρωζώνη να μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση και θεωρεί ότι η μόνη ριζική, άμεση και αποτελεσματική λύση στα προβλήματα των ασθενέστερων χωρών του ευρώ είναι η μείωση του χρέους τους κατά πολύ περισσότερο απ’ ότι έχει συμφωνηθεί – κατ’ εξαίρεση και άπαξ, όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί – για την Ελλάδα!
Την ίδια ώρα σε δεύτερες σκέψεις για τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να επιβιώσει της κρίσης που θεριεύει μέρα με τη μέρα, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ιταλία, προχωρούν κορυφαίοι αναλυτές αλλά και οίκοι αξιολόγησης.
Με πρώτον τον Wolfgang Münchau που μέσω της στήλης του στους Financial Times εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν έχει πλέον μία εν λειτουργία αγορά κρατικών ομολόγων, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη μετάσταση της κρίσης σε Ιταλία και δευτερευόντως στη Γαλλία.
Ο διάσημος αναλυτής εκτιμά πως η Γαλλία έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των αγορών, θεωρεί δε ως προαναγγελία ήδη ειλημμένων αποφάσεων το «λάθος» της Standard & Poor’s που ανακοίνωσε, προ τριών ημερών, μια υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας η οποία δεν υφίσταται, προσώρας τουλάχιστον και υποστηρίζει πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF είναι ευάλωτο και με ελλιπή κεφάλαια.
Ως μόνη λύση – με «εναλλακτική» την … καταστροφή του οικοδομήματος της Ευρωζώνης, θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγου καθώς στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο ένας τίτλος στην Ευρωζώνη που δεν περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό κινδύνου: τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας.
Παρόμοιες αμφιβολίες για το κατά πόσον το EFSF μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την αγορά με χαμηλό κόστος εγείρει και η Moody’s, εκτιμώντας πως το ταμείο, ως έχει, δεν μπορεί να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο τα ομόλογα της Ε.Ε.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s, με την τρέχουσα δυνατότητα δανεισμού του, το EFSF δεν μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Αυτό περιορίζει τον ρόλο του ως σημαντικού πυλώνα για τη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου