Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πρώτο φορο-κρας τεστ το χαράτσι στα ακίνητα

Δεσμευτήκαμε για ... «μόνιμο» έκτακτο τέλος, αλλά...


http://img.protothema.gr/3B7C541A531405E8E04194C7401B7C6D.jpg

Το πρώτο σκληρό κρας-τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης θα αποδειχθεί -όπως όλα δείχνουν- η είσπραξη των φόρων ακινήτων και ειδικά του ειδικού τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου την οποία συνυπέγραψε ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το «Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι «έκτακτο», ούτε θα διαρκέσει απλώς μέχρι το 2014 αλλά είναι «μόνιμο» ("permanent") και αποτελεί προϋπόθεση για την 6η δόση χάριν -της οποίας η ΝΔ συγκατένευσε να συσταθεί η κυβέρνηση σωτηρίας υπό τον κύριο Λουκά Παπαδήμο.

Στην πράξη όμως η είσπραξη του τέλους αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια, τα λάθη είναι πάμπολλα, από τη ΝΔ αρχίζουν να εκδηλώνονται αντιδράσεις ενώ ο πρόεδρός της, κύριος Αντώνης Σαμαράς μιλά ακόμη ανοιχτά για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που δεν αποδίδουν.

Τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα και από το γεγονός ότι στην νέα κυβέρνηση ορίστηκε ως υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την είσπραξη των φόρων, ορίστηκε ο συνεργάτης και σύμβουλος του κυρίου Αντώνη Σαμαρά επί των οικονομικών θεμάτων, καθηγητής κύριος Ιωάννης Μουρμούρας.

Οι δεσμεύσεις για είσπραξη «εδώ και τώρα» αλλά και για μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση για να λάβει την 6η δόση και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Έχουν δε την υπογραφή του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι και θα αποτελέσουν αντικείμενου ελέγχου από την Τρόικα που καταφτάνει στην Αθήνα αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως.

Ήδη όμως, πριν καν εισπραχθεί το τέλος, διαπιστώνονται επτά λάθη στον υπολογισμό του που αυξάνουν την επιβάρυνση των φορολογούμενων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών, όπως καταγγέλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του συστήματος και η αποστολή λογαριασμών της ΔΕΗ σε πολίτες φέρνει στο επίκεντρο και αρκετά παράλογα έως προκλητικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, κάτοικοι λ.χ. του Αιγάλεω, με δεδομένη την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής και με βάση τις αντικειμενικές αξίες, χρεώνονται προς 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα ακίνητά τους.

Ωστόσο, περιοχές που έχουν ακόμη τον χαρακτήρα “χωριού” όπως στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική (Διόνυσος, Καπανδρίτι, Άγιος Στέφανος κ.α.) έχουν χρεώσεις χαμηλότερες, λ.χ. 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!

Συμβαίνει έτσι κάτοχοι πολυτελέστατων κατοικιών σε αυτές τις περιοχές να πληρώνουν για το τέλος λ.χ. 600 ευρώ για σπίτι 200 τετραγωνικών μέτρων, όσο δηλαδή ένας κάτοχος ενός διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων σε μία “λαϊκή” περιοχή.

Το μέτρο συναντά μεγάλες αντιδράσεις και σε επίπεδο εργαζομένων της ΔΕΗ, με την ΓΕΝΟΠ να ξεκαθαρίζει χτες ότι θα εμποδίσει την πληρωμή του τέλους, μέσω των λογαριασμών της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, από ανέργους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.

Πολλά από αυτά τα ζητήματα αναμένεται να εξεταστούν στο πλαίσιο επιτελικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: