Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: Δεν υπογράφω τη δήλωση που ζητά η Κομισιόν









Σαμαράς: Δεν υπογράφω τη δήλωση που ζητά η Κομισιόν
Η ΝΔ πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες και κατέληξε στη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση συνεργασίας. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να υπογράψει κοινή δήλωση με τα κόμματα σχετικά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Κομισιόν.

«Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση», δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο κ. Σαμαράς. «Φαίνεται ότι δεν είναι συγκυβέρνηση και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλά, η χώρα αντιμετώπισε κινδύνους, η παραμονή της στην ΕΕ απειλήθηκε», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι, με την «απερίγραπτη» πρωτοβουλία Παπανδρέου, η χώρα βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ενώ η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν.

Συνέχισε ο κ. Σαμαράς: «Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους».

Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης ανέφερε.

«Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη», υποστήριξε. Είπε ακόμη ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη. Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά. Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση, εξήγησε.
«Δεν είναι στο χέρι κανενός να παρατείνει την ζωή της κυβέρνηση πέρα από τους τρεις μήνες. Όταν εμείς λέμε προσωρινή εννοούμε προσωρινή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να συμμετέχουμε, τότε, όμως, θα ήταν σαν να την υπονομεύαμε και αν παίρναμε περισσότερα υπουργεία, όπως πρότειναν άλλοι, θα αμφισβητούσαμε τον μεταβατικό της χαρακτήρα, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, λέγοντας ότι την πρωτοβουλία για την πρόταση πρωθυπουργού δεν μπορούσε παρά να την έχει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όμως, δεν του είχε προτείνει το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

Ακολούθως απάντησε στους «κακόπιστους», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι θα πουν ότι στηρίζει η ΝΔ τα χαράτσια και τους φόρους: «Τους απαντάμε ότι η δική μας υπογραφή δεν υπάρχει κάτω από την δική τους».

Λένε ότι για να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση θα πρέπει να υπογράψουμε κοινή δήλωση όλα τα κόμματα, είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Το ξαναλέω τέτοια υπογραφή δεν βάζω. Οι δεσμεύσεις μου υπάρχουν δημοσίως. Συμφωνώ με τους στόχους, την μείωση του ελλείμματος, του χρέους, την αντιμετώπιση της σπατάλης αλλά δεν συμφωνώ σε μία πολιτική χωρίς ανάπτυξη. Θέλουμε να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή με όρους ρεαλιστικούς», επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ζητώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης μεθαύριο για να ξεμπλοκάρουμε την έκτη δόση και να έχουμε εκλογές σε 100 μέρες χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του.

Όσοι νομίζουν ότι η απομάκρυνση Παπανδρέου ήταν εύκολη υπόθεση, κάνουν λάθος, είπε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι «ο κ. Παπανδρέου ήθελε να παρατείνεται το αδιέξοδο και να παραμείνει στη θέση του».

Έκλεισε δε ρωτώντας τους βουλευτές του: «Είναι καλύτερα να έχουμε πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο για τρεις μήνες και μετά να πάμε σε εκλογές ή να έχουμε τον κ. Παπανδρέου για άλλα δύο χρόνια». Η ΝΔ είναι η καλύτερη εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας, δώσαμε εξετάσεις αποτελεσματικότητας και ευθύνης. Τους επόμενους μήνες οφείλουμε να πάμε κοντά στον κόσμο και να του δώσουμε ελπίδα.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν μετείχαν τα έξι στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση।
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: