Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Διαβολοβδομάδα και με Τρόικα και με Ράιχενμπαχ

Στα ...βαθιά ο νέος πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/541D3892B5E10A53E0EF92591F88A7F6.jpg
Δεν είναι μόνο οι ελεγκτές της Τρόικας που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα για να τεστάρουν την πρόοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται για την ελληνική οικονομία, από την πορεία του οποίου εξαρτάται η έγκριση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Είναι και ο πολύς κ. Ράιχενμπαχ με την Task Force του, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, προσγειώνοντας απότομα και τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης - αφου λογικά οι παλαιοί γνωρίζουν τι γίνεται.

Τι γίνεται, λοιπόν; Πολύ απλά, όλα είναι ακόμη στον αέρα για την έκτη δόση, με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να υπαρκούν το πολύ έως τα μέσα Δεκεμβρίου και με Βερολίνο και Παρίσι να επιμένουν ότι αν δεν δουν άμεσα βήματα από την Αθήνα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης -27ης Οκτωβρίου, η έκτη δόση δεν θα έρθει και η χώρα μας θα χρεοκοπήσει.

Το κλίμα αυτό ήταν ξεκάθαρο που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος στη διάρκεια του σαββατοκύριακού συνομίλησε τηλεφωνικά και με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Χοσέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπέι, δηλαδή ...με όλο τον καλό τον κόσμο.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι καθώς και εδώ για τις πρώτες επαφές του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες.

Με δεδομένο ότι στο μέτωπο της οικονομίας οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, ο κ. Παπαδήμος είχε το μεσημέρι του Σαββάτου συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αναμένεται να ξεκινήσει προσωπικές επαφές στις Βρυξέλλες, ίσως και σε Βερολίνο και Παρίσι.

Όλα αυτά καθώς παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα αυξημένης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο προβλέπεται και γενναίο haircut της τάξης του 50% στο συνολικό χρέος της χώρας.

Και, βεβαίως, η εβδομάδα αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ολοκλήρωση της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2012, η οποία θα γίνει υπό το βάρος τόσο των δραματικών προβλέψεων της Κομισιόν για μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία και κατά τη νέα χρονιά, όσο και με δεδομένο ότι ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει πλέον το ένα εκατομμύριο πολίτες στην χώρα μας.

Διαβάστε εδώ τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και εδώ τα δραματικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία της ανεργίας στην χώρα μας.

Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν το πολύ έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ μια ανάσα αναμένεται να δοθεί μέσω της δημοπρασίας εντόκων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη και η οποία αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως το Δημόσιο θα δανειστεί και πάλι ακριβά, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις η πορεία των επιτοκίων είναι σαφώς ανοδική - συγκεκριμένα, από 4,50% τον Αύγουστο σε 4,56% το Σεπτέμβριο και σε 4,61% τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: