Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Δεν έχουμε ούτε πολύ ούτε καλό νερό…



της Μαριάννας Τζάννε

Σε τροχιά κλιματικών αλλαγών μπήκε η χώρα μας κάτι που επιβεβαιώνουν η συχνότητα των βροχοπτώσεων, τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Οι βροχές που σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο προκαλούν την εντύπωση ότι γεμίζουν τα αποθέματά μας αλλά οι επιστήμονες, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικοί εμφανίζονται υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Μιμίκου, καθηγήτρια Υδρολογίας και Υδάτινων Πόρων του ΕΜΠ, το Νοέμβριο είχαμε λιγότερες βροχές από τον Σεπτέμβριο όπου τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ στους ταμιευτήρες του Μόρνου, της Υλίκης και του Μαραθώνα ήταν λιγότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1 Σεπτεμβρίου τα αποθέματα ανήλθαν στα 695 εκ. κυβικά εκατοστά ενώ στις 9 Νοεμβρίου ήταν 673 εκ. κ. ε.

Η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη πιο βροχερή μετά το 2006 παρόλα αυτά όπως αναφέρει η κυρία Μιμίκου, το νερό πέφτει με μεγάλη ένταση και εξατμίζεται λόγω της ζέστης γεγονός που αυξάνει και την κατανάλωση.

Αυτό εξηγεί και το λόγο που τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ αυτό το μήνα είναι λιγότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο. «Η αλήθεια είναι ότι φέτος είχαμε καλές βροχοπτώσεις αλλά για να είμαστε ασφαλής ότι δεν θα διψάσουμε χρειάζεται να συνεχιστούν οι βροχές και να ακολουθήσουμε ορθή διαχείριση» επισημαίνει η καθηγήτρια του ΕΜΠ, κάτι για το οποίο δεν φημιζόμαστε.

Στην Πεντέλη έπεσε πολύ βροχή

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ πλησίαζαν τα 700 εκ. κ.ε έναντι 427 εκ. κ.ε που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Με βάση τα στοιχεία του υδρομετεωρολογικού δικτύου του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά την περίοδο 1/09/09 έως 9/11/2009 στις θέσεις των δέκα βροχομετρικών σταθμών, η μεγαλύτερη βροχόπτωση έπεσε στην περιοχή της Πεντέλης και ανήλθε σε 242,4 mm.

Ακολούθησαν η Μάνδρα, η περιοχή του Ζωγράφου, το Γαλάτσι και το Μενίδι.

«Δεν φτάνει να βρέχει αλλά σημασία έχει και πώς βρέχει» δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Όπως λέει «δεν θέλουμε καταρρακτώδεις βροχές που δημιουργούν πλημμύρες» και πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του υδρολογικού έτους (τον προσεχή Μάρτιο) ώστε να δούμε και τι χιόνια θα πέσουν που είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση των αποθεμάτων μας.

Επεισόδια βροχόπτωσης της περιόδου 01/09 έως 09/11/2009


ΣΤΑΘΜΟΣΎψος Βροχόπτωσης [mm]
Ψυττάλεια102.2
Άγιος Κοσμάς117.8
Μενίδι171.6
Ζωγράφου184.4
Γαλάτσι189.4
Ηλιούπολη166.2
Μάνδρα197.6
Πεντέλη242.4
Πικέρμι162.2
Άνω Λιόσια161.4

Πηγή: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Δεν ξέρουμε πόσα ούτε τι ποιότητας νερά έχουμε

Και οι δύο επιστήμονες τονίζουν ότι η χώρα μας εμφανίζει μεγάλο έλλειμμα στην εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2015 πρέπει να καταθέσουμε στην ΕΕ σχέδια διαχείρισης που να διασφαλίζουν την καλή οικολογική κατάσταση των υδάτινων πόρων.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε πρέπει να γνωρίζουμε τον υδάτινο πλούτο μας ώστε η προσφορά να μην καλύπτει τη ζήτηση και να μην διαταράσσει τα φυσικά αποθέματα του νερού.

Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο παρακολούθησης των επιφανειακών, υπόγειων και παράκτιων νερό που σήμερα είναι εντελώς ανεπαρκές. Την κατάσταση των υπόγειων νερών, παρακολουθεί από δεκαετίας το ΙΓΜΕ με ένα δίκτυο 550 σταθμών παρακολούθησης.

Εδώ και ένα χρόνο οι σταθμοί αυτοί έχουν πάψει να λειτουργούν γιατί δεν υπάρχουν πόροι. Όπως αναφέρει ο κ. Σαμπατακάκης το ετήσιο κόστος των σταθμών δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ αλλά επειδή τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από εθνικούς πόρους αλλά από ευρωπαϊκά προγράμματα, περιμένουμε το ΕΣΠΑ για να επαναλειτουργήσουν.

«Είναι σαν χρηματοδοτούμε τους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ από το Δ’ ΚΠΣ» δηλώνει ο κ. Σαμπατακάκης, επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες όπως η Ιταλία παρακολουθούν τα υπόγεια νερά τους με 1.600 σταθμούς! Η κυρία Μιμίκου προσθέτει ότι οι σταθμοί του ΙΓΜΕ δεν επαρκούν και χρειάζεται πολλαπλασιασμός του για να έχουμε αποτέλεσμα ενώ για τα επιφανειακά νερά τονίζει ότι στοιχεία έχει μόνο η ΔΕΗ από τους 40 σταθμούς που λειτουργεί κυρίως στη Δυτική Ελλάδα για να παρακολουθεί τα δικά της φράγματα.

Τα παράκτια νερά παρακολουθεί το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) αλλά και εδώ υπάρχουν αδυναμίες. «Είμαστε δεκαετίες πίσω και η μόνη χώρα από τα 27 κράτη –μέλη που δεν διαθέτουμε ένα εθνικό δίκτυο παρακολούθησης όλων των υδάτινων πόρων και υπάρχει τόση διασπορά μετρήσεων. Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα επαρκές εθνικό δίκτυο ή ένα Ινστιτούτο Υδατικών Πόρων που θα αναλάβει αυτό το ρόλο» καταλήγει η κ. Μιμίκου.

ΈτοςΣυνολικό απόθεμα ταμιευτήρων ΕΥΔΑΠ [σε 106 m3]
01/0909/11
20051 109.1621 016.122
20061 192.6271 139.824
2007853.887749.165
2008527.880437.863
2009695.252673.103

protothema.gr

Read more...

Συμβούλιο Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό τον Γ. Παπανδρέου



Με ομιλία του πρωθυπουργού, προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου, αρχίζει στον Άγιο Δομίνικο της Δομινικανής Δημοκρατίας (10 το πρωί τοπική ώρα, 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί στην ομιλία του σε τέσσερες άξονες, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το περιβάλλον και την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ενίσχυση και την εμπέδωση της δημοκρατίας, ενίσχυση εκεί που βρίσκεται σε καλά επίπεδα και εμπέδωση όπου χρειάζεται να δημιουργηθούν και να αποδώσουν δημοκρατικοί θεσμοί.

Θα αναφερθεί επίσης στην οικονομική κρίση και τις διευρυνόμενες ανισότητες, κρίση την οποία αναμένεται να συνδέσει και με την κοινωνική κρίση σε πολλές περιοχές του πλανήτη και η οποία επηρεάζει την ποιότητα της δημοκρατίας.

Αναφορικά με το περιβάλλον θα τονίσει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που "καίει" όλο και περισσότερο, απασχολεί και προβληματίζει την ανθρωπότητα, ενώ οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές απειλούν με σοβαρές συνέπειες τον πλανήτη.

Το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής θα είναι εκείνο που θα απασχολήσει περισσότερο το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη χώρα της Καραϊβικής, καθώς θα συζητηθεί το τελικό κείμενο της απόφασης, το οποίο θα παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου στη διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Μεταξύ των σοσιαλιστών υπάρχει απογοήτευση καθώς όπως διαφαίνεται στη διάσκεψη αυτή, δεν πρέπει να αναμένεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων, κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται για τις αναπτυγμένες χώρες η λήψη αποφασιστικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντίθετα οι σοσιαλιστές προτίθενται να παρουσιάσουν ένα κείμενο που είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Κι αυτό, όπως αναφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία, διότι στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών.

Από τη συνάντηση των σοσιαλιστών στην πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας θα επιχειρηθεί να σταλεί το μήνυμα ότι δεν ξεχνιούνται τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, οι ανισότητες και το περιβάλλον, που τροφοδοτούν την κρίση φτώχιας σε πολλές περιοχές και δεν βοηθούν στην εμπέδωση της δημοκρατίας.
nooz.gr


Read more...

Επιστολή ΓΣΕΕ στον ΣΕΒ για την εξώδικη πρόσκληση έναρξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Επιστολή προς τον ΣΕΒ απέστειλε η ΓΣΕΕ για την εξώδικη πρόσκληση έναρξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η εξώδικη πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων έχει ανάγκη διευκρινήσεων προς άρση αμφισβητήσεων οι οποίες εκ του νόμου έχουν συνέπειες στις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας - ΕΓΣΣΕ.

Ειδικότερα στην επιστολή επισημαίνεται:

"Επικαλείσθε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για την πρόωρη λύση της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, ισχυρισμός που παραπέμπει στην καταγγελία του άρθρου 12 παρ.2 του Ν. 1876/1990 για σημαντική μεταβολή των συνθηκών, εντούτοις δεν προκύπτει σαφώς αν καταγγέλλετε την ΕΓΣΣΕ ή κάνετε χρήση της δυνατότητας της αυτοδίκαιης λύσης, με την κοινοποίηση πριν από τη λήξη της του εγγράφου για έναρξη διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι με την πάροδο έτους η ΣΣΕ ορισμένου χρόνου αυτόματα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου (άρθρ. 9 παρ.1 Ν. 1876/1990).

Πρόωρη λύση με κοινή συναίνεση στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει, όπως άμεσα προκύπτει από την από 18-11-2009 απαντητική επιστολή της ΓΣΕΕ. Η άρνηση συναίνεσης δεν οφείλεται μόνο σε τεχνικούς λόγους, όπως τους εκθέσαμε στην ίδια επιστολή, αλλά και σε λόγους αρχής. Επανειλημμένα κατά τις τελευταίες δεκαετίες είχαν προκύψει γεγονότα διαφορετικά από αυτά που είχαν συνεκτιμηθεί κατά την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, εις βάρος των εργαζομένων (υψηλός πληθωρισμός κ.ά.) και παρά ταύτα αποφύγαμε συνειδητά και υπεύθυνα νομικούς τρόπους για τροποποίηση της ΕΓΣΣΕ ή λύση της πριν τη συμφωνηθείσα, λαμβάνοντας υπόψη και την αναπόφευκτη διατάραξη των μελλοντικών σχέσεων εμπιστοσύνης.

Περαιτέρω, η έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων προϋποθέτει το έγγραφο να περιέχει τα προς διαπραγμάτευση θέματα (άρθρ. 4 παρ.2 Ν. 1876/1990), τα οποία δεν μας κοινοποιήσατε, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ένας εποικοδομητικός διάλογος και μία σύντομη διαδικασία διαπραγμάτευσης, τα οποία επικαλείσθε. Αντιθέτως, η πλευρά μας ήδη επεξεργάζεται τα προς διαπραγμάτευση αιτήματα, τα οποία σύντομα θα σας κοινοποιήσουμε, μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές συλλογικές μας διαδικασίες.

Επίσης, η μονομερής από τον ΣΕΒ και όχι από κοινού με τις άλλες οργανώσεις των εργοδοτών εξώδικη πρόσκληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ πρέπει νομικά να ερμηνευθεί ως δήλωση βουλήσεως μόνο του ΣΕΒ ν’αποδεσμευθεί από την ισχύουσα ΕΓΣΣΕ πριν τη λήξη της και ν’αρχίσει διαπραγματεύσεις. Οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις που συνυπέγραψαν την ΕΓΣΣΕ δεν μπορούν σ’αυτήν τη φάση να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να έχουν τουλάχιστον τηρηθεί οι υποχρεωτικές διαδικασίες που προβλέπει ο Ν. 1876/1990 (έγγραφο δικό τους κοινοποιούμενο με δικαστικό επιμελητή, προς διαπραγμάτευση θέματα κλπ) ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να είναι στη λογική των εργοδοτικών οργανώσεων αυτοτελείς ρυθμίσεις ασχέτως της νομιμότητας και σκοπιμότητάς τους, που είναι θέματα ερευνητέα.

Η εκ των υστέρων θεραπεία αυτής της παράλειψης θεωρούμε ότι δεν έχει κάποια πρακτική αξία, δεδομένου ότι η εντός των προθεσμιών εξώδικη δήλωση της ΓΣΕΕ απευθυνόμενη στις εργοδοτικές οργανώσεις θα σημάνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η σύντομη έκβαση των οποίων επαφίεται στη δική σας στάση έναντι των αιτημάτων μας".
nooz.gr


Read more...

Συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας- Γαλλίας

Η στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Ευάγγελου Βενιζέλου και Ερβέ Μορέν, στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις, την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και το ρόλο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας, τις διεθνείς αποστολές όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες, τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρικές σχέσεις, καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών, υπάρχει ειλημμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ και "εκφράσαμε τη βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον απαράβατο όρο της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής συμμετοχής, της μεγαλύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας και της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής προστιθέμενης αξίας". Το κόστος του συνολικού προγράμματος δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε.

Ο κ. Μορέν σχολίασε ότι "αντιμετωπίζουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της βιομηχανικής συνεργασίας ανάμεσα στα ελληνικά ναυπηγεία και τη γαλλική κυβέρνηση με μεταφορά τεχνολογίας".

Για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 σε συνδυασμό με την απόκτηση ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "για το όλο θέμα των ελικοπτέρων συγκροτούμε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβληματα για την εξεύρεση λύσεων αμοιβαίως επωφελών".

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει με πλοία στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού χώρου επιτήρησης της θάλασσας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, προσαρμόζοντας τα διατιθέμενα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης εξήγγειλε ότι στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην οποία θα καταγραφεί όλο το φάσμα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή αρχιτεκτονική άμυνας επ' ωφελεία και της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Ο κ. Μορέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή Ελλήνων πιλότων στην ευρωπαϊκή Σχολή πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για συμμετοχή της χώρας μας στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις των κυβερνήσεών τους.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν έχει ανοίξει ο φάκελος για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών. Το θέμα θα εξετασθεί όταν έλθει ο καιρός, πρόσθεσε.

Οπως έκαναν γνωστό οι δύο υπουργοί, έχουν και άλλο ένα κοινό, το γεγονός ότι είναι καθηγητές Δημοσίου Δικαίου. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Μορέν να μεταφέρει υπόμνηση στο Γάλλο πρόεδρο για τους κοινούς δεσμούς τους με τη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Άμυνας δώρισε στο Γάλλο ομόλογό του, μεταξύ άλλων, ένα καράβι για να του θυμίζει ότι το Αιγαίο είναι νερά ειρήνης, ενώ ο κ. Μορέν δώρισε στον κ. Βενιζέλο ένα ρολόι για να θυμάται ότι πρέπει πάντα να έχει τη γαλλική ώρα.


Read more...

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ

Πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Οι ηγέτες των τριών χωρών θα συναντηθούν στις 27 Νοεμβρίου στις Πρέσπες.

Αναλυτικά


Ο Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι, σε άτυπη τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος των τότε Πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργασθούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.
nooz.gr

Read more...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες πληρωμής των αγροτών

Ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων 2009 - 2010 στους Έλληνες αγρότες. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κάλεσε την ΠΑΣΕΓΕΣ για να υπογράψει μέσα σε 10 ημέρες τη σύμβαση που αφορά την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων της φετινής ενίσχυσης.

Η κ. Μπατζελή διευκρίνισε ότι η υπογραφή της σύμβασης είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί το σχετικό έργο και να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Εξήγγειλλε ότι στις αρχές του 2010 θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός, βάσει του οποίου θα ανατεθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των γεωργών για τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο οι πίνακες με τους δικαιούχους δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης για το 2008.

Όπως δήλωσε η κ. Μπατζελή, η ανάρτηση των δικαούχων, που ανέρχονται σε 16.109, αποτελεί το πρώτο βήμα στην δημοσιοποίηση όλων των πράξεων που αφορούν δικαιούχους ή ωφελούμενους κοινοτικών ενισχύσεων.

Σύντομα, θα δημοσιοποιηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όλοι οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης για το 2008, καθώς και το ποσό της ενίσχυσης που έλαβε ο καθένας.

Η δημοσιοποίηση των δικαιωμάτων θα συμβάλλει στη διαφανή και αποτελεσματική χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Οι 16.109 δικαιούχοι έχουν πάρει 40.623 δικαιώματα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 20,3 εκατ. ευρώ.
.nooz.gr

Read more...

Δεν θα λάβει μέρος η Κλίντον στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

Η αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεν θα μετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, την προσεχή εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για τυχόν συναντήσεις της κ. Κλίντον, στο περιθώριο της διάσκεψης, απάντησε ότι ο αμερικανός πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, ενημέρωσε για την αδυναμία της επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ να παρευρεθεί στη διάσκεψη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών της.

Η κ. Κλίντον ευχήθηκε, δια του πρέσβεως Σπέκχαρντ, επιτυχία στην διεξαγωγή της Διάσκεψης και την περαιτέρω προώθηση του διαλόγου στα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Κέρκυρας.

nooz.gr

Read more...

"Κόκκινο" μπλόκο στο διάλογο για το Ασφαλιστικό

Μπλόκο στο διάλογο για το Ασφαλιστικό που επρόκειτο να αρχίσει το μεσημέρι της Δευτέρας με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ, επιχείρησε να βάλει το ΠΑΜΕ. Στελέχη του συνδικαλιστικού οργάνου του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο και δεν επέτρεψαν την είσοδο στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός Εργασίας επρόκειτο να συναντηθεί διαδοχικά με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και κατόπιν της ΓΣΕΒΕΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με την ΓΣΕΒΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς με το ΣΕΒ την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι "ένα κόμμα απαγορεύει το διάλογο για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Θέτουμε υπό την κρίση του ελληνικού λαού αυτήν την τακτική. Είναι λάθος να επενδύουμε στο πρόβλημα από ότι στη λύση του".

Η Αλ. Παπαρήγα γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο διάλογο για το ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας τον "σικέ". "Στον πόλεμο κάνουμε πόλεμο", πρόσθεσε.

"Η κυβέρνηση με μία υπεύθυνη πολιτική καλεί σε διάλογο", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι "ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη στάση του". Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν μέσω διαλόγου.

Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής


Ο κ. Λοβέρδος αποκλείει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα κρατά στα χέρια του τη "βόμβα" της χρεοκοπίας στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και η μείωση των υπέρογκων δαπανών υγείας, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία 800 εκ. ευρώ.

Πλέον μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για πτώχευση του συστήματος, αφού τα 13 ταμεία σπατάλησαν τα αποθεματικά τους και εφέτος χρειάστηκαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους (συντάξεις και μισθούς), ενώ για το 2010 η πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστούν από τον κρατικό κορβανά περί τα 4 δισ. ευρώ, εκτός και αν θεσμοθετηθούν μέτρα.

Βέβαια η πολιτική πρακτική του κ. Λοβέρδου να προσπαθεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις μπορεί να εδράζεται στις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την κυβερνητική πρόταση και τη διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Λοβέρδου, αλλά αυτό έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας στους κοινωνικούς εταίρους και δη στις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος των αλλαγών σε παροχές και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ανθίσταται σθεναρά ζητώντας οι αλλαγές να κατευθυνθούν μόνο στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής (για να αυξηθούν τα έσοδα), στην περικοπή των δαπανών (κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) και στην αξιοποίηση κυρίως της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

Τριπλασιασμός συνταξιούχων


"Τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση του ασφαλιστικού ο διάλογος κυβέρνησης κοινωνικών εταίρων που αρχίζει" τόνισε στον Flash 96 ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης. Σημείωσε ότι οι μισές επιχειρήσεις από τις μικρές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν εισφορές.

Ο κ. Ρομπόλης επεσήμανε πως την επόμενη εικοσαετία αναμένεται να τριπλασιαστούν οι συνταξιούχοι, καθώς από τους 4.500.00 ενεργούς εργαζομένους σήμερα στη χώρα το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην ηλικία άνω των 45 ετών.

Η ατζέντα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού στο διάλογο κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων επικεντρώνεται σε 12 σημεία.

Τα σημεία αυτά είναι:

1-Σταδιακή αύξηση απο το 2013 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών δημοσίων υπαλλήλων έως και 15 έτη (θα αφορά τις ασφαλισμένες μετά το 1983).

2-Πάγωμα των διατάξεων του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στις μητέρες απο το 2010.

3- Δραστική μείωση των δαπανών υγείας και έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.

4-Σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

5-Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση

6-. Παροχή κινήτρου ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και την προσαύξησή της ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των αμοιβών (δεν θα υπάρχει κίνητρο μη ασφάλισης ή συμφωνιών για ασφάλιση με χαμηλότερες αποδοχές).

7- Η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθιέρωση ενιαίας ποινής για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ο νόμος Πετραλιά που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει ως ποινή τη μείωση κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται ενώ στο δημόσιο ισχύει η ποινή του 4,5%).

8- Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

9- Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

10- Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010 μαζί με ευνοιϊκες αλλαγές στο θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης.

11- Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ

12- Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


nooz.gr

Read more...

Ότι αποδοκίμασαν οι Νεοδημοκράτες πήγε με την Ντόρα...



Μίλαγε με τον Καραμανλή 4-5 φορές την ημέρα. Δεν έχει ευθύνη?...
"Όταν είδα ποιοι πήγαν με την Ντόρα Μπακογιάννη, τους γιους των βαρώνων, των πριγκίπων και πριγκιπισσών , πήγα με την άλλη πλευρά", είπε σήμερα η Φωτεινή Πιπιλή προσθέτοντας πως...

"ότι αποδοκίμασαν οι νεοδημοκράτες στις εκλογές, πήγε με την Μπακογιάννη. Μ' αυτή την σύνθεση έχει έτοιμη την συνταγή της αποτυχίας".
Η Πιπιλή θύμισε επίσης τις τεράστιες ευθύνες την Ντόρας, επισημαίνοντας πως μιλούσε 4-5 φορές την ημέρα με τον Καραμανλή, χαρακτηρίζοντάς την συνυπεύθυνη για το καταστροφικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. εκλογές...

nonews-news


Read more...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου (από ΤΑ ΝΕΑ)

Κόλαφο για τα ελληνικά ΑΕΙ αποτελεί μελέτη της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Ελλάδα είναι τελευταία στον δείκτη αξιολόγησης των πανεπιστημίων της Ένωσης, κάτι που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες οφείλεται πρωτίστως στην ποιότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...
στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην πολιτική που ακολουθείται για το προσωπικό και στον τρόπο αξιολόγησής τους.
Η μελέτη που, σημειωτέον, πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλήγει και σε συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων των ΑΕΙ, ώστε η τριτοβάθμια παιδεία να συμβάλλει περισσότερο στην αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και στην εύρεση εργασίας για τους αποφοίτους. Όπως σημειώνει, «η αύξηση των δαπανών, εφόσον προκύπτει, πρέπει να διευθετείται με προσοχή και να συμβαδίζει με θεσμικές μεταρρυθμίσεις».
Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στα εξής σημεία:
● Στην προώθηση της λογοδοσίας των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με προσεκτική και δίκαιη αξιολόγηση, διασφαλισμένη από ανεξάρτητα σώματα.
● Στην αύξηση του ανταγωνισμού, αναπτύσσοντας την αυτονομία των ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά την πολιτική προσωπικού, κυρίως στη δυνατότητά τους να προσλαμβάνουν και να απολύουν και να ρυθμίζουν τους μισθούς.
● Στον σχεδιασμό οικονομικών συστημάτων που συνδέουν τη χρηματοδότηση με την απόδοση των ιδρυμάτων με όρους αποτελέσματος αντί να βασίζονται σε όρους εισαγωγής ή παράδοσης.
Τα αποτελέσματα
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη όσον αφορά την Ελλάδα είναι απογοητευτικά. Μολονότι η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορούσε να κριθεί ανεπαρκής- κυμαίνεται στο 1,4% του ΑΕΠ- και υπάρχουν αρκετοί πανεπιστημιακοί (αναλογούν 2 σε κάθε χίλιους κατοίκους), τα αποτελέσματα είναι πενιχρά: σε κάθε πανεπιστημιακό αναλογούν πάνω από 30 φοιτητές- ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ένωση. Οι απόφοιτοι ανά πανεπιστημιακό είναι κατά τι λιγότερο από 3- σε κάθε χίλιους κατοίκους αναλογούν λιγότερο από 6 πτυχιούχοι.
Επίσης, η Ελλάδα είναι τελευταία στον δείκτη αποφοίτησης, γεγονός που κατά τη μελέτη μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή συμμετοχή στα μαθήματα, στη μακροχρόνια παραμονή στο πανεπιστήμιο ή και στην εγκατάλειψή του μετά την εισαγωγή.
Εξίσου χαμηλές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας και στο μεταπανεπιστημιακό επίπεδο. Οι δημοσιεύσεις είναι λίγες αναλογικά με τον αριθμό του πανεπιστημιακού προσωπικού και η αναπαραγωγή τους εξαιρετικά χαμηλή. Στον δείκτη για την πολιτική που ακολουθείται όσον αφορά το προσωπικό των ΑΕΙ, η Ελλάδα βαθμολογείται τρίτη από το τέλος στην Ένωση και είναι τελευταία στον συνολικό δείκτη αξιολόγησης!
/fimotro


Read more...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


Τη λειτουργία γραφείου που θα δέχεται καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Θα ανακοινώσει επίσης την καθιέρωση ανοιχτής επικοινωνίας του υπουργού με το... προσωπικό της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού για την ανταλλαγή απόψεων και την υποβολή προτάσεων με στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του γραφείου καταγγελιών και για τον τρόπο επικοινωνίας του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας με το υπουργικό γραφείο, πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Χρυσοχοϊδης.



Read more...

TO WHO IS WHO ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ


Σε ορισμό Γενικών και Ειδικών Γραμματέων στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, Παιδείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού-Τουρισμού προχώρησε η κυβέρνηση. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του αρμοδίου Υπουργού αντιστοίχως, ορίζονται οι ακόλουθοι Γενικοί και... Ειδικοί Γραμματείς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Μπουρδάρας Αριστείδης, Δικηγόρος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα
Μαντζούφας Νικόλαος, Πολιτικός Μηχανικός, ΜΒΑ
Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας
Φούρλας Αλέξανδρος, Οικονομολόγος, MBA
Ειδική Γραμματεία Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης
Παπαγεωργίου Μαρία, Οικονομολόγος, στέλεχος Αγροτικής Τράπεζας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Γενική Γραμματεία Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κουλαϊδής Βασίλης, Καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας
Μητσός Αχιλλέας, Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης
Παπάζογλου Βασίλειος, Καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης
Μιχαλάκος Στέφανος, Διευθυντής του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
Χάλαρης Μιχαήλ, Χημικός PhD, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων
Μπαζώτη-Μητσώνη Γεωργία, στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Γενική Γραμματεία Υπουργείου Πολιτισμού
Μενδώνη Λίνα, Δρ. Αρχαιολόγος
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Μπιτσαξής Παναγιώτης, Πολιτικός Επιστήμονας - Δικηγόρος
Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης
Πυργιώτης Γιάννης, Χωροτάκτης - Πολεοδόμος
Γενική Γραμματεία Τουριστικής Ανάπτυξης
Πουσσαίος Γιώργος, Δήμαρχος Ιητών Νομού Κυκλάδων
Το Who is Who των νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων
ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1975 ασκεί δικηγορία στην Αθήνα. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της «Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNICEF», Νομάρχης Εύβοιας, Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και Τουρισμού.
ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1973. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα, σε διεθνή τραπεζικό όμιλο στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και την τελευταία πενταετία σε διεθνή ελεγκτική εταιρεία ως επικεφαλής του τομέα project finance.
Έχει συμμετάσχει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε σημαντικό αριθμό έργων μετοχοποιήσεων /ιδιωτικοποιήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια καθώς και στην ομάδα εργασίας του Τ.Ε.Ε. για τις ΣΔΙΤ. Μιλά αγγλικά και γερμανικά.
ΦΟΥΡΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), είναι κάτοχος MBA από το Warwick Business School και κάτοχος CFA charter από το CFA Institute.
Executive Director από το 2001 σε διεθνή εταιρία χρηματοοικονομικών & συμβουλευτικών υπηρεσιών, με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις & εξαγορές και τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Ν.Α. Ευρώπη, ενώ προηγουμένως εργάστηκε ως manager σε ελληνικό τραπεζικό όμιλο στις εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως σύμβουλος επιχειρήσεων και ως στέλεχος μάρκετινγκ σε μεγάλη ελληνική βιομηχανία τροφίμων.
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό έχει προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες σε κλάδους όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πετρελαιοειδή, ο ηλεκτρισμός, η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι χρηματοδοτήσεις έργων.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
Γεννήθηκε και ζει στα Γρεβενά. Οικονομολόγος με ειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας του Γ’ ΚΠΣ, Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας και Νομαρχιακή Σύμβουλος στην Ν.Α. Γρεβενών.
Είναι μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Πανελλήνιου Δικτύου Αιρετών Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έκανε τις βασικές του σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το διδακτορικό του στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει 10 βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.
Διευθύνει ερευνητικά προγράμματα και διατριβές στην Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έχει υπηρετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις στα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου. Είναι συντονιστής της επιτροπής για την σχεδιασμό και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής έρευνας στη Πορτογαλία. Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (2000-2004). Την περίοδο αυτή εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Επιτροπή Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή Παιδείας του ΟΟΣΑ και στο Board of Participating Counties για το πρόγραμμα PISA.
ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Γεννήθηκε το 1947, είναι οικονομολόγος, με πτυχίο ΑΣΟΕΕ, MA και PhD από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (ΗΠΑ). Διετέλεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2000-2006), Διευθυντής αρμόδιος για το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό (1996-2000), για την επαγγελματική κατάρτιση (1993-1996), για το συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων (1987-1993). Προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου του Επιτρόπου Γρ. Βάρφη (1985-1987), Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών (1981-1984) και Τμηματάρχης στην Τράπεζα της Ελλάδος (1976-1981).
Επίσης, διδάσκει «πολιτική οικονομία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ΗΠΑ, διετέλεσε (μέχρι το 2007) Επισκέπτης Καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE), και έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και πολλά άρθρα σε θέματα διεθνούς οικονομικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Πήρε το Δίπλωμα του Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π., έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους στη Ναυπηγική και τη Μηχανολογία και Διδακτορικό στη Ναυπηγική από το Μ.Ι.Τ.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Ε.Μ.Π. Είναι μέλος της ανεξάρτητης διοικητική Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) από το 2006 και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) από το 1996. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 50 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, και είναι μέλος σε διεθνείς Επιτροπές που αφορούν στο επιστημονικό του αντικείμενο.
ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Διευθυντής του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, μετεκπαιδευθείς στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία στο Λονδίνο. Πρώην Πρόεδρος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά. Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Unicef. Διετέλεσε επίσης την περίοδο 2002-2004 σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή.
ΧΑΛΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1970. Πτυχιούχος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτορας Χημείας του ΕΚΠΑ, Πτυχιούχος Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος σε επιτελικές θέσεις. Στέλεχος στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα υγείας & ασφάλειας της εργασίας.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (2004 -2005) και νυν Σύμβουλός της. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.. Συμμετοχή σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα ως κύριος ερευνητής ή επιστημονικός υπεύθυνος και μέλος σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές.
ΜΠΑΖΩΤΗ-ΜΗΤΣΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Κάτοχος πτυχίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μελετητού Δημοσίων Έργων.Υπηρέτησε στο Υπουργείο ως προϊσταμένη υπηρεσιακών μονάδων με αντικείμενο γεωργικά θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Σχέσεων, εμπορικής πολιτικής καθώς και ως επικεφαλής της Κεντρικής Γραμματείας του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Εργάστηκε επίσης στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την προετοιμασία και την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας.
ΜΕΝΔΩΝΗ ΛΙΝΑ
Γεννήθηκε το 1960. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού και του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι επικεφαλής ερευνητικών διεπιστημονικών προγραμμάτων, καθώς και μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών. Βασικά επιστημονικά της ενδιαφέροντα, πέραν της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, είναι η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικό αγαθό, η ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού.
Είναι συγγραφέας και εκδότρια μονογραφιών και συλλογικών τόμων, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Υπουργείο Αιγαίου ενώ από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.
ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1980 ασκεί μάχιμη δικηγορία στην Αθήνα, με ιδιαίτερη παρουσία σε σημαντικές υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος σε θέματα νομοθετικής πολιτικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού, Πρόεδρος του Δ.Σ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Γενικός Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης.
ΠΥΡΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Χωροτάκτης - Πολεοδόμος. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Α.Ε. και Εντεταλμένος Σύμβουλος, υπεύθυνος για τα Ολυμπιακά Έργα, την Τεχνολογία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνταξη των νομοσχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος και για τα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως μελετητής και ερευνητής έχει συντάξει μεγάλο αριθμό μελετών και ερευνών για θέματα πολιτικής γης, αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Έχει διατελέσει εμπειρογνώμων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας και καινοτόμων ενεργειών καθώς και για προγράμματα αστικής ανάπτυξης. Μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, μέλος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας.
ΠΟΥΣΣΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Παντρεμένος με την Γαλλίδα Claudine Sombret, παρακολούθησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο Lille ΙΙΙ της Γαλλίας και εργάστηκε από το 1973 έως το 1987 ως στέλεχος Ναυτιλιακών Εταιρειών.
Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ίο, και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1991 εξελέγη Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Ίου Νομού Κυκλάδων. Το 1994 αναδεικνύει την Κοινότητα Ίου σε Δήμο Ιητών και στις δημοτικές εκλογές των ετών 1994, 1998, 2002, 2006 εκλέγεται συνεχώς Δήμαρχος Ιητών. Σήμερα διανύει την 5η συνεχή θητεία του, έχοντας αναπτύξει σημαντικό έργο ως προς τις υποδομές του νησιού, την υγεία, τον πολιτισμό, την τουριστική αναβάθμιση και ανάδειξη της Ίου, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου. Είναι παράλληλα μελισσοκόμος - βιοκαλλιεργητής. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

fimotro

Read more...

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με τη βόμβα της χρεοκοπίας στα ασφαλιστικά ταμεία έτοιμη να εκραγεί, αρχίζει σήμερα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών φορέων. Μέσα σε δύο χρόνια οι δαπάνες του κράτους και των Ταμείων για την καταβολή των συντάξεων αυξήθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ! Ποσό αστρονομικό, που ισοδυναμεί περίπου...
με το ήμισυ της μείωσης του ελλείμματος που επιδιώκεται με τον προϋπολογισμό του 2010, ενώ υπερβαίνει τα 3,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων φόρων που επιβάλλονται το επόμενο έτος. Η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί νάρκη τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και για τα ίδια τα Ταμεία, που στο μέλλον δεν θα μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις αν δεν ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από 2,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται να είναι το 2020, θα εκτοξευτεί στα 5,3 δισ. ευρώ το 2025 και στα 67,7 δισ. ευρώ το 2055! Παράλληλα, οι δαπάνες του κράτους και των Ταμείων που από το 11,7% του ΑΕΠ το 2007 εκτινάχθηκαν στο 13,5% φέτος, προβλέπεται να φτάσουν στο 24% το ΑΕΠ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.
Στο επίκεντρο των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, οι αλλαγές στον νόμο Πετραλιά (οι οποίες, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», θα αφορούν τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ), τα δραστικά μέτρα για την περιστολή στις δαπάνες υγείας, για την εισφοροδιαφυγή και για τη διαδοχική ασφάλιση, μαζί με την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, θα αποτελέσουν τον κορμό των προτάσεων του υπουργείου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να δεσμευτεί πως δεν θα θιγούν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Προτεραιότητα της κυβέρνησης στον διάλογο θα είναι η μείωση της σπατάλης στις δαπάνες υγείας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» προανήγγειλε την απόφασή του να αναβάλει για ένα έτος τη ρύθμιση για την αύξηση των ορίων ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, προκειμένου το θέμα να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου. Η εφαρμογή της ρύθμισης θα άρχιζε την 1/1/2010.
Για τη διαδοχική σύνταξη
Για τη διαδοχική ασφάλιση είπε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία, ούτως ώστε «να κάνω τα νομοθετικά και τα διοικητικά μέτρα για να δίνουμε τη σύνταξη γρήγορα και να άρουμε την αδικία να χάνει μέχρι και 30% ο ασφαλισμένος όταν θα πάρει τη σύνταξή του από παραπάνω από ένα Ταμείο». Προτεραιότητα της κυβέρνησης στον διάλογο αποτελεί η μείωση της σπατάλης στις δαπάνες υγείας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν θα θίξει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των αποδοχών, με την εξαίρεση της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, που θα γίνει σταδιακά από το 2013.
Συγχώνευση Ταμείων
Στον διάλογο θα συζητηθούν ακόμα η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση, η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων (και άλλες ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση), ο «επαναπροσδιορισμός» του θεσμού του ΕΚΑΣ και η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
fimotro


Read more...

ΦΟΡΟ-ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Διαμερίσματα, κατοικίες και οικόπεδα ακόμη και σε μεσαίας αξίας περιοχές, όπως ο Πειραιάς, οι Αμπελόκηποι, το Παλαιό Φάληρο, το Χαλάνδρι, η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα και η Αγία Παρασκευή, πιάνονται τελικά στην τσιμπίδα της έκτακτης εισφοράς μετά τη διεύρυνση της σχετικής κλίμακας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι η...
έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί τελικά στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας άνω των 400.000 ευρώ, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία άνω των 600.000 ευρώ. Δηλαδή ο κάτοχος ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ θα πληρώσει 200 ευρώ εισφορά για αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, ενώ πριν δεν θα πλήρωνε ούτε ευρώ.
Για παράδειγμα, κάτοχος δύο ακινήτων 120 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη ο οποίος πριν από τη διεύρυνση των κλιμακίων δεν πλήρωνε εισφορά, θα κληθεί να καταβάλει 188 ευρώ. Για ίδια ακίνητη περιουσία, στην Αγία Παρασκευή η εισφορά θα ανέλθει σε 92 ευρώ ενώ πριν ήταν μηδενική, στην Ηλιούπολη τελικά θα καταβληθεί εισφορά 56 ευρώ και σε αρκετές ακόμη περιοχές μεσαίου κόστους σε όλη τη χώρα.
Αυξάνεται η εισφορά στα ακριβότερα
Παράλληλα διευρύνονται και τα επόμενα κλιμάκια, γεγονός που σημαίνει ότι με το νέο καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερη εισφορά από ό,τι θα πλήρωναν αρχικά. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε οικόπεδο στο Χαλάνδρι- στο τμήμα με την υψηλότερη τιμή ζώνης- και το έδωσε αντιπαροχή σε κατασκευαστή, από τον οποίο πήρε δύο καινούργια διαμερίσματα 120 τ.μ. έκαστο με συνολική αντικειμενική αξία 636.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 272 ευρώ με το καινούργιο σύστημα. Αν η κλίμακα παρέμενε η αρχική, όπου για ποσά μέχρι 600.000 ευρώ ο φόρος ήταν μηδενικός, τότε ο ιδιοκτήτης του παραδείγματός μας θα πλήρωνε μόνο 36 ευρώ έκτακτη εισφορά.
«Και όσο ακριβότερη ακίνητη περιουσία έχει κανείς τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει με το νέο καθεστώς», επισημαίνει ο Νίκος Στασινόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συμβολαιογράφων Αθήνας, και αναφέρει ως παράδειγμα κάτοχο δύο ακινήτων 120 τ.μ. έκαστο στο Καβούρι (Βουλιαγμένη), αξίας 2.112.000 ευρώ, ο οποίος θα καταβάλει έκτακτη εισφορά 7.084 ευρώ, έναντι 5.248 ευρώ που θα πλήρωνε.
Τα νέα κλιμάκια
Αναλυτικά, με τη νέα κλίμακα, για ακίνητα με αντικειμενική αξία από 400.000 μέχρι 600.000 ευρώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 0,10% (ίση με 200 ευρώ). Για αξία από 600.001 έως 800.000 ευρώ, εισφορά 0,20% (400 ευρώ). Από 800.001 έως 1.000.000 ευρώ, εισφορά 0,30% (600 ευρώ). Από 1.000.001 έως 1.300.000 ευρώ, εισφορά 0,40% (1.200 ευρώ). Από 1.300.001 έως 1.600.000 ευρώ, εισφορά 0,50% (1.500 ευρώ). Από 1.600.001 έως 2.000.000, εισφορά 0,60% (2.400 ευρώ). Από 2.000.001 έως 2.500.000, εισφορά 0,70% (3.500 ευρώ). Από 2.500.001 έως 3.000.000, εισφορά 0,80% (4.000 ευρώ). Και για φορολογητέα αξία από 3.000.000 ευρώ και πάνω, η εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,90%, (9.000 ευρώ). Έτσι, για ακίνητο συνολικής αντικειμενικής αξίας 3.000.001 ευρώ, η συνολική έκτακτη εισφορά ανέρχεται σε 22.800 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη εισφορά θα καταβληθεί μαζί με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009.

fimotro

Read more...