Ο υπουργός Εργασίας επρόκειτο να συναντηθεί διαδοχικά με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και κατόπιν της ΓΣΕΒΕΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με την ΓΣΕΒΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς με το ΣΕΒ την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι "ένα κόμμα απαγορεύει το διάλογο για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Θέτουμε υπό την κρίση του ελληνικού λαού αυτήν την τακτική. Είναι λάθος να επενδύουμε στο πρόβλημα από ότι στη λύση του".
Η Αλ. Παπαρήγα γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο διάλογο για το ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας τον "σικέ". "Στον πόλεμο κάνουμε πόλεμο", πρόσθεσε.
"Η κυβέρνηση με μία υπεύθυνη πολιτική καλεί σε διάλογο", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι "ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη στάση του". Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν μέσω διαλόγου.
Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής
Ο κ. Λοβέρδος αποκλείει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα κρατά στα χέρια του τη "βόμβα" της χρεοκοπίας στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και η μείωση των υπέρογκων δαπανών υγείας, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία 800 εκ. ευρώ.
Πλέον μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για πτώχευση του συστήματος, αφού τα 13 ταμεία σπατάλησαν τα αποθεματικά τους και εφέτος χρειάστηκαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους (συντάξεις και μισθούς), ενώ για το 2010 η πρόβλεψη είναι ότι θα χρειαστούν από τον κρατικό κορβανά περί τα 4 δισ. ευρώ, εκτός και αν θεσμοθετηθούν μέτρα.
Βέβαια η πολιτική πρακτική του κ. Λοβέρδου να προσπαθεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις μπορεί να εδράζεται στις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την κυβερνητική πρόταση και τη διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Λοβέρδου, αλλά αυτό έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας στους κοινωνικούς εταίρους και δη στις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος των αλλαγών σε παροχές και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ανθίσταται σθεναρά ζητώντας οι αλλαγές να κατευθυνθούν μόνο στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής (για να αυξηθούν τα έσοδα), στην περικοπή των δαπανών (κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) και στην αξιοποίηση κυρίως της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.
Τριπλασιασμός συνταξιούχων
"Τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση του ασφαλιστικού ο διάλογος κυβέρνησης κοινωνικών εταίρων που αρχίζει" τόνισε στον Flash 96 ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης. Σημείωσε ότι οι μισές επιχειρήσεις από τις μικρές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν εισφορές.
Ο κ. Ρομπόλης επεσήμανε πως την επόμενη εικοσαετία αναμένεται να τριπλασιαστούν οι συνταξιούχοι, καθώς από τους 4.500.00 ενεργούς εργαζομένους σήμερα στη χώρα το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην ηλικία άνω των 45 ετών.
Η ατζέντα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού στο διάλογο κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων επικεντρώνεται σε 12 σημεία.
Τα σημεία αυτά είναι:
1-Σταδιακή αύξηση απο το 2013 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών δημοσίων υπαλλήλων έως και 15 έτη (θα αφορά τις ασφαλισμένες μετά το 1983).
2-Πάγωμα των διατάξεων του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στις μητέρες απο το 2010.
3- Δραστική μείωση των δαπανών υγείας και έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.
4-Σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.
5-Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση
6-. Παροχή κινήτρου ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και την προσαύξησή της ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των αμοιβών (δεν θα υπάρχει κίνητρο μη ασφάλισης ή συμφωνιών για ασφάλιση με χαμηλότερες αποδοχές).
7- Η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθιέρωση ενιαίας ποινής για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ο νόμος Πετραλιά που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει ως ποινή τη μείωση κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται ενώ στο δημόσιο ισχύει η ποινή του 4,5%).
8- Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.
9- Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
10- Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010 μαζί με ευνοιϊκες αλλαγές στο θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης.
11- Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ
12- Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου