Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Συμβούλιο Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό τον Γ. Παπανδρέου



Με ομιλία του πρωθυπουργού, προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου, αρχίζει στον Άγιο Δομίνικο της Δομινικανής Δημοκρατίας (10 το πρωί τοπική ώρα, 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί στην ομιλία του σε τέσσερες άξονες, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το περιβάλλον και την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ενίσχυση και την εμπέδωση της δημοκρατίας, ενίσχυση εκεί που βρίσκεται σε καλά επίπεδα και εμπέδωση όπου χρειάζεται να δημιουργηθούν και να αποδώσουν δημοκρατικοί θεσμοί.

Θα αναφερθεί επίσης στην οικονομική κρίση και τις διευρυνόμενες ανισότητες, κρίση την οποία αναμένεται να συνδέσει και με την κοινωνική κρίση σε πολλές περιοχές του πλανήτη και η οποία επηρεάζει την ποιότητα της δημοκρατίας.

Αναφορικά με το περιβάλλον θα τονίσει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που "καίει" όλο και περισσότερο, απασχολεί και προβληματίζει την ανθρωπότητα, ενώ οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές απειλούν με σοβαρές συνέπειες τον πλανήτη.

Το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής θα είναι εκείνο που θα απασχολήσει περισσότερο το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη χώρα της Καραϊβικής, καθώς θα συζητηθεί το τελικό κείμενο της απόφασης, το οποίο θα παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου στη διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Μεταξύ των σοσιαλιστών υπάρχει απογοήτευση καθώς όπως διαφαίνεται στη διάσκεψη αυτή, δεν πρέπει να αναμένεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων, κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται για τις αναπτυγμένες χώρες η λήψη αποφασιστικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντίθετα οι σοσιαλιστές προτίθενται να παρουσιάσουν ένα κείμενο που είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Κι αυτό, όπως αναφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία, διότι στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών.

Από τη συνάντηση των σοσιαλιστών στην πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας θα επιχειρηθεί να σταλεί το μήνυμα ότι δεν ξεχνιούνται τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, οι ανισότητες και το περιβάλλον, που τροφοδοτούν την κρίση φτώχιας σε πολλές περιοχές και δεν βοηθούν στην εμπέδωση της δημοκρατίας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: