Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας- Γαλλίας

Η στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Ευάγγελου Βενιζέλου και Ερβέ Μορέν, στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις, την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και το ρόλο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας, τις διεθνείς αποστολές όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες, τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρικές σχέσεις, καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών, υπάρχει ειλημμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ και "εκφράσαμε τη βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον απαράβατο όρο της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής συμμετοχής, της μεγαλύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας και της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής προστιθέμενης αξίας". Το κόστος του συνολικού προγράμματος δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε.

Ο κ. Μορέν σχολίασε ότι "αντιμετωπίζουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της βιομηχανικής συνεργασίας ανάμεσα στα ελληνικά ναυπηγεία και τη γαλλική κυβέρνηση με μεταφορά τεχνολογίας".

Για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 σε συνδυασμό με την απόκτηση ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "για το όλο θέμα των ελικοπτέρων συγκροτούμε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβληματα για την εξεύρεση λύσεων αμοιβαίως επωφελών".

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει με πλοία στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού χώρου επιτήρησης της θάλασσας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, προσαρμόζοντας τα διατιθέμενα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης εξήγγειλε ότι στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην οποία θα καταγραφεί όλο το φάσμα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή αρχιτεκτονική άμυνας επ' ωφελεία και της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Ο κ. Μορέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή Ελλήνων πιλότων στην ευρωπαϊκή Σχολή πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για συμμετοχή της χώρας μας στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις των κυβερνήσεών τους.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν έχει ανοίξει ο φάκελος για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών. Το θέμα θα εξετασθεί όταν έλθει ο καιρός, πρόσθεσε.

Οπως έκαναν γνωστό οι δύο υπουργοί, έχουν και άλλο ένα κοινό, το γεγονός ότι είναι καθηγητές Δημοσίου Δικαίου. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Μορέν να μεταφέρει υπόμνηση στο Γάλλο πρόεδρο για τους κοινούς δεσμούς τους με τη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Άμυνας δώρισε στο Γάλλο ομόλογό του, μεταξύ άλλων, ένα καράβι για να του θυμίζει ότι το Αιγαίο είναι νερά ειρήνης, ενώ ο κ. Μορέν δώρισε στον κ. Βενιζέλο ένα ρολόι για να θυμάται ότι πρέπει πάντα να έχει τη γαλλική ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: