Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με τη βόμβα της χρεοκοπίας στα ασφαλιστικά ταμεία έτοιμη να εκραγεί, αρχίζει σήμερα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών φορέων. Μέσα σε δύο χρόνια οι δαπάνες του κράτους και των Ταμείων για την καταβολή των συντάξεων αυξήθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ! Ποσό αστρονομικό, που ισοδυναμεί περίπου...
με το ήμισυ της μείωσης του ελλείμματος που επιδιώκεται με τον προϋπολογισμό του 2010, ενώ υπερβαίνει τα 3,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων φόρων που επιβάλλονται το επόμενο έτος. Η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί νάρκη τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και για τα ίδια τα Ταμεία, που στο μέλλον δεν θα μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις αν δεν ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από 2,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται να είναι το 2020, θα εκτοξευτεί στα 5,3 δισ. ευρώ το 2025 και στα 67,7 δισ. ευρώ το 2055! Παράλληλα, οι δαπάνες του κράτους και των Ταμείων που από το 11,7% του ΑΕΠ το 2007 εκτινάχθηκαν στο 13,5% φέτος, προβλέπεται να φτάσουν στο 24% το ΑΕΠ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.
Στο επίκεντρο των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, οι αλλαγές στον νόμο Πετραλιά (οι οποίες, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», θα αφορούν τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ), τα δραστικά μέτρα για την περιστολή στις δαπάνες υγείας, για την εισφοροδιαφυγή και για τη διαδοχική ασφάλιση, μαζί με την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, θα αποτελέσουν τον κορμό των προτάσεων του υπουργείου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να δεσμευτεί πως δεν θα θιγούν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Προτεραιότητα της κυβέρνησης στον διάλογο θα είναι η μείωση της σπατάλης στις δαπάνες υγείας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» προανήγγειλε την απόφασή του να αναβάλει για ένα έτος τη ρύθμιση για την αύξηση των ορίων ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, προκειμένου το θέμα να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου. Η εφαρμογή της ρύθμισης θα άρχιζε την 1/1/2010.
Για τη διαδοχική σύνταξη
Για τη διαδοχική ασφάλιση είπε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία, ούτως ώστε «να κάνω τα νομοθετικά και τα διοικητικά μέτρα για να δίνουμε τη σύνταξη γρήγορα και να άρουμε την αδικία να χάνει μέχρι και 30% ο ασφαλισμένος όταν θα πάρει τη σύνταξή του από παραπάνω από ένα Ταμείο». Προτεραιότητα της κυβέρνησης στον διάλογο αποτελεί η μείωση της σπατάλης στις δαπάνες υγείας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν θα θίξει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των αποδοχών, με την εξαίρεση της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, που θα γίνει σταδιακά από το 2013.
Συγχώνευση Ταμείων
Στον διάλογο θα συζητηθούν ακόμα η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση, η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων (και άλλες ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση), ο «επαναπροσδιορισμός» του θεσμού του ΕΚΑΣ και η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: