Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

Όλη η αλήθεια για το "ξενοδοχείο του Τσοχατζόπουλου" στο Καρπενήσι"Η  περιουσία του Άκη Τσοχατζόπουλου ελέγχεται από το ΣΔΟΕ. Το κτήριο στο Καρπενήσι δεν ανήκει στον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά ανήκει κατά 50% σε Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα το Καρπενήσι, πρόεδρος της οποίας είναι ο κουμπάρος του πρώην υπουργού.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την περιουσία του πάλαι ποτέ ισχυρού υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι έρευνες για την απόκτηση της... περιουσίας του, η οποία εκτιμάται σε δεκάδες εκατ. ευρώ, ερευνάται από τις Ελληνικές αρχές. Στην έρευνα αυτή εξετάζεται η πιθανότητα ο ίδιος να είναι ιδιοκτήτης κεντρικού κτηρίου στο Καρπενήσι.

Πληροφορίες φέρουν στενά συγγενικά του πρόσωπα να έχουν μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες και στο Καρπενήσι. Σύμφωνα με στοιχεία, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αναμένεται να ερευνήσουν τυχόν σύνδεση των επενδύσεων αυτών με τον πρώην υπουργό ως κρυπτόμενες πίσω από τα συγγενικά του πρόσωπα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο κουμπάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, κ. Παύλος Νικολαΐδης και η οικογένειά του είναι συνιδιοκτήτες του κτηρίου - γιαπί, που παραμένει "στοιχειωμένο" εδώ και δεκαετίες στο κέντρο του Καρπενησίου, δίπλα στον ΟΤΕ και απέναντι από το ξενοδοχείο "Λευκό Όρος".

Πρόκειται για ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο μεγάλο κτηριακό συγκρότημα στο κέντρο της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’80, με σκοπό να λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο. Από τότε μένει στοιχειωμένο και εγκλωβισμένο στις δικαστικές αίθουσες από την αντιδικία των ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, στην οικογένεια Νικολαΐδη έχει περάσει εδώ και 3 χρόνια η ανώνυμη εταιρεία "ΚΑΛΛΙΟΝ Α.Ε. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις" με έδρα το Καρπενήσι, η οποία ιδρύθηκε το 2000. Στην εταιρεία αυτή αρχικά η οικογένεια Νικολαΐδη κατείχε σχεδόν ποσοστό 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% ανήκε στην γνωστή οικογένεια Κλαουδάτου. Η εταιρεία σήμερα ανήκει 100% στην οικογένεια Παύλου Νικολαΐδη. Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου έγινε το 2007.

Στην εταιρεία ανήκει κατά 50% το προαναφερόμενο ακίνητο, το οποίο αποκτήθηκε το 2000 με τιμή 300 εκατ. δρχ. περίπου από την οικογένεια Κλειτσάκη, η οποία κατείχε το ποσοστό. Το υπόλοιπο 50% κατέχει η εταιρεία “Γιώργος Μαντζούφας” ιδιοκτήτρια και του ξενοδοχείου “ΕΛΒΕΤΙΑ”. Οι δύο οικογένειες -σήμερα οι κληρονόμοι τους- δεν είχαν και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αφού πρόκειται για κοινό και αδιαίρετο κληροδότημα. Οι σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών είναι ανύπαρκτες."

Συνέχεια στο http://www.evrytanika.com/article.php?id=5135


Read more...

'ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ' ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ


Ρεπορτάζ: N.Nταϊλιάνα-Μπ.Αγρολάμπου-Π.Κορωναίου (απο Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

«Οι πολιτικοί δεν βγαίνουν ζημιωμένοι από την πολιτική». Η ρήση αυτή επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση των δηλώσεων που είχαν υποβάλει τέσσερις πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και άλλοι πέντε του ΠΑΣΟΚ, το 1996 και το 2007, αφού προκύπτει ότι οι περισσότεροι αύξησαν, ορισμένοι εντυπωσιακά, τα περιουσιακά τους στοιχεία. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που έμειναν στα ίδια...

Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών που είχαν αρμοδιότητα σε έργα και προμήθειες της Siemens θα ελεγχθεί, σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σε βάθος 20 ετών.
Η «Κ.Ε.» συνέκρινε τα «πόθεν έσχες» του 1997 και του 2008 εννέα πολιτικών που θήτευσαν σε κρίσιμα πόστα ή το όνομά τους έχει εμπλακεί σε κάποιες από τις υποθέσεις που διερευνώνται. Από τις δηλώσεις προκύπτουν τα εξής:
*Τα εισοδήματα της οικογένειας Αλογοσκούφη αυξήθηκαν κατακόρυφα στη 10ετία. Από 66.149 ευρώ το 1996 έφτασαν τα 805.427 ευρώ (αύξηση άνω του 1.200%)! Ουσιαστικά οφείλονται στον τζίρο της συζύγου του πρώην «τσάρου», Δίκας Αλογοσκούφη, που από τα 25.479 ευρώ πήγε στα 698.427. Ασχολείται με real estate. Νέα αποκτήματα της οικογένειας, ένα οικόπεδο στη Νέα Ερυθραία και σπίτι (177 τ.μ.) στην Πάρο.
*Το 2008 ήταν η χρονιά που ο Γ. Βουλγαράκης αποχωρούσε από την κυβέρνηση, εν μέσω του θορύβου περί «νομίμου και ηθικού». Ηταν τότε που αγόρασε σπίτι με τη σύζυγό του 150 τ.μ. στον Καημένο Σταυρό στην Αράχοβα. Η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη εμφανίζει εισόδημα 522.988 ευρώ το 2007.
*Μέσω δανείου, το 2006, ο Μιχ. Λιάπης αγόρασε διαμέρισμα 136 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισίας και γραφείο 140 τ.μ. στην ίδια διεύθυνση. Εντός του ίδιου έτους και αγροτεμάχιο 5,1 στρ. στη Μύκονο.
Υψηλό «κασέ»
*Το «κασέ» της Μάρας Ζαχαρέα ανέβηκε με την άνοδο του συζύγου της, Θ. Ρουσόπουλου, στη «γαλάζια» κυβέρνηση. Από 54.849 ευρώ το 1997, έφτασε σε 815.600 ευρώ το 2007 (αύξηση 1.500%)! Τη διετία 2006-2007 προσέθεσαν δύο διαμερίσματα στο Ψυχικό και άλλο ένα στην Πάρο.
*Ο Α. Τσοχατζόπουλος, που βρέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ λόγω του σπιτιού απέναντι από την Ακρόπολη που απέκτησε από off shore, από το 1996 μέχρι το 2007 αύξησε την ακίνητη περιουσία του αγοράζοντας δύο διαμερίσματα το 2004 στην Αθήνα. Οι καταθέσεις του αυτό το διάστημα ήταν σχεδόν αμετάβλητες.
*Ο Τ. Μαντέλης διαχρονικά φαίνεται να επενδύει σε ακίνητα, αγροκτήματα και οικόπεδα στην Κεφαλονιά και στην Αττική. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει αυξήσει τις καταθέσεις του κατά 15.000 ευρώ μέσα στο διάστημα 1997-2008.

Η Εξεταστική
Εκτός της επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής που καλείται να ελέγξει τις δηλώσεις βουλευτών και υπουργών σε βάθος 20ετίας, η εξεταστική επιτροπή ζητάει από τον Αρειο Πάγο να ελεγχθούν αντίστοιχες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των γενικών γραμματέων.
Η απόψη που επικρατεί μεταξύ των μελών της εξεταστικής είναι ότι σε αυτή τη φάση συγκεντρώνονται στοιχεία, αλλά τα συμπεράσματα σε σχέση με την ταυτοποίηση επίμαχων λογαριασμών μαύρων ταμείων με πολιτικά πρόσωπα έχει μακρύ δρόμο. Θεωρούν ότι η έρευνα, που ξεκινάει τώρα θα συνεχίζεται και κατά την επόμενη φάση της κοινοβουλευτικής έρευνας. Δηλαδή, όταν συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι η εξεταστική δεν χρειάζεται παρά μόνον ενδείξεις και δεν παραπέμπει πρόσωπα.
Ας σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, που επεξεργάζεται τα στοιχεία λογαριασμών που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη και την εξεταστική, αναβάλλει κάθε τόσο την παράδοση της έκθεσής της, επικαλούμενη το ότι προσκρούει σε εμπόδια που ανακύπτουν κατά το άνοιγμα των λογαριασμών.
Read more...

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 'ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ' ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μέγας (απο Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ μέσα στην εβδομάδα, με την παρουσία στην Αθήνα των επιτηρητών της τρόικας, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες θα είναι ευθύγραμμες και καθολικές: θα αφορούν τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους ένστολους και τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ)...

Οι δραματικές περικοπές στο συνταξιοδοτικό, έστω και αν αυτή η παρέμβαση θα εκδηλωθεί εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών διακοπών, αναμένεται να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (συνδικαλιστικό, κοινοβουλευτική ομάδα κ.ά.). Πόσω μάλιστα όταν η διπλή παρέμβαση στο ασφαλιστικό (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) θα επεκταθεί στους ένστολους, (τομέα ταμπού μέχρι σήμερα), και θα συνδυαστεί με την περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης.
Με μεταβατική περίοδο μόλις 6 μηνών, από τις αρχές του 2011 ο νέος ασφαλιστικός χάρτης θα περιλαμβάνει:
* Την καθιέρωση του 65ου ως γενικού ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση. Οποιος βγαίνει νωρίτερα θα πληρώνει πέναλτι 6% για κάθε χρόνο ή 30% την 5ετία.
* Μόνο σε δύο περιπτώσεις θα προβλέπεται συνταξιοδότηση πριν από τα 65 χρόνια ηλικίας: για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ και για όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος. Δεν θα έχουν πέναλτι πρόωρης εξόδου, ενώ θα λαμβάνουν και ολόκληρη τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.
* Οσοι βγαίνουν νωρίτερα από το 65ο έτος δεν θα λαμβάνουν ολόκληρη τη βασική σύνταξη αλλά μέρος της (μειωμένο κατά 6% το χρόνο με βάση τον κανόνα που θα ισχύει και στην ανταποδοτική) και μόλις 252 ευρώ στο 60ό έτος.
* Για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) θα κυμαίνεται στο 1,2% (σε μέσα επίπεδα). Για τα έτη ασφάλισης πέραν των 36 δεν θα υπάρχει κίνητρο παραμονής στην εργασία (ήταν 3,3% το χρόνο στο προηγούμενο σχέδιο νόμου και τώρα περιορίζεται στο 3%). Αυτό γιατί μετά τις παρεμβάσεις των επιτηρητών έγινε υποχρεωτική -από προαιρετική με κίνητρο τις υψηλότερες αποδοχές- η παραμονή στην εργασία για 40 έτη.
* Τα όρια ηλικίας και των ασφαλισμένων στα ΒΑΕ θα αυξηθούν στο 60ο έτος (με 35ετία) από 55ο σήμερα (και 53ο μειωμένη). Ετσι ο νόμος 3655/08 θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2011 και όχι από το 2013 που προέβλεπε το νομοθετικό κείμενο της κ. Πετραλιά. Επίσης δεν θα εξαντληθεί στην προσθήκη 2 επιπλέον ετών αλλά 5, μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
* Οσοι χήρες και χήροι λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου θα συνεχίσουν με τους ίδιους όρους. Στο μέλλον δεν θα χορηγούνται συντάξεις ανύπαντρων ή διαζευγμένων κορασίδων (δικαίωμα από τον θανόντα πατέρα), ενώ θα τεθούν ηλικιακά όρια και στις συντάξεις λόγω θανάτου. Εκτός από τα τέκνα, τα οποία θα την δικαιούνται μέχρι το 23ο έτος (ισόβια σε περίπτωση ανάπηρου παιδιού) ο/η επιζών/ούσα σύζυγος θα την λαμβάνει για μια 3ετία προσαρμογής και η παροχή θα διακόπτεται αν ο δικαιούχος είναι κάτω των 50 ετών. Θα επανέρχεται ωστόσο στο 65ο έτος και σε συνάρτηση με τη θεμελίωση ιδίου δικαιώματος.
* Τα όρια ηλικίας των ανδρών στο Δημόσιο θα εξισωθούν με τα αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα. Οπως εξάλλου και το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) το οποίο θα περιοριστεί στο 1,2% το χρόνο.
* Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τα ίδια όρια ηλικίας με τους άνδρες. Η προσαρμογή θα ξεκινήσει από το 2011 και, σταδιακά, τα όρια θα εξισωθούν το 2013 που αποτελεί το έσχατο, χρονικά, περιθώριο που προβλέπει το μνημόνιο (με τους δανειστές-επιτηρητές). Για να επιτευχθεί αυτή η μεγάλη προσαρμογή, κάθε χρόνο θα προστίθενται έως και 3 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
* Το 2015 οι συντάξεις θα υπολογίζονται με διπλό τρόπο. Τα έτη έως το 2010 με το ισχύον σύστημα (και επί τη βάσει των εισφορών που καταβλήθησαν την 5ετία 2011-15) και τα έτη από το 2011 και μετά με το νέο σύστημα (1,2% το μήνα). Το 2016 με το νέο σύστημα θα υπολογίζονται 6 έτη (2011-16) κ.ο.κ. με στόχο ύστερα από αρκετά χρόνια να υπολογίζεται το σύνολο του εργασιακού-ασφαλιστικού βίου (35ετία ή 40ετία) για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.
* Αν οποιοδήποτε ταμείο αποδίδει ποσοστό αναπλήρωσης στη σύνταξη πάνω από 2% το χρόνο που προβλέπει το ισχύον σύστημα, θα αποκόπτεται αυτό το επιπλέον κλάσμα. Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), την πρώτη κλίμακα του ποσοστού σύνταξης του ΤΣΠΕΑΘ (είναι στο 80% έως τα 1.800 ευρώ, ενώ για τα επιπλέον χρήματα του συντάξιμου μισθού η αναπλήρωση πέφτει στο 40% και ακολούθως στο 24%).

Οι εισφορές και το προσδόκιμο
Ο μέσος όρος ασφάλισης στη χώρα μας είναι 26 έτη και η πραγματική (μέση) ηλικία συνταξιοδότησης είναι το 61ο έτος. Κατά συνέπεια οι ασφαλισμένοι εισφέρουν στο σύστημα για 26 έτη και απολαμβάνουν παροχές για άλλα 19, καθώς το προσδόκιμο ζωής αναφέρεται στο 80ό έτος.
Read more...

Φ. Κουβέλης: Σύγκλιση με σοσιαλιστές και οικολόγους


nooz.gr/
«Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, σταθμίζοντας τα πράγματα και τις εξελίξεις» θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της ανανεωτικής Αριστεράς, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο επικεφαλής του ανανεωτικού εγχειρήματος προαναγγέλλει τη διαμόρφωση του νέου πόλου, ο οποίος θα εκφράζει παρούσες ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Σε ερώτηση αν η ανεξαρτητοποίησή τους στη Βουλή σηματοδοτεί μια νέα πορεία, η οποία θα μπορούσε να λάβει χαρακτήρα προσέγγισης με το ΠαΣοΚ, ο κ. Κουβέλης απαντά ως εξής:

«Υποστήριζα και υποστηρίζω ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να ανακαθορισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη βάση μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Σε μια τέτοια σύγκλιση μπορούν να συμπορεύονται σοσιαλιστικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, κάθε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Σήμερα πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠαΣοΚ αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Πρέπει να οικοδομηθεί ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση».

Στην ερώτηση σχετικά με τις τοπικές εκλογές και ποιους θα συνεργαστούν, δηλώνει ότι «απορρίπτοντας λογικές στείρας κομματικής καταγραφής, θα αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και προτάσεων».

Ο κ. Κουβέλης ρίχνει την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι η ηγεσία «κινήθηκε με τη λογική της αριθμητικής επικυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς» και «επέλεξε να λύσει πολιτικά προβλήματα με διαδικαστικούς όρους».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα και απαντώντας στο ερώτημα με ποια πολιτική δύναμη μπορεί η Ανανεωτική Αριστερά να έχει επικοινωνία, λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει πρώτα να στεγάσει όλους τους ανένταχτους αριστερούς, αυτούς που δεν αντέχουν την ασφυξία της δογματικής Αριστεράς, τις ιδεοληψίες και εμμονές των γκρουπούσκουλων και τον θανατηφόρο νεοφιλελευθερισμό του ΠαΣοΚ».

Σε άλλο ρεπορτάζ του Βήματος αναφέρεται ότι πάνε για νέο κόμμα στις 27 Ιουνίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ανανεωτικοί που αποχώρησαν από το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ δίνουν πολιτικό ραντεβού στην Πανελλαδική Σύσκεψη στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα.

Το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά των τεσσάρων, λέγοντας ότι «οι σύντροφοι είχαν κάνει την επιλογή τους από καιρό. Είχαν εκ των προτέρων εντοπίσει τις κόκκινες γραμμές που θα δικαιολογούσαν τις αποφάσεις τους, και όταν χρειάστηκε τις μετατόπιζαν. Τις τοποθέτησαν όχι μόνο απέναντι σε φανταστικούς εσωτερικούς εχθρούς και φανταστικούς κινδύνους, αλλά κυρίως απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος».

«Η αποδέσμευση των ανανεωτικών βουλευτών, Φ. Κουβέλη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και Γρ. Ψαριανού από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εντολή των ψηφοφόρων που τους έστειλαν στη Βουλή, για να προβάλλουν τις ανανεωτικές απόψεις και όχι τον αριστερισμό», απάντησε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος στη συνέντευξή του στη Real News, τονίζει ότι οι σχηματισμοί της Αριστεράς βιώνουν πρώτοι την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος. Χαρακτηρίζει λυπηρά τα όσα συνέβησαν στο Συνέδριο του ΣΥΝ και αναφέρει ότι όταν η Αριστερά γυρνά την πλάτη στην κοινωνία, τότε και η κοινωνία γυρνά την πλάτη της στην Αριστερά. Απαντώντας δε στις επιθέσεις του Αλ. Τσίπρα εναντίον του, κάνει λόγο για διαστρέβλωση των απόψεών του και προειδοποιεί ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο «Κοντού εναντίον Κιλτίδη και αντιστρόφως» στην Αριστερά.
Read more...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ...


Του Γιάννη Μαυρή
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Η παρούσα κρίση εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί δομική. Πιστοποιεί δε μια πρωτόγνωρη, μεταπολιτευτικά, κρίση εκπροσώπησης. Το ήμισυ του κοινωνικού σώματος (52%) δεν εμπιστεύεται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) τις κυβερνήσεις στην...
Ελλάδα, ενώ οι 4 στους 10 (40%) τις εμπιστεύονται μόνον περιστασιακά. Η πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα είναι καθολική (89%!), ενώ ως προς την υφιστάμενη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, 8 στους 10 πολίτες (77%) θεωρούν ότι το δημόσιο χρήμα διασπαθίζεται. Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση της διαφθοράς στο επίπεδο των κυβερνώντων είναι γενικευμένη και διάχυτη, αφού το 78% αποδέχεται την άποψη ότι «στην κυβέρνηση αρκετοί ή και όλοι είναι διεφθαρμένοι», ενώ μόλις το 19% διαπιστώνει περιορισμένη διαφθορά.

Από τον συνδυασμό των απαντήσεων στις προηγούμενες τέσσερις ερωτήσεις (εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις, υπαγωγή των κυβερνήσεων σε οικονομικά συμφέροντα, σπατάλη του δημοσίου χρήματος, αριθμός διεφθαρμένων στην κυβέρνηση) προκύπτει ο λεγόμενος δείκτης εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση (Government Trust Index), που χρησιμοποιείται διεθνώς για τη μέτρηση των στάσεων του κοινού απέναντί της (στην Ελλάδα μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1998, βλ. Μαυρής 1999). Με βάση τον εν λόγω δείκτη, προκύπτει ότι οι αρνητικές στάσεις διακατέχουν σήμερα το 97% (!) των ερωτηθέντων. Επομένως, πρόκειται πλέον για ένδειξη καθολικής απονομιμοποίησης και όχι απλώς «χαμηλής νομιμοποίησης» της διακυβέρνησης.
Με το δεδομένο πλαίσιο των εδραιωμένων κοινωνικών πεποιθήσεων, αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας, η πολιτική ανάδειξη του διαχρονικού προβλήματος της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού δεν μπορεί παρά να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Συμπαρασύροντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είναι φυσικό να επιδεινώνει περαιτέρω την υφιστάμενη εικόνα. Οι εξεταστικές επιτροπές του Κοινοβουλίου αφήνουν «παγερά αδιάφορους» τους πολίτες, ενώ η εδώ και καιρό συντελεσθείσα κατάρρευση του κύρους της δικαιοσύνης δεν δείχνει κανένα σημείο ανάκαμψης. Και, βεβαίως, καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση, μετά το 1980, δεν μένει στο απυρόβλητο.
Πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη για τη σημερινή μορφή του κομματικού συστήματος και ευρύτερα για το πολιτικό σύστημα; Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίες ορισμένες οριοθετήσεις για να αποφευχθεί μια σχηματική ερμηνεία του φαινομένου. Είναι γεγονός ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση δεν συνεπάγεται εξ ορισμού και κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα. Η πρώτη συνδέεται βεβαίως με τη δεύτερη, αλλά δεν οδηγεί ευθύγραμμα σε αυτήν. Επίσης, η κάμψη της κοινωνικής εμπιστοσύνης δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε απομάκρυνση από την πολιτική διαδικασία. Πολιτικές και εκλογικές έρευνες έχουν δείξει αλλού ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση δεν οδηγεί «νομοτελειακά» στην αποχή από τις εκλογές ή εν γένει στη μείωση της πολιτικής συμμετοχής.
Τι από αυτά θα συμβεί στην Ελλάδα δεν είναι προφανώς δεδομένο. Οι πιθανότητες, ωστόσο, να εξελιχθούν τα πράγματα σε μια παρόμοια κατεύθυνση είναι σαφώς αυξημένες. Οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου, μετά την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, που αποτυπώνονται ευδιάκριτα τόσο στο προηγούμενο όσο και στο παρόν κύμα του μηνιαίου Βαρόμετρου της Public Issue, μάλλον συνηγορούν υπέρ αυτής της εκτίμησης.
Read more...

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από το Βήμα της Κυριακής)

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης οδεύουν προς τα 65 έτη. Τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη οδηγούνται προς τα 40 έτη. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους κατευθύνεται προς τα 65 έτη, ενώ για τους...
εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σταδιακά προσαρμόζεται το έτος εξόδου τους από την εργασία από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Οι επώδυνες αυτές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να «κλειδώσουν» και τα σημεία στα οποία ακόμη αποκλίνουν η κυβέρνηση και οι εμπειρογνώμονες της «τρόικας». Σημείο διαφωνίας αποτελεί το όριο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Η κυβέρνηση επιμένει να ισχύσει η προσαρμογή του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου από το 50ό στο 55ο έτος, ενώ η «τρόικα» αξιώνει βιαιότερη αύξηση, ώστε το όριο να φθάσει στο 65ο έτος της ηλικίας.
Την Τετάρτη 16 Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το οποίο υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της. Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων ελεγκτών που έρχεται στη χώρα μας αύριο Δευτέρα θα έχει διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ.Κουτρουμάνη προκειμένου να «κλείσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες του Ασφαλιστικού, αν κι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν δήλωσε την Παρασκευή ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία».

Οι βασικές αλλαγές του συστήματος ξεκινούν σχεδόν αμέσως, δηλαδή από το έτος 2011. Πρόκειται για τις αυξήσεις ορίων ηλικίας οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το 2015, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Συγκεκριμένα ξεκινά η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους αποχωρούν με 35ετία, στους οποίους θα προστίθεται ένα εξάμηνο κάθε χρόνο έως ότου φθάσουν στο 60ό έτος. Αύξηση σταδιακά θα υποστούν και όσοι εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προκειμένου να φθάσουν από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Σε αύξηση οδηγούνται και όσοι λαμβάνουν σύνταξη με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Τα 37 έτη θα φθάσουν σταδιακά τα 40 έτη ασφάλισης. Σημειώνεται ότι για πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος ή να κλείσουν το 65ο έτος.
Από το 2011 επιβάλλεται «ποινή» 6% κατ΄ έτος για συνταξιοδότηση πριν από τα 40 έτη ασφάλισης ή προ του 65ου έτους της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ασφαλισμένος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα από την αγορά εργασίας θα υποστεί μείωση κατά 30% του τελικού ποσού της σύνταξής του. Η περικοπή θα ισχύει και για τη βασική σύνταξη όταν ο ασφαλισμένος δεν θα έχει συμπληρώσει την 40ετία. Μεταβατικό διάστημα θα ισχύσει από το 2011 και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2015, ωστόσο θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης κατά τα πρώτα χρόνια μετά το 2015. Συγκεκριμένα, τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (μέσος συντελεστής 1,2%) και τα έτη προ του 2011 με βάση το σημερινό σύστημα.
Τα σημεία τριβής
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση της ερχόμενης εβδομάδας είναι τα εξής:
1 Η βασική σύνταξη θα δίδεται σε όλους τους ασφαλισμένους κατά το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους. Η «τρόικα» επιμένει η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όσους λαμβάνουν αναλογική υψηλότερη από ένα πλαφόν. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα ακόμη και από αυτή καθ΄ εαυτή τη σύνταξή τους.
2 Ανοιχτό παραμένει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων. Η «τρόικα» επιμένει να οδηγηθούν στα 65 έτη- όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες-, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το όριο του 55ου έτους της ηλικίας που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά. Σήμερα το όριο είναι το 50ό έτος.
3 Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις επικουρικές συντάξεις. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει οι συντάξεις αυτές αφενός να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και αφετέρου να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.
4 Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη θεωρείται επίσης και η ισχύς του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για την περίοδο της στράτευσης, του χρόνου λοχείας για τις γυναίκες, του χρόνου σπουδών, αλλά και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης. Ωστόσο ασαφείς παραμένουν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου.
Read more...

EΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣΡεπορτάζ: Nίκος Χασαπόπουλος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Πρόθυμη να αποστείλει πρόσθετα στοιχεία που αφορούν τα μαύρα ταμεία της Siemens και τη διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος εμφανίζεται τόσο η Siemens Hellas όσο και η μητρική Siemens AG. H Siemens με επιστολή που έστειλε σήμερα στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη παραδέχεται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δεν είδαν το φως της δημοσσιότητ και εμφανίζεται πρόθυμη να τα παραδώσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και στις δικαστικές αρχές...


Είχε προηγηθεί την Παρασκευή επιστολή του κ. Παμπούκη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas κ. Ξυνή. Η επιστολή εστάλη με εντολή του πρωθυπουργού με την οποία ζητείτο να δωθούν όλα τα στοιχεία γιατί σε διαφορετική περίπτωση την προειδοποιούσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταματούσε κάθε συνεργασία μαζί της.
Στην επιστολή εκφράζεται η προσωπική δέσμευση των ηγεσιών της Siemens Hellas και της Siemens Γερμανίας «για την επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η εξεταστική επιτροπή και οι δικαστικές αρχές για πλήρη συνεργασία και διαφάνεια» Το οφείλουμε σημειώνει στον ελληνικό λαό και στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Πρόθεσή μας είναι να συνδράμει η Siemens για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Read more...

Siemens: «Μύλος» με τα ονόματα και τις συναλλαγές


Το γαϊτανάκι των συναλλαγών που είχαν χρηματιστές, δικηγόροι, επιχειρηματίες και κρατικοί λειτουργοί με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και οι οικονομικές δοσοληψίες τους με τις ελεγχόμενες off shore εταιρείες, επιζητεί να ξεδιαλύνει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής και η τακτική ανάκριση, τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις από την Ελβετία.

Οσοι από αυτούς κατέθεσαν μέχρι τώρα στην επιτροπή επικαλούνται είτε πλήρη άγνοια είτε...

απλή φιλική εξυπηρέτηση, ενώ κάποιοι στρέφονται κατά αλλήλων, δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκαν! Αλλοι, που είδαν πρώτη φορά το όνομά τους δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Η εξεταστική επιτροπή και η τακτική ανάκριση θέλουν να μάθουν ποιοι ενήργησαν εν γνώσει τους ως στυλοβάτες μιας «υποδομής» η οποία στήθηκε για άμεσες πληρωμές χρημάτων στην Ελλάδα, χωρίς να αποκαλύπτεται ο τελικός αποδέκτης. Πρόκειται για έναν από τους τρόπους διακίνησης του χρήματος, που γίνονταν μέσω των εταιρειών (Martha Holding Corp. κ.λπ.) που είχε συστήσει η Siemens επ' ονόματι του Πρ. Μαυρίδη, γενικού διευθυντή της εταιρείας μέχρι το 2006, για να διακινεί και να αποθηκεύει το χρήμα που προοριζόταν για «ωφέλιμες πληρωμές».

Ρόλο συντονιστή της όλης επιχείρησης, από τραπεζικής πλευράς, φέρεται να είχαν ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και ο Φάνης Λυγινός, διαχειριστές περιουσίας στη γερμανική τράπεζα Dresdner Bank, στο κατάστημα της Γενεύης. Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώτου στη Γενεύη, ερχόταν 3-4 φορές τον χρόνο στην Ελλάδα, συναντιόταν με δικηγόρους και χρηματιστές και μέσω αυτών έκανε τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Οι τραπεζίτες παρέδιδαν σε στελέχη της Siemens μετρητά στην Αθήνα για πάσα χρήση, τα οποία όμως έπαιρναν από άλλους έλληνες και αρκετούς ανυποψίαστους πελάτες τους, οι οποίοι απλώς ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Ο Φ. Λυγινός τις είχε αποκαλέσει συμψηφιστικές εγγραφές στην κατάθεσή του το 2008 που είχε δώσει στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου στο εξωτερικό.

Μέσω καταθέσεων

Ο άλλος τρόπος ήταν μέσω καταθέσεων απ' ευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς από άλλες υπεράκτιες εταιρείες της Siemens (Placid Blue, Fairways, Standybury), τις οποίες διαχειρίζονταν κατ' εντολήν του Μιχ. Χριστοφοράκου οι επιχειρηματίες Γ. Καλδής και Αλ. Λέτσας.

Στη λίστα των υπό έλεγχον προσώπων δεν περιλαμβάνονται ο επιχειρηματίας Χρ. Σιαφάκας και ο χρηματιστής Χρ. Θεοδωρίδης. Στην εξεταστική εμφανίστηκε ο Αρτ. Θεοδωρίδης, γιος του Χρήστου (καθώς ο πατέρας του έχει προβλήματα υγείας), και μίλησε για τη θεωρία της μεταφοράς κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδη, είπε «πως παλαιοί χρηματιστές παράλληλα με την κανονική τους δουλειά συνήθιζαν να εξυπηρετούν πελάτες στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό και ίσως το κύκλωμα που διαχειρίστηκε μαύρα χρήματα της Siemens να βρήκε και μια κατάλληλη υποδομή».

*Ο Χρ. Θεοδωρίδης διαχειριζόταν τον λογαριασμό με τον κωδικό ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στη UBS της Λωζάνης, ο οποίος τροφοδοτήθηκε με 880.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία. Εκεί είχαν αποσταλεί, το 2000, πέντε εμβάσματα με εντολές του Γ. Καλδή.

Το παζλ της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» απ' τα ταμεία της Siemens προσπαθεί να λύσει η Εξεταστική Επιτροπή. Το παζλ της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» απ' τα ταμεία της Siemens προσπαθεί να λύσει η Εξεταστική Επιτροπή. *Ο επιχειρηματίας Γ. Κορωνιάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, υποστήριξε ότι οι 75.000 ευρώ που βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του, στην ΒΝΡ Paribas στην Ελβετία προέρχονται μάλλον από μέρος αποπληρωμής δανείου 100.000 ευρώ, που είχε δώσει στον φίλο του, Χρ. Σιαφάκα, δραστηριοποιούμενο σε τηλεπικοινωνιακά έργα στα Βαλκάνια. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από λογαριασμό του Πρ. Μαυρίδη στην Dresdner Bank.

*Ο δικηγόρος-χρηματιστής Γρ. Κυριτσάκας (διετέλεσε πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Leader 2002-2003 και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Νεοχημική, του Λ. Λαυρεντιάδη) μεσολάβησε στον κ. Οσβαλντ, για να μεταφέρει ο Χρ. Σιαφάκας χρήματα στο εξωτερικό.

*Ο επιχειρηματίας Λαυρ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται ως δικαιούχος των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp. και της ελληνικής εταιρείας «Νεοχημική Λ. Β. Λαυρεντιάδης Α.Ε.» οι οποίες είχαν δοσοληψίες με τους διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens.

Το γραφείο του επιχειρηματία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δοσοληψίες αυτές είχαν προκαλέσει την προσοχή άλλης εποπτικής αρχής και ελέγχθηκαν για υποθέσεις χρηματιστηριακής φύσεως.

Δεν... γνώριζαν

*Από τους χρηματιστές που εμπλέκονται, ουδείς κατάλαβε κάτι ύποπτο. Ο Ν. Δεβλέτογλου επιμένει ότι είχε καταβάλει στον πελάτη του, μακαρίτη σήμερα Ν. Καπάτσο, το ποσόν των 350.000 ευρώ στην Ελλάδα στις αρχές του 2004 και εκείνος του το επέστρεψε στο εξωτερικό μέσω της εταιρείας Placid Blue, την οποία αγνοούσε.

Ομως ο εκλιπών χρηματιστής Καπάτσος έχει διάφορες συναλλαγές με τα μαύρα ταμεία, καθώς στην εταιρεία συμφερόντων του Pimpernel Shipholding και στον λογαριασμό της Εμπορικής Λονδίνου, οι Καλδής και Λέτσας διοχέτευσαν κοντά στο 1.600.000 ευρώ σε δόσεις.

*Ο Γ. Ράμμος υποστηρίζει ότι, λόγω της φιλικής του σχέσης με τον επίσης χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη, ο τελευταίος του ζήτησε τον Ιούλιο του 2003, 6 ή 7 φορές να πάρει χρήματα στην Ελβετία και να του τα δώσει μετρητά στην Ελλάδα. Το ποσό έφτανε το 1.000.000 ευρώ.

Ο Σ. Γιαννακάκης καταθέτοντας στην εξεταστική ισχυρίστηκε ότι το 2004, του ζήτησε χρήματα για επενδύσεις ο Αλέξ. Λέτσας, τον οποίο γνώριζε από το σχολείο και είχαν κοινωνικές επαφές. Δέχθηκε να τον εξυπηρετήσει και έστειλε στο εξωτερικό σε λογαριασμούς του χρηματιστή Α. Ράμμου και του επιχειρηματία Βασ. Τυρογαλά, 2,5-3 εκατ. ευρώ συνολικά. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Λέτσα ότι τον εξαπάτησε.

*Ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας, στον λογαριασμό του οποίου στην Union Bankaire στην Ελβετία βρέθηκε έμβασμα 200.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία στις 24/10/2003 είπε ότι το ποσό σχετίζεται με επιστροφή προκαταβολής που είχε δώσει στον Εμμ. Παπαδογιαννάκη (εγγονό του πρώην ιδιοκτήτη της Misko) για την αγορά ακινήτου η οποία όμως δεν έγινε.

Οπως δήλωσε ο κ. Κάτσικας, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να ανακατευτεί με τράπεζες, ζήτησε από γείτονά του στην περιοχή (που συμπτωματικώς ήταν ο Γ. Καλδής-ιδιοκτήτης της Placid Blue την οποία διαχειριζόταν για λογαριασμό του Χριστοφοράκου) να επιστρέψει εκείνος τα χρήματα στον Μ. Κάτσικα.

Ολως τυχαίως έξι χρόνια μετά (18/12/09) και μία ημέρα μετά την κατάθεση αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τη Siemens, οι Κάτσικας και Παπαδογιαννάκης υπέγραψαν συμβολαιογραφική πράξη στην οποία καταγράφεται η αδυναμία του πρώτου να αγοράσει το σπίτι και το αίτημα του δεύτερου στον κ. Καλδή να τοποθετήσει στον λογαριασμό του επιχειρηματία τα χρήματα στην Ελβετία.

Ο Εμμ. Παπαδογιαννάκης είναι κάτοχος του λογαριασμού με τον κωδικό ΜΑΤΙ, ο οποίος έχει δεχθεί πάνω από επτά εμβάσματα και από τις δύο εταιρείες που διαχειριζόταν ο Καλδής.

*Ο Αντ. Κάντας (ταξίαρχος εν αποστρατεία και μετέπειτα αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών από το 1996, δηλαδή το Νο 2 μετά τον Ι. Σμπώκο με υπουργό Αμυνας τον Α. Τσοχατζόπουλο) εμφανίζεται ως αποδέκτης ποσού 500.000 ευρώ σε λογαριασμό που διέθετε στην Dresdner Bank από κοινού με τη σύζυγό του (αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» στις 19 Φεβρουαρίου 2009).

Οταν η «Ε» επικοινώνησε τότε με τον κ. Κάντα, ο ίδιος απέδωσε τον συσχετισμό σε χειρισμούς που αυθαίρετα έκαναν υπάλληλοι της Dresdner Bank.

*Στην υπόθεση εμφανίζονται αρκετά ονόματα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακών, και στελεχών της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Ο Παν. Κουκουλομάτης υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κατέθεσε στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου ότι το έμβασμα στον λογαριασμό του σχετίζεται με ζήτημα υγείας. Ο Αντ. Περίσσιος και ο Μ. Νικολιδάκης είναι επίσης στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

*Ο δικηγόρος Ι. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Προφανώς τον μπερδεύουν με τον συνονόματο συνάδελφό του Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, πρώην μέλος του δ.σ. της Societe Generale. Η εμπλοκή του σχετίζεται με το ότι φέρεται να συνέστηνε πελάτες στην Dresdner, σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Οσβαλντ και διεύθυνε το κατάστημα της Societe Generale στην Κηφισιά, όταν η Siemens έδωσε εντολή στον Πρ. Μαυρίδη να επαναπατρίσει μέρος των κεφαλαίων από το εξωτερικό, επωφελούμενη από τον νόμο Αλογοσκούφη (Αύγουστος του 2004), που προέβλεπε φορολόγηση 3% και παράκαμψη του πόθεν έσχες.

*Οι επιχειρηματίες Δ. και Γ. Δαμκαλίδης είναι αδέλφια και δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Siemens.

Στην επιστολή της Εξεταστικής Επιτροπής για το άνοιγμα των λογαριασμών αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Κ. Κορμά, Χρ. Μαρκόπουλου, του γερμανού υπηκόου Η. Kienest, της συμβουλευτικής-ελεγκτικής εταιρείας KPMG, και των εταιρειών Balisea, Prince Pacific Ltd. Η KPMG Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι «ουδεμία ανάμειξη έχουμε με τις έρευνες».
Ελευθεροτυπία


Read more...

Παίζουν το σενάριο της δραχμής...

Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με την «πληροφορία» ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ και ότι μάλιστα οι μηχανές του νομισματοκοπείου άρχισαν να ξανακόβουν δραχμές. Τόσο ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποχρεώθηκαν την επόμενη ημέρα να κάνουν συντονισμένες κινήσεις για να...

...καθησυχάσουν τους πολίτες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δεν αρκέστηκε απλώς να διαψεύσει την πληροφορία, αλλά άφησε και υπονοούμενα για το ότι κάποιοι κερδίζουν από τον πανικό.
Την εκτίμηση αυτή ασπάζονται και τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι όμως επισημαίνουν με νόημα ότι οι φήμες σπέρνονται σε πρόσφορο έδαφος.

Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης προσπαθώντας να εντοπίσουν αυτούς που μπορεί να κερδίζουν από ένα τέτοιο παιχνίδι διαπιστώνουν ότι τα οφέλη είναι και πολιτικά και οικονομικά. Οπως εξηγούν, υπάρχουν πολιτικά κέντρα στην Ευρώπη που προωθούν συστηματικά την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από το ευρώ.

Ομως, όπως όλα δείχνουν, από τη «σπέκουλα» εις βάρος της Ελλάδας υπάρχουν και κάποιοι που μπορούν να έχουν άμεσα οικονομικά οφέλη.

Στελέχη των ελληνικών τραπεζών συμφωνούν ότι από το κλίμα ανησυχίας και πανικού στην Ελλάδα ωφελούνται καταρχήν μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να «τραβήξουν» τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οργανωθεί και αποστολές ειδικών που οργανώνουν συναντήσεις στην Αθήνα με μεγαλοκαταθέτες, τους οποίους προσπαθούν να πείσουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Επίσης επενδυτές και επιθετικά κεφάλαια, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε δολάρια και θέλουν να δουν την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να φτάνει ξανά ακόμα και στο 1/1. Μέσω της Ελλάδας φαίνεται ευκολότερο να πληγεί το κοινό νόμισμα, αφού παρόμοιες προσπάθειες με την Πορτογαλία και την Ισπανία δεν απέδωσαν ιδιαίτερα.

Επισημαίνουν όμως με νόημα ότι αυτοί που ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν μια ρεαλιστική πραγματικότητα ως προς τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να μειώσει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της. Γι' αυτόν τον λόγο -τονίζουν- οι φήμες ανακυκλώνονται και κλιμακώνονται από την έναρξη σχεδόν της οικονομικής κρίσης. Αναφέρουν ως παράδειγμα το προηγούμενο κύμα φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό από μεγάλους καταθέτες το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε πειστικά και γι' αυτόν τον λόγο επαναλήφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

* Mεγάλες τράπεζες του εξωτερικού που προσπαθούν να προσελκύσουν τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες.
* Επενδυτές και επιθετικά κεφάλαια, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην υποτίμηση του ευρώ.
* Οσοι επιδίδονται στο short selling και έχουν στοιχηματίσει στα ασφάλιστρα κινδύνου υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Φήμες παντού
Η γερμανική «εμπλοκή» και τα... αυτογκόλ

«Αυτήν τη στιγμή ακόμα και αν εμείς οι ίδιοι το θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε από το ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Επομένως οι φήμες είναι πέρα για πέρα ανυπόστατες και κατασκευασμένες», εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος. Από την άλλη, θυμίζουν ότι η Γερμανία προσπάθησε να ενσωματώσει στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup πρόβλεψη για αποβολή από το κοινό νόμισμα όσων κρατών αποτυγχάνουν στους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος.

Στην πραγματικότητα η Γερμανία ανησυχεί ότι εφόσον αποτύχει το πρόγραμμα σταθερότητας στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να συνεχίζει να τη στηρίζει στο διηνεκές, από τη στιγμή που έχει συναινέσει εξαρχής σε κάτι τέτοιο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση διασπείρει αυτές τις φήμες. Πάντως, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα σενάρια καταστροφής ορισμένες φορές έχουν αφετηρία ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι έτσι θα μπορέσουν να περάσουν πρόσθετα σκληρά μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις και αντιδράσεις.

Κατεπείγουσα έρευνα
Η Εισαγγελία ψάχνει τα παπαγαλάκια της πτώχευσης

Τις πηγές της διασποράς ψευδών ειδήσεων περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και επαναφοράς στη δραχμή αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Με την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που παρήγγειλε η προϊσταμένη Ελένη Ράικου σχετικά με τα σενάρια πτώχευσης της Ελληνικής οικονομίας και επαναφοράς της δραχμής, πρόκειται να διαπιστωθεί αν, από ποιους και για ποιο λόγο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ειδήσεων που σκορπούν τον πανικό σε πολίτες και αγορές.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει πταισματοδίκης, ο οποίος έχει εντολή να της δώσει μορφή κατεπείγοντος.

Μήνυση για τις δραχμές
Μήνυση για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει και ο επίτιμος εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Αργύρης Τσίχλας.

Ο κ. Τσίχλας στρέφεται κατά όσων διέσπειραν ή εξακολουθούν να διασπείρουν με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες, ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβους στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα.

Ο ίδιος αναφέρεται στη μήνυσή του σε δημοσιεύματα του Τύπου και blogs που ισχυρίζονται ότι στο παλιό νομισματοκοπείο η κυβέρνηση κόβει δραχμές σε μέταλλο και χαρτονομίσματα για την επαναφορά της δραχμής.
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Τρανταχτά ονόματα στο... χειρουργείο του ΣΔΟΕ...


«Oι γιατροί του Κολωνακίου ήταν μόνο η αρχή. Τώρα το ΣΔΟΕ μπαίνει στο “ψαχνό”». Εδώ και τρεις μήνες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει βάλει στοίχημα, πέρα από κάποια «χτυπήματα» που μπορεί να έχουν και επικοινωνιακό χαρακτήρα, να χτυπήσει στη ρίζα της τη φοροδιαφυγή ελέγχοντας κατηγορίες επαγγελματιών που δηλώνουν στην Εφορία προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.

Τα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας είναι θεαματικά: Από...

...2.500 γιατρούς που ελέγχθηκαν 20 μεγαλογιατροί-«τρανταχτά ονόματα» στις ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας εντοπίστηκαν για όργιο φοροδιαφυγής.

* Δεκάδες δικηγόροι έπεσαν στη «φάκα» καθώς δεν δήλωναν καμία αμοιβή πέραν των υποχρεωτικών παραστάσεων στα δικαστήρια. Στο στόχαστρο μπήκαν και γνωστά ονόματα που εμφανίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα.

* Ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και καλλιτέχνες δεν δήλωναν τις εισπράξεις ούτε τα «νυχτοκάματά» τους.

* Γνωστοί συμβολαιογράφοι συμμετείχαν με το αζημίωτο σε δεκάδες μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας μέσω offshore.

Με αυτή την επιχείρηση που καθημερινά διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών θέλει να στείλει μήνυμα στην ελληνική κοινωνία που επλήγη από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν τον φόρο τους με ακρίβεια δεκαδικού και κάποιοι άλλοι να εμφανίζεται στην Εφορία ότι ζουν με... δανεικά».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», έχει ήδη καταρτιστεί νέα λίστα με 20 μεγαλογιατρούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ένας πολύ γνωστός ορθοπαιδικός και ένας θωρακοχειρουργός. Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι το πώς κατάφερε το ΣΔΟΕ να φθάσει στους γιατρούς αυτούς. Για πρώτη φορά λοιπόν το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες με επαγγελματικό τρόπο. Τη μέθοδό του, αν και φαίνεται αρκετά απλή, κανείς δεν την είχε σκεφθεί ή δεν ήθελε να την εφαρμόσει τα πρηγούμενα χρόνια. Κανένας εφοριακός δεν είχε μπει στη διαδικασία να ταράξει τα «ήρεμα νερά» των φοροφυγάδων. Τα ονόματα τόσο των γιατρών όσο και των δικηγόρων που έχουν εντοπιστεί να έχουν υποπέσει σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή αναμένεται να δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.

ΓΙΑΤΡΟΙ
Με...νυστέρι στην τσιμπίδα
Για τους ελέγχους στους γιατρούς το ΣΔΟΕ ζήτησε από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας τα μεριδολόγια με τις ιατρικές πράξεις-χειρουργεία που έχουν πραγματοποιήσει περίπου 2.500 γιατροί και έχει καταλήξει σε 20 ονόματα τα οποία δηλώνουν εισοδήματα πολύ λιγότερα από αυτά που πραγματικά εισπράττουν.Ουσιαστικά το ΣΔΟΕ πήρε τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε χειρουργείο που έχει πραγματοποιηθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μέσω ημερολογίων,τιμολογιών κτλ.και στη συνέχεια προχώρησε σε αντιπαραβολή των δεδομένων αυτών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι γιατροί στην Εφορία.Τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι γιατροί έχουν διαπράξει εξόφθαλμη φοροδιαφυγή,ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο «πόθεν έσχες» αλλά και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Οι offshore στο μικροσκόπιο
Το ΣΔΟΕ αποφάσισε να ελέγξει συμβολαιογράφους που έχουν ασχοληθεί με μεταβιβάσεις ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων offshore εταιρειών.Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα συμβολαιογράφων που θα κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.Μάλιστα θα διερευνηθεί αν οι συγκεκριμένοι συμβολαιογράφοι εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
«Μίλησε» το Πρωτοδικείο
Παρόμοια τακτική με τους γιατρούς ακολούθησε το ΣΔΟΕ και για τους ελέγχους που πραγματοποίησε σε δικηγόρους.Πήγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και ζήτησε όλα τα αρχεία με τις παραστάσεις δικηγόρων.Στη συνέχεια έγινε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα και διαπιστώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ότι πολύ λίγοι ήταν αυτοί που δήλωσαν παραπάνω χρήματα από αυτά που ορίζει ανά περίπτωση το παράβολο παράστασης.Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών,έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε ορισμένους δικηγόρους που φιλοξενούνται τακτικά στα τηλεοπτικά «παράθυρα»,ορισμένοι εκ των οποίων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Σταρ με ψίχουλα!
Σε αρκετές περιπτώσεις γνωστοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν στοιχεία ότι συμμετέχουν σε κέντρα διασκέδασης ή συναυλίες είτε με πολύ χαμηλές αμοιβές είτε ακόμη και δωρεάν. Οπως όμως λένε στο ΣΔΟΕ, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή την πραγματοποίηση ελέγχων στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των συναυλιών και σε άλλες εκδηλώσεις. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν εντοπιστεί από το ΣΔΟΕ να έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή είναι ονόματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΥΧΤΑΔΙΚΑ
Οπως με τον...Αλ Καπόνε
Στα κέντρα διασκέδασης τα πράγματα αρχίζουν πλέον και ξεκαθαρίζουν για το ποια φοροδιαφεύγουν και ποια όχι διότι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ λειτουργούν πλέον με μεθόδους του γνωστού ΙRS (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ,που είχε καταφέρει να συλλάβει τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή) φέρνοντας προ τετελεσμένων τους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων όταν πλέον αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους.Συγκεκριμένα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα,τα κλαμπ,τα εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης ως απλοί πελάτες.Καταγράφουν ό,τι βλέπουν και, όταν διαπιστώσουν ότι υπάρχει φοροδιαφυγή,τότε εμφανίζουν τις ταυτότητές τους και επιβάλλουν πρόστιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα,η περίπτωση εντοπισμού φοροδιαφυγής σε κέντρο διασκέδασης πολύ γνωστού ιδιοκτήτη,όπου οι ελεγκτές παρήγγειλαν τα ποτά τους,διασκέδασαν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς και,όταν τις πρώτες πρωινές ώρες ζήτησαν τον λογαριασμό και πλήρωσαν το αντίτιμο,τότε εμφάνισαν τις ταυτότητές τους και ξεκίνησε ο έλεγχος που έβγαλε λαβράκι.Και επειδή κάποιοι θα πουν ότι είναι εύκολο να εντοπίσουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τους ελεγκτές,σε ορισμένες περιπτώσεις πάνε άνδρας και γυναίκα ως ζευγάρι ώστε να μην κινήσουν τις υποψίες.Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί οι ελεγκτές να επισκεφθούν ένα συγκεκριμένο μαγαζί,π.χ.τη Δευτέρα, και να πάει την επομένη άλλο συνεργείο γνωρίζοντας από την προηγούμενη ημέρα πως φοροδιαφεύγει το συγκεκριμένο κατάστημα και να προβεί σε άμεσους ελέγχους.Την ίδια τακτική ακολουθούν ελεγκτές του ΣΔΟΕ και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.
BHMA


Read more...

ΤΑ ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Στους λαβυρίνθους των υπεράκτιων εταιρειών κινούνται πλέον οι έρευνες, εντός και εκτός Ελλάδος, για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πολλών...
ακινήτων, που οι εταιρείες αυτές μεταβίβασαν στον πρώην υπουργό. Και ενώ οι συντονισμένες έρευνες της επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της εισαγγελίας έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη και άλλων δύο υπεράκτιων εταιρειών -πλην των δύο αρχικών- που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων που περιήλθαν στην κυριότητα του πρώην υπουργού, οι πρώτες δυσκολίες για τις διωκτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνεται και το στίγμα των εμποδίων που οφείλουν να ξεπεράσουν οι αρμόδιες αρχές για να βγάλουν άκρη με τόσα ακίνητα και τόσες off shore εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το αίτημα της επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να δοθούν άμεσα στοιχεία για το ποιοι κρύβονται πίσω από την υπεράκτια εταιρεία Nobilis, η οποία και μεταβίβασε το τριώροφο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
Ο επικεφαλής της επιτροπής για το ξέπλυμα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Γκρόζος, έλαβε αρνητική απάντηση από την αντίστοιχη αμερικανική επιτροπή, η οποία δεν κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές τους πραγματικούς ιδιοκτήτες αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της εν λόγω υπεράκτιας εταιρείας, που εδρεύει, όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο αγοράς, σε αμερικανικό έδαφος.
Αρνητική ήταν επίσης και η απάντηση που έδωσαν οι κυπριακές αρχές από τις οποίες είχε ζητηθεί να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και την περιουσία μιας ακόμα υπεράκτιας εταιρείας, της Torcaso, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια στο παρελθόν του τριωρόφου απέναντι από την Ακρόπολη.
Η ύπαρξη των δύο αυτών εταιρειών, που είχαν στην ιδιοκτησία τους το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και οι αρνήσεις των αμερικανικών και των κυπριακών αρχών να δώσουν στοιχεία κινητοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα τις ελληνικές αρχές οι οποίες αντέδρασαν με την υποβολή αιτημάτων -και προς τις δύο χώρες- δικαστικής συνδρομής.
Το αίτημα για την Κύπρο ήδη διαβιβάστηκε, ενώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες ανάλογο αίτημα προωθείται εντός των ημερών από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, που είναι αρμόδια για τη διαβίβασή του. Παράλληλα εντείνονται οι διεργασίες σε κυβερνητικό και σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν γνώση των ερευνών, κατέστη αποδέκτης του ελληνικού αιτήματος να δοθούν όλα τα στοιχεία για τη δραστηριότητα αλλά και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της Torcaso, προκειμένου να ελεγχθεί αν η αγοραπωλησία του ακινήτου ήταν πραγματική ή εικονική.
Στο ίδιο μήκος κύματος στρέφονται και οι έρευνες για τις άλλες υπεράκτιες εταιρείες που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων που αποκτήθηκαν από τον πρώην υπουργό είτε από μέλη της οικογένειάς του.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται σε υπεράκτιες εταιρείες που έχουν ως εδρα τους τη Λιβερία και οι οποίες είχαν ακίνητα που πούλησαν στον πρώην υπουργό.
Σε υπεράκτιες εταιρείες
Πάντως, το ενδιαφέρον των ελεγκτικών αρχών που εμπλέκονται στις έρευνες εστιάζεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα ακίνητα που αγόρασε στο παρελθόν ο Ακης Τσοχατζόπουλος ή μέλη της οικογένειάς του ανήκαν σε υπεράκτιες εταιρείες και σπανιότατα η αγορά τους έγινε από ιδιώτη. Για τον λόγο αυτόν η έρευνα επικεντρώνεται στις υπεράκτιες εταιρείες και στη διαπίστωση των πραγματικών τους ιδιοκτητών, αλλά και την επιβεβαίωση των αγοραπωλησιών που ελέγχονται πλέον για το αν είναι πραγματικές ή εικονικές.
Τα ακίνητα που συνολικά ελέγχονται και τα συμβόλαια αγοράς τους που ευρίσκονται στα χέρια του κλιμακίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων φθάνουν τα 15 για το λεκαπονέδιο της Αττικής. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει για την επαρχία και την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρώην υπουργός διαθέτει -και εκεί- ακίνητη περιουσία. Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, αναμένεται να ικανοποιηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου ένα μήνα, ενώ για την Κύπρο συντομότερα, λόγω εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.
Read more...