Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Φ. Κουβέλης: Σύγκλιση με σοσιαλιστές και οικολόγους


nooz.gr/
«Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, σταθμίζοντας τα πράγματα και τις εξελίξεις» θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της ανανεωτικής Αριστεράς, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο επικεφαλής του ανανεωτικού εγχειρήματος προαναγγέλλει τη διαμόρφωση του νέου πόλου, ο οποίος θα εκφράζει παρούσες ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Σε ερώτηση αν η ανεξαρτητοποίησή τους στη Βουλή σηματοδοτεί μια νέα πορεία, η οποία θα μπορούσε να λάβει χαρακτήρα προσέγγισης με το ΠαΣοΚ, ο κ. Κουβέλης απαντά ως εξής:

«Υποστήριζα και υποστηρίζω ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να ανακαθορισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη βάση μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Σε μια τέτοια σύγκλιση μπορούν να συμπορεύονται σοσιαλιστικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, κάθε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Σήμερα πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠαΣοΚ αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Πρέπει να οικοδομηθεί ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση».

Στην ερώτηση σχετικά με τις τοπικές εκλογές και ποιους θα συνεργαστούν, δηλώνει ότι «απορρίπτοντας λογικές στείρας κομματικής καταγραφής, θα αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και προτάσεων».

Ο κ. Κουβέλης ρίχνει την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι η ηγεσία «κινήθηκε με τη λογική της αριθμητικής επικυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς» και «επέλεξε να λύσει πολιτικά προβλήματα με διαδικαστικούς όρους».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα και απαντώντας στο ερώτημα με ποια πολιτική δύναμη μπορεί η Ανανεωτική Αριστερά να έχει επικοινωνία, λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει πρώτα να στεγάσει όλους τους ανένταχτους αριστερούς, αυτούς που δεν αντέχουν την ασφυξία της δογματικής Αριστεράς, τις ιδεοληψίες και εμμονές των γκρουπούσκουλων και τον θανατηφόρο νεοφιλελευθερισμό του ΠαΣοΚ».

Σε άλλο ρεπορτάζ του Βήματος αναφέρεται ότι πάνε για νέο κόμμα στις 27 Ιουνίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ανανεωτικοί που αποχώρησαν από το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ δίνουν πολιτικό ραντεβού στην Πανελλαδική Σύσκεψη στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα.

Το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά των τεσσάρων, λέγοντας ότι «οι σύντροφοι είχαν κάνει την επιλογή τους από καιρό. Είχαν εκ των προτέρων εντοπίσει τις κόκκινες γραμμές που θα δικαιολογούσαν τις αποφάσεις τους, και όταν χρειάστηκε τις μετατόπιζαν. Τις τοποθέτησαν όχι μόνο απέναντι σε φανταστικούς εσωτερικούς εχθρούς και φανταστικούς κινδύνους, αλλά κυρίως απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος».

«Η αποδέσμευση των ανανεωτικών βουλευτών, Φ. Κουβέλη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και Γρ. Ψαριανού από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εντολή των ψηφοφόρων που τους έστειλαν στη Βουλή, για να προβάλλουν τις ανανεωτικές απόψεις και όχι τον αριστερισμό», απάντησε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος στη συνέντευξή του στη Real News, τονίζει ότι οι σχηματισμοί της Αριστεράς βιώνουν πρώτοι την αποδόμηση του πολιτικού συστήματος. Χαρακτηρίζει λυπηρά τα όσα συνέβησαν στο Συνέδριο του ΣΥΝ και αναφέρει ότι όταν η Αριστερά γυρνά την πλάτη στην κοινωνία, τότε και η κοινωνία γυρνά την πλάτη της στην Αριστερά. Απαντώντας δε στις επιθέσεις του Αλ. Τσίπρα εναντίον του, κάνει λόγο για διαστρέβλωση των απόψεών του και προειδοποιεί ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο «Κοντού εναντίον Κιλτίδη και αντιστρόφως» στην Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: