Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με την «πληροφορία» ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ και ότι μάλιστα οι μηχανές του νομισματοκοπείου άρχισαν να ξανακόβουν δραχμές. Τόσο ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποχρεώθηκαν την επόμενη ημέρα να κάνουν συντονισμένες κινήσεις για να...
...καθησυχάσουν τους πολίτες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δεν αρκέστηκε απλώς να διαψεύσει την πληροφορία, αλλά άφησε και υπονοούμενα για το ότι κάποιοι κερδίζουν από τον πανικό.
Την εκτίμηση αυτή ασπάζονται και τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι όμως επισημαίνουν με νόημα ότι οι φήμες σπέρνονται σε πρόσφορο έδαφος.
Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης προσπαθώντας να εντοπίσουν αυτούς που μπορεί να κερδίζουν από ένα τέτοιο παιχνίδι διαπιστώνουν ότι τα οφέλη είναι και πολιτικά και οικονομικά. Οπως εξηγούν, υπάρχουν πολιτικά κέντρα στην Ευρώπη που προωθούν συστηματικά την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από το ευρώ.
Ομως, όπως όλα δείχνουν, από τη «σπέκουλα» εις βάρος της Ελλάδας υπάρχουν και κάποιοι που μπορούν να έχουν άμεσα οικονομικά οφέλη.
Στελέχη των ελληνικών τραπεζών συμφωνούν ότι από το κλίμα ανησυχίας και πανικού στην Ελλάδα ωφελούνται καταρχήν μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να «τραβήξουν» τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οργανωθεί και αποστολές ειδικών που οργανώνουν συναντήσεις στην Αθήνα με μεγαλοκαταθέτες, τους οποίους προσπαθούν να πείσουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Επίσης επενδυτές και επιθετικά κεφάλαια, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε δολάρια και θέλουν να δουν την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να φτάνει ξανά ακόμα και στο 1/1. Μέσω της Ελλάδας φαίνεται ευκολότερο να πληγεί το κοινό νόμισμα, αφού παρόμοιες προσπάθειες με την Πορτογαλία και την Ισπανία δεν απέδωσαν ιδιαίτερα.
Επισημαίνουν όμως με νόημα ότι αυτοί που ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν μια ρεαλιστική πραγματικότητα ως προς τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να μειώσει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της. Γι' αυτόν τον λόγο -τονίζουν- οι φήμες ανακυκλώνονται και κλιμακώνονται από την έναρξη σχεδόν της οικονομικής κρίσης. Αναφέρουν ως παράδειγμα το προηγούμενο κύμα φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό από μεγάλους καταθέτες το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε πειστικά και γι' αυτόν τον λόγο επαναλήφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ
* Mεγάλες τράπεζες του εξωτερικού που προσπαθούν να προσελκύσουν τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες.
* Επενδυτές και επιθετικά κεφάλαια, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην υποτίμηση του ευρώ.
* Οσοι επιδίδονται στο short selling και έχουν στοιχηματίσει στα ασφάλιστρα κινδύνου υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Φήμες παντού
Η γερμανική «εμπλοκή» και τα... αυτογκόλ
«Αυτήν τη στιγμή ακόμα και αν εμείς οι ίδιοι το θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε από το ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Επομένως οι φήμες είναι πέρα για πέρα ανυπόστατες και κατασκευασμένες», εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος. Από την άλλη, θυμίζουν ότι η Γερμανία προσπάθησε να ενσωματώσει στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup πρόβλεψη για αποβολή από το κοινό νόμισμα όσων κρατών αποτυγχάνουν στους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος.
Στην πραγματικότητα η Γερμανία ανησυχεί ότι εφόσον αποτύχει το πρόγραμμα σταθερότητας στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να συνεχίζει να τη στηρίζει στο διηνεκές, από τη στιγμή που έχει συναινέσει εξαρχής σε κάτι τέτοιο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση διασπείρει αυτές τις φήμες. Πάντως, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα σενάρια καταστροφής ορισμένες φορές έχουν αφετηρία ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι έτσι θα μπορέσουν να περάσουν πρόσθετα σκληρά μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις και αντιδράσεις.
Κατεπείγουσα έρευνα
Η Εισαγγελία ψάχνει τα παπαγαλάκια της πτώχευσης
Τις πηγές της διασποράς ψευδών ειδήσεων περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και επαναφοράς στη δραχμή αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Με την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που παρήγγειλε η προϊσταμένη Ελένη Ράικου σχετικά με τα σενάρια πτώχευσης της Ελληνικής οικονομίας και επαναφοράς της δραχμής, πρόκειται να διαπιστωθεί αν, από ποιους και για ποιο λόγο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ειδήσεων που σκορπούν τον πανικό σε πολίτες και αγορές.
Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει πταισματοδίκης, ο οποίος έχει εντολή να της δώσει μορφή κατεπείγοντος.
Μήνυση για τις δραχμές
Μήνυση για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει και ο επίτιμος εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Αργύρης Τσίχλας.
Ο κ. Τσίχλας στρέφεται κατά όσων διέσπειραν ή εξακολουθούν να διασπείρουν με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες, ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβους στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα.
Ο ίδιος αναφέρεται στη μήνυσή του σε δημοσιεύματα του Τύπου και blogs που ισχυρίζονται ότι στο παλιό νομισματοκοπείο η κυβέρνηση κόβει δραχμές σε μέταλλο και χαρτονομίσματα για την επαναφορά της δραχμής.
ΕΘΝΟΣ
Κυριακή 13 Ιουνίου 2010
Παίζουν το σενάριο της δραχμής...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου