Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Τρανταχτά ονόματα στο... χειρουργείο του ΣΔΟΕ...


«Oι γιατροί του Κολωνακίου ήταν μόνο η αρχή. Τώρα το ΣΔΟΕ μπαίνει στο “ψαχνό”». Εδώ και τρεις μήνες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει βάλει στοίχημα, πέρα από κάποια «χτυπήματα» που μπορεί να έχουν και επικοινωνιακό χαρακτήρα, να χτυπήσει στη ρίζα της τη φοροδιαφυγή ελέγχοντας κατηγορίες επαγγελματιών που δηλώνουν στην Εφορία προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.

Τα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας είναι θεαματικά: Από...

...2.500 γιατρούς που ελέγχθηκαν 20 μεγαλογιατροί-«τρανταχτά ονόματα» στις ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας εντοπίστηκαν για όργιο φοροδιαφυγής.

* Δεκάδες δικηγόροι έπεσαν στη «φάκα» καθώς δεν δήλωναν καμία αμοιβή πέραν των υποχρεωτικών παραστάσεων στα δικαστήρια. Στο στόχαστρο μπήκαν και γνωστά ονόματα που εμφανίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα.

* Ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και καλλιτέχνες δεν δήλωναν τις εισπράξεις ούτε τα «νυχτοκάματά» τους.

* Γνωστοί συμβολαιογράφοι συμμετείχαν με το αζημίωτο σε δεκάδες μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας μέσω offshore.

Με αυτή την επιχείρηση που καθημερινά διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών θέλει να στείλει μήνυμα στην ελληνική κοινωνία που επλήγη από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν τον φόρο τους με ακρίβεια δεκαδικού και κάποιοι άλλοι να εμφανίζεται στην Εφορία ότι ζουν με... δανεικά».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», έχει ήδη καταρτιστεί νέα λίστα με 20 μεγαλογιατρούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ένας πολύ γνωστός ορθοπαιδικός και ένας θωρακοχειρουργός. Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι το πώς κατάφερε το ΣΔΟΕ να φθάσει στους γιατρούς αυτούς. Για πρώτη φορά λοιπόν το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες με επαγγελματικό τρόπο. Τη μέθοδό του, αν και φαίνεται αρκετά απλή, κανείς δεν την είχε σκεφθεί ή δεν ήθελε να την εφαρμόσει τα πρηγούμενα χρόνια. Κανένας εφοριακός δεν είχε μπει στη διαδικασία να ταράξει τα «ήρεμα νερά» των φοροφυγάδων. Τα ονόματα τόσο των γιατρών όσο και των δικηγόρων που έχουν εντοπιστεί να έχουν υποπέσει σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή αναμένεται να δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.

ΓΙΑΤΡΟΙ
Με...νυστέρι στην τσιμπίδα
Για τους ελέγχους στους γιατρούς το ΣΔΟΕ ζήτησε από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας τα μεριδολόγια με τις ιατρικές πράξεις-χειρουργεία που έχουν πραγματοποιήσει περίπου 2.500 γιατροί και έχει καταλήξει σε 20 ονόματα τα οποία δηλώνουν εισοδήματα πολύ λιγότερα από αυτά που πραγματικά εισπράττουν.Ουσιαστικά το ΣΔΟΕ πήρε τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε χειρουργείο που έχει πραγματοποιηθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μέσω ημερολογίων,τιμολογιών κτλ.και στη συνέχεια προχώρησε σε αντιπαραβολή των δεδομένων αυτών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι γιατροί στην Εφορία.Τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι γιατροί έχουν διαπράξει εξόφθαλμη φοροδιαφυγή,ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο «πόθεν έσχες» αλλά και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Οι offshore στο μικροσκόπιο
Το ΣΔΟΕ αποφάσισε να ελέγξει συμβολαιογράφους που έχουν ασχοληθεί με μεταβιβάσεις ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων offshore εταιρειών.Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα συμβολαιογράφων που θα κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.Μάλιστα θα διερευνηθεί αν οι συγκεκριμένοι συμβολαιογράφοι εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
«Μίλησε» το Πρωτοδικείο
Παρόμοια τακτική με τους γιατρούς ακολούθησε το ΣΔΟΕ και για τους ελέγχους που πραγματοποίησε σε δικηγόρους.Πήγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και ζήτησε όλα τα αρχεία με τις παραστάσεις δικηγόρων.Στη συνέχεια έγινε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα και διαπιστώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ότι πολύ λίγοι ήταν αυτοί που δήλωσαν παραπάνω χρήματα από αυτά που ορίζει ανά περίπτωση το παράβολο παράστασης.Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών,έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε ορισμένους δικηγόρους που φιλοξενούνται τακτικά στα τηλεοπτικά «παράθυρα»,ορισμένοι εκ των οποίων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Σταρ με ψίχουλα!
Σε αρκετές περιπτώσεις γνωστοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν στοιχεία ότι συμμετέχουν σε κέντρα διασκέδασης ή συναυλίες είτε με πολύ χαμηλές αμοιβές είτε ακόμη και δωρεάν. Οπως όμως λένε στο ΣΔΟΕ, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή την πραγματοποίηση ελέγχων στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των συναυλιών και σε άλλες εκδηλώσεις. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν εντοπιστεί από το ΣΔΟΕ να έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή είναι ονόματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΥΧΤΑΔΙΚΑ
Οπως με τον...Αλ Καπόνε
Στα κέντρα διασκέδασης τα πράγματα αρχίζουν πλέον και ξεκαθαρίζουν για το ποια φοροδιαφεύγουν και ποια όχι διότι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ λειτουργούν πλέον με μεθόδους του γνωστού ΙRS (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ,που είχε καταφέρει να συλλάβει τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή) φέρνοντας προ τετελεσμένων τους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων όταν πλέον αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους.Συγκεκριμένα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα,τα κλαμπ,τα εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης ως απλοί πελάτες.Καταγράφουν ό,τι βλέπουν και, όταν διαπιστώσουν ότι υπάρχει φοροδιαφυγή,τότε εμφανίζουν τις ταυτότητές τους και επιβάλλουν πρόστιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα,η περίπτωση εντοπισμού φοροδιαφυγής σε κέντρο διασκέδασης πολύ γνωστού ιδιοκτήτη,όπου οι ελεγκτές παρήγγειλαν τα ποτά τους,διασκέδασαν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς και,όταν τις πρώτες πρωινές ώρες ζήτησαν τον λογαριασμό και πλήρωσαν το αντίτιμο,τότε εμφάνισαν τις ταυτότητές τους και ξεκίνησε ο έλεγχος που έβγαλε λαβράκι.Και επειδή κάποιοι θα πουν ότι είναι εύκολο να εντοπίσουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τους ελεγκτές,σε ορισμένες περιπτώσεις πάνε άνδρας και γυναίκα ως ζευγάρι ώστε να μην κινήσουν τις υποψίες.Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί οι ελεγκτές να επισκεφθούν ένα συγκεκριμένο μαγαζί,π.χ.τη Δευτέρα, και να πάει την επομένη άλλο συνεργείο γνωρίζοντας από την προηγούμενη ημέρα πως φοροδιαφεύγει το συγκεκριμένο κατάστημα και να προβεί σε άμεσους ελέγχους.Την ίδια τακτική ακολουθούν ελεγκτές του ΣΔΟΕ και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: