Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Μονόφθαλμος στο Ναό του Σολομώντα> Μια απάντηση στον Θόδωρο Πάγκαλο...



kourdistoportocali
Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη «Καθημερινή της Κυριακής» καταδικάζει την ανωνυμία των blogs, τα οποία θεωρεί απειλή τόσο για τη Δημοκρατία, όσο και για τις εφημερίδες.

Ο ίδιος αναφέρεται στη «ζωτική σημασία να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για ένα θέμα που ... απειλεί τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης».

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», παρότι δεν ανήκει στη κατηγορία των ανώνυμων ιστοσελίδων, συμβάλει στο διάλογο με τις παρακάτω επισημάνσεις:

Ο λόγος του Αντιπροέδρου θα μπορούσε να είναι πειστικός, εάν διακατέχετο από ψήγματα αυτοκριτικής. Αντίθετα ο Θόδωρος, κάτοχος ενός φωτεινού μυαλού κατά τ άλλα, επιλέγει να δει από το Ναό του Σολομώντα, μόνο τη μία πλευρά με τη πραμάτεια του παραεμπορίου. Πράγματι στο Ναό υπάρχουν οι εκβιαστές που περιγράφει και καθημερινά μπαίνουν καινούριοι, όλο και πιο αδίστακτοι.

Απειλούν όλοι αυτοί τη Δημοκρατία; Πιθανόν. Αλλά ποια Δημοκρατία; Αυτή των μιζαδόρων και της ανομίας την οποία υπηρέτησαν από τη μεταπολίτευση ως σήμερα κυβερνήσεις στις οποίες ο ίδιος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο;

Πως υπερασπίστηκε ο Πάγκαλος την Δημοκρατία, για την οποία κόπτεται σήμερα, όταν για δεκαετίες ο ίδιος προσωπικά ανέχθηκε τη διαπλοκή, τις μίζες στα εξοπλιστικά, στα δημόσια έργα, στις αναθέσεις του Δημοσίου και πάει λέγοντας στις οποίες ήταν βουτηγμένοι ως το λαιμό «σεσημασμένοι» πολιτικοί του σύντροφοι.

Πως υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία, ανεχόμενος τη μετατροπή της Δικαιοσύνης σε υποχείριο των κυβερνήσεων που συμμετείχε αλλά και των νταβατζήδων της διαπλοκής.

Πως υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία, όταν επέτρεψε να διογκωθεί το θανατηφόρο τέρας του χρέους αλλά και των ελλειμμάτων, σιωπώντας;

Θα μπορούσαμε ν αναφέρουμε άπειρα παραδείγματα εκφυλισμού της Δημοκρατίας που εξέθρεψε και η δική του συναίνεση.

Πάμε τώρα στις εφημερίδες που κινδυνεύουν από τα blogs, όπως υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος στο άρθρο του.

Ποιες εφημερίδες, Θόδωρε;

Σε ποιους ανήκουν οι μεγάλες εφημερίδες-με ελάχιστες εξαιρέσεις;

Θα σου το υπενθυμίσουμε αγαπητέ Θόδωρε:

Σε «εκδότες» οι οποίοι επιχείρησαν να εκβιάσουν την εξαγορά συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι υποθέσεις τους έφτασαν ως τα δικαστήρια.

Σε «εκδότες» που εκβιάζουν δημόσια έργα.

Σε «εκδότες» που εκβιάζουν την πώληση λογισμικού σε Οργανισμούς και τον κρατικό μηχανισμό.

Σε «εκδότες» που φοροδιαφεύγουν.

Σε «εκδότες» που επιβάλλουν τους «δικούς» τους πολιτικούς.

Σε «εκδότες» που απέκτησαν τεράστια προσωπική περιουσία μέσα από πάσης φύσεως εκβιασμούς και δοσοληψίες με την εξουσία.

Σε «εκδότες» που στηρίζονται σε θαλασσοδάνεια ανυπόληπτων τραπεζιτών και στο εκβιαζόμενο χρήμα της κρατικής διαφήμισης.

Σε «εκδότες» που έκλεψαν ακόμη και τάνκερ άλλης χώρας!

Η πλειοψηφία αυτών των εκδοτών έχουν υπάρξει ομοτράπεζοί σου αγαπητέ Θόδωρε, στη μεγάλη στρογγυλή τράπεζα του «μαζί τα φάγαμε».

Όλοι μαζί αγαπητέ Θόδωρε, κατασπαράξατε τη σάρκα της νεαρής και άβγαλτης τότε Δημοκρατίας και την καταντήσατε για μια ακόμη φορά ρακένδυτη ζητιάνα.

Είναι λογικό λοιπόν να έρχεσαι σήμερα για να υπερασπισθείς τους συνδαιτημόνες σου στη λεηλασία της Δημοκρατίας.

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε, εάν θέλεις να συμβάλεις στην ανάταση της Δημοκρατίας αλλά και της δημοσιογραφίας, φρόντισε ο λόγος σου να είναι δίκαιος, μεστός σε ουσία και πάνω από όλα αυτοκριτικός.

Ως τότε θα πληρώνουμε όλοι τις συνέπειες του Τέρατος που εσύ (και η παρέα σου) εξέθρεψες…



Read more...

Εφραίμ κατά Καραμανλή και Παπανδρέου! ...



Για όλους και για όλα, αλλά κυρίως για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση Καραμανλή, μίλησε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου π. Εφραίμ σε συνέντευξή του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Sigma». Χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις αρχικές του θέσεις, υποστήριξε πως η υπόθεση του Βατοπεδίου δημιουργήθηκε από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των... δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ άφησε αιχμές για την στάση της τότε κυβέρνησης και απαντά για το ποιες είναι οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή.

Κυβέρνηση ΝΔ

Η στάση τους δεν ήταν καλή. Ενώ είχαν μια καλή διάθεση αρχικά για την μονή. Δεν έκαναν κάτι παράνομο, κάτι ύποπτο, κάτι δόλιο, κάτι το παράνομο. Εν τούτης μου έκανε εντύπωση που ντράπηκαν να το πουν. Το είπαν μετά βέβαια... Απορώ και εξίσταμαι γιατί αυτό το πράγμα.

Κ.Καραμανλής

«Δεν παρέστη ανάγκη να έχω επαφή μαζί του. Εμείς συνήθως καθόμαστε στο ασκητήριο, στο μοναστήρι μας. Δεν πάμε εμείς να τους βρούμε, έρχονται αυτοί και μας βρίσκουν»

Υπόθεση Βατοπεδίου

«Μας εκμεταλλεύτηκαν είμαστε θύματα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Μας κατηγόρησαν αδίκως. Εμείς δεν είχαμε, ούτε έχουμε διαθέσεις διαπλοκής όπως λένε. Όλα αυτά που έλεγαν έκρυβαν μια εμπάθεια. Μας προκαλούσαν και εντός και εκτός εκκλησίας αλλά εγώ σιωπούσα. Είναι αυτό που λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα».

Κυβέρνηση Παπανδρέου

«Η κυβέρνηση δίνει τώρα 80 εκ ευρώ για να κάνει τζαμί στους μουσουλμάνους στην Αθήνα, Τώρα μαθαίνουμε ότι αποζημιώνει τους εβραίους για ένα παλιό κοιμητήριο με 10 εκ ευρώ. Η Μονή Βατοπεδίου είναι ένα ορθόδοξο οικουμενικό κέντρο δεν πρέπει και αυτό – όχι να της δώσουν κάτι δωρεάν – αλλά να πάρει κάτι που διεκδικεί και της ανήκει; Δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μονής;»
parapolitika.gr



Read more...

Η ΣΥΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ


Η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία, δήλωσε σήμερα ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών Τάχερ Αντουάν, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία αυτή που είχε γίνει γνωστή νωρίτερα σήμερα από αξιωματούχους. «Η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία. Η συριακή απόφαση συνδέεται με την εσωτερική κατάσταση στη Συρία», προσέθεσε ο...
Αντουάν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.
«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σύντομα στο φυσιολογικό», προσέθεσε.
Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, στην οποία έχουν εισβάλει εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης κατά του συριακού καθεστώτος που ξεκίνησε στην πόλη αυτή πριν από έξι εβδομάδες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Οι συριακές αρχές επέλεξαν τη «στρατιωτική λύση» για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
«Είναι σαφές ότι οι συριακές αρχές πήραν την απόφαση για μια στρατιωτική λύση και μια λύση των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος είναι πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μερικές ώρες πριν να αρχίσει η μαζική επέμβαση των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως στην Ντεράα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος περί ρύθμισης των διαδηλώσεων, με τον οποίο θεσπίζονται κανόνες για τις διαδηλώσεις, τον οποίο επικύρωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «εξυπηρέτησε» στην καταστολή των διαδηλώσεων.
Βάσει του νέου νόμου, οι διαδηλωτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την πραγματοποίησή τους.
Επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας γίνονται σήμερα, σύμφωνα με άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στη Ντούμα, η οποία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια της συριακής πρωτεύουσας, και στην αλ Μουανταμίγεχ, στα προάστια της Δαμασκού.
Παράλληλα άλλος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι έχει την ίδια άποψη με τον Αμπντέλ Ραχμάν. «Φαίνεται ότι το κράτος επέλεξε τη στρατιωτική λύση για να δώσει τέλος στις διαδηλώσεις» στη χώρα, σημείωσε.
Την ίδια στιγμή η εξέχουσα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σουχέιρ Ατάσι καταδίκασε «τη βάρβαρη επίθεση που γίνεται κατά του συριακού λαού» .

Read more...

Γιούχαραν την Μαριλίζα στην Κεφαλονιά ...



Γιουχάϊσμα Πασχαλινό και για την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην πλατεία του Ληξουρίου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου συνοδευόταν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που περνούσαν αμέριμνα στην πλατεία χωρίς να υπολογίσουν το κλίμα των ημερών που δεν... σηκώνει κάτι τέτοια.

Οι Κεφαλονίτες που έτυχε να βρίσκονται στο σημείο είχαν νεύρα και άρχισαν να φωνάζουν "λαμόγια" και "ξεπουλημένοι" κάνοντας το κλίμα...εκρηκτικό.
thebest.gr


Read more...

Διαψεύδει ελλείψεις στα νοσοκομεία ο Λοβέρδος

«Δεν επιτρέπεται να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις»


http://img.protothema.gr/757EB9887F55DCD7D9E7D32A289E116C.jpg
Για ψευδείς φήμες που κυκλοφορούν περί ελλείψεων σε νοσοκομεία έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Βγάζαμε ανακοινώσεις για να καθησυχάσουμε τον κόσμο από ψευδείς φήμες ότι δεν υπάρχουν υλικά», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο διοικητής της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής, Άρης Μουσιώνης, επισήμανε ότι «δεν επιτρέπεται να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις, γιατί από μόνες τους αυτές είναι νοσογόνες, προκαλούν αρρώστια, ανασφάλεια στον κόσμο».


Ο υπουργός Υγείας και ο κ. Μουσιώνης επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της Νάουσας, όπου πριν ένα χρόνο είχε υποβληθεί σε εξετάσεις ο κ. Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το νοσοκομείο της Νάουσας, διαψεύδοντας τις σχετικές φήμες και ζήτησε από το διοικητή του να καταθέσει προτάσεις για συνεργασία με το νοσοκομείο της Βέροιας και συγχωνεύσεις κλινικών.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Read more...

Aποδοκιμάστηκε στο δελφίνι ο Παπανδρέου...


Πέρα από τις αποδοκιμασίες κατά Παπανδρέου στον κεντρικό ναό της Ύδρας, πολίτες την "έπεσαν" στον πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια της άφιξής του στο νησί. Δύο πολίτες πλησίσαν με απειλητικές διαθέσεις τον κ.Παπανδρέου όταν ήταν στο δελφίνι, όταν επενέβησαν οι άντρες της προσωπικής του φρουράς.
Ο κ.Παπανδρέου, ζήτησε από τους άνδρες ασφαλείας, να... αφήσει τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά : "Αφήστε τους, μου αρέσει ν'ακούω την κοινωνία". Οι πολίτες απομακρύνθηκαν, ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού το κλίμα για τον πρωθυπουργό δεν ήταν το καλύτερο.


Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός μετέβη για λίγες ώρες στον Πόρο, όπου δεν βγήκε από το ξενοδοχείο Sirene. Στις προηγούμενες επισκέψεις τους, έβγαινε για τζόκινγκ και έκανε βόλτες ανταλάσσοντας χειραψίες με τους πολίτες. Πριν λίγες μέρες πήγε και έφυγε το νησί..σαν "κλέφτης".
politcsnews


Read more...

Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

Πίσω στην Αθήνα ο πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/4F69A2A7A23F1B38E206D32D4C038CDC.jpg
Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την ελληνική οικονομία καθώς θα πρέπει να εξειδικευθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων για να παρουσιασθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου στη Βουλή και να ψηφισθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, αφού θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την τρόικα.



Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επέστρεψε τη Δευτέρα από την Ύδρα, όπου πέρασε τις διακοπές του Πάσχα, από όπου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει παρά τις δυσκολίες».



Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ, θα παρουσιασθούν αναλυτικά σε κάθε τομέα οι περικοπές, καθώς και τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη ΔΕΗ συναντούν αντιδράσεις των συνδικαλιστών που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.



Η τακτική επίσκεψη της τρόικα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, οπότε οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ.ευρώ.



Την Τρίτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ελλείμματος του 2010. Από το ύψος του ελλείμματος του 2010 σε σχέση και με την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο, θα προσδιορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2011, που υπολογίζεται περί τα 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στα επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.



Στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Πηγή: ΑΠΕ—ΜΠΕ

Read more...

Την Τρίτη ανακοινώνει η Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010

Έρχεται ο «λογαριασμός»

Το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος και το πακέτο των 23 δισ. ευρώ ώς το 2015, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα κατατεθεί στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου
Το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος και το πακέτο των 23 δισ. ευρώ ώς το 2015, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα κατατεθεί στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στη δημοσιότητα θα δώσει την Τρίτη, 26 Απριλίου, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι έκλεισε τελικά κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ.

Το ύψος της αναθεώρησης σε ό,τι αφορά το περυσινό έλλειμμα, σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, θα καθορίσουν το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν φέτος.

Στο πρώτο τρίμηνο, η υστέρηση έναντι των στόχων ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πριν το Πάσχα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το ύψος των νέων μέτρων εντός του 2011 θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει η τρόικα πριν από δύο μήνες.

Ωστόσο, η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων αναμένεται στις αρχές Μαΐου, όταν θα έρθει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικα.

Το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος και το πακέτο των 23 δισ. ευρώ ώς το 2015, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα κατατεθεί στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου ώστε να ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκολούχα ποτά, η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Άλλα μέτρα από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε σημαντικά έσοδα είναι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα (αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες) και η προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τον Ιούλιο.

Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο φθινόπωρο η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή αν θα αναβληθεί για το 2012, όπως είχε διαρρεύσει από το υπουργείο πριν το Πάσχα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αιματοκύλισμα στη Ντεράα

Αίμα και βία στη Συρία


http://img.protothema.gr/39933D2F26DD370C71CF06206E5880EC.jpg
Σε τουλάχιστον 25 ανήλθαν οι νεκροί τη Δευτέρα, στη Ντεράα, στη νότια Συρία, από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες συνέχιζαν σήμερα το απόγευμα να βομβαρδίζουν την πόλη, που είναι το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντάλα Αμπαζίντ, ο οποίος βρίσκεται εκεί.

"Τουλάχιστον 25 μάρτυρες έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και το σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό", μετά την είσοδο πριν από την αυγή στην πόλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι πτώματα "εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους".

Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευκρίνισε επίσης ότι η πόλη δέχεται σήμερα το απόγευμα "σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό και πολυβόλα", ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ανέβει στις στέγες των κτιρίων.
Στη Τζάμπλα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Ασαντ, αναπτύχθηκαν χθες στην Τζάμπλα ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την προηγούμενη νύχτα.

Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι αξίωσαν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, το Σάββατο, στην πόλη Νάουα, στη νότια Συρία.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.






Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα την κλιμάκωση της βίας στη Συρία και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ελέγξουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους και να ερευνήσουν για τον πιθανολογούμενο θάνατο σχεδόν 100 διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο.

Η Πιλάι ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ακτιβιστών που έχουν συλληφθεί και των πολιτικών κρατουμένων.

"Το πρώτο βήμα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η χρήση βίας και μετά να διεξαχθεί μια πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους, συμπεριλαμβανομένου του πιθανολογούμενου θανάτου αξιωματικών του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, και να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης", αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα ηκυβέρνηση Ομπάμα σκέπτεται την επιβολή "στοχευμένων κυρώσεων" εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε απόκριση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

"Η ωμή βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας εναντίον του λαού της είναι απολύτως άθλια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα εύρος πιθανών επιλογών πολιτικής, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων προκειμένου να αποκριθούν στην καταστολή και να καταστήσουν σαφές πως αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη."

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα ότι στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται ένα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και μια απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.
Read more...

Γιώργος Γεννηματάς : Ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός-17 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ


Ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός, οραματιστής μα πάν’ απ ‘ όλα ανθρωπιστής.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Ο Πατέρας του κατάγοντας από τη Μάνη και η μητέρα του από τη Σύμη.
Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Χαλάνδρι .
Στα 15 του χρόνια γνώρισε την μέλλουσα γυναίκα του , την μούσα του όπως του άρεσε να τη λέει, στην οποία συνήθιζε να αφιερώνει πολλά από τα ποιήματα που έγγραφε.
Παντρεύτηκαν το 1964 και απέκτησαν δυο κόρες : Τη Φώφη και τη Μαίρη.
Υπήρξε άριστος μαθητής και αγαπούσε τα Μαθηματικά. Στα 16 του κέρδισε το βιβλίο της Μαθηματικής Εταιρείας. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Στα μαθητικά και τα νεανικά του χρόνια καθώς το Κυπριακό βρίσκονταν στην επικαιρότητα, ο Γεννηματάς υπήρξε πρωταγωνιστής στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια.
Ως φοιτητής έγινε μέλλος της νεολαίας των Φιλελευθέρων και στη συνέχεια, μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου.
Στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε στο Σύλλογο των Πολιτικών Μηχανικών, στον οποίο υπήρξε και πρόεδρος πριν και μετά τη δικτατορία.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πα.Σο.Κ. το 1974 και στη συνέχεια στέλεχος. Η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη, και την εκτίμηση στηριζόμενη σε κοινά οράματα, αρχές και αξίες. Έλεγε για τον Ανδρέα ότι «έχει μια άλλη αίσθηση των γεγονότων από εμάς, γιατί βλέπει τα πράγματα πάνω απ’ την σκακιέρα».
Το 1981 γίνεται για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Πα.Σο.Κ. και αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, στην πρώτη κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ.
Συνέδεσε το όνομα του με την ψήφο στα 18, την Εθνική συμφιλίωση και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.
Αν και στην αρχή έδειχνε σκληρός, πολύ σύντομα έγινε σύμβολο ανατροπής και ανθρωπιάς, πρόσωπο που ένωνε και συμφιλίωνε τους Έλληνες.
Αυτό που τον απασχόλησε ιδιαίτερα ήταν το πώς θα ξανά ζωντάνευε η ξεχασμένη Ελλάδα.
Υπερασπίζονταν με πάθος τις απόψεις του. Υπήρξε σύμβολο αξιοπιστίας, μαχητικότητας, σιγουριάς αλλά και ελπίδας. Ο Γεννηματάς υπήρξε πρωταγωνιστικό πρόσωπο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, συνδέοντας το όνομα του με την αλλαγή.
To 1984 ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και υπήρξε ο δημιουργός μιας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων : Τη δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.)
Φεύγοντας από το Υπουργείο άφησε πίσω του 180 κέντρα εξοπλισμένα και στελεχωμένα.
Όπως συνήθιζε να λέει , στο Υπουργείο Υγείας, άφησε ένα κομμάτι από τον εαυτό του.
Στη συνέχεια, ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, όπου καθιέρωσε την ισότητα αμοιβής – εργασίας για τις γυναίκες, μέτρα για την εργατική κατοικία, για την προστασία των ανήλικων εργαζόμενων και για την καταπολέμηση της ανεργίας, ξεκινώντας παράλληλα το διάλογο με τους εργαζόμενους για την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Το 1990, με το Πα.Σο.Κ. στην αντιπολίτευση, ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, αναπτύσσοντας έντονη δράση.
Τον Ιανουάριο του 1992, ένα κρυολόγημα που τον ταλαιπωρεί, τον ανάγκασε να διακόψει τις δράσεις του και να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Το αποτέλεσμα των εξετάσεων είναι ένα σοκ. Καλεί τους δημοσιογράφους και τους ανακοινώνει ότι πάσχει από καρκίνο. «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω», λέει συγκινημένος στους δημοσιογράφους.
Ανήμερα της γιορτής του, το 1992 αναχωρεί για τη Νεα Υόρκη όπου υποβάλλεται σε εγχείρηση.
Τραγική ειρωνεία. Ο άνθρωπος της ζωής του, η Κάκια, μένει στην Αθήνα γιατί υποβάλλεται και η ίδια σε θεραπεία.
Κατά την επιστροφή του σ την Ελλάδα, η Κάκια μαζί με πλήθος κόσμου είναι εκεί , στην επιστροφή του στο αεροδρόμιο.
Όλα δείχνουν ότι πηγαίνουν καλά έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 1993, όπου βρίσκεται σε νοσοκομείο του Χιούστον.
Δυο μέρες μετά την επιστροφή του «φεύγει» για πάντα η Κάκια.
Ο Γιώργος Γεννηματάς ρίχνεται στον προεκλογικό αγώνα. Μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Κρήτη έμελε να είναι η τελευταία του. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις δίπλα στο λαό. Για τον άνθρωπο και την ανθρωπιά, για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό».
Στις εκλογές αναδεικνύεται πρώτος σε σταυρούς σε όλες τις περιφέρεις και αναλαμβάνει τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, μένοντας για λίγους μήνες ..
gennhmatasΣτο τρίτο συνέδριο του Πα.Σο.Κ. εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς, με τις επιπτώσεις της θεραπείας να τον κρατούν στο σπίτι.
Στο τελευταίο μήνυμα του για το συνέδριο λέει μεταξύ άλλων : « Ένα νέο Πα.Σο.Κ. οφείλει να συνδυάσει το όραμα με το ρεαλισμό και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζονται τρία στοιχεία, που στην ουσία είναι ένα : Ενότητα της μεγάλης μας δημοκρατικής παράταξης, ενότητα των στελεχών και ενότητα στη βάση του κινήματος , ενότητα γύρω από τον πρόεδρο μας Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος και θα δώσει τα χαρακτηριστικά του νέου Πα.Σο.Κ. , θα σηματοδοτήσει την προοπτική του. Αυτό είναι το χρέος όλων μας».
Δυο ημέρες μετά εισάγεται στην εντατική του Ευαγγελισμού.
«Δεν με τρομάζει ο θάνατος, αλλά η πομπή του θανάτου» έλεγε, επικαλούμενος τον Πιραντέλο.
«Στη διαδρομή από το δωμάτιο προς το χειρουργείο έκανα όλο το ταξίδι της ζωής μου προς τα πίσω. Το αποτέλεσμα δεν μ’ έκανε να μετανιώσω. Είχα καταλάβει πόσο μικρή είναι η ζωή, και πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος. Είχα καταλάβει ότι εκείνο που αξίζει είναι να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τα μεγάλα προβλήματα της ζωής που είναι κοινά για όλους .»
Στην ιδιόχειρη διαθήκη του γράφει : «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν. Εκτός από ευχές, απαιτείται Εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση. Για το Πα.Σο.Κ. , το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστηκότητα. Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη. Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου, Γιώργος Γεννηματάς».
andreasΟ Ανδρέας για τον Γιώργο Γεννηματά
«Ο Γιώργος ήταν οραματιστής, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστής. Όταν τον γνώρισα κατάλαβα αμέσως πως είχε μέσα του μια φλόγα για αλλαγή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανάπτυξη. Είχε τη φλόγα, έπαιρνε τις πρωτοβουλίες του, αλλά ταυτόχρονα είχε την ωριμότητα να ξέρει το πώς και το πότε. Τίμησε κάθε τομέα στον οποίο υπηρέτησε και άφησε για όλους μας μιας μεγάλη υποθήκη».

Read more...