Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Αιματοκύλισμα στη Ντεράα

Αίμα και βία στη Συρία


http://img.protothema.gr/39933D2F26DD370C71CF06206E5880EC.jpg
Σε τουλάχιστον 25 ανήλθαν οι νεκροί τη Δευτέρα, στη Ντεράα, στη νότια Συρία, από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες συνέχιζαν σήμερα το απόγευμα να βομβαρδίζουν την πόλη, που είναι το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντάλα Αμπαζίντ, ο οποίος βρίσκεται εκεί.

"Τουλάχιστον 25 μάρτυρες έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και το σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό", μετά την είσοδο πριν από την αυγή στην πόλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι πτώματα "εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους".

Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευκρίνισε επίσης ότι η πόλη δέχεται σήμερα το απόγευμα "σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό και πολυβόλα", ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ανέβει στις στέγες των κτιρίων.
Στη Τζάμπλα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Ασαντ, αναπτύχθηκαν χθες στην Τζάμπλα ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την προηγούμενη νύχτα.

Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι αξίωσαν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, το Σάββατο, στην πόλη Νάουα, στη νότια Συρία.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.






Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα την κλιμάκωση της βίας στη Συρία και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ελέγξουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους και να ερευνήσουν για τον πιθανολογούμενο θάνατο σχεδόν 100 διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο.

Η Πιλάι ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ακτιβιστών που έχουν συλληφθεί και των πολιτικών κρατουμένων.

"Το πρώτο βήμα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η χρήση βίας και μετά να διεξαχθεί μια πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους, συμπεριλαμβανομένου του πιθανολογούμενου θανάτου αξιωματικών του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, και να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης", αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα ηκυβέρνηση Ομπάμα σκέπτεται την επιβολή "στοχευμένων κυρώσεων" εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε απόκριση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

"Η ωμή βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας εναντίον του λαού της είναι απολύτως άθλια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα εύρος πιθανών επιλογών πολιτικής, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων προκειμένου να αποκριθούν στην καταστολή και να καταστήσουν σαφές πως αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη."

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα ότι στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται ένα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και μια απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: