Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Παράνομη η απεργία των εφοριακών, ανοιχτές οι εφορίες την Παρασκευή

Ανοιχτές οι εφορίες την Παρασκευή


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Παράνομη κρίθηκε η απεργία των εφοριακών για τις 29 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου οι εφορίες σε όλη την χώρα θα λειτουργήσουν αύριο, Παρασκευή, κανονικά, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική προθεσμία για την τακτοποίηση φορολογικών υποθέσεων όπως (έκτακτες εισφορές, περαίωση, κτλ) δεν μετατίθενται για τις 2 Ιανουαρίου, αλλά λήγει αύριο.

Η μόνη παράταση που ισχύει είναι αυτή που αφορά την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορία, για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία είναι η 13η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών «η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας του έτους 2012 που λήγει 31-12-2011, καθώς και για την θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται μέχρι και τις 13-1-2012».

Διευκρινίζεται δε ότι «για το χρονικό διάστημα από τις 2-1-2012 έως και τις 13-1-2012, τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες».

Σε ό,τι αφορά όμως την προθεσμία για την τακτοποίηση λοιπών φορολογικών εκκρεμοτήτων το υπουργείο είχε διευκρινίσει ότι θα δινόταν παράταση μέχρι την πρώτη εργάσιμη, μόνο σε περίπτωση που οι εφορίες θα παρέμειναν κλειστές, κάτι που μετά την απόφαση του δικαστηρίου δεν ισχύει.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπενθύμιζε την «πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση μη λειτουργίας των ΔΟΥ για οποιονδήποτε λόγο, να παρατείνονται όλες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Υποκινούμενο» χαρακτηρίζει τον Καρατζαφέρη ο Καρχιμάκης









«Υποκινούμενο» χαρακτηρίζει τον Καρατζαφέρη ο Καρχιμάκης
eurokinissi
«Υποκινούμενο» χαρακτηρίζει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, δείχνοντας εμμέσως προς το εσωτερικό του Κινήματος.

Ο κ. Καρχιμάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όπως επεσήμανα και στην τοποθέτησή μου στο Πολιτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη, την όποια συζήτηση και εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ και στην πορεία της χώρας, δεν θα την επιβάλλουν ούτε οι οφειλέτες του Δημοσίου, ούτε οι οφειλέτες των Τραπεζών, ούτε οι φοροφυγάδες, ούτε οι Τράπεζες, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε βέβαια το ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης, που πιθανόν υποκινούμενος επιχειρεί, από την Τρίτη συγκεκριμένα, να μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ βάζοντας όρους στο εσωτερικό μας. Αποτελεί την μέγιστη προσβολή στην Δημοκρατία και την αυτόνομη πολιτική λειτουργία των κομμάτων».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης έκανε λόγο για ένα «ακόμα πολιτικό ατόπημα του προέδρου του ΛΑΟΣ που προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολιτική ζωή της χώρας», σχολιάζοντας τις δηώσεις του κ. Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σε δηλώσεις του έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην κυβέρνηση μία εκ των οποίων είναι «να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια στιβαρή και ασφαλή ηγεσία μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους και σαφώς πριν έρθει η τρόικα»।
http://newpost.gr
Read more...

Τι εννοούσε ο Γιώργος όταν έλεγε «θα κάνω το καθήκον μου»










Τι εννοούσε ο Γιώργος όταν έλεγε «θα κάνω το καθήκον μου»
Για να καταλάβει κανείς το Γιώργο, θα πρέπει να μεταφράσει την κουλτούρα του. «Θα κάνω το καθήκον μου», τους είπε στο πολιτικό Συμβούλιο, μια φράση που θα ακούσει κανείς από τα χείλη όποιου ασχολείται με την πολιτική και σέβεται τον εαυτό του, πέραν του Ατλαντικού.

Θα κάνω το καθήκον μου, δηλαδή, «I will do my duty».

Στην πολιτική καθομιλουμένη του αγγλοσαξωνικού κόσμου, η φράση μπήκε από τον Όρκο των boy scouts, των προσκόπων. «I will do my duty to God and the King » είναι η ακριβής φράση, ας μην ξεχνάμε ότι ο προσκοπισμός ξεκίνησε στη Βρετανία.

Όταν λοιπόν κάποιος αναθρεμμένος με αυτή την κουλτούρα λέει ότι «θα κάνει το καθήκον του» πρώτον δεν σκέπτεται να τα παρατήσει και δεύτερον αναφέρεται πάντοτε σε μια υπέρτατη αξία ή αρχή. Και δεν μπορεί να πιστεύει κανείς στα σοβαρά, ότι όταν μιλάει για το καθήκον του ο Γιώργος έχει στο μυαλό του το καθήκον απέναντι στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος έφτιαξε κατά το δοκούν, ή απέναντι στα στελέχη του, που θα προτιμούσε να εξαφανίσει από το χάρτη.

Εννοεί το καθήκον του είναι απέναντι σε μια υπέρτατη αρχή (το σοσιαλισμό) ή αξία (την συνέχεια του ΠΑΣΟΚ όπως ο ίδιος τη φαντάζεται) και για χάριν της οποίας θα θυσιαστεί και θα παραμείνει, γιατί αυτός μπορεί να κάνει το καλύτερο για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα και να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στο σοσιαλιστικό δρόμο, αυτό άλλωστε ήταν και το νόημα σε όλες τις «ιδεολογικές» ομιλίες του των τελευταίων ετών.

Αυτό που δεν κατάλαβαν λοιπόν στο πολιτικό συμβούλιο είναι ότι ο Γιώργος τους είπε ότι θα μείνει. Και επειδή ο Βενιζέλος για τους δικούς του λόγους δεν βιάζεται να τον αμφισβητήσει (από τη στιγμή που δεν πέρασε η εκλογή αρχηγού στα μέσα Ιανουαρίου και εκείνος τις θέλει πολύ αργότερα) κέρδισε όχι απλώς χρόνο, αλλά και το τακτικό πλεονέκτημα. Δημιούργησε ένα απτό ρήγμα, ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους του: Η τρόικα και ο Χρυσοχοίδης θέλουν εκλογή νέου αρχηγού με την ολοκλήρωση του PSI το Φεβρουάριο. Ο Βενιζέλος το απορρίπτει, γιατί θεωρεί ότι αυτό τον βάζει σε μειονεκτική θέση.

Ο Γιώργος μπορεί τώρα να συνεχίσει την καθυστέρηση, ρισκάροντας να εξεγερθεί η τρόικα και να απειλήσει με διάσπαση. Αυτό είναι ένα ασφαλές ρίσκο. Η ανατροπή του αρχηγού δεν ανήκει στις ελληνικές πολιτικές παραδόσεις και για να έχει επιτυχία και πειστικότητα μια τέτοια απόπειρα, θα πρέπει να συσπειρωθούν απέναντι στον αρχηγό όλοι οι έτεροι πόλοι εξουσίας ενός κόμματος, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Βενιζέλος, η τρόικα, ο Χρυσοχοΐδης, ο Παναγιωτακόπουλος. Καθώς αυτό δεν είναι πια ορατό, αν η τρόικα επιμείνει και υλοποιήσει την απειλή της, κινδυνεύει να χρεωθεί τη διάσπαση και να βρεθεί στην έρημο. Το αν οι τρεις έχουν τα κότσια για κάτι τέτοιο θα φανεί στην πορεία.

Φαίνεται πάντως ότι ο Γιώργος, που έχει αποδείξει ότι εσωκομματικά είναι Killer, πιστεύει πως δεν έχουν και έτσι θα παίξει από εδώ και πέρα...



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Διαφημιστικές και μαύρο πολιτικό χρήμα...



Μία απορία που μπορεί να έχει κάποιος αμύητος στον μαγικό κόσμο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης είναι για ποιόν λόγο τα μέσα θα πρέπει να πληρώνονται από τα media shops και όχι απευθείας από τον διαφημιζόμενο, όπως συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο. Για τους μυημένους η ερώτηση μοιάζει αφελής. Το μαύρο ...
πολιτικό χρήμα έχει αποδειχτεί ισχυρότερο από τους μπλε και άσπρους κόκκους της κάθαρσης...

Ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος στην ελληνική αγορά είναι το κράτος. Μία αγορά που στις ημέρες της δόξας της ξεπερνούσε τα 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Προσέξτε, τώρα! Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίτας το απορροφούσε η τηλεόραση, η οποία ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη έναντι των διαφημιστικών εταιρειών: Επέστρεφε σε αυτές από το 20% ως και το 40% της αξίας των διαφημίσεων υπό την μορφή bonus.

Πάμε πάλι! Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο το...media shop παίρνει μία αμοιβή από τον διαφημιζόμενο για τις υπηρεσίες του, όπως και η διαφημιστική εταιρεία που παράγει το δημιουργικό. Τα Μέσα πληρώνονται από τον διαφημιζόμενο. Στην Ελλάδα τα media shops κινούν το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης και επιβραβεύονται για τις επιλογές τους από τα Μέσα Ενημέρωσης!

Είναι ένα τελείως τρελό σύστημα λειτουργίας. Κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλές διαφημιστικές εταιρείες διεκδικούσαν μεγάλες δουλειές σε διαγωνισμούς με ζημία! Δήλωναν ότι θα έχαναν λεφτά κερδίζοντας τον διαγωνισμό και έτσι κέρδιζαν την μία δουλειά πίσω από την άλλη. Αν αυτό από μόνο του δεν δημιουργούσε απορίες σε εκείνους που έκαναν αυτούς τους διαγωνισμούς, είναι ένα θέμα που αξίζει τον κόπο να διερευνηθεί.

Όταν οι μισές εργασίες είναι κρατικές, εύλογα αναρωτιέται κανείς που μπορεί να κατέληξαν τα λεφτά των επιστροφών. Κι εδώ η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει θαύματα, αν το επιθυμεί. Αρκεί να ακολουθήσει την πορεία του χρήματος για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε κάτι σχετικό. Το έχουμε κάνει και σε περιόδους που οι διαφημιστικές ήταν στις μεγάλες τους δόξες. Όταν κάτω από τις φτερούγες τους περιέβαλαν με την αγάπη τους ολόκληρα τμήματα επικοινωνίας διαλυμένων κομμάτων. Όταν ανάλογες θέσεις κόστιζαν –ενδεχομένως– σε έσοδα. Η διαφορά είναι ότι τώρα έχει παρουσιαστεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Η χρεοκοπία πολλών διαφημιστικών εταιρειών λόγω του Alter και κρατικών λογαριασμών, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια μεγάλη θεσμική αλλαγή στον χώρο της διαφήμισης. Θα τολμήσουν; Αν ναι, θα αποποιηθούν ένα σύστημα διαπλοκής που τροφοδοτήθηκε από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ιδού η Ρόδος...
γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
από το capital



Read more...

Ομολογία από ΜΙΤ: "Τους καίγαμε για αντίποινα στο PKK!"...



Συγκλονιστικές ομολογίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έκαψαν τα νησιά της Ελλάδας, περιέχονται σε εκθέσεις που δημοσιεύονται σε δύο τουρκικές εφημερίδες, όπου ομολογείται ότι έβαζαν φωτιά στα δάση ως αντίποινα στην στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στο ΡΚΚ! Νέες αποκαλύψεις από την τουρκική εφημερίδα Milliyet έρχονται να ...
επιβεβαιώσουν ουσιαστικά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι πράκτορες πυρπολούσαν ελληνικά δάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Can Dundar, αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα, και αναφερόμενος σε μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία έγινε διείσδυση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικό στρατόπεδο της Λαμίας, εκτός των επιδρομών εμπρησμών ελληνικών δασικών εκτάσεων σε Ρόδο αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές σε αντίποινα για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στο PKK!

Ο συντάκτης επικαλείται μυστική έκθεση που ήρθε στην επιφάνεια και περιήλθε εν γνώσει του.

«Μετά τις πυρκαγιές, τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μπήκαν σε ελληνικά νησιά, όλα σταμάτησαν, διότι για κάποιο διάστημα τότε, η Αθήνα βρισκόταν υπό την προστασία του PKK και όλα τελείωσαν», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους προστασία του ΡΚΚ απολάμβανε η Ελλάδα και γιατί οι Τούρκοι πράκτορες -υποτίθεται- πως σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Μilliyet, Τζαν Ντουντάρ, η MIT είχε απαντήσει στην έκθεση του διευθυντή του γραφείου του Γιλμάζ και ζητούσε την εξαφάνισή της!

Η ΜΙΤ ανέφερε πως «Οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία στα δάση της Ελλάδος, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και την Ρόδο, είναι κρατικά μυστικά ακόμη και στο επίπεδο αναφορών και δεν πρέπει να κοινοποιηθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη και να δημιουργήσει θέμα αμοιβαιότητας».


Ο Τούρκος αρθρογράφος, με ξεκάθαρο τρόπο γράφει στο άρθρο του πως την εποχή εκείνη, «η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα».

«Έτσι κάποιοι είπαν “Αφού εκείνοι μας πονούν, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς” και δύο ομάδες, χωρίς να γνωρίζει η μία την άλλη, ξεκίνησαν τη δράση τους. Tότε οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν τις πυρκαγιές, ο τομέας μυστικών υπηρεσιών τις βόμβες» τονίζει ο Νουτντάρ.

Ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει πως οι δράστες στην επικίνδυνη αποστολή τους αν συλλαμβάνονταν, δεν θα αναγνωρίζονταν από το τουρκικό κράτος.

« Μετά τις βόμβες και τις πυρκαγιές στα ελληνικά νησιά, στην Τουρκία ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές. Μετά από λίγο καιρό Έλληνες επικοινώνησαν τους Τούρκους αρμόδιους και ζήτησαν «παύση πυρός.» Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν. Μετά για λίγο καιρό έπαψε και η φιλοξενία του PKK από την Αθήνα. Δηλαδή υπαινίσσονται ότι Έλληνες ή Κούρδοι του ΡΚΚ έβαζαν τις φωτιές στην Αθήνα.

Την ύπαρξη έκθεσης που δείχνει τη δράση του τουρκικού παρακράτους στα ελληνικά δάση αποδεικνύει, η αναφορά που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Vatan.

H εφημερίδα κάνει αναφορά στην έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επι κυβερνήσεων Μεσούτ Γιλμάζ, σχετικά με το σκάνδαλο Σουσούρλουκ που δείχνει τη σχέση του κράτους με το παρακράτος. Στην έκθεση του, σύμφωνα με την Vatan o εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».

Ολόκληρη η μυστική έκθεση βρίσκεται στους φακέλους της δίκης της οργάνωσης Εργκενεκόν. Όλα τα στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια σύλληψης μέλους της Εργεκενεκόν Ντογού Περίντσεκ.

Στα στοιχεία τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Περίντσεκ γίνεται αναφορά πως "είχε συγκροτηθεί ειδική ομάδα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, Χωροφυλακής και των Δυνάμεων Ασφαλείας, για τις εργασίες που θα γίνουν στους εξωτερικούς στρόχους."

Σύμφωνα με την αναφορά η ομάδα δράσης σταμάτησε τις εργασίες της όταν άρχισαν να δημιοσιεύονται ειδήσεις για τη δράση της. Η Vatan δημοσιεύει μέρος της έκθεσης που αναφέρει "Ως πρώτoς στόχος έχει επιλεγεί ο Οτζαλάν. Αλλά έχει γίνει στόχος επίθεσης και ο χώρος συγκέντωσης στη Λαμία του PKK. Ο συγκριμένος χώρος άλλαξε τρεις φορές σημείο αλλά βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Επιτεθήκαμε σε πολλά σημεία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία που φιλοξενούσαν στελέχη του ΡΚΚ, ενώ στην ίδια περίοδο κάηκαν δάση της Κρήτης και της Ρόδου".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Read more...

Αμετακίνητοι στην παραίτηση οι δύο εισαγγελείς...



Tα προσκόμματα που συνάντησαν στο έργο τους και εξαιτίας τους οδηγήθηκαν στην επιλογή της παραίτησης φέρονται ότι ανέλυσαν οι δύο εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στους προϊσταμένους τους με τους οποίους είχαν πολύωρες προφορικές συζητήσεις.

Ο...
κ. Πεπόνης μάλιστα φέρεται να είπε σε συνάδελφό του μακάρι να μου ζητηθούν ονόματα, γεγονός που αποτυπώνει την πρόθεσή του να μιλήσει με αποδείξεις και στοιχεία για να θεμελιώσει, όπως έχει υποχρέωση, τις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην επιστολή παραίτησης που έχει καταθέσει μαζί με τον συνάδελφό του Σπύρο Μουζακίτη.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι και οι δύο εισαγγελείς δεν είναι μετανιωμένοι με τις επιλογές τους και είναι απολύτως ήρεμοι με τη συνείδησή τους.

Τις επόμενες μέρες οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να υποβάλουν εγγράφως τις θέσεις τους στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, ο οποίος διενεργεί την κατεπείγουσα έρευνα για τους λόγους της παραίτησής τους.

Θέση υπέρ των δύο εισαγγελέων έλαβε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτοντας σε πρώτη γραμμή την επιστημονική κατάρτιση, την επάρκεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους.
newsbeast.gr



Read more...

Εξαιρούνται από την εφεδρεία οι οδηγοί στις συγκοινωνίες...



Την εξαίρεση από την εφεδρεία των οδηγών των αστικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών (εταιρείες ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από την εφεδρεία θα εξαιρεθούν και έξι Ακόλουθοι Τύπου που θα συνταξιοδοτηθούν τον Μάρτιο του 2012.

Επιπλέον, το... υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εξουσιοδότηση δικηγορικών γραφείων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο...



Read more...

Τον Βενιζέλο «δείχνει» ως υπεύθυνο για την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων η ΝΔ









Τον Βενιζέλο «δείχνει» ως υπεύθυνο για την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων η ΝΔ
Την ικανοποίησή του για την έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις συγκλονιστικές -όπως τις χαρακτηρίζει- καταγγελίες των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, εκφράζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας. Παράλληλα εκτιμά ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο ο οποίος «μεθόδευε την αντικατάσταση των δύο συγκεκριμένων εισαγγελέων».

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Κώστας Τζαβάρας, κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως «με την πρόφαση της δήθεν αναβάθμισης του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, μεθόδευε την αντικατάσταση των δύο συγκεκριμένων εισαγγελέων», την ώρα που, όπως υποστηρίζει, «ασχολούνταν με ύποπτες υποθέσεις, που αγγίζουν ακόμη και δράσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Παράλληλα, ο κ. Τζαβάρας επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουν «οι πολίτες ποια "οργανωμένα συμφέροντα" και ποιοι "ποικιλώνυμοι εκφραστές τους" κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις στο έργο της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος», ενώ ζητά να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για το γεγονός ότι οι δύο εισαγγελείς, «παρά τον φόρτο και την κρισιμότητα του έργου που επιτελούσαν και παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις τους στερούνταν της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και γραμματειακής υποστήριξης»।
http://newpost.gr
Read more...

Δίνουν δασική έκταση μαμούθ στο χιονοδρομικό Παρνασσού

Παραχώρηση 11.000 στρέμματα από Παπακωνσταντίνου


http://img.protothema.gr/A3682D4B3FA4B68FBF7B228974F2BBAB.jpg
Νέες τροποποιήσεις στον νόμο περί αυθαιρέτων αλλά και χαριστικές ρυθμίσεις παραχώρησης δασικών εκτάσεων για να εξυπηρετηθούν η επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού και κατά προτεραιότητα τα έργα μετρό που θα χωροθετηθούν κάτω από πάρκα ή άλση, προβλέπουν οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητήθηκαν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής που περιλαμβάνονται στο νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΚΑ για την ενσωμάτωση δύο κοινοτικών οδηγιών και αφορούν την ποινική ευθύνη για περιβαλλοντικά εγκλήματα και τη διαχείριση αποβλήτων.

Χωρίς να δίνονται πρόσθετες διευκρινίσεις, το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται σε σειρά αλλαγών που αφορούν «τους ελεγκτές δόμησης, τις βεβαιώσεις των μηχανικών, την απαίτηση για το τοπογραφικό διάγραμμα και τον καθορισμό τιμής ζώνης για αυθαίρετα σε περιφερειακές ενότητες που δεν υπάρχει αντικειμενική τιμή». Πρόκειται κυρίως για διατάξεις που φωτογραφίζουν αλλαγές που έχει ζητήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Στις πρόσθετες ρυθμίσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι η δυνατότητα έγκρισης από τις δασικές αρχές της κατασκευής, κάτω από πάρκα ή άλση έργων, που εξυπηρετούν τη λειτουργία του μετρό, καθώς και η παραχώρηση στην ΕΤΑ δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.

Η επίμαχη έκταση βρίσκεται περιμετρικά του υφιστάμενου χιονοδρομικού κέντρου της Φτερόλακκας που ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπήρξε παλιότερη υπουργική απόφαση ώστε να περιέλθει στην ΕΤΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων σε απόσταση 180 χλμ. από την Αθήνα.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει επίσης ρύθμιση θεμάτων χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικής ανάπλασης σχετικά με το πρόγραμμα ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα, αλλά και την αποκατάσταση υφιστάμενων παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην ανατολική πλευρά του Υμηττού.
Ταυτόχρονα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων ενώ αποκαθιστά (!) τον υφιστάμενο πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης κ. Βασενχόφεν. Ο τελευταίος είχε παραιτηθεί μετά τα τραγελαφικά γεγονότα που είχαν σημειωθεί κατά το στάδιο της διαβούλευσης για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών.

Με προανακριτικές αρμοδιότητες οι Επιθεωρητές
Σε ό,τι αφορά τις αμιγώς περιβαλλοντικές ρυθμίσεις το νέο νομοθετικό πλαίσιο εξοπλίζει με προανακριτικές αρμοδιότητες στο στάδιο δίωξης του περιβαλλοντικού εγκλήματος, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα, θεσπίζεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων για τη μείωση των αποβλήτων και την αποδοτικότερη διαχείρισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνεται έως το 2015 χωριστή συλλογή για υλικά όπως το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί και ενθαρρύνεται η χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων.

Επίσης έως το 2020, θα πρέπει η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των υλικών αποβλήτων, όπως το χαρτί, το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί, να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50%.

Τέλος, καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα συστηματικής συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων παραγωγής και διαχείρισης των αποβλήτων για κάθε εγκατάσταση, από το 2014 θεσπίζεται το ειδικό τέλος ταφής για ορισμένες κατηγορίες αποβλήτων όταν οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.

Επίσης θεσπίζεται η παρακράτηση των ποσών, που επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στη χώρα μας για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά τη διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Read more...

Στα χέρια των παραιτηθέντων εισαγγελέων οι «κόκκινοι» φάκελοι για Νίκο και Αντρίκο









Στα χέρια των παραιτηθέντων εισαγγελέων οι «κόκκινοι» φάκελοι για Νίκο και Αντρίκο
Στα χέρια των παραιτηθέντων οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, βρίσκονται δεκάδες «καυτοί» φάκελοι που αφορούν όλα τα θέματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, που εμπεριέχουν έστω και οσμή σκανδάλου.
Φάκελοι με φοροφυγάδες, με την χρηματοδότηση των πολιτικών κόμματων, με καταγγελίες για ανείσπρακτα πρόστιμα σχετικά με λαθρεμπόριο καυσίμων, με τις καταγγελίες για παραποίηση στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, με τα CDS του ελληνικού Δημοσίου.


Μιας και ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί ην υπόθεση (ή οι υποθέσεις) για τις οποίες οι εισαγγελείς κατήγγειλαν ότι τους ήθελαν «κατ’ απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση», το σύνολο του πολιτικού προσωπικού ερευνά και πλέκει σενάρια.

Προεξέχουσα θέση σε αυτά (τα σενάρια) έχει η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και των CDS. Ο λόγος είναι απλός: Πρόκειται για ιδιαιτέρως σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται άμεσα με την κορυφή της πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ.Η πρώτη με τον τέως υπουργό οικονομικών (και εξ απορρήτων του τέως Πρωθυπουργού) Γιώργο Παπακωνσταντίνου και η δεύτερη με το οικογενειακό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου. Αμφότερες οι υποθέσεις έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Η ΕΛΣΤΑΤ γιατί πιστοποιεί ότι η προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της κυβέρνησης Καραμανλή, οδήγησε την Ελλάδα στα «νύχια» του ΔΝΤ και του ελεγκτικού μηχανισμού στήριξης.

Τα CDS γιατί έχουν δημιουργήσει την εντύπωση (σωστά ή λανθασμένα θα αποδειχτεί) σε μερίδα της κοινής γνώμης ότι ο αδελφός του τέως Πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου μπορεί και να συνεργαζόταν με την εταιρεία «Unigestion» σε παιχνίδια… χρεοκοπίας εις βάρος της χώρας.

Η «Unigestion», εταιρεία που αυτοσυστήνεται ως πρωτοπόρος στην Ευρώπη στις δραστηριότητες των Hedge Funds και του Private Equity, σε ενημερωτικό της δελτίο που περιγράφει τις αποδόσεις των CDS (συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των χωρών-μελών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος ή έλλειμμα ή και τα δύο) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και ελληνικά CDS που δίνουν υψηλές αποδόσεις.

Λίγους μήνες νωρίτερα η εταιρεία παρουσίαζε τον Αντρίκο Παπανδρέου και τον κ. Bertrand Piccard, ως Strategic Committee του τομέα Περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο ίδιος ο Αντρίκος Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η σχέση του με την περί ου ο λόγος εταιρεία περιοριζόταν αυστηρά σε θέματα περιβαλλοντικού περιεχομένου και δεν έχουμε λόγο και στοιχεία να τον αμφισβητήσουμε. Ωστόσο τα CDS ερευνώνται. Ή τουλάχιστον τα ερευνούσαν οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.

Ταυτοχρόνως λέγεται ότι στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων έχει φτάσει και ο περίφημος φάκελος που έκανε (σε αντίγραφα) από χέρι σε χέρι τον… γύρο του επιχειρηματικού και εκδοτικού απαράτ, με αναφορές και καταγγελίες για δραστηριότητες του έτερου αδελφού, Νίκου Παπανδρέου. Αντίγραφα, έχουν φτάσει και σε υπουργικά γραφεία και λέγεται ότι το περιεχόμενο προκαλεί ερωτήματα και για τη σκοπιμότητα κάποιων αποφάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν, το newpost.gr είχε αποκαλύψει ότι στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός, ένας τέτοιος φάκελος είχε φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας ανησυχία προβληματισμό και συσκέψεις.

Γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος φάκελος έχει διακινηθεί από επιχειρηματίες οι οποίοι ένοιωσαν να απειλούνται από ορισμένες επιλογές του Γ. Παπανδρέου. Και θυμίζουμε ότι ήδη έχουν γίνει αναφορές για «συμφέροντα» που κινήθηκαν για την «ανατροπή» του।
http://newpost.gr

Read more...

Στην πώληση του 35% της ΔΕΠΑ από κοινού με το Δημόσιο προχωρούν τα ΕΛΠΕ

Καταρχήν συμφωνία στο ΔΣ


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)


Αθήνα
Πηγές προσκείμενες στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσαν ότι, συνεκτιμώντας τις τρέχουσες συνθήκες και συγκυρίες, κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη το Συμβούλιο ενέκρινε καταρχήν τη σύναψη μνημονίου για την από κοινού πώληση με το δημόσιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το κράτος ελέγχει στη ΔΕΠΑ το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35%.

Στη ΔΕΠΑ ανήκει κατά το 100% και ο ΔΕΣΦΑ που είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος φυσικού αερίου (δηλαδή των αγωγών και των τερματικών σταθμών) και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με πώληση από το Δημόσιο του 30% των μετοχών.

Ο όμιλος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι αυτή η προσέγγιση είναι η καλύτερη επιλογή για τον όμιλο και τους μετόχους του.

Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν πως τα συμβόλαια της ΔΕΠΑ με Ρώσους, Αζέρους και Αλγερινούς αλλά και η μακροχρόνια σχέση της με τη ΔΕΗ θα προσελκύσουν μεγάλους παίκτες του κλάδου όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας εντός του 2012.

Η ΔΕΠΑ είχε το 2010 κέρδη 58,6 εκατ. ευρώ και διένειμε ως μέρισμα τα 19,37 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από το στενό δημόσιο ξεκινά η αξιολόγηση των υπαλλήλων

Μνημόνιο με Ράιχενμπαχ και Γάλλους για την αναδιοργάνωση της διοίκησης


http://img.protothema.gr/00769DDCC56894617C3A27F2C1F6F45F.jpg
Από τα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση να βγαίνει σήμερα - αύριο, αφού η πολιτική ηγεασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι αυτή θα έχει εκδοθεί έως τις 31-12-2011.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, "μέχρι 31/12 θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα Υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενδεχομένως να προσθέσει και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου το Υπουργείο Οικονομικών και αυτός ο κατάλογος δεν κλείνει. Δηλαδή μπορεί να βρει αργότερα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση".

Νωρίτερα, ο υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας είχε καταστήσει δαφές ότι η αξιολόγηση θα γίνει με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα αφορά όχι μόνο εργαζομένους αλλά και υπηρεσίες συνολικά, ενώ "έδειξε" προς τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με διεθνή οργανισμό ο οποίος θα αναλάβει τη διαδικασία της αξιολόγησης με τη συνδρομή και ιδιωτικών εταιρειών. Η όλη διαδικασία θα απαιτούσε σαφώς λιγότερο χρόνο από όσο ένας διαγωνισμός, ανέφερε χαρακτηριστικό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο ίδιος, ερωτώμενος σχετικά με το επίμαχο θέμα των καταργήσεων υπηρεσιών και με το ενδεχόμενο απολύσεων ήταν μάλλον ...δπλωματικός, αναφέροντας ειδικά για τις απολύσεις ότι "τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεν το έχει θέσει κανείς, τουλάχιστον επισήμως, και δεν προκύπτει αυτομάτως". Για να προσθέσει ότι η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων θα γίνει παράλληλα με στόχο όχι να απολυθούν δημόσιοιθ υπάλληλοι, αλλά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά το Δημόσιο.

Δέχθηκε, πάντως, ο κ. Ρέππας ότι, εάν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η διεθνής εμπειρία - γίνει, δηλαδή, η αξιολόγηση από τους γενικούς διευθυντές - θα υπάρξουν αμφισβητήσεις. "Η διεθνής εμπειρία αν μεταφυτευτεί στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε θέματα αμφισβήτησης εφ’ όσον ο Γενικός Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας δεν θεωρείται - αυτή είναι η εντύπωση, το κλίμα που επικρατεί - απολύτως αντικειμενικός επειδή το στοιχείο της υποκειμενικότητας πάντοτε παρεισφρύει σε αυτές τις περιπτώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου συνεργασίας για θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση του διοικητικού συστήματος της χώρας. Το Μνημόνιο υπογράφεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την Κυβέρνηση της Γαλλίας και την Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Δείτε εδώ το μνημόνιο συνεργασίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση.


Read more...

Προϋποθέσεις θέτει ο Γ.Καρατζαφέρης για να παραμείνει στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ

Κόντρα με το ΠΑΣΟΚ


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τέσσερις προϋποθέσεις («τέσσερα παράθυρα ανοιχτά» όπως χαρακατηριστικά αναφέρει) για να παραμείνει στην κυβέρνηση, θέτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις εξής προϋποθέσεις:

  • «Να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια στιβαρή και ασφαλή ηγεσία μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους και σαφώς πριν έρθει η τρόικα». Όπως φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ».
  • «Να ξεκαθαρίσει τον ρόλο της η Νέα Δημοκρατία. Είναι εντός της κυβέρνησης ή εκτός; Δεν μπορεί να είναι και τα δυο. Ή θα λειτουργεί ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση», δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
  • «Να δημιουργηθεί ένα σφιχτό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο με 10 υπουργούς και 3 αντιπροέδρους. Ο ίδιος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι ένας εκ των αντιπροέδρων, αλλά εάν του ζητηθεί από τα άλλα κόμματα, τότε θα δεχθεί. «Αν παραμείνει το κυβερνητικό σχήμα ως έχει, τότε ματαιοπονούμε ως προς την αποτελεσματικότητά του», επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης.
  • «Δεν μπορεί να γίνουν βιαστικά οι εκλογές». Πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI (το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων) και να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτιμά ο κ. Καρατζαφέρης. «Οι κολοβές λύσεις φέρνουν κολοβό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε», καταλήγει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό ατόπημα

Για ένα «ακόμα πολιτικό ατόπημα του προέδρου του ΛΑΟΣ που προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολιτική ζωή της χώρας» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, με αφορμή την προυπόθεση Καρατζαφέρη «να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια στιβαρή και ασφαλή ηγεσία μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους».

«Γίνεται πλέον φανερό ότι ο κ. Καρατζαφέρης αναζητά, με αγωνία, προσχήματα που θα τον βοηθήσουν να βρει την 'οδό της διαφυγής' από την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και τις μεγάλες ευθύνες που αυτή έχει αναλάβει», αναφέρει ο κ. Μπεγλίτης σε δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ το «δικαίωμα να φαντασιώνεται πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, με τον συνήθη αμετροεπή τρόπο, με τον οποίο εκφράζεται επί παντός επιστητού¬, όπως αναφέρει, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι »δεν του αναγνωρίζουμε όμως το δικαίωμα να παρεμβαίνει και πολύ περισσότερο να θέτει όρους για ζητήματα που συνδέονται με την εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μήνυμα Κύριλλου σε Παπούλια: «Ελευθερώστε τον Εφραίμ!»

Έκκληση από τον πατριάρχη Μόσχας


http://img.protothema.gr/C450D87C38BB248AA1E4E5133BF0B140.jpg

Μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, απέστειλε ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις ειδήσεις που καταφθάνουν από την Ελλάδα γύρω από την προφυλάκιση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής Δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της Μονής Βατοπεδίου» αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή, διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού, ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ανακοινώσεις για τη μη ευνοϊκή κατάσταση της υγείας του αρχιμανδρίτου Εφραίμ, η οποία δεν ελήφθη υπόψη κατά τη σύλληψή του» συνεχίζει στο μήνυμά του, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας και αναμεταδίδεται από όλα τα μεγάλα ρωσικά ΜΜΕ, ο πατριάρχης Μόσχας,

Όπως αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, «στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα».

«Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον Αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου» καταλήγει το μήνυμα, που υπογράφει ο πατριάρχης Κύριλλος.

Read more...

Αμεση διερεύνηση των καταγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων ζητά ο Λ.Παπαδήμος

«Να τελειώσει και σήμερα»

Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον εισαγγελέα του ΑΠ και τους επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον εισαγγελέα του ΑΠ και τους επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
«Να τελειώσει ακόμα και σήμερα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με το θέμα της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τις ηχηρές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Τέντες ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αρχαιότερο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή.

Ο κ. Τέντες τον καλεί να διερευνήσει κυρίως το σημείο της επιστολής παραίτησης των δύο, όπου αναφέρουν ότι δεν είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».

Στο Μαξίμου οι δικαστικοί

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, η οποία πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρέθηκαν οι Παν.Πικραμμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας), Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειο Πάγο) και Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Παρών και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ανώτατους δικαστικούς για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία διαπραγματεύσεων του PSI.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δικαστικοί έδειξαν θετική ανταπόκριση για το προωθούμενο νομοσχέδιο αναβάθμισης και ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης και ζήτησαν να εξεταστούν ορθολογικά ζητήματα εφεδρείας για τους δικαστικούς υπαλλήλους, που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων και οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων

«Απορίας άξιον είναι» τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην επιθυμία να αλλάξει τόσο σύντομα τη νομοθεσία, προκειμένου να αντικατασταθούν οι οικονομικοί εισαγγελείς εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της.

Η Ένωση επισημαίνει ότι οι λόγοι της παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να αξιολογηθούν από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «όλοι πρέπει να αναμείνουν αυτή την αξιολόγηση».

Ωστόσο, η Ένωση αναφερόμενη στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τροποποίηση του Νόμου 3943/2011, έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς εφετών, όπως είναι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, τονίζει:

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκτελεστική και νομοθετική λειτουργία, πλην όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της δικαστικής λειτουργίας, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της.»

Αντίδραση και από τον ΔΣΑ

Επιτακτική ανάγκη καθίσταται «να αποκρούεται και να στηλιτεύεται κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παραίτηση των Πεπόνη και Μουζακίτη, «η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς και σοβαρότατες καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους, συνιστά ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία και η
αποτελεσματικότητά τους βάλλονται πανταχόθεν».

Οι διαστάσεις που λαμβάνει η υποβολή των δυο αυτών παραιτήσεων, «είναι ιδιαίτερες, αν αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στους ως άνω δικαστικούς λειτουργούς και συνίσταντο στην αντιμετώπιση μείζονος σημασίας υποθέσεων φοροδιαφυγής και γενικότερα οικονομικής εγκληματικότητας» τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυξήσεις 9,2% στο ρεύμα ο μποναμάς από Παπακωνσταντίνου!

Καλά, πού ζει ο άνθρωπος;


http://img.protothema.gr/58AAB18C60A2C65A2E54E88C22C3BA68.jpg

Αυξήσεις που μεσοσταθμικά είναι της τάξης του 9,2% (!) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει - δυστυχώς - το πρωινό ρεπορτάζ του protothema.gr, κατά το οποίο οι αυξήσεις θα προσεγγίζουν το 10%, έπειτα από το αίτημα της ΔΕΗ για 19% και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για 12% από την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε εδώ το πρωινό ρεπορτάζ που ανάρτησε το protothema.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, "από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας). Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ)".

Το ...ντεσού της εισήγησης, πάντως, βρίσκεται στην πρώτη της, κιόλας, γραμμή, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα απόλυτα βασικό αγαθό για τον πολίτη"...

Η πλήρης εισήγηση Παπακωνσταντίνου

• Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα απόλυτα βασικό αγαθό για τον πολίτη.

• Σε αυτή τη συγκυρία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη οποιαδήποτε παρέμβαση οδηγεί σε επιβάρυνση του πολίτη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι.

• Από την άλλη μεριά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας που πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, υπηρετεί τους στόχους της ανάπτυξης και της αύξησης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας.

• Σε αυτό το νέο πλαίσιο η ΔΕΗ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει ως μία προβληματική επιχείρηση.

• Οι πολίτες απολαμβάνουν την καθολική υπηρεσία που παρέχεται από την ΔΕΗ – και πλέον όλο το σύστημα – και αυτό δεν θα αλλάξει.

• Όμως πρέπει η ίδια η επιχείρηση να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ριζικά.

• Η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να είναι μια υγιής επιχείρηση, μια δυναμική επιχείρηση στον κλάδο της ενέργειας, μια επιχείρηση που θα μπορεί να ανταγωνίζεται με ίσους όρους στην αγορά.

• Η κατάσταση και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΥΠΕΚΑ από την διοίκηση της επιχείρησης και την ΡΑΕ δείχνουν ότι πάρα πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο.

• Το συσσωρευμένο χρέος της ΔΕΗ είναι στο τέλος του 2011 4,5 δις ευρώ.

• Η διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και η βελτίωσή τους αποτελεί αναγκαιότητα για την επιχείρηση.

• Η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί και εξαιτίας της πολιτικής φόρων και τελών που της επιβάλλονται (πλέον ισότιμα με άλλες επιχειρήσεις).
• Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής – η οποία έχει να μεταβληθεί εδώ και 3,5 χρόνια με μόνη εξαίρεση την μείωση των τιμολογίων για περίπου 265.000 φτωχά νοικοκυριά που έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και περίπου 100.000 επιπλέον νοικοκυριά που η αίτησή τους εξετάζεται – είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι φυσικά ο μόνος τρόπος βελτίωσης των αποτελεσμάτων.

• Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης που είμαστε στην τέταρτη θέση στην ΕΕ.

• Σύμφωνα με την νομοθεσία, η απόφαση για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια λαμβάνεται από το ΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία βασίζεται σε πρόταση της ΔΕΗ. Η μεταβολή των τιμολογίων πρέπει είναι εναρμονισμένη με την λογική της κοστοστρέφειας και της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων και εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

• Το ΥΠΕΚΑ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ εξέτασε όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

• Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΡΑΕ μια αύξηση που επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ περίπου 3%.

• Η εισήγηση της ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια 16%.

• Μια τέτοια συνολική αύξηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ τόσο γιατί είναι αδιανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

• Το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει ήδη γίνει από την επιχείρηση για εξορθολογισμό των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης τους εργασιακού κόστους μέσα από περικοπές μισθών και επιδομάτων, αλλά και μείωσης προσωπικού που συνολικά θα έχει φτάσει το 2012 τα 692 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (464 εκ. μέχρι το τέλος του 2011).

• Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από την ΔΕΗ να διασφαλιστούν τα εξής:

Ø Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων
Ø Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
Ø Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
Ø Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
Ø Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)
Ø Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή
Ø Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων
Ø Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

· Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
· Με όλες αυτές τις ενέργειες το ΥΠΕΚΑ αποσκοπεί σε μια αύξηση των τιμολογίων που δεν θα ξεπερνάει μεσοσταθμικά συνολικά το 9,2% και αυτό θα αποτυπωθεί και στην σχετική Υπουργική Απόφαση.

· Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων για την μείωση του κόστους της ΔΕΗ μπορεί να καλύψει τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης, να διατηρήσει την βιωσιμότητά της και να της επιτρέψει την αναχρηματοδότηση των δανείων της.

· Να σημειωθεί ότι από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας). Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

Read more...

Έως τις αρχές Φεβρουαρίου τα στοιχεία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο PSI

«Σύντομα θα υπάρξει συμφωνία»


(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Η επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικού χρέους, του λεγόμενου PSI, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, το οποίο θα έχει γίνει γνωστό μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα σ’ αυτή τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα βέβαια είναι πόσοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν, πράγμα που θα φανεί στο τέλος του επόμενου μήνα ή στις αρχές του Φλεβάρη», ανέφερε ο κ. Καψής στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχει προχωρήσει και τα βασικά του στοιχεία είναι λίγο-πολύ γνωστά. Νομίζω ότι σχετικά σύντομα θα υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Το σχέδιο προβλέπει κούρεμα 50% στην ονομαστική αξία ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ με στόχο το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας να υποχωρήσει από το 160% του ΑΕΠ περίπου φέτος, στο 120% το 2020.

Η επιτυχία τους προγράμματος είναι κρίσιμης σημασίας για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε η Ελλάδα να λάβει τη νέα βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...