Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αμεση διερεύνηση των καταγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων ζητά ο Λ.Παπαδήμος

«Να τελειώσει και σήμερα»

Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον εισαγγελέα του ΑΠ και τους επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον εισαγγελέα του ΑΠ και τους επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
«Να τελειώσει ακόμα και σήμερα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με το θέμα της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τις ηχηρές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Τέντες ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αρχαιότερο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή.

Ο κ. Τέντες τον καλεί να διερευνήσει κυρίως το σημείο της επιστολής παραίτησης των δύο, όπου αναφέρουν ότι δεν είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».

Στο Μαξίμου οι δικαστικοί

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, η οποία πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρέθηκαν οι Παν.Πικραμμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας), Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειο Πάγο) και Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Παρών και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ανώτατους δικαστικούς για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία διαπραγματεύσεων του PSI.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δικαστικοί έδειξαν θετική ανταπόκριση για το προωθούμενο νομοσχέδιο αναβάθμισης και ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης και ζήτησαν να εξεταστούν ορθολογικά ζητήματα εφεδρείας για τους δικαστικούς υπαλλήλους, που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων και οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων

«Απορίας άξιον είναι» τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην επιθυμία να αλλάξει τόσο σύντομα τη νομοθεσία, προκειμένου να αντικατασταθούν οι οικονομικοί εισαγγελείς εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της.

Η Ένωση επισημαίνει ότι οι λόγοι της παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να αξιολογηθούν από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «όλοι πρέπει να αναμείνουν αυτή την αξιολόγηση».

Ωστόσο, η Ένωση αναφερόμενη στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τροποποίηση του Νόμου 3943/2011, έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς εφετών, όπως είναι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, τονίζει:

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκτελεστική και νομοθετική λειτουργία, πλην όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της δικαστικής λειτουργίας, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της.»

Αντίδραση και από τον ΔΣΑ

Επιτακτική ανάγκη καθίσταται «να αποκρούεται και να στηλιτεύεται κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παραίτηση των Πεπόνη και Μουζακίτη, «η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς και σοβαρότατες καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους, συνιστά ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία και η
αποτελεσματικότητά τους βάλλονται πανταχόθεν».

Οι διαστάσεις που λαμβάνει η υποβολή των δυο αυτών παραιτήσεων, «είναι ιδιαίτερες, αν αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στους ως άνω δικαστικούς λειτουργούς και συνίσταντο στην αντιμετώπιση μείζονος σημασίας υποθέσεων φοροδιαφυγής και γενικότερα οικονομικής εγκληματικότητας» τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: