Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αυξήσεις 9,2% στο ρεύμα ο μποναμάς από Παπακωνσταντίνου!

Καλά, πού ζει ο άνθρωπος;


http://img.protothema.gr/58AAB18C60A2C65A2E54E88C22C3BA68.jpg

Αυξήσεις που μεσοσταθμικά είναι της τάξης του 9,2% (!) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει - δυστυχώς - το πρωινό ρεπορτάζ του protothema.gr, κατά το οποίο οι αυξήσεις θα προσεγγίζουν το 10%, έπειτα από το αίτημα της ΔΕΗ για 19% και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για 12% από την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε εδώ το πρωινό ρεπορτάζ που ανάρτησε το protothema.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, "από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας). Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ)".

Το ...ντεσού της εισήγησης, πάντως, βρίσκεται στην πρώτη της, κιόλας, γραμμή, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα απόλυτα βασικό αγαθό για τον πολίτη"...

Η πλήρης εισήγηση Παπακωνσταντίνου

• Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα απόλυτα βασικό αγαθό για τον πολίτη.

• Σε αυτή τη συγκυρία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη οποιαδήποτε παρέμβαση οδηγεί σε επιβάρυνση του πολίτη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι.

• Από την άλλη μεριά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας που πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, υπηρετεί τους στόχους της ανάπτυξης και της αύξησης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας.

• Σε αυτό το νέο πλαίσιο η ΔΕΗ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει ως μία προβληματική επιχείρηση.

• Οι πολίτες απολαμβάνουν την καθολική υπηρεσία που παρέχεται από την ΔΕΗ – και πλέον όλο το σύστημα – και αυτό δεν θα αλλάξει.

• Όμως πρέπει η ίδια η επιχείρηση να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ριζικά.

• Η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να είναι μια υγιής επιχείρηση, μια δυναμική επιχείρηση στον κλάδο της ενέργειας, μια επιχείρηση που θα μπορεί να ανταγωνίζεται με ίσους όρους στην αγορά.

• Η κατάσταση και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΥΠΕΚΑ από την διοίκηση της επιχείρησης και την ΡΑΕ δείχνουν ότι πάρα πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο.

• Το συσσωρευμένο χρέος της ΔΕΗ είναι στο τέλος του 2011 4,5 δις ευρώ.

• Η διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και η βελτίωσή τους αποτελεί αναγκαιότητα για την επιχείρηση.

• Η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί και εξαιτίας της πολιτικής φόρων και τελών που της επιβάλλονται (πλέον ισότιμα με άλλες επιχειρήσεις).
• Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής – η οποία έχει να μεταβληθεί εδώ και 3,5 χρόνια με μόνη εξαίρεση την μείωση των τιμολογίων για περίπου 265.000 φτωχά νοικοκυριά που έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και περίπου 100.000 επιπλέον νοικοκυριά που η αίτησή τους εξετάζεται – είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι φυσικά ο μόνος τρόπος βελτίωσης των αποτελεσμάτων.

• Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης που είμαστε στην τέταρτη θέση στην ΕΕ.

• Σύμφωνα με την νομοθεσία, η απόφαση για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια λαμβάνεται από το ΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία βασίζεται σε πρόταση της ΔΕΗ. Η μεταβολή των τιμολογίων πρέπει είναι εναρμονισμένη με την λογική της κοστοστρέφειας και της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων και εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

• Το ΥΠΕΚΑ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ εξέτασε όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

• Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΡΑΕ μια αύξηση που επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ περίπου 3%.

• Η εισήγηση της ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια 16%.

• Μια τέτοια συνολική αύξηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ τόσο γιατί είναι αδιανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

• Το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει ήδη γίνει από την επιχείρηση για εξορθολογισμό των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης τους εργασιακού κόστους μέσα από περικοπές μισθών και επιδομάτων, αλλά και μείωσης προσωπικού που συνολικά θα έχει φτάσει το 2012 τα 692 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (464 εκ. μέχρι το τέλος του 2011).

• Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από την ΔΕΗ να διασφαλιστούν τα εξής:

Ø Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων
Ø Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
Ø Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
Ø Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
Ø Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)
Ø Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή
Ø Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων
Ø Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

· Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
· Με όλες αυτές τις ενέργειες το ΥΠΕΚΑ αποσκοπεί σε μια αύξηση των τιμολογίων που δεν θα ξεπερνάει μεσοσταθμικά συνολικά το 9,2% και αυτό θα αποτυπωθεί και στην σχετική Υπουργική Απόφαση.

· Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων για την μείωση του κόστους της ΔΕΗ μπορεί να καλύψει τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης, να διατηρήσει την βιωσιμότητά της και να της επιτρέψει την αναχρηματοδότηση των δανείων της.

· Να σημειωθεί ότι από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας). Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: