Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Από το στενό δημόσιο ξεκινά η αξιολόγηση των υπαλλήλων

Μνημόνιο με Ράιχενμπαχ και Γάλλους για την αναδιοργάνωση της διοίκησης


http://img.protothema.gr/00769DDCC56894617C3A27F2C1F6F45F.jpg
Από τα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση να βγαίνει σήμερα - αύριο, αφού η πολιτική ηγεασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι αυτή θα έχει εκδοθεί έως τις 31-12-2011.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, "μέχρι 31/12 θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα Υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενδεχομένως να προσθέσει και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου το Υπουργείο Οικονομικών και αυτός ο κατάλογος δεν κλείνει. Δηλαδή μπορεί να βρει αργότερα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση".

Νωρίτερα, ο υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας είχε καταστήσει δαφές ότι η αξιολόγηση θα γίνει με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα αφορά όχι μόνο εργαζομένους αλλά και υπηρεσίες συνολικά, ενώ "έδειξε" προς τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με διεθνή οργανισμό ο οποίος θα αναλάβει τη διαδικασία της αξιολόγησης με τη συνδρομή και ιδιωτικών εταιρειών. Η όλη διαδικασία θα απαιτούσε σαφώς λιγότερο χρόνο από όσο ένας διαγωνισμός, ανέφερε χαρακτηριστικό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο ίδιος, ερωτώμενος σχετικά με το επίμαχο θέμα των καταργήσεων υπηρεσιών και με το ενδεχόμενο απολύσεων ήταν μάλλον ...δπλωματικός, αναφέροντας ειδικά για τις απολύσεις ότι "τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεν το έχει θέσει κανείς, τουλάχιστον επισήμως, και δεν προκύπτει αυτομάτως". Για να προσθέσει ότι η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων θα γίνει παράλληλα με στόχο όχι να απολυθούν δημόσιοιθ υπάλληλοι, αλλά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά το Δημόσιο.

Δέχθηκε, πάντως, ο κ. Ρέππας ότι, εάν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η διεθνής εμπειρία - γίνει, δηλαδή, η αξιολόγηση από τους γενικούς διευθυντές - θα υπάρξουν αμφισβητήσεις. "Η διεθνής εμπειρία αν μεταφυτευτεί στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε θέματα αμφισβήτησης εφ’ όσον ο Γενικός Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας δεν θεωρείται - αυτή είναι η εντύπωση, το κλίμα που επικρατεί - απολύτως αντικειμενικός επειδή το στοιχείο της υποκειμενικότητας πάντοτε παρεισφρύει σε αυτές τις περιπτώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου συνεργασίας για θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση του διοικητικού συστήματος της χώρας. Το Μνημόνιο υπογράφεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την Κυβέρνηση της Γαλλίας και την Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Δείτε εδώ το μνημόνιο συνεργασίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: