Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Σκληρό πόκερ Παπανδρέου-τραπεζιτών

moneydown[images.jpg]Ένα ξεχασμένο χαρτί τράβηξε χθες η κυβέρνηση, στο σκληρό πόκερ που παίζεται με τους τραπεζίτες αυτή την περίοδο, με φόντο την πλήρη καθίζηση της πιστωτικής επέκτασης, που έχει «γονατίσει» την ελληνική οικονομία. Το χαρτί αυτό δεν είναι άλλο από τη διατύπωση ενός απλού ερωτήματος στους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος: «πού πήγαν τα 28 δις. ευρώ»;

Την ώρα που οι τραπεζίτες αντιδρούν σθεναρά στη ρύθμιση ενήμερων οφειλών των επιχειρήσεων και έχει αρχίσει διαδικασία «διαιτησίας» από την ΕΚΤ, το υπουργείο Οικονομικών «ανακάλυψε» τον ξεχασμένο νόμο Αλογοσκούφη για το «πακέτο» των 28 δις. ευρώ και ζήτησε από τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες να υποβάλουν εκθέσεις, σχετικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που πρόσφερε το κράτος για την αναχαίτιση της κρίσης.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό να αποκαλυφθεί η δυσάρεστη, για τους τραπεζίτες, αλήθεια για τα 28 δις. ευρώ, εκ των οποίων τελικά αξιοποιήθηκαν λιγότερα από 11,5 δις. ευρώ, αφού οι τραπεζίτες άφησαν «άθικτο» το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων δανεισμού και προτίμησαν να απευθυνθούν στις αγορές χωρίς κρατική υποστήριξη.

Όμως, οι τράπεζες αξιοποίησαν περισσότερα από 7 δις. ευρώ από τα 8 δις. ευρώ που είχαν προβλεφθεί συνολικά ως ενισχύσεις ρευστότητας, με τη μορφή της παροχής κρατικών ομολόγων ειδικού τύπου. Αυτή η ρευστότητα, σύμφωνα με το νόμο Αλογοσκούφη, ήταν υποχρεωτικό για τις τράπεζες να διοχετευθεί εξ ημισείας σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε στεγαστικά δάνεια στα νοικοκυριά.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ρευστότητα δεν έφθασε ποτέ στους προβλεπόμενους παραλήπτες. Οι τράπεζες προτίμησαν να την ανακυκλώνουν στην ΕΚΤ και την αγορά των κρατικών ομολόγων εκ του ασφαλούς, για να εγγράφουν σημαντικά κέρδη χωρίς τους κινδύνους που συνεπάγεται η χορήγηση πιστώσεων σε ιδιώτες. Έτσι, ενώ οι αρχικές προβλέψεις της ΤτΕ έκαναν λόγο για διατήρηση της πιστωτικής επέκτασης σε ποσοστό τουλάχιστον 10% φέτος, χάρη στη ρευστότητα από το κρατικό «πακέτο», τελικά το ποσοστό έχει πέσει στο 4,2% τον Ιανουάριο και θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο (στο 4%) με το κλείσιμο του έτους.

Σύμφωνα με το νόμο Αλογοσκούφη, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τους επιτρόπους και την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι μια τράπεζα δεν έχει χορηγήσει δάνεια σύμφωνα με τη ρευστότητα που άντλησε, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις, από την υποχρεωτική επιστροφή των ενισχύσεων, ως την επιβολή προστίμου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, εφαρμόζοντας με αυστηρότητα το νόμο, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αναξιοποίητο αυτό το σημαντικό μοχλό πολιτικής πίεσης στις τράπεζες, ώστε να διαμορφώσει μια νέα ισορροπία στη σχέση με τους τραπεζίτες.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε άλλη μια φορά την Τρίτη το στίγμα της «σκληρής» γραμμής του έναντι των τραπεζιτών, τονίζοντας ότι οι τράπεζες δεν διοχέτευσαν τα χρήματα από το πακέτο στήριξης στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν «τρύπες» και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρείες…

banksnews.gr


Read more...

Διαφορά 45 ευρώ για τις αυξήσεις στον βασικό μισθό


Διαφορά  45 ευρώ για τις αυξήσεις στον βασικό μισθό

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Σημαντική δείχνει η διαφορά μεταξύ βιομηχάνων και συνδικάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010.

Η ΓΣΕΕ (φωτό ο πρόεδρος κ. Γιάννης Παναγόπουλος) που προσκάλεσε την Τετάρτη με επιστολή της τους εργοδότες ζήτησε διαπραγματεύσεις -εξπρές ώστε μέσα σ’ ένα μήνα να έχουν καταλήξει σε ετήσια συμφωνία καταρχήν για τις κατώτατες αμοιβές.

Η Συνομοσπονδία προτείνει αύξηση 60 ευρώ , δηλ. γύρω στο 8% που ανεβάζει τον βασικό μισθό από τα 740 στα 800 ευρώ ενώ ο ΣΕΒ δεν προτίθεται να δώσει – όπως άφησαν να εννοηθεί κορυφαία μέλη του - 1,5% -2% δηλαδή 11 ως 15 ευρώ το μήνα.

Οι βιομήχανοι (φωτό ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος) κάνουν λόγο για οριακές αυξήσεις επικαλούμενοι τις έκτακτες συνθήκες που προκαλεί η κρίση στην οικονομία και τονίζουν: «Πρώτο μας μέλημα είναι να πούμε όχι σε νέα λουκέτα και σε απολύσεις»

Οι έμποροι δεν φέρνουν αντίρρηση η αύξηση στους βασικούς μισθούς, αντί να είναι ποσοστιαία, να δοθεί σε ευρώ αρκεί να είναι κάπως χαμηλότερη από 60 ευρώ ενώ πιο διαλλακτική γραμμή κρατούν οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι τονίζουν ότι οι λογικές αυξήσεις στους μισθούς θα τονώσουν την ζήτηση.

Η ΓΣΕΕ , μετά την πρώτη συμφωνία εξπρές προτείνει και δεύτερη για τους υψηλότερους μισθούς για την οποία αποδέχεται χαμηλότερη ποσοστιαία αύξηση.

Αν οι εργοδότες δεν αποδεχτούν τις δύο συμφωνίες- πακέτο , η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει στις παραδοσιακές διαπραγματεύσεις , διεκδικώντας αύξηση 5%, που θα περιλαμβάνει το ποσοστό του πληθωρισμού, την παραγωγικότητα και ένα επιπλέον ποσοστό με στόχο την σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς.

Εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια του 2010 , η ΓΣΕΕ ζητά να μπει μια τάξη στην ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας , την μερική απασχόληση , την εκ περιτροπής απασχόληση , την αδήλωτη εργασία , την τηλεργασία κα.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τις αυξήσεις μέσω των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων καθώς ο ΣΕΒ άναψε πράσινο φως να μη δοθούν φέτος υψηλότερες αυξήσεις σε καμία κατηγορία εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ πάντως καλεί άσους κλάδους συναντήσουν εμπόδια να προσφύγουν στη διαιτησία , κάτι που έγινε πέρσι με τους τραπεζοϋπάλληλου και του εργαζόμενους στα τρόφιμα και ποτά.
protothema.gr

Read more...

Νέα εποχή για την Ε.Ε.


Νέα εποχή για την Ε.Ε.

Η Ισπανία εγκαινιάζει σήμερα μια νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας την προεδρία της, για έξι μήνες, ένα μήνα αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Χιλιάδες Μαδριλένιοι υποδέχτηκαν το νέο έτος στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, στην καρδιά της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου είχε στηθεί ένα υπερθέαμα με μουσική και πυροτεχνήματα.

Η Ισπανία έχει δύο βασικές προτεραιότητες: να εφαρμόσει ομαλά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. "Αυτούς τους έξι μήνες ελπίζουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά την οικονομία (...) και να εργαστούμε για τη γρήγορη και δυναμική εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας ο Θαπατέρο θα φιλοξενήσει στη χώρα του πολλές συνόδους κορυφής της ΕΕ, με τις ΗΠΑ, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Μαρόκο αλλά και τη σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

protothema.gr


Read more...

H άλλη άποψη για την Αίγλη Μπαλαμάτση...


Του Σωτήρη Βαρελά
http://sotirisvarelas.blogspot.com/

Διάβασα την κριτική που ασκείται στην κα. Μπαλαμάτση και στον Πρωθυπουργό για την επιλογή της και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις. Προσωπικά δε γνωρίζω τη κα.Μπαλαμάτση αλλά γνωρίζω και παρακολουθώ τη δουλειά της στο χώρο του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών ενώ από τα σκίτσα μου πιστεύω να έχετε καταλάβει τη διάθεση διάθεση μου για άσκηση κριτικής σε κάθε εξουσία.
Στη κουβέντα για αξιοκρατία θα ήθελα να ρωτήσω αν η κα. Μπαλαμάτση είχε με επιτυχία περάσει τα τελευταία της μαθήματα (κάτι που δεν γνωρίζω αν το έχει ήδη κάνει) θα ήταν καλύτερος άνθρωπος, πιο αξιόλογος…; Εάν οι δεξιότητες ενός ανθρώπου κρίνονται μονάχα από τις σπουδές του τότε να στελεχωθεί το κράτος με καθηγητές πανεπιστημίου.
Πέρασε όμως στα ψιλά ότι...

η κα. Μπαλαμάτση κατασκέυασε το νέο διαδικτυακό χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ http://www.pasok.gr/ το οποίο αποτελούσε ένα πραγματικό δύσκολο project. Για τους τεχνολογικά καταρτισμένους ο νέος ιστοχώρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ θεωρείται από τους πλέον αποδοτικούς, με διαδραστική διασύνδεση όλων τα social media χωρίς χάνει την ευκολία στη χρήση του προσφέροντας και αυτοματοποιημένη ενημέρωση σε όλα τα μέλη. Αποτελεί πρότυπο λειτουργικότητας και ευχρηστίας. Επίσης σε ηλικία 19 εργάστηκε στην Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 ως υπεύθυνη προγραμματισμού, στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (τμήμα Διαδικτύου και Διαδραστικών Μέσων). Τα δύσκολα project που έφερε εις πέρας και οι δεξιοτητές στις νέες τεχνολογίες είναι το βιογραφικό της κα.Μπαλαμάτση,. Και αυτές τις δεξιότητες δεν τις αποκτά κανείς μόνο μέσω σπουδών αλλά κυρίως μέσω σκληρής εργασίας.
Τώρα εάν αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού (κάτι που επίσης δε γνωρίζω) νομίζω ότι και αυτό πρέπει να το χρεώσουμε στα θετικά της. Ο κ.Παπανδρέου έχει ένα “κόλλημα” θέλει οι συνεργάτες του να είναι έντιμοι και εργατικοί. Το ότι η κα. Μπαλαμάτση είναι εργατική μας το απέδειξε με το γεγονός ότι εργάζεται από τα 19 στο χώρο των νέων τεχνολογιών (ίσως και με κόστος των σπουδών της) το εάν είναι έντιμη οφείλει να μας το αποδείξει στο μέλλον κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Παρόλα αυτά μου κάνει εντύπωση που τη μοναδική περίπτωση νέου ανθρώπου που θα στελεχώσει το κράτος σπεύσαμε με μεγάλη ευκολία να την “σταυρώσουμε”.
Τέλος θα ήθελα να σημειώσω το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΕΟΤ και ίσως να συνδέεται με την επιλογή Μπαλαμάτση. Ο ΕΟΤ με τη σημερινή του μορφή του απλού διεκπεραιωτή μεταξύ κράτους και τουριστικών επιχειρήσεων καθίσταται κατώτερος των συγκυριών και ανεπαρκής. Η χρήση του διαδικτύου και οι επερχόμενες δράσεις μέσω ΤΠΕ έρχονται να αλλάξουν ριζικά τον τουριστικό τομέα. Ο ΕΟΤ πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους στα πρότυπα του http://www.tourismturkey.org/, http://www.spain.info/, http://www.visitbritain.gr/, που έχουν ως μοναδικό σκοπό τη προσέλκυση των τουριστών μέσω διαδικτύου. Ο τουρισμός παγκοσμίως αλλάζει με τα social media και το tourism 2.0 να αποτελεί την τελευταία τάση στην Ευρώπη. Πρακτικές όπως Geografical Information Systems (GIS), RFID, e-procurement, e-Marketing, e-Ticketing, Application Service Providers, VoIP, Customer Relationship Management, self-service kiosks, e-learning, mobile commerce, knowledge management systems, ERP, e-recruitment αλλάζουν σημαντικά το περιβάλλον στις τουριστικές επιχειρρήσεις. Αν η κα.Μπαλαμάτση με τις αποδεδειγμένες δεξιότητες της στο χώρο του διαδικτύου και τις νέες τεχνολογίες μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής εγώ θα συμφωνήσω με την επιλογή της.




Read more...

Πώς αλλάζουν οι καιροί...


Οι παλιές δηλώσεις Μητσοτάκη για τον Σημίτη

Παλιά ο Μητσοτάκης είπε για το Σημίτη: Δεν θέλουμε επισκέπτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σήμερα ο επίτιμος λέει: Βάλτε το Σημίτη στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για να σώσουμε την Ελλάδα και να στηρίξει η ΝΔ τη προσπάθεια!!
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί

Διονύσης Στ.




Read more...

Ο Βασιλάκης απάλειψε την αναγγελία της αναχώρησης της Ολυμπιακής από τον πίνακα;...

Ο υπουργός Μεταφορών έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται με την ΥΠΑ;...
Η Aegean κατέβασε από το αεροπλάνο τους "ομήρους" της επιβάτες (θα φύγουν τελικά στις 5 !!!) κι έκανε κι ένα ακόμη θαύμα.

Κατάφερε ως...

...διά μαγείας ν' απαλείψει την αναγγελία της αναχώρησης της Ολυμπιακής. Το N-N είχε προλάβει και τη φωτογράφισε.

Ο Βασιλάκης κάνει ότι γουστάρει στο αεροδρόμιο, κύριε Ρέππα; Μήπως θα πρέπει το υπουργείο Μεταφρών να βγάλει μια ανακοίνωση και να μας εξηγήσει πως η Aegean δεν κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο της στα Χανιά "λόγω καιρικών συνθηκών" την ίδια ώρα που οι άλλες εταιρίες με τις ίδιες καιρικές συνθήκες τα καταφέρνουν;

Ή μήπως υπήρξε κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο αεροσκάφος και πάνε να τα κουκουλώσουνε;...

nonews-news


Read more...

Υπέρ της λήψης μέτρων για την οικονομία το 83,1%

Αλλαγές, ρήξεις και συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα, αλλά όχι σκληρά εισπρακτικά μέτρα ζητούν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 83,1% δηλώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πέραν των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στις μεγάλες τομές που είναι αναγκαίες για τη χώρα, αλλά μόνο το 11,3% αποδέχεται και την ανάγκη υιοθέτησης σκληρών έκτακτων μέτρων που προτείνει η ΕΕ προκειμένου να μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 37,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει απολύτως τίποτα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Παρόλα αυτά η πλειονότητα των πολιτών – ποσοστό 59% ζητεί μεγάλες ριζικές αλλαγές, έστω και αν αυτό συνεπάγεται σοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις, ενώ ένα 27,2% ζητεί έως και ανατροπή του συστήματος, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

-Το 77% των πολιτών θεωρεί πως την ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας φέρουν οι κυβερνήσεις.
-Tο 38% πιστεύει ότι φταίνε τα πολιτικά κόμματα.
-To 23,7% ότι φταίνε οι τράπεζες και 17,4% οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι φταίει και η κοινωνία που προσπαθεί μονίμως να φοροδιαφεύγει.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο για το 2010 είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της οικονομίας, ενώ ένα 66%φοβάται μήπως αντιμετωπίσει κατάσταση φτώχειας.

Τέλος δηλώνουν στην πλειονότητά τους ικανοποιημένοι από τον Πρωθυπουργό, αλλά όχι και από την κυβέρνησή του.

To 66,7% των ερωτηθέντων θεωρούν θετική εξέλιξη για τη νέα δημοκρατία την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της , αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν ασκεί ακόμη ικανοποιητικά τα καθήκοντά του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
nooz.gr

Read more...

Αισιοδοξία Παπούλια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων


Την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής ευχών για την Πρωτοχρονιά, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του, απάντησε: «Στη μαχητικότητα, που υπάρχει. Θα τα καταφέρουμε, αλλά το πρόβλημα είναι να ισορροπήσουμε και να μη θιγούν οι κοινωνικά αδύναμοι και ανίσχυροι. Θα τα καταφέρουμε. Πέρασαν και άλλοι τη στενωπό, με λιγότερες δυνατότητες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ευχές από τις ηγεσίες, πολιτική, δικαστική, στρατιωτική, θρησκευτική και συνδικαλιστική.

Στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχίες. Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, αντάλλαξαν θερμές ευχές και είχαν εγκάρδιο διάλογο. Αντιστοίχως και με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε μεταξύ άλλων στον Πρόεδρο ότι εύχεται «η σημερινή ηλιοφάνεια να είναι συμβολική για τον λαό, την κοινωνία και την οικονομία».

Ιδιαίτερα θερμές ευχές αντάλλαξε ο κ. Παπούλιας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και τους κυρίους Χρ. Σαρτζετάκη και Κ. Μητσοτάκη.

Το «παρών» έδωσαν από το υπουργικό συμβούλιο η Αννα Διαμαντοπούλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Φώφη Γεννηματά, καθώς και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Παμπούκης, Δημήτρης Δρούτσας, Πάνος Μπεγλίτης, Φίλιππος Σαχινίδης και Μιχάλης Καρχιμάκης.
nooz.gr

Read more...

Πως υποδέχθηκε ο πλανήτης το 2010

Με εντυπωσιακές αλλά και παραδοσιακές εκδηλώσεις, υποδέχθηκαν οι χώρες του πλανήτη το 2010.

Με φαντασμαγορικό τρόπο έγινε η υποδοχή του νέου έτους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, 5.000 κιλά εκρηκτικά "φώτισαν" τον νυχτερινό ουρανό στο Σίδνευ και τη διάσημη γέφυρα. Πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν τόσο από τη γέφυρα του Σίδνευ, αλλά και από πλοία και κτίρια κοντά στη θάλασσα.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν 1,5 εκατομμύρια κόσμου, αρκετοί εκ των οποίων είχαν απο νωρίς καταφτάσει στο σημείο για να πιάσουν καλές θέσεις.

Εικόνες από την υποδοχή του νέου έτους στο Σίδνεϊ



Με παραδοσιακή καλαισθησία γιόρτασαν το νέο έτος στο Τόκιο, με τις καμπάνες των ναών να χτυπούν τα μεσάνυχτα και με πανώ στον μεγάλο ναό Σενσόχι, πάνω στα οποία έχουν γραφεί ευχές για τη νέα χρονιά.

Η νέα χρονιά ήρθε στην Ιαπωνία



Παραδοσιακά και μεγαλοπρεπώς εορτάστηκε η αλλαγή του χρόνου και στην Κίνα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ το στυλ της γιορτής είναι πιο "δυτικό" με πυροτεχνήματα που θα εκτοξευθούν από τους ουρανοξύστες.

Εικόνες από το Χονγκ Κονγκ



Με θερμοκρασία που αγγίζει το -10 βαθμούς Κελσίου υποδέχτηκαν οι Μοσχοβίτες το 2010, στην Κόκκινη Πλατεία.

Στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας θα πρωτοστατήσει στην λειτουργία για το τέλος του χρόνου.

"Μοναδικό και μαγικό θέαμα"ετοίμασαν οι αρχές στο Παρίσι, με επίκεντρο τον Πύργο του Άιφελ. Ο Πύργος μάλιστα, "μεταμορφώθηκε" σε γιγαντιαίο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Γύρω από το London Eye, στις όχθες του Τάμεση όπου επίσης το κρύο είναι τσουχτερό., υποδέχτηκαν οι Λονδρέζοι το νέο έτος.

Νέα Υόρκη

Σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι παρακολούθησαν, υπό κακοκαιρία και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, την εορταστική τελετή για την ανατολή του 2010 στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης.

Τα μέτρα ασφαλείας ήσαν αυστηρά: εξόν από τις δυνάμεις στην Τάιμς Σκουέαρ οπλίτες είχαν αναπτυχθεί και στο δίκτυο του υπογείου σιδηροδρόμου, ενώ άλλοι βρίσκονταν στα δύο κύρια αεροδρόμια της πόλης Λα Γκουάρντια και JFK.

Οι αρχές της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ-ο οποίος χθες ορκίσθηκε για Τρίτη 4ετή θητεία-πλαισιώθηκαν στην εκδήλωση από επίλεκτους μαθητές από 12 δημόσια σχολεία που περιλαμβάνονται στα 100 καλλίτερα στη χώρα.

Τα σκουπίδια που θα άφηνε πίσω του ο κόσμος στην Τάιμς Σκουέαρ-που περιλαμβάνουν καπέλα, κομφετί και σφυρίχτρες-υπολογίζονται σε 40 τόννους.

Βραζιλία

Δύο εκατ. άνθρωποι, καριόκας και παραθεριστές, γιόρτασαν τον ερχομό του 2010 στην παραλία της Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στην πλειονότητά τους ντυμένοι στα λευκά, όπως επιτάσσει η παράδοση.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που από την Τετάρτη μαστίγωναν την πόλη, προκαλώντας 19 θανάτους από εδαφικές εγκατακρημνίσεις, ως εκ θαύματος σταμάστησαν χθες το απόγευμα-αντίθετα προς όλες τις μετεωρολογικές προβλέψεις-προς μεγάλη χαρά του κόσμου, που μπόρεσε χωρίς προβλήματα να παρακολουθήσει τη γιορτή με τα πυροτεχνήματα.

εκαέξι τόννοι πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν τα μεσάνυκτα (04.00 ώρα Ελλάδος) από 15 μαούνες στα ανοικτά της παραλίας, θέαμα που είχε διάρκεια 15’ και φέτος επιμελήθηκε μία ομάδα γάλλων πυροτεχνουργών.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ομάδα F επιφορτίσθηκε να πετάξει στον ουρανό της Κοπακαμπάνα άνθη και τις ευχές προς τη θάλασσα για ειρήνη, ευημερία, ευτυχία, αγάπη. Παραδοσιακά οι Βραζιλιάνοι, ντυμένοι στα λευκά, κάνουν προσφορές στα τέλη του έτους στην Γεμανζά, την θεότητα της θάλασσας του Καντονμπλέ, μία αφρο-βραζιλιανή τελετουργία, κατά την οποία αφήνουν στη θάλασσα ρόδα, ή πολύχρωμες γλαδιόλες, προκειμένου να εισακούσει και πραγματώσει τις ευχές της η θεά.

Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αρχών να προσέλθει στους εορτασμούς με ένα κερί, ή αναπτήρα. Στόχος ήταν «να φωτισθεί η παραλία και να δωθεί μία λαμπερή εικόνα σε όλον τον κόσμο», καθώς η πόλη πλέον μπορεί να επαίρεται για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Όπως και κάθε χρόνο, τα μέτρα ασφαλείας ήσαν αυξημένα στην περιοχή, με 2.000 αστυνομικούς να περιπολούν άγρυπνα στη διάρκεια αυτής της γιορτής, η οποία εκτιμάται ότι κόστισε 10 εκατ. δολάρια.
nooz.gr
Read more...