Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Πως υποδέχθηκε ο πλανήτης το 2010

Με εντυπωσιακές αλλά και παραδοσιακές εκδηλώσεις, υποδέχθηκαν οι χώρες του πλανήτη το 2010.

Με φαντασμαγορικό τρόπο έγινε η υποδοχή του νέου έτους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, 5.000 κιλά εκρηκτικά "φώτισαν" τον νυχτερινό ουρανό στο Σίδνευ και τη διάσημη γέφυρα. Πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν τόσο από τη γέφυρα του Σίδνευ, αλλά και από πλοία και κτίρια κοντά στη θάλασσα.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν 1,5 εκατομμύρια κόσμου, αρκετοί εκ των οποίων είχαν απο νωρίς καταφτάσει στο σημείο για να πιάσουν καλές θέσεις.

Εικόνες από την υποδοχή του νέου έτους στο Σίδνεϊ



Με παραδοσιακή καλαισθησία γιόρτασαν το νέο έτος στο Τόκιο, με τις καμπάνες των ναών να χτυπούν τα μεσάνυχτα και με πανώ στον μεγάλο ναό Σενσόχι, πάνω στα οποία έχουν γραφεί ευχές για τη νέα χρονιά.

Η νέα χρονιά ήρθε στην Ιαπωνία



Παραδοσιακά και μεγαλοπρεπώς εορτάστηκε η αλλαγή του χρόνου και στην Κίνα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ το στυλ της γιορτής είναι πιο "δυτικό" με πυροτεχνήματα που θα εκτοξευθούν από τους ουρανοξύστες.

Εικόνες από το Χονγκ Κονγκ



Με θερμοκρασία που αγγίζει το -10 βαθμούς Κελσίου υποδέχτηκαν οι Μοσχοβίτες το 2010, στην Κόκκινη Πλατεία.

Στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας θα πρωτοστατήσει στην λειτουργία για το τέλος του χρόνου.

"Μοναδικό και μαγικό θέαμα"ετοίμασαν οι αρχές στο Παρίσι, με επίκεντρο τον Πύργο του Άιφελ. Ο Πύργος μάλιστα, "μεταμορφώθηκε" σε γιγαντιαίο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Γύρω από το London Eye, στις όχθες του Τάμεση όπου επίσης το κρύο είναι τσουχτερό., υποδέχτηκαν οι Λονδρέζοι το νέο έτος.

Νέα Υόρκη

Σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι παρακολούθησαν, υπό κακοκαιρία και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, την εορταστική τελετή για την ανατολή του 2010 στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης.

Τα μέτρα ασφαλείας ήσαν αυστηρά: εξόν από τις δυνάμεις στην Τάιμς Σκουέαρ οπλίτες είχαν αναπτυχθεί και στο δίκτυο του υπογείου σιδηροδρόμου, ενώ άλλοι βρίσκονταν στα δύο κύρια αεροδρόμια της πόλης Λα Γκουάρντια και JFK.

Οι αρχές της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ-ο οποίος χθες ορκίσθηκε για Τρίτη 4ετή θητεία-πλαισιώθηκαν στην εκδήλωση από επίλεκτους μαθητές από 12 δημόσια σχολεία που περιλαμβάνονται στα 100 καλλίτερα στη χώρα.

Τα σκουπίδια που θα άφηνε πίσω του ο κόσμος στην Τάιμς Σκουέαρ-που περιλαμβάνουν καπέλα, κομφετί και σφυρίχτρες-υπολογίζονται σε 40 τόννους.

Βραζιλία

Δύο εκατ. άνθρωποι, καριόκας και παραθεριστές, γιόρτασαν τον ερχομό του 2010 στην παραλία της Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στην πλειονότητά τους ντυμένοι στα λευκά, όπως επιτάσσει η παράδοση.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που από την Τετάρτη μαστίγωναν την πόλη, προκαλώντας 19 θανάτους από εδαφικές εγκατακρημνίσεις, ως εκ θαύματος σταμάστησαν χθες το απόγευμα-αντίθετα προς όλες τις μετεωρολογικές προβλέψεις-προς μεγάλη χαρά του κόσμου, που μπόρεσε χωρίς προβλήματα να παρακολουθήσει τη γιορτή με τα πυροτεχνήματα.

εκαέξι τόννοι πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν τα μεσάνυκτα (04.00 ώρα Ελλάδος) από 15 μαούνες στα ανοικτά της παραλίας, θέαμα που είχε διάρκεια 15’ και φέτος επιμελήθηκε μία ομάδα γάλλων πυροτεχνουργών.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ομάδα F επιφορτίσθηκε να πετάξει στον ουρανό της Κοπακαμπάνα άνθη και τις ευχές προς τη θάλασσα για ειρήνη, ευημερία, ευτυχία, αγάπη. Παραδοσιακά οι Βραζιλιάνοι, ντυμένοι στα λευκά, κάνουν προσφορές στα τέλη του έτους στην Γεμανζά, την θεότητα της θάλασσας του Καντονμπλέ, μία αφρο-βραζιλιανή τελετουργία, κατά την οποία αφήνουν στη θάλασσα ρόδα, ή πολύχρωμες γλαδιόλες, προκειμένου να εισακούσει και πραγματώσει τις ευχές της η θεά.

Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αρχών να προσέλθει στους εορτασμούς με ένα κερί, ή αναπτήρα. Στόχος ήταν «να φωτισθεί η παραλία και να δωθεί μία λαμπερή εικόνα σε όλον τον κόσμο», καθώς η πόλη πλέον μπορεί να επαίρεται για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Όπως και κάθε χρόνο, τα μέτρα ασφαλείας ήσαν αυξημένα στην περιοχή, με 2.000 αστυνομικούς να περιπολούν άγρυπνα στη διάρκεια αυτής της γιορτής, η οποία εκτιμάται ότι κόστισε 10 εκατ. δολάρια.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: