Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αρχίζει η διανομή ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους ΙΚΑ...



Από τις 7 Φεβρουαρίου αρχίζει η διανομή των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ώστε να μπορούν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς. Όπως σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο ... αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, οι ασφαλισμένοι κατά την επίσκεψή τους στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, θα επιδεικνύουν απλά το βιβλιάριο ασφάλισής τους για να τους παρέχονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, για λίγες εβδομάδες και μέχρις να παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια οι ασφαλισμένοι, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά συνταγολόγια που διαθέτουν, όπου και θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές αυτές, τόνισε ο διοικητής του ΙΚΑ, εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που ορίζεται, με απόλυτη σαφήνεια, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Στο σχ/ν προβλέπεται και ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, θα συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα.

Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

Οι προαναφερόμενοι όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στη βάση των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

Όσοι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr ) χωρίς κανένα πρόβλημα για την περαιτέρω συνεργασία τους.

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο διοικητής του ΙΚΑ, από το Μάιο που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα συνταγολόγια καταργούνται, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των δαπανών από τη διανομή των συνταγολογίων στους ασφαλισμένους και την ελεύθερη επιλογή γιατρών, ο κ. Σπυρόπουλος παρατήρησε: «Όσο πιο κλειστό είναι το σύστημα τόσο πιο μεγάλη είναι η συνταγογράφηση και οι δαπανες».

Απαντούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι γιατροί του ΙΚΑ

Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναθεώρησαν την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφασίζοντας να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, η συμμετοχή στην απεργία κυμαίνεται μέχρι σήμερα γύρω στο 50%.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση και απάντηση Λοβέρδου

H αποχώρηση του υπουργού από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πυροδότησε μπαράζ επικρίσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι αγνόησε την κοινοβουλευτική επιτροπή και τις θέσεις των κομμάτων, αποχωρώντας εν μέσω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για το σύστημα Υγείας για να δώσει συνέντευξη Τύπου. «Με τον τρόπο αυτό υποδηλώνει ότι οι αποφάσεις του είναι ερήμην της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως είναι και ερήμην των κοινωνικών φορέων με τους οποίους αρνήθηκε να συζητήσει. Αυτή η μεθοδολογία είναι αυταρχική, αντιδημοκρατική και προσβλητική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης και ο ανεξάρτητος Αθ. Λεβέντης παρατήρησαν από την πλευρά τους ότι ο υπουργός έφυγε μόλις τέλειωσε την ομιλία του στην Επιτροπή, «στην οποία εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των γιατρών», χωρίς να ακούσει τα σχόλια των βουλευτών.

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας τονισε ότι σέβεται την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, σημειώνοντας πως πήγε ο ίδιος στην συνεδρίαση της Ολομέλειάς της και δεν έστειλε απλώς το νομοσχέδιο, ενώ όπως επεσήμανε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέμειναν ο υφυπουργός Υγείας και η γενική γραμματέας του υπουργείου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός του τριημέρου θα μελετηθούν οι εισηγήσεις της ΟΚΕ, αλλά και οι προτάσεις των βουλευτών των κομμάτων, ώστε να ληφθούν υπόψη όσες κριθούν εποικοδομητικές.
naftemporiki.gr


Read more...

Να «κλειδώσει» τη σωτηρία θέλει ο Παπανδρέου

Αισιοδοξία για συνολικό σχέδιο

http://img.protothema.gr/AF05E766730EAC575C1541BE1A70AA0A.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην έναρξη μίας ουσιαστικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει την ευρωζώνη μακριά από την κρίση και την αβεβαιότητα, αλλά και την Ελλάδα στο δρόμο της αντιμετώπισης του χρέους και της αποφυγής των κινδύνων πτώχευσης προσβλέπει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη». Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να διαχειριστεί ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει συνειδητοποίηση και αισιοδοξία σχετικά με τη θέληση και την ικανότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει μεγάλες δυνατότητες να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, αλλά και της Συνόδου του Μαρτίου θα είναι καθοριστικές για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στους κόλπους της ηγεσίας της ΕΕ, ώστε να ληφθούν δραστικά μέτρα, έστω κι αν για την εφαρμογή τους θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος, αλλά και επίλυση μίας σειράς τεχνικών ζητημάτων. Ουσιαστικά από τη σύνοδο κορυφής η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη διατύπωση με ξεκάθαρο τρόπο της πολιτικής βούλησης να στηριχθεί το ευρώ και να βοηθηθούν οι αδύναμοι κρίκοι του, όπως η χώρα μας, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος.

Το κρίσιμο είναι εάν θα αποδεχθούν οι ευρωπαίοι εταίροι τη λεγόμενη γερμανική λύση, που επιβάλλει στα κράτη να δεσμευτούν νομοθετικά για τη διαχείριση του δημοσιονομικού προβλήματος, να συμφωνήσουν σε ενιαίους κανόνες επί του φορολογικού και να συναινέσουν σε θέματα κοινωνικής διακυβέρνησης, που ίσως οδηγήσουν σε ρυθμίσεις, όπως τα ενιαία συνταξιοδοτικά όρια σε όλη την ΕΕ – κάτι που σημαίνει αύξηση των ορίων αυτών.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να δεσμευτεί ακόμη και περαιτέρω σκληρά μέτρα, εάν είναι να εξασφαλίσει την οριστική λύση. Στην περίπτωση ωστόσο που οι θυσίες, οι οποίες θα ζητηθούν είναι επώδυνες πέραν κάποιων ορίων δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, καθώς θα τεθεί στο τραπέζι και με αποδέκτη την αντιπολίτευση το δίλημμα της συναίνεσης. Και τότε, όπως ομολογούν και πολλοί υπουργοί, δεν αποκλείεται, εφόσον ο κ. Παπανδρέου νιώσει ότι δεν έχει τη συναίνεση ή και τη νομιμοποίηση για να επιβάλλει τις πολιτικές αυτές, να καταφύγει σε εκλογές την άνοιξη.
Read more...

ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΓΣΕΕ


Να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ζητεί, από την τρόικα, την κυβέρνηση και τους εργοδότες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος...

Σε δήλωση του την Παρασκευή, ο κ. Παναγόπουλος επισημαίνει ότι για τα ελλείμματα «ευθύνονται οι μονίμως φοροκλέποντες και φοροδιαφεύγοντες και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση «να τηρήσει και να υπερασπίσει το θεσμικό πλαίσιο που ομόφωνα έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για το συλλογικό δίκαιο, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο
πρέπει να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

Read more...

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από τη Δευτέρα αγροτοσυνδικαλιστές από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, και το ενδεχόμενο να κοπεί η Ελλάδα και πάλι "στα δύο" είναι ορατό.Στόχος των αγροτοσυνδικαλιστών, ανάλογα με τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις, είναι να στήσουν μπλόκα σε 14 σημεία του οδικού δικτύου από το ύψος των Μικροθηβών μέχρι τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα...

Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο βαμβάκι, την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων και τη μείωση των τιμών των ζωοτροφών.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή και το Σάββατο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκεται τη Θεσσαλονίκη, θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης, ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «δίκαιο και τίμιο» το αίτημα για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και επανέλαβε ότι έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.
Για τις καταστροφές στις βαμβακοκαλλιέργειες ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι αποζημιώσεις έχουν καθυστερήσει, ωστόσο θα καταβληθούν.
Read more...

KINHTΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΕ


Ρεπορτάζ: Αχιλλέας Χεκίμογλου
(απο το: vima.gr)
Εληξε πριν από λίγο η κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΟΤΕ από τους συνδικαλιστές της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην συγκεκριμένη ενέργεια προκειμένου «να κατανοήσει η Διοίκηση ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εταιρεία και οι εργαζόμενοι, δε λύνονται με...
μονομερείς διαδικασίες αλλά με διάλογο σε συνεργασία με τους εργαζόμενους», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΜΕ – ΟΤΕ.

Αφορμή για την κατάληψη και τις αντιδράσεις των εργαζομένων αποτέλεσε η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ της ομοσπονδίας εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μ. Τσαμάζ είχε προτείνει στην συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων τη λήψη τριών μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 23 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Συγκεκριμένα ζητούσε:

- Κατάργηση της καθημερινής ημίωρης υπερωρίας για την προθέρμανση των αυτοκινήτων, δηλαδή του επιδόματος για το ζέσταμα της μηχανής, που δόθηκε στους τεχνικούς του ΟΤΕ το 1986 και στοιχίζει σήμερα 8 εκατ. ευρώ κατ’ έτος στον οργανισμό.

- Αμοιβή της υπερεργασίας με το 20% του ημερομισθίου, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους, και όχι με το 40% με το οποίο αμείβονται οι υπάλληλοι του ΟΤΕ. Η επιβάρυνση της εισηγμένης από το εν λόγω κόστος φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

- «Πάγωμα» των μισθών στα σημερινά επίπεδα για δύο χρόνια, με παράλληλη αναστολή της αυτόματης ετήσιας αναπροσαρμογής του 2,2%, δηλαδή της μισθολογική ωρίμανσης. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι με αυτό το μέτρο θα εξοικονομούσε περί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ΟΜΕ – ΟΤΕ απέρριψε τις προτάσεις του κ. Τσαμάζ, ιδίως δε αυτήν της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης, η οποία, όπως λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Π. Κούτρας, «χτυπάει την καρδιά του μισθολογίου».

«Η καθημερινή υποχώρηση στην πίεση του ανταγωνισμού, η αδράνεια αλλά και η περίεργη σιωπή στα σχέδια της ΕΕΤΤ, η παντελής έλλειψη προϊόντων και υπηρεσιών και άλλα πολλά που φέρνουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να «ισοφαρίζονται» με πίεση για αφαίρεση μισθών από τους εργαζόμενους ιδιαίτερα όταν αυτή η αφαίρεση επιχειρείται να γίνει για τα συμφέροντα του Γερμανικού Δημοσίου» σημειώνει η ΠΟΕ – ΟΤΕ.

Οι συνδικαλιστές του οργανισμού προμηνύουν ότι θα πραγματοποιήσουν νέες ακτιβιστικές δράσεις, κινητοποιήσεις και καταλήψεις στην ΕΕΤΤ, σε υπουργεία και αλλού, θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και θα εξαγγείλουν, κατά πάσα πιθανότητα – νέες απεργίες. «Συνεχίζουμε μέχρι να κατανοήσει η διοίκηση ότι πρέπει να πάει μαζί με τους εργαζόμενους μαζί και όχι με "ξένα" συμφέροντα» σημειώνει ο κ. Κούτρας.

Μάλιστα, σήμερα ακολούθησε και νέα διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ με εσωτερικό της έγγραφο προς τους εργαζομένους σημείωσε πως «δεν έχει αρνηθεί ποτέ το διάλογο, αντιθέτως τον επιδιώκει» και ότι «δεν ήταν η Διοίκηση που απεχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι «συμπεριφορές και κινήσεις εντυπωσιασμού από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων δε βοηθούν σε τίποτα στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης», ενώ επισημαίνεται ότι «διάλογος δε μπορεί να γίνεται με όρους βίας και αναχρονιστικές μεθόδους».

Η διοίκηση του ΟΤΕ κάλεσε εκ νέου το πρόεδρείο της ΟΜΕ – ΟΤΕ να οριστεί νέα συνάντηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι συνδικαλιστές απάντησαν ότι η διοίκηση «για μία ακόμη φορά επιχειρεί να διαστρεβλώσει και να δημιουργήσει «ενόχους», αποποιούμενη των ευθυνών της», όμως δήλωσε παρούσα για έναν διάλογο που εξελίσσεται εδώ και 12 μήνες.

Πάντως, πηγές του ΟΤΕ αναφέρουν - τόσο λόγω της κρίσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και την αγορά εργασίας - ότι οι προτάσεις του κ. Τσαμάζ είναι ιδιαίτερα λογικές, αφού στοχεύουν σε «αναχρονιστικά», όπως λένε, και όχι ουσιαστικά κομμάτια της μισθοδοσίας.

Read more...

MEIΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ


Μειώσεις στις τιμές των διοδίων υπόσχεται ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, καθώς διογκώνεται το κίνημα του «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω». «Συζητάμε τις μειώσεις των διοδίων και θα τις πετύχουμε. Τις συμβάσεις θα τις διορθώσουμε και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Τώρα συζητούν και οι παραχωρησιούχοι τις αλλαγές», δήλωσε ο υφυπουργός...
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, έχουν τεθεί στο τραπέζι, η δραστική μείωση της τιμής των διοδίων στα τμήματα που είναι υπό κατασκευή, η γενική μείωση των διοδίων στο σύνολο της παραχώρησης του κάθε αυτοκινητοδρόμου, η καθιέρωση εκπτωτικής πολιτικής εκ μέρους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα διόδια, αλλά και η διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών με εκπτώσεις και μειωμένες τιμές.

Υποστήριξε δε ότι τα διόδια είναι μέρος της χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων και επισήμανε πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αντιδράσεις και τα κινήματα για την μη καταβολή διοδίων, τότε τα έργα κινδυνεύουν να μη γίνουν.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στα διόδια συνεχίζονται, καθώς το μεσημέρι της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου διοργανώνεται νέο πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων.

Από την πλευρά τους, οι 5 κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου για την ερχόμενη Τρίτη.

Read more...

Η συζήτηση μεταφέρεται στη Γερμανία

Γερμανικό κρατίδιο απαγορεύει σε δημόσιους υπαλλήλους να φορούν μπούρκα στην εργασία

Μια 29χρονη υπάλληλος στο δήμο της Φρανκφούρτης προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να φορά στη δουλειά κάλυπτρο σε ολόκληρο το σώμα
Μια 29χρονη υπάλληλος στο δήμο της Φρανκφούρτης προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να φορά στη δουλειά κάλυπτρο σε ολόκληρο το σώμα (Φωτογραφία: Associated Press )
Βερολίνο, Γερμανία
Μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο, η συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση της μπούρκας μοιάζει να φτάνει και στη Γερμανία. Το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης απαγόρευσε σε γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα να φορούν μπούρκα, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Αφορμή η δήλωση μιας γυναίκας στη Φρανκφούρτη που προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να φορά στη δουλειά περισσότερα από τη μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι της.

Μία 39χρονη υπάλληλος -Γερμανίδα με καταγωγή από το Μαρόκο- που εργάζεται στο δήμο της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι όταν γυρίσει από την άδεια μητρότητας στη δουλειά της θα έχει καλύψει το σώμα της. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα φορά μπούρκα ή νικιάμπ -το μαντίλι που καλύπτει όλο το πρόσωπο και αφήνει να φαίνονται μόνο τα μάτια.

Το τμήμα προσωπικού της εταιρείας ανακοίνωσε: «οι υπάλληλοί μας δείχνουν το πρόσωπό τους».

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το κρατίδιο της Έσσης, όπου ανήκει η Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι υιοθετεί διάταγμα που απαγορεύει στους δημόσιους και σε άλλους κρατικούς υπαλλήλους να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το μέτρο αυτό στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα.

Οι Πράσινοι είπαν, μάλιστα, ότι εάν χρειαστεί θα θέσουν το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ακόμα και οργανώσεις μουσουλμάνων στη Γερμανία καταδίκασαν την κίνηση της γυναίκας. «Μας ενοχλεί η συμπεριφορά της και δεν την αποδεχόμαστε» δήλωσε η Νούρχαν Σόικαν, γγ του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων στη Γερμανία.

Τονίζει, πάντως, ότι εφόσον πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, μια καθολική απαγόρευση δεν είναι απαραίτητη. «Μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς απαγόρευση» είπε.

«Με το αίτημά της αυτή η γυναίκα βλάπτει όλους τους μουσουλμάνους» δηλώνει ο Αλί Κιζιλκάγια, επικεφαλής του Ισλαμικού Συμβουλίου της Γερμανίας.

Η συζήτηση για την μπούρκα έχει απασχολήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη Γαλλία και Βέλγιο έχουν ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, ενώ κατά το παρελθόν Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να ληφθούν παρόμοια μέτρα και στη Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τέσσερα βήματα προς την «οικονομική διακυβέρνηση» Πιο κοντά σε συμφωνία με όρους Μέρκελ


Πιο κοντά σε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ευρωπαϊκή οικονομία με τους όρους της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να βρίσκονται οι 17 ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης στην Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο σχέδιο κοινής δήλωσης οι αρχηγοί των κρατών και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνονται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Τέσσερα βήματα

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν, εντός του Μαρτίου, μια «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Τονίζουν, ακόμη, ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και, σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα:

α) «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία»

β) «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

γ) «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

δ) «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Οι ηγέτες τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τεστ αντοχής

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες.

Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τον Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη-μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο

Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσαν την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρώ, τον Μάρτιο.

«Η Γερμανία και η Γαλλία δεσμεύονται αμετακίνητα ότι το 2011 θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αποκτήσει μια νέα αξιοπιστία», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, εάν το επιθυμούν.

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε στις πτυχές του Συμφώνου πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε λέγοντας: «δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις».

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι Γαλλία και Γερμανία προχωράνε «χέρι-χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε., να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης», ανέφερε ο κ। Σαρκοζί.

tanea.gr

Read more...

Προωθείται η σύσταση οικονομικού εισαγγελέα Παπακωνσταντίνου: Tελειώνει η ατιμωρησία για τους διάσημους


«Η αίσθηση του κόσμου ότι οι επώνυμοι δεν τιμωρούνται θα τελειώσει σύντομα», διαβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έπειτα από ερώτηση που έθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής και πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι προωθείται η σύσταση θέσης οικονομικού εισαγγελέα, για να επιταχύνονται τέτοιου είδους υποθέσεις και όχι να παραμένουν κάπου και να μην ξέρει ποιος και γιατί τις προχωράει ή όχι.

Η κ. Μπακογιάννη, επικαλούμενη την μεγάλη καθυστέρηση ελέγχου και διαλεύκανσης υπόθεσης, κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν οι φορολογούμενοι που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ έχουν την ίδια μεταχείριση και δικαίωμα στην καθυστέρηση ή υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Η ίδια τόνισε πως δύο κυβερνήσεις επί τρία χρόνια δεν απαντούν στα ερωτήματα του ελληνικού λαού και ότι μέχρι στιγμής το μήνυμα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές χωρίς να θίγονται οι ίδιοι.

«Είμαι ο πρώτος υπουργός και η πρώτη κυβέρνηση που απαντά», αντιτείνει ο κ। Παπακωνσταντίνου.

.tanea.gr

Read more...

Με μετατάξεις από το Δημόσιο θα καλυφθούν κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων

Αίθουσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Αίθουσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα
Με τροπολογία, που κατατέθηκε, στο σχέδιο νόμου για τις κάμερες, προβλέπεται η πλήρωση κενών θέσεων, δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια της χώρας, με μετατάξεις από εργαζομένους μόνιμους υπαλλήλους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού).

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, υπό τον τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών, χρήση συστημάτων επιτήρηση με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους και συναφείς διατάξεις», αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Εεπιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Καταρχήν συναίνεση στην Ευρωζώνη για την ενίσχυση του ταμείου ευρω-στήριξης

Πακέτο μέτρων ως τον Μάρτιο

Το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, τονίζεται στο σχέδιο συμπερασμάτων
Το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, τονίζεται στο σχέδιο συμπερασμάτων (Φωτογραφία: Associated Press )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαφαίνεται μεταξύ των 17 ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο σχέδιο κοινής δήλωσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.

Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες.

Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύγκλιση ζητούν Μέρκελ, Σαρκοζί

«Σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό» ζήτησαν από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο, λίγο πριν το γεύμα εργασιών της Συνόδου Κορυφής όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομία.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, εντός του Μαρτίου.

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ» δήλωσε η καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν και πως οι βασικές πτυχές του Συμφώνου θα πρέπει να συμφωνηθούν «πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις, κατέληξε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν «χέρι-χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης, ανέφερε ο Ν.Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» για τις οικονομίες της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Ευρώ, εντός του Μαρτίου.

«Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα» κατέληξε ο Σαρκοζί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Παρασκευή της αναχώρησης» στην Αίγυπτο

Εκατοντάδες χιλιάδες αιγύπτιοι αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι σήμερα στους δρόμους της Αιγύπτου μετά την προσευχή της Παρασκευής. Τη σημερινή ημέρα την ονόμασαν ως «Παρασκευή της Αναχώρησης» καθώς επιμένουν στην άμεση απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ.


Ωστόσο ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC χθες δήλωσε ότι 'βαρέθηκε" και πως θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα αλλά φοβάται ότι αν το κάνει τώρα η χώρα θα βυθιστεί στο χάος.


Οι οργανωτές των διαδηλώσεων, που αποκαλούν τους εαυτούς των, η Γενιά της Επανάστασης, ελπίζουν ότι και σήμερα θα συγκεντρώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους του Καίρου.


Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ, είπε στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις ειρηνικές πορείες, που σχεδιάζονται να γίνουν σήμερα, ενώ παράλληλα κάλεσε τους διαδηλωτές να αποδεχθούν την υπόσχεση του Μουμπάρακ ότι θα λάβει μέρος στις επερχόμενες εκλογές.


Σήμερα ο επικεφαλής του Γενικούς Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.


Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο της Αιγύπτου για να δουν πως θα επιτευχθεί μια "ουσιαστική μετάβαση" της εξουσίας με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα αιτήματα του λαού.


Συνομιλίες με τον κ. Σουλεϊμάν είχαν τόσο ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times μια από τις προτάσεις είναι η άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ και η παράδοση της εξουσίας στην υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αιγύπτιο Αντιπρόεδρο. Ωστόσο ούτε του αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε και ο Λευκός Οίκος έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.


Όμως χθες η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο.


Η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι υποστηριχτές του καθεστώτος Μουμπάρακ επιτίθενται στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε ξένους δημοσιογράφους


Τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους και τον τραυματισμό εκατοντάδων. καταδίκασαν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.


Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ।
newsbomb.gr
Read more...

“Υπάρχουν χάρτες με περιοχές που έχουν πετρέλαιο”!

.newsbomb.gr"Υπάρχουν χάρτες με οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα στα οποία έχουμε ώριμα επιστημονικά δεδομένα ότι περιέχουν υδρογονάνθρακες"! Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη, ο οποίος απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των οικοπέδων αυτών (είτε θαλάσσιων είτε χερσαίων) αλλά παραδέχτηκε ότι "είναι πολλά"!

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι σε 1,5 χρόνο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρώτη ανάθεση για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, ενώ με νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή σκοπεύει να διπλασιάσει την έκταση των οικοπέδων προς εκμετάλλευση από τους τρίτους.

Παράλληλα, με δηλώσεις του στο «ΒΗΜΑonline» ο κ.Μανιάτης εξήγησε ότι σήμερα η έκταση ενός χερσαίου οικοπέδου είναι μόλις 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ενός θαλασσίου 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται ο διπλασιασμός τους. Ο λόγος που αποφασίζει η κυβέρνηση να τα διπλασιάσει είναι καθαρά εμπορικός, αφού μόλις γίνουν, σε 18 μήνες, οι αναθέσεις των έργων, αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα σε έκταση οικόπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική προδοσία με τα ελληνικά πετρέλαια

Είμαστε οι “κότες” του Αιγαίου


Read more...

Αγωνία για συνολική συμφωνία για την Ευρώπη

Επιμένει για ελεγχόμενες πτωχεύσεις η Μέρκελ

http://img.protothema.gr/C5A9CB759D1C9E7A769F155AACB3A06D.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα μια ... μεγάλη ώρα για την Ευρώπη έφτασε. Στην έκτακτη Σύνοδο που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν πως μπορούν, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, να προηγηθούν των εξελίξεων αντί να έπονται κάθιδροι των όποιων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, των όποιων κινήσεων των αγορών.

Τα σενάρια για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πιεστικού ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους όλη την προηγούμενη εβδομάδα θέλουν τους Ευρωπαίους να συναινούν σε μια κοινή γραμμή, σε ένα κοινό σχέδιο. Κι ακόμα κι αν δεν ευελπιστούν στην άμεση λήψη – και ανακοίνωση – μιας τελεσίδικης απόφασης, εξάλλου η ίδια η Μέρκελ, η οποία έχει εσχάτως πυκνώσει τις επαφές της με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Μπαρόζο, ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη Σύνοδο «θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την αναμόρφωση της ζώνης του ευρώ αλλά δεν θα καταλήξουν αμέσως σε οριστική συμφωνία» - οι περισσότεροι αναλυτές, και μαζί τους οι αγορές, ποντάρουν ήδη σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Για την ακρίβεια οι αγορές προεξοφλούν ότι κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ουσιαστικά θα τεθούν οι βάσεις για να επικυρωθεί το «ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης», έστω με «γερμανική συνταγή και υπογραφή» ώστε στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων και να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα δράσης.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι την ύστατη ώρα η μεν Γερμανία επιμένει στο να θέτει τους δικούς της, σκληρούς όρους ως αντιστάθμισμα για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης EFSF με επιπλέον κεφάλαια κατά τρόπο ώστε να μπορεί ουσιαστικά να «παίξει» το ρόλο της ΕΚΤ στο δανεισμό των υπερχρεωμένων χωρών της Περιφέρειας και στην ομαλοποίηση του χειρισμού των χρεών τους.

Ο γαλλογερμανικός άξονας


Η Γερμανία, μέσω του επονομαζόμενου «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης» που προωθεί – όπως μάθαμε τις τελευταίες ώρες και επισήμως με την αρωγή και υποστήριξη και της Γαλλίας – πρακτικά συναινεί σε «ελεγχόμενες πτωχεύσεις» των προβληματικών χωρών, με τη διαφορά πως αυτές θα γίνονται εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και χωρίς να επηρεάζονται οι αγορές.

Αυτή η «συνταγή» όμως, τουλάχιστον έτσι όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ – οδηγεί σε «γερμανοποίηση» της Ευρώπης, αφού πρακτικά προβλέπει την υιοθέτηση αυτού του, συνταγματικά κατοχυρωμένου στη Γερμανία, κανόνα της «στάσης χρέους». Κανόνα που μεταφράζεται σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων με βάση τον πληθωρισμό και εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωζώνη.

Η Ισπανία ΔΕΝ μοιάζει διατεθειμένη να κάνει τόσες υποχωρήσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού της των Οικονομικών, του κυρίου Ζοζέ Μανουέλ Κάμπο, ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι η χώρα του θα στηρίξει «κάθε λύση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους», όμως η ίδια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις κυρίαρχες ευρωοικονομίες Γαλλίας και Γερμανίας ως «χώρα προς συνετισμό» ...

Ιρλανδοί και Νότος

Ενώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, υποδεχόμενος χθες στη Μαδρίτη τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, δήλωνε πως «η Ισπανία έχει κάνει το καθήκον της και είναι τώρα σειρά Γερμανία και Γαλλία να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη διαχείριση της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβλέπει – ίσως – στην Ισπανία μια ισχυρή φωνή αντίδρασης στα γαλλογερμανικά σχέδια για αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Και τονίζει πως αποτίει «φόρο τιμής στο θάρρος και στην αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης προς την οποία επιδεικνύει πλήρη υποστήριξη» ...

Την ίδια ώρα ερώτημα είναι το πως θα αντιδράσουν Ιρλανδία και Πορτογαλία στις προθέσεις Γερμανών και Γάλλων. Να θυμίσουμε πως η ιρλανδική αντιπολίτευση έχει επισήμως ζητήσει από την Κομισιόν την μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας κατά 2,5 μονάδες (από το ισχύον 5,8% με το οποίο δανείζεται από τον μηχανισμό διάσωσης). Κι οι εκλογές έρχονται σε τρεις εβδομάδες στην Ιρλανδία. Ποιος θα συναινούσε σήμερα στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων ;

Τα ευρωομόλογα

Εξάλλου υπάρχει και η παράμετρος της εναλλακτικής αντιμετώπισης της κρίσης – αν και όχι επαρκής ως λύση – της άμεσης έκδοσης ευρωομολόγων. Λύση με την οποία έχει συνταχθεί ανοικτά ο πρόεδρος του Eurogroup (που κατά τα άλλα ηγείται μιας χώρας που μετέχει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης), ο επικεφαλής του ΔΝΤ και αρκετοί ανεξάρτητοι αναλυτές. Ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής με τη λύση των ευρωομολόγων συντάσσονται και οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας, τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη της χρηματοπιστωτικής αγοράς της Γερμανίας που ερωτήθηκαν σχετικά από το Κέντρο Οικονομικών Μελετών της Φρανκφούρτης. Οι οποίοι «βλέπουν» πια ως αναπόφευκτη την έκδοση ευρωομολόγων παρότι 4 στους 5 δηλώνουν αντίθετοι με την προοπτική αυτή.

Με βάση όλο αυτό το παζλ δεδομένων τα όσα θα διαδραματισθούν στη Σύνοδο Κορυφής – που ας σημειωθεί ότι στην επίσημη ατζέντα της ΔΕΝ περιλαμβάνει καμία συζήτηση επί των προτάσεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας – κρίνονται από όλους ως εξόχως κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της ευρωοικονομίας.

Εξ’ ου και η σχεδόν αγωνιώδης έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν, άμεσα, σε συνολική λύση στην κρίση χρέους της Ένωσης. Ο κύριος Βαν Ρομπάι έστειλε στους ηγέτες των 27 επιστολή στην οποία ζητά να χαράξουν «ξεκάθαρη πορεία προς μια συνολική λύση στην κρίση χρέους στη σύνοδο της 3ης Μαρτίου». Επισημαίνοντας πως μόνο μια «δυναμική παρέμβαση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να κατευνάσει τις αγορές».

Οψόμεθα...
Read more...

Ένοπλη επιχείρηση κατάληψης του αεροδρομίου Λουμπούμπασι στο Κονγκό Ανταλλαγή πυρών με στρατό και αστυνομία

Ένοπλοι προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Λουμπούμπασι, πρωτεύουσας της επαρχίας Κατάνγκα στη νοτιοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Ενημερωθήκαμε και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε σε ποια οργάνωση ανήκουν οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στις 04:00 (τοπική ώρα) στους στρατιώτες που φρουρούν το αεροδρόμιο» διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε.

«Η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται, αλλά σε μικρότερη ένταση. Πιστεύω ότι ο στρατός και η αστυνομία θα τους έχει μέχρι τώρα απομακρύνει» πρόσθεσε.

Πηγές του αεροδρομίου απέδωσαν την επίθεση σε «αποσχιστική οργάνωση», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αεροδρόμιο απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, στην οποία επικρατεί ηρεμία, σύμφωνα με κατοίκους.

Η επαρχία Κατάνγκα είναι έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο, το 30% του κοβαλτίου στον κόσμο, το 10% του χαλκού, αλλά και ουράνιο, διαμάντια και χρυσό।
tanea.gr
Read more...

«Έμφραγμα» στο χώρο της Υγείας, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις γιατρών-φαρμακοποιών

Αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο

(Φωτογραφία: Eurokinissi )Αθήνα
Γιατροί και φαρμακοποιοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. Εν μέσω των απεργιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης πρόκειται να ανακοινώσουν το μεσημέρι (12:30) μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Αναλυτικά οι κινητοποιήσεις

  • Οι γιατροί του ΙΚΑ πραγματοποιούν απεργία διαρκείας.
  • Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.
  • Έως τις 10 Φεβρουαρίου απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά.
  • Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από την ερχόμενη Τρίτη έως την Πέμπτη, προκήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
  • Συνεχίζεται και την Παρασκευή η απεργία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ.Πατούλης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος.

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για αλαζονική συμπεριφορά. «Να πάψει να είναι αλαζών» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας με περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά προειδοποίησαν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεχθούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, σε εφαρμογή της απόφασης των υπουργών Εργασίας και Υγείας.

Στη συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα εξακολουθήσει να τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών.

Κινητοποιήσεις φαρμακοποιών

Σε νέες εικοσιτετράωρες απεργίες την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου προχωρούν οι φαρμακοποιοί, όπως ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στην Αττική, οι φαρμακοποιοί θα απεργήσουν και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από την 1η Μαρτίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που δεν είναι συνεπή στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Αποφάσεις για τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θα ληφθούν από τον Πανελλήνιο φαρμακευτικό Σύλλογο την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τέλος στο «πάρτι» της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Με ιδιώτες γιατρούς στο ΙΚΑ

Από την Τρίτη όταν οι γιατροί του ΙΚΑ έβαλαν λουκέτο στα πολυϊατρεία του Ταµείου, οι ασφαλισµένοι έχουν µείνει χωρίς ιατρική κάλυψη καθώς δεκάδες χιλιάδες ραντεβού ακυρώθηκαν
Από την Τρίτη όταν οι γιατροί του ΙΚΑ έβαλαν λουκέτο στα πολυϊατρεία του Ταµείου, οι ασφαλισµένοι έχουν µείνει χωρίς ιατρική κάλυψη καθώς δεκάδες χιλιάδες ραντεβού ακυρώθηκαν (Φωτογραφία: Πρίσμα )

Αθήνα
Φρένο στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση με την αποκλειστική χρήση συνταγολογίων του ιδρύματος από τους γιατρούς του ΙΚΑ βάζει το υπουργείο Εργασίας.

Οι ασφαλισµένοι θα αποκτήσουν ατοµικό συνταγολόγιο, όπως σε όλα τα υπόλοιπα µεγάλα Ταµεία, µε το οποίο θα µπορούν να απευθύνονται και σε ιδιώτες γιατρούς.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», διασφαλίζεται ότι οι ασφαλισµένοι θα έχουν µέσα στο προσεχές διάστηµα ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 35.000 γιατρούς, ενώ τώρα µπορούν να απευθύνονται µόνον στους 7.000 γιατρούς του ΙΚΑ.

Το υπουργείο διαθέτει ήδη περίπου 7.000.000 έτοιµα συνταγολόγια και υπολογίζεται ότι µέσα σε έναν µήνα είναι δυνατή η διάθεσή τους στους ασφαλισµένους. Μέχρι τότε, όσοι απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς θα πρέπει να πάνε στο ΙΚΑ το συνταγολόγιο του ιδιώτη γιατρού, στο οποίο θα αναγράφεται το κόστος της επίσκεψης, τα φάρµακα που συνταγογραφήθηκαν αλλά και οι ΑΜΚΑ τόσο του γιατρού όσο και του ασφαλισµένου.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί του ΙΚΑ απειλούν να µπλοκάρουν ολοκληρωτικά τη λειτουργία των ιατρείων του Ιδρύµατος. Έντονες είναι οι αντιδράσεις και για την επιστράτευση από την κυβέρνηση των γιατρών άλλων Ταµείων στους οποίους θα µπορούν να πηγαίνουν από τη ∆ευτέρα οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, Σωτήρης Ρηγάκης προειδοποίησε τους συναδέλφους του που είναι συµβεβληµένοι µε τον Οργανισµό Περίθαλψης Ασφαλισµένων ∆ηµοσίου (ΟΠΑ∆) και τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) ότι θα έχουν πειθαρχικές κυρώσεις στην περίπτωση που ανοίξουν την πόρτα του ιατρείου τους σε ασφαλισµένο του ΙΚΑ.

Υπενθυµίζεται πως από την Τρίτη, όταν οι γιατροί του ΙΚΑ έβαλαν λουκέτο στα πολυϊατρεία του Ταµείου, οι ασφαλισµένοι έχουν µείνει χωρίς ιατρική κάλυψη καθώς δεκάδες χιλιάδες ραντεβού ακυρώθηκαν.

Μετά τις εξελίξεις αυτές τα συναρµόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας αποφάσισαν τη λήψη έκτακτων µέτρων – ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισµένων σε ιδιώτες γιατρούς όπως και στα κέντρα υγείας και τα δηµόσια νοσοκοµεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έτοιμο το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που ζητά η τρόικα για το 2012 - 2014

Εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2014

Τη Δευτέρα τα μέτρα θα υποβληθούν στους εκπροσώπους της τρόικας
Τη Δευτέρα τα μέτρα θα υποβληθούν στους εκπροσώπους της τρόικας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Στον προσδιορισμό του συνόλου των μέτρων που θα οδηγήσουν στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014 έχει προχωρήσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο υιοθετεί σχεδόν στο σύνολό του τις «παραινέσεις» της τρόικας και οδηγεί σε εξοικονόμηση 12 δισ. ευρώ.

Τα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2012 - 2014 θα τεθούν από τη Δευτέρα στους επικεφαλής της τρόικας -που αναμένεται να τα εγκρίνουν- και εν συνεχεία θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή και προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί από την Ελλάδα να λάβει την τριετία 2012 - 2014 νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή η τρόικα έχει προτείνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
  • Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7,5 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Ήδη, εντός του Φεβρουαρίου θα παρουσιασθούν δύο νομοσχέδια από το υπουργείο Εσωτερικών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Γ.Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη.
  • Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ρυθμισθεί εντός του Απριλίου με την αποκρυστάλλωση του ενιαίου μισθολογίου.
  • Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά και ελεγκτικά θέματα.
  • Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά). Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καθώς η Γερμανία ζητεί την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στα κράτη της ζώνης του ευρώ.
  • Η τρόικα ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου. Πάντως, οι παρεμβάσεις αυτές αναμένονται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είτε πριν, είτε μετά το καλοκαίρι.
  • Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
  • Συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων. Το συγκεκριμένο έργο το έχει αναλάβει προσωπικά ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το οκτάωρο μπαίνει στο Δημόσιο...



Την αύξηση του ωραρίου εργασίας στον στενό δημόσιο τομέα από 7,5 ώρες ημερησίως που ισχύουν σήμερα, σε 8ωρο, καθώς και την απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών αιχμής έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης. Με στόχο την... αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα αλλά και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ την ατζέντα των θεμάτων που αφορούν την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Εκτός του νέου ωραρίου και του Ενιαίου Μισθολογίου, τέθηκαν σε διαβούλευση οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του κράτους που αφορούν:

* Τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
* Το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους
* Τον νέο νόμο για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

Ο κ. Γ. Ραγκούσης τόνισε ότι τα θέματα του ωραρίου και της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών τίθενται αρχικά υπόψη των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχει ενημερωθεί σχετικά η «τρόικα», αφού δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του Μνημονίου. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τους δημοσίους υπαλλήλους, λόγω μονιμότητας, «μέτοχους»-εργαζόμενους, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν εάν λειτουργήσει σωστά η κρατική μηχανή.

Για την κυβέρνηση το θέμα της αύξησης της παραγωγικότητας του Δημοσίου αναδεικνύεται σε στόχο αποφασιστικής σημασίας.

Ο κ. Γ. Ραγκούσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν από μισή ώρα εργασίας την ημέρα, αθροίζονται περίπου 350.000 εργατοώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις. Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, μετά τις μετατάξεις υπαλλήλων από ΝΠΙΔ, να συνυπάρχουν υπάλληλοι με διαφορετικά ωράρια, τα οποία πρέπει να εξισωθούν.

Σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς συνυπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι που έχουν μετακινηθεί από δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίοι εργάζονται 8 ώρες ημερησίως.

Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η απογευματινή λειτουργία δεν θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή διακεκομμένου ωραρίου. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα για 1 ή 2 φορές την εβδομάδα οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών (Πολεοδομίες, Εφορίες κ.λπ.) θα προσέρχονται αργότερα από τις 7.30 το πρωί και θα αποχωρούν στις 6.00 μ.μ.

Την Παρασκευή θα αποχωρούν από την εργασία τους μία ή δύο ώρες νωρίτερα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός στην οικογενιακή ζωή των υπαλλήλων. Προβλέπεται η ολοήμερη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούν τις εργαζόμενες μητέρες που θα εργάζονται απογεύματα στις υπηρεσίες τους.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπ. Παπασπύρος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν αφού λάβουν τις οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης και ανέφερε ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία για αλλαγή στη δημόσια διοίκηση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με υποταγή στην λογική του Μνημονίου».

ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ενιαίο μισθολόγιο για άρση ανισοτήτων στις αμοιβές

Για πρώτη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, ανέφερε στην ΑΔΕΔΥ ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα ισχύσει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιούς και νέους), δεν θα περιλαμβάνει μείωση του μισθολογικού κόστους, με οριζόντιες μειώσεις μισθών, αλλά θα εξασφαλίζει την άρση των ανισοτήτων που υπάρχουν στις αμοιβές μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.

Αναμένεται έτσι να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς υψηλά αμειβομένων υπαλλήλων και αυξήσεις για τους συναδέλφους τους που λαμβάνουν μικρότερους μισθούς που ανήκουν στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο. «Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο, το οποίο περνάει υποχρεωτικά μέσα από την άρση εξόφθαλμων έως και προκλητικών, θα μπορούσε να πει κανείς, μισθολογικών ανισοτήτων εντός του δημόσιου τομέα», δήλωσε για το θέμα ο κ. Ραγκούσης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη διευκόλυνση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Σήμερα η κινητικότητα των υπαλλήλων «προσκρούει» στις μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν στις ίδιες θέσεις διαφορετικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι «κρατάει» τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών πως δεν θα υπάρξει μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Η. Βρεττάκος, δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε για το μισθολόγιο ότι θα διατεθούν 2,7 δισ. λιγότερα από το 2009, σύμφωνα με το Μνημόνιο, στοιχείο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

40 ώρες δουλειά και στο Δηµόσιο...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ.
Ωράριο ιδιωτικού τοµέα έρχεται για τους δηµοσίους υπαλλήλους, ενώ από το φθινόπωρο υπηρεσίες αιχµής, όπως οι εφορίες, οι πολεδοµίες ή το ΙΚΑ, θα λειτουργούν και το απόγευµα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
Μέσα στον Οκτώβριο αναµένεται να τεθεί σε εφαρµογή το νέο ωράριο εργασίας των δηµοσίων υπαλλήλων, µε το οποίο, όπως ...

δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης µετά τη χθεσινή συνάντησή του µε την Α∆Ε∆Υ, θα αυξηθεί η απασχόληση σε 40 ώρες την εβδοµάδα από 37,5 ώρες που είναι σήµερα.

Η αλλαγή αυτή στοχεύει, σύµφωνα µε κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας των φορέων του ∆ηµοσίου όσο και στην αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών προς τους πολίτες χωρίς να συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας του κρατικού µηχανισµού. Ενδεικτικό είναι πως µε τη µισή ώρα επιπλέον απασχόληση την ηµέρα θα παράγεται συνολικά από όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους έργο για το οποίο θα χρειάζονταν άλλοι 45.000

νέοι δηµόσιοι υπάλληλοι. Με την επιµήκυνση αυτή του ωραρίου θα προκύψει όφελος καιαπό τον περιορισµό των κονδυλίων που καταβάλλονται σε υπερωρίες.

Με επίκεντρο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών προωθείται επίσης και η καθιέρωση απογευµατινής λειτουργίας σε ορισµένους νευραλγικούς τοµείς του ∆ηµοσίου. Οπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, στόχος είναι να µένουν ανοικτές κάποιες υπηρεσίες και το απόγευµα για µία έως δύο ηµέρες την εβδοµάδα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ως πιθανότερη ηµέρα για τηναπογευµατινή λειτουργία των υπηρεσιών κρίνεται η ∆ευτέρα.

Αυτό ωστόσο δεν θασυνεπάγεται την καθιέρωση διακεκοµµένου ωραρίου για ορισµένους δηµοσίους υπαλλήλους, αλλά θα προβλέπεται κάποιοι εργαζόµενοι να προσέρχονται, για παράδειγµα, στις 12 το µεσηµέρι και να παραµένουν έωςτις 8 το βράδυ. Για τον καθορισµό των υπηρεσιών που θα λειτουργούν απογευµατινές ώρες θα κατατεθεί στην Α∆Ε∆Υ αναλυτική πρόταση το επόµενο διάστηµα.

ΜΈΡΙΜΝΑ για τα παιδια. Προκειµένου εξάλλου να µη διαταραχθεί η οικογενειακή ζωή των δηµοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως δεν θα τεθεί άµεσα σε ισχύ το νέο ωράριο ή η απογευµατινή λειτουργία, αλλά εκτιµάται πως θα εφαρµοστεί από τον ερχόµενο Οκτώβριο. Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει πρόβληµα για όσους έχουν µικρά παιδιά, καθώς το ίδιο διευρυµένο ωράριο θα ακολουθήσουν και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθµοί. Θετικά αντιµετωπίζει σε πρώτη φάση τις προωθούµενες αλλαγές στο ωράριο η Α∆Ε∆Υ, αναµένοντας και τις τελικές προτάσεις του υπουργείου. Σύµφωνα πάντως µε τον πρόεδρο της Α∆Ε∆Υ Σπύρο Παπασπύρο, η συζήτηση που έγινε αφορούσε τις υπηρεσίες που ανήκουν στην αποκλειστική αρµοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών και όχι άλλους τοµείς, όπως αυτός της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της συνάντησης – όπως δήλωσε ο κ. Παπασπύρος – αναφέρθηκε µάλιστα από τον υπουργό και συγκεκριµένο παράδειγµα που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του ωραρίου απασχόλησης. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις δηµοτικών δοµών (π.χ. παιδικοί σταθµοί), εργαζόµενοι που εντάσσονται στο προσωπικό ανωνύµων εταιρειών του δήµου απασχολούνται 40 ώρες, ενώ άλλοι εργαζόµενοι που προήλθαν από τους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθµούς έχουν ωράριο 37,5 ωρών εβδοµαδιαίως και υπάρχει και µια τρίτη κατηγορία όσων µονιµοποιήθηκαν µέσω ευρωπαϊκών προγραµµάτων, οι οποίοι εργάζονται 36 ώρες.

Οπως µάλιστα επισήµανε ο υπουργός Εσωτερικών, οι αλλαγές αυτές δεν προκύπτουν απότις επιταγές του Μνηµονίουκαι η πρώτηπου ενηµερώθηκε για την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία ήταν η Α∆Ε∆Υ.

Στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών χωρίς επιπλέον κόστος


Θα ισχύσει και για τους παλιούς υπαλλήλους το νέο µισθολόγιο

κοινές ρυθµίσεις για νεοεισερχόµενους και παλαιούς δηµοσίους υπαλλήλους θα προβλέπει το ενιαίο µισθολόγιο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση µε την ΑΔΕΔΥ έως τα µέσα Μαρτίου.

Με το νέο µισθολόγιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, δεν επιδιώκεται µείωση του µισθολογικού κόστους µε παράλληλη περικοπή µισθών των υπαλλήλων, αλλά η άρση των µισθολογικών διαφορών που δηµιουργούνται κυρίως εξαιτίας των επιδοµάτων, τα οποία µέχρι σήµερα χορηγούνταν ανεξέλεγκτα από τα διάφορα υπουργεία.

«Πρέπει η δηµόσια διοίκηση να αποκτήσει ένα σύγχρονο και δίκαιο µισθολόγιο µε άρση των προκλητικών ανισοτήτων», σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης. Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε τις κυβερνητικές προθέσεις, στόχος είναι να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των επιδοµάτων και όσαδιατηρηθούν να ενταχθούν στον βασικό µισθό.

Οι αλλαγές αυτές θα πλήξουν κυρίως τα «ρετιρέ» των δηµοσίων υπαλλήλων και όχι τους χαµηλόµισθους. Σε ένα επόµενο στάδιο θα υπάρξει σύνδεση του µισθού µε την αποδοτικότητα κάθε υπαλλήλου και θα καθιερωθεί αντικειµενικό και µετρήσιµο σύστηµα αξιολόγησης.

Ικανοποιηµένη εµφανίστηκε η ΑΔΕΔΥ απότη διαβεβαίωση του υπουργού πως δεν θαυπάρξει διαχωρισµός µεταξύ νέων και παλαιών υπαλλήλων και µείωση τουκόστους για τις αµοιβές. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Συνοµοσπονδίας Σπύρο Παπασπύρο, η µόνη επιφύλαξη σχετίζεται µε το κατά πόσο θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση στη διεκδίκηση των δηµοσίων υπαλλήλων για την αναπλήρωση των απωλειών που επέφερε στο εισόδηµά τουςη εφαρµογή του Μνηµονίου.

Το νέο µισθολόγιο αποτελεί πάντως το πρώτο βήµα στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στο κράτος που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Ηδη δροµολογείται η ηλεκτρονική διασύνδεση των φορέων, ενώ το επόµενο διάστηµα θα ανακοινωθούν δράσεις για την αναδιάρθρωση των δηµόσιων υπηρεσιών – µέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του στενού δηµόσιου τοµέα– που θα συνοδευτούν από την ορθολογικότερη κατανοµή του ανθρώπινου δυναµικού.

Προωθείται κατάργηση των περισσότερων επιδοµάτων και ένταξή τους στον βασικό µισθό


ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΡΑΛΛΗΣ, ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Επί πρωθυπουργίας Γεωργίου ράλλη υιοθετήθηκε το ωράριο των 37½ ωρών την εβδοµάδα, που ισχύει µέχρι σήµερα για τους δηµοσίους υπαλλήλους, µετά την κατάργηση της εξαήµερης απασχόλησης και της καθιέρωσης του πενθηµέρου.

Η ευνοϊκότερη ρύθµιση σε σχέση µε τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τοµέα οφείλεται στο γεγονός πως οι ώρες εργασίας του Σαββάτου επιµερίστηκαν στις καθηµερινές ηµέρες απασχόλησης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε αντίθεση µε τους δηµοσίους υπαλλήλους όπου καταργήθηκαν και οδήγησαν σε περιορισµό του εβδοµαδιαίου ωραρίου.

Η εφαρµογή του ωραρίου αυτού έγινε το πρώτο διάστηµα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.


ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Νέο πειθαρχικό δίκαιο θα ισχύσει σύντοµα για τους δηµοσίους υπαλλήλους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών. Με τις προωθούµενες ρυθµίσεις εµφανίστηκε σύµφωνη και η Α∆Ε∆υ, προκειµένου να δοθεί τέλος στην ατιµωρησία υπαλλήλων. Προτεραιότητα θα δοθεί στην επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων από τα πειθαρχικά συµβούλια, καθώς παρατηρείται το φαινόµενο να επιβάλλονται ποινές σε υπάλληλους ακόµη και µετά τη συνταξιοδότησή τους. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόµενο να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές που θα φτάνουν µέχρι και την ποινή της οριστικής παύσης. Για να αποτραπεί το σηµερινό καθεστώς, όπου συχνά επιβάλλονται εξαιρετικά επιεικείς ποινές, το υπουργείο Εσωτερικών αναµένεται να προχωρήσει και στην αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συµβουλίων.

Οπως έχει καταγράψει και ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, οι δηµόσιοι υπάλληλοι που µετέχουν στα πειθαρχικά συµβούλια αποφεύγουν να επιβάλουν τις προβλεπόµενες ποινές σε συναδέλφους τους.

Για τον λόγο αυτόν εξάλλου δεκάδες υποθέσεις κάθε χρόνο αναπέµπονται από τον Επιθεωρητή στα δευτεροβάθµια πειθαρχικά όργανα για επανεξέταση.
ΝΕΑ


Read more...