Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Να «κλειδώσει» τη σωτηρία θέλει ο Παπανδρέου

Αισιοδοξία για συνολικό σχέδιο

http://img.protothema.gr/AF05E766730EAC575C1541BE1A70AA0A.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην έναρξη μίας ουσιαστικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει την ευρωζώνη μακριά από την κρίση και την αβεβαιότητα, αλλά και την Ελλάδα στο δρόμο της αντιμετώπισης του χρέους και της αποφυγής των κινδύνων πτώχευσης προσβλέπει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη». Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να διαχειριστεί ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει συνειδητοποίηση και αισιοδοξία σχετικά με τη θέληση και την ικανότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει μεγάλες δυνατότητες να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, αλλά και της Συνόδου του Μαρτίου θα είναι καθοριστικές για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στους κόλπους της ηγεσίας της ΕΕ, ώστε να ληφθούν δραστικά μέτρα, έστω κι αν για την εφαρμογή τους θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος, αλλά και επίλυση μίας σειράς τεχνικών ζητημάτων. Ουσιαστικά από τη σύνοδο κορυφής η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη διατύπωση με ξεκάθαρο τρόπο της πολιτικής βούλησης να στηριχθεί το ευρώ και να βοηθηθούν οι αδύναμοι κρίκοι του, όπως η χώρα μας, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος.

Το κρίσιμο είναι εάν θα αποδεχθούν οι ευρωπαίοι εταίροι τη λεγόμενη γερμανική λύση, που επιβάλλει στα κράτη να δεσμευτούν νομοθετικά για τη διαχείριση του δημοσιονομικού προβλήματος, να συμφωνήσουν σε ενιαίους κανόνες επί του φορολογικού και να συναινέσουν σε θέματα κοινωνικής διακυβέρνησης, που ίσως οδηγήσουν σε ρυθμίσεις, όπως τα ενιαία συνταξιοδοτικά όρια σε όλη την ΕΕ – κάτι που σημαίνει αύξηση των ορίων αυτών.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να δεσμευτεί ακόμη και περαιτέρω σκληρά μέτρα, εάν είναι να εξασφαλίσει την οριστική λύση. Στην περίπτωση ωστόσο που οι θυσίες, οι οποίες θα ζητηθούν είναι επώδυνες πέραν κάποιων ορίων δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, καθώς θα τεθεί στο τραπέζι και με αποδέκτη την αντιπολίτευση το δίλημμα της συναίνεσης. Και τότε, όπως ομολογούν και πολλοί υπουργοί, δεν αποκλείεται, εφόσον ο κ. Παπανδρέου νιώσει ότι δεν έχει τη συναίνεση ή και τη νομιμοποίηση για να επιβάλλει τις πολιτικές αυτές, να καταφύγει σε εκλογές την άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: