Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Καταρχήν συναίνεση στην Ευρωζώνη για την ενίσχυση του ταμείου ευρω-στήριξης

Πακέτο μέτρων ως τον Μάρτιο

Το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, τονίζεται στο σχέδιο συμπερασμάτων
Το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, τονίζεται στο σχέδιο συμπερασμάτων (Φωτογραφία: Associated Press )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαφαίνεται μεταξύ των 17 ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο σχέδιο κοινής δήλωσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.

Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες.

Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύγκλιση ζητούν Μέρκελ, Σαρκοζί

«Σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό» ζήτησαν από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο, λίγο πριν το γεύμα εργασιών της Συνόδου Κορυφής όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομία.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, εντός του Μαρτίου.

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ» δήλωσε η καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν και πως οι βασικές πτυχές του Συμφώνου θα πρέπει να συμφωνηθούν «πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις, κατέληξε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν «χέρι-χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης, ανέφερε ο Ν.Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» για τις οικονομίες της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Ευρώ, εντός του Μαρτίου.

«Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα» κατέληξε ο Σαρκοζί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: