Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αρχίζει η διανομή ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους ΙΚΑ...



Από τις 7 Φεβρουαρίου αρχίζει η διανομή των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ώστε να μπορούν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς. Όπως σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο ... αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, οι ασφαλισμένοι κατά την επίσκεψή τους στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, θα επιδεικνύουν απλά το βιβλιάριο ασφάλισής τους για να τους παρέχονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, για λίγες εβδομάδες και μέχρις να παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια οι ασφαλισμένοι, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά συνταγολόγια που διαθέτουν, όπου και θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές αυτές, τόνισε ο διοικητής του ΙΚΑ, εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που ορίζεται, με απόλυτη σαφήνεια, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Στο σχ/ν προβλέπεται και ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, θα συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα.

Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

Οι προαναφερόμενοι όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στη βάση των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

Όσοι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr ) χωρίς κανένα πρόβλημα για την περαιτέρω συνεργασία τους.

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο διοικητής του ΙΚΑ, από το Μάιο που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα συνταγολόγια καταργούνται, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των δαπανών από τη διανομή των συνταγολογίων στους ασφαλισμένους και την ελεύθερη επιλογή γιατρών, ο κ. Σπυρόπουλος παρατήρησε: «Όσο πιο κλειστό είναι το σύστημα τόσο πιο μεγάλη είναι η συνταγογράφηση και οι δαπανες».

Απαντούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι γιατροί του ΙΚΑ

Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναθεώρησαν την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφασίζοντας να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, η συμμετοχή στην απεργία κυμαίνεται μέχρι σήμερα γύρω στο 50%.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση και απάντηση Λοβέρδου

H αποχώρηση του υπουργού από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πυροδότησε μπαράζ επικρίσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι αγνόησε την κοινοβουλευτική επιτροπή και τις θέσεις των κομμάτων, αποχωρώντας εν μέσω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για το σύστημα Υγείας για να δώσει συνέντευξη Τύπου. «Με τον τρόπο αυτό υποδηλώνει ότι οι αποφάσεις του είναι ερήμην της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως είναι και ερήμην των κοινωνικών φορέων με τους οποίους αρνήθηκε να συζητήσει. Αυτή η μεθοδολογία είναι αυταρχική, αντιδημοκρατική και προσβλητική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης και ο ανεξάρτητος Αθ. Λεβέντης παρατήρησαν από την πλευρά τους ότι ο υπουργός έφυγε μόλις τέλειωσε την ομιλία του στην Επιτροπή, «στην οποία εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των γιατρών», χωρίς να ακούσει τα σχόλια των βουλευτών.

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας τονισε ότι σέβεται την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, σημειώνοντας πως πήγε ο ίδιος στην συνεδρίαση της Ολομέλειάς της και δεν έστειλε απλώς το νομοσχέδιο, ενώ όπως επεσήμανε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέμειναν ο υφυπουργός Υγείας και η γενική γραμματέας του υπουργείου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός του τριημέρου θα μελετηθούν οι εισηγήσεις της ΟΚΕ, αλλά και οι προτάσεις των βουλευτών των κομμάτων, ώστε να ληφθούν υπόψη όσες κριθούν εποικοδομητικές.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: