Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

KINHTΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΕ


Ρεπορτάζ: Αχιλλέας Χεκίμογλου
(απο το: vima.gr)
Εληξε πριν από λίγο η κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΟΤΕ από τους συνδικαλιστές της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην συγκεκριμένη ενέργεια προκειμένου «να κατανοήσει η Διοίκηση ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εταιρεία και οι εργαζόμενοι, δε λύνονται με...
μονομερείς διαδικασίες αλλά με διάλογο σε συνεργασία με τους εργαζόμενους», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΜΕ – ΟΤΕ.

Αφορμή για την κατάληψη και τις αντιδράσεις των εργαζομένων αποτέλεσε η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ της ομοσπονδίας εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μ. Τσαμάζ είχε προτείνει στην συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων τη λήψη τριών μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 23 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Συγκεκριμένα ζητούσε:

- Κατάργηση της καθημερινής ημίωρης υπερωρίας για την προθέρμανση των αυτοκινήτων, δηλαδή του επιδόματος για το ζέσταμα της μηχανής, που δόθηκε στους τεχνικούς του ΟΤΕ το 1986 και στοιχίζει σήμερα 8 εκατ. ευρώ κατ’ έτος στον οργανισμό.

- Αμοιβή της υπερεργασίας με το 20% του ημερομισθίου, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους, και όχι με το 40% με το οποίο αμείβονται οι υπάλληλοι του ΟΤΕ. Η επιβάρυνση της εισηγμένης από το εν λόγω κόστος φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

- «Πάγωμα» των μισθών στα σημερινά επίπεδα για δύο χρόνια, με παράλληλη αναστολή της αυτόματης ετήσιας αναπροσαρμογής του 2,2%, δηλαδή της μισθολογική ωρίμανσης. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι με αυτό το μέτρο θα εξοικονομούσε περί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ΟΜΕ – ΟΤΕ απέρριψε τις προτάσεις του κ. Τσαμάζ, ιδίως δε αυτήν της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης, η οποία, όπως λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Π. Κούτρας, «χτυπάει την καρδιά του μισθολογίου».

«Η καθημερινή υποχώρηση στην πίεση του ανταγωνισμού, η αδράνεια αλλά και η περίεργη σιωπή στα σχέδια της ΕΕΤΤ, η παντελής έλλειψη προϊόντων και υπηρεσιών και άλλα πολλά που φέρνουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να «ισοφαρίζονται» με πίεση για αφαίρεση μισθών από τους εργαζόμενους ιδιαίτερα όταν αυτή η αφαίρεση επιχειρείται να γίνει για τα συμφέροντα του Γερμανικού Δημοσίου» σημειώνει η ΠΟΕ – ΟΤΕ.

Οι συνδικαλιστές του οργανισμού προμηνύουν ότι θα πραγματοποιήσουν νέες ακτιβιστικές δράσεις, κινητοποιήσεις και καταλήψεις στην ΕΕΤΤ, σε υπουργεία και αλλού, θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και θα εξαγγείλουν, κατά πάσα πιθανότητα – νέες απεργίες. «Συνεχίζουμε μέχρι να κατανοήσει η διοίκηση ότι πρέπει να πάει μαζί με τους εργαζόμενους μαζί και όχι με "ξένα" συμφέροντα» σημειώνει ο κ. Κούτρας.

Μάλιστα, σήμερα ακολούθησε και νέα διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ με εσωτερικό της έγγραφο προς τους εργαζομένους σημείωσε πως «δεν έχει αρνηθεί ποτέ το διάλογο, αντιθέτως τον επιδιώκει» και ότι «δεν ήταν η Διοίκηση που απεχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι «συμπεριφορές και κινήσεις εντυπωσιασμού από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων δε βοηθούν σε τίποτα στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης», ενώ επισημαίνεται ότι «διάλογος δε μπορεί να γίνεται με όρους βίας και αναχρονιστικές μεθόδους».

Η διοίκηση του ΟΤΕ κάλεσε εκ νέου το πρόεδρείο της ΟΜΕ – ΟΤΕ να οριστεί νέα συνάντηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι συνδικαλιστές απάντησαν ότι η διοίκηση «για μία ακόμη φορά επιχειρεί να διαστρεβλώσει και να δημιουργήσει «ενόχους», αποποιούμενη των ευθυνών της», όμως δήλωσε παρούσα για έναν διάλογο που εξελίσσεται εδώ και 12 μήνες.

Πάντως, πηγές του ΟΤΕ αναφέρουν - τόσο λόγω της κρίσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και την αγορά εργασίας - ότι οι προτάσεις του κ. Τσαμάζ είναι ιδιαίτερα λογικές, αφού στοχεύουν σε «αναχρονιστικά», όπως λένε, και όχι ουσιαστικά κομμάτια της μισθοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: