Κυριακή 17 Απριλίου 2016

«Επιθυμία όλων η επίτευξη συμφωνίας» Επιβεβαιώνει την απαίτηση νέων μέτρων από το ΔΝΤ το Μαξίμου


Η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.
tsak_lag
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Προσθέτουν ότι συγχρόνως η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.». Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».
«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».


Read more...

Βροχή προτάσεων, μέχρι το Eurogroup...


Επιβεβαίωνεται η πρόταση των δανειστών για εφεδρικό πακέτο μέτρων, που θα εφασμοσθεί μόνο εάν δεν πιαστούν οι δημοσιομικοί στόχοι. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι...
δεν έχει γίνει αποδεκτή μέχρι στιγμής και θέτει ως προϋπόθεση για να συναινέσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. 

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως σημαντικότερη σύγκλιση την επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερα θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι και η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου «επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες...

tvxs.gr

Read more...

Δεν δικαιώνει Μητσοτάκη η κοινωνία…


Η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναγκαιότητα άμεσης προκήρυξης πρόωρων εκλογών, προκειμένου να...
απομακρυνθεί από την εξουσία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν “περπατάει” ακόμη στην κοινωνία, όπως δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας “Κάπα Research” για το “Βήμα της Κυριακής”.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει οικοδομήσει τη στρατηγική του γύρω από το αίτημα για πρόωρες εκλογές, τον τελευταίο μήνα, ενώ και τα υπόλοιπα κορυφαία και μη στελέχη της Νέας Δημοκρατία λειτουργούν υποστηρικτικά στην κατεύθυνση αυτή.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της “Κάπα Research”, δεν δικαιώνουν τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές, ή να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, το 48,1% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, ενώ το 41% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών...

Read more...

Ο Ολυμπιακός γιορτάζει…



Την κατάκτηση του 43ου πρωταθλήματός του πανηγύρισε στο «Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός.

Δείτε την φιέστα μέσα από…
φωτογραφίες…





Read more...

Κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη Εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων


Εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Κατάθεση στεφάνων για τη γενοκτονία στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πολιτική εκδήλωση στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας του αρμενικού λαού από τους Νεότουρκους, πριν από 101 χρόνια, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα με ομιλίες και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, ήταν αφιερωμένη φέτος και στην 20ή επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1996.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος. Κακλαμάνης. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του. Υπενθυμίζεται ότι το 1996 ο κ. Σαμαράς εισηγήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, κάτι που ψηφίστηκε με τον Απ. Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Σέρκο Κουγιουμτζιάν, έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.

Από την έρημο Deir ez-Zor στη Συρία, όπου βρήκαν φιλόξενη στέγη το 1915 οι Αρμένιοι, «εκδιώκονται σήμερα με απάνθρωπες συνθήκες από τους φανατικούς ισλαμιστές οι Σύροι, τους οποίους οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να περιθάλψουμε όλοι μαζί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Δουζίνας.

Περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απαιτούν «αυτόματους σταθεροποιητές» Οι πιστωτές ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ως εγγύηση


Οι πιστωτές ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ως εγγύηση
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Π.Τόμσεν και η εκπρόσωπος του Ταμείου στο Κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέληξαν σε ενιαία στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του Ταμείου της επίτευξης των στόχων του προγράμματος απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Συγκεκριμένα απαιτούν από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

Πληροφορίες για τα επιπλέον μέτρα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Τα μέτρα αυτά, ύψους «περίπου 3 δισ. ευρώ» θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον η Ελλάδα αποτύχει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν για τα επόμενα χρόνια βάσει του προγράμματος.

«Η ιδέα, η οποία έχει την υποστήριξη από την κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης, τη Γερμανία, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έλεγαν ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδεχτεί.

»Οι πιστωτές λένε ότι με την ιδέα των μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε ξεπεραστεί τελικά η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές του προϋπολογισμού της Ελλάδας. Αυτός ο διχασμός έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη» αναφέρει η Wall Street Journal.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνταξιούχοι τριών ταχυτήτων Tο σχέδιο με τις περικοπές στις συντάξεις - Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι


Οι υψηλόμισθοι, όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις μισθών τα τελευταία χρόνια και οι «υψηλοσυνταξιούχοι» θα σηκώσουν το... βάρος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.
sintaxeisasfalistiko
Αυτό προκύπτει από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό που σχεδιάζει να καταθέσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.
Αν και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς παραμένει «ανοικτή» για τις επικουρικές συντάξεις - με «επίδικο» την αύξηση της εισφοράς του 6% ως «ισοδύναμο» για να μην πληγούν από τις περικοπές οι συνταξιούχοι με μικρά ή μεσαία εισοδήματα - οι τελικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θίγουν:
Ολους τους απασχολούμενους - ασφαλισμένους που θα έχουν (ή θα δηλώνουν, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ, αφού θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και, συνταξιοδοτούμενοι, θα λαμβάνουν κύριες συντάξεις με πολύ μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, σε σχέση με τους χαμηλόμισθους συναδέλφους τους. Οι υψηλόμισθοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο και από τα νέα ασφάλιστρα στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισφοράς στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον ασφαλισμένο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αλλά για έξι χρόνια, αντί του 1,5% για τρία χρόνια).
Συντάξεις: Ολο το σχέδιο με τις περικοπές - Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)
Τους θεωρούμενους ως «υψηλοσυνταξιούχους», όσους δηλαδή συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές έχουν σήμερα, παρά τις μνημονιακές περικοπές, μεικτό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ μεικτά (υπολογίζεται ότι είναι 260.000). Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 10% των «υψηλοσυνταξιούχων» θα δει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αφού η πολιτική απόφαση είναι «να μη μειωθεί καμία επικουρική συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα».
ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μολονότι οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του αναλογικού τμήματος της σύνταξης (βλ. Πίνακα) αυξάνονται όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης, δίνοντας την εντύπωση ότι θα υπάρχει σχέση ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις που προκύπτουν ευνοούν μόνο τους χαμηλόμισθους.
Ασφαλισμένος για 42 χρόνια με μέσο μισθό 600 ευρώ, θα λαμβάνει τελική σύνταξη 664,4 ευρώ, δηλαδή θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού 110,7%, ενώ ασφαλισμένοι για τα ίδια χρόνια με μισθούς 1.200 ευρώ και 1.500 ευρώ θα έχουν, αντίστοιχα, ποσοστά αναπλήρωσης 78,7% (944,8 ευρώ) και 72,3% (1.085 ευρώ) και με 2.000 ευρώ μόλις 65,9% (1.318,8 ευρώ).
Ασφαλισμένος για 15 χρόνια με μέσο μισθό 600 ευρώ, θα λαμβάνει σύνταξη 413,3 ευρώ, ποσοστό αναπλήρωσης 69% ενώ για ασφαλισμένους για τα ίδια χρόνια με μισθούς 1.200 ευρώ και 1.500 ευρώ τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι 40,3% (483,60 ευρώ) και 34,5% (518,20 ευρώ). Στα 2.000 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης φτάνει στο... ναδίρ, στο 28,80% (576 ευρώ).
Αντίστοιχη είναι η πριμοδότηση υπέρ των χαμηλόμισθων που θα ασφαλίζονται για διάστημα 20 - 40 ετών καθώς θα έχουν ποσοστά αναπλήρωσης από τις κύριες συντάξεις από 79,8% (στα 20 έτη) έως 106,7% ενώ για τις άλλες κατηγορίες των αμειβομένων με μεγαλύτερους μισθούς ή αποδοχές τα ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται από 35% έως 61,9% για αποδοχές 2.000 ευρώ, από 41,4% έως 68,3% για αποδοχές 1.500 ευρώ και από 47,8% έως 74,7% για αποδοχές 1.200 ευρώ.
ΜΕΙΩΣΗ 25% - 30%
«Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη παρόμοιες συντάξιμες αποδοχές, είναι προφανής η μείωση που θα έχουν στη σύνταξή τους όσοι πρόκειται να αποχωρήσουν μετά τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι με δυσκολία θα συμπληρώνουν, σύμφωνα με το νέο νόμο, συντάξιμες αποδοχές στα ίδια επίπεδα με το σημερινό τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφορά στις συντάξιμες αποδοχές προσεγγίζει το 25%-30% με συνέπεια να είναι ακόμα χαμηλότερη, στο τελικό της ποσό, η σύνταξη», υπογραμμίζει ο εξειδικευμένος στο Ασφαλιστικό, δικηγόρος Διονύσης Ρίζος. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει, οι νέοι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ «χάνουν» έως 25,8%, οι εργαζόμενοι που θα πετύχουν να έχουν μέσες αποδοχές έως 1.200 ευρώ θα έχουν μικρές διαφορές, ενώ οι μόνοι που εξασφαλίζουν καλύτερα ποσά συντάξεων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι οι αμειβόμενοι με έως 1.000 ευρώ (με εξαίρεση όσους θα «βγαίνουν» με 15ετία).
Διπλή απώλεια έως 30% για τις νέες συντάξεις
Οι απώλειες για τις «νέες» (με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού) συντάξεις έναντι των «παλαιών» συντάξεων, ειδικά για τους προερχόμενους από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες (όπου ίσχυαν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με το ΙΚΑ) φτάνουν έως το 25% και μπορεί να αγγίξουν το 30%. Οχι μόνο εξ αιτίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά, και γιατί βάσει υπολογισμού θα αποτελούν από 1/1/2016 οι αποδοχές της τελευταίας 15ετίας που ενσωματώνουν τις μεγάλες μειώσεις αποδοχών από το 2009 και μετά.
Κάθε χρόνο θα προτίθεται 1 έτος, δηλαδή το 2017 θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών 16 ετών, το 2018 των 17 ετών έως ότου, σταδιακά σε βάθος χρόνου, ο υπολογισμός να γίνεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ενδεικτικά, εργαζόμενος με 35 έτη που υπολόγιζε ως βάση υπολογισμού της σύνταξης αποδοχές 1.500 ευρώ που μειώθηκαν στα 1.000 ευρώ θα λάβει σύνταξη 721,7 ευρώ, αντί των 890, 55ευρώ (-168,90 ευρώ τον μήνα, ποσοστό -18,9%) ενώ αν είχε 40 έτη ασφάλισης και ο μέσος όρος των αποδοχών κατέβηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ θα λάβει μειωμένη σύνταξη κατά 20,84% (-213,70 ευρώ τον μήνα).
Νέα ποσοστά
Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων
Ολες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα επανϋπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν. Ο επανϋπολογισμός, ειδικά για τις επικουρικές -για τις οποίες προβλέπονται περικοπές εφόσον δίνουν υψηλό εισόδημα μαζί με τις κύριες- θα γίνει με συντελεστή 0,45% για κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης να είναι όχι 20% - 45% (όπως σήμερα) αλλά 13,5% για 30 έτη, 15,75% για 35 έτη, 18% για 40% και 18,9% για τα 42 έτη...
Πηγή: imerisia.gr
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Αισιοδοξούν για την Ελλάδα Σόιμπλε - Σαπέν, ζητούν παρουσία του ΔΝΤ Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ - Οι συζητήσεις μεταφέρονται στην Αθήνα


Δεύτερη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
tsakalotos lagarde
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη τύπου της κ. Λαγκάρντ η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά την ελάφρυνση του χρέους.
Ετσι, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε δεύτερη συνάντηση μέσα σε 24 ώρες, η οποία κράτησε περίπου 20 λεπτά.  Μετά την συνομιλία, ο Ελληνας υπουργός είπε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα- Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου την δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τις ελληνικές αρχές, και ανακοίνωσε την επιστροφή της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.
Προειδοποίησε, όμως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και να μην αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. «Είχαμε», σημείωσε, «εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
WSJ: Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ εξετάζουν οι πιστωτές
Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες ότι έχει τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3.6 δις ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Με βάση την φόρμουλα, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μεν τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.
Αισιοδοξία εξέφρασαν Σαπέν - Σόιμπλε
«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, κι όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν και οι δύο στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», επιχειρηματολόγησε ο Σαπέν.
Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πούτιν σε Άσαντ: «Δεν θα σε αφήσουμε να χάσεις τον πόλεμο»...


Πούτιν σε Άσαντ: «Δεν θα σε αφήσουμε να χάσεις τον πόλεμο»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την προσωπική του διαβεβαίωση στον Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να ηττηθεί η κυβέρνησή του στον εμφύλιο που μαστίζει τη χώρα, αποκάλυψε Βρετανός βουλευτής που είχε...
πρόσφατα συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δαμασκό, ο βουλευτής Ντέιβιντ Ντέιβις των Συντηρητικών συναντήθηκε με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τον οποίο - όπως αποκάλυψε έπειτα στο BBC - συζήτησε τα κίνητρα του Πούτιν πίσω από την μερική αποσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τη Συρία. Οι δυνάμεις αυτές υπενθυμίζεται ότι είχαν συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της πλευράς του Άσαντ στην εμφύλια σύρραξη που μαίνεται στη Συρία.

«Η ρωσική παρέμβαση βοήθησε τον συριακό στρατό να ξανασταθεί στα πόδια του. Τον ρώτησα γιατί ο Πούτιν απέσυρε μέρος αυτών των δυνάμεων. Ο Άσαντ μου απάντησε ότι το έκανε αυτό επειδή η Ρωσία δεχόταν επικρίσεις ότι καθυστερούσε τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, αφαιρώντας το κίνητρο για τον Σύρο πρόεδρο να προχωρήσει στις συνομιλίες», είπε στο BBC ο Βρετανός υπουργός.

«Μετά όμως είπε κάτι που αναφέρθηκε στις συνομιλίες, και το είπε σαν να μην ήταν στην πραγματικότητα ιδιαίτερα σημαντικό. Είπε: "Ο Πούτιν μου είπε ότι δεν θα μας αφήσει να χάσουμε". Για μένα αυτή ήταν η σημαντικότερη φράση που ειπώθηκε σε ολόκληρη τη συνάντηση» πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Σύμφωνα με τον Βρετανό βουλευτή, η διαβεβαίωση της ρωσικής υποστήριξης που φέρεται να παρείχε ο Πούτιν στον Άσαντ (εάν όντως ειπώθηκε η παραπάνω φράση στην τελευταία τους συνομιλία) σημαίνει ουσιαστικά ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν μόνο θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση της Συρίας.


Read more...

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στον Ισημερινό...


Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στον Ισημερινό
Στους 77 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ που χτύπησαν τη νύχτα τα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο...αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Γκλας.

Οι τραυματίες από τον σεισμό ανέρχονται σε 588. Η χώρα έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ η αρχική προειδοποίηση για την εκδήλωση τσουνάμι ήρθη.

Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι «όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους».

Read more...

Τρεις μνηστήρες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ...


Τραίνο
Τρεις εταιρείες, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD), η ελληνική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του ομίλου Περιστέρη και η ιταλική υπό ιδιωτικοποίηση Trenitalia υπέβαλαν την Παρασκευή φάκελο ενδιαφέροντος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δύο πρώτες...
είχαν κατέβει μαζί στον παλιότερο διαγωνισμό και δεν αποκλείεται να συνεργαστούν.

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την εταιρεία στις 31 Μαΐου και τότε θα φανεί ποιες από αυτές έχουν πραγματικό ενδιαφέρον.

Οι πολυαναμενόμενοι Κινέζοι της COSCO, που μετά το λιμάνι του Πειραιά είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσουν και το τρένο, δεν προσήλθαν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν αυτοτελώς στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αλλά δεν αποκλείεται να συμπράξουν με κάποιον από τους τρεις ενδιαφερόμενους.

 efsyn.gr

Read more...

«Φιάσκο» στην ΟΝΝΕΔ και δυσφορία Μητσοτάκη...



Σε φιάσκο εξελίχθηκε το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, καθώς εξαιτίας προβλημάτων η εκλογή μελών της κεντρικής επιτροπής, αλλά και τον συνέδρων της νεολαίας, άργησε χαρακτηριστικά να ξεκινήσει και ...
πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτο. Μετά την πολύωρη καθυστέρηση η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφραζε τον προβληματισμό και την οργή της.

Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι η διαδικασία εκλογής θα ξεκινούσε το απόγευμα του Σαββάτο, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ οι κάλπες στήθηκαν αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος μιλούν για ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αφήνουν σαφείς αιχμές προς τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Οι κάλπες άνοιξαν, τελικά, αργά χθες το βράδυ, ενώ η ΟΝΝΕΔ, με μεταμεσονύχτια ανακοίνωση, σημείωνε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Σημειωτέον ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και οι σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ θα είναι εκείνοι που θα συμμετάσχουν στο 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος την επόμενη εβδομάδα.

Οξυγόνο για την Ελλάδα μας

Σήμερα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην παρουσίαση του συνθήματος του 10ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος δηλώνοντας: 

Η Νέα Δημοκρατία έχει μπει πια στην τελική ευθεία για το 10ο Τακτικό Εθνικό της Συνέδριο. Ένα  Συνέδριο, στο οποίο θα κάνουμε πράξη το αίτημα των φίλων και των μελών της Νέας Δημοκρατίας για μια «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή».

Επιλέξαμε για σύνθημα του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου το «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας».

Το οξυγόνο για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

Το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε
efsyn.gr

Read more...

Η Ryanair σταματά τις πτήσεις προς Ελλάδα...


Η Ryanair σταματά τις πτήσεις προς Ελλάδα - Media
Νωρίτερα κατά δύο μήνες τερματίζει το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων στην Ελλάδα η Ryanair. 
Σε...
αυτή την κίνηση «εξαναγκάζεται να προχωρήσει» η αεροπορική εταιρεία χαμηλών ναύλων σύμφωνα με όσα λέει στο "Βήμα της Κυριακής" ο εμπορικός διευθυντής της, Ντέιβιντ Ο' Μπράιεν. Ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει  και η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στο τουριστικό προϊόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας εξηγεί πως, πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη μετά την παραδειγματική αγνόηση των προτάσεων της εταιρείας, ήδη από τις αρχές του 2014, για αύξηση της επιβατικής κίνησης, διαχρονικά από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Έχουμε αποστείλει 25 επιστολές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχουμε λάβει μόλις τρεις απαντήσεις, σε καμία όμως από αυτές δεν υπάρχει ανταπόκριση, θετική είτε αρνητική, στις προτάσεις μας».

Στις απαντήσεις δε αυτές η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού  Έλενα Κουντουρά δήλωσε, σύμφωνα με τον κ. Ο' Μπράιεν, ότι οι προτάσεις της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της». Ο κύβος για την εταιρεία ερρίφθη μετά και την επιστολή της 18ης Μαρτίου 2016, όπου αναφερόταν μάλιστα ότι η αρχή των ακυρώσεων θα γίνει από το νησί της Κω. Ουσιαστική απάντηση επί των «επιχειρηματικών», όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεων δεν υπήρξε.

«Τακτική με την οποία η ελληνική αγορά χάνει οκτώ πτήσεις την ημέρα δύο μήνες νωρίτερα. Ίσως επειδή η υπουργός ήταν πολύ απασχολημένη με την έκθεση στο Μαϊάμι».

Οι προτάσεις που έχει διατυπώσει η αεροπορική εταιρεία περιλαμβάνουν μειωμένα τέλη και φόρους κατά τους μήνες εκτός high season, με απαλλαγή των ναύλων για τα μικρά αεροδρόμια από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη, καθώς και μείωσή του κατά 50% στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Εφόσον τα κίνητρα αυτά ισχύσουν για πέντε χρόνια, η Ryanair δεσμεύεται να φέρει επιπλέον 2 εκατ. επιβάτες στην Αθήνα και ακόμη 3,5 εκατ. στα περιφερειακά αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 2 εκατ. στη χαμηλής ζήτησης περίοδο ως το 2018. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «είναι καλύτερο να έχεις επιβάτες χωρίς φόρους, παρά φόρους χωρίς επιβάτες».

Βολές στην υπουργό Τουρισμού ρίχνει ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair, αποκαλώντας τη μάλιστα «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδος», και για την έλλειψη προτάσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην οποία σημειώνεται ότι στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση. «Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο είναι εξαιρετικό για τους ωφελούμενους, όμως δεν είναι δυνατόν η στρατηγική για τον τουρισμό να περιορίζεται στην ανακύκλωση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων» σχολιάζει ο Ο' Μπράιεν.


Read more...