Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Αισιοδοξούν για την Ελλάδα Σόιμπλε - Σαπέν, ζητούν παρουσία του ΔΝΤ Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ - Οι συζητήσεις μεταφέρονται στην Αθήνα


Δεύτερη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
tsakalotos lagarde
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη τύπου της κ. Λαγκάρντ η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά την ελάφρυνση του χρέους.
Ετσι, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε δεύτερη συνάντηση μέσα σε 24 ώρες, η οποία κράτησε περίπου 20 λεπτά.  Μετά την συνομιλία, ο Ελληνας υπουργός είπε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα- Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου την δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τις ελληνικές αρχές, και ανακοίνωσε την επιστροφή της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.
Προειδοποίησε, όμως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και να μην αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. «Είχαμε», σημείωσε, «εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
WSJ: Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ εξετάζουν οι πιστωτές
Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες ότι έχει τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3.6 δις ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Με βάση την φόρμουλα, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μεν τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.
Αισιοδοξία εξέφρασαν Σαπέν - Σόιμπλε
«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, κι όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν και οι δύο στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», επιχειρηματολόγησε ο Σαπέν.
Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: