Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Γιώργος: Κανένας σε κρατική ή κυβερνητική θέση με "σκιά"




Καθώς η αυτοδυναμία – ακόμη και με τον σημερινό εκλογικό νόμο – είναι κάτι παραπάνω από εφικτή για το ΠΑΣΟΚ (όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις) η εντολή που έχει δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου στους συνεργάτες του που συγκεντρώνουν «βιογραφικά» και σκέφτονται εισηγήσεις για το νέο επιτελείο του Μαξίμου και το κυβερνητικό σχήμα ξεκινάει από το εξης:

«Η δική μου (δια)κυβέρνηση θα είναι καθαρή. Δεν θέλω κανέναν με…σκιά σε κρατικό πόστο η κυβερνητικό».Από εκεί και μετά στις ΗΠΑ όπου θα βρίσκεται μέχρι και την Παρασκευή θα γίνουν μια σειρά από κρίσιμες συζητήσεις για τα εθνικά μας θέματα – έχοντας ως δεδομένο ότι θα είναι πρωθυπουργός από την 5η Οκτωβρίου. Τυπικά βέβαια εκεί βρίσκεται με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα παραλάβει το πόρισμα της Επιτροπής Στίγκλιτς για την παγκόσμια κρίση και θα το παραδώσει στον Χ. Λ. Θαπατέρο, ο οποίος θα το μεταφέρει στους G20.

Ο Γ. Παπανδρέου θα επιστρέψει λοιπόν στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής, για να υλοποιήσει το τελευταίο σκέλος της προεκλογικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει τις πέντε μεγάλες συγκεντρώσεις, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.

Ταυτόχρονα, θα βγει στον αέρα και το σποτ-υπερπαραγωγή της Ιπποκράτους, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 200 εθελοντές σε μία προσομοίωση πολιτικής συγκέντρωσης με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες να τον στηρίξουν και να περπατήσουν μαζί του στη νέα πορεία για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως είπε και στο «Ρόιτερ» ο Γ.Παπανδρέου: «Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα: ο λαός πρέπει να πιστέψει ξανά στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες με τους φόρους τους δαπανώνται σωστά, δαπανώνται σοφά, με διαφάνεια και, επομένως, εδραιώνουν ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Φέρνουμε μαζί μας την ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγή και θα το κάνουμε χωρίς καμία έννοια διασύνδεσης με συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό είναι, νομίζω, το νέο όραμα που βλέπει σε εμάς ο λαός».


orfni.

Read more...

Μ. Χρυσοχοΐδης: Θα κυβερνήσουμε χωρίς περίοδο χάριτος...


Συνέντευξη στο "Κεφάλαιο"...
Το σχέδιο των 100 -δύσκολων- πρώτων ήμερων αναλύει ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ περιφέρεια της Αθήνας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Κεφάλαιο". Τι λέει για ΟΤΕ, Ολυμπιακή, δημοσιονομικά και πράσινη ανάπτυξη.

– Κύριε Χρυσοχοΐδη, η φετινή προεκλογική διαδικασία είναι η μοναδική από τότε που θυμάμαι, στην οποία ο ένας εκ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών αντί για προεκλογικές παροχές προτείνει σκληρή λιτότητα και… «δύσκολες μέρες». Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε μια τέτοια στάση και κατά πόσο θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα «δώρο» για το ΠΑΣΟΚ;

Ο κ. Καραμανλής αποχωρεί από το τιμόνι της χώρας, επιχειρώντας να...

...καλλιεργήσει την εικόνα του υπεύθυνου ηγέτη. Γι’ αυτό μιλάει με σκληρή γλώσσα για το δημοσιονομικό πρόβλημα και εξαγγέλλει λιτότητα. Το κόλπο όμως δεν θα πιάσει. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο Καραμανλής κατέρρευσε υπό το βάρος των συσσωρευμένων αδιεξόδων στην οικονομία. Αδιέξοδα που προκλήθηκαν κατ’ αρχάς από τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης την περασμένη εξαετία και στη συνέχεια διογκώθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής απόκλισης από την ΕΕ. Η ανάπτυξη βρίσκεται υπό το μηδέν για πρώτη φορά μετά το 1993. Τα εισοδήματα των πολιτών συμπιέζονται. Η ιδιωτική κατανάλωση έχει υποδιπλασιαστεί. Η ανταγωνιστικότητα φθίνει. Η αγορά έχει παγώσει με τις επιχειρήσεις να στενάζουν για πιστώσεις, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν πέσει στο 8% του ΑΕΠ από 14,5% το 2004, με τάση επιβράδυνσης. Το δε κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής φεύγει ως αποτυχημένος πρωθυπουργός. Και φυσικά δεν μιλάμε εδώ για δώρο προς το ΠΑΣΟΚ. Αλλά για ένα λεηλατημένο οικονομικό τοπίο που αφήνει κληρονομιά στην επόμενη κυβέρνηση.

– Μία ακόμη ιδιαιτερότητα των φετινών εκλογών αφορά την επόμενη ημέρα ή μάλλον τις επόμενες 100 ημέρες. Είναι δεδομένο ότι πίστωση χρόνου δεν υπάρχει και όποιο και αν είναι το κόμμα που θα βρεθεί στην κυβέρνηση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να εκτελεστούν αποφάσεις γρήγορα. Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να υλοποιήσει σε «πρώτο χρόνο» τέτοιες πολιτικές ή θα επαναλάβει τη θεωρία της «καμένης γης», ζητώντας πίστωση χρόνου;

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επικαλεστεί τη θεωρία της «καμένης γης», ούτε θα βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες κάνοντας απογραφή, όπως έπραξε η ΝΔ το 2004. Όπως ξεκαθάρισε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ, τέρμα στα παιχνίδια με τους αριθμούς, που απαξιώνουν διεθνώς τη χώρα μας. Θα ξεκινήσουμε απευθείας να δουλεύουμε με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

– Μία από τις πιεστικές υποχρεώσεις της επόμενης κυβέρνησης είναι και η κατάρτιση του προϋπολογισμού εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, πίεσης των Βρυξελλών και σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων που συμπεριλαμβάνουν και το κόστος από τον υψηλότερο διαχρονικά δανεισμό του ελληνικού δημοσίου. Οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων καταρτίζονται γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα εφαρμοστούν. Με δεδομένα τα πρόσθετα αυτά προβλήματα, υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επιτυχή κατάρτισή του;

Η φαρσοκωμωδία με τους εικονικούς προϋπολογισμούς δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Αυτά υπήρξαν πρακτικές και αντιλήψεις της κυβέρνησης Καραμανλή. Σας υπενθυμίζω ότι η χώρα σύρθηκε σε εκλογές το 2007 με πρόσχημα την κατάρτιση του πρώτου σωστού προϋπολογισμού και τελικά η Eurostat μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον γύρισαν πίσω ως αναληθή. Αν σήμερα η επιτήρηση επικρέμεται και πάλι πάνω από το κεφάλι μας, είναι επειδή η κυβέρνηση δεν κατάφερε σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης (4%) να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Εμείς το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να καταθέσουμε ένα νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εγγυάται στο βάθος τριετίας την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους. Μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα καταθέσουμε στη Βουλή ένα τριετές σχέδιο προϋπολογισμού. Με ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και την απόδοση των μέτρων περιορισμού της σπατάλης, φορολογικής πολιτικής και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

– Πολλοί επιφανείς οικονομολόγοι και θεσμικοί παράγοντες στη χώρα μας αναφέρουν ότι η κρίση δεν έχει ακόμη χτυπήσει την πόρτα μας. Επιπλέον οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν. Ποια είναι η δική σας άποψη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τόσο εκρηκτική κατάσταση;

Πράγματι. Μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρξαν ήπιες, σε σύγκριση πάντα με το τι έγινε στο εξωτερικό. Ειδικά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η χώρα μας, όπως είχα προβλέψει την προηγούμενη χρονιά, τώρα μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Όχι μόνο λόγω δημοσιονομικού, όπως συνέβη το 1993. Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε, εκτός από τα άδεια ταμεία, τη συνολική χρεοκοπία ενός ολόκληρου κοινωνικού και αναπτυξιακού προτύπου. Του ύστερου μεταπολιτευτικού. Με την υπερχρέωση όχι μόνο του κράτους, αλλά και των ιδιωτών. Υπενθυμίζω ότι όλοι μαζί, κράτος, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χρωστάμε 600 δισ. ευρώ. Με την ανάπτυξη που βασίστηκε στο εύκολο και φτηνό χρήμα και την εκτεταμένη παραοικονομία. Με την εκτεταμένη επιχειρηματικότητα ανάγκης. Το πελατειακό κράτος και τη μεγάλη διαφθορά. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική μας ιστορία αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου η άνοδος, κοινωνική και οικονομική, δεν αποτελεί το μέλλον όλων. Οι μηχανισμοί ανόδου έχουν φρακάρει. Τα παιδιά μας, που απαρτίζουν τη λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ, είναι αυτά που ήδη βιώνουν με έντονο τρόπο τη συγκεκριμένη κατάσταση και διαισθάνονται τον κίνδυνο ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.

Ξέρουμε λοιπόν πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση στην οικονομία, γι’ αυτό θα ξεδιπλώσουμε το ταχύτερο δυνατό το σχέδιό μας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ανάπτυξης. Το σχέδιό μας εμπεριέχει τέσσερις βασικούς άξονες:

-Πρώτον, τη στήριξη του εισοδήματος. Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
-Δεύτερον, την αναθέρμανση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και επιτάχυνση αλλά και αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ με στόχο την επένδυση στην πράσινη οικονομία. Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.
-Τρίτον, την προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των ανέργων.
-Τέταρτον, το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Έχουμε δεσμευτεί να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, ψηφίζοντας στις πρώτες 100 μέρες πέντε νομοσχέδια που αφορούν την οικονομία.

Από εκεί και πέρα το συλλογικό μας μέλλον εξαρτάται από την ικανότητα που θα επιδείξουμε να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης. Με νέες παραγωγικές δυνατότητες. Εδώ ακριβώς μπαίνει η πράσινη οικονομία.

– Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα του μήνα περιγράφει την Ελλάδα σαν μια χώρα αφιλόξενη για επενδύσεις. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της δημιουργίας one-stop-shop για τους επενδυτές; Γιατί πιστεύετε ότι τα μέτρα ποτέ δεν εφαρμόστηκαν και τι προτίθεστε να κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση;

Πράγματι. Από τη θέση 100 στην παγκόσμια κατάταξη επιχειρηματικού περιβάλλοντος το 2008 πέσαμε στη θέση 109 το 2009. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας φθίνει σε όλα τα επίπεδα. Ας αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχουμε πέσει από τη θέση 35 στην παγκόσμια κατάταξη το 2003 στη θέση 71 το 2009. Η ΝΔ έβγαλε την Ελλάδα από τις πρώτες 50 ελκυστικές για επενδύσεις χώρες. Για να επανέλθουμε πρέπει να κάνουμε ορισμένες κομβικές κινήσεις. Κατ’ αρχάς πάταξη της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και όχι απλώς δημιουργία one-stop-shops. Αυτό σημαίνει απλοποίηση διαδικασιών καθ’ όλο τον κύκλο ζωής μιας εταιρείας, καθώς και σχετικά με το καθεστώς έγκρισης επενδυτικών προγραμμάτων και υλοποίησης επενδύσεων, τις δομές στήριξης επιχειρήσεων –εδώ υπεισέρχονται τα one-stop-shops– αλλά και τις εξαγωγές. Δεύτερον, σημαίνει αύξηση των διαθέσιμων χώρων για μεταποίηση, χονδρεμπόριο και υπηρεσίες με χωροθέτηση νέων επιχειρηματικών πάρκων και διάθεση πόρων για την οργάνωσή τους (πολεοδόμηση, δίκτυα οδοποιίας, αποχέτευσης κ.λπ). Τρίτον, σημαίνει προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

– Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ σε θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, τόσο σε σχέση με τη φορολογία τους όσο και σε σχέση με την αναίρεση επιλογών της ΝΔ όπως στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής. Τι πραγματικά θα συμβεί;

Θα γίνουν σημαντικές αλλαγές και ανατροπές. Κατ’ αρχάς θα θέσουμε το φορολογικό σύστημα σε προοδευτική τροχιά. Με επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και κατάργηση του ΕΤΑΚ, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και επαναφορά του φόρου κληρονομιάς, με θεσμοθέτηση νέου ενιαίου και προοδευτικού φορολογικού συντελεστή για όλα τα εισοδήματα πλην αυτών από τόκους καταθέσεων και των αγροτών.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτοί που φορολογούνται στη χώρα μας είναι κυρίως οι μισθωτοί και οι καταναλωτές. Μόνο 14.000 Έλληνες δηλώνουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο. Είναι αυτό δυνατόν; Οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναδιαμορφωθούν. Θα υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική υποστήριξη και διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος με αυτό των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών καθώς και κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με εύκολη πρόσβαση από τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους στο Διαδίκτυο. Το φορολογικό πλαίσιο θα παγιωθεί για να μην αιφνιδιάζεται κάθε τόσο ο φορολογούμενος. Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί, θα γίνονται βάσει αντικειμενικής ανάλυσης του κινδύνου για φοροδιαφυγή του κάθε κλάδου και δεν θα εξαρτώνται από τη διακριτική ευχέρεια του κάθε ελεγκτή. Οι υπεράκτιες εταιρείες θα ελεγχθούν αυστηρά. Θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων με ενσωμάτωση των αναγκαίων διατάξεων στη φορολογική νομοθεσία.

Στο θέμα τώρα των ΔΕΚΟ. Θα υπάρξει πάγωμα της πορείας ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ θα υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Deutsche Telekom, ώστε να εξετάσουμε πώς το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει και πάλι να αποκτήσει ουσιαστικό λόγο σε αυτή την επιχείρηση. Στην περίπτωση της Ολυμπιακής θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή του δημοσίου στο νέο σχήμα. Σε κάθε περίπτωση θέλω σ’ αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ένα κράτος-μπάχαλο, ούτε θα επιστρέψουμε σε λογικές κρατισμού με δημόσιες επιχειρήσεις πτώματα.

– Το πιο ισχυρό επικοινωνιακά τουλάχιστον «όπλο» του κ. Παπανδρέου ήταν αναμφίβολα η πράσινη ανάπτυξη. Ακούγεται όμορφη σαν προοπτική, ωστόσο πολλοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις σχετικές εξαγγελίες αμφισβητώντας ότι υπάρχουν πόροι, κουλτούρα και υποδομές για μια τέτοια πορεία της χώρας μας. Τι απαντάτε;

Πράγματι. Πολλοί πολίτες, στο άκουσμα και μόνο της φράσης «πράσινη ανάπτυξη», αντιδρούν με καχυποψία. Μου δίνεται σ’ αυτό το σημείο η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Κατ’ αρχάς ο Γιώργος Παπανδρέου είναι από τους λίγους σοσιαλιστές πολιτικούς στην Ευρώπη και τον πλανήτη που εκπροσωπούν αυθεντικά το όραμα της πράσινης ανάπτυξης. Ως πρόεδρος δε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογία στην ατζέντα των σοσιαλιστών, έχοντας μάλιστα συνθέσει την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τις θεμελιώδεις αξίες και επιδιώξεις του σοσιαλιστικού κινήματος, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική δικαιοσύνη. Συνεπώς ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί εγγύηση, όχι απλώς για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα όλοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τα εξής:

Πρώτον, στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό οικολογικό έλλειμμα. Για κάθε μονάδα ΑΕΠ η Ελλάδα παράγει 41% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ «15». Φανταστείτε ότι στον κάθε Έλληνα αντιστοιχούν σχεδόν 12,4 τόνοι ρύπων κάθε χρόνο, δηλαδή 12% περισσοτέροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπρόσθετα έχουμε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη των 25. Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε αυτό το οικολογικό έλλειμμα.

Δεύτερον, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σε μια δηλαδή πράσινη οικονομία, αποτελεί ένα τεράστιο αναπτυξιακό εγχείρημα. Πολύ απλά, πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν με επίπονο τρόπο τον κορεσμό παραδοσιακών τομέων οικονομικής ανάπτυξης (μεταπολιτευτικό πρότυπο) και ταυτόχρονα διαθέτουν ένα τεράστιο, όμως αναξιοποίητο, δυναμικό φυσικού πλούτου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πράσινη οικονομία αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο...

nonews-news.


Read more...

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΛΟΥΛΗΣ...


Τη διπλανή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου (Βασ. Κωνσταντίνου) πέρασε πριν από λίγο ο Γιάννης Λούλης. Προφανώς ο γνωστός επικοινωνιολόγος συνάντησε τον Καραμανλή για να του παραδώσει τις δημοσκοπήσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί. Αύριο το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, ξεκινάνε δυο νέες δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Θα συμπεριλαμβάνουν πρόθεση ψήφου και εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος...



Read more...

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΝΤΟΡΑΣ


Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η MIG κατά της Ντόρας Μπακογιάννη σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας απαντώντας στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών για δική της προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον Προέδρο της MIG Α. Βγενόπουλο «η ατεκμηρίωτη και συκοφαντική αναφορά της κας Μπακογιάννη περί... εκβιασμού» απλώς για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, αλλά και ο χαρακτηρισμός του αιτήματός μας για διερεύνηση μιας υπόθεσης ως «λάσπη» μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη". Όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση σε μια ορθώς λειτουργούσα Δημοκρατία η αίτηση για διερεύνηση μιας υπόθεσης θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θετικά και όχι με απειλές και εκφοβισμό.Σημειώνεται ότι το αίτημα της MIG για άνοιγμα των διοικητικών πράξεων και εγκρίσεων των τελευταίων ετών στις αερογραμμές προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κας Μπακογιάννη που δήλωσε ότι δεν «έχει εκβιαστεί και δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν». "Η χθεσινή ανακοίνωση της κας Ντόρας Μπακογιάννη ήταν η κλασσική και παρωχημένη πολιτική αντίδραση με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό. Στο αίτημά μας να ανοίξει ο φάκελος της Aegean και να διερευνηθεί μεταξύ άλλων και η ενδεχόμενη εμπλοκή της, λόγω της γνωστής στενής φιλικής της σχέσης με την οικογένεια Βασιλάκη, ομιλεί περί λάσπης και προσφυγής στη Δικαιοσύνη λες και γνωρίζει ήδη το πόρισμα ή το γνωρίζουμε εμείς και το δημοσιεύσαμε.Όμως σε μια ορθώς λειτουργούσα Δημοκρατία η αίτηση για διερεύνηση μιας υπόθεσης θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θετικά και όχι με απειλές και εκφοβισμό. Ανέφερε επίσης η κα. Μπακογιάννη ότι δεν «έχει εκβιαστεί και δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν». Κι αυτό είναι μια συνήθης πρακτική εντυπώσεων, διότι πρέπει να βρεθεί και ποιο κίνητρο είχε η κακιά εταιρεία ή ο κακός πολίτης για να ζητήσει διερεύνηση μιας υπόθεσης. Φυσικά επειδή τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεν δίδεται και κανένα στοιχείο για το περιεχόμενο του δήθεν εκβιασμού. Δυστυχώς η ατεκμηρίωτη και συκοφαντική αναφορά της κας Μπακογιάννη περί «εκβιασμού» απλώς για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, αλλά και ο χαρακτηρισμός του αιτήματός μας για διερεύνηση μιας υπόθεσης ως «λάσπη» μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη".
fimotro


Read more...

153-156 EΔΡΕΣ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟΠ KAI ΜΕΤΑ ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Από 153-156 έδρες εξασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ και στις 4 κυλιόμενες μετρήσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα και συμπεριλαμβάνουν και τα δυο ντιμπέιτ. Το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 41,5%-42,5% και εξασφαλίζει σε όλες τις περιπτώσεις σίγουρη αυτοδυναμία και με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, καθώς κινείται κοντά στο 4% (πατήστε κλικ για να δείτε τις πιθανότητες αυτοδυναμίας). Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πολύ απλά, οι Οικολόγοι οι οποίοι... μένουν έξω από τη Βουλή, κινούνται άνω του 2% ενισχύοντας το ποσοστό των λοιπών κομμάτων, που όσο πιο υψηλό είναι τόσο πιο εύκολα το ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει αυτοδυναμία. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή ξεπερνά το 5%. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει αυτοδυναμία ακόμα και αν χάσει όλες τις μονοεδρικές (απίθανο να συμβεί αυτό) με 40,4%. Ο εκλογικός νόμος του Σκανδαλίδη είναι πολύ απλός. Και ακόμα πιο απλός ο μαθηματικός τύπος από τον οποίο εξάγεται ο τελικός αριθμός των εδρών.



Read more...

"Η ΚΛΙΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

[spyros+i.jpg]
"Η ΚΛΙΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

Άρθρο στο περιοδικό "ΑΝΕΜΟλόγια"

http://www.spyroskouvelis.gr/article.php?id=1049


Read more...

Ομιλία στο 6ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων – Πλατεία Κυψέλης, στις 19.30μ.μ






→ Ομιλία στο 6ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων – Πλατεία Κυψέλης, στις 19.30μ.μ
23-9-2009


Read more...

Είμαι αποφασισμένος να πάμε την χώρα μπροστά





Read more...

Νέο σχέδιο προεκλογικής εξαπάτησης...


...των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων! Αποκαλυπτικοί πίνακες...‏
.

Από τον Πέτρο Μυλωνά
.
Η κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεωρώντας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως άτομα κατωτέρου επιπέδου τα οποία μπορούν να εμπαίζουν και να χειραγωγούν όποτε το επιθυμούν, προσπαθούν για μια ακόμα φορά με επικοινωνιακά τερτίπια και επινοήσεις να τα εξαπατήσουν υποσχόμενοι εκ νέου τα όσα δεν τήρησαν στο θέμα του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
O υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων του απερχόμενου και του νέου αρχηγού ΓΕΑ εξήγγειλε για μια ακόμα φορά την...

πρόθεση της κυβέρνησής του να θεσμοθετήσει την κλιμάκωση των αποδοχών του ανθυπολοχαγού προς αυτή του στρατηγού σε σχέση 1 προς 3 προκειμένου να ενισχύσει σοβαρά τους χαμηλόμισθους και πως το σχετικό αίτημα έχει τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τρία σενάρια εφαρμογής και στόχο την υλοποίηση μέχρι τα τέλη του 2009.
Ο κ. Μεϊμαράκης επανέρχεται εκ νέου στο θέμα, υποσχόμενος γενναίες μισθολογικές αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι θα «παγώσουν» οι μισθοί στο Δημόσιο: "Ο ΥΠΕΘΑ Β. Μειμαράκης υποσχέθηκε νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που θα βασίζεται στην αναλογία Βασικού μισθού ανθυπολοχαγού-Στρατηγού ένα προς τρία (1/3), από 1 προς 2,6 που είναι σήμερα. Σήμερα ο βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού είναι 899 ευρώ και του στρατηγού (με συντελε¬στή 2,6) είναι 899x2.6=2.337 ευρώ. Με τη ρύθμιση Μεϊμαράκη (με συντελεστή 3) θα είναι 899χ3=2.697ευρώ. Δηλαδή αύξηση 360 ευρώ ή 13%, γιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ανάλογες θα είναι και οι αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας, αλλά με συντελεστή πολύ μικρότερο. Η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα κυμαίνεται γύρω στο 6,6% (καθαρές αποδοχές)”.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση της ΝΔ ξεχνούν πως υποσχέθηκαν πως σε ένα 3μήνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2004:
- κατάργηση των Κλιμακίων Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕ, Δ/κτού Στρατιάς, Α/Στόλου, ΑΤΑ και Επιθεωρητού Στρατού.
- ουσιαστική βελτίωση των βασικών μισθών, με αφετηρία το βασικό μισθό ανθυπολοχαγού και τους αντίστοιχους βαθμούς των Κλάδων καθοριζομένου σε 860 από τα 720 ευρώ.
- αλλαγή της σχέσης βασικού Αντιστράτηγου-Ανθυπολοχαγού σε 3:1, με ανάλογη προέκταση της κλίμακας στους μισθούς των μονίμων υπαξιωματικών.
- προοδευτική ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των εν ενεργεία στελεχών, του επιδόματος "Ειδικής Απασχόλησης", ώστε να μεταφερθεί και στις συντάξεις,
και τελικά υλοποίησαν με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών από 1ης Ιανουαρίου 2008 ( ΦΕΚ A 276 /11 -12-2007) –τέσσερα χρόνια μετά και αφού ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού με τις τρεις ετήσιες αυξήσεις της γενικής εισοδηματικής πολιτικής για όλο το Δημόσιο είχε ήδη διαμορφωθεί στα 795 από τα 720 ευρώ- αυξήσεις που απείχαν μακράν των εξαγγελιών τους και οι διαφορές τους εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα (κάντε κλικ επάνω για να μεγαλώσει):


ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΝΤΩΝ / ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ
ΒΑΘΜΟΣ Αύξηση μηνιαίου Μισθού σύμφωνα βάσει των υποσχεθέντων (ΒΜ ΑΝΘΛΓΟΥ ΣΤΑ 860€, ΣΧΕΣΗ 1 προς 3 και ενσωμάτωση Επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης) Αύξηση μηνιαίου Μισθού βάσει των υλοποιηθέντων (ΦΕΚ A 276 /11 -12-2007)
ΑΝΤΓΟΣ 1.680,00 127
ΥΠΤΓΟΣ 1.461,00 119
ΤΑΞΧΟΣ 1.439,00 109
ΣΧΗΣ 835,00 93
ΑΝΧΗΣ 668,00 83
ΤΧΗΣ 576,00 77
ΛΓΟΣ 513,00 74
ΥΠΛΓΟΣ 462,00 70
ΑΝΘΛΓΟΣ 377,00 65
ΑΝΘΣΤΗΣ 374,00 63
ΑΛΧΙΑΣ 304,00 61
ΕΠΧΙΑΣ 298,00 57
ΛΧΙΑΣ 283,00 50
ΔΝΕΑΣ 271,00 37
Μ.ΣΤΡΤΗΣ 248,00 21
*Δεν έχει υπολογιστεί η προκύπτουσα αύξηση από το Επίδομα χρόνου υπηρεσίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από έξι σχεδόν χρόνια κοροϊδίας, ψεύτικων υποσχέσεων και δεσμεύσεων, θέτουν σε εφαρμογή νέο σχέδιο προεκλογικής εξαπάτησης, εξαγγέλλοντας και πάλι την κλιμάκωση των αποδοχών του ανθυπολοχαγού προς αυτή του αντιστράτηγου σε σχέση 1 προς 3 “προκειμένου να ενισχύσουν σοβαρά τους χαμηλόμισθους”, ψευδόμενοι συνειδητά, αφού καμία αύξηση δεν προκύπτει για τους χαμηλόβαθμους επειδή αφετηρία του συντελεστού είναι ο βασικός Μισθός του ανθυπολοχαγού και οι όποιες διαφορές εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα (κάντε κλικ επάνω για να μεγαλώσει):


ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΒΑΘΜΟΣ ΙΣΧΥΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Με τη σχέση 1 προς 3 ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Α/ΓΕΕΘΑ 2,60 Η εξαγγελία περιλαμβάνει κατάργηση των Κλιμακίων Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕ, Δ/κτού Στρατιάς, Α/Στόλου, ΑΤΑ και Επιθεωρητού Στρατού για τους οποίους θα υπάρχει ξεχωριστό μισθολόγιο.
Α/ΓΕΣ 2,30
ΓΕΠΣ 2,10
ΑΝΤΓΟΣ 1,95 3,00 +1,05
ΥΠΤΓΟΣ 1,83 2,66 +0,83
ΤΑΞΧΟΣ 1,68 2,36 +0,68
ΣΧΗΣ 1,44 1,88 +0,44
ΑΝΧΗΣ 1,28 1,56 +0,28
ΤΧΗΣ 1,19 1,38 +0,19
ΛΓΟΣ 1,13 1,26 +0,13
ΥΠΛΓΟΣ 1,08 1,16 +0,08
ΑΝΘΛΓΟΣ 1,00 1,00 0
ΑΝΘΣΤΗΣ 0,96 0,96 0
ΑΛΧΙΑΣ 0,93 0,93 0
ΕΠΧΙΑΣ 0,89 0,89 0
ΛΧΙΑΣ 0,76 0,76 0
ΔΝΕΑΣ 0,57 0,57 0
Μ.ΣΤΡΤΗΣ 0,32 0,32 0

• Ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζονται να ξαναθυμούνται τους χαμηλόβαθμους, μετά από πολιτικές ανισοτήτων και αδικιών έξι χρόνων που καίρια τους έπλητταν και που ενδεικτικά αναφέρουμε του τρέχοντος έτους:
- Απόφαση του Α.Σ.Σ., επανακαθορισμού χορήγησης Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ) εκτέλεσης υπηρεσίας για συμμετοχή στελεχών σε ασκήσεις-εκπαιδεύσεις , με την οποία οι Ανώτατοι Αξιωματικοί λαμβάνουν σε πάγια βάση 10-13 ΗΕΕ ανά μήνα ενώ τα κατώτερα στελέχη από 3-5.
- Απόφαση Α/ΓΕΝ χορήγησης παράνομα του επιδόματος Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας σε μη δικαιούμενους Ανώτερους και Ανώτατους Αξιωματικούς.
- Απόφαση Α/ΓΕΣ περικοπής του επιδόματος ευθύνης διοίκησης – διεύθυνσης που χορηγούνταν από δεκαετίας σε χαμηλόβαθμους Αξιωματικούς.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από έξι σχεδόν χρόνια κοροϊδίας, ψεύτικων υποσχέσεων και δεσμεύσεων δεν μπορούν πλέον να επιχειρούν εξαπάτηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υφαρπάζουν την ψήφο τους.



Read more...

"Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπαίνουν αυτοί που δεν μπορούν να εκλεγούν"...


Βόμβα Μαριέττας στον Flash...
Του την έριξε του Κουρασμένου. Όταν στην εκπομπή των Κύρτσου-Σταματόπουλου την ρώτησαν αν ήθελε να έμπαινε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, απάντησε: "Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπαίνουν όσοι δεν μπορούν να εκλεγούν. Εγώ εκλέγομαι, όποτε θέλω".

Όπως...

...αντιλαμβάνεστε, η κυρία Γιαννάκου θα 'θελε πάρα πολύ να μείνει εδώ κι όχι να τρέχει (καταπονημένη όπως είναι από τα προβλήματα υγείας της) στις Βρυξέλλες...


nonews-news

Read more...

Η Άννα Διαμαντοπούλου σας καλεί στην κεντρική προεκλογική της εκδήλωση στην Αθήνα, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009, 8 μ.μ. στην Πλατεία Κοτζιά


Από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή by AnnaDiamantopoulou

Η Άννα Διαμαντοπούλου σας καλεί στην κεντρική προεκλογική της εκδήλωση στην Αθήνα, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009, 8 μ.μ. στην Πλατεία Κοτζιά (Πλατεία Δημαρχείου).


Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 24-09-2009 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:30 ΣΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ


THANOS.jpg

Read more...

MIG: ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ



Από το www.euro2day.gr

Στη δικαιοσύνη κατά της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη προσφεύγει η Marfin Investment Group, μετά τις αναφορές της περί "εκβιασμού" και "λάσπης" από την πλευρά της εταιρίας, σε αίτημα της MIG για άνοιγμα των διοικητικών πράξεων και εγκρίσεων των τελευταίων ετών στις αερογραμμές...
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρία:

"Η χθεσινή ανακοίνωση της κας Ντόρας Μπακογιάννη ήταν η κλασσική και παρωχημένη πολιτική αντίδραση με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό.

Στο αίτημά μας να ανοίξει ο φάκελος της Aegean και να διερευνηθεί μεταξύ άλλων και η ενδεχόμενη εμπλοκή της, λόγω της γνωστής στενής φιλικής της σχέσης με την οικογένεια Βασιλάκη, ομιλεί περί λάσπης και προσφυγής στη Δικαιοσύνη λες και γνωρίζει ήδη το πόρισμα ή το γνωρίζουμε εμείς και το δημοσιεύσαμε.

Όμως σε μια ορθώς λειτουργούσα Δημοκρατία η αίτηση για διερεύνηση μιας υπόθεσης θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θετικά και όχι με απειλές και εκφοβισμό.

Ανέφερε επίσης η κα. Μπακογιάννη ότι δεν «έχει εκβιαστεί και δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν». Κι αυτό είναι μια συνήθης πρακτική εντυπώσεων, διότι πρέπει να βρεθεί και ποιο κίνητρο είχε η κακιά εταιρεία ή ο κακός πολίτης για να ζητήσει διερεύνηση μιας υπόθεσης.

Φυσικά επειδή τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεν δίδεται και κανένα στοιχείο για το περιεχόμενο του δήθεν εκβιασμού.

Δυστυχώς η ατεκμηρίωτη και συκοφαντική αναφορά της κας Μπακογιάννη περί «εκβιασμού» απλώς για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, αλλά και ο χαρακτηρισμός του αιτήματός μας για διερεύνηση μιας υπόθεσης ως «λάσπη» μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη".

fimotro

Read more...

ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ!




[DC128B6E83BA8E0EBD4B7F71773488BA.jpg]Κάτι τρέχει στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη στην Αθήνα. Μάλλον πρόκειται για ισχυρή έκρηξη βόμβας στο σπίτι της στην οδό Τσακάλωφ! Έχει κινητοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ. και η Αντιτρομοκρατική. Άγνωστος τηλεφώνησε πριν από λίγο σε τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι τοποθέτησε ισχυρό εκρητικό μηχανισμό στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη. Θα σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις...



Read more...

Ο Στέφανος Τζουμάκας αξίζει έναν από τους 4 σταυρούς για να μπει στη βουλή






Read more...

Το γαρ πολύ της θλίψεως των παπαγαλακίων...


γεννά... μπουρδo-δικαιολογίες...

"Όλα τα ΜΜΕ εναντίον Καραμανλή!"

"Έπεσαν να τον φάνε τον καημένο, επειδή ήταν τέλειος στο debate και ξέσκισε τον Γιώργο...(!)"

Δεν σας πέρασε έστω για μια απειροελάχιστη στιγμή από το μικροσκοπικό μυαλουδάκι σας, ότι ίσως βρε παιδί μου, ίσως, να ήταν κάπως... αδιάφορη η παρουσία του; Χλιαρή; Αναμενόμενη; Βαρετή; Αηδιαστική εξαιτίας των ρομποτικών και νταβατζήδικων κινήσεών του;

Το ότι, από την μέρα που εξήγγειλε εκλογές έχει βάλει μια κασέτα και λέει τα ίδια και τα ίδια, μαυρίζοντας τις ψυχές μας, μήπως;

Το ότι, έκανε γκάφα ολκής στη προσπάθειά του να υπονομεύσει τον Γιώργο με υπερβολές και ψέμματα; Ούτε;

Μα... δεν σας περνάει από το μυαλό, ούτε και το ότι ίσως να επισκιάστηκε από την φοβερή παρουσία του Γιώργου;

Ρητορικά τα ερωτήματα...

krogias


Read more...

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ










Read more...

Όλοι μαζί μπορούμε ...να σώσουμε τον Υμηττό!




«Το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης έχει σχεδιάσει την προστασία των περιαστικών όγκων στην Αττική αλλά και κάθε τετραγωνικού με πράσινο στις ήδη κορεσμένες πόλεις. Ο ορεινός όγκος του Υμηττού είναι καίριας σημασίας και μεγάλη μας προτεραιότητα για να αναδείξουμε την πράσινη ραχοκοκαλιά της πόλης», τόνισε ο Σπύρος Κουβέλης, Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Βουλευτής Α' Αθηνών, σε εκδήλωση για την προστασία του Υμηττού, που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Βύρωνας: Ανάπτυξη – Προοπτική», με την συμμετοχή παρατάξεων της

Αντιπολίτευσης, φορέων, και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών. Με αφορμή, δε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για οριστική αναστολή των εργασιών οικοδόμησης 36 κατοικιών σε χώρο των Στρατοπέδων Σακέτα εντός δασικής έκτασης στην Β' ζώνη προστασίας Υμηττού, ο κ. Κουβέλης εξήρε την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κόνσουλα, δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης, αλλά και ενεργών πολιτών του Βύρωνα που με την καθοριστική κινητοποίηση και προσφυγή τους έβαλαν φρένο στην οικοδόμηση του βουνού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βύρωνα, Παναγιώτης Κόνσουλας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους ενεργούς πολίτες για την συνεργασία τους στην αποτροπή άλλης μιας προσπάθειας τσιμεντοποίησης του Υμηττού, τόνισε ότι αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι «εκεί που οι κυβερνήσεις και οι κρατικοί φορείς αποτυγχάνουν, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά» και συμπλήρωσε «Απαιτούμε την απομάκρυνση των στρατοπέδων και κάθε οχλούσας δραστηριότητας από τον Υμηττό, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των «εμπορικών», αλλά και των «κρατικών» ή «δημοτικών» χρήσεων (όπως η παλαιότερη πρόθεση του Δημάρχου Βύρωνα για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών ή η νεότερη πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του καταστροφικού για το βουνό κόμβου-μαμούθ και αυτοκινητοδρόμων), την κατεδάφιση των κτισμάτων, την ανάπλαση-δενδροφύτευση των εκτάσεων, και την απόδοση τους στο πράσινο για χώρους αναψυχής και περιβαλλοντικής επιμόρφωσης. Κλείνοντας, υπενθυμίζω ότι απαιτούμε εδώ και τώρα να κηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικός Δρυμός με μια ζώνη απολύτου προστασίας και να ιδρυθεί δασαρχείο Υμηττού».

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Νομικός Σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βύρωνα, Λουκάς Αποστολίδης, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, που χειρίστηκε την υπόθεση, επεσήμανε ότι «για μια ακόμα φορά το ΣτΕ επέδειξε περιβαλλοντική ευαισθησία αποδεικνύοντας περίτρανα ότι παραμένει βασικός θεματοφύλακας και εγγυητής της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών», ευχήθηκε δε «η αίτηση ακύρωσης (που θα συζητηθεί 24 Φεβρουαρίου 2010) να βάλει οριστικό φραγμό σε όσους επιχειρούν να λεηλατήσουν τον τελευταίο εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, αδιαφορώντας για τους κατοίκους της».

- 2 -

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα», Κώστας Σταθόπουλος, τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία ότι έστω και καθυστερημένα ο ανώτατος θεσμικός παράγοντας της πόλης,ο δήμαρχος Βύρωνα, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσουν να χτίζονται οι κατοικίες στο βουνό, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια αργή αντίδραση είχε και στην υπόθεση απομάκρυνσης από τον Υμηττό εταιρίας χωματουργικών εργασιών. Οι πρωτοβουλίες του Δημάρχου συμπληρώνουν τις ενέργειες της αντιπολίτευσης και δίνουν την αναγκαία προοπτική της πάνδημης αντίθεσης».

Μιλώντας το μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για την Διάσωση του Υμηττού, Πάνος Τότσικας, επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι «στο συγκεκριμένο χώρο που εδώ και μερικά χρόνια δεν λειτουργεί επί της ουσίας καμία στρατιωτική εγκατάσταση, ο σημερινός Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2006, σχεδίαζε να μεταφέρει στις κτιριακές εγκαταστάσεις των στρατοπέδων το Δημαρχείο και άλλες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου». Υπενθύμισε δε ότι «ακόμη και πρόσφατα ο κ. Χαρδαλιάς ζητούσε οι στρατιωτικές κατοικίες που κτίζονταν, να μετατραπούν σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αντί να κατεδαφιστούν όπως ζητούσαν παρατάξεις, φορείς, και ενεργοί πολίτες» Τέλος ο κ. Τότσικας είπε ότι «ο ΣΠΑΥ έχει διακηρύξει ότι δεν θα δεχθεί καμία νέα δόμηση στον Υμηττό και ζητά την κατάργηση της Β' ζώνης με τις «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» και την επέκταση των ορίων της Α' ζώνης. Παρόλα αυτά δεν αντιδρά στα σχέδια Σουφλιά για την κατασκευή του περιβαλλοντοκτόνου ανισόπεδου κόμβου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή, και δεν εναντιώνεται στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που εμφάνισε πρόσφατα ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και εγκρίθηκε εκ των υστέρων από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας»

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καρέα, Κωστούλα Κανδυλιώτη, επεσήμανε ότι «όλοι ζητάνε να πάρουν κάτι από τον Υμηττό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι μεγάλοκατασκευαστές αυτοκινητοδρόμους, οι Δήμοι «κοινωφελείς» χρήσεις, ο Στρατός «εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών», οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να χτίσουν, οι καταπατητές να νομιμοποιήσουν, η Εκκλησία να «αποζημιωθεί», να «αξιοποιήσει» και να «αναπτύξει, ο ΣΠΑΥ να διαχειριστεί ...και όλοι οι υπόλοιποι εμείς απλώς να ζήσουμε μαζί του».

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού, Χριστίνα Χριστίδου, ανέφερε ότι «θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για την τύχη του βουνού αλλά και να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας, τώρα που κινδυνεύει από τους νέους αυτοκινητοδρόμους, το σχεδιαζόμενο Προεδρικό Διάταγμα «λεηλασίας» του, και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής».

Το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι «ο αγώνας των πολιτών και των φορέων στα κύρια ζητήματα του Υμηττού όπως το Προεδρικό Διάταγμα αλλά και τα Στρατόπεδα, υποχρέωσαν τη Δημοτική Αρχή να αλλάξει τα σχέδια της προς την θετική κατεύθυνση».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθέτηση του μέλους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βύρωνα, Τάσου Μπίρη, ο οποίος τόνισε ότι «η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και δέσμευση είναι η αειφόρος διαχείριση των πόρων και η πράσινη ανάπτυξη, για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκάθαρη θέση για τις πόλεις με έμφαση στην αυστηρή προστασία των περιαστικών όγκων».

- 3 -

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντινομάρχης Αθηνών Βασίλης Χρονόπουλος, ο πρώην Αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών και Νομαρχιακός Σύμβουλος Χάρης Πασβαντίδης, ο Αντιδήμαρχος Υμηττού Γιώργος Νικητάκης, η Γραμματέας του Δ.Σ. Υμηττού Α. Δελούκα, από την δημοτική παράταξη «Καισαριανή-Δημιουργία» του Αντώνη Καμπάκα οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Βούρλος και Κώστας Κωνσταντινίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βύρωνα Κατίνα Ζούκα, Χριστόφορος Χαλκιάς, Αλέξης Σωτηρόπουλος, Χρήστος Ταμπαξής, η πρώην Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης και υποψήφια Βουλευτής Β' Αθηνών Μάρθα Μαρτσούκα, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αγνή Σμπόνια, ο αναπληρωτής γραμματέας της Τ.Ο.1 ΠΑΣΟΚ Βύρωνα Κώστας Ριζόπουλος, ο γραμματέας της Τ.Ο.2 ΠΑΣΟΚ Βύρωνα Στέφανος Παπαντζήμας, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βύρωνα Σπύρος Μεθενίτης και η αναπληρώτρια Βικτωρία Κοσμοπούλου, και τα μέλη των Σ.Ε ΠΑΣΟΚ Βύρωνα: Γιάννης Κοκκαλιάς, Σίσυ Σφυρή, Βασίλης Πουλάκης, Ανδρέας Μπανάβας, και ενεργοί πολίτες.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική» Παναγιώτης Κόνσουλας, μαζί με δημοτικούς συμβούλους, μέλη, και φίλους της παράταξης ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας στην είσοδο των στρατοπέδων επί της Λεωφόρου Κατεχάκη.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Read more...

ΧΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ (ΜΑΙΡΗ) ΥΠΟΨΗΦΙΑ Β ΑΘΗΝΑΣ




http://www.mchatzaki.gr/bio.html

Read more...

ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΑ ΩΡΑΣ ΚΑΙ 15 ΛΕΠΤΩΝ ΤΟΥ κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ




. Επιχείρηση εξαπάτησης από Καραμανλή: Δάσος η Ανθούσα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ κατέφυγε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να αιφνιδιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: βάφτισε την αναγνώριση της Κοινότητας Ανθούσας και την ένταξή της στο σχέδιο πόλης- την οποία είχε υπερψηφίσει και η Ν.Δ.- ως πράξη αποχαρακτηρισμού αναδασωτέων εκτάσεων στην Ανατολική Αττική!
Κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένη ρύθμιση και επιδεικνύοντας το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2002, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι είχε συμβάλει στην εξαίρεση «σοβαρών αναδασωτέων εκτάσεων».
Όπως, ωστόσο, προκύπτει από τον συγκεκριμένο νόμο η ρύθμιση αφορούσε την περιοχή της... Ανθούσαςκαι δεν επρόκειτο για δασικές εκτάσεις, αλλά για μία ολόκληρη κοινότητα με πάνω από 5.000 κατοίκους και 1.700 κατοικίες, που είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί αναδασωτέα από το 1934. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρείται όλη παράνομη, ακόμη και το κτίριο που στέγαζε την κοινότητα!
Επί σειρά ετών γίνονταν προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί το λάθος αυτό και μάλιστα ο τότε κοινοτάρχης Ανθούσας Θωμάς Μπακαλάκος είχε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη,
Η Βάσω Παπανδρέου
που είναι σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Στη γνωμάτευσή του είχε υποστηρίξει πως κακώς η περιοχή είχε ενταχθεί στις αναδασωτέες εκτάσεις!
Η απόπειρα παραπλάνησης στην οποία προέβη ο κ. Καραμανλής αποδεικνύεται εξάλλου και από τη δεύτερη παράγραφο της επίμαχης τροπολογίας. «Από τη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου εξαιρείται η υπό στοιχεία... περιοχή, ως αποτελούμενη από δάση και δασικές εκτάσεις».
Δηλαδή, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων η οποία ήταν πραγματικά δασική δεν αποχαρακτηρίστηκε αλλά παρέμεινε ως δάσος. «Ήταν πολύ φτηνό το επιχείρημα του κ. Καραμανλή» σχολίασε η κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Κατσιγιάννης είχε πει στην ομιλία του ότι «το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί από δεκαετίες»! Ενδεικτικό επίσης είναι πως το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κοινότητας Ανθούσας αναγνώριζε πως ο νόμος του 2002 είχε εξαιρέσει από οποιαδήποτε πολεοδόμηση τις πραγματικές δασικές εκτάσεις! ● Ένα ακόμη ψέμα είπε ο κ. Καραμανλής στο χθεσινό ντιμπέιτ. Αφορούσε τη στάση της Ν.Δ. στο σχέδιο Ανάν. Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. κράτησε σθεναρή στάση στο σχέδιο, κάτι που βοήθησε τους Κύπριους αδελφούς να ψηφίσουν όπως ήθελαν. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καραμανλής τάχτηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν- γνωστές είναι οι εντολές που δόθηκαν στους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπέρ του σχεδίου με τις οποίες διαφώνησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος κ. Χρ. Ζαχαράκης. Ψέμα που αποκάλυψε και ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ: «Εσείς στο Συμβούλιο Αρχηγών είπατε το "ναι". Εκτός, μασήσατε τα λόγια σας. Και τα στελέχη σας έλεγαν το "όχι"».
http://digital.tanea.gr/

Read more...

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΩΝ ΔΥΟ...


Από το Έθνος

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έφθασαν χθες μία ώρα πριν από την έναρξη της τηλεμαχίας οι φανεροί συνεργάτες και μυστικοσύμβουλοι των πολιτικών αρχηγών. Το Ραδιομέγαρο δεν θύμιζε τίποτα από την προχθεσινή ημέρα της συνάντησης των έξι, καθώς υπήρχε σαφέστατα λιγότερος κόσμος με την ίδια ωστόσο δύναμη ασφαλείας και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά να οργώνουν τον χώρο για παν... ενδεχόμενο. Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, εμφανίστηκαν στην κεντρική πύλη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής με διαφορά 5 λεπτών.
Η μαύρη Μερτσέντες του Κ. Καραμανλή σταμάτησε ακριβώς μπροστά από την είσοδο και ο πρωθυπουργός πέρασε νευρικός και φορτσάτος την πόρτα της ΕΡΤ στις 7.36 μ.μ. συνοδευόμενος από τον Ε. Αντώναρο. Νωρίτερα το κατώφλι του Ραδιομεγάρου είχε περάσει ο εκ των συμβούλων του και Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Π. Λιβαδάς.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν, όπως άλλωστε και τον Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Π. Λουκάκος και Κ. Κέκης. Ο Γ. Παπανδρέου κατέβηκε από το αυτοκίνητό του στις 7.41 μ.μ. σε απόσταση πέντε μέτρων από την κεντρική πύλη, συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες Ν. Αθανασάκη και Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο μακιγιάζΟ κ. Καραμανλής δέχθηκε τις περιποιήσεις των μακιγιέζ στο γραφείο του προέδρου της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλου, ενώ ο Γ. Παπανδρέου στον ίδιο όροφο (4ος) αλλά στο γραφείο του εντεταλμένου συμβούλου Π. Λουκάκου. Στους δύο αρχηγούς εκτός από καφέ προσφέρθηκε και ουίσκι μάρκας Johnnie Walker μαζί με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, χωρίς ωστόσο να γίνει χρήση από κανέναν.
Στο στούντιο της ΕΡΤ, που φιλοξένησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, όλα ήταν φροντισμένα. Το σκηνικό κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, από σκηνογράφους της ΕΡΤ (Β. Τσιρογιάννης και Α. Κωνσταντινοπούλου) που εργάστηκαν επί 4 συνεχόμενες ημέρες.
Οι ίδιοι σχεδίασαν και τα πόντιουμ από πλεξιγκλάς πίσω από τα οποία στάθηκαν οι μονομάχοι. Το σκηνικό πέρασε από κόσκινο τόσο από τη Ρηγίλλης όσο και από την Ιπποκράτους, που είχαν παραλάβει τις σχετικές μακέτες από την περασμένη Πέμπτη.
ΔιορθώσειςΟι τεχνικοί ήταν στη θέση τους, μακιγιέζ μπαινόβγαιναν στην αίθουσα, διορθώνοντας τις τελευταίες αισθητικές λεπτομέρειες. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία καθυστέρησε αισθητά (περί τα 7) -καθώς στο Ραδιομέγαρο κατέφθασε με καθυστέρηση το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου με τον προσωπικό φωτογράφο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γουλιέλμο Αντωνίου- η τηλεμαχία των δύο ξεκίνησε νωρίτερα από το debate της Δευτέρας.
Η κωλυσιεργία του Μαξίμου προκάλεσε ένα μικρό πανικό στο ανάμεικτο μπουλούκι των φωτογράφων και των δημοσιογράφων που, ενώ είχαν συμφωνήσει να εισέλθουν για ολιγόλεπτη παραμονή στο στούντιο ανά ομάδες, τελικά πέρασαν όλοι μαζί με χαοτικό αποτέλεσμα.
Ετσι ήταν εύλογη η αντίδραση του γνωστού για την πληθωρικότητά του δημοσιογράφου του Alpha, Γ. Βλάχου, ο οποίος παραλίγο να συγκρουστεί με άνδρα της ασφάλειας με υπαιτιότητα του τελευταίου.
Το φως των προβολέων εξέπεμπε έντονη θερμότητα, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να λιώσει τον πάγο ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου. Οι φωτογράφοι αναγκάστηκαν να ρυθμίσουν τις μηχανές τους επειδή ο φωτισμός προερχόταν από λάμπες πυρακτώσεως.
Εμφανώς αγχωμένος στο στούντιο ο Ε. Αντώναρος, ο οποίος παρέμεινε έως το παρά 5 στο πλευρό του πρωθυπουργού. Εκείνη τη στιγμή ο Κ. Καραμανλής ρωτούσε τη συντονίστρια της ΕΡΤ Μαρία Χούκλη «τι ώρα ακριβώς έμελλε να αρχίσει η τηλεμαχία».
Αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί συμβουλεύτηκαν τις σημειώσεις τους με τα SOS της τελευταίας στιγμής. Ακομπλεξάριστος ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε κανένα πρόβλημα να απλώσει τις σημειώσεις του στο αναλόγιο, ίσως γιατί είτε υποσυνείδητα είτε συνειδητά ήθελε να δηλώσει ότι «παίζει με ανοιχτά χαρτιά».
Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η συζήτηση, η αγκυλωμένη στάση του σώματος του Κώστα Καραμανλή έλεγε όσα δεν μπορούσε να εκφράσει με τα λόγια.
Τη συζήτηση παρακολουθούσαν μέσα στο στούντιο οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκης (ΠΑΣΟΚ) και Ε. Αντώναρος, Ν. Κουμουτσάκος και Π. Λιβαδάς (ΝΔ). Για την κάλυψη του ντιμπέιτ η ΕΡΤ χρησιμοποίησε 16 κάμερες, 7 εξωτερικές και 9 εσωτερικές και μία οροφής. Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκαν, όπως και στην τηλεμαχία των 6, οι Ν. Καλοκαιρινός και Ν. Μπακόλας.
/fimotro.


Read more...

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΜΠΕΪΤ


Γράφει ο : Αλέξης Καλοκαιρινός
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Οι κ. κ. Καραμανλής και Παπανδρέου είναι αβρές προσωπικότητες. Χρειάστηκε ένα μικρό διαδικαστικό στραβοπάτημα της εξαιρετικής Μαρίας Χούκλη για να το δείξουν αυθόρμητα. Αλλά και μεταξύ τους οι δυο αρχηγοί κρατήθηκαν στα όρια της κοσμιότητας, αν και προσήλθαν εξοπλισμένοι με ΦΕΚ ο ένας εναντίον του άλλου (προεκλογικές αυξήσεις σε... υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας εναντίον του κ. Καραμανλή, αποχαρακτηρισμός δασών πριν από επτά χρόνια εναντίον του κ. Παπανδρέου). Όμως το ζήτημα δεν είναι η αβρότητα και η κοσμιότητα. Σε κανένα από τα πραγματικά ζητήματα δεν ακούσαμε κάτι που δεν ξέραμε ήδη. Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί έχουν χαράξει τις ρητορικές τους γραμμές από τις οποίες δεν παρεκκλίνουν. Και αυτό φάνηκε στο φλέγον πρόβλημα της οικονομίας, περισσότερο από οπουδήποτε. Ο κ. Καραμανλής έχει αποκτήσει μια εμμονή με την πρόκληση «δυσαρέσκειας», που παραδόξως θεωρεί ως απόδειξη πολιτικής ευθυκρισίας και βούλησης. Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει περισσότερο τη φορολογική του πολιτική, πέρα από τη γενική αρχή του ότι «δεν μπορεί η εργασία να φορολογείται περισσότερο από το κεφάλαιο». Ίσως το πραγματικά δυσάρεστο είναι ότι οι όποιες «λύσεις» καλύπτονται με ψυχολογικά και ηθικά περιτυλίγματα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει υπερτιμήσει τη δύναμη του ψυχολογικού σοκ. Και το παλιό όπλο του, η ηθική διαβεβαίωση, μετακομίζει πλέον αριστερά. Και οι δυο υποψήφιοι πρωθυπουργοί έμειναν πιστοί στις πιο πρόσφατες εκδοχές του εαυτού τους. Αλλά το πραγματικό περιβάλλον μεταβάλλεται σημαντικά, σε πραγματικό χρόνο. Καθώς εμφανίζονται μεγάλες ρωγμές στην οικονομία, σαν αυτές που δεν είχαμε ζήσει ακόμα μέσα στην οικονομική κρίση, το σκηνικό φαίνεται να καταρρέει γύρω από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Οι τριγμοί της πραγματικότητας καθιστούν ακόμα πιο αφόρητη την παρελθοντολογία της χθεσινής συζήτησης. Αλλά από την παρελθοντολογία βλάπτεται περισσότερο αυτός που έχει αρχίσει να ανήκει στο παρελθόν από εκείνον που η πραγματικότητα τοποθετεί πλέον στο επίκεντρο του ραγδαία εξελισσόμενου παρόντος. Με αυτό θα αναμετρηθεί ο κ. Παπανδρέου από την επομένη των εκλογών.
fimotro.


Read more...

ΠΡΟΒΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Πρόβα αντιπολίτευσης έκανε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο ντιμπέιτ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντιλαμβανόμενος από νωρίς ότι έχανε κατά κράτος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επιδόθηκε σε βαθιές βουτιές στο παρελθόν, ασκώντας σκληρή... αντιπολίτευση στο... ΠΑΣΟΚ με στοιχεία τα οποία έπασχαν εμφανώς από πλευράς αλήθειας. Νευρικός, αγχωμένος και ιδιαίτερα επιθετικός με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορούσε από την προσωπική του στρατηγική που είναι ότι εκπροσωπεί την υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της χώρας, έναντι της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά στη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ κατέρρευσε και το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που ώς χθες διέθετε έναντι του κ. Παπανδρέου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής κινδυνολόγησε χωρίς υπεκφυγές, υποστηρίζοντας ότι τυχόν νίκη του ΠΑΣΟΚ «βάζει τη χώρα σε περιπέτειες». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αέρα τού εν αναμονή πρωθυπουργού, πολύ καλά προετοιμασμένος και για τις πέντε ενότητες του διαλόγου, όχι μόνο κέρδισε τον αντίπαλό του, αλλά ήταν και στιγμές, όπως για παράδειγμα στην ενότητα για τα σκάνδαλα και το κοινωνικό κράτος, που «γονάτισε» τον κ. Καραμανλή αναγκάζοντάς τον να προσφύγει σε προσωπικές επιθέσεις ή ακόμη και σε προφανή ψεύδη για να ξεφύγει. Με κινήσεις που πρόδιδαν βεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα δώσει στη χώρα το χαμένο της κύρος διεθνώς, θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία και υποστήριξε ότι έχει σχέδιο και διαθέτει τις λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά τον κ. Καραμανλή για τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν ψήφο αυτοδυναμίας για να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο την έχει βυθίσει η κυβέρνηση. Απευθυνόμενος μάλιστα σε πρώτο ενικό στους τηλεθεατές, τους είπε: «Αν θέλετε να συνεχίσει η χώρα στο ίδιο τέλμα, ψηφίστε τον κ. Καραμανλή. Αν θέλετε μια άλλη πορεία, δώστε μας ψήφο αυτοδυναμίας». Βουτιά στο παρελθόν Στα περίπου 80 λεπτά που κράτησε η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν εμφανές ότι ο κ. Καραμανλής απευθυνόταν πρωτίστως στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις και κυρίως με επιχειρήματα που άγγιζαν τον σκληρό πυρήνα της παράταξής του, να τους επαναπατρίσει από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Δεν είναι τυχαίο ότι επανέφερε στο προσκήνιο τα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν, το σχέδιο Ανάν και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, θέματα που απευθύνονταν ευθέως στο θυμικό των συντηρητικών ψηφοφόρων. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν εμφανώς καλύτερος σε σχέση με το προχθεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, κατάφερε να παρουσιάσει τις βασικές γραμμές της προγραμματικής του πρότασης, γεγονός που θεωρείται από την Ιπποκράτους ως σημαντική επιτυχία. Με την άνεση που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- λένε στην Ιπποκράτους- διεύρυνε συνειδητά το ακροατήριό του, απευθυνόμενος σε σκεπτόμενους πολίτες που δεν κινούνται αναγκαστικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του ήταν να καταδείξει ότι έχει όραμα και σχέδιο για τη χώρα, και μπορεί να της δώσει ελπίδα και προοπτική, σε αντίθεση «με τον κατήφορο και την παρακμή», όπως πολλές φορές ανέφερε, στην οποία την έχει καταδικάσει η Νέα Δημοκρατία.
fimotro.


Read more...

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΣΕΤΑ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ...


Ρεπορτάζ : Γ. Αντύπας - Γ. Σαραντάκος

Ο Γ. Παπανδρέου πήρε ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα, σε ένα γήπεδο το οποίο θεωρούνταν η «καυτή» έδρα του αντιπάλου του. Στα 75 λεπτά της τηλεμαχίας των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε αόρατη τη δική του περίοδο διακυβέρνησης και άσκησε κριτική στους «άλλους», στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Κινήματος και... στη διεθνή κρίση. Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ψήφο αυτοδυναμίας, προσπαθώντας να κάνει ορατές τις δικές του προτεραιότητες. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αποτυχία σε όλους τους τομείς και παρουσίασε τον άλλο δρόμο που πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του.
Η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση δεν έφερε την ανατροπή στην οποία προσδοκούσε το κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, η εξέλιξη της συζήτησης δίνει την ευκαιρία στην Ιπποκράτους να υποστηρίζει πως ξεπεράστηκε και το τελευταίο προβλέψιμο «εμπόδιο» που τη χωρίζει από την εκλογική επιτυχία το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου.
Με αυτήν τη σκοπιμότητα στο μυαλό, ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε όλες τις θεματικές ενότητες για να επαναλαμβάνει συνεχώς το δίλημμα των εκλογών στη βάση των διαφορών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
«Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού σε πελατειακές εξυπηρετήσεις ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στην αγορά», ήταν τα πρώτα του λόγια στον πρώτο κύκλο, που ήταν αφιερωμένος στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.
«Μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα και ευμάρεια», συνέχισε και εγκάλεσε τον Κ. Καραμανλή γιατί οι κυβερνήσεις του χρέωσαν τη χώρα 100 δισ. ευρώ.
«Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά», ρώτησε τον πρωθυπουργό και έδωσε την απάντηση ο ίδιος. «Πήγαν σε ημέτερους, σε διαφθορά, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι και τώρα ο κ. Καραμανλής θέλει να πληρώσουν οι πολίτες». Αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι και οι πέντε προϋπολογισμοί που κατέθεσε έπεσαν έξω.
Για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες μίλησε και στην ενότητα κοινωνικό κράτος - παιδεία. «Μία που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως βάρος και εμείς που λέμε ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό».
Επανέλαβε, έτσι, τις θέσεις του για βασική σύνταξη σε όλους, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων από το κράτος, τη χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ, την ανάγκη προσλήψεων στην υγεία και τη δημιουργία παιδικών σταθμών.
Στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι προεκλογικά ο ΟΑΕΔ προωθεί 10 χιλιάδες θέσεις Stage μέσα από βουλευτικά γραφεία και έκανε λόγο για «αίσχος και απαξίωση του νέου ανθρώπου, που δείχνει την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης».
«Πιστεύει κανείς ότι η ανεργία σήμερα είναι μικρότερη από το 2004; Αυτές οι στατιστικές κανέναν δεν πείθουν», είπε αμφισβητώντας και πάλι τους ισχυρισμούς του αντιπάλου του. Οταν, μάλιστα, προκλήθηκε από τον Κ. Καραμανλή ότι λέει ασάφειες, απάντησε ότι «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι αναλυτικό και μπορώ να σας το στείλω».
«Το δίλημμα είναι αν θα έχουμε ένα κράτος φέουδο, διαφόρων φεουδαρχών, ή ένα κράτος που θα προστατεύει τον πολίτη», επέμεινε στο ίδιο μότο και στην ενότητα που αφορούσε κράτος και δημόσια διοίκηση.
«Εξι χρόνια αυτή η κυβέρνηση έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος», τόνισε και ανέφερε τις υποκλοπές, την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote, το Βατοπέδι, την υπόθεση Ζαχόπουλου, τις άγονες γραμμές, τα ομόλογα «και πόσα ακόμη σκάνδαλα που δεν έχουν εξιχνιαστεί».
«Και ζητεί τώρα ο κ. Καραμανλής να πληρώσει ο κόσμος, ενώ υπουργός του είχε off shore», προσέθεσε και παρουσίασε κοινή απόφαση τριών υπουργών για αυξήσεις σε υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου! «Κύριε Καραμανλή, ψεύδεστε όταν λέτε όλα στο φως», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι «δύο φορές δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το θέμα του Βατοπεδίου».

fimotro.

Read more...

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Στην τελευταία κοινή εμφάνιση Καραμανλή και Παπανδρέου πριν από τις εκλογές δεν έπεσε κανένας στο καναβάτσο. Ομως, δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες που είχε ο πρωθυπουργός να ανατρέψει την εις βάρος του διαμορφωμένη κατάσταση, με την εκμετάλλευση αυτής της τελευταίας ευκαιρίας. Ετσι, εξ αντικειμένου, η χθεσινή τηλεμαχία εξελίχθηκε σε... παράσταση ήττας για τη Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής επικέντρωσε όλη την προσπάθειά του στην εξυπηρέτηση του βασικού του στόχου: να πείσει ότι όσα λέει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία είναι αναξιόπιστα, διότι δεν προσδιορίζουν από πού θα αντλήσουν τους απαιτούμενους πόρους. Γι' αυτό χρησιμοποίησε πολλές φορές τους χαρακτηρισμούς «εκθέσεις ιδεών» και «λόγια του αέρα» για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ομως, ο ίδιος βρέθηκε σε αδυναμία να δικαιολογήσει γιατί οι δικές του κυβερνήσεις των τελευταίων πεντέμισι ετών διόγκωσαν το έλλειμμα και το χρέος και δεν περιόρισαν την κρατική σπατάλη.
Περί σκανδάλων
Οπως έκανε και στο προχθεσινό ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε να αντιπολιτεύεται τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες καταλόγισε όλη την ευθύνη για τα χάλια της οικονομίας. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να απολογηθεί για σκάνδαλα της δικής του περιόδου (Βατοπέδιο, Siemens), έκανε «βουτιά» σε σκάνδαλα προ δεκαετίας (Χρηματιστήριο, Κτηματολόγιο), έχοντας ως εμφανή επιδίωξη να «ξυπνήσει» τον κομματικό πατριωτισμό ψηφοφόρων της Ν.Δ. που παραμένουν αναποφάσιστοι ή έχουν «μεταναστεύσει» στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ ή του ΛΑΟΣ.
Απέναντί του ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε περισσότερο για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να μεταδώσει στους τηλεθεατές την πεποίθησή του ότι θα κληθεί να το εφαρμόσει ως πρωθυπουργός. Απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος στην οικονομική πολιτική, για την οποία τον προκαλούσε συνεχώς ο νυν πρωθυπουργός. Επανέλαβε, πάντως, ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω συνενώσεις ασφαλιστικών Ταμείων και μίλησε για «βασική σύνταξη, δίκαιη για όλους». Επανέλαβε τη δέσμευση ότι η κυβέρνησή του θα φτιάξει ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
Ο κ. Παπανδρέου αντεπιτέθηκε στο θέμα των σκανδάλων, καταλογίζοντας στον κ. Καραμανλή ότι έδωσε εντολή να αποχωρήσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. από τη Βουλή και στο τέλος την έκλεισε άρον άρον, για να μη διερευνηθούν οι υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens. Είπε ότι, ως πρωθυπουργός, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να «στριμώξει» τον κ. Παπανδρέου στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων και της εκτροπής του Αχελώου. Η πιο χαρακτηριστική φράση που του απηύθυνε ήταν: «Πείτε ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πάρετε, για να είσθε αξιόπιστος». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντεπιτέθηκε με τη φράση «μιλάτε εσείς για αξιοπιστία, όταν έπεσαν έξω και οι πέντε προϋπολογισμοί που φτιάξατε;».
Πού ομονοούν
Καραμανλής και Παπανδρέου, πάντως, έδειξαν να ομονοούν σε δύο θέματα:
* Στη διαπίστωση ότι η κακή κατάσταση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Και
* Στον τρόπο αντιμετώπισης τόσο του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων όσο και των προβλημάτων με την Τουρκία, μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της.
Ο κ. Καραμανλής έμεινε και χθες απολύτως πιστός στην έως τώρα στρατηγική του. Εμφανίστηκε ως ο ηγέτης που λέει «σκληρές αλήθειες» και δεν διστάζει να προαναγγέλλει ότι, αν επανεκλεγεί, θα πάρει «δυσάρεστα μέτρα» για να «νοικοκυρέψει» την οικονομία, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, που «λέει μόνο ευχάριστα». Ο κ. Παπανδρέου είχε βασικό μέλημα να μεταδώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στους ακροατές του, λέγοντας «ξέρουμε πού θα βρούμε τα λεφτά» και διαβεβαιώνοντας ότι αυτά θα πάνε στην υγεία και στην παιδεία και «όχι σε κομματικές προσλήψεις».
Οι δύο αρχηγοί αντάλλαξαν αρκετές φορές τη λέξη «ψεύδεσθε». Αλλά και οι δύο κατέστησαν σαφές ότι δεν καταλογίζουν ο ένας στον άλλον ιδιοτελή προσωπικά κίνητρα, ακόμα κι όταν μιλούσαν για τις πλέον σκανδαλώδεις υποθέσεις. Στο τέλος, ο κ. Καραμανλής ζήτησε να γίνει κι άλλο ντιμπέιτ μεταξύ τους. Ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε. Σήμερα, πάντως, αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ.
fimotro


Read more...

ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Τον νικητή των εκλογών ανέδειξε η χθεσινή μονομαχία Καραμανλή- Παπανδρέου, καθώς το 48ωρο των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων των πολιτικών αρχηγών έκλεισε με κερδισμένο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Στην ενενηντάλεπτη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα ευφυολογήματα, αλλά... κυριάρχησε η πολιτική ευπρέπεια, η πλάστιγγα των εντυπώσεων έγειρε καθαρά υπέρ του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠαΣοΚ έφερε από την πρώτη στιγμή τη συζήτηση στα μέτρα του, εφαρμόζοντας μια επιθετική τακτική που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να περιοριστεί σε αμυντικό ρόλο και να υιοθετήσει απολογητικό ύφος. Αν και ο κ. Καραμανλής προσήλθε στη συζήτηση με το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει στην προχθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, εμφανίστηκε με λάθος στρατηγική και δεν κατόρθωσε να πιέσει σε καμία από τις πέντε θεματικές ενότητες τον αντίπαλό του. Η στάση του αυτή ευνόησε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος λεπτό με το λεπτό κέρδιζε τις εντυπώσεις και κυριαρχούσε στην αντιπαράθεση. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση με μια τρίλεπτη τοποθέτηση για τα ζητήματα της οικονομίας, ξεκίνησε φανερά σφιγμένος και αγχωμένος, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε άνετος και μιλούσε με αέρα πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός δεν αξιοποίησε τις πρώτες δύο ενότητες στις οποίες είχε ισχυρά επιχειρήματα (Οικονομία- Ανάπτυξη και Κοινωνία- Παιδεία), με αποτέλεσμα να χάσει οριστικά τη μάχη των εντυπώσεων στις επόμενες τρεις (Κράτος- Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον και Εξωτερική Πολιτική), όπου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έγινε πιο επιθετικός, εξαπολύοντας μια μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντάς τη για ανικανότητα και για σωρεία σκανδάλων. Οπως παρατηρούσαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τη χθεσινή εμφάνιση Καραμανλή, η μάχη των εντυπώσεων χάθηκε οριστικά χθες στην Αγία Παρασκευή. Τα στελέχη αυτά καταλόγιζαν ευθύνες στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Καραμανλή που δεν τον προετοίμασε για μια εντυπωσιακότερη εμφάνιση, αρκούμενο μόνο σε εφευρήματα, όπως η πρόταση να διεξαχθεί και άλλη συζήτηση και η καταγγελία για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων το 2002. Οπως τόνιζαν, ο κ. Καραμανλής παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη και στην υπόθεση της Siemens, στην οποία θεωρούν ότι η ΝΔ έχει το πλεονέκτημα, ενώ καθοριστικό σημείο της τηλεμαχίας ήταν εκείνο όπου ο Πρωθυπουργός έδειξε να εκνευρίζεται όταν ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αίσχος» την πρόσληψη ανασφάλιστων εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων Stage. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος πάντως επεσήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση, ενώ ανακοίνωσε ότι το ΠαΣοΚ απέρριψε την πρόταση του κ. Καραμανλή για νέα συζήτηση. Σ τα στελέχη του ΠαΣοΚ επικρατούσε χθες τη νύχτα ενθουσιασμός, καθώς, όπως σημείωναν, από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου πέρασε επιτυχώς και τη δοκιμασία των τηλεοπτικών συζητήσεων, δημιουργείται ένα σταθερό ρεύμα νίκης του ΠαΣοΚ, το οποίο πιθανότατα θα επηρεάσει και τους αναποφάσιστους ως χθες ψηφοφόρους. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να δουν, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Ραγκούσης , προσθέτοντας ότι οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών έχουν ήδη συμφωνηθεί ως προς τον αριθμό και τους όρους διεξαγωγής τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας της συζήτησης, με θέμα την οικονομία, οι εντυπώσεις μοιράστηκαν ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, με τον κ. Καραμανλή να καταγγέλλει τον κ. Παπανδρέου ότι μοιράζει εύκολες συνταγές και ακάλυπτες επιταγές και τον αρχηγό του ΠαΣοΚ να απαντά ότι «λεφτά υπάρχουν» και το μόνο που χρειάζεται είναι μια πιο αποτελεσματική και νοικοκυρεμένη πολιτική. «Δεν μπορεί να μιλάει για νοικοκύρεμα το ΠαΣοΚ που διέπρεψε στη δημιουργική λογιστική» απάντησε ο κ. Καραμανλής, χωρίς όμως να απαντήσει γιατί επί ΝΔ εκτοξεύτηκαν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα. Ο κ. Παπανδρέου άρχισε να αποκτά το προβάδισμα με τη συζήτηση της θεματικής ενότητας για την Κοινωνία και την Παιδεία, εξαγγέλλοντας επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση και 5% του ΑΕΠ σε μία τετραετία. Στην ενότητα αυτή εξήγγειλε επίσης αλλαγή των προγραμμάτων Stage, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού και τον πρώτο μεταξύ τους διαξιφισμό. Η πλάστιγγα των εντυπώσεων έγειρε οριστικά υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση της τρίτης ενότητας για το Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για έξι χρόνια η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μόνο σκάνδαλα και φεουδάρχες υπουργούς. Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας την πρόταση του κ. Παπανδρέου να δεχθεί και για το ζήτημα αυτό Εξεταστική Επιτροπή στη νέα Βουλή. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου στις τελευταίες δύο ενότητες της συζήτησης για «αντιπολιτευτική υπερδιέγερση» και για ανακολουθία θέσεων και πράξεων στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα και ότι δεν διαπραγματεύθηκε για να εξασφαλίσει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

fimotro.

Read more...

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την Τέταρτη 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την Τέταρτη 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Read more...

Τηλεοπτικός διάλογος Κώστα Καραμανλή - Γιώργου Α. Παπανδρέου - Απομαγνητοφωνημένο κείμενο


Τηλεοπτικός διάλογος Κώστα Καραμανλή - Γιώργου Α. Παπανδρέου - Απομαγνητοφωνημένο κείμενο

Ημ. Δημοσίευσης : 22/09/2009 23:42 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Read more...

Στις 4 Οκτωβρίου οι Έλληνες απαντούν στο δίλημμα


Τηλεμαχία, 22/09/2009

Νέα πορεία και βούληση για να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και συμφέροντα που κρατούν την χώρα στο τέλμα




Read more...

Το πάρτι της AEGEAN τελείωσε - Στον... "αέρα" η Ντόρα




MIG:
- Να ανοίξει ο φάκελος της AEGEAN και να εξετασθούν όλες οι διοικητικές πράξεις και εγκρίσεις των τελευταίων ετών
- Αναπάντητα ερωτηματικά για την άδεια πτήσεων της AEGEAN προς Κωνσταντινούπολη
- Ενδεχόμενη εμπλοκή της κας Ντόρας Μπακογιάννη
- Σε κάθε περίπτωση το πάρτι της AEGEAN τελείωσε

Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τον χώρο των αερομεταφορών, και όχι μόνο, ότι η AEGEAN ενισχύθηκε και «ανδρώθηκε» θεαματικά τα τελευταία χρόνια εις βάρος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική διεύρυνση των ζημιών της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και την επιβάρυνση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του Δημοσίου, δηλαδή όλων των Ελλήνων πολιτών. Και εάν μεν η δραστηριότητα της AEGEAN ήταν απόλυτα σύννομη, οι ζημιωμένοι Έλληνες πολίτες μπορούν να κρίνουν απλώς τα επιχειρηματικά ήθη και τις πρακτικές της εταιρείας. Εάν όμως η ανάπτυξη της AEGEAN βοηθήθηκε από κρατικούς μηχανισμούς κατά τρόπο αθέμιτο ή/και παράνομο, το όλο ζήτημα έχει άλλες διαστάσεις.
Θα ζητήσουμε από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να ανοίξει τον φάκελο AEGEAN και να εξετάσει όλες τις διοικητικές εγκρίσεις και πράξεις των τελευταίων ετών, ώστε να πληροφορηθεί η Ελληνική Κοινωνία αν υπήρξαν παρανομίες ή αθέμιτες πρακτικές. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή όχι μόνον για τις τεράστιες ζημιές του Δημοσίου, αλλά και λόγω ενδεχόμενης εμπλοκής της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκτός από πανίσχυρη υπουργός είναι και στενή φίλη της οικογένειας Βασιλάκη. Ήδη από την διαδικασία αδειοδότησης της AEGEAN να πραγματοποιεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη έχουν ανακύψει, με την συνδρομή και της δημοσιογραφικής έρευνας, μια σειρά από σημαντικά αναπάντητα ερωτηματικά:

1. Είναι αλήθεια ότι η ΥΠΑ δέχθηκε να δώσει τη σχετική άδεια στην AEGEAN βάσει ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) προτού υπάρξει διακρατική συμφωνία η οποία έπρεπε να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή;

2. Είναι αλήθεια ότι βάσει αυτού του Μνημονίου η ΥΠΑ έδωσε άδεια για πτήσεις Σμύρνη-Αθήνα και σε Τουρκική εταιρεία η οποία κάνει πτήσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου;

3. Είναι αλήθεια ότι από αυτό το Μνημόνιο εξυπηρετείται μόνον ο τουρισμός της Τουρκίας (Αθήνα-Σμύρνη) και φυσικά και η AEGEAN αφού η κίνηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας εξυπηρετείτο και πριν και μάλιστα με πλεονάζουσα χωρητικότητα;

4. Για ποιο λόγο λοιπόν η Ελληνική πλευρά αξίωνε την υπογραφή αυτού του Μνημονίου και μάλιστα «επειγόντως»;

5. Είναι αλήθεια ότι η σύμπραξη του Υπουργείου Εξωτερικών με την ΥΠΑ για την υπογραφή του Μνημονίου έγινε με πλήρη άγνοια του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών;

6. Είναι αλήθεια ότι μετά την πρόσφατη απομάκρυνση του Διοικητή της ΥΠΑ το Υπουργείο Μεταφορών έχει αναθέσει σε ειδική επιτροπή την πιθανή επανεξέταση της σχετικής διαδικασίας αδειοδότησης;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτηματικά, αλλά και το πόρισμα της εξέτασης του φακέλου της AEGEAN θα ρίξουν επιτέλους φως σε μια πολύ σημαντική υπόθεση για να αποκατασταθούν τα γεγονότα όσον αφορά το παρελθόν. Αντίθετα η κριτική που έκανε στην σημερινή της Συνέντευξη Τύπου η AEGEAN κατά της εκπεφρασμένης πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον τομέα των αερομεταφορών, αλλά και οι απειλές και προειδοποιήσεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, αποδεικνύουν την δυσφορία της εταιρείας που θα πρέπει να μπει πλέον στον ανταγωνισμό χωρίς να επωφελείται από τις ευμενείς γι΄αυτήν συνθήκες του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση η AEGEAN και οι φίλοι της πρέπει να καταλάβουν ότι το πάρτι τελείωσε και ότι οι αερομεταφορές εκτός από κερδοσκοπική επιχείρηση είναι και κοινωνικό αγαθό.

orfni


Read more...