Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Στην τελευταία κοινή εμφάνιση Καραμανλή και Παπανδρέου πριν από τις εκλογές δεν έπεσε κανένας στο καναβάτσο. Ομως, δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες που είχε ο πρωθυπουργός να ανατρέψει την εις βάρος του διαμορφωμένη κατάσταση, με την εκμετάλλευση αυτής της τελευταίας ευκαιρίας. Ετσι, εξ αντικειμένου, η χθεσινή τηλεμαχία εξελίχθηκε σε... παράσταση ήττας για τη Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής επικέντρωσε όλη την προσπάθειά του στην εξυπηρέτηση του βασικού του στόχου: να πείσει ότι όσα λέει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία είναι αναξιόπιστα, διότι δεν προσδιορίζουν από πού θα αντλήσουν τους απαιτούμενους πόρους. Γι' αυτό χρησιμοποίησε πολλές φορές τους χαρακτηρισμούς «εκθέσεις ιδεών» και «λόγια του αέρα» για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ομως, ο ίδιος βρέθηκε σε αδυναμία να δικαιολογήσει γιατί οι δικές του κυβερνήσεις των τελευταίων πεντέμισι ετών διόγκωσαν το έλλειμμα και το χρέος και δεν περιόρισαν την κρατική σπατάλη.
Περί σκανδάλων
Οπως έκανε και στο προχθεσινό ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε να αντιπολιτεύεται τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες καταλόγισε όλη την ευθύνη για τα χάλια της οικονομίας. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να απολογηθεί για σκάνδαλα της δικής του περιόδου (Βατοπέδιο, Siemens), έκανε «βουτιά» σε σκάνδαλα προ δεκαετίας (Χρηματιστήριο, Κτηματολόγιο), έχοντας ως εμφανή επιδίωξη να «ξυπνήσει» τον κομματικό πατριωτισμό ψηφοφόρων της Ν.Δ. που παραμένουν αναποφάσιστοι ή έχουν «μεταναστεύσει» στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ ή του ΛΑΟΣ.
Απέναντί του ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε περισσότερο για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να μεταδώσει στους τηλεθεατές την πεποίθησή του ότι θα κληθεί να το εφαρμόσει ως πρωθυπουργός. Απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος στην οικονομική πολιτική, για την οποία τον προκαλούσε συνεχώς ο νυν πρωθυπουργός. Επανέλαβε, πάντως, ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω συνενώσεις ασφαλιστικών Ταμείων και μίλησε για «βασική σύνταξη, δίκαιη για όλους». Επανέλαβε τη δέσμευση ότι η κυβέρνησή του θα φτιάξει ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
Ο κ. Παπανδρέου αντεπιτέθηκε στο θέμα των σκανδάλων, καταλογίζοντας στον κ. Καραμανλή ότι έδωσε εντολή να αποχωρήσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. από τη Βουλή και στο τέλος την έκλεισε άρον άρον, για να μη διερευνηθούν οι υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens. Είπε ότι, ως πρωθυπουργός, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να «στριμώξει» τον κ. Παπανδρέου στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων και της εκτροπής του Αχελώου. Η πιο χαρακτηριστική φράση που του απηύθυνε ήταν: «Πείτε ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πάρετε, για να είσθε αξιόπιστος». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντεπιτέθηκε με τη φράση «μιλάτε εσείς για αξιοπιστία, όταν έπεσαν έξω και οι πέντε προϋπολογισμοί που φτιάξατε;».
Πού ομονοούν
Καραμανλής και Παπανδρέου, πάντως, έδειξαν να ομονοούν σε δύο θέματα:
* Στη διαπίστωση ότι η κακή κατάσταση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Και
* Στον τρόπο αντιμετώπισης τόσο του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων όσο και των προβλημάτων με την Τουρκία, μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της.
Ο κ. Καραμανλής έμεινε και χθες απολύτως πιστός στην έως τώρα στρατηγική του. Εμφανίστηκε ως ο ηγέτης που λέει «σκληρές αλήθειες» και δεν διστάζει να προαναγγέλλει ότι, αν επανεκλεγεί, θα πάρει «δυσάρεστα μέτρα» για να «νοικοκυρέψει» την οικονομία, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, που «λέει μόνο ευχάριστα». Ο κ. Παπανδρέου είχε βασικό μέλημα να μεταδώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στους ακροατές του, λέγοντας «ξέρουμε πού θα βρούμε τα λεφτά» και διαβεβαιώνοντας ότι αυτά θα πάνε στην υγεία και στην παιδεία και «όχι σε κομματικές προσλήψεις».
Οι δύο αρχηγοί αντάλλαξαν αρκετές φορές τη λέξη «ψεύδεσθε». Αλλά και οι δύο κατέστησαν σαφές ότι δεν καταλογίζουν ο ένας στον άλλον ιδιοτελή προσωπικά κίνητρα, ακόμα κι όταν μιλούσαν για τις πλέον σκανδαλώδεις υποθέσεις. Στο τέλος, ο κ. Καραμανλής ζήτησε να γίνει κι άλλο ντιμπέιτ μεταξύ τους. Ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε. Σήμερα, πάντως, αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: