Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΣΕΤΑ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ...


Ρεπορτάζ : Γ. Αντύπας - Γ. Σαραντάκος

Ο Γ. Παπανδρέου πήρε ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα, σε ένα γήπεδο το οποίο θεωρούνταν η «καυτή» έδρα του αντιπάλου του. Στα 75 λεπτά της τηλεμαχίας των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε αόρατη τη δική του περίοδο διακυβέρνησης και άσκησε κριτική στους «άλλους», στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Κινήματος και... στη διεθνή κρίση. Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ψήφο αυτοδυναμίας, προσπαθώντας να κάνει ορατές τις δικές του προτεραιότητες. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αποτυχία σε όλους τους τομείς και παρουσίασε τον άλλο δρόμο που πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του.
Η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση δεν έφερε την ανατροπή στην οποία προσδοκούσε το κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, η εξέλιξη της συζήτησης δίνει την ευκαιρία στην Ιπποκράτους να υποστηρίζει πως ξεπεράστηκε και το τελευταίο προβλέψιμο «εμπόδιο» που τη χωρίζει από την εκλογική επιτυχία το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου.
Με αυτήν τη σκοπιμότητα στο μυαλό, ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε όλες τις θεματικές ενότητες για να επαναλαμβάνει συνεχώς το δίλημμα των εκλογών στη βάση των διαφορών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
«Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού σε πελατειακές εξυπηρετήσεις ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στην αγορά», ήταν τα πρώτα του λόγια στον πρώτο κύκλο, που ήταν αφιερωμένος στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.
«Μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα και ευμάρεια», συνέχισε και εγκάλεσε τον Κ. Καραμανλή γιατί οι κυβερνήσεις του χρέωσαν τη χώρα 100 δισ. ευρώ.
«Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά», ρώτησε τον πρωθυπουργό και έδωσε την απάντηση ο ίδιος. «Πήγαν σε ημέτερους, σε διαφθορά, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι και τώρα ο κ. Καραμανλής θέλει να πληρώσουν οι πολίτες». Αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι και οι πέντε προϋπολογισμοί που κατέθεσε έπεσαν έξω.
Για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες μίλησε και στην ενότητα κοινωνικό κράτος - παιδεία. «Μία που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως βάρος και εμείς που λέμε ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό».
Επανέλαβε, έτσι, τις θέσεις του για βασική σύνταξη σε όλους, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων από το κράτος, τη χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ, την ανάγκη προσλήψεων στην υγεία και τη δημιουργία παιδικών σταθμών.
Στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι προεκλογικά ο ΟΑΕΔ προωθεί 10 χιλιάδες θέσεις Stage μέσα από βουλευτικά γραφεία και έκανε λόγο για «αίσχος και απαξίωση του νέου ανθρώπου, που δείχνει την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης».
«Πιστεύει κανείς ότι η ανεργία σήμερα είναι μικρότερη από το 2004; Αυτές οι στατιστικές κανέναν δεν πείθουν», είπε αμφισβητώντας και πάλι τους ισχυρισμούς του αντιπάλου του. Οταν, μάλιστα, προκλήθηκε από τον Κ. Καραμανλή ότι λέει ασάφειες, απάντησε ότι «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι αναλυτικό και μπορώ να σας το στείλω».
«Το δίλημμα είναι αν θα έχουμε ένα κράτος φέουδο, διαφόρων φεουδαρχών, ή ένα κράτος που θα προστατεύει τον πολίτη», επέμεινε στο ίδιο μότο και στην ενότητα που αφορούσε κράτος και δημόσια διοίκηση.
«Εξι χρόνια αυτή η κυβέρνηση έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος», τόνισε και ανέφερε τις υποκλοπές, την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote, το Βατοπέδι, την υπόθεση Ζαχόπουλου, τις άγονες γραμμές, τα ομόλογα «και πόσα ακόμη σκάνδαλα που δεν έχουν εξιχνιαστεί».
«Και ζητεί τώρα ο κ. Καραμανλής να πληρώσει ο κόσμος, ενώ υπουργός του είχε off shore», προσέθεσε και παρουσίασε κοινή απόφαση τριών υπουργών για αυξήσεις σε υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου! «Κύριε Καραμανλή, ψεύδεστε όταν λέτε όλα στο φως», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι «δύο φορές δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το θέμα του Βατοπεδίου».

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: