Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Όλοι μαζί μπορούμε ...να σώσουμε τον Υμηττό!




«Το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης έχει σχεδιάσει την προστασία των περιαστικών όγκων στην Αττική αλλά και κάθε τετραγωνικού με πράσινο στις ήδη κορεσμένες πόλεις. Ο ορεινός όγκος του Υμηττού είναι καίριας σημασίας και μεγάλη μας προτεραιότητα για να αναδείξουμε την πράσινη ραχοκοκαλιά της πόλης», τόνισε ο Σπύρος Κουβέλης, Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Βουλευτής Α' Αθηνών, σε εκδήλωση για την προστασία του Υμηττού, που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Βύρωνας: Ανάπτυξη – Προοπτική», με την συμμετοχή παρατάξεων της

Αντιπολίτευσης, φορέων, και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών. Με αφορμή, δε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για οριστική αναστολή των εργασιών οικοδόμησης 36 κατοικιών σε χώρο των Στρατοπέδων Σακέτα εντός δασικής έκτασης στην Β' ζώνη προστασίας Υμηττού, ο κ. Κουβέλης εξήρε την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κόνσουλα, δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης, αλλά και ενεργών πολιτών του Βύρωνα που με την καθοριστική κινητοποίηση και προσφυγή τους έβαλαν φρένο στην οικοδόμηση του βουνού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βύρωνα, Παναγιώτης Κόνσουλας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους ενεργούς πολίτες για την συνεργασία τους στην αποτροπή άλλης μιας προσπάθειας τσιμεντοποίησης του Υμηττού, τόνισε ότι αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι «εκεί που οι κυβερνήσεις και οι κρατικοί φορείς αποτυγχάνουν, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά» και συμπλήρωσε «Απαιτούμε την απομάκρυνση των στρατοπέδων και κάθε οχλούσας δραστηριότητας από τον Υμηττό, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των «εμπορικών», αλλά και των «κρατικών» ή «δημοτικών» χρήσεων (όπως η παλαιότερη πρόθεση του Δημάρχου Βύρωνα για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών ή η νεότερη πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του καταστροφικού για το βουνό κόμβου-μαμούθ και αυτοκινητοδρόμων), την κατεδάφιση των κτισμάτων, την ανάπλαση-δενδροφύτευση των εκτάσεων, και την απόδοση τους στο πράσινο για χώρους αναψυχής και περιβαλλοντικής επιμόρφωσης. Κλείνοντας, υπενθυμίζω ότι απαιτούμε εδώ και τώρα να κηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικός Δρυμός με μια ζώνη απολύτου προστασίας και να ιδρυθεί δασαρχείο Υμηττού».

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Νομικός Σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βύρωνα, Λουκάς Αποστολίδης, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, που χειρίστηκε την υπόθεση, επεσήμανε ότι «για μια ακόμα φορά το ΣτΕ επέδειξε περιβαλλοντική ευαισθησία αποδεικνύοντας περίτρανα ότι παραμένει βασικός θεματοφύλακας και εγγυητής της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών», ευχήθηκε δε «η αίτηση ακύρωσης (που θα συζητηθεί 24 Φεβρουαρίου 2010) να βάλει οριστικό φραγμό σε όσους επιχειρούν να λεηλατήσουν τον τελευταίο εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, αδιαφορώντας για τους κατοίκους της».

- 2 -

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα», Κώστας Σταθόπουλος, τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία ότι έστω και καθυστερημένα ο ανώτατος θεσμικός παράγοντας της πόλης,ο δήμαρχος Βύρωνα, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσουν να χτίζονται οι κατοικίες στο βουνό, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια αργή αντίδραση είχε και στην υπόθεση απομάκρυνσης από τον Υμηττό εταιρίας χωματουργικών εργασιών. Οι πρωτοβουλίες του Δημάρχου συμπληρώνουν τις ενέργειες της αντιπολίτευσης και δίνουν την αναγκαία προοπτική της πάνδημης αντίθεσης».

Μιλώντας το μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για την Διάσωση του Υμηττού, Πάνος Τότσικας, επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι «στο συγκεκριμένο χώρο που εδώ και μερικά χρόνια δεν λειτουργεί επί της ουσίας καμία στρατιωτική εγκατάσταση, ο σημερινός Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2006, σχεδίαζε να μεταφέρει στις κτιριακές εγκαταστάσεις των στρατοπέδων το Δημαρχείο και άλλες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου». Υπενθύμισε δε ότι «ακόμη και πρόσφατα ο κ. Χαρδαλιάς ζητούσε οι στρατιωτικές κατοικίες που κτίζονταν, να μετατραπούν σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αντί να κατεδαφιστούν όπως ζητούσαν παρατάξεις, φορείς, και ενεργοί πολίτες» Τέλος ο κ. Τότσικας είπε ότι «ο ΣΠΑΥ έχει διακηρύξει ότι δεν θα δεχθεί καμία νέα δόμηση στον Υμηττό και ζητά την κατάργηση της Β' ζώνης με τις «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» και την επέκταση των ορίων της Α' ζώνης. Παρόλα αυτά δεν αντιδρά στα σχέδια Σουφλιά για την κατασκευή του περιβαλλοντοκτόνου ανισόπεδου κόμβου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή, και δεν εναντιώνεται στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που εμφάνισε πρόσφατα ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και εγκρίθηκε εκ των υστέρων από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας»

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καρέα, Κωστούλα Κανδυλιώτη, επεσήμανε ότι «όλοι ζητάνε να πάρουν κάτι από τον Υμηττό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι μεγάλοκατασκευαστές αυτοκινητοδρόμους, οι Δήμοι «κοινωφελείς» χρήσεις, ο Στρατός «εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών», οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να χτίσουν, οι καταπατητές να νομιμοποιήσουν, η Εκκλησία να «αποζημιωθεί», να «αξιοποιήσει» και να «αναπτύξει, ο ΣΠΑΥ να διαχειριστεί ...και όλοι οι υπόλοιποι εμείς απλώς να ζήσουμε μαζί του».

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού, Χριστίνα Χριστίδου, ανέφερε ότι «θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για την τύχη του βουνού αλλά και να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας, τώρα που κινδυνεύει από τους νέους αυτοκινητοδρόμους, το σχεδιαζόμενο Προεδρικό Διάταγμα «λεηλασίας» του, και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής».

Το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι «ο αγώνας των πολιτών και των φορέων στα κύρια ζητήματα του Υμηττού όπως το Προεδρικό Διάταγμα αλλά και τα Στρατόπεδα, υποχρέωσαν τη Δημοτική Αρχή να αλλάξει τα σχέδια της προς την θετική κατεύθυνση».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθέτηση του μέλους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βύρωνα, Τάσου Μπίρη, ο οποίος τόνισε ότι «η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και δέσμευση είναι η αειφόρος διαχείριση των πόρων και η πράσινη ανάπτυξη, για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκάθαρη θέση για τις πόλεις με έμφαση στην αυστηρή προστασία των περιαστικών όγκων».

- 3 -

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντινομάρχης Αθηνών Βασίλης Χρονόπουλος, ο πρώην Αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών και Νομαρχιακός Σύμβουλος Χάρης Πασβαντίδης, ο Αντιδήμαρχος Υμηττού Γιώργος Νικητάκης, η Γραμματέας του Δ.Σ. Υμηττού Α. Δελούκα, από την δημοτική παράταξη «Καισαριανή-Δημιουργία» του Αντώνη Καμπάκα οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Βούρλος και Κώστας Κωνσταντινίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βύρωνα Κατίνα Ζούκα, Χριστόφορος Χαλκιάς, Αλέξης Σωτηρόπουλος, Χρήστος Ταμπαξής, η πρώην Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης και υποψήφια Βουλευτής Β' Αθηνών Μάρθα Μαρτσούκα, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αγνή Σμπόνια, ο αναπληρωτής γραμματέας της Τ.Ο.1 ΠΑΣΟΚ Βύρωνα Κώστας Ριζόπουλος, ο γραμματέας της Τ.Ο.2 ΠΑΣΟΚ Βύρωνα Στέφανος Παπαντζήμας, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βύρωνα Σπύρος Μεθενίτης και η αναπληρώτρια Βικτωρία Κοσμοπούλου, και τα μέλη των Σ.Ε ΠΑΣΟΚ Βύρωνα: Γιάννης Κοκκαλιάς, Σίσυ Σφυρή, Βασίλης Πουλάκης, Ανδρέας Μπανάβας, και ενεργοί πολίτες.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική» Παναγιώτης Κόνσουλας, μαζί με δημοτικούς συμβούλους, μέλη, και φίλους της παράταξης ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας στην είσοδο των στρατοπέδων επί της Λεωφόρου Κατεχάκη.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: