Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΑΒ! ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!


Αποκαλυπτικό είναι το δελτίο τύπου των εργαζομένων στην ΕΑΒ:
Το τελευταίο διάστημα οι αναφορές στην ΕΑΒ μέσω των ΜΜΕ μας υποχρεώνουν να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Η μοναδική Αεροπορική Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα λειτουργεί στην Τανάγρα (60χλμ από την Αθήνα) και επί 33 χρόνια επισκευάζει – συντηρεί και υποστηρίζει όλα τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, δεκάδων ξένων πελατών και κρατών, όπως και όλων σχεδόν των μεγάλων Αεροναυπηγικών οίκων, λειτουργεί δε, με Αμερικάνικες – Ευρωπαϊκές και εθνικές πιστοποιήσεις υψηλών standards, αποδεκτές σε παγκόσμια βιομηχανικά επίπεδα.
Η ΕΑΒ λειτουργεί σε μεγάλες και άρτιες εγκαταστάσεις – πλήρη εφοδιαστική – πληροφοριακή και οικονομική αλυσίδα, Δ/νσεις Αεροσκαφών, Κινητήρων, Κατασκευών, Ηλεκτρονικών, Συντήρησης, Έρευνας και Ανάπτυξης και Ανθρώπινου Δυναμικού
Το προσωπικό είναι αυστηρά διατεταγμένο πάνω σε ειδικότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πιο πάνω Δ/νσεων και λειτουργεί κάτω από ακριβείς προδιαγραφές και διαδικασίες, σύμφωνα με τις σκληρές απαιτήσεις των πελατών, ελλήνων και ξένων κατασκευαστών και Αεροπορικών οίκων.
Χιλιάδες Α/φη και κινητήρες – ηλεκτρονικές συσκευές – μηχανικά και υδραυλικά συγκροτήματα – παρελκόμενα – ιδιοκατασκευές και υπηρεσίες έχουν αποδοθεί με απόλυτη επιτυχία στο Υπ. Εθν. Άμυνας, σε ξένους πελάτες, και κράτη και στους μεγαλύτερους κολοσσούς Αεροδιαστημικών εφαρμογών και κατασκευών με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία και αξιοπιστία, και ΜΗΔΕΝΙΚΗ ευθύνη για αστοχία σε πολεμικό και όχι μόνο προϊόν.

Διαθέτει δικό της Κέντρο εκπαίδευσης (training department), όπου παρέχει εκπαίδευση σε Έλληνες και ξένους τεχνικούς, στρατιωτικούς και πολίτες, και εκδίδει τα αναγκαία πτυχία και πιστοποιήσεις, για κάθε είδους κατασκευή, συντήρηση, επισκευή και απόδοση Αεροπορικού υλικού, με πιστοποίηση πλέον και κατά EASA PART 147(Eυρωπαϊκή πιστοποίηση πολιτικού νηολογίου).

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντυπωσιακές συνεργασίες σε κατασκευαστικούς τομείς των μεγαλύτερων παγκοσμίως Αεροπορικών κατασκευαστικών εταιρειών (BOEING, LOCKHEED, EADS, DASSAULT, ALENIA, AIRBUS και πολλών άλλων) με τις οποίες βαδίζουμε βήμα – βήμα με απόλυτη επιτυχία προς την απογείωση της ΕΑΒ.

Η απόλυτη υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων που καθορίζεται από τον ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ της Εταιρίας Ν. 43/1975, βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, ώστε τα Α/φη και τα ελικόπτερα της πατρίδας μας (και όλος ο πτητικός μας στόλος) να βρίσκονται πάντα αξιόμαχα και ετοιμοπόλεμα εμπνέοντας σιγουριά στους Έλληνες πιλότους.

Τα Ελληνικά πυροσβεστικά Αεροσκάφη CL-215 και CL-415, συντηρούνται και επισκευάζονται από εμάς, και παραδίδονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα επί 12μηνο, στην Π.Α. και την πατρίδα μας.

Ένα επίσης παράδειγμα των ικανοτήτων μας προκύπτει από την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η γαλλική DASSAULT στην ΕΑΒ δίνοντας την συντήρηση των, δικής της κατασκευής MIRAGE, στην εταιρία μας, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Είναι αμέτρητες οι εργασίες που γίνονται σε όλους τους τύπους των Α/φων και Κινητήρων – Ηλεκτρονικών – Ηλεκτρολογικών – Μηχανουργικών – Ελασματουργικών (επί του Α/φους και για υπό κατασκευή Α/φη) – Βαφής – Εκπαίδευσης – Επιθεώρησης – Έρευνας και Ανάπτυξης.

Ξεκινήσαμε πριν 33 χρόνια με αποκλειστικό σχεδόν πελάτη την Π.Α. και την τελευταία δεκαετία έχουμε απλώσει τις δυνατότητές μας σε όλες τις Αεροναυπηγικές εταιρείες του πλανήτη.

Έχουμε τις υποδομές και το έμψυχο υλικό να επεκταθούμε και στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας (τα πρωθυπουργικά EMBRAER ήδη συντηρούνται στην ΕΑΒ), και ελπίζουμε και αναμένουμε την πολιτική στήριξη και καθοδήγηση τις Κυβέρνησης για συμμετοχή μας σε προγράμματα Πολιτικού Νηολόγιου.

Διαθέτουμε δικό μας χώρο στο Ελ. Βενιζέλο που ουδέποτε αξιοποιήθηκε εξ’ αιτίας της μιζέριας των 14 διορισμένων Διοικήσεων που μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαν ολοκληρωμένη Αεροπορική φιλοσοφία και συνείδηση.

Η ΕΑΒ στήθηκε την δεκαετία του ’70 με σχέδια, εξοπλισμό και δάνεια από τους αμερικάνους όταν η σχέση δραχμής – δολαρίου ήταν 30 προς 1.

Τα τιμολόγια προς την Π.Α. αποφασίζονταν από τον ίδιο τον πελάτη (κάποια εποχή μέτοχος και πελάτης της ΕΑΒ ήταν το Υπουργείο Εθν. Άμυνας), αλλά και σήμερα ακόμη η εργατοώρα ή η Βασική Συμφωνία (Πρόγραμμα Π.Α.), καθορίζονται από το Υπ. Οικονομικών και το Υπ. Εθν. Άμυνας.

Επιμένουμε και μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει γλιτώσει πολλά δίς σε συνάλλαγμα, τη στιγμή που όλες οι προαναφερόμενες εργασίες και υπηρεσίες γίνονται μέσα στην χώρα, και δεν παρέχονται από ξένους ιδιώτες ή εταιρείες (με υψηλή απαιτούμενη τεχνογνωσία) εκτός Ελλάδος.

Είναι τέτοια η ποικιλία προϊόντων και αναγκών των Εν. Δυνάμεων που είναι αδιανόητο να βρεθεί εταιρεία ή ιδιώτης που να μπορεί να παρέχει ότι παρέχουμε εμείς. ;;;;;!!!!!

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
(2100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ 3200 ΚΑΠΟΤΕ),
ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΒ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ.
ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.
Παλεύουμε να μην ιδιωτικοποιηθεί όχι από εμμονή ή ψύχωση αλλά γιατί γνωρίζουμε και αποδεικνύουμε σε όποιον θέλει ότι η ΕΑΒ είναι βαριά βιομηχανία, άκρως εξειδικευμένη στο Αεροπορικό υλικό, και εισέρχεται δυναμικά στην αρένα των Αεροκατασκευών με καλές προϋποθέσεις (350 – 500 εκ ευρώ) ανεκτέλεστο – υπογεγραμμένο έργο, χωρίς να υπολογίζουμε τα περίπου 90 εκ ευρώ ετησίως της Π.Α.

Μόνο για φέτος προβλέπονται έσοδα 8 – 10 εκ. ευρώ από έρευνα και ανάπτυξη και διαφαίνονται λαμπρές προοπτικές σε όλα τα αεροναυπηγικά και κατασκευαστικά επίπεδα (εθνικά και παγκοσμίως).

Τις εγκαταστάσεις μας έχουν επισκεφτεί πάνω από 200 βουλευτές όλων των κομμάτων και παρατάξεων, επιχειρηματίες, αντιπροσωπείες, πρέσβεις ξένων κρατών και ανώτατες στρατιωτικές ηγεσίες δεκάδων κυβερνήσεων οι οποίοι δηλώνουν έκθαμβοι και ευχαριστημένοι για το έργο, το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και την αποστολή μας. Μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις υπηρεσίες, το προϊόν, την ποιότητα, την αξιοπιστία, την τεχνογνωσία, και το αποτέλεσμα.

Πως είναι λοιπόν δυνατό σήμερα, εν μέσω κρίσης, να παραγνωρίζονται όλα τα παραπάνω, το τεχνολογικό επίπεδο υπηρεσιών, το τελικό προϊόν, ο ιδρυτικός νόμος, οι Εν. Δυνάμεις, οι ξένοι πελάτες, η απίστευτη προοπτική, η εξοικονόμηση συναλλάγματος επί 33 χρόνια, η υποχρεωτική τιμολογιακή πολιτική του πελάτη προς εμάς και όχι την αντίστροφη, και να αντιμετωπίζεται η ΕΑΒ ……μόνο λογιστικά;

Ο μέσος μισθός του ΕΑΒίτη με δεδομένα του 2009 μπορεί να βγαίνει αριθμητικά περίπου 43.000 ευρώ αλλά δεν είναι η αλήθεια. Με τα σημερινά δεδομένα ισολογισμών–προϋπολογισμών και τον έλεγχο ορκωτών λογιστών, ο μέσος μισθός του άκρως εξειδικευμένου προσωπικού είναι περίπου 31.000 ευρώ ετησίως στα οποία περιλαμβάνονται υπερωρίες (αναγκαστικές λόγω έλλειψης προσωπικού) και οι κρατήσεις για εφορία και ΙΚΑ (δηλαδή μείον 36% κρατήσεις).

Με ποιους μας συγκρίνετε όταν από τους 2100 εργαζόμενους σήμερα, οι 900 εργαζόμενοι, έχουν ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΚΤΟ ΜΙΣΘΟ κάτω από 2.000 ευρώ (1.400 καθαρά), άλλοι 600 περίπου κινούνται από 2.100 – 2.700 μικτά, με 20 έως 25 έτη προϋπηρεσία, και άλλοι 600 εργαζόμενοι (συμπεριλαμβανομένων των 106 υψηλόμισθων στελεχών αμείβονται από 3.500 – 5.850 ευρώ μικτά);;;

Ο πραγματικός χρόνος απασχόλησης του προσωπικού, συμπεριλαμβανόμενου και του χρόνου μετάβασης από και προς την επιχείρηση (Αθήνα-Τανάγρα, 60χλμ κατά μέσο όρο), φτάνει τις 11ωρες περίπου/ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Σε ποια υπηρεσία του Ευρύτερου Δημοσίου τομέα, η βιομηχανία, η ακόμα και απλό ιδιώτη, εργάζονται σε τόση απόσταση, σε στρατοπεδευμένο εργοστάσιο, με τέτοια εξειδίκευση, τόση εμπειρία, τέτοιο προϊόν και τέτοια υπευθυνότητα;;;

Σας ενημερώνουμε ότι έως και το 2012 θα έχουν αποχωρήσει προγραμματισμένα άλλοι 500 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης, οι οποίοι επειδή έχουν εργαστεί 35 συνεχόμενα χρόνια σε βαριά – ανθυγιεινά και σε αεροπορικές εξειδικευμένες υπηρεσίες έχουν μισθό κοντά στις 4.000 ευρώ μικτά.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όλους τους βουλευτές, όλα τα ΜΜΕ να επισκεφτούν απροειδοποίητα την ΕΑΒ, και να δουν από κοντά την πιο σοβαρή ελληνική βιομηχανία.

Να δουν το υψηλό τεχνολογικό έργο και τις απεριόριστες δυνατότητες που δεν εκμεταλλεύτηκαν ποτέ οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες διοικήσεις.

Να δουν ότι η αποστολή, οι δυνατότητες και το έργο που επιτελούμε δεν είναι συγκρίσιμο με καμιά ΔΕΚΟ, καμία υπηρεσία του Δημοσίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα η ιδιώτη.

Να δουν ότι η αποκρατικοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η μετοχοποίηση, η κοινοπραχτική λειτουργία ή η εξορθολογισμένη αναδιάρθρωση δεν προσφέρονται ούτε για δοκιμή.

Να δουν και θα κατανοήσουν πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα ότι η ΕΑΒ με ιδιώτη θα φρενάρει, θα μπλοκάρει, θα προσγειωθεί ανώμαλα, ενώ η είσοδος εργολάβων δεν λύνει τίποτα παρά μόνο χαντακώνει την προοπτική, το μέλλον μας και το μέλλον της εταιρείας.

Δεν πιστεύουμε ότι το Υπ. Εθν. Άμυνας άλλαξε προσανατολισμό και έχει τους πόρους να πληρώνει σε ξένους ιδιώτες και μεγάλους οίκους την συντήρηση και επισκευή όλων των πτητικών του μέσων.

Κύριοι,

Καλούμε στην Τανάγρα, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, υπουργούς, παρατάξεις και ΜΜΕ.

Θα σας αποδείξουμε στην πρώτη σας επίσκεψη εδώ, ότι το μοναδικό συμφέρον της πολιτείας και της Ελλάδας είναι η συνέχιση της λειτουργίας μας σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο.

Αλήθεια, υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει την αλλαγή του;

Μην μας συγχέεται με άλλες ΔΕΚΟ, άλλες υπηρεσίες, άλλους φορείς.

Κατανοούμε και συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους έλληνες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στον δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά έχουμε μια διαφοροποίηση.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ και το ΕΡΓΟ των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εκχωρούνται σε ιδιώτες.
Έτσι μας δίδαξαν, μας γαλούχησαν και μας καθοδήγησαν ΟΛΑ τα κόμματα της Βουλής εδώ και 33 χρόνια συνεχώς.
ΟΛΟΙ οι βουλευτές εδώ και 33 χρόνια συνεχώς.
ΟΛΑ τα ΜΜΕ εδώ και 33 χρόνια συνεχώς.

Αλήθεια, τώρα τι άλλαξε και το κόσμημα της Αμυντικής και βαριάς βιομηχανίας στην χώρα μας, η ΕΑΒ απομονώνεται, περιθωριοποιείται και απαξιώνεται;

ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥ ΕΡΓΟΥ;

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

Ο Χ Ι Σ Τ Η Ν Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Π Ο Ι Η Σ Η

Ο Χ Ι Σ Τ Ο Υ Σ Ε Ρ Γ Ο Λ Α Β Ο Υ Σ

Ν Α Ι Σ Τ Ι Σ Π Ρ Ο Σ Λ Η Ψ Ε Ι Σ

Για το Δ.Σ. του ΣΕΕΑΒ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010
iskra.gr

Read more...

ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ


Υπό εξέταση βρίσκεται, από τη ΔΕΗ, η μελέτη για τις δυνατότητες περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου και Αμυνταίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει την ολοκλήρωση των δοκιμών και μελετών για τις δυνατότητες εφαρμογής μεθόδων ξηρής αποθείωσης στις παραπάνω μονάδες, ενώ αξιολογεί και εναλλακτικές επιλογές για την παραγωγή ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας...
Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Παραγωγής της ΔΕΗ, Δημήτρης Μετικάνης, σε διημερίδα που διοργάνωσε στην Κοζάνη το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ «Η Ένωση». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θα αυξηθεί η ισχύς και η απόδοση των μονάδων με παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της διημερίδας, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, ο πρόεδρος της «Ενωσης», Κώστας Θεοχάρης, υπογράμμισε πως υπάρχουν στην περιοχή λιγνιτικά κοιτάσματα αρκετά για την τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα τα επόμενα πενήντα χρόνια. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι η κατασκευή νέων σύγχρονων μονάδων σε αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων σταθμών, ώστε με μικρότερες ποσότητες πρώτης ύλης να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός απόδοσης ενέργειας και να μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή των μονάδων Πτολεμαϊδα 5, Μελίτη 2, Αγίου Δημητρίου 6 και Αμυνταίου 3, την επίσπευση διάνοιξης των ορυχείων ΝΔ Πεδίου, Καρδιάς και Μαυροπηγής και την μετεγκατάσταση των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Σκόρδας, τόνισε ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ενεργειακού ζητήματος, προβλέπει την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων με νέες «καθαρές» σύγχρονες μονάδες, εφοδιασμένες με αντιρρυπαντική τεχνολογία, την κατασκευή αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.
Read more...

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ


Πέθανε χθες, λίγο μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδας, ο τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, σύζυγος της νυν πρόεδρου Κριστίνα Φερνάντες.

Ο Κίρσνερ τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Το Σεπτέμβριο είχε υποβληθεί σε αγγειοπλαστική επέμβαση, τη δεύτερη σε διάστημα επτά μηνών.

Την είδηση μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Ο Κίρσνερ μεταφέθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της πόλης Ελ Καλαφάτε, μετά από καρδιακό επεισόδιο, όπου τελικά κατέληξε.

Η πόλη βρίσκεται στην επαρχία της Σάντα Κρους, στην Παταγονία, όπου ο Κίρσνερ ήταν κυβερνήτης προτού εκλεγεί πρόεδρος της χώρας, το 2003.

Θεωρήθηκε «αρχιτέκτονας» της πολιτικής εξόδου της Αργεντινής από την οικονομική κατάρρευση του 2001.

«Σημαία» της προεδρίας του έγινε και η ανατροπή των Νόμων περί Αμνηστίας των στρατιωτικών για τις «εξαφανίσεις» χιλιάδων αντιφρονούντων στην περίοδο της δικτατορίας του 1976-1983.

Στις εκλογές του 2007 δεν ήταν υποψήφιος, αντίθετα έδωσε τη θέση του στη σύζυγό του Κριστίνα Φερνάντες (μέχρι τότε γερουσιαστής), η οποία εξελέγη πρόεδρος με συντριπτικό ποσοστό.

Ωστόσο, είχε παραμείνει στην ηγεσία των Περονιστών και θεωρείτο ο πιθανότερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2011.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2009 εξελέγη εκ νέου βουλευτής και το 2010 γενικός γραμματέας της UNASUR.
Read more...

ΔΝΤ: «Αλλάξτε τα όλα στις εφορίες»...



Συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής με διοικητικές αλλαγές και εντατικοποίηση των ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα που κατέχουν αδήλωτο πλούτο ζητάει με έγγραφό του προς την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα το «Βήμα», διαπιστώνεται ...
υστέρηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και υποδεικνύεται η άμεση ενεργοποίηση των 250 ελεγκτών του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ελεγχθούν –όπως επισημαίνεται- όσοι πολίτες κατέχουν πισίνες, σκάφη, μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολυτελή αυτοκίνητα.
Στις συστάσεις του Ταμείου περιλαμβάνεται και η ενδελεχής έρευνα όλων των καταγγελιών που υποβάλλουν οι πολίτες στις αρχές για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό. Ζητείται ακόμη η άμεση ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων και η επιτάχυνση των οικείων δικαστικών διαδικασιών, ενώ προτείνεται και η κατάρτιση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και η πειθαρχία τους.
Αν δεν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα που έχει τεθεί για το 2011.
Τις υποδείξεις του Ταμείου –που φέρουν ημερομηνία 26/10/2010- παρουσίασαν σε στελέχη της κυβέρνησης οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα και Στέφανι Εμπλε, οι οποίοι επεσήμαναν τις παρούσες αδυναμίες του συστήματος, όπως οι χρονοβόρες διαδικασίες επίλυσης των φορολογικών διαφορών στα δικαστήρια, αλλά και η ακαμψία του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που δεν επιτρέπει τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στις ΔΟΥ. Τέλος, επισημαίνεται ότι απαιτείται και η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με συγχωνεύσεις στο πρότυπο του Καλλικράτη.


Read more...

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη Σήμερα


Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη σχετίζεται με την ανάπτυξη και διεύρυνση των ευκαιριών της μίας περιοχής, στη προκειμένη της Περιφέρειας μας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στόχος δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μιας δυναμικής και ευημερούσας οικονομίας η οποία θα έχει ως θεμέλια τη γνώση, τη διάδοση της τεχνολογίας που θα οδηγήσουν στην μεγέθυνση του επιπέδου ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας μας.
Αρωγοί σε αυτοί τη προσπάθεια δε μπορεί παρά να είναι οι φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται προς τις παραπάνω κατευθύνσεις όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τ.Ε.Ι. Καβάλας που αποτελούν τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς πυλώνες ........................

οι οποίοι προωθούν από την μία τη γνώση και από την άλλη διαθέτουν τα εχέγγυα για τη δημιουργία νέων και ανταγωνιστικών τεχνολογιών.

Τα κυριότερα προβλήματα που πλήττουν τη περιφέρεια μας είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας και η αποβιομηχανοποίηση . Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δε μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθότι τα ίδια τα προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν σε διάστημα πολλών ετών. Για το λόγω αυτό τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν πρέπει να στηρίζονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και όχι σε μεμονωμένες προτάσεις. Σε αυτή τη προσπάθεια συνοδοιπόροι πρέπει να είναι οι πολίτες της Περιφέρειας μας που μόνο χάρις την εμπέδωση των προτάσεων μας και τη καλή διάθεση για την εφαρμογή τους μπορεί να αναπτυχθεί η δυναμική που θα ωθήσει σε ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης την όλη περιοχή.

Ο προγραμματισμός απαιτεί συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την αρωγή της Πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο. Για το λόγω αυτό προτείνω μία σειρά από ενέργειες οι οποίες μπορούν να αξιολογηθούν και αναλόγως να αποτελέσουν τη βάση για το γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η δημιουργία φορέων υποδοχής επενδυτών σε όλους τους Νομούς της περιφέρειας όπου η κάθε επιχείρηση, Μη Κυβερνητική Οργάνωση και άλλοι φορείς θα μπορούν να ενημερώνονται για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα σε κάθε χρονική περίοδο.

Την προβολή και προώθηση των αγαθών/προϊόντων που παράγονται στα όρια της Περιφέρειας μέσα από εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών ώστε να τυγχάνουν υψηλότερης αναγνωσιμότητας.

Τη δημιουργία σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. ή άλλο εκπαιδευτικό φορέα πρότυπων κέντρων βελτίωσης της ποιότητας του εργατικού δυναμικού με τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση.

Την ενίσχυση της καινοτομίας οι οποία μπορεί να προκύψει μέσα από την έρευνα που καλλιεργείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας ούτως ώστε τα αποτελέσματα των ερευνών να περνούν στη παραγωγική διαδικασία.
Την παροχή κινήτρων για την προώθηση των προτύπων πιστοποιητικών ποιότητας (ISO, HACCP, AGRO) ιδιαίτερα στα προϊόντα που πωλούνται σε χώρες του εξωτερικού, αγροτικά ή άλλα, ώστε να διασφαλιστεί υψηλότερο εισόδημα για τους παραγωγούς.

Την περιβαλλοντική αφύπνιση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών η οποία μπορεί να σηματοδοτηθεί είτε με τη παραγωγή ‘‘καθαρών’’ μορφών ενέργειας μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές, όσο και από την εκμετάλλευση των αστικών και αγροτικών απορριμμάτων ώστε να επιτευχθεί αφενός ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων αφετέρου να δημιουργηθούν με τη βοήθεια της περιφέρειας οι επενδυτικοί φορείς που θα αναλάβουν την υλοποίηση αυτών των ενεργειών και θα έχουν ως αντίκτυπο τη γέννηση νέων θέσεων εργασίας.

Τη προώθηση του τουριστικού προϊόντος αναλόγως με τις απαιτήσεις της κάθε περιοχής. Ζητούμενο είναι η στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει κατασκευή διαφορετικού τύπου μονάδων η οποίες θα εκμεταλλεύονται τα κατά τόπους χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τον αγροτοτουρισμό, τον οικολογικό, θρησκευτικό, ιαματικό, πολιτισμικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας, τον εκθεσιακό, συνεδριακό τουρισμό.

Ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παραπάνω είναι η συσπείρωση, από τη μία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και από την άλλη των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια. Η Περιφέρεια καλείται από την πλευρά της να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι κάτοικοι της για να επιτύχουν το κοινό στόχο: τον ανασχηματισμό μιας ισχυρής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις βρισκόμενη στο προσκήνιο εκμεταλλευόμενη πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, όπως τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, το φυσικό περιβάλλον, την άμεση σύνδεση της με τις γειτονικές χώρες και πάνω απ’όλα τους ανθρώπους της..

Σταύρος Βαβίας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Read more...

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΡΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


Τον κίνδυνο της αύξησης του κόστους δανεισμού επισημαίνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μία ημέρα μετά τη συμφωνία των 27 Ε.Ε. για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού. Το σχέδιο, που υιοθετήθηκε ύστερα από τις πιέσεις Γερμανίας και Γαλλίας, προβλέπει τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό διάσωσης, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο κ. Τρισέ, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων...
Αν σταλεί στους επενδυτές το μήνυμα ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, ενδέχεται να μετακυλίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα –όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, που προσπαθούν να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών- θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο να αντλήσουν κεφάλαια. Άμεση ήταν η αντίδραση του γάλλου προέδρου στις ενστάσεις Τρισέ. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ «δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχηγοί των κρατών». «Δεν μπορεί να λέει ότι δεν συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα αυτής της απόφασης», είπε ο Ν. Σαρκοζί. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα καγκελάριος, αναγνώρισε ότι ο Τρισέ «φροντίζει να φέρει ηρεμία στις αγορές, αλλά εμείς φροντίζουμε ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε το θεμιτό αίτημα των πολιτών μας να μην επωμίζονται το κόστος (του μηχανισμού στήριξης)».

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...








Read more...

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΞΠΡΕΣ!


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εκλογές το συντοµότερο δυνατό θα προκηρύξει ο Γιώργος Παπανδρέου, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί καθαρά στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές θα πραγµατοποιηθούν στις 5 ή τις 12 Δεκεµβρίου, αν φυσικά συντρέξουν οι...
προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν. Μάλιστα, κυκλοφορούν και σενάρια µε βάση τα οποία η κυβέρνηση θα µπορούσε να αναβάλει τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προχωρήσει στην κήρυξη «δίδυµων» εκλογών για τις 12 Δεκεµβρίου. Δεδοµένου ότι η ηµεροµηνία των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ορίζεται διά νόµου, αρκεί µια απλή τροπολογία για τη µετάθεσή τους. Στην περίπτωση αυτή θα αποτρεπόταν η πρόσθετη αναστάτωση που θα προκαλούσε µια τρίτη εκλογική αναµέτρηση µέσα σε διάστηµα ενός µήνα. Οπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του την περασµένη Τετάρτη, οι πρόωρες εκλογές «είναι µονόδροµος» από τη στιγµή που οι κάλπες της 7ης Νοεµβρίου θα καταγράψουν αποδοκιµασία των υποψηφίων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφέρειες. Καταγράφουν άνοδο. Αν και οι δηµοσκοπήσεις που έγιναν µετά τη Δευτέρα, οπότε και ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε το δίληµµα των εκλογών της επόµενης Κυριακής, καταγράφουν µία σαφή άνοδο της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε σηµαντικά και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου µεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δηµοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίµου επιµένουν ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν µπλοφάρει αλλά είναι αποφασισµένος να πάει σε εκλογές, για να λήξει η οµηρεία του ίδιου και της κυβέρνησης». Αποφασισµένος. Σύµφωνα µάλιστα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου εµφανίζεται τόσο αποφασισµένος, που είναι πιο πιθανό να προκηρυχθούν εκλογές για τον επόµενο µήνα, παρά αυτές να αποφευχθούν. Η ιδέα των πρόωρων εκλογών ωρίµασε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγµή που διαφάνηκε αρχικά η απώλεια της µεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, και στη συνέχεια η διαπίστωση ότι στον β’ γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε να βρεθεί µπροστά σε µετωπικά σχήµατα, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσµα την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων. Πρωτοβουλία. Σε µια συνεδρίαση της Οµάδας Στρατηγικού Σχεδιασµού την περασµένη εβδοµάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να υπάρξει διόρθωση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί στην ψήφο της 7ης Νοέµβριου πλην όλων των άλλων και χαρακτήρας «ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ πως σύρεται στην ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας που έθεσε εξ αρχής θέµα αντιµνηµονιακής ψήφου στις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει το βήµα και να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η απόφαση ήταν συγκεκριµένα, να δώσει ο Γ. Παπανδρέου συνέντευξη (απορρίφθηκε πρόταση για το Ζάππειο και κατέληξαν στη διακαναλική) και αφού προηγηθεί µια διαρροή ότι «παίζει θέµα πρόωρων εκλογών», στο πλαίσιό της ο Πρωθυπουργός να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως αποτέλεσµα ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσµατος στις εκλογές του Νοεµβρίου. Απόλυτα βέβαιος. Οι κριτικές που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός για την απόφασή του από το σύνολο σχεδόν του Τύπου, δεν πτόησαν το Μαξίµου. Ολες οι πληροφορίες, από συνοµιλητές του Πρωθυπουργού, αλλά και συνεργάτες του, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ίδιος είναι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της κίνησής του και για το αποτέλεσµα που αυτή θα έχει. Θεωρεί ότι µε την κίνηση αυτή και µε δεδοµένη την κατάσταση που απεικονίζουν οι δηµοσκοπήσεις για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δηµοκρατία, η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία είναι εξασφαλισµένες. Κυρίως όµως πιστεύει ότι η πολιτική απόφαση στην οποία έχει καταλήξει, θα απαλλάξει τη χώρα από περιπέτειες καθώς θα δώσει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να διαχειριστεί µε λυµένα χέρια τις κρίσιµες από κάθε άποψη αποφάσεις που πρέπει να λάβει, µε δεδοµένες τις πιέσεις της τρόικας για νέα µέτρα έπειτα από την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείµµατος. «Οχι στην οµηρεία». «Δεν µπορούµε να πάµε σε διαπραγµατεύσεις µε δεµένα χέρια. Δεν µπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας σε αυτή την κρίσιµη φάση, µια κυβέρνηση υπό την οµηρεία της αντιπολίτευσης. Οι πολιτικές που ακολουθούµε, είναι πολιτικές για τη διάσωση της χώρας. Πώς µπορούµε να συνεχίσουµε αυτή την προσπάθεια, όταν υπάρχει µια αντιπολίτευση που όχι µόνο αµφισβητεί την προσπάθεια, αλλά και την υπονοµεύει ευθέως», φέρεται να είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, επεξηγώντας την επιµονή του στο στοίχηµα που έχει θέσει. Το µπόνους. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν σχετικά ότι µε τις 8 µονάδες διαφορά που εµφανίζεται να έχει σήµερα το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δηµοκρατίας, ο εκλογικός «νόµος Παυλόπουλου» (χαρίζει 50 έδρες µπόνους στο πρώτο κόµµα), µε τον οποίο θα πραγµατοποιηθούν οι εκλογές, θα δώσει και πάλι µια άνετη πλειοψηφία στο κυβερνών κόµµα, έστω και αν αυτή είναι ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε την πλειοψηφία που σήµερα διαθέτει. Επισήµαιναν ακόµη ότι µια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον επόµενο µήνα θα µπορούσε να επιτείνει τα εσωκοµµατικά προβλήµατα της Νέας Δηµοκρατίας, καθώς λογικά, ο πρόεδρος του κόµµατος Αντ. Σαµαράς δεν θα άφηνε να χαθεί η ευκαιρία για να εκκαθαρίσει το κόµµα από βουλευτές που δεν πρόσκεινται σ’ αυτόν, αλλά λ.χ στην Ντόρα Μπακογιάννη. Με λίστα. Υπενθυµίζεται σχετικά ότι αν πραγµατοποιηθούν πρόωρα εκλογές το διάστηµα ώς τον Μάρτιο του 2011 οπότε και συµπληρώνεται το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι εκλογές αυτές θα πραγµατοποιηθούν µε λίστα και όχι µε σταυρό προτίµησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόµος.
Read more...

Η Νεοχωρούδα ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ με την Χριστίνα Αλίρη

neoxorouda29_1Μήνυμα ελπίδας και αλλαγής μετέφερε χθες βράδυ η Χριστίνα Αλίρη στους κατοίκους της Νεοχωρούδας, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», για τον νέο καλλικρατικό δήμο Ωραιοκάστρου.

«Το σύνθημά μας «γυρίζουμε σελίδα», δεν είναι ένα πυροτέχνημα, είναι στάση, θέση και πίστη», τόνισε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», στην ομιλία της στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Νεοχωρούδας. Και συνέχισε: «Η μάχη που δίνουμε σε αυτές τις εκλογές είναι σπουδαία, καθώς σε αυτές θα κριθεί το αύριο του νέου δήμου μας, μία μάχη για το δίκαιο και το σωστό, με «όπλα» τις ιδέες, τους ανθρώπους και το πρόγραμμά μας».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», η κα Αλίρη τόνισε, ότι είναι το μόνο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες του τόπου, με προτάσεις συγκροτημένες για την επίλυση των προβλημάτων, που χρονίζουν. Προβλήματα καυτά, καθημερινά, στα οποία επί οκτώ χρόνια οι συνυποψήφιοι δήμαρχοι δεν έδωσαν λύσεις, παρ΄ όλο που είχαν και χρόνο και χρήμα.

Η κα Αλίρη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Δημήτρη Σαραμάντο, και την τελευταία «συγκλονιστική» έκδοση του Δήμου Καλλιθέας, η οποία βρίθει από ψευδή στοιχεία, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η εικόνα του δημάρχου, ο οποίος ήδη έχει καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 15 μηνών, για κακοδιοίκηση.

«Στάθηκαν ανάξιοι διαχειριστές και απέτυχαν παταγωδώς, κληροδοτώντας υπέρογκα χρέη», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Χριστίνα Αλίρη, αναφερόμενη στους απερχόμενους δημάρχους του Ωραιοκάστρου, της Μυγδονίας και της Καλλιθέας, ενώ κάλεσε όλους να μην εφησυχάζουν, ξεπερνώντας τον παλαιοκομματισμό, τον παραγοντισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το πρόσωπο του νέου δήμου και θα το πράξουμε μαζί. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μας δικαιώσει», κατέληξε η κα Αλίρη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους δημότες.

Την κατευόδωσαν όλοι με ευχές για επιτυχία της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» και να αποδειχτεί η ίδια μία άξια δήμαρχος, θέτοντας την απαρχή μιας καλύτερης ζωής για όλους.

neoxorouda29_2 neoxorouda29_3 neoxorouda29_4

neoxorouda29_5 neoxorouda29_6


Read more...

«Δεν υπάρχουν λεφτά!»

«Κουτσουρεμένος» ο προϋπολογισμός του 2011


http://img.protothema.gr/
Η λέξη «οργάνωση» κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με 30 διοικητές μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Για περισσότερες από τρεις ώρες, ο κ. Λοβέρδος ρωτούσε έναν - έναν τους διοικητές για τα πεπραγμένα τους και τους τόνιζε συνεχώς: «Να μαζευτούμε, δεν υπάρχουν λεφτά». Από την πλευρά τους, οι διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής, αλλά και αρκετών πανεπιστημιακών, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους, όταν ενημερώθηκαν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να είναι ίδιος με αυτόν του 2010.

Οι διοικητές ζήτησαν 3,5 δισ. ευρώ για το 2011, για να πάρουν την απάντηση ότι θα πρέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους να είναι ίδιος ή χαμηλότερος με αυτόν του 2010, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ.

Ήδη, ο υπουργός Υγείας τούς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρονιά που διανύουμε, λέγοντάς τους ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. και ήδη φαίνεται ότι υπάρχει μια υπέρβαση του ορίου αυτού κατά 300 εκατ. ευρώ.

«Κάντε ό,τι μπορείτε, ώστε να γίνει η οικονομία που πρέπει» τόνισε ο κ. Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων, από τους οποίους ζήτησε ξεχωριστά να του απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

- Αν έχουν αρχίσει ήδη να εισπράττουν το εισιτήριο των τριών ευρώ στα νοσοκομεία τους.
- Τι γίνεται με το λεγόμενο «ιατρικό τουρισμό», μετά τις καταγγελίες για το νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου πούλμαν με αλλοδαπούς επισκέπτονταν το νοσοκομείο και οι ασθενείς έκαναν εξετάσεις, καθώς χαρακτηρίζονταν έκτακτα περιστατικά. Τους ρώτησε αν το ίδιο έχει συμβεί και στα δικά τους νοσοκομεία.
- Αν οι γιατροί στα νοσοκομεία που διοικούν έχουν αρχίσει ήδη να προτιμούν τα γεννόσημα φάρμακα, καθώς ο στόχος είναι να συνταγογραφούν σε ποσοστό 30% τουλάχιστον τα φάρμακα αυτά, τα οποία είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα.
- Τι κάνουν, προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες, ώστε να πληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο οι προμηθευτές, λέγοντας τους ότι, από το 2011, «θα πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε σε πραγματικό χρόνο τα χρέη μας».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε στους διοικητές ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται μία φορά το μήνα, προκείμενου να συζητείται η πρόοδος που έχει γίνει στο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων.

Read more...

7 ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
«Μετεξεταστέο» έμεινε το οικονομικό επιτελείο στο... τεστ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου, ολοκληρώνοντας μέσα στην εβδομάδα τις επαφές του με γενικούς γραμματείς και διευθυντικά...
στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συνέταξε σημείωμα στο οποίο δίνονται επτά... εντολές για το κυνήγι των φοροφυγάδων, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων.Ετσι, ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβουν δράση οι πέντε ομάδες κρούσης για τη φοροδιαφυγή, στις οποίες πλέον θα μετέχουν και στελέχη του ΔΝΤ, να γίνουν εξαντλητικοί έλεγχοι για τον ΦΠΑ και τα εικονικά τιμολόγια, να ψηφιστεί δημοσιοϋπαλληλικός νόμος για τις φορολογικές υπηρεσίες με στόχο ένα πιο ευέλικτο σύστημα διορισμών και προαγωγών, να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων η δομή των εφοριών το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Επίσης συστήνουν άρση των νομικών εμποδίων που βάζουν προσκόμματα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, δημιουργία εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων και θέσπιση διαδικασίας-εξπρές -το πολύ 90 ημερών- για τη διοικητική προσφυγή στη γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ διαπίστωσαν πως: Το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής «δεν θα οδηγήσει στα προσδοκώμενα έσοδα εντός του 2011, αν δεν αρθούν τα εμπόδια που ανακόπτουν τις εισπράξεις». Οι κίνδυνοι που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του Σεπτεμβρίου παραμένουν. «Κάποια βήματα έγιναν αλλά απαιτούνται πολλά περισσότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως πλέον με τους νέους διευθυντές στις θέσεις τους οι εφορίες έχουν αναπτύξει... ταχύτητα και αναφέρουν ως παράδειγμα τα έσοδα από ΦΠΑ που μετά τη σημαντική υποχώρηση στο πρώτο εξάμηνο, στη συνέχεια ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία. Ετσι, καλύφθηκαν οι αρχικές απώλειες και στο 9μηνο έφθασαν τα 8,75 δισ. ευρώ, όσες ακριβώς ήταν οι εισπράξεις και στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος το ΔΝΤ συστήνει: 1 Επιτάχυνση υλοποίησης των σχεδίων δράσης για τις πέντε ομάδες κρούσης κατά της φοροδιαφυγής με το σκεπτικό ότι «υστερούν έναντι του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί». Τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των φορολογουμένων, των ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν, των πόρων που θα διατεθούν και των στόχων απόδοσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στις πέντε ομάδες θα συμμετάσχουν και στελέχη του ΔΝΤ καθώς θεωρείται πως από την απόδοσή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των φορολογικών εσόδων εντός του 2011. 2 Πραγματοποίηση εξαντλητικών ελέγχων για τον ΦΠΑ και τα εικονικά τιμολόγια με στόχο να αυξηθούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ, αλλά και να επέλθει μεγαλύτερος βαθμός συμμόρφωσης ως προς τον φόρο εισοδήματος μέσα στον επόμενο χρόνο. 3 Κατάρτιση ειδικού δημοσιοϋπαλληλικού νόμου για τις φορολογικές υπηρεσίες έως το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Οπως τονίζεται στο σημείωμα του ΔΝΤ, με τον νόμο αυτό θα πρέπει να καθιερώνεται μία πιο ευέλικτη διαδικασία διορισμών και προαγωγών ώστε να αναδεικνύονται οι πιο αποδοτικοί υπάλληλοι με βάση την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια. Επιπλέον, ο νόμος πρέπει να εστιάζει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου της αποδοτικότητας των εφοριακών και των τελωνειακών υπαλλήλων και στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων κατά της διαφθοράς. 4 Εκλογίκευση της δομής των ΔΟΥ. Το επιτελικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Μεταξύ των άλλων προτείνεται η καθιέρωση σύγχρονων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η εκ βάθρων ανασυγκρότηση των φορολογικών ελέγχων και η θέσπιση ειδικής υπηρεσίας για τους φορολογουμένους με υψηλά εισοδήματα (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις). 5 Αμεση ανάγκη για την άρση των εμποδίων νομικής φύσεως που βάζουν εμπόδια στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. 6 Θέσπιση μίας ταχύρρυθμης, το πολύ 90 ημέρες, διαδικασίας διοικητικής προσφυγής στη γενική γραμματεία φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων προκειμένου να βελτιωθεί η διοικητική διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών. Με τον τρόπο αυτό δεν θα... χρονίζουν οι αποφάσεις για τα πρόστιμα. 7 Δημιουργία εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων ή εναλλακτικά διορισμός ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων ώστε να ασχολούνται αποκλειστικά με φορολογικές υποθέσεις. Ευρω - κόσκινο για τα Greek Statistics Η Eurostat θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα μεγέθη για τα ελλείμματα και το χρέος των ετών 2006 - 2009, έως τις 15 Νοεμβρίου Φύλλο και φτερό κάνουν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία οι εμπειρογνώμονες της Eurostat εν όψει της ανοδικής αναθεώρησης ελλείμματος - χρέους για το 2009. Μάλιστα για να έχουν εικόνα από πρώτο χέρι για τα «greek statistics» πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επιτόπιους ελέγχους σε όλα τα υπουργεία, τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και τα νοσοκομεία. Τους συνοδεύουν στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι έλεγχοί τους θα ολοκληρωθούν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, καθώς στις 15 του ερχόμενου μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη η... ετυμηγορία της Eurostat για το εύρος της αναθεώρησης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της σχετικά με τη στατιστική επεξεργασία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας της προέλευσης των στατιστικών δεδομένων, από δημόσιους λογαριασμούς, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή». Και αυτό γιατί απεύχονται το ενδεχόμενο να βρουν στο μέλλον νέες «μαύρες τρύπες», κυρίως στους λογαριασμούς φορέων της γενικής κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ενδεχόμενη αρνητική έκπληξη από τους ΟΤΑ, καθώς δεν υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία. Βέβαια, όπως διαβεβαιώνουν οι ελληνικές αρχές, τα μεγέθη για τα ελλείμματά τους γίνονται με εκτιμήσεις που ακολουθούν το μοντέλο μεθοδολογίας της Eurostat. Ετσι, με δεδομένο ότι τα στοιχεία σε ταμειακή βάση μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και παρωχημένα, οι υποχρεώσεις τους υπολογίζονται σε δημοσιονομική βάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τακτική αυτή της Eurostat έχει προκαλέσει δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών, με το σκεπτικό πως οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, να είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα και να ανακοινώνονται και για την Ελλάδα τα στοιχεία στις 22 Οκτωβρίου χωρίς... αστερίσκους. Πλέον στόχος του υπουργείου και της ΕΛΣΤΑΤ είναι να διασφαλιστεί πως αυτή είναι η τελευταία ανοδική αναθεώρηση τέτοιου εύρους και ότι από εδώ και εμπρός οι όποιες αστοχίες στον υπολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών θα περιορίζονται στα όρια του στατιστικού λάθους, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η Τρόικα Πιο αναλυτικά, μετά το πέρας των εξονυχιστικών ελέγχων, η Eurostat θα προβεί στην ανακοίνωση των αναθεωρημένων μεγεθών για τα ελλείμματα και το χρέος των ετών 2006 - 2009, το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου. Πιθανότατα η ανακοίνωσή τους θα συμπέσει με την άφιξη στην Αθήνα των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα εξετάσουν αν εφαρμόζεται πιστά το μνημόνιο, ώστε να εγκρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου του μηχανισμού στήριξης. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τότε τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα αντλήσει 9 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, το έλλειμμα του 2009 διαμορφώνεται στα επίπεδα του 15,4% του ΑΕΠ ή και λίγο υψηλότερα και το χρέος στο 127,6%. Αλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πως θα ξεπεράσει το 15%. Σε απόλυτους αριθμούς, η ανοδική αναθεώρηση υπολογίζεται σε 3,7 δισ. ευρώ μεγαλύτερο έλλειμμα και 28,8 δισ. ευρώ υψηλότερο χρέος. Το ζητούμενο για την τρόικα είναι να οριστικοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία του 2009 και να υπολογιστεί με ακρίβεια η επίπτωση της αναθεώρησης στο 2010, ώστε να καταρτισθεί σε αξιόπιστη βάση ο προϋπολογισμός του 2011... Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι για φέτος η αρνητική επίδραση στο έλλειμμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,5% και 0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με τον στόχο για αποκλιμάκωσή του στο 7,8% του ΑΕΠ.

Read more...

ΤΟ OPENGOV ΔΙΧΑΖΕΙ (ΞΑΝΑ) ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Νέο γύρο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης προκαλεί η προσπάθεια αναμόρφωσης του opengov που ανακοίνωσε ήδη ο κ. Γ. Παπανδρέου και προετοιμάζουν με μυστικότητα οι επιτελείς του. Κάποιοι υπουργοί που δεν είδαν από την αρχή με καλό μάτι το εγχείρημα της ανοιχτής...
διακυβέρνησης, με την οποία ορίζονται οι στενοί τους συνεργάτες, όπως οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και οι επικεφαλής των φορέων που εποπτεύουν, εξεγέρθηκαν όταν άκουσαν τη Δεύτερα τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το opengov θα αλλάξει, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε κάθε θέση ευθύνης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Αρκετά δεν τις πληρώσαμε αυτές τις καινοτομίες; Πρέπει να τις ξαναπληρώσουμε επιμένοντας σε θεσμούς που απέτυχαν;» αναρωτιούνται οι υπουργοί, που θυμίζουν τα ευτράπελα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής του νέου νόμου, με πιο χαρακτηριστικό την επιλογή του κ. Ρ. Σπυρόπουλου στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και στη συνέχεια στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, παρακάμπτοντας όλες τις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχαν πραγματοποιηθεί ως τότε. Από την άλλη πλευρά, μια μερίδα υπουργών επιμένει ότι ο θεσμός απέδωσε και κατοχυρώθηκε ως διαφανής διαδικασία επιλογής πολιτικού προσωπικού, παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κυρίως το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του, λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων που υπήρχαν για την κάλυψη των κενών θέσεων. Για να μην παρατηρηθούν τα ίδια προβλήματα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο έχει αναλάβει να διατυπώσει προτάσεις στον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση του συστήματος, επιχειρώντας ένα «λίφτινγκ» στην ανοιχτή διακυβέρνηση που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Ι. Ραγκούσης θα προωθήσει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα κατοχυρώνεται και νομοθετικά το opengov έτσι ώστε να θεσπιστεί και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του για το μέλλον. Οπως παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές, η αναμόρφωση του opengov και η καθιέρωσή του ως μοναδικού μέσου διορισμού σε θέσεις ευθύνης έπειτα από διαφανή αξιολόγηση είναι και ο μοναδικός τρόπος για να εξουδετερωθεί και η πικρία ή η οργή που ένιωσαν εκατοντάδες στελέχη και ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία να υποβάλουν υποψηφιότητα, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι διορίστηκαν «όσοι είχαν φίλο υπουργό». Μάλιστα έχει ήδη προταθεί στον Πρωθυπουργό να θεσπιστεί με τις νέες διατάξεις ότι θα τίθενται υποχρεωτικά υπό αξιολόγηση ανά δωδεκάμηνο ή ανά δεκαοκτάμηνο και οι ήδη υπηρετούντες γενικοί γραμματείς ή επικεφαλής κρατικών φορέων. Δεν είναι όμως βέβαιον ότι η διάταξη αυτή θα παραμείνει ως το τέλος, καθώς ήδη διαμαρτύρονται υπουργοί που δεν θέλουν να εμφανίζονται οι γενικοί τους γραμματείς ότι τελούν υπό προθεσμία.
Read more...

ΦΟΡΟΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Είστε πίσω από το χρονοδιάγραμμα» προειδοποιεί το ΔΝΤ την κυβέρνηση, και μάλιστα αυτή τη φορά εγγράφως. Και ζητεί πρωτίστως να πιάσουν αμέσως δουλειά οι 250 «ράμπο» του ΣΔΟΕ (όπως ανακοινώθηκε το καλοκαίρι) και να ελέγξουν καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, δηλαδή...
όλους τους πολίτες που κατέχουν πισίνες, σκάφη, μεγάλη ακίνητη περιουσία, πολυτελή αυτοκίνητα και στις φορολογικές δηλώσεις τους εμφανίζονται... φτωχοί. Το ΔΝΤ επιπλέον ζητεί «να καταστεί δυνατή» η αυτόματη βεβαίωση φόρου εφόσον ο φορολογούμενος παραλείπει να υποβάλει δηλώσεις, η πλήρης αξιοποίηση εμμέσων μεθόδων ελέγχου του πραγματικού πλούτου έναντι του δηλωμένου εισοδήματος αλλά και όλων των καταγγελιών των πολιτών για φοροδιαφυγή και για παράνομο πλουτισμό συμπολιτών τους. Με δυο λόγια, το ΔΝΤ παροτρύνει την κυβέρνηση να αρχίσει να συγκεντρώνει αμέσως λεφτά και να δημιουργήσει μηχανισμούς για τη συμμόρφωση των πολιτών να υποβάλλουν δηλώσεις. «Εδώ και τώρα», και συγκεκριμένα πριν από το τέλος του έτους, ζητεί την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, άρση των εμποδίων που θέτει η Δικαιοσύνη στις φορολογικές εκκρεμότητες και καλύτερη λειτουργία στους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου, που σημαίνει ειδικά φροντιστήρια στους ελεγκτές για να έχουν καλύτερη απόδοση και πειθαρχία στην είσπραξη φόρων. Το ΔΝΤ ωστόσο προειδοποιεί ότι αν αποτύχει αυτό το σχέδιο τότε χάνεται ο στόχος του 2011: «Πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη άρση όλων των εμποδίων που ανακόπτουν την είσπραξη φόρων, ώστε να διασφαλιστείτο σωστό αποτέλεσμα στα έσοδα του 2011» σημειώνουν. Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2010 και αφορά μόνο τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής. Την ίδια ημέρα τα δύο βασικά στελέχη του νεοϊδρυθέντος γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο Ολλανδός κ. Μπομπ Τράα και η Γερμανίδα κυρία Στέφανι Εμπλε, προχώρησαν σε αναλυτική παρουσίαση του εγγράφου σε μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει. «Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής δεν θα οδηγήσει στα προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα του 2011 αν δεν αρθούν τα εμπόδια που ανακόπτουν τις εισπράξεις» σημειώνεται στις πρώτες σελίδες του εγγράφου και αναλύονται ποια είναι αυτά τα εμπόδια στην είσπραξη φόρων, όπως τα βλέπει το ΔΝΤ: * Οι αδύναμες διοικητικές διαδικασίες για τις φορολογικές προσφυγές. * Οι χρονίζουσες δικαστικές διαδικασίες εκδίκασης προσφυγών. * Οι αγκυλώσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στις φορολογικές υπηρεσίες. Για να αρθούν αυτά τα «εμπόδια», ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει επειγόντως τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας επίλυσης φορολογικών διαφορών» και τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής διαδικασίας για εκδίκαση όλων των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων. Ε ιδικότερα στον τομέα της φοροδιαφυγής, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι «κάποια βήματα έγιναν, αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα» και διαπιστώνει ότι τα πέντε σχέδια δράσης κατά της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών «υστερούν έναντι του χρονοδιαγράμματος και πρέπει να επιταχυνθούν» . Ζητεί μεταξύ άλλων την άρση των νομικών εμποδίων «που ανακόπτουν τις εισπράξεις» το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου και προτείνει την εντατικοποίηση των ενεργειών για την αναγκαστική είσπραξη, χωρίς όμως να εξειδικεύει πώς θα γίνει αυτό. Αν δεν συμβούν όμως τα παραπάνω, τίθεται εν αμφιβόλω, σύμφωνα πάντοτε με τους δανειστές μας, «το σωστό αποτέλεσμα στα έσοδα του 2011». Η διαπιστωμένη υστέρηση στα έσοδα είναι, όπως φαίνεται, η ουσία του προβλήματος. Με δεδομένη την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβαρύνει με νέα φορολογικά βάρη μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την ύφεση το 2011, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η αναμόρφωση του προβληματικού φορολογικού μηχανισμού δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για να τονωθούν τα έσοδα τη χρονιά που έρχεται. Στην κατεύθυνση αυτή το ΔΝΤ ζητεί από την κυβέρνηση τα... πάντα, και μάλιστα «εδώ και τώρα»: Στις... εντολές που περιλαμβάνει το έγγραφο ξεχωρίζουν η «θέσπιση εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων», για τα οποία ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας «ως το τέλος Δεκεμβρίου 2010 και υλοποίηση ως το τέλος Μαρτίου 2011». Ειδικότερα όσον αφορά τα Ειδικά Φορολογικά Δικαστήρια το ΔΝΤ προφέρει και εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, να διορίσει, δηλαδή, «επαρκή αριθμό ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων, ώστε να επιλαμβάνονται αποκλειστικώς φορολογικών υποθέσεων» . Νέος νόμος για τη διαφθορά και τις προαγωγές των εφοριακών Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει αισθητά (αμέσως μετά τις εκλογές) τον αριθμό των Εφοριών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα (ΑΠΕ) Α νάμεσα στα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η θέσπιση «εδώ και τώρα» ειδικού νόμου για τους υπαλλήλους των Εφοριών. Αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2010 «και να διασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του ως το τέλος Μαρτίου 2011». Δεν είναι μόνον ότι ζητεί ειδικό νόμο, αλλά προτείνει και τι πρέπει να περιλαμβάνει ο νόμος αυτός: * Σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αποδοτικότητας που αρχικά θα στοχεύει στα διευθυντικά κλιμάκια ώστε να προαχθεί η πλήρης υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων της φορολογικής διοίκησης. * Αποτελεσματική πολιτική κατά της διαφθοράς για να παταχθούν δυναμικά τα παραπτώματα περί την υπηρεσία. * Πιο ευέλικτη διαδικασία διορισμών ώστε να διορίζονται/προάγονται οι αποδοτικοί υπάλληλοι- με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας. Στο «φορομνημόνιο», όπως το λένε με χιούμορ οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται και ένα σχέδιο για τη «διευκόλυνση του σχεδίου κατά τη φοροδιαφυγής» , το οποίο προβλέπει ανάμεσα στα άλλα και αλλαγή νομικού πλαισίου για τη φορολογική διοίκηση και για τις «απαιτήσεις πληροφορικής» , όπως τις χαρακτηρίζουν. Πρόκειται, όπως εξήγησαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για θέσπιση μόνιμων διαύλων για τις καταγγελίες των πολιτών έναντι των φοροφυγάδων, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες εξηγήσεις. Τέλος, προβλέπεται και ένα είδος «Καλλικράτη» στις Εφορίες. Παρ΄ ότι το σχέδιο αυτό δεν αναφέρεται στο έγγραφο, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει αισθητά (αμέσως μετά τις εκλογές) τον αριθμό των Εφοριών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Από περίπου 300 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν 220, με συνέπεια σε αυτήν την περίπτωση τη μετάταξη υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Read more...