Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη Σήμερα


Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη σχετίζεται με την ανάπτυξη και διεύρυνση των ευκαιριών της μίας περιοχής, στη προκειμένη της Περιφέρειας μας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στόχος δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μιας δυναμικής και ευημερούσας οικονομίας η οποία θα έχει ως θεμέλια τη γνώση, τη διάδοση της τεχνολογίας που θα οδηγήσουν στην μεγέθυνση του επιπέδου ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας μας.
Αρωγοί σε αυτοί τη προσπάθεια δε μπορεί παρά να είναι οι φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται προς τις παραπάνω κατευθύνσεις όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τ.Ε.Ι. Καβάλας που αποτελούν τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς πυλώνες ........................

οι οποίοι προωθούν από την μία τη γνώση και από την άλλη διαθέτουν τα εχέγγυα για τη δημιουργία νέων και ανταγωνιστικών τεχνολογιών.

Τα κυριότερα προβλήματα που πλήττουν τη περιφέρεια μας είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας και η αποβιομηχανοποίηση . Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δε μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθότι τα ίδια τα προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν σε διάστημα πολλών ετών. Για το λόγω αυτό τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν πρέπει να στηρίζονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και όχι σε μεμονωμένες προτάσεις. Σε αυτή τη προσπάθεια συνοδοιπόροι πρέπει να είναι οι πολίτες της Περιφέρειας μας που μόνο χάρις την εμπέδωση των προτάσεων μας και τη καλή διάθεση για την εφαρμογή τους μπορεί να αναπτυχθεί η δυναμική που θα ωθήσει σε ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης την όλη περιοχή.

Ο προγραμματισμός απαιτεί συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την αρωγή της Πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο. Για το λόγω αυτό προτείνω μία σειρά από ενέργειες οι οποίες μπορούν να αξιολογηθούν και αναλόγως να αποτελέσουν τη βάση για το γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η δημιουργία φορέων υποδοχής επενδυτών σε όλους τους Νομούς της περιφέρειας όπου η κάθε επιχείρηση, Μη Κυβερνητική Οργάνωση και άλλοι φορείς θα μπορούν να ενημερώνονται για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα σε κάθε χρονική περίοδο.

Την προβολή και προώθηση των αγαθών/προϊόντων που παράγονται στα όρια της Περιφέρειας μέσα από εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών ώστε να τυγχάνουν υψηλότερης αναγνωσιμότητας.

Τη δημιουργία σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. ή άλλο εκπαιδευτικό φορέα πρότυπων κέντρων βελτίωσης της ποιότητας του εργατικού δυναμικού με τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση.

Την ενίσχυση της καινοτομίας οι οποία μπορεί να προκύψει μέσα από την έρευνα που καλλιεργείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας ούτως ώστε τα αποτελέσματα των ερευνών να περνούν στη παραγωγική διαδικασία.
Την παροχή κινήτρων για την προώθηση των προτύπων πιστοποιητικών ποιότητας (ISO, HACCP, AGRO) ιδιαίτερα στα προϊόντα που πωλούνται σε χώρες του εξωτερικού, αγροτικά ή άλλα, ώστε να διασφαλιστεί υψηλότερο εισόδημα για τους παραγωγούς.

Την περιβαλλοντική αφύπνιση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών η οποία μπορεί να σηματοδοτηθεί είτε με τη παραγωγή ‘‘καθαρών’’ μορφών ενέργειας μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές, όσο και από την εκμετάλλευση των αστικών και αγροτικών απορριμμάτων ώστε να επιτευχθεί αφενός ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων αφετέρου να δημιουργηθούν με τη βοήθεια της περιφέρειας οι επενδυτικοί φορείς που θα αναλάβουν την υλοποίηση αυτών των ενεργειών και θα έχουν ως αντίκτυπο τη γέννηση νέων θέσεων εργασίας.

Τη προώθηση του τουριστικού προϊόντος αναλόγως με τις απαιτήσεις της κάθε περιοχής. Ζητούμενο είναι η στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει κατασκευή διαφορετικού τύπου μονάδων η οποίες θα εκμεταλλεύονται τα κατά τόπους χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τον αγροτοτουρισμό, τον οικολογικό, θρησκευτικό, ιαματικό, πολιτισμικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας, τον εκθεσιακό, συνεδριακό τουρισμό.

Ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παραπάνω είναι η συσπείρωση, από τη μία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και από την άλλη των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια. Η Περιφέρεια καλείται από την πλευρά της να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι κάτοικοι της για να επιτύχουν το κοινό στόχο: τον ανασχηματισμό μιας ισχυρής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις βρισκόμενη στο προσκήνιο εκμεταλλευόμενη πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, όπως τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, το φυσικό περιβάλλον, την άμεση σύνδεση της με τις γειτονικές χώρες και πάνω απ’όλα τους ανθρώπους της..

Σταύρος Βαβίας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: