Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ


Πέθανε χθες, λίγο μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδας, ο τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, σύζυγος της νυν πρόεδρου Κριστίνα Φερνάντες.

Ο Κίρσνερ τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Το Σεπτέμβριο είχε υποβληθεί σε αγγειοπλαστική επέμβαση, τη δεύτερη σε διάστημα επτά μηνών.

Την είδηση μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Ο Κίρσνερ μεταφέθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της πόλης Ελ Καλαφάτε, μετά από καρδιακό επεισόδιο, όπου τελικά κατέληξε.

Η πόλη βρίσκεται στην επαρχία της Σάντα Κρους, στην Παταγονία, όπου ο Κίρσνερ ήταν κυβερνήτης προτού εκλεγεί πρόεδρος της χώρας, το 2003.

Θεωρήθηκε «αρχιτέκτονας» της πολιτικής εξόδου της Αργεντινής από την οικονομική κατάρρευση του 2001.

«Σημαία» της προεδρίας του έγινε και η ανατροπή των Νόμων περί Αμνηστίας των στρατιωτικών για τις «εξαφανίσεις» χιλιάδων αντιφρονούντων στην περίοδο της δικτατορίας του 1976-1983.

Στις εκλογές του 2007 δεν ήταν υποψήφιος, αντίθετα έδωσε τη θέση του στη σύζυγό του Κριστίνα Φερνάντες (μέχρι τότε γερουσιαστής), η οποία εξελέγη πρόεδρος με συντριπτικό ποσοστό.

Ωστόσο, είχε παραμείνει στην ηγεσία των Περονιστών και θεωρείτο ο πιθανότερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2011.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2009 εξελέγη εκ νέου βουλευτής και το 2010 γενικός γραμματέας της UNASUR.

Δεν υπάρχουν σχόλια: