Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Read more...

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες...


Από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/
.
Ο σύμβουλος της κας Μπιρμπίλη, οι υπέρογκες αυξήσεις τιμολογίων ΑΠΕ και γιατί τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη χώρα!
Ο κύριος με το μουστάκι που κάθεται δίπλα στην Τίνα Μπιρμπίλη είναι ο σύμβουλός της για τις ΑΠΕ, κ. ΝΒ. Ο κύριος αυτός εμφανίζεται με διάφορες ιδιότητες μέλους συλλόγων & συνδέσμων αλλά στην πραγματικότητα: Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων NETWORK CONSULTING GROUP ΕΠΕ (http://www.networkcons.gr/Greek/default.htm). Εάν δείτε τα έργα που έχει αναλάβει, ελληνικά & διεθνή, την περίοδο 1994-2004, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για κρατικοδίαιτο σύμβουλο, στον οποίο γίνονταν ασταμάτητα αναθέσεις μελετών από τα Υπουργεία Ανάπτυξης & ΥΠΕΧΩΔΕ και τις εποπτευόμενες κρατικές εταιρείες των Υπουργείων αυτών και ετσι εισέπρατε επί 10ετία ελληνικό και κοινοτικό δημόσιο χρήμα.

Τι έκανε τότε ο Σύμβουλος; Παρείχε υπηρεσίες στον κ. Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ. Όλες οι επιστολές κ. Περιστέρη για τις ΑΠΕ (βλέπε φώτο δίπλα η αίτηση αύξησης τιμολογίων 10.07.07) γράφονταν από τον κ. ΝΒ , του οποίου τα αρχικά ΝΒ βρίσκονται σε όλους τους αριθμούς πρωτοκόλλου των επιστολών κ. Περιστέρη (όλες στη διάθεσή μας).
Και μην...

μας πείτε πως πρόκειται απλώς για σύλλογο ΑΠΕ. Η Δ/νση επικοινωνίας είναι... η Δ/νση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ!
Ο σύμβουλος κ. Νίκος Βασιλάκος λοιπόν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου επανήλθε να παράσχει ξανά υπηρεσίες στο Ελληνικό Δημόσιο (φυσικά η Τίνα τον βάζει σε όλες τις επιτροπές). Γι' αυτό και ο κ. Περιστέρης είναι περιχαρής (και για τις προτεινόμενες από την Τίνα, αυξήσεις τιμολογίων ΑΠΕ διάβασε εδώ), όπως δείχνει και το μελιστάλαχτο χαμογελό του προς τον κ. Παπανδρέου, στην ίδια φωτογραφία!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1: Κε Παπανδρέου, επειδή έχετε ήδη τη "σκιά" της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ, κας Καλτσά που ήταν υπάλληλος της ΤΕΡΝΑ μέχρι την 1η Ιουνίου 2009, ίσως θα ήταν και ένδειξη ήθους να τραβήξετε το αυτί της Τίνας να περιορίσει τις σχέσεις του ΥΠΕΚΑ με αυτή την εταιρεία και τους συμβούλους της, μια που τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό στην εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να δηλώνει ότι είναι τίμια πρέπει και να το δείχνει!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2: Κε Παπανδρέου αφήστε τις μειώσεις μισθών των υπαλλήλων και περιορίστε τις αναθέσεις μελετών από Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς προς Συμβούλους. Εκεί είναι η μεγάλη σπατάλη του δημοσίου χρήματος.
Περιμένουμε την απάντηση του Υπουργείο Περιβάλλοντος και όποια άλλη άποψη



Read more...

Παλινωδίες ΝΔ για την υπόθεση Βατοπεδίου



Παλινωδίες ΝΔ για την υπόθεση Βατοπεδίου

του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος διευκρινίζει: «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα διαφάνειας είναι αταλάντευτη: Όλα στο φως. Καμία σκιά. Διαφάνεια παντού και για όλους.
Κατά συνέπεια, η θέση μας ήταν και είναι γνωστή και δεδομένη.


Ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή.
Εξίσου όμως σαφής είναι και η τοποθέτηση της Ν.Δ. ότι δεν θα επιτρέψει οι Εξεταστικές αυτές Επιτροπές να αποπροσανατολίσουν τον Ελληνικό λαό από τα τεράστια προβλήματα, που προκαλεί και συσσωρεύει η κυβερνητική ανεπάρκεια».

Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από όσο θέλει να τα εμφανίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το θέμα των εξεταστικών ετέθη για πρώτη φορά στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το είχε θέσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και είχε συμφωνήσει ασμένως ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Στην συνέχεια όμως μόλις πριν από μία εβδομάδα ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε εκδώσει μία γραπτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η ΝΔ συμφωνεί με την σύσταση των εξεταστικών επιτροπών «βάζει όμως αστερίσκο» στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι. Αιτιολογούσε την στάση του λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή είχε διερευνηθεί από την προηγούμενη βουλή και δεν υπάρχει λόγος να συσταθεί ξανά εξεταστική επιτροπή αν δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία. Πριν εκδοθεί η ανακοίνωση όμως είχαν υπάρξει πιέσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να μην ανοίξει ξανά η υπόθεση.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο των ερευνών και των επικρίσεων θα βρεθεί ο επί χρόνια διευθυντής του γραφείου του κ. Γιάννης Αγγέλου και ενδεχομένως να κληθεί να καταθέσει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Η πρώτη υπαναχώρηση της ΝΔ όμως δημιούργησε συζητήσεις και παρασκηνιακές αιτιάσεις ότι «υπάρχει κίνδυνος να δοθεί η εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς προστατεύει το αμαρτωλό παρελθόν της ΝΔ και ταυτίζεται με τον κ. Καραμανλή». Έτσι σήμερα και αφού μεσολάβησαν οι αργίες της Πρωτοχρονιάς η Ρηγίλλης αναδιπλώθηκε στην αρχική της θέση και είπε ναι σε όλες τις εξεταστικές συμπεριλαμβανομένης και αυτής για την υπόθεση Βατοπεδίου χωρίς αστερίσκους.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι τείνουν να επικρατήσουν στην Ρηγίλλης οι εισηγήσεις που καλούν τον κ. Σαμαρά σε ρήξη με το παρελθόν ότι συνέπειες κι αν έχει αυτό για να μην δείξει ότι καλύπτει τον κ. Καραμανλή και υποστεί ένα πολιτικό κόστος που δεν του αναλογεί αφού όσο συνέβαιναν όλα αυτά ο νυν πρόεδρος της ΝΔ δεν ήταν ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο.

Το να έλθει όμως σε ρήξη με τον πρώην πρόεδρο ενέχει κινδύνους. Κατ αρχήν θα ανοίξει δεύτερο εσωκομματικό μέτωπο αφού είναι πάντα υπαρκτή η αντιπαράθεση με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και όσους υποστηρικτές τους έχουν απομείνει. Από την άλλη οι εξεταστικές κινδυνεύουν να γενικεύσουν έναν εσωκομματικό πόλεμο και παράλληλα να απαξιώσουν ΝΔ –λόγω των ευθυνών της όταν ήταν κυβέρνηση- συνολικά σαν πολιτικό οργανισμό και να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να την ανασυγκροτήσει και να την βάλλει ξανά σε τροχιά εξουσίας.

protothema.gr


Read more...

Διαμαντοπούλου: "Τα κολέγια δεν είναι Πανεπιστήμια"

Τη θέσπιση νέου εθνικού και επιτελικού φορέα, ο οποίος θα πιστοποιεί όλους τους παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, «κολέγια» και γενικά το σύνολο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνάντησή της με τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους έδωσε κείμενο πολιτικών κατευθύνσεων, με στόχο τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης.

Ως εκ τούτου, αλλάζει το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης και αποκτά νέο διευρυμένο ρόλο.

Η υπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι τα «κολέγια» δεν είναι πανεπιστήμια, ενώ πρόσθεσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που θα ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν δοθεί στη δημοσιότητα.

Όμως, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο προσχέδιο για την πιστοποίηση των σπουδών της μεταλυκειακών παρόχων εκπαίδευσης, «μελετάται ταυτόχρονα ο νέος ρόλος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του, ώστε τελικά να αρθεί το ασυμβίβαστο της δραστηριότητας παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης παράλληλα με εκείνης της πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων, και να σταματήσουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων».

Επίσης, συγκροτείται μέσα στο 2010 το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, στο πλαίσιο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, με στόχο τη συνολική θεώρηση της μάθησης και έμφαση στα αποτελέσματα των μαθησιακών δραστηριοτήτων, τα οποία κατανέμονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες. Το προτεινόμενο ελληνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων δημιουργείται με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου του 2010. Όπως τονίσθηκε, «στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος του 2012 να έχει ολοκληρωθεί η αντιστοίχηση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων με το Ευρωπαϊκό».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, «ιδιαίτερη έμφαση δίδουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό και δεσμευόμαστε για αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επενδύουμε στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και συνεκτικού συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα παρέχει πληροφόρηση και εξατομικευμένη υποστήριξη, δια ζώσης και μέσω του διαδικτύου, που θα ξεκινάει απο τους μαθητές του γυμνασίου / λυκείου και θα συνοδεύει δια βίου το σύνολο των πολιτών».

Το υπουργείο προχωρεί άμεσα στις εξής αλλαγές:

Δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει με σαφήνεια τα τρία χαρακτηριστικά της Δια βίου Μάθησης, δηλαδή αναπτυξιακή, ανθρωποκεντρική και κοινωνικά δίκαιη.

Θα διασφαλίζει την ποιότητα όλων των δομών, όπως και τη δυνατότητα διασύνδεσης και συνεργασίας τους, και θα πιστοποιεί το τελικό μαθησιακό αποτέλεσμα.

Επανασυγκροτείται η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και αναβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην Εθνική Επιτροπή Δια Βίου Μάθησης.

Κάθε πολίτης αποκτά δικαίωμα πρόσβασης και ενθαρρύνεται να συμμετέχει σε δραστηριότητες εκπαίδευσης καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Προς τον σκοπό αυτό, οργανώνεται το Europass και το Ατομικό Μητρώο Δια Βίου Μάθησης για κάθε πολίτη, ώστε η συμμετοχή στις διαδικασίες να αναγνωρίζεται και να προσμετράται.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση σε σχέση με τη δια βίου μάθηση. Οι δείκτες μας στην εκπαίδευση ενηλίκων και γενικότερα στη Δια Βίου Μάθηση, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η χώρα καταλαμβάνει την 27η θέση (απο τις 33 χώρες που αξιολογήθηκαν) σε έκταση συμμετοχής και οι επιδόσεις της στη Δια Βίου Μάθηση απέχουν πολύ απο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 (με ποσοστό συμμετοχής μόλις στο ένα τρίτο του κοινοτικού μέσου όρους. Δηλ. 2,9% έναντι 9,5%. Χαρακτηριστικό είναι ότι βρίσκεται μία θέση πίσω από την Ουγγαρία και μόλις μία θέση πάνω από τα Σκόπια. Ενδεικτικά, η ομάδα ηλικίας 50-64 συμμετέχει στη Δια Βίου Μάθηση σε ποσοστό μικρότερο του 1%, ενώ η συμμετοχή στη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μικρότερη απο το μισό του κοινοτικού μέσου όρου. (14% έναντι 33%).

Τέλος, σε σχέση με τη συμμετοχή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος».
nooz.gr

Read more...

Στοιχεία από τη Γερμανία αναμένει το Πειθαρχικό πριν την απόφαση για Ζαγοριανό

Στοιχεία από την Γερμανική Δικαιοσύνη αναμένει το Πειθαρχικό Συμβούλιο για να κρίνει αν θα επιβάλει πειθαρχική ποινή στον μέχρι πρότινος ανακριτή της υπόθεσης της Siemens, Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Νίκο Ζαγοριανό.

Οι πέντε πρόεδροι Εφετών που απαρτίζουν το Συμβούλιο ανέβαλαν την έκδοση απόφασης για τον κ. Ζαγοριανό, αναμένοντας συγκεκριμένα στοιχεία από το Εφετείο του Μονάχου όσον αφορά τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση, πρώην "νούμερο ένα" της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου και των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο κρίνει απαραίτητα τα γερμανικά έγγραφα, καθώς η πειθαρχική δίωξη για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας που ασκήθηκε στον κ. Ζαγοριανό σχετίζεται και με τις ανακριτικές πράξεις στις οποίες προέβη ή δεν προέβη, μετά την διαφυγή του κ. Χριστοφοράκου στην Γερμανία.

Οι εφέτες επιθυμούν να διαπιστώσουν αν η απόφαση των Γερμανικών δικαστηρίων για την μη έκδοση του κατηγορουμένου θα μπορούσε να είχε αποτραπεί με τους κατάλληλους χειρισμούς του ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου η Ολομέλεια Εφετών θα αποφασίσει αν ο ανακριτής Ζαγοριανός θα διωχθεί ποινικά για τις ίδιες κατηγορίες.
nooz.gr

Read more...

Σε θερμό κλίμα οι συνομιλίες Παπανδρέου - Τάντιτς


"Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς. Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Σερβία με συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε.

"Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου" τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον σερβικό Τύπο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει και δήλωσε ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου και ότι ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «την στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

Συνέντευξή Τύπου του Γ. Παπανδρέου

Εξαιρετικά τιμητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την πρόσκληση να μιλήσει στην τρίτη Σύνοδο του διπλωματικού Σώματος της Σερβίας, στη διάρκεια συνάντησης με τους έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την έναρξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014 λέγοντας ότι «φέρνει τη χώρα μας στην πρωτοπορία και εξάλλου βάζοντας στόχους πάντοτε δημιουργείται δυναμική».

Είπε επίσης ότι με την σερβική ηγεσία συζήτησε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι - όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά -, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της Ε.Ε., το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να εννοούσε ο πρόεδρος της Σερβίας με τη δήλωση του ότι "ελπίζει πως το 2010 θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη", ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρόεδρος εννοούσε την απόφαση που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το Κόσοβο και μάλιστα πιστεύει ότι η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Πάντως, επειδή εκκρεμεί και η σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι δεδομένη η βούληση της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του.

Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες.

Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο πρωθυπουργός είπε ότι "εμείς ζητάμε από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία".
nooz.gr

Read more...

KATEΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ...


Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση νοσηλείας του δημοσιογράφου, Νίκου Κακαουνάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, έδωσε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός», Γ. Μυλωνάκη. Η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός άνοιξε τον φάκελο και σύμφωνα με τις... πρώτες πληροφορίες δεν εντόπισε ασάφειες ή ερωτηματικά.
Ο Νίκος Κακαουνάκης είχε εισαχθεί πριν από ένα περίπου μήνα στο εν λόγω νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης πολύποδα στο παχύ έντερο.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσιάστηκαν επιπλοκές και η κατάσταση της υγείας του παρουσίαζε σταθερή επιδείνωση. Ύστερα από αίτημα συγγενών του διακομίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου, όπου κατέληξε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

fimotro

Read more...

BOMBAΡΔΙΣΜΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα η κοινοβουλευτική δράση για τα προς ψήφιση νομοσχέδια, σύμφωνα τον προεκλογικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ασφαλιστικό, εισοδηματική πολιτική, τυχερά παιχνίδια και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων στα θέματα που θα διευθετηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων. Το Μάρτιο το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η κατάθεση του σχεδίου νόμου για το φορολογικό και αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με... υψυλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, προγραμματίζει να καταθέσει νομοσχέδια για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, για τα τυχερά παιχνίδια, για το φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική.
Στα άμεσα πλάνα της κυβέρνησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τη λειτουργία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, με στόχο να λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ό,τι πριν, ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα.
Επίσης, στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα σχόλια άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα και θα καταρτιστεί ένα κείμενο, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ θα συνεχίζεται η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Ένα άλλο θέμα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και θα προωθηθεί σύντομα αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Επίσης, το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.
Για τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την εισοδηματική πολιτική, ενώ το Μάρτιο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το φορολογικό.
Ταυτόχρονα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.
fimotro


Read more...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)

Aπό την ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypes απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην κριτική που δέχεται για το νομοσχέδιο που αφορά την «πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, αλλά και από σχόλια πολιτών που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι... η δημοσίευση των διευκρινίσεων στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε γιατί διαπιστώνεται σύγχυση σχετικά με έννοιες και νομικούς όρους που διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μεταναστευτική πολιτική, με σκοπό να αναδειχτεί η συνέπεια λόγων και έργων του κυβερνώντος κόμματος.
Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η αναφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποτελεί μια έμμεση απάντηση σε όσους ζητούν δημοψήφισμα, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει νωπή λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, στο οποίο εμπεριέχονται οι αλλαγές που εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει:
Ποιες κατηγορίες πολιτών έχουν δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής και απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος Αρθρο 5 παρ. 1 «καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».
Ο όρος «υπηκοότητα» είναι διαφορετικός από την έννοια της «ιθαγένειας»;
Υπηκοότητα ίσον ιθαγένεια και ιθαγένεια ίσον υπηκοότητα. Το νόημα του όρου έκφρασης «ιθαγένεια» ισοδυναμεί απολύτως με αυτό του όρου «υπηκοότητα». Και με τα δύο δηλώνεται ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει ορισμένο πρόσωπο με ορισμένη κρατική οντότητα.
Οι αλλοδαποί που δεν κατέχουν νόμιμους τίτλους παραμονής μπορούν να αιτηθούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας;
Καμία διάταξη του προσχεδίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση δεν αφορά αλλοδαπούς στερούμενους νόμιμου τίτλου παραμονής καθώς, για να μπορεί να ζητήσει κάποιος την πολιτογράφησή του, πρέπει να διαμένει νόμιμα στη χώρα για τουλάχιστον πέντε συνεχή χρόνια.
Μπορεί να αποκτήσει «αυτόματα» ένας αλλοδαπός την ελληνική ιθαγένεια εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις;
Κανένας «αυτοματισμός» δεν εισάγεται με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση.
Αντίθετα, όπως και σήμερα, διενεργείται εξατομικευμένη κρίση σχετικά με το αν συντρέχουν στο πρόσωπο του αλλοδαπού όλη η σειρά τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων που προβλέπονται από τον νόμο.
Η σχετική έρευνα που προηγείται της κρίσης είναι ενδελεχής και μπορεί να κρατήσει έως και 2 χρόνια. Ο αλλοδαπός δε που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλώσει πανηγυρικά την επιθυμία του αυτή και να έχει υποβάλει σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά καθώς και να έχει καταβάλει το προβλεπόμενο παράβολο.
Ποιες κατηγορίες μεταναστών β΄ γενιάς μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια;
Τα παιδιά εκείνα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς, ένας εκ των οποίων βρίσκεται εδώ νόμιμα ήδη για πέντε τουλάχιστον χρόνια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος γονέας μπορεί να είναι και παράνομος, γιατί την ιθαγένεια την αποκτά το παιδί άμεσα από τη γέννηση μεν αλλά μόνον εφόσον προηγηθεί κοινή δήλωση των δύο γονέων στον δήμο μόνιμης κατοικίας τους, πράγμα που προϋποθέτει να είναι και οι δύο νόμιμοι.
Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί περίπου 2.276 σχόλια, ενώ το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2010.

fimotro

Read more...

‘Ναι’ στις διαταγές πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου


‘Ναι’ στις διαταγές πληρωμής σε βάρος  του Δημοσίου

Τα πάνω – κάτω σε μία ιδιαίτερα δύσκολη για τα δημόσια ταμεία περίοδο φέρνει απόφαση του Αρείου Πάγου, το Α' Τμήμα του οποίου έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη με την Διεθνή νομοθεσία, τη διάταξη του Ν.3301/2004 με την οποία δεν επιτρέπεται η εκτέλεση διαταγών πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το άρθρο 20 του Ν.3301/2004 με το οποίο δεν εκτελούνται οι διαταγές πληρωμής (έπαψαν να θεωρούνται εκτελεστοί τίτλοι) αντίκειται στο Σύνταγμα και στα Διεθνή Σύμφωνα, ενώ, όπως προσθέτει, επιτρέπεται η έκδοση διαταγής πληρωμής από τον αρμόδιο πολιτικό δικαστή, δηλαδή τον Ειρηνοδίκη ή το δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση Πανεπιστημίου και δέχθηκε ότι ήταν εκτελεστή η διαταγή πληρωμής 62.731 ευρώ που είχε εκδώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για δημόσιο έργο σε βάρος του ΑΕΙ. Το Πανεπιστήμιο είχε υποβάλλει ανακοπή κατά της εν λόγω διαταγής πληρωμής υποστηρίζοντας ότι είναι άκυρη.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, από το Σύνταγμα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνάγεται ότι για την αποτελεσματική δικαστική προστασία επιτρέπεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κατά του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για χρηματικές απαιτήσεις.

Στους δε εκτελεστούς τίτλους, σύμφωνα πάντα με την δικαστική απόφαση, συμπεριλαμβάνονται και οι διαταγές πληρωμής που εξομοιώνονται λειτουργικά με δικαστικές αποφάσεις, γιατί επιλύουν διαφορές και ανταποκρίνονται στα λειτουργικά γνωρίσματα της δικαστικής προστασίας του άρθρου 20 του Συντάγματος.

protothema.gr


Read more...

Στο Ελληνικό Αρκαδίας ο Γ. Παπανδρέου...


...τα είπε για ώρα με τον Δ. Αβραμόπουλο!
.
Από το http://www.topontiki.gr/
.
Στο Ελληνικό Αρκαδίας βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Άντα. Το πρωθυπουργικό ζεύγος μένει σε ξενώνα της περιοχής. Οι πληροφορίες μας από την περιοχή λένε ότι ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος ως γνωστόν είναι «γέννημα θρέμμα» του Ελληνικού, και τα είπαν για αρκετή ώρα. Επίσης οι πληροφορίες μας λένε ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τον ποταμό Λούσιο που βρίσκεται στην περιοχή. Oπως είναι γνωστό στο Λούσιο διοργανώνονται και πραγματοποιούνται, διάφορα σπoρ όπως rafting, kayak, trekking canyoning, κλπ, είναι όμως άγνωστο αν ο Γιώργος Παπανδρέου λάτρης γενικά των σπορ έκανε κάποιο από αυτά.




Read more...

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΩΣ 50%


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σωσίβιο στην κρίση αναζητούν οι έμποροι, που κινούνται ήδη στους ρυθμούς των εκπτώσεων χωρίς να περιμένουν την επίσημη έναρξή τους, στις 15 Ιανουαρίου. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα καλούν τους πελάτες τους σε προκρατήσεις ειδών έναντι μικρής προκαταβολής, τα οποία θα παραλαμβάνουν μετά την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στη μειωμένη τιμή. Απο την πλευρά τους, οι μικρότεροι έμποροι κάνουν ήδη εκπτώσεις στο ταμείο. Δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που έχουν αναρτήσει εντός των καταστημάτων τους...
πινακίδες για εκπτώσεις σε συγκεκριμένα είδη. Η μεγάλη πτώση του τζίρου, η οποία τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 30%, αναγκάζει τους επιχειρηματίες- παράτυπα- να αρχίσουν νωρίτερα τις χειμερινές εκπτώσεις, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν ό,τι μπορούν στα ταμεία τους καθώς οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν» και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έχει κλείσει για τα καλά.
Χαλαροί οι έλεγχοι
Παρότι σύμφωνα με τον νόμο η επίσημη έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου, συγκεκριμένα από τις 15 Ιανουαρίου και μετά, εκτιμάται ότι λόγω της κακής κατάστασης στην αγορά οι έλεγχοι θα είναι χαλαροί επιτρέποντας ουσιαστικά την άτυπη επίσπευσή τους. Άλλωστε, και η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους εμπόρους να κάνουν πλέον δεκαήμερες πρόσφορες σε συγκεκριμένα είδη το διάστημα πριν από τις εκπτώσεις, δίνει «άλλοθι» σε όλους να αρχίσουν σιωπηρά. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι επιδόσεις των καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο ήταν φτωχές λόγω της διστακτικότητας να προβούν σε αγορές, αναπόφευκτα οδηγεί σε γενναίες μειώσεις τιμών της τάξης του 50%, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και το 70%.
Με προκρατήσεις
Ήδη τα μεγάλα καταστήματα έχουν αρχίσει τις προεκπτώσεις με τη μέθοδο των προκρατήσεων εμπορευμάτων. Με προκαταβολή περίπου το 20% της σημερινής τιμής του εμπορεύματος, ο καταναλωτής μπορεί να το προαγοράσει στην τιμή που θα ισχύσει όταν αρχίσουν επίσημα οι εκπτώσεις, στις 15 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει και η παραλαβή του εμπορεύματος.
Πιο επιθετικοί οι μεγάλοι
Στο μπαράζ των εκπτώσεων πιο επιθετικές αναμένεται να είναι οι μεγάλες αλυσίδες με πανελλαδικό δίκτυο, οι οποίες προσφέρουν στους πελάτες τους σιωπηρές μεν αλλά πραγματικές εκπτώσεις από 30% έως και 50%.
fimotro


Read more...

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Πριμ για πρόσληψη νέων ανέργων ηλικίας έως 30 ετών με επιδότηση έως και 100% (για τον πρώτο χρόνο) των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό προωθείται σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί η αύξηση της ανεργίας που καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 προστέθηκαν 200.000 νέοι άνεργοι στις λίστες της ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το μέτρο της επιδότησης, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα μπορέσουν να βρουν δουλειά έως και 50.000 άνεργοι, που θα αντιστοιχούν σε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά... 1% από τα σημερινά επίπεδα.
Στο νομοσχέδιο, που έχει χαρακτήρα «εξπρές», θα προβλέπεται η χρηματοδότηση επί τέσσερα χρόνια των εισφορών για την απασχόληση νέων εργαζομένων, ενώ η σχετική δαπάνη θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για το έτος 2010. Το μέτρο θα αφορά νέους, ηλικίας μέχρι 30 ετών (όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας), και ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα.
Το 100% τον πρώτο χρόνο
Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό από το σύνολο των επιχειρήσεων στη χώρα, οι οποίες για κάθε πρόσληψη θα επιδοτηθούν από το κράτος με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Θα επιδοτούνται τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εισφορές των εργαζομένων. Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα καλύπτεται από το κράτος το 100% των εισφορών, τον δεύτερο το 75%, τον τρίτο χρόνο το 50%, ενώ τον τέταρτο χρόνο η επιδότηση θα καλύπτει το 25% των εισφορών.
Δεν θα απολύει προσωπικό
Για την προστασία των ήδη απασχολουμένων εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού, χωρίς την ύπαρξη σπουδαίου λόγου, τόσο κατά τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος όσο και για έναν χρόνο πριν και ύστερα από αυτό. Διαφορετικά, χάνει το δικαίωμα της επιδότησης.
Για παράδειγμα: Στον ισχύοντα μεικτό κατώτατο μισθό των 740 ευρώ, ο εργαζόμενος και ο εργοδότης πληρώνουν σήμερα συνολικά για κύρια σύνταξη ασφαλιστικές εισφορές 148 ευρώ (ο εργαζόμενος το 6,67% και ο εργοδότης το 13,33%). Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος πληρώνει 50 ευρώ και ο εργοδότης 98 ευρώ. Επομένως, με το νέο πρόγραμμα ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα έχει όφελος στον μισθό του 50 ευρώ και ο εργοδότης του 98 ευρώ.
Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του θα αφορά 48.000 έως 50.000 ανέργους και θα συμβάλει ώστε ο δείκτης της ανεργίας να μειωθεί κατά 1%. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα εισαχθεί άμεσα για συζήτηση στη Βουλή, καθώς μάλιστα αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
fimotro


Read more...

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΠΟΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αυξήσεις φωτιά, άνω του 10% που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2010, έρχονται στους φόρους των τσιγάρων και των ποτών. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα όπλα της για να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ικανοποιήσει έτσι τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει το συγκεκριμένο εισπρακτικό μέτρο προκειμένου να καλύψει την...
ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά επιπλέον 0,4% του ΑΕΠ (ώστε να φτάσει στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010, αντί του αρχικού στόχου για 9,1% του ΑΕΠ), για την οποία δεσμεύθηκαν ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις πιέσεις των διεθνών οίκων και τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το τελευταίο διάστημα.
Η πρόσθετη μείωση του ελλείμματος κατά 0,4% του ΑΕΠ- ή κατά 1 δισ. ευρώ-, εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα προέλθει από επιπλέον αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά, πέραν του 10% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, καθώς και από τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία επίσης δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Η αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά μπορεί να φτάσει και το 20%.
Έρχεται η Κομισιόν
Τα προαναφερόμενα δύο μέτρα θα είναι τα μόνα πρόσθετα για το 2010, σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό, που θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης. Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα δεν προκρίνεται επί του παρόντος, αλλά δεν αποκλείεται να αποφασιστεί στη συνέχεια αν το επιβάλουν οι συνθήκες.
Η κυβέρνηση πάντως θα δεχθεί έντονες πιέσεις από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη- όπου είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για σκληρά μέτρα, που θα εξασφαλίζουν τη μείωση του ελλείμματος και θα καθησυχάζουν τις αγορές. Να σημειωθεί ότι εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα κληθεί να προσφύγει στις αγορές για το πρώτο της δάνειο του 2010, ενώ το συνολικό δανειακό πρόγραμμα του έτους είναι 55 δισ. ευρώ.
Την Τετάρτη έρχεται αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να συνδράμει στη διαμόρφωση του ΠΣΑ και ουσιαστικά να δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση για το περιεχόμενό του, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και των αγορών.
Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην Αθήνα 2- 3 ημέρες και έρχεται με διάθεση πίεσης για εξειδικευμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, οι Βρυξέλλες δεν πιέζουν τόσο για πρόσθετα μέτρα αφού η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 είναι σημαντική, αλλά για διασφαλίσεις ότι «αυτά που λέμε θα τα κάνουμε». Στο πλαίσιο αυτό ζητούν ποσοτικοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις θεσμικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι νέες διαδικασίες παρακολούθησης του προϋπολογισμού, με τις οποίες θα διασφαλιστεί η συνεπής υλοποίησή του.
Την ερχόμενη εβδομάδα, έρχεται και αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκληρώνοντας τον κύκλο των πιέσεων. Το ΔΝΤ, εκτός από το Πρόγραμμα, θα συζητήσει επίσης με την κυβέρνηση θέματα τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ σε μια τετραετία, κάτι που αποτελεί επίσης σημείο τριβής με την Κομισιόν καθώς η τελευταία φέρεται να προκρίνει την ταχύτερη προσαρμογή- σε μια τριετία. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μετά την προσαρμογή κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, τα επόμενα τρία έτη προβλέπεται μείωση κατά 2% τον χρόνο σε επίπεδο διαρθρωτικού ελλείμματος, δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερη σε επίπεδο τρέχοντος ελλείμματος του προϋπολογισμού. Έτσι στα τέλη του 2013, σύμφωνα με το ΠΣΑ, το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Το ΠΣΑ υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο έως τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή, ενώ έως τα τέλη του μηνός θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες.

fimotro

Read more...

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σαφάρι για αποδείξεις άρχισαν ήδη οι φορολογούμενοι, καθώς όσο περισσότερες μαζέψουν φέτος τόσο υψηλότερο αφορολόγητο θα έχουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία. Από τις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, θα εξαιρούνται μόνον αυτές που αφορούν πάγια έξοδα, όπως π.χ. ακίνητα και αυτοκίνητα, καθώς και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, αφού το Δημόσιο δεν έχει...
κίνητρο να εντάξει τους εν λόγω λογαριασμούς σε καθεστώς εκπτώσεων. Αντίθετα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φυλάσσουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, από συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες, καθώς και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, συμβολαιογράφους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πατωματζήδες, κ.λπ. Οι αποδείξεις αυτές δεν θα υποβάλλονται στην Εφορία, αλλά σε μια ειδική φόρμα θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ο ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και η ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης, προκειμένου εν συνεχεία να μπορούν να διασταυρωθούν.
Αποδείξεις ανάλογα με το εισόδημα
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ με το ύψος των δαπανών με αποδείξεις που θα συγκεντρώνει ο φορολογούμενος. Μάλιστα για όσους συλλέξουν πολλές αποδείξεις πάνω από ένα ποσό το οποίο θα προσδιοριστεί, μελετάται να έχουν έξτρα αφορολόγητο πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματός τους.
fimotro


Read more...

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Επιμέλεια : Περικλής Δημητρολόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με υψηλές προσδοκίες αναλαμβάνει η Ισπανία την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο. Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ωστόσο, είναι αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις. Πρέπει να αποδείξει ότι παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα του μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά και να κερδίσει το στοίχημα της συγκατοίκησης με τον πρώτο πρόεδρο της Ένωσης. «Το δράμα της ανεργίας». Αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα «Εl Ρais» στο αφιέρωμά της για την ανασκόπηση του 2009. Και μάλλον δικαίως: η Ισπανία καταγράφει διπλάσιο αριθμό ανέργων...
από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χειρότερες επιδόσεις στους 27 εμφανίζει μόνο η Λετονία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση θα φανούν στο τέλος του 2010, όταν πολλές χώρες της Ε.Ε. θα έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της ανάκαμψης. Ο πιο «μικρός» από τους «μεγάλους» της Ένωσης παραμένει ασθενής. «Η Ισπανία πηγαίνει άσχημα», έγραφε η εφημερίδα «La Vanguardia» εν όψει της ανάληψης της προεδρίας. «Απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη, όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγάγει την προεδρία της Ε.Ε. σε βασικό πολιτικό στοίχημα».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στην προεδρία της Ε.Ε. για να ανακτήσει τη χαμένη δημοτικότητά του και να καλύψει το χάσμα των πέντε μονάδων που χωρίζουν τους Σοσιαλιστές από το Λαϊκό Κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα του πραγματοποιώντας μόνο το 2009 περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό απ΄ όσα είχε κάνει σε ολόκληρη την πρώτη θητεία του. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα είδος εθνικής συστράτευσης, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία η ισπανική προεδρία. «Θέλει να μετατρέψει την Ισπανία από μια χώρα ουραγό σε μια χώρα ηγέτη», σχολίαζε Ευρωπαίος διπλωμάτης υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το «γήπεδο δεν είναι όλο δικό του», καθώς η ισπανική προεδρία είναι η πρώτη που θα πρέπει να επιδοθεί σε μια ενδεχομένως δύσκολη άσκηση συγκατοίκησης με τον πρώτο πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Τροχιά σύγκρουσης;
Πολλοί στην Ευρώπη πάντως μιλούν ήδη για ένα «παράξενο ζευγάρι». Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που συγκρούστηκε με την Καθολική Εκκλησία και θέτει ως έναν από τους στόχους της προεδρίας του τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι υποχρεωμένος να βρει ένα κοινό πεδίο συνεννόησης με τον Βέλγο κεντροδεξιό πολιτικό, που συνηθίζει να αποσύρεται δύο φορές τον χρόνο σε ένα μοναστήρι για να προσευχηθεί και ως πρωθυπουργός του Βελγίου είχε εκφραστεί με σκληρό τρόπο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη των 27. Ο Βαν Ρόμπαϊ θα προεδρεύει στο εξής των Συμβουλίων Κορυφής αρχής γενομένης από αυτά που θα φιλοξενήσει η Μαδρίτη αυτό το εξάμηνο. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνο επιμένει ότι ο πρωθυπουργός του θα «διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο»- εκτός από αυτόν τον καλού οικοδεσπότη.
fimotro


Read more...

ΑΤΖΕΝΤΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κατή

Non papers, με βάση τα οποία καταγγέλλεται εκτεταμένη λειτουργία μεγάλου κυκλώματος προώθησης και πώλησης πολλών συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, με τη συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιών, βρίσκονται στα χέρια της «Ε» και, σύμφωνα με την καταγγελία, στα χέρια εισαγγελέα, καθώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στα σημειώματα...
αυτά περιλαμβάνονται εκτενείς αναφορές για:
- Φάρμακα που δεν... καταναλώνονται και απαιτείται «ανεύρεση ιατρών για παραγγελία».
- Φαρμακοποιούς που προκαλούν «προβλήματα» καθώς έβαλαν «άλλες εταιρείες».
- Ανθρώπους διοικητών που εξ αυτού του λόγου και μόνον ορίζονταν πρόεδροι σε επιτροπές-κλειδιά.
- Ονόματα, διευθύνσεις και κινητά τηλέφωνα διοικητών νοσοκομείων, γιατρών και πανεπιστημιακών, φαρμακοποιών κ.ά.
- Λεπτομέρειες για τα πολιτικά αλλά και τα... αθλητικά πιστεύω συγκεκριμένων γιατρών με τους οποίους «έγινε επικοινωνία».
Το κύκλωμα, σύμφωνα με τα σημειώματα, εμφανίζεται να έχει λεπτομερή εσωτερική πληροφόρηση για το πώς διακινούνται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία ώστε στη συνέχεια να προσεγγίζει τους κατάλληλους ανθρώπους για να προωθηθούν συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι παραπάνω λεπτομερείς πληροφορίες δίνονται με έγγραφες αναφορές σε ενδιάμεσο κρίκο, του οποίου το όνομα αναφέρεται και που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ήταν παράγοντας του υπουργείου και τι ρόλο έπαιζε. Ο άνθρωπος αυτός ενημερωνόταν εκτενώς για δεκάδες ραντεβού, τα οποία κλείνονταν κυρίως με υπεύθυνους κλινικών και νοσοκομείων που διαθέτουν φαρμακεία, αλλά και για συστάσεις που γίνονταν αρμοδίως για την προώθηση συγκεκριμένων φαρμάκων.
Πού παραπέμπει
Τα ονόματα όμως και κάθε άλλο προσωπικό στοιχείο, π.χ. οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων που περιλαμβάνουν τα έγγραφα αυτά, δεν δημοσιεύονται, καθώς δεν έχει ακόμη επιληφθεί η αρμόδια εισαγγελική αρχή. Το ύφος και το περιεχόμενό τους όμως δεν αποκλείει να παραπέμπει σε ευρύ κύκλωμα που δρούσε μέσω μηχανισμού, ο οποίος είχε στηθεί εντός του υπουργείου Υγείας. Δεν αποκλείεται όμως να πρόκειται για καταγγελία προς τον συγκεκριμένο αποδέκτη προκειμένου να διερευνήσει το μείζον αυτό σκάνδαλο. Για το τι από τα δύο συμβαίνει είναι αρμόδια να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Πρωτοβουλίας Πολιτών-ΣΕΑ, Δημ. Γεωργακόπουλο, που, όπως υποστηρίζει, έχει ήδη από 2/1/2010 καταγγείλει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα, με αποστολή -μέσω φαξ- των επίμαχων στοιχείων, και με κοινοποίηση για να λάβει γνώση στο γραφείο του πρωθυπουργού, το έγγραφο υλικό πετάχτηκε... στα σκουπίδια από τις καθαρίστριες του υπουργείου Υγείας στις 30/12/09 και ώρα 18.30 και όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες που φέρουν τα επίμαχα reports, ο μηχανισμός ήταν σε απόλυτη δράση τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο της περασμένης χρονιάς, δηλαδή επί των ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Τι καταγγέλλει
Συγκεκριμένα στο έγγραφό του προς τις αρμόδιες αρχές ο κ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος ΣΕΑ, γνωρίζει ότι: «Την 30/12/09 και ώρα 18.30 έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην οδό Αριστοτέλους 17 οι καθαρίστριες του υπουργείου έβγαλαν 10 μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών και τις έβαλαν με τα άλλα σκουπίδια. Τέσσερις από τις σακούλες αυτές, τις οποίες πήρα, περιείχαν εκατοντάδες έγγραφα του υπουργείου (από γραφεία κ.κ. υπουργού, υφυπουργού, γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, επιτρόπων και υπηρεσιακών παραγόντων) έτους 2009 και κατά το πλείστον μήνες 10/11/12/09. Ανάμεσα στα έγγραφα που ήταν πεταμένα και στη σακκούλα από το γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου (αναφέρεται ο προγενέστερος και ο νυν γενικός γραμματέας) ήταν κομμένα σε μικρά κομμάτια το από 26/03/09 report 10 και το από 20/05/09 report 31 υπ' όψιν (σ.σ. αναφέρεται το όνομα), τα οποία αποκαλύπτουν ότι εντός του υπουργείου είχε στηθεί μηχανισμός πώλησης και προώθησης φαρμάκων, υπάρχουν δεκάδες ονόματα και τηλέφωνα διοικητών, καθηγητών ιατρικής, ιατρών, γραμματέων, νοσοκομειακών, φαρμακοποιών, ραντεβού και ώρες συνάντησης, γνωρίζουν μάλιστα και σε ποιο κόμμα είναι ο ιατρός που προσεγγίζουν, π.χ. είναι ΠΑΣΟΚ και ΑΕΚ! γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της επιτροπής... είναι άνθρωπος του διοικητή του νοσοκομείου, αυτό γινόταν σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με Report 10 και 31 έως τον 5/09, μπορεί όμως αυτό να γίνεται και σήμερα, για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος των στοιχείων που σας στέλνω και είναι όλα όπως τα βρήκα, διότι μέχρι σήμερα αυτό κυκλοφορούσε ως φήμη, τώρα υπάρχουν τα ντοκουμέντα και όταν μάλιστα με εντολή του λαού μας ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι θα δώσει τέλος στη διαφθορά, να μια μεγάλη ευκαιρία για να τσακίσουμε το κύκλωμα (της καλής κοινωνίας) αυτό.
»Σημαντική επισήμανση: το κύκλωμα αυτό είχε στη διάθεσή του τα οικονομικά στοιχεία όλων των νοσοκομείων της χώρας (ο σχετικός κατάλογος είναι και στη διάθεση της "Ε").
»Σημείωση: τα άλλα έγγραφα που βρήκα, είναι και αυτά πολύ σοβαρά και θα επανέλθω με νεότερη αναφορά διότι χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος για να εντοπίσω τις παράνομες πράξεις αυτές».

fimotro

Read more...

ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΕΡ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Παλαμιώτης

Έτοιμοι να βγάλουν τα τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου δηλώνουν οι αγρότες από 19 νομούς της χώρας που μετέχουν στο πανελλαδικό όργανο που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στη Λιβαδειά. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Μέχρι σήμερα κανένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των αγροτών δεν έχει προωθηθεί», υπογραμμίζει ο κ. Βάιος Γκανής εκ μέρους του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στη Λιβαδειά υπογραμμίστηκε απ΄ όλους τους ομιλητές ότι τα αιτήματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης... «παραμένουν ακόμη στο συρτάρι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου». Μάλιστα τονίστηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα είναι πολύ παλιά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα γνωρίζει από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του πανελλαδικού οργάνου οι αγρότες επιστρέφοντας στα χωριά τους θα συγκροτήσουν ένα μπλοκ σε κάθε νομό με προσυγκεντρώσεις που θα αρχίσουν από τις 12 του μήνα στα χωριά. Σύμφωνα με τους οργανωτές, τότε θα εκτιμηθούν οι δυνατότητες και τα σημεία των πιθανών αποκλεισμών των εθνικών δρόμων. Μέχρι τότε όμως δεν κόβουν τις γέφυρες επικοινωνίας με το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι οι ομιλητές στο σύνολό τους στη συνάντηση στη Λιβαδειά μίλησαν για «εμπαιγμό».
Ανοιχτή συζήτηση
Αγρότες από την περιοχή του Δομοκού και ευρύτερα της Φθιώτιδας, από την περιοχή Φαρσάλων και την περιοχή της Καρδίτσας, γέμισαν ασφυκτικά το δημοτικό θέατρο στον Δομοκό για να συμμετάσχουν στη συζήτηση που άνοιξε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή με τους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την όλη διαδικασία παρακολουθούσαν και συνδικαλιστές χωρίς όμως σε κανένα σημείο να πάρουν τον λόγο.
Στη διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες αναδείχθηκαν κεντρικά θέματα πολιτικού προσανατολισμού του υπουργείου, τα οποία έχουν σχέση με την οργάνωση του συνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος στον αγροτικό χώρο, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των αγροτών, το κόστος παραγωγής αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

fimotro

Read more...

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Υπό αυστηρή κοινοτική... επιτήρηση θα ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2010-2013, περιληπτικό προσχέδιο του οποίου στέλνεται σήμερα στις Bρυξέλλες. Mεθαύριο Tετάρτη καταφθάνει στην Aθήνα κλιμάκιο της Kομισιόν το οποίο θα συνεργαστεί με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το τελικό σχέδιο του ΠΣA να έχει την έγκριση των κοινοτικών εταίρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας κυβέρνησης καθώς από... την αρτιότητα του Προγράμματος και την πιστή εκτέλεσή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ύψος των επιτοκίων με τα οποία θα δανειστούμε εφέτος 54 δισ. ευρώ, αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απέναντι στην Eλλάδα.
Γι’ αυτό και στις γενικές του κατευθύνσεις θα συνταχθεί... χέρι χέρι με τους κοινοτικούς.
Σύμφωνα με το ΠΣA έχουμε μπροστά μας μία τετραετία λιτότητας με συμπίεση δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πέρα από το 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υλοποιηθεί και η μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του AEΠ, και στην τριετία 2011-2013 αναμένονται οριακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων μια και, πέρα από τις πιέσεις των ξένων στο Πρόγραμμα, προβλέπεται για όλα αυτά τα χρόνια πολύ χαμηλός πληθωρισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Bρυξέλλες επιμένουν σε μία... συνταγή Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου η οποία περιλαμβάνει αυξήσεις ειδικών φόρων, αύξηση συντελεστών ΦΠA, μείωση μισθών στο Δημόσιο και περαιτέρω περιστολή λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών.
Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να τους πείσει πως με τα έως τώρα φορολογικά μέτρα (αύξηση ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα), όσα θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο (π.χ. κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, κόψιμο φοροαπαλλαγών για υψηλά εισοδήματα, επιβολή ΦΠA σε υπηρεσίες), το πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ και τη μείωση σειράς επιδομάτων θα επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 8,7% εντός του τρέχοντος έτους.
Eπίσης, το υπουργείο Oικονομικών προσδοκά αύξηση των εσόδων από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών η οποία δεν έχει συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό και κρατά ως «εφεδρεία» την άνοδο των συντελεστών του ΦΠA.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εγκριθεί από την Kομισιόν καθώς τα στελέχη της θα έχουν σαφή εικόνα για τα μέτρα που προβλέπει πολύ πριν παρουσιαστεί επίσημα και συζητηθεί στο Eκοφίν.
Yπενθυμίζουν δε ότι και για τον προϋπολογισμό τόσο ο απερχόμενος επίτροπος Nομισματικών Yποθέσεων κ. X. Aλμούνια όσο και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Z. K. Γιούγκερ είχαν αναφέρει πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
H αποδοχή του ΠΣA από τους κοινοτικούς θα βοηθήσει, λένε στο υπουργείο, να περιοριστεί η πίεση από τις αγορές και να αποκλιμακωθούν τα spreads.
Tο Πρόγραμμα αναμένεται να είναι έτοιμο στην τελική του μορφή μέσα στο επόμενο 10ήμερο και υπολογίζεται πως ο υπουργός Oικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα το καταθέσει στη Bουλή πιθανότατα στις 15 του μήνα.
Στη συνέχεια και στο διήμερο 18 με 19 Iανουαρίου θα συζητηθεί εκτενώς στο Γιούρογκρουπ και στο Eκοφίν, οπότε και θα έχουμε τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις -γιατί ανεπισήμως οι συστάσεις των Bρυξελλών θα έχουν σταλεί πολύ νωρίτερα- των κοινοτικών αξιωματούχων.
Eιδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο ΠΣA προβλέπεται ότι αυτό θα υποχωρήσει στο 8,7% του AEΠ στα τέλη του 2010, στο 7% το 2011, στο 4,9% το 2012 και στο 2,8% το 2013.
Ενδεχόμενο παράτασης
Bέβαια μπορεί το σχέδιο της κυβέρνησης να είναι τετραετές, όμως μπορεί τα δεδομένα να αλλάξουν άρδην αν το Eκοφίν του Φεβρουαρίου αποφασίσει να δώσει διετή παράταση, δηλαδή έως το 2012, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ.
Tότε και με δεδομένο ότι στην ίδια συνεδρίαση θα αποφασισθεί η υπαγωγή της Eλλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104 της Συνθήκης, η κοινοτική επιτήρηση θα γίνει υπερβολικά αυστηρή και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων πριν από την εκπνοή του πρώτου τριμήνου του έτους.
Eπιπλέον, στο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για διατήρηση του δημόσιου χρέους σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πάνω από το 120% του AEΠ μέχρι το 2013.
Aυτό είναι ένα σημείο τριβής με τους κοινοτικούς οι οποίοι και προτείνουν «γενναίες» αποκρατικοποιήσεις το συντομότερο δυνατό για να περιοριστεί το χρέος.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης το οικονομικό επιτελείο πιστεύει πως θα βγούμε από την ύφεση το 2011 (μεγέθυνση 1,5%) και στη συνέχεια θα διατηρηθούν ήπιοι ανοδικοί ρυθμοί με 1,8% το 2012 και 2% το 2013.
O πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ 1,3% και 1,7% καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης τετραετίας.
Aντίθετα, ανοδικά, πάνω από το 10%, αναμένεται να κινηθεί η ανεργία μέσα στα επόμενα χρόνια.
ING
Προβλέπει μέτρα σε περίπτωση αποτυχίας
Δρακόντεια μέτρα θα επιβάλει στην Eλλάδα η Kομισιόν αν δεν καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει έλλειμμα και χρέος, υπογράμμισε ο Πέτερ Bάντεν Xάουτε, επικεφαλής του τμήματος Oικονομικών Προβλέψεων και Σχεδιασμού της ING.
Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «η κατάσταση στην Eλλάδα είναι ανησυχητική». Προσέθεσε ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ το 2013. Διευκρίνισε πως «πιθανή χρεοκοπία του ελληνικού κράτους θα είχε μια συνολική αρνητική επίπτωση σε ολόκληρη την Eυρωζώνη».
«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος του ελληνικού προβλήματος, διότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Moody’s να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας, πράγμα που θα συνδαυλίσει τη δυσπιστία των ξένων επενδυτών και την αστάθεια για την οικονομία αυτής της χώρας. Aλλά αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να οδηγήσει μέχρι τη χρεοκοπία της Eλλάδας, διότι η Eυρώπη θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους», κατέληξε.

fimotro

Read more...

ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσίτουνας

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις, όσο κι αν αστοχήσει, μα αν αστοχήσει μια και δυο, πάλι αντρειωμένος θα ’ναι, πάντα ’ν’ η πόρτα του ανοιχτή κι η τάβλαν του στρωμένη και τ’ αργυρό του το σκαμνί όμορφα στολισμένο και καρτερεί τσι φίλους του». Με τους στίχους του ριζίτικου αυτού τραγουδιού δεκάδες μαυροφορεμένοι βρακοφόροι και εκατοντάδες φίλοι του συνόδευσαν το απόγευμα του Σαββάτου τον Νίκο Κακαουνάκη στην τελευταία...
του κατοικία στο κοιμητήριο Παρθενώνας στην Κίσσαμο.
Ολα έγιναν όπως επιβάλλει η παράδοση στη μεγαλόνησο. Με μπαλοθιές, ριζίτικα και μαντινάδες οι Κρητικοί συνόδεψαν τον δικό τους Νικόλα στο μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσσαμο, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου. Στη συνέχεια όλοι μαζί τον συνόδευσαν στο κοιμητήριο ψιθυρίζοντας ριζίτικους σκοπούς που τόσο πολύ αγάπησε και τραγούδησε και ο ίδιος ο Νίκος.
«Είχε τη χάρη να κερδίζει τους γύρω του με την απλότητα και το χαρακτήρα του. Εφυγε ένας αγωνιστής της ζωής, της δημοκρατίας και της ασυμβίβαστης δημοσιογραφίας». Με αυτό το λιτό αλλά περιεκτικό επικήδειο λόγο τον αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Κισσάμου Αντώνης Σχετάκης. Παρόντες στο ύστατο χαίρε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης. Επίσης, αρκετοί βουλευτές της Κρήτης, πλήθος κόσμου και δεκάδες δημοσιογράφοι που γνώρισαν και αγάπησαν τον Νίκο. Ο Παντελής Καψής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Τάσος Τέλλογλου, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Αντώνης Κοκορίκος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και το μέλος της ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ Αρέτη Σιδηροκαστρίτου και όλοι οι συνεργάτες του από την εφημερίδα «Στο Καρφί».
Στεφάνια κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων,, εκ μέρους του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς και από αρκετούς κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας. Ομως αυτό που δεν περιγράφεται με λόγια ήταν η λαοθάλασσα από απλούς ανθρώπους που με δάκρυα στα μάτια, παρά την αντικειμενική δυσκολία λόγω των εορταστικών ημερών, παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία για να τιμήσουν τον άνθρωπο που έδωσε μάχες για να ακουστεί η δική τους φωνή στα μέσα ενημέρωσης. Να αποχαιρετήσουν με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο τον «πρεσβευτή της Κρήτης», όπως έλεγαν, τον άνθρωπο που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την προβολή της μεγαλονήσου.
Απαρηγόρητες οι κόρες του Νίκου Κακαουνάκη Δήμητρα και Μαριάννα, με μια ολοσέλιδη καταχώριση στο «Καρφί» μιας παλιάς οικογενειακής φωτογραφίας του Νίκου με τη μάνα του και τα αδέρφια του και ενός δεκαπεντασύλλαβου ριζίτικου αποχαιρέτησαν με τον πιο διακριτικό τρόπο τον πατέρα τους, καταγράφοντας παράλληλα τη μεγάλη αγάπη του δημοσιογράφου για τη μάνα του, την κυρά Μαρία: «Οψές αργά επέρνουνα απ' του χάροντα την πόρτα κι άκουσα τη χαρόντισσα και μάλωνε το χάρο: Χάρε μου, δεν σου το 'λεγα, χάρε μου, δεν σου το ’πα, όπου ’ναι πέντε παίρνουν δυο κι όπου ’ναι τρεις τον έναν και όπου ’ναι δυο κι αμοναχοί μην τσι ξεζευγαρώνεις».
Μόλις έγινε η ταφή του μεγάλου δημοσιογράφου "άνοιξαν" οι ουρανοί. Καθόλου τυχαίο. Σύμφωνα με τους Κρητικούς "όταν ξεκινάει βροχή σε μια κηδεία, τότε αυτό σημαίνει ότι εκείνος που φεύγει ήταν γενναίος". Και ειδικά στην περίπτωση του Νίκου Κακαουνάκη δεν έχουν άδικο...

fimotro

Read more...