Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Επιμέλεια : Περικλής Δημητρολόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με υψηλές προσδοκίες αναλαμβάνει η Ισπανία την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο. Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ωστόσο, είναι αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις. Πρέπει να αποδείξει ότι παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα του μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά και να κερδίσει το στοίχημα της συγκατοίκησης με τον πρώτο πρόεδρο της Ένωσης. «Το δράμα της ανεργίας». Αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα «Εl Ρais» στο αφιέρωμά της για την ανασκόπηση του 2009. Και μάλλον δικαίως: η Ισπανία καταγράφει διπλάσιο αριθμό ανέργων...
από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χειρότερες επιδόσεις στους 27 εμφανίζει μόνο η Λετονία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση θα φανούν στο τέλος του 2010, όταν πολλές χώρες της Ε.Ε. θα έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της ανάκαμψης. Ο πιο «μικρός» από τους «μεγάλους» της Ένωσης παραμένει ασθενής. «Η Ισπανία πηγαίνει άσχημα», έγραφε η εφημερίδα «La Vanguardia» εν όψει της ανάληψης της προεδρίας. «Απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη, όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγάγει την προεδρία της Ε.Ε. σε βασικό πολιτικό στοίχημα».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στην προεδρία της Ε.Ε. για να ανακτήσει τη χαμένη δημοτικότητά του και να καλύψει το χάσμα των πέντε μονάδων που χωρίζουν τους Σοσιαλιστές από το Λαϊκό Κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα του πραγματοποιώντας μόνο το 2009 περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό απ΄ όσα είχε κάνει σε ολόκληρη την πρώτη θητεία του. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα είδος εθνικής συστράτευσης, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία η ισπανική προεδρία. «Θέλει να μετατρέψει την Ισπανία από μια χώρα ουραγό σε μια χώρα ηγέτη», σχολίαζε Ευρωπαίος διπλωμάτης υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το «γήπεδο δεν είναι όλο δικό του», καθώς η ισπανική προεδρία είναι η πρώτη που θα πρέπει να επιδοθεί σε μια ενδεχομένως δύσκολη άσκηση συγκατοίκησης με τον πρώτο πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Τροχιά σύγκρουσης;
Πολλοί στην Ευρώπη πάντως μιλούν ήδη για ένα «παράξενο ζευγάρι». Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που συγκρούστηκε με την Καθολική Εκκλησία και θέτει ως έναν από τους στόχους της προεδρίας του τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι υποχρεωμένος να βρει ένα κοινό πεδίο συνεννόησης με τον Βέλγο κεντροδεξιό πολιτικό, που συνηθίζει να αποσύρεται δύο φορές τον χρόνο σε ένα μοναστήρι για να προσευχηθεί και ως πρωθυπουργός του Βελγίου είχε εκφραστεί με σκληρό τρόπο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη των 27. Ο Βαν Ρόμπαϊ θα προεδρεύει στο εξής των Συμβουλίων Κορυφής αρχής γενομένης από αυτά που θα φιλοξενήσει η Μαδρίτη αυτό το εξάμηνο. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνο επιμένει ότι ο πρωθυπουργός του θα «διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο»- εκτός από αυτόν τον καλού οικοδεσπότη.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: