Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σαφάρι για αποδείξεις άρχισαν ήδη οι φορολογούμενοι, καθώς όσο περισσότερες μαζέψουν φέτος τόσο υψηλότερο αφορολόγητο θα έχουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία. Από τις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, θα εξαιρούνται μόνον αυτές που αφορούν πάγια έξοδα, όπως π.χ. ακίνητα και αυτοκίνητα, καθώς και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, αφού το Δημόσιο δεν έχει...
κίνητρο να εντάξει τους εν λόγω λογαριασμούς σε καθεστώς εκπτώσεων. Αντίθετα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φυλάσσουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, από συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες, καθώς και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, συμβολαιογράφους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πατωματζήδες, κ.λπ. Οι αποδείξεις αυτές δεν θα υποβάλλονται στην Εφορία, αλλά σε μια ειδική φόρμα θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ο ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και η ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης, προκειμένου εν συνεχεία να μπορούν να διασταυρωθούν.
Αποδείξεις ανάλογα με το εισόδημα
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ με το ύψος των δαπανών με αποδείξεις που θα συγκεντρώνει ο φορολογούμενος. Μάλιστα για όσους συλλέξουν πολλές αποδείξεις πάνω από ένα ποσό το οποίο θα προσδιοριστεί, μελετάται να έχουν έξτρα αφορολόγητο πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματός τους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: