Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών την Παρασκευή Δείτε το πολυνομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και τα προαπαιτούμενα

Δείτε το πολυνομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και τα προαπαιτούμεναΣτις 45 άρθρα του περιλαμβάνονται οι διατάξεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. - Θα εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές τη Δευτέρα και στην ολομέλεια την Τρίτη - Στο κείμενο δεν περιλαμβάνεται το θέμα του ΑΔΜΗΕ

Κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου το πολυνομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές το βράδυ της Παρασκευής.

Το 84 σελίδων νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας στις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια θα εισαχθεί στη ολομέλεια το πρωί της Τρίτης όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο.

Το πολυνομοσχέδιο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»  αποτελείται από σαράντα πέντε άρθρα.

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου ρυθμίσει ζητήματα σχετικά:

- Την αδειοδότηση και εποπτεία των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) και των Εταιρειών Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ). Μεταξύ άλλων, καθορίζεται το είδος των εταιριών στις οποίες δύναται να ανατεθεί η διαχείριση των απαιτήσεων και η μεταβίβαση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιγράφονται οι όροι, προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά χορήγησης της σχετικής άδειας, θεσπίζεται το πλαίσιο εποπτείας των εταιριών αυτών από την Τράπεζα της Ελλάδας, ορίζεται το ύψος του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου στις 100.000 ευρώ κ.λπ

- Τις συμβάσεις ανάθεσης της διαχείρισης και τις συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από τις συμβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι στις προαναφερόμενες Εταιρίες δύναται να ανατίθεται η διαχείριση απαιτήσεων από τις συμβάσεις δανείων ή/και πιστώσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημέρων

Επίσης οι διατάξεις του δεύτερου κεφαλαίου επανακαθορίζουν το μισθολογικό καθεστώς που διέπει τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ α και β βαθμού, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθώς και του προσωπικού των ΔΕΚΟ στα εξής σημεία:

- Αποσύνδεση βαθμού - μισθού με την θέσπιση ενός αριθμού μισθολογικών κλιμακίων… το νέο σύστημα αμοιβών προβλέπει τη μισθολογική επανακατάταξη σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης

- Αυξάνεται το επίδομα θέσης ευθύνης οριζόμενο σε 1.000 ευρώ (από 900 ευρώ) για τον Γενικό Διευθυντή, 450 ευρώ (400 ευρώ) για τον Διευθυντή, 350 ευρώ  (300 ευρώ) για τον υποδιευθυντή και 290 ευρώ (250 ευρώ) για τον τμηματάρχη

- Καταργείται η αποζημίωση για συμμετοχή σε συλλογικά όργανα με εξαίρεση τα χρηματοδοτούμενα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα

Με τις ρυθμίσεις του τέταρτου κεφαλαίου συμπεριλαμβάνονται στα υφιστάμενα όρια δαπανών για την φαρμακευτική δαπάνη των ετών 2016, 2017 και 2018 πέραν των οποίων έχει εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής και οι δαπάνες των φαρμακείων των ΕΟΠΥΥ. Σήμερα τα όρια περιορίζονται στην σχετική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων

Διαβάστε το Νομοσχέδιο

Διαβάστε την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε τον πίνακα καταργούμενων διατάξεων

Διαβάστε την ειδική έκθεση

Διαβάστε την έκθεση συνεπειών

Read more...

Καραμανλής, ή τανκς (Βορίδης, Γεωργιάδης, κ.λπ)?...


 Η παρέμβαση του Καραμανλή (που "αποκάλυψε" το MEGA) υπέρ του Μεϊμαράκη, προκάλεσε την αντίδραση των άλλων υποψηφίων. Που, δεν μπορούν να πιστέψουν, πως... 
ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει τόσο ωμά στην εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα. 
Ο Αδωνις βγήκε στο ΜΕGA και αναρωτήθηκε, "τι πάει να πει, πως, ο Μεϊμαράκης εγγυάται την ενότητα, εμείς οι άλλοι, τρεις υποψήφιοι, τι κάνουμε?".
Το, "μπρίκια κολλάμε?", απέφυγε να το πει.

Ενόχληση  υπάρχει και στο στρατόπεδο του Τζιτζικώστα, οπου ενας από τους βασικούς υποστηρικτές του είναι ο Μάκης Βορίδης, γνωστός για το φιλοχουντικό παρελθόν του. 

Ο Κυριάκος, ο καημένος, τι να πει? Που, εκτός από τον Καραμανλή, έχει και την αδελφή του να στηρίζει τον Μεϊμαράκη - που 'χει ντούγκλα το μουστάκι...

Read more...

Παρίσι, κέντρο του πλανήτη Ιστορική συμφωνία για το κλίμα βάζει τον θερμοστάτη στους 2 βαθμούς


Ιστορική συμφωνία για το κλίμα βάζει τον θερμοστάτη στους 2 βαθμούς
To μέλλον του πλανήτη αποφασίστηκε σε αυτήν την αίθουσα στο Λε Μπουρζέ, λίγο έξω από το Παρίσι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Παρίσι
Ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε στη Σύνοδο του Ρίο το 1992, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε το Σάββατο στο Παρίσι να βάλει ένα επίσημο όριο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, έναν στόχο που θα απαιτήσει μείωση των εκπομπών άνθρακα στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει η φύση.

Δεδομένου ότι η συμφωνία απαιτεί την ομόφωνη έγκριση 196 χωρών -σχεδόν όλης της ανθρωπότητας- και αφορά ζητήματα που επηρεάζουν σε βάθος τον κλάδο της ενέργειας και την οικονομία, οι διοργανωτές μάλλον έχουν δίκιο να κάνουν λόγο για «ιστορική επιτυχία» και «σημείο καμπής» για τον πλανήτη.

Αν και δεν έχει τη δεσμευτική ισχύ μιας Διεθνούς Συνθήκης, όπως αυτή ορίζεται από το διεθνές δίκαιο, η Συμφωνία του Παρισιού, προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 «αρκετά κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου, και να «προσπαθήσουν να την περιορίσουν» ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό.

Ήδη, ο πλανήτης είναι περίπου 1,0 βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Το κείμενο της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2020, προβλέπει ακόμα ότι:

  • Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το ταχύτερο δυνατό
  • Στο δεύτερο μισό του αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που μπορούν να απορροφούν τα δάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μηδενικών καθαρών εκπομπών.
  • Όλες οι χώρες θα εγγραφούν σε κοινό σύστημα αναφοράς, παρακολούθησης και επιβεβαίωσης των εκπομπών
  • Από το 2020 οι ανεπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν βοήθεια 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με την υπόσχεση ότι το κονδύλι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.
  • Δεν υπάρχει πάντως πρόβλεψη για οικονομική αποζημίωση των χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.
Λόγω των αντιδράσεων των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών, οι οποίες ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην οικονομία, η συμφωνία δεν θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τις εκπομπές άνθρακα: καθεμία από τις 196 χώρες-μέλη της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική αλλαγή (η οποία δημιουργήθηκε στο Ρίο το 1992) θα πρέπει να παρουσιάσει εθελοντικούς στόχους για τη μείωση ή συγκράτηση των εγχώριων εκπομπών, οι οποίοι θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια από το 2018.
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις τουλάχιστον 55 χωρών, στις οποίες πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η απαίτηση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα αν οι ΗΠΑ, η Κίνα ή άλλοι μεγάλοι ρυπαντές αποτύχουν να επικυρώσουν το κείμενο. Υπάρχει εξάλλου προηγούμενο με το Πρωτόκολλο του Κιότο, την προηγούμενη συμφωνία για το κλίμα, η οποία υπογράφηκε μεν από τις ΗΠΑ αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ λόγω του φόβου του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον ότι δεν θα κέρδιζε την έγκριση του Κογκρέσου.

Και αυτή τη φορά, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχόταν μια συμφωνία στη μορφή Διεθνούς Συνθήκης, όπως αυτή ορίζεται από το διεθνές δίκαιο.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ακόμα ότι οι εθελοντικές δεσμεύσεις για τις εκπομπές που είχαν παρουσιαστεί από 186 χώρες ενόψει της Συνόδου δεν επαρκούν για το στόχο των 2 βαθμών, κάτι που δείχνει να βρίσκεται σε διαφωνία με το συμφωνημένο στόχο της συνόδου.
Βασικό ζήτημα στη Σύνοδο ήταν και ο μηχανισμός που θα αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πίεσαν για ρητή αναφορά σε μηχανισμό «απωλειών και ζημιών». Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες απέρριψαν την απαίτηση και η τελική συμφωνία περιλαμβάνει ξεχωριστή, μη δεσμευτική διάταξη, που προβλέπει ότι ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεκδίκηση αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.
Ακόμα, πολλές ευάλωτες χώρες χαμηλού υψομέτρου, όπως ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, υποστήριξαν ότι ο στόχος των 2 βαθμών δεν επαρκεί για να προστατευτεί η επιβίωσή τους καθώς η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει.
Με επικεφαλής την Σουηδική Αραβία, το αντίπαλο στρατόπεδο απάντησε ότι ο καθορισμός ενός πιο φιλόδοξου στόχου θα έθετε σε κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια.
Δεν αποτελεί εξάλλου έκπληξη το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, μια χώρα που βασίστηκε στο πετρέλαιο, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να εξαλειφθεί από το κείμενο της συμφωνίας κάθε αναφορά στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων (decarbonization) κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του αιώνα. Η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες βασίζονται στον λιθάνθρακα για την οικονομική ανάπτυξη και την ηλεκτροδότηση του πληθυσμού τους, επίσης αρνήθηκαν να ορίσουν ημερομηνία για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πίεσε για μια φιλόδοξη συμφωνία, δίστασε να υιοθετήσει τον όρο decarbonization λόγω της Πολωνίας, της οποίας η οικονομία εξαρτάται από το κάρβουνο.
Το τελικό κείμενο προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν «να κορυφωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατό, αναγνωρίζοντας ότι η κορύφωση θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες».
Ακόμα, η συμφωνία διατηρεί τον διαχωρισμό ανάμεσα στις φτωχές χώρες, όπως αυτές ορίστηκαν από Συνθήκη του 1992. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες υποστήριξα ότι πολλές «αναπτυσσόμενες» χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Νότιος Κορέα, έχουν έκτοτε γίνει πλούσιες, και επομένως πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το τελικό κείμενο ζητά από τις χώρες αυτές να βοηθήσουν οικονομικά σε εθελοντική βάση.
H συμφωνία στο Παρίσι έρχεται στο τέλος της θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί ποτέ, με το 2016 να προβλέπεται ότι θα καταρρίψει και πάλι το ρεκόρ.
Το θετικό όμως είναι ότι το 2014 οι εκπομπές άνθρακα έδειξαν για πρώτη φορά να σταθεροποιούνται.
Σε περίπτωση που διεθνής κοινότητα αποτύχει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με πρωτοφανείς ξηρασίες, φονικούς καύσωνες, μαζικές εξαφανίσεις ειδών και εκτοπισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από τις ακτές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Κάθε απόκλιση από το στόχο των 2 βαθμών θα έχει συνέπειες πλανητικής κλίμακας -αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με την τελευταία εποχή των παγετώνων είναι μόλις 5 βαθμούς.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο ερευνητής Μπεν Στράους του ερευνητικού οργανισμού Climate Central εκτίμησε ότι η αναθεώρηση του στόχου από τους 2 στους 1,5 βαθμούς θα ήταν αρκετός για να μειωθούν στο μισό οι περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μέσω διαδικτύου το Πόθεν Έσχες...


Μέσω διαδικτύου το Πόθεν Έσχες - Ποιοι πρέπει να υποβάλουν την δήλωση
Ποιοι πρέπει να υποβάλουν την δήλωση...

H πρόσβαση για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (∆ΠΚ) και δήλωσης οικονοµικών συµφερόντων (∆ΟΣ) στο πληροφοριακό σύστηµα «ΠΟΘΕΝ», θα είναι δυνατή από...
το διαδίκτυο µέσω της διεύθυνσης (url) https://www.pothen.gr από την Τρίτη 15 ∆εκεµβρίου. Πίσω από την ολοκλήρωση του κομβικής σημασίας αυτού έργου κρύβεται ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.
Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστηµα είναι εγκατεστηµένο και λειτουργεί στις υποδοµές της Γενικής Γραµµατείας Πληροφορικών Συστηµάτων και ∆ιοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονοµικών και διασφαλίζει το απόρρητο της διαδικτυακής επικοινωνίας του υπόχρεου µε το σύστηµα µε τη χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού. Τα στοιχεία των ∆.Π.Κ. είναι απόρρητα και τηρούνται κρυπτογραφηµένα στην ηλεκτρονική βάση δεδοµένων του συστήµατος. Το ηλεκτρονικό σύστηµα συνοδεύεται από πολιτικές ασφάλειας, που καλύπτουν όλους τους εµπλεκόµενους φορείς και εξασφαλίζουν την εµπιστευτικότητα και ακεραιότητα των στοιχείων.
Υπόχρεοι υποβολής του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες είναι:
α) Τα µέλη όλων των Σωµάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του ∆ηµοσίου (άρθρο 1 παρ. 1 περ. λ).
β) Οι προϊστάµενοι των οργανικών µονάδων οποιασδήποτε υπηρεσίας Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων του ∆ηµοσίου, των Ν.Π.∆.∆. και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθµού, καθώς και οι υπάλληλοι των φορέων αυτών που ασκούν οποιαδήποτε ελεγκτικά καθήκοντα (άρθρο 1 παρ. 1 περ. λ).
γ) Οι προϊστάµενοι διευθύνσεων των Υπηρεσιών ∆ηµοσιονοµικού Ελέγχου (Υ.∆.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 1 παρ. 1 περ. µδ).
Από τις προαναφερόµενες κατηγορίες υπόχρεων:
- όσοι ανέλαβαν για πρώτη φορά καθήκοντα εντός του 2015, θα υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τη δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του νόµου 3213/03 (αρχική δήλωση) στην οποία θα καταχωρίσουν λεπτοµερώς το σύνολο των υφισταµένων κατά την ηµεροµηνία υποβολής της περιουσιακών στοιχείων των ιδίων, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.
Επισημαίνεται ότι όσοι θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2016 και εφεξής, θα υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τη δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του νόµου 3213/03 (αρχική δήλωση) µέσα σε ενενήντα (90) ηµέρες από την απόκτηση της ιδιότητας βάσει της οποίας είναι υπόχρεοι.
-Όσοι άσκησαν καθήκοντα στις παραπάνω υπηρεσίες για οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα κατά το 2014 θα υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης, στην οποία θα καταχωρίσουν λεπτοµερώς όλα τα υφιστάµενα κατά την 31 ∆εκεµβρίου του 2014 περιουσιακά στοιχεία των ιδίων, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους δεδοµένου ότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 της παραπάνω ΚΥΑ, κατά την πρώτη εφαρµογή της ηλεκτρονικής υποβολής ∆ΠΚ η δήλωση θεωρείται ως αρχική και ως εκ τούτου περιλαµβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και όχι µόνο τις µεταβολές, καθώς και την προβλεπόµενη από το άρθρο 229 του ν.3213/03 όπως ισχύει δήλωση οικονοµικών συµφερόντων, η οποία περιλαµβάνει τα συµφέροντα και τις δραστηριότητες εντός του έτους 2014.
Επισηµαίνεται ότι από το επόµενο έτος (2016), οι υπόχρεοι, στην ετήσια ηλεκτρονική δήλωσή τους θα καταχωρούν µόνο τις µεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το χρονικό διάστηµα που αφορά η δήλωση, διατηρώντας αναλλοίωτα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν µεταβληθεί.
Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται για ένα έτος µετά την για οποιοδήποτε λόγο απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου (µετακίνηση, µετάθεση, απόσπαση, µετάταξη, ολοκλήρωση ή όχι θητείας προϊσταµένου, συνταξιοδότηση), δηλαδή η υποχρέωση υποβολής ∆ΠΚ αφορά στο αµέσως επόµενο ηµερολογιακό έτος από το έτος απώλειας της ιδιότητάς του.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονοµικών συµφερόντων των υπόχρεων είναι κοινές µε τους/τις συζύγους αυτών.
Οι υπόχρεοι καθώς οι σύζυγοι αυτών θα συνδεθούν στο πληροφοριακό σύστηµα στην προαναφερόµενη διεύθυνση (https://www.pothen.gr) κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών τους στο TAXISnet. ∆ιευκρινίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση και η διαχείριση των κωδικών αυτών γίνεται αποκλειστικά από το σύστηµα TAXISnet.
Οι υπόχρεοι πρέπει να συµπληρώσουν υποχρεωτικά όλους τους πίνακες, εφόσον έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία.
∆εδοµένου ότι οι ∆ΠΚ πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος του φορολογικού έτους 2014, και από το έντυπο Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου Ε9, οι υπόχρεοι κατά τη διαδικασία υποβολής της ∆ΠΚ και µέσω σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, µπορούν είτε να αποδέχονται η αρµόδια Αρχή Ελέγχου να αντλήσει τα στοιχεία από το σύστηµα TAXIS, είτε να επισυνάπτουν οι ίδιοι τα ηλεκτρονικά αρχεία των εντύπων Ε1 και Ε9 στη ∆ΠΚ.
Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης από τον υπόχρεο είναι απαραίτητη η έγκριση της δήλωσης από τον/τη σύζυγο.
Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων είναι διαθέσιµη η τηλεφωνική γραµµή εξυπηρέτησης
(Help desk) 214-4164-384 από 08:00 έως 15:00.
Παράλληλα, στην αρχική σελίδα του συστήµατος (κάτω δεξιό άκρο), παρέχεται στον υπόχρεο η δυνατότητα αποστολής µηνύµατος/ερωτήµατος, ενώ παρέχονται απαντήσεις σε βασικές πιθανές ερωτήσεις στο µενού/επιλογή ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Αρχικές και συνοπτικές οδηγίες χρήσης παρέχονται στο µενού/επιλογή ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ.
Επίσης, στην αρχική σελίδα του συστήµατος, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να ενηµερωθούν από το αναλυτικό ΕΓΧΕΙΡΙ∆ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ.

Read more...

Frontex τέλος, λέει ο Μήτσος...



Για το σχέδιο για τη νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. 

Το...
σχέδιο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παραδέχεται ότι η νέα υπηρεσία – θα αντικαταστήσει τη Frontex – και θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος - μέλος. 

Η υπηρεσία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», ενώ θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων. 

«Το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων» υποστηρίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική» συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι «επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν». 

«Όλοι γνωρίζουν ότι μερική ή ολική κατάργηση της Σένγκεν σημαίνει ενταφιασμός της ευρωπαϊκής ιδέας. Γιατί αν άρουμε τη Σένγκεν έστω και προσωρινά, έστω και για λίγο, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον πλανήτη ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της. Υπάρχουν βέβαια εκείνοι οι οποίοι δεν πιστεύουν στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και ψάχνουν την ευκαιρία για να αποσυναρμολογήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογραμμίζει.

Για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι, όπως και άλλες χώρες, στην αρχή δεν ήταν έτοιμη αλλά ότι πλέον επιταχύνει τις προσπάθειες. Τέλος τονίζει ότι «όλα τα hotspots πρέπει να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν».

tvxs.gr

Read more...

Πώς αποκαλεί ο Τσίπρας τον Καμμένο;...



Ούτε μπορείτε να φανταστείτε τι καλά λόγια λέει με την πρώτη ευκαιρία ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για τον «συγκάτοικό του στην κυβέρνηση» Π. Καμμένο όταν αναφέρεται σε αυτόν. 
Παρότι, όπως παραδέχεται συχνά, τους...
χωρίζει ιδεολογικό χάσμα, δεν χάνει την ευκαιρία να τον αποκαλεί (και μάλιστα ενώπιον συνεργατών αλλά και υπουργών του) «ο αδελφούλης μου». Σου λέει, αν δεν τα βρω με τους άλλους, καλός είναι και ο Καμμένος με τους βουλευτές του.

"ΒΗΜΑτοδότης"

Read more...

Έως 250 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση...


Έως 250 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση από τα τέλη κυκλοφορίας με το... χιλιόμετρο... από τα τέλη κυκλοφορίας με το... χιλιόμετρο...
Επιβάρυνση που φτάνει έως και τα 250 ευρώ το χρόνο θα έχουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ με το σχέδιο που εξετάζεται στο οικονομικό επιτελείο για επιβολή τελών κυκλοφορίας με το... χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με...
την "Ημερησία" η αγορά εκτιμά ότι η αύξηση στην τιμή της βενζίνης αναμένεται να κυμανθεί από 10 έως 15 λεπτά το λίτρο  - αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλά για αύξηση της τάξης των 2-3 λεπτών - γεγονός που θα εκμηδενίσει τη σχεδιαζόμενη μείωση κατά 50% των τελών κυκλοφορία σε υψηλού κυβισμού ΙΧ. 

Οι μεγαλύτερο χαμένοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι όσοι «γράφουν» περισσότερα από 20.000χλμ. το χρόνο. Για να γλιτώσει κάποιος θα πρέπει να έχει όχημα μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού και να κάνει λιγότερα από 10.000 χλμ. το χρόνο.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης η πρόταση που έχει πέσει επι τάπητος για τη φορολογία των αυτοκινήτων το 2017 περιλαμβάνει: 

- αύξηση φόρου στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα, με στόχο να επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου. Το ποσό αυτό δηλαδή θα το πληρώνουν όσοι κινούν περισσότερα τα αυτοκίνητά τους ή έχουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ θα επιβαρύνει λιγότερο όσους δεν τα μετακινούν ή έχουν «ένα αυτοκινητάκι που καίει λίγα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης.

- Αντίστοιχα, θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Θα παραμείνει ένα αναλογικό μικρό ποσό που θα πληρώνει ετησίως κάθε όχημα, που δεν θα είναι απαγορευτικό για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τις  πινακίδες τους όσοι τις έχουν καταθέσει.

Read more...

«Δεν θα γίνουμε ουρά» Γεννηματά: Έχουν αντιληφθεί λάθος την έννοια της συνεννόησης


Γεννηματά: Έχουν αντιληφθεί λάθος την έννοια της συνεννόησης
H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο βήμα της Βουλής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Δεν αναλάβαμε καμία υποχρέωση να ψηφίζουμε 'σώνει και καλά' εφαρμοστικούς νόμους που θα διαπραγματεύεται και θα καταρτίζει μόνη της η κυβέρνηση» ξεκαθαρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τα περί συνεννόησης.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εξηγεί: «Προτείναμε από τότε τα συγκεκριμένα θέματα του νέου Μνημονίου που πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν με διακομματική και εθνική συνεννόηση.

» Αν ο κ. Τσίπρας κατανοεί την εθνική συνεννόηση ως μια υποχρέωση της αντιπολίτευσης να αποτελεί παρακολούθημα και ουρά της κυβερνητικής πολιτικής, λυπάμαι, αλλά τότε κάτι έχει αντιληφθεί λάθος στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.»

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα αντέξει, με δεδομένες τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προσεχώς, η κ. Γεννηματά απάντα:

«Δεν μπορώ να ξέρω αν και πόσο θα αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών τους επόμενους μήνες. Εκείνο που γνωρίζω είναι πως δεν μπορούν πλέον να αντέξουν άλλο η χώρα και ο ελληνικός λαός. Ο τόπος δεν μπορεί να ζει συνεχώς στο χείλος του γκρεμού, υπό τον φόβο μιας πλήρους οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

» Όμως φοβάμαι ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Ο κ. Τσίπρας, αντί να κυβερνά, αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς. Προ των αδιεξόδων της κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας άρχισε πάλι τις τελευταίες ημέρες τις 'ηρωικές' αντιπαραθέσεις εσωτερικής κατανάλωσης με τους δανειστές. Ας ελπίσουμε πως δεν θα ξαναζήσουμε εφιαλτικές στιγμές, ούτε τα αποτελέσματα της προηγούμενης 'περήφανης' διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Βαρουφάκη.»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση της για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, με ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα και σχέδιο.

«Αυτή πιστεύουμε πως είναι η μόνη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας που έρχεται και επανέρχεται κάθε τόσο, μετά την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβερνητική εξουσία, αυτή τη φορά μόνο τρεις μήνες μετά τη νέα κυβέρνησή τους».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μήνυμα συσπείρωσης και ανασυγκρότησης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας


Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μήνυμα συσπείρωσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

«Είναι ανάγκη το κόμμα να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία και να κατοχυρώσει το ρόλο του. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί απλά το κυβερνητικό έργο. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανωτικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα. Το κόμμα δέχτηκε πλήγμα το καλοκαίρι αλλά νομίζω ότι το έχουμε υπερβεί γιατί ο λαός έδωσε την απάντηση στα πολιτικά διλήμματα», είπε τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση».

«Συνεδριάζουμε σε μια πυκνή περίοδο πολιτικών μαχών και εξελίξεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, «η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, η προσφυγική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, αλλά και η ρωσοτουρκική διένεξη, διαμορφώνουν ένα σύνθετο και ρευστό σκηνικό μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και αναλαμβάνοντας ρόλο εξισορροπητικό και διαμεσολαβητικό».
«Η διεθνής θέση της χώρας μας σταδιακά αναβαθμίζεται και με την ανάληψη πρωτοβουλιών αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονιά μας και θέση σταθερότητας που προωθεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Και πρόσθεσε ότι« η Ελλάδα από παράγοντας κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακραίοι κύκλοι θέλουν να αξιοποιήσουν την αποσταθεροποίηση για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, σχεδιασμούς στους οποίος εντάσσεται και η παραφιλολογία για δήθεν έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Είμαστε σε εγρήγορση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι οι μάχες έχουν κερδηθεί. «Υπάρχουν δυνάμεις που προσδοκούν την αποτυχία της κυβέρνησης και είναι βαθιά στενάχωρο που η Αντιπολίτευση ταυτίζεται με αυτές τις δυνάμεις» είπε.
Και πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στην προσφυγική κρίση. Δεν θα σταματήσουμε να εγγυόμαστε την κοινωνική συνοχή στα πλαίσια μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυόμαστε τη διεθνή θέση της χώρας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υψώσει ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με την προστασία για την πρώτη κατοικία κόντρα στις σκληρές αρχικά απαιτήσεις των δανειστών».

«Δεν ήρθαμε για να διαχειριστούμε την κρίση, αλλά να λύσουμε προβλήματα χρόνια με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μας ενοχλούν οι επιθέσεις. Έχουμε σχέδιο με ταξικό πρόσημο και έχουμε στο πλάι μας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα δώσουμε τη μάχη με αυταπάρνηση» είπε.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσει μια ακόμη ουσιαστική δέσμευση, αυτή για την προστασία των συνταξιούχων. Ο αγώνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ανέφερε έχει στόχο να μην φορτώσει με μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων τους συνταξιούχους.
«Είναι αγώνας που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να καλέσει σε συστράτευση τα κόμματα, όχι για να μοιραστεί την ευθύνη, αλλά για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής κόκκινης γραμμής για τη μη περικοπή των συντάξεων.
Κατήγγειλε, ωστόσο, την άρνηση να ανταποκριθούν σε αυτή την κόκκινη γραμμή «εκείνοι που ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων». «Εμείς όμως θα προχωρήσουμε και θα δώσουμε τη μάχη με την κοινωνία και θα καταφέρουμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η μεγάλη μάχη με την ολιγαρχία και τον νεοφιλελευθερισμό είναι ακόμα μπροστά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός . «Έτοιμοι και για τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς, για να μείνουμε όρθιοι και να δώσουμε την μάχη αυτή. Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης στενοχώρησε ακραίους κύκλους και επιθετικά funds» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την επιτάχυνση και τη γενίκευση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής».
Πρόσθεσε,επίσης, ότι «ο μεγάλος στόχος είναι η απομείωση του χρέους που αφορά τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από την άρση της κυριαρχίας μας. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016, μετά το τέλος της αξιολόγησης. Δηλαδή, η δυνατότητα επιστροφής στις αγορές και άρα ίσως δεν χρειαστούν όλα τα χρήματα που έχουμε συμφωνήσει έως το 2019, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι πλέον διαμορφώνεται ένα κλίμα που η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS...




Σε "CCC" από "CC" αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος έβγαλε τη χώρα από το...
καθεστώς επανεξέτασης και έθεσε σταθερή την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις.
Όπως ανακοίνωσε η DBRS, αυτή η αναβάθμιση αντανακλά την οπτική ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στην σταθεροποίηση τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της ελληνικής οικονομίας .
Σύμφωνα με τoν οίκο αξιολόγησης, η συμφωνία της 15ης Ιουλίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών για ένα τριετές τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ύψους 86 δισ. ευρώ, χαλάρωσε τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα και απομάκρυνε την άμεση απειλή για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη αθέτηση χρέους.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά από δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση τους, αναφέρει η DBRS
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα capital controls και τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, καθώς και η ανάγκη για την ψήφιση και εφαρμογή δημοσιονομικών και διαθρωτικών μέτρων από έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό και μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την μακροοικονομική σταθερότητα που αποκτήθηκε πρόσφατα.
Η DBRS κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και είναι αναγκαία η μείωσή του για τη δημιουργία συνθηκών για μακροοικονομική σταθερότητα.
Η συμμόρφωση με τις φορολογικές, διαρθρωτικές και δημοσιονομικές προσαρμογές στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε μια σταθερή κατηφορική πορεία που θα δώσει ώθηση στην αξιολόγηση, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων θα βοηθήσει στη χαλάρωση των χρηματοδοτικών περιορισμών και θα αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, είναι ορισμένοι από τους λόγους που θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο επαναπρογραμματισμός των δανείων του επίσημου τομέα, πιθανότατα μέσω μίας παράτασης των προθεσμιών λήξης και της μείωσης των επιτοκίων, που θα μείωνε τις ανάγκες επαναχρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τα επόμενα χρόνια θα ασκούσε επίσης ανοδική πίεση στην αξιολόγηση.

Read more...

Τι αποφάσιστηκε με το κουαρτέτο Στη Βουλή τα νέα προαπαιτούμενα, τον Φεβρουάριο τα δύσκολα


Στη Βουλή τα νέα προαπαιτούμενα, τον Φεβρουάριο τα δύσκολα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Με αμοιβαίο συμβιβασμό στο θέμα των «κόκκινων δανείων» που ωστόσο μετέθεσε τα δύσκολα για τις αρχές του 2016 και την πρώτη αξιολόγηση έκλεισε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων κατατίθεται το Σάββατο στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης. Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα και το νομοσχέδιο περάσει, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα βοήθειας θα γίνει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση η συμφωνία προβλέπει:

* Τη δημιουργία αγοράς μη τραπεζικών ιδρυμάτων (funds) για τα κόκκινα δάνεια που θα μπορούν αρχικά να αγοράζουν τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά πλην της πρώτης κατοικίας.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα δεν θα αγοράζουν:

  • Τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό.
  • Τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας
  • Τα καταναλωτικά
Το καθεστώς για τις παραπάνω κατηγορίες δανείων θα επανεξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

* Δημιουργείται υπέρ-ταμείο που θα συμπεριλάβει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ.)

Οι απαντήσεις Τσακαλώτου

Χαρακτηριστικοί οι διάλογοι των δημοσιογράφων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως τους μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

- Κλείσαμε σε όλα τα θέματα; Και στα 13;

Τσακαλώτος: Νομίζω ότι οι τεχνικές ομάδες έχουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.

- Ο νόμος θα πάει αύριο στη Βουλή; Πότε θα ψηφιστεί;

Τσακαλώτος: Τρίτη βράδυ. Αναμένεται ότι το EWG θα είναι Τετάρτη, οπότε η εκταμίευση θα είναι στο τέλος της εβδομάδας .

- Έχουμε κάποια λεπτομέρεια για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;

Τσακαλώτος: Έχουμε μια στρατηγική έκθεση που σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε νόμο. Δηλαδή οι βασικές αιχμές, ποια περιουσιακά στοιχεία θα είναι μέσα, η διοικητική μορφή, πώς θα γίνει το κομμάτι των επενδύσεων.

- Οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 πάνε για το χρέος;

Τσακαλώτος: Όχι. Ό,τι ήταν στο πρόγραμμα 2015, 2016, 2017, το είχαμε συμφωνήσει από πριν.

- Κάτω από 50 δισ. ευρώ το Ταμείο;

Τσακαλώτος: Αυτό θα το δείτε. Η στρατηγική έκθεση δεν μιλάει για αριθμούς.

- Το ΤΧΣ θα περάσει στο νέο ταμείο;

Τσακαλώτος: Ναι. Θα έχει μια διοικούσα επιτροπή που θα επιβλέπει και από κάτω θα έχει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: Δηλαδή ακίνητα, τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα.

- Θα φύγουν και κάποια περιουσιακά στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για να πάνε στο ταμείο;

Τσακαλώτος: Το ΤΑΙΠΕΔ όλο θα πάει.

- 15 Φεβρουαρίου είναι deadline για την πρώτη αξιολόγηση;

Τσακαλώτος: 15 Φεβρουαρίου είναι το πότε θα ισχύσει ο νόμος.

- Θα έχουμε και μειώσεις μισθών;

Τσακαλώτος: Τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό που λέτε το προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων .

- Δεν υπάρχει μείωση για κανέναν δηλαδή;

Τσακαλώτος: Ακριβώς. Δεν είναι λοιπόν «το ίδιο και χειρότερο από εκείνο του Γιούνκερ» όπως έχει γραφτεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κρύο και τοπικές βροχές...


Κρύο... το σκηνικό του καιρού...
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στα δυτικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση.

Παγετός τη νύχτα και...
τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, ενώ μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία την ημέρα στα δυτικά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ. 

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα (πάνω από 1200μ) μετά το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Βελτίωση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο τη δυτική στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονιά στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και στην ανατολική Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά οι οποίες στην Πελοπόννησο θα είναι πιο πυκνές.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη όπου πιθανόν το βράδυ να είναι ισχυρές. Στα ορεινά της Κρήτης (από τα 1300μ) θα χιονίσει.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές όπου τη νύχτα πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Read more...