Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μικροεστίες σβήνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στο Καπανδρίτι - Περισσότερα από 8.000 στρέμματα, υπολογίζεται ότι έκαψε η πυρκαγιά



Ξεπερνά τα οκτώ χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε κατά τη χθεσινή πυρκαγιά στη χαράδρα μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι δυνάμεις...
πυρόσβεσης, που βρίσκονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν εναπομείνασες μικροεστίες. Ο ακριβής απολογισμός θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση, με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες απείλησαν αρκετές κατοικίες, οι οποίες σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε, έως στιγμής, η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ..

Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Το πρωί, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε όλη την έκταση, που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος, εξάλλου, επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

Για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς, αναμένεται έρευνα από την Πυροσβεστική. Έχουν κληθεί, εξάλλου, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας. Ωστόσο, θα ληφθούν καταθέσεις, καθώς ερευνώνται όλες οι εκδοχές.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρήθηκε ένταση ανέμου, γεγονός που κρατά τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή, σε Αττική και Εύβοια, καθώς οι χάρτες δίνουν πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (4) και για τη σημερινή μέρα.


Read more...

Εφυγε με 1,2 εκατ. € αποζημίωση και τον ξαναπροσέλαβαν με 250.000 € ετησίως

Το μεγάλο φαγοπότι των μάνατζερ με Γιαννίτση στα ΕΛ.ΠΕ.

protothema.gr
Η κρίση δεν αφορά στα golden boys -ακόμη κι αν είναι συνταξιούχοι- του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. υπό τη διοίκηση του κ. Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος πέρασε στην Ιστορία ως εμπνευστής του σκληρού Ασφαλιστικού που απέτυχε να νομοθετήσει ως
υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Σημίτη. Οπως και στα χρόνια της υπουργίας του
-όταν προκάλεσε την πρώτη στρατηγική ήττα της κυβέρνησης Σημίτη- έτσι και τώρα ως πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. ο κ. Γιαννίτσης εξακολουθεί να είναι σκληρός με τους εργαζομένους, αλλά γαλαντόμος με τα υψηλά στελέχη της επιχείρησης.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Γιαννίτσης υπέγραψε την απόλυση 40 συμβασιούχων, οι αμοιβές των οποίων κυμαίνονταν από 500 έως 600 ευρώ τον μήνα. Τον Μάιο όμως υπέγραψε μία άλλη απόφαση για τη συνταξιοδότηση έξι υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου προτού ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνεπαγόταν τη μείωση κατά το ήμισυ και τη φορολόγηση των υψηλών αποζημιώσεών τους.

Ενας από τους προνομιούχους είναι ο κ. Απόστολος Ριζάκος, ο οποίος πήρε αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης ύψους 1.200.000 ευρώ και αμέσως μετά επαναπροσλήφθηκε με ετήσιες αποδοχές 250.000 ευρώ τον χρόνο.

Το 2008 ο κ. Ριζάκος ήταν γενικός διευθυντής Εφοδιασμού και Εμπορίας Πετρελαιοειδών των ΕΛ.ΠΕ. Οι αποδοχές του ήταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λογιστηρίου, 198.000 ευρώ ετησίως. Το 2009, χρονιά κρίσης, οι αποδοχές του αναπροσαρμόστηκαν με αύξηση 4%. Τον Απρίλιο του 2010 η διοίκηση με την ανακοίνωση Νο 167/28.04.2010 τον αναβάθμισε σε επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης του ομίλου. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι τι εξυπηρετούσε η αναβάθμιση που έγινε μόλις έναν μήνα πριν από τη συνταξιοδότησή του και δύο μήνες πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού. Με την αναβάθμιση όμως αναπροσαρμόστηκαν και οι απολαβές του και με βάση αυτές πια καθορίστηκε αφενός το ύψος της αποζημίωσης και αφετέρου το νέο συμβόλαιο που του έκαναν τα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία προφανώς έκριναν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα, στις 17/6/2010 το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. συνεδρίασε με θέμα «Παραμονή στην εταιρεία στελεχών που συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης»
και με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου αποφάσισε
«την υπογραφή σύμβασης με τον κ. Ριζάκο ορισμένης διάρκειας για την περίοδο από
21/6/2010 έως 20/6/2012 με δυνατότητα ανανέωσης ενός
ακόμη έτους». Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να υπογραφούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με άλλους συνταξιοδοτηθέντες. Συγκεκριμένα τους κυρίους Κωνσταντίνο Σγουρή (από 1/7/2010 έως 31/12/2010), Γεώργιο Μερσιάδη (από 21/6/2010 έως 20/6/2011), τους δικηγόρους Γεώργιο Ηλιόπουλο και Αγησίλαο Σακκά (από 21/6/2010 έως 31/3/2011), την κυρία Πηνελόπη Κίσσα (από 21/6/2010 έως 20/12/2010) και τον κ. Μιχαήλ Κωτίδη (από 21/6/2010 έως 20/12/2010).

Φυσικά όλοι ανεξαιρέτως πήραν τις αποζημιώσεις τους, ενώ τα νέα συμβόλαια είναι
ανάλογα των έως τότε απολαβών τους που ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ τον χρόνο.
Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και της ΠΑΣ-ΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες παρά τις διαφορές τους εξέδωσαν παρεμφερείς ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη διοίκηση.


Read more...

Γ. Παπανδρέου: Σε ομαλοποιημένο δρόμο η χώρα

Συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον τίτλο «Η αναζωογόνηση της Ελλάδας είναι ένα ολύμπιο έργο για τον πρωθυπουργό Παπανδρέου», δημοσίευσε την Παρασκευή η βρετανικη εφημερίδα Guardian.

«Διαχειριζόμαστε την κρίση μέρα με την ημέρα», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στη δημοσιογράφο Χελένα Σμιθ της βρετανικής εφημερίδας.

«Γνωρίζαμε ότι είχαμε μεγάλο χρέος και υψηλό έλλειμμα με μεγάλες ανισότητες, υψηλή ανεργία και αρνητική ανάπτυξη (...), αλλά δεν είχαμε ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων ή για την έλλειψη καλής, διαφανούς, δημοκρατικής διακυβέρνησης. Οταν διαπιστώσαμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν τόσο υψηλό, θέλαμε να είμαστε απολύτως διαφανείς», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Φυσικά αισθάνομαι πολύ άσχημα που αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτά τα μέτρα και που η δημοσιονομική μας αυτονομία βρίσκεται υπό την εποπτεία της λεγόμενης τρόικας. Δεν είναι μία ευχάριστη κατάσταση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Το πιο επώδυνο είναι ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα εναντίον ανθρώπων που δεν ευθύνονται για την κρίση (...), όμως πρέπει να παίρνεις σκληρές αποφάσεις στην πολιτική», ανέφερε.

«Μπορεί να σκέφτεσαι θεωρητικά για τις επιλογές που έχεις, όμως στην πραγματικότητα είναι συγκεκριμένες. Η επιλογή ήταν: "Χρεοκοπούμε ή παίρνουμε αυτά τα μέτρα; Χάνουμε τις συντάξεις ή διασώζουμε ό,τι μπορούμε;" (...) Ηταν ένα ερώτημα υπαρξιακό: ή θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους ή θα χάναμε αυτή τη δυνατότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε ως «μικρή επανάσταση» την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Ελλάδα «την πιο διαφανή χώρα στον κόσμο». «Η ελπίδα μου είναι ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα ίσως στην πιο διαφανή χώρα του κόσμου, δημοσιεύοντας τα πάντα στο διαδίκτυο», σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι η επανεκλογή δεν είναι ο στόχος του, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή «νοοτροπίας» της Ελλάδας προς το καλύτερο μέσω των πολιτικών του, οποιοδήποτε κι αν είναι το πολιτικό κόστος.

«Για όσο διάστημα αισθάνομαι ότι κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό και δίκαιο για τη χώρα μου, για τον ελληνικό λαό, αυτό είναι αρκετό για εμένα. Η διάσωση της Ελλάδας από την κρίση ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Τώρα βρισκόμαστε σε έναν πολύ ομαλοποιημένο δρόμο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Read more...

ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ...


Ρεπορτάζ : Αγγελική Μπούμπουκα
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Ως εργαλείο προσωπικής προβολής των δημάρχων φαίνεται πως χρησιμοποιούνται οι επίσημες ιστοσελίδες των δήμων. Μια περιήγηση σε αυτές καταδεικνύει ότι σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζονται ως προσωπικό τσιφλίκι του κάθε δημοτικού άρχοντα. Η αντίληψη αυτή γίνεται ακόμη πιο...
εμφανής ενόψει των επικείμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς προβάλλονται επιδεικτικά οι «θετικοί» απολογισμοί της προηγούμενης τετραετίας και τα οράματα των δημάρχων για την επόμενη, χωρίς να αντιπαραβάλλονται θέσεις και απόψεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Γι' αυτές πρέπει κανείς να ψάξει σε άλλες ιστοσελίδες και στον τύπο. Δεδομένου ότι πολλές δημοτικές διαδικτυακές πύλες έχουν χρηματοδοτηθεί όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από το μοίρασμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Γ' ΚΠΣ, είναι προφανές ότι πληρώνουμε αδρά τα ηλεκτρονικά φέουδα των δημάρχων. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο επισκεφθήκαμε δεκάδες sites δήμων και καταμετρήσαμε κατά είδος τις αναρτήσεις που περιλαμβάνονται στις αρχικές σελίδες τους (σε μία δεδομένη στιγμή). Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανακοινώσεις και οι ενημερώσεις αφορούσαν ενέργειες των δημάρχων, ομιλίες τους, συνεντεύξεις στον τοπικό τύπο, δημοσιοσχετίστικη κάλυψη των επαφών τους με επισήμους, εγκαίνια που έκαναν, βραβεία που παρέδωσαν ή ακόμη και απόψεις τους για πολιτικά και άλλα θέματα. Οπου υπήρχαν φωτογραφίες-πορτρέτα, μαντέψτε ποιανού ήταν. Ανύπαρκτη η αντιπολίτευση Η περιήγηση λίγο βαθύτερα στους διαδικτυακούς τόπους ανέδειξε κι άλλες παράδοξες αντιλήψεις περί του τι αποτελεί πληροφορία χρήσιμη για τους δημότες, με πιο εντυπωσιακή από αυτές τη φωτογραφική κάλυψη των γενεθλίων του δημάρχου Θεσσαλονίκης προ ημερών. Στον πίνακα που παρουσιάζουμε, κατηγοριοποιούμε τις αναρτήσεις στην αρχική σελίδα 21 δήμων από όλη τη χώρα τους οποίους σταχυολογήσαμε ενδεικτικά. Σχεδόν ανύπαρκτες και θεματικά ανώδυνες είναι εκείνες που αφορούν ενέργειες της αντιπολίτευσης και λίγες του δημοτικού συμβουλίου. Σε ελάχιστες περιπτώσεις βρήκαμε αναρτημένα πρακτικά συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων, σε δευτερεύουσες σελίδες. * Η ιστοσελίδα της πρωτεύουσας μπορεί να είναι ο ιστότοπος με την πιο εξωραϊσμένη εκδοχή της αλλά δεν συναγωνίζεται σε θράσος το πρόσφατα ιδρυθέν διαδικτυακό κανάλι της. Το www.athinawebtv.gr θα μπορούσε να λέγεται και kaklamaniswebtv, αφού συνήθως οι μισές ειδήσεις είναι για τις κινήσεις, ομιλίες, τοποθετήσεις του δημάρχου και φυσικά διαβάζονται από τις τηλεπαρουσιάστριες με φόντο την φωτογραφία του. Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο πιο πετυχημένος δήμαρχος που έχει περάσει ποτέ από αυτό το πόστο, παρακολουθήσετε το ωριαίο βίντεο για τον απολογισμό της θητείας του Ν. Κακλαμάνη. Βίντεο με τις απόψεις άλλων παρατάξεων, όχι, δεν εντοπίσαμε. * Στην αρχική σελίδα δεσπόζει το καλωσόρισμα του δημάρχου, κάτι που αποτελεί τον κανόνα για την πλειονότητα των δημοτικών ιστοσελίδων. Το φαν κλαμπ του Βασ. Παπαγεωργόπουλου, όμως, πρέπει να περιηγηθεί στα ενδότερα και να φτάσει στα δελτία τύπου. Μόνο σε εκείνο της 7ης Ιουλίου θα διαβάσει πρώτα για τα έργα που επιθεώρησε ο δήμαρχος, τις θέσεις του για θέματα όπως η κατασκευή του μετρό, τα σκάνδαλα του δήμου, τη θέση που πρέπει να πάρουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το θέμα του «ονόματος της Μακεδονίας» και μετά να ενημερωθεί για τα υπόλοιπα. Σε πρώτο πλάνο ο δήμαρχος * Αν υπάρχει, όμως, ένα site-ύμνος στον δήμαρχο, αυτό είναι του Χορτιάτη. Πρώτη είδηση εκεί αποτελεί η «πρωτοπόρος πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Χορτιάτη Μιχ. Γεράνη» να φτιάξουν διαδημοτική επιτροπή που θα συζητήσει με τους δήμους Πανοράματος και Πυλαίας τη μελλοντική συνένωσή τους. Δεύτερη είδηση, η δήλωση συμπαράστασης του δημάρχου του Χορτιάτη στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Τρίτη είδηση, μια επιστολή δημάρχου για τον «Καλλικράτη». Τέταρτη είδηση, τα συγχαρητήρια του δημάρχου για τις επιτυχίες της «Νέας Γενιάς Ασβεστοχωρίου» στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Αλλη ανάρτηση δεν υπήρχε στην πρώτη σελίδα. * Αν στο maroussi.gr ο Γ. Πατούλης αυτοπροβάλλεται με πέντε φωτογραφίες, δεν θέλουμε να φανταστούμε πόσες θα έχει κορνιζάρει στο σαλόνι του. Ο δε σύνδεσμος στο γραφείο τύπου περιλαμβάνει 9 συνεντεύξεις και 31 ομιλίες του δημάρχου (και μόνο αυτού) σε μία διετία. * Ο δήμαρχος Ηρακλείου μπορεί να μην ποζάρει αυτοπροσώπως, αλλά κάθε είδηση και ανακοίνωση διαπνέεται από την παρουσία του. Συντάσσονται όλες ξεκινώντας με τη φράση «Ο δήμαρχος Ηρακλείου...» ακόμη κι αν πρόκειται για την αγορά γραφικής ύλης για τις υπηρεσίες του δήμου. * Η αγωνία ορισμένων δημάρχων να πάρουν το προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους είναι εμφανέστατη στην περίπτωση του δημάρχου Μελισσίων. Στην κορυφή της δημοτικής ιστοσελίδας είδαμε δυο αναρτήσεις για την πρώτη εμφάνιση του Μ. Γραφάκου, ενόψει δημοτικών εκλογών, και την παρουσίαση του οράματός του. * Στη Νίκαια οι ειδήσεις ανανεώνονται αλλά στην κορυφή παραμένει πάντα μια συνέντευξη τύπου του δημάρχου τον περασμένο Μάρτιο για τα οικονομικά προβλήματα του δήμου. * Στη διαδικτυακή πύλη του Χαϊδαρίου πρώτη πρώτη ήταν προ ημερών μια συνέντευξη-διάγγελμα του δημάρχου σε αδιευκρίνιστο ΜΜΕ, η οποία τελικά αποσύρθηκε. * Μια συνέντευξη-μονόλογος του δημάρχου Ξυλοκάστρου για την πορεία των έργων στην παραλία Ξυλοκάστρου δεσπόζει στο site του δήμου.

Read more...

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γιώτου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Αξιοποιώντας την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το παιχνίδι με τις τράπεζες, επιδιώκοντας την αλλαγή του τραπεζικού χάρτη της χώρας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Ωστόσο ούτε τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται ή αν απορρίπτει την πρόταση του κ. Μ. Σάλλα για τη συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με την...
Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναμένοντας πρώτα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των διεθνών συμβούλων που θα προσλάβει για να αποτιμήσουν την κατάσταση. «Αν επρόκειτο για μια απλή συγχώνευση, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση. Αλλά η κατάσταση περιπλέκεται επειδή δημιουργείται η εντύπωση πως μια ιδιωτική τράπεζα εξαγοράζει δύο κρατικές» τονίζουν στο «Βήμα» ανώτατες κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το δίλημμα που ταλαιπωρεί αυτές τις ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών και διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με σεβασμό στους κανόνες της αγοράς, την ανάγκη προστασίας της δημόσιας περιουσίας και με απόλυτη διαφάνεια, όπως άλλωστε ζήτησε και ο Πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί σανίδα σωτηρίας για ένα ασθενικό τραπεζικό σύστημα, ευάλωτο σε επιθετικές εξαγορές και στον κίνδυνο αιφνίδιου αφελληνισμού του. Η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι σε λίγες ημέρες η ΕΕ θα «ανάψει κόκκινο» μέσω των περίφημων «stress tests» στην Αγροτική Τράπεζα, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο για αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας. Κατ΄ αρχάς λοιπόν η κυβέρνηση ομολογεί πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρωθεί. Γνωρίζει επίσης ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ξαφνικές κινήσεις από τους τραπεζίτες που ομολογούν και εκείνοι ότι δεν μπορούν να επιζήσουν μόνες τους όλες οι τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Με άλλα λόγια, θα ακολουθήσει μια περίοδος όπου θα κερδίσει εκείνος που ξέρει να διαπραγματεύεται καλύτερα! Οι «έξυπνες βόμβες»της Πειραιώς και της ΑΤΕ Η πρόταση Σάλλα χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς «έξυπνη βόμβα». Υποβλήθηκε την κατάλληλη στιγμή έτσι ώστε να μην μπορεί να αγνοηθεί, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των stress tests που έρχονται και βεβαιώνουν ότι οι κρατικές τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο δεν μπορούν για πολύ να κινούνται αυτόνομα. Για την πρωτοβουλία του ο κ. Σάλλας ενημέρωσε εγκαίρως τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευθεί για την αποδοχή της πρότασης, αρκούμενη μόνο στο να τη χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φροντίζει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμά της, ότι προτιμά τις συγχωνεύσεις από τις εξαγορές. Η απάντηση στον κ. Σάλλα ήρθε με μια άλλη «έξυπνη βόμβα» του διοικητή της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη , ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα με τη συγχώνευση της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΑΣΠΙΣ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως προανήγγειλε προεκλογικά και ο κ. Παπανδρέου. Μπορεί η βόμβα του κ. Σάλλα να χτύπησε στην καρδιά του τραπεζικού συστήματος, αλλά η βόμβα του κ. Πανταλάκη χτύπησε στην καρδιά του ΠαΣοΚ. Παρ΄ ότι η κυβέρνηση ομολογεί ήδη ότι η πρόταση του κ. Πανταλάκη δεν είναι βιώσιμη, ωστόσο αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι δύσκολα μπορεί να την απορρίψει δημοσίως, όπως δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Σάλλα. Ενδεικτικό της αναταραχής που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις αυτές στα κόμματα είναι ότι ενώ η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση (την οποία επίσης είχε ενημερώσει ο κ. Σάλλας) υποδέχθηκαν κατ΄ αρχάς θετικά την πρόταση της Πειραιώς, κορυφαία στελέχη των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις, άλλοι για να περιφρουρήσουν την κομματική τους πελατεία και άλλοι επειδή πιστεύουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συμβαδίζει με τις εξαγγελίες που έχουν κάνει το ΠαΣοΚ και η ΝΔ. Στο ΠαΣοΚ φαίνεται πως ηγούνται των στελεχών που εκφράζουν επιφυλάξεις ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να τονίσει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει και άλλες προτάσεις, και η κυρία Βάσω Παπανδρέου που έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον των τραπεζιτών. Δεν είναι μόνον αυτοί όμως. Αρκετοί βουλευτές τόνιζαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βουλή που η πρωτοβουλία Σάλλα ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης, ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να ανατρέψει μία ακόμη ρητή εξαγγελία του και να ιδιωτικοποιήσει δύο κρατικές τράπεζες, όταν υποσχόταν τη δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα. Βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια εξάλλου παρατηρούσαν πως ιδιαίτερα η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θα προκαλούσε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες, αφού στην τράπεζα αυτή είναι υποθηκευμένο το 40% της αγροτικής γης, και στο εξής θα τη διαχειρίζονται ιδιώτες τραπεζίτες χωρίς καμιά κοινωνική ευαισθησία. Οι αντιρρήσεις του κ. Καραμανλή Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε επίσης η αρνητική στάση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη θετική στάση της ΝΔ κάλεσε στα ορεινά έδρανα της Βουλής τον τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος κ. Χρ.Σταϊκούρα για διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αρχηγός της ΝΔ τόνισε στους συνεργάτες του ότι η συγχώνευση με τον τρόπο που προτείνεται δεν θα εγκριθεί από την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΑΛΛΑ 1. Περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 2. Αποτελεί τη σωτηρία της ΑΤΕ προτού ζητήσει διακοπή της λειτουργίας της η τρόικα. 3. Παραμένει σε ελληνικά χέρια η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ και στα δάνεια των αγροτών. 4. Ενισχύεται η βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 5. Ενθαρρύνονται και άλλες συγχωνεύσεις. ΓΙΑΤΙ ΛΕΝΕ «ΟΧΙ» ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 1. Εκχωρείται σε ιδιώτες η διαχείριση της περιουσίας των αγροτών που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ. 2.Το τίμημα εξαγοράς των δύο κρατικών τραπεζών είναι χαμηλότερο της χρηματιστηριακής τους αξίας. 3.Χάνεται η δυνατότητα παρέμβασης του κράτους στην τραπεζική αγορά μέσω κρατικών τραπεζών που ελέγχει. 4.Ενισχύονται οι ιδιώτες τραπεζίτες που στο εξής θα ελέγχουν απόλυτα τις αγορές. 5.Αθετείται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για δημιουργία κρατικού τραπεζικού πυλώνα. Β. Ράπανος: Κίνδυνος αφελληνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων Στις αντιδράσεις της Αριστεράς και στις επιφυλάξεις που εκφράζουν στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ η κυβέρνηση απαντά, επικαλούμενη τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ.Β.Ράπανος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών από πιθανές επιθετικές εξαγορές από το εξωτερικό.Οπως τόνισε ο κ.Ράπανος,η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είναι ιδιαίτερα χαμηλή (υπάρχουν σήμερα τρεις ελληνικές τράπεζες με αξία μικρότερη των 500 εκατ.ευρώ) που καθιστά σχεδόν αναμενόμενες τις επιθετικές κινήσεις από τους διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση προχωρεί εντός της εβδομάδος στην πρόσληψη δύο διεθνών συμβούλων (από έναν μικρό κατάλογο των οκτώ πιο αξιόπιστων του κόσμου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Μorgan Stanley, η J.Ρ. Μorgan και η Goldman Sachs) για να αξιολογήσει αφενός την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και για να αποτιμηθεί η πραγματική αξία όλων των ελληνικών τραπεζών.Ταυτόχρονα ξεκινά μια άτυπη επικοινωνιακή εκστρατεία με την οποία θα εξηγήσει στους έλληνες πολίτες τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και για τις προοπτικές ενίσχυσης της αγοράς από το ενδεχόμενο τέτοιων συγχωνεύσεων.

Read more...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Κ.Π. Παπαδιόχος - Β. Nέδος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Καλοκαίρι αναζητήσεων και τελικώς αποφάσεων θα είναι το φετινό για τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσει τον πολιτικό του σχεδιασμό για τη νέα πολιτική περίοδο που θα αρχίσει το φθινόπωρο, με βασικό δίλημμα το εύρος και τον χρόνο του προεξοφλούμενου πλέον ανασχηματισμού, ενώ στο...
«τραπέζι» παραμένουν, έστω ως απομακρυσμένες πιθανότητες, και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Ο κ. Παπανδρέου, παρά το κλίμα αναταραχής στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τις συνεχιζόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, θεωρεί ότι ολοκλήρωσε μια ιδιαίτερα επίπονη πολιτικά περίοδο, διατηρώντας ισχυρές εφεδρείες. Η κυβέρνηση επέβαλε σκληρά οικονομικά μέτρα, πέτυχε την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες, οι κινήσεις της στον τομέα της σταθεροποίησης της οικονομίας στηρίζονται, και μάλιστα ενθέρμως, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, ενώ παρά την ορατή κυβερνητική φθορά, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Ως εκ τούτου, εκτιμά πως έχει περιθώρια χειρισμών, και ήδη φέρεται να συζητά με πρόσωπα εμπιστοσύνης του τον χρόνο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός πιθανού ανασχηματισμού, καθώς, όπως αναφέρει στενός του συνεργάτης, έχει πλέον πλήρη εικόνα για την απόδοση και τις κινήσεις ενός εκάστου από τους υπουργούς του. Ως προς τον χρόνο, και εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν επιλέξει να αιφνιδιάσει, δύο είναι τα συζητούμενα σενάρια. Το πρώτο, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να πραγματοποιηθούν περί τον Οκτώβριο, ώστε να έχει διασφαλιστεί αφ' ενός η επιτυχής υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να οδεύσει με «φρέσκο» πρόσωπο στην αναμέτρηση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Το δεύτερο προβλέπει ανασχηματισμό το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2011, αφού δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει ξεπεράσει τις «δοκιμασίες» της αυτοδιοικητικής εκλογικής αναμέτρησης και της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ως προς το εύρος των αλλαγών, και πάλι οι εισηγήσεις -αλλά και οι εκτιμήσεις για τις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού- διίστανται. Ορισμένοι θεωρούν πως ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε μικρές διορθωτικές κινήσεις και σε ανακύκλωση των προσώπων που ήδη κατέχουν χαρτοφυλάκια, καθώς οι περισσότεροι από τους υπουργούς που βρίσκονται στο «κόκκινο» αποτελούν πρόσωπα με ευθεία αναφορά στον ίδιο. Αλλοι, πάντως, δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να προβεί σε ριζική αναδόμηση της κυβέρνησης, η οποία θα αγγίξει ακόμη και τον «σκληρό πυρήνα» του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιθέτως, άκρως απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, παρότι σχετική εισήγηση δεν του έχει υποβάλει μόνον ο κ. Χ. Καστανίδης. Οπως λέγεται, το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες μπορεί να έχει βάση μόνον εάν ο πρωθυπουργός βρεθεί αντιμέτωπος με μαζική «ανταρσία» βουλευτών του. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κ. Παπανδρέου δέχεται κατ' αρχήν εισηγήσεις να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στις δομές της κυβέρνησης. Η επανασύσταση των υπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας και Εμπορίου θεωρείται πιθανή. Εφόσον αυτή η κίνηση ευοδωθεί, δεν είναι διόλου απίθανο στα δύο από τα τρία υπουργεία (πλην Εμπορίου) να τοποθετηθούν ακόμη και μη πολιτικά πρόσωπα. Οσον αφορά το υφιστάμενο προσωπικό, εννέα μήνες κυβερνητικής θητείας θεωρούνται αρκετοί για να καταδείξουν τις αστοχίες και τις αδυναμίες των υπουργών. Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μοιάζει να είναι αυτή την περίοδο στην κορυφή των επικρίσεων τόσο μεταξύ των συναδέλφων της, όσο και μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη ουσιαστικά έχει ήδη αλλάξει αντικείμενο σε σχέση με τις ευθύνες που της ανατέθηκαν αρχικά τον προηγούμενο Οκτώβριο. Εχοντας απολέσει τις αρμοδιότητες της ποντοπόρου ναυτιλίας (υπέρ του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη) και του ελέγχου της αγοράς (υπέρ του κ. Μ. Μπόλαρη), η κ. Κατσέλη ουσιαστικά διατηρεί το αναπτυξιακό κομμάτι, την ακτοπλοΐα και τα λιμάνια. Σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, θα μπορούσε είτε να μείνει ως υπουργός Ανάπτυξης, είτε να μεταφερθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας (εφόσον βεβαίως συσταθεί εκ νέου). Μέτριες θεωρούνται και οι επιδόσεις της κ. Κατερίνας Μπατζελή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετακινήσεις κρίνεται ότι θα μπορούσαν να γίνουν -όχι με βάση τις επιδόσεις- και σε άλλους υπουργούς, όπως οι κ. Αννα Διαμαντοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη. Δεν θα ήταν απίθανη και η μετακίνηση του κ. Π. Γερουλάνου, ενδεχομένως μάλιστα προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να βρίσκεται περισσότερο κοντά στον πρωθυπουργό. Αμετακίνητοι θεωρούνται οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευαγγ. Βενιζέλος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος και ο κ. Γ. Ραγκούσης, εκτός εάν ο κ. Παπανδρέου τον «επιστρατεύσει» σε ρόλο-κλειδί στο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως κρίνουν ότι οι περισσότερες αλλαγές προσώπων θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως κίνητρο για τους βουλευτές που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, κρίσιμη θα είναι η γνώμη της κ. Ρεγγίνας Βάρτζελη, διευθύντριας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μετακινήσεις και στο ΠΑΣΟΚ Οι πολύ χαμηλές ταχύτητες στο κόμμα, καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου εννεαμήνου, προκαλούν προβληματισμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Oπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο γραμματέας κ. Σωκρ. Ξυνίδης, παρά την ομολογουμένως σκληρή προσπάθεια που καταβάλλει, δεν κατορθώνει να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό τού κόμματος, ούτε όμως και να καθιερωθεί μεταξύ των υφισταμένων του στην Ιπποκράτους. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποδίδουν τις δυσκολίες του κ. Ξυνίδη, στην αναποτελεσματική στήριξή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι και ο κ. Ξυνίδης επέλεξε να συγκρουστεί με τους περισσότερους από τους «παλαιότερους» στην Ιπποκράτους, με αποτέλεσμα να βρεθεί απομονωμένος. Τις τελευταίες ημέρες πάντως ο κ. Ξυνίδης είναι ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του για μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται πλέον την κίνηση διαδικασιών για την εκλογή νέου γραμματέα. Εφόσον αυτές οι εισηγήσεις γίνουν αποδεκτές, θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Ξυνίδης θα μετακινηθεί προς κάποια άλλη θέση (είτε ως υφυπουργός, είτε ως υποψήφιος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης). Στην περίπτωση αυτή για τη θέση του γραμματέα θα προτιμηθεί κάποιο έμπειρο στέλεχος με γνώση των μηχανισμών του κόμματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στελέχη όπως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχ. Καρχιμάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θ. Μωραΐτης (ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ) θα μπορούσαν να αναδειχθούν στη θέση του γραμματέα. Ο κ. Μωραΐτης, ανταποκρίνεται μάλιστα και στο προφίλ του στελέχους της νέας γενιάς, το οποίο επιζητούν στο κυβερνών κόμμα. Υπάρχει επίσης σκέψη για αξιοποίηση κάποιου εκ των παλαιότερων βουλευτών, με γνώση των συλλογικών οργάνων του κόμματος
Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Ριζικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να ζητούν τα «μαγικά χαρτάκια» για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και παράλληλα να κερδίσουν πρόσθετες φοροεκπτώσεις. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει τη μεταφορά στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ ορισμένων σημαντικών κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί μέσω του μνημονίου. Αλλωστε η...
εικόνα από τις εισπράξεις ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους ναι μεν κινείται σε θετικό έδαφος, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό. Το υπουργείο εξετάζει να εφαρμόσει από το 2011 σύστημα δύο ταχυτήτων για τις αποδείξεις. Αυτό θα λειτουργεί ως εξής: * Στην πρώτη ταχύτητα θα είναι αποδείξεις που οι πολίτες θα εμφανίζουν σε μεγάλο ποσοστό στις φορολογικές δηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι αποδείξεις των σουπερμάρκετ. Για αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να λαμβάνεται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου το μισό του ποσού που αναφέρεται στην απόδειξη που αφορά δαπάνες από σουπερμάρκετ. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος μαζέψει το 2011 αποδείξεις από σουπερμάρκετ αξίας 5.000 ευρώ, στη φορολογική δήλωση θα αναγράψει 2.500 ευρώ. * Στη δεύτερη ταχύτητα θα ανήκουν αποδείξεις που αφορούν επαγγέλματα που εμφανίζουν σημαντική ροπή στη φοροδιαφυγή, όπως έχει προκύψει από στατιστικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στα επαγγέλματα αυτά περιλαμβάνονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, οι γιατροί, οι δικηγόροι, τα συνεργεία καθαρισμών κτιρίων κτλ. Για αυτές τις αποδείξεις το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για κάθε απόδειξη που θα ζητεί ο φορολογούμενος να πολλαπλασιάζεται το ποσό που αναγράφεται σε αυτήν επί δύο και αυτό το τελικό ποσό να περιλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος λάβει απόδειξη από γιατρό ύψους 100 ευρώ, ο φορολογούμενος για τη συγκεκριμένη απόδειξη θα αναγράψει στη φορολογική του δήλωση 200 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι με μεγαλύτερη ευκολία θα «χτίσει» το αφορολόγητο όριο και παράλληλα θα έχει πρόσθετη φοροέκπτωση για το ποσό της αξίας των αποδείξεων που ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο. Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ως 15.000 ευρώ, από τις οποίες τα 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ θα προσφέρουν πρόσθετη φοροέκπτωση 300 ευρώ (3.000 Χ 10%). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ευρώ ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ αντί για 15.000 ευρώ σήμερα. Ετσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολογήτου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000 Χ 10%). Πάντως για εφέτος θεωρείται απίθανο να αλλάξει το ισχύον σύστημα των αποδείξεων. Οι όποιες αλλαγές εφαρμοστούν θα ισχύσουν από το 2011, που είναι άλλωστε έτος-«κλειδί» για την πορεία μείωσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, από το επόμενο έτος οι Εφορίες, αφού συγκεντρώσουν όλους τους φακέλους των φορολογουμένων με τις αποδείξεις, θα προχωρούν στη συνέχεια σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 1%-2% των φακέλων, και μάλιστα θα κρατούν στατιστικά στοιχεία για τι είδους αποδείξεις έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι. Το δείγμα θα είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και με βάση τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα γίνονται και διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά το ποσοστό βαρύτητας για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Read more...

ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Σε ανύποπτο χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης προειδοποιούσε τους συνομιλητές του στον Τύπο ότι « εφέτος το καλοκαίρι δεν θα πάτε διακοπές». Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι θα άνοιγε τόσο απότομα το παιχνίδι της τραπεζικής αναδιάρθρωσης, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Μία εβδομάδα, λοιπόν, πριν από τα ευρωπαϊκά...
stress tests και εν αναμονή της έκδοσης των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου ο κ. Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς τάραξε τα νερά με τη συνδυασμένη πρότασή του για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έκτοτε ο κύκλος του χρήματος πήρε φωτιά. Από την περασμένη Πέμπτη όλοι δείχνουν κινητικοί, ωσάν να ήταν έτοιμοι από καιρό για ένα θερμό τραπεζικό καλοκαίρι. Και μαζί τους η κυβέρνηση, η οποία επιζητούσε δυναμικά νέα, αλλά ίσως δεν υπολόγιζε πόση ένταση μπορούν να μεταφέρουν στην πολιτική και στην οικονομία τα τραπεζικά προξενιά και οι επερχόμενοι τραπεζικοί γάμοι. Ετσι, μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε η πρόταση Σάλλα, όλοι ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι. Και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ευνοήσει την κίνηση και τη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών τραπεζικών δυνάμεων στο παιχνίδι των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Η Εθνική πυλώνας ανασχεδιασμού Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την πρόσληψη ανεξάρτητων διεθνών συμβούλων, οι οποίοι θα αποτιμήσουν όχι μόνο την πρόταση Σάλλα, αλλά συνολικά τις κρατικές συμμετοχές στις τράπεζες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να ανασχεδιάσει την αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, έχοντας προκρίνει την Εθνική Τράπεζα ως τον βασικό κρατικό πυλώνα. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι άλλες κρατικές συμμετοχές μπορούν να καταστούν διεκδικήσιμες. Στη βάση αυτής της κεντρικής επιλογής η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται πυρετωδώς. Ο πρόεδρός της κ. Β.Ράπανος φέρεται να μεταδίδει σε συνομιλητές του ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο προς το εσωτερικό όσο προς το εξωτερικό. Οταν ερωτάται για την εσωτερική αγορά, απαντά με νόημα ότι «η σκακιέρα δεν έχει πολλά πιόνια». Ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι, μετά την πρόταση Σάλλα για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ενδιαφέρον της Εθνικής στρέφεται προς την Αlpha Βank των κκ. Κωστόπουλου και Μαντζούνη, καθώς και προς τη Εurobank του ομίλου Λάτση. Οσον αφορά τις διεθνείς αναζητήσεις της Εθνικής, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε στο Κατάρ και στο Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με άραβες κεφαλαιούχους ήταν προχωρημένες, αλλά διεκόπησαν εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων από τους εμίρηδες. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Σάλλας, με τη δυναμική και συνδυασμένη πρότασή του και το συστημικό ρίσκο που ανέλαβε, ελευθέρωσε τόσο την κυβέρνηση όσο τους υπόλοιπους τραπεζίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αlpha Βank δηλώνουν ανακουφισμένοι. Ο κ. Κωστόπουλος στις κουβέντες του δεν κρύβει τον θαυμασμό του για την επινοητικότητα του κ. Σάλλα- του βγάζει το καπέλο, όπως λέει, και βεβαίως νιώθει ότι πλέον μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις πιο ήσυχος. Οσο για τις επιδιώξεις της τράπεζάς του παραμένει αινιγματικός. Οπως λένε οι συνομιλητές του, αποφεύγει τις ευθείες απαντήσεις, αλλά δεν αποκλείει τίποτε. Στην εποχή της κρίσης άλλωστε δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι φήμες που θέλουν την Αlpha Βank να επιδιώκει πάση θυσία την αυτονομία της και να προτιμά πιθανές συνεργασίες με ξένους δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, οι κκ. Κωστόπουλος και Μαντζούνης έχουν την προσοχή τους τεταμένη και βεβαίως επαίρονται γιατί περνούν ίσως καλύτερα από όλους τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντιστοίχως, στον όμιλο Λάτση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Οι κκ. Νανόπουλος και Καραμούζης αποφεύγουν τις δηλώσεις, αλλά είναι φανερό ότι συνομιλούν εδώ και στο εξωτερικό. Οι κινήσεις στην Πολωνία είναι προπαρασκευαστικές, οι επαφές με την ΗSΒC πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, και βεβαίως κοιτάζουν τόσο προς την Εθνική όσο και προς την Αlpha. Δίνουν βεβαίως ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιμένουν ότι οι συγχωνεύσεις για να είναι επιτυχείς πρέπει να ορίζονται από φιλικές διαθέσεις και να είναι καλά προετοιμασμένες. Εκτιμούν εξάλλου ότι στην παρούσα φάση θα ευνοηθούν πράξεις «χαρτί με χαρτί», δηλαδή μέσω ανταλλαγής μετοχών, παρά με μετρητά. Κατά τα φαινόμενα, οι περισσότεροι από τους ιδιώτες τραπεζίτες εκτιμούν ότι, στον βαθμό που η κυβέρνηση προκρίνει λύση-πακέτο για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν θα υπάρξουν πολλές αντιπροσφορές στην πρόταση Σάλλα και ότι τελικώς το deal με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ευοδωθεί. Το ίδιο πιστεύει και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Σάλλας ξέρει ότι δύσκολα άλλη τράπεζα, εγχώρια ή ξένη, θα αναλάβει το ρίσκο της Αγροτικής Τράπεζας. Προβάλλειτην εμπειρία της ΕΤΒΑ Ο ίδιος προβάλλει την εμπειρία που απέκτησε από την ΕΤΒΑ, η οποία είχε αντίστοιχα δύσκολο χαρτοφυλάκιο με αυτό της ΑΤΕ. Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό της πρότασης Σάλλα: ότι είναι συνδυασμένη και μαζί λυτρωτική τόσο για το κράτος, που θα πρέπει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ για να την ενισχύσει κεφαλαιακά, όσο και για το υπόλοιπο σύστημα που θα απαλλαγεί από μια συστημική βόμβα. Ο ίδιος είναι έτοιμος να παρουσιάσει πλήρες και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, και βεβαίως αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει σε επόμενο στάδιο μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου για τη νέα τράπεζα. Απορρίπτει μάλιστα ως βλακώδη όσα λέγονται για τους κινδύνους που δήθεν πηγάζουν από την ιδιωτική διαχείριση των γεωργικών υποθηκών. Οπως και αν έχει, η προειδοποίηση του κ. Ταμβακάκη προς φίλους και συναδέλφους του για καλοκαίρι χωρίς διακοπές φαίνεται να επαληθεύεται. Κατά τα φαινόμενα, οι τραπεζίτες θα περιορισθούν εφέτος σε μικρές διήμερες-τριήμερες αποδράσεις. Είναι άλλωστε δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες... ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ Η υπόθεση των τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει ανοίξει για τα καλά και είναι κρίσιμο όλα να εξελιχθούν κατά τρόπο διαφανή, χωρίς σκιές και υπονομεύσεις.Κάτι που επισημαίνει με έμφαση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλος (φωτογραφία).Κατά τη συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε στην ανάγκη όπως η όλη επιχείρηση της τραπεζικής αναδιάρθρωσης να στηριχθεί σε ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως και σε ανεξάρτητες και αξιόπιστες αποτιμήσεις. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, αν αυτή η αρχή τηρηθεί,το ενδιαφέρον θα πολλαπλασιασθεί. Είναι αυτή, κατά τον κ. Προβόπουλο, η ασφαλέστερη οδός για την επιτυχή έκβαση της τραπεζικής αναδιάρθρωσης που ήδη εξελίσσεται.

Read more...