Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΣΙΟΠΑ : "ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ"!


Στα 10 χρόνια προσδιόρισε το διάστημα για την πλήρη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση που διανύει, ο Τομάσο Παντόα Σιόπα, πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας και νυν οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. «Η αποκατάσταση της...
ελληνικής αξιοπιστίας έχει αρχίσει αλλά θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες» υποστήριξε ο κ. Σιόπα και συμπλήρωσε πως «αν υποθέσουμε ότι μία γενιά είναι τριάντα χρόνια, θα χρειαστεί το ένα τρίτο μιας γενιάς» για να εξέλθει της κρίσης η χώρα, ενώ χαρακτήρισε ως λανθασμένη την άποψη ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.

Μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας: Ανακτώντας την αξιοπιστία μας» που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Σιόπα σημείωσε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας δεν είναι κακό ότι στοχοποιούνται και άλλες χώρες από τις αγορές», αλλά «βρισκόμαστε ακόμη στον μήνα του μέλιτος του προγράμματος» και παραμένουν πηγές κινδύνου. Το βασικό ρίσκο για την ελληνική προσπάθεια είναι η κόπωση. Οι άλλοι κίνδυνοι αφορούν στο ότι τα αποτελέσματα έρχονται πιο αργά από ό,τι έχουν σχεδιαστεί, οι αλλαγές απαιτούν πλέον περισσότερο χρόνο, υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία από την πλευρά των αγορών για να προχωρήσουν οι αλλαγές και το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη.
Read more...

Συναντήση με τον Παπανδρέου προγραμματίζει ο Μεντβιέντεφ


Σειρά διμερών συναντήσεων αναμένεται να έχει ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστανά του Καζαχστάν (1-2 Δεκεμβρίου), μεταξύ των οποίων και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με τον βοηθό του Ρώσου προέδρου επί διεθνών θεμάτων Σεργκέι Πριχότκο.

«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την παραμονή μας στην Αστανά, ώστε να πραγματοποιήσουμε σειρά σημαντικών συναντήσεων, τόσο με τον πρόεδρο του Καζαχστάν, όσο και με άλλους ηγέτες» είπε ο κ. Πριχότκο στους διαπιστευμένους στο Κρεμλίνο δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι προετοιμάζεται συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και πιθανώς με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Κεντρικά θέματα συζήτησης κατά τη ρωσική πλευρά θα είναι στη Διάσκεψη Κορυφής τα ζητήματα ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα προβλήματα της συνθήκης για τους συμβατικούς εξοπλισμούς στην Ευρώπη, καθώς και οι σκοποί και η προοπτική του ίδιου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο κ. Πριχότκο χαιρέτισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού σε χώρα εκτός της γεωγραφικής Ευρώπης και η Μόσχα μετά "τη στασιμότητα στην εσωτερική του ανάπτυξη και τη μείωση του ρόλου του στις διεθνείς υποθέσεις" θα ήθελε να δει την "πλήρη άνθηση του δυναμικού του ως του πλέον αντιπροσωπευτικού Οργανισμού στον ευρωατλαντικό και ευρασιατικό χώρο".




Read more...

Στο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς η επιμήκυνση

Ίσως και πριν την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου


http://img.protothema.gr/
Το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου που προέκυψε από την υπογραφή φαίνεται ότι θα αποτελέσει θέμα των συζητήσεων του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης που επιζητά η κυβέρνηση θα συζητηθούν, όποτε πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να βρεθούν σημεία σύμπλευσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, ότι στις συζητήσεις θα τεθεί επί τάπητος η πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η «θετική», όπως χαρακτηρίζεται, εξέλιξη της επιμήκυνσης.

Επίσης σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού η απόφαση να ζητήσει η χώρα μας επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών του δανείου θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Εκκρεμούν μόνο οι λεπτομέρειες όπως ο χρόνος αποπληρωμής και το επιτόκιο

Μια πρώτη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αυτό που μένει αδιευκρίνιστο είναι το αν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως επίσης και το αν κληθούν ο κ. Φώτης Κουβέλης και η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ως αρχηγοί κομμάτων.

Πήραν ανάσα στην κυβέρνηση

Ανακούφιση προκάλεσε, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού η συνέντευξη τύπου των μελών του Eurogroup, όπου κατέστησαν σαφές πως η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να επιτύχει επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου. Από πλευράς τους θεωρείται μια πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η επιμήκυνση αποτελούσε εδώ και καιρό ανεπίσημο αίτημα της χώρας μας προς τους δανειστές της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι η επιμήκυνση δεν πρόκειται να φέρει νέο μνημόνιο. «Δεν τίθεται θέμα καινούργιου μνημονίου» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα λήγει. Αυτό που απομένει να επιμηκυνθεί, εάν υπάρξει τέτοια απόφαση, είναι η αποπληρωμή των δανείων μας. Νέο μνημόνιο σαφώς και δεν θα υπάρχει».

Read more...

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΑΛΜΥΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline
Ανάσα πήραν η κυβέρνηση και η οικονομία από την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας από την τρόικα ως το 2024, αλλά προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία...
Βεβαίως η εξόφληση θα γίνει με επιτόκιο... Ιρλανδίας, δηλαδή 5,8%, από 5,2% που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα μας με το μνημόνιο, εφόσον μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει την οικονομία από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, καθώς πλέον οι δόσεις εξόφλησης των δανείων μοιράζονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά δεν παύει να μας επιβαρύνει με υψηλούς τόκους, οι οποίοι ανέρχονται (για αυτά τα 110 δισ. ευρώ) σε περίπου 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο χρόνος του προγράμματος- του μνημονίουείναι άσχετος με τον χρόνο αποπληρωμής. Το μνημόνιο τελειώνει το καλοκαίρι του 2013. Και μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους της και χρειαστεί νέα δάνεια, θα υπάρξει - αναμφίβολα- νέο μνημόνιο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για να ελέγξουμε το χρέος θα πρέπει να επιτύχουμε και να διατηρούμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ ετησίως για κάθε χρόνο ως και το 2021. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει ένα «κοινωνικό μέρισμα», όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και το 2013, όταν λήγει το μνημόνιο, θα απαιτηθούν παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης.

O ταν τελειώσει το μνημόνιο, ούτως ή άλλως θα υπάρχει το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της ευρωπαϊκής επιτροπής που απαιτεί μείωση του χρέους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας χθες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για λήψη πρόσθετων δανείων από τη χώρα μας, συμπληρώνοντας πως πλέον ξεκινάει μια τεχνική συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την επιμήκυνση, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Οπως διευκρίνισε, με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία και με την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου απαιτείται το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος αυξάνονται σε τέσσερα και η περίοδος αποπληρωμής σε επτά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τις πρώτες δόσεις του δανείου το 2014 και τις τελευταίες δόσεις, που θα καταβληθούν το 2013, θα αρχίσει να τις πληρώνει το 2017. Ο χρόνος αποπληρωμής λήγει το 2024.

Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

Τράπεζες και funds στον μηχανισμό βοήθειας
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας είναι η βαθιά- πλέονεμπλοκή του ΔΝΤ και η συμμετοχή των ιδιωτών (δηλαδή των ιδιωτικών τραπεζών και funds) κατά περίπτωση.

Μετά τη συμφωνία της τελευταίας ημέρας (την Κυριακή το βράδυ) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο κανονισμός για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας οριοθετεί την «on case by case», δηλαδή κατά περίπτωση, συμμετοχή ιδιωτών, διάκριση ανάμεσα σε χώρες με προβλήματα ρευστότητας και χώρες με προβλήματα βιωσιμότητας (solvency).

Για την Ελλάδα οι εξελίξεις είναι επί του παρόντος ευνοϊκές, καθώς σε κάθε συζήτηση με διεθνείς επενδυτές αυτό που ερχόταν στο προσκήνιο ήταν τι θα γίνει το 2014 και το 2015, όπου θα είχαμε υψηλές ανάγκες για πληρωμές (72 δισ. ευρώ και 52 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Αρχές Δεκεμβρίου έρχεται ο Στρος-Καν
Καθοριστική θεωρείται από κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στην Αθήνα. Η πιθανή ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου, όμως μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση υπό τον φόβο αντιδράσεων, δεδομένου και ότι μεσολαβεί η 6η Δεκεμβρίου. Εν όψει των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενα επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικώς η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ πραγματοποιηθεί, ο κ. Στρος-Καν δεν θα έχει καμία δημόσια παρέμβαση, παρά μόνον συναντήσεις με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Στρος-Καν περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να έχει συναντήσεις με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. ΠΟΟΥΛ ΤΟΜΣΕΝ
«Δεν ήταν ρεαλιστικός ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου στην Ελλάδα»
Ε ν αναμονή της τελικής διευθέτησης λεπτομερειών που σχετίζονται με τα νέα δεδομένα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις ανατροπές στις ΔΕΚΟ, την Υγεία και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς- πεδία στα οποία θα κληθεί να δώσει εξετάσεις κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας και στα οποία εφιστούν την προσοχή οι εκπρόσωποί της με κάθε ευκαιρία.

Η απόφαση του Εurogroup για την Ιρλανδία και οι συνακόλουθες εξελίξεις που σχετίζονται με την Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν με ανακούφιση από την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών, επειδή, όπως λένε, από τη στιγμή που θα επικυρωθεί και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, θα υπάρξει η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός νέου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.

Μία από αυτές τις πραγματικότητες ήταν και ο περιορισμένος χρόνος αποπληρωμής του δανείου. Το στοιχείο αυτό αναγνώρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στους «Los Αngeles Τimes». Είπε, μεταξύ των άλλων, απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο «θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδαώστε να αποπληρώσει δάνεια αξίας 146 δισ. δολαρίων;»: «Επειδή ένα μεγάλο μέρος του είναι καταβλητέο λίγο αφότου λήξει το πρόγραμμα (της τρόικας) και αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο ώριμου χρέους» απάντησε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: « Αρα λοιπόνμπορούμε να παράσχουμε τα υπόλοιπα χρήματα με μια μακρότερη περίοδο αποπληρωμής, 10 ή 11 ετών. ΄Η να αναχρηματοδοτήσουμε ένα νέο δάνειο με στόχο την αναχρηματοδότηση. Μέχρι στιγμήςεκτιμούμε πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012».

Σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα βρεθεί σύντομα σε καθοδική πορεία και γι΄ αυτό το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο.

Read more...

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καραγιώργος
(απο ΕΘΝΟΣ)
Σενάριο «νοσοκομειακών συγκροτημάτων» -με έναν διοικητή- εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Η ανάγκη συγχώνευσης νοσοκομειακών μονάδων αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο χθεσινής...
σύσκεψης του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με έντεκα διατελέσαντες υπουργούς Υγείας. Στον «εθνικό διάλογο», όπως τον ονόμασε ο υπουργός, συμμετείχαν οι Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Φλώρος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αναστάσιος Πεπονής, Κώστας Γείτονας, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος (η κ. Ξενογιαννακοπούλου απουσίαζε στο εξωτερικό).

Παραγωγική
Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και προανήγγειλε νέα σύσκεψη μετά τα Χριστούγεννα, με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρώην υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη συνάντηση «συμβολική», τονίζοντας ότι «οι τομές που χρειάζονται να γίνουν, δεν μπορεί να έχουν ως μόνο στόχο την ικανοποίηση των εντολών της τρόικας». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Λοβέρδος περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας ότι το ΕΣΥ διαθέτει πολλές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Ανακοίνωσε στους διατελέσαντες υπουργούς ότι τον Μάρτιο περιμένει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του υγειονομικού χάρτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την αξιολόγηση των εθνικών αναγκών σε μονάδες Υγείας. Θα ακολουθήσει εθνικός διάλογος και έως τον Ιούνιο θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε χθες στο «Mega» ότι θα νομοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα να διοικούνται περισσότερα του ενός νοσοκομεία από ένα στέλεχος: «Αντί να καταργήσεις ένα νοσοκομείο, το συνδιοικείς με ένα άλλο», τόνισε ο υπουργός, για να διευκρινίσει:

«Γιατί στον ιδιωτικό τομέα ένας άνθρωπος μπορεί να διευθύνει, ως διευθύνων σύμβουλος, δύο ή τρεις μεγάλες επιχειρήσεις και να μην μπορεί ένα νοσοκομείο με 50 κρεβάτια να το διοικήσει ένας, με αναπληρωτή διοικητή και ένα μεγάλο διοικητικό συμβούλιο»;

Για το θέμα των συγχωνεύσεων, σημείωσε ότι θα αξιοποιηθεί ακόμη και η μικρότερη μονάδα μέσα στο ΕΣΥ. Σε καμία περίπτωση - είπε - δεν θα μείνει γιατρός ή νοσηλευτής χωρίς δουλειά και ασθενής χωρίς κρεβάτι.

«Εχουμε την επιλογή ένα μικρό νοσοκομείο να το μετατρέψουμε σε νοσοκομείο ειδικευμένο για μία ασθένεια και οι υπόλοιποι υπηρετούντες να μεταφερθούν σε άλλο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής».

Ενταξη στο ΕΣΥ
Σε πρώτη φάση, θα γίνει ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και μεταφορά των πολυϊατρείων του Ιδρύματος, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «πληθωρισμό» δημόσιων μονάδων, επισημαίνοντας ότι «...η Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη νοσοκομεία». Επικαλέστηκε και πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος του είπε ότι η Γερμανία, με πληθυσμό 82 εκατομμυρίων, έχει 240 νοσοκομεία, την ώρα που η Ελλάδα, με 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει 132:

«...Εχω πέντε νοσοκομεία σε πενήντα χιλιόμετρα και τα πέντε φωνάζουν ότι δεν έχουν προσωπικό. Αυτό είναι συνέχεια της διοικητικής ακαταστασίας που συγκροτεί το πελατειακό κράτος...» τόνισε ο υπουργός.

Αττικόν
Απάντηση για τη λίστα αναμονής

Στην ύπαρξη επειγόντων περιστατικών αποδίδει η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» την παράκαμψη της λίστας αναμονής για μία 36χρονη στα χειρουργεία της Ορθοπεδικής. Απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους», ο αναπληρωτή διοικητής του νοσοκομείου, κ. Χρήστος Παπαχρήστος, σημείωσε ότι η εν λόγω ασθενής είχε προγραμματιστεί για επέμβαση στις 2 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, προέκυψαν στο μεταξύ δύο έκτακτα περιστατικά (κάταγμα μετακαρπίου και βαριά βλάβη ωλενίου νεύρου), τα οποία και προηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η επέμβαση της 36χρονης. «Τελικώς, η κ. Δ. Π. δεν κατέστη δυνατόν να χειρουργηθεί στις 2/11/2010 και χειρουργήθηκε στις 9/11/2010», επισημαίνει ο αναπληρωτής διοικητής, χωρίς να αναφέρει, ωστόσο, ότι προηγήθηκε η έγγραφη καταγγελία της.

Read more...

H MEΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(απο ΕΘΝΟΣ)
Κυκλώματα επιτηδείων -στα οποία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά ακόμα και ασφαλισμένοι- λυμαίνονται τα Ταμεία και εκτοξεύουν στα ύψη τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος...
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις ένα μήνα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ η φαρμακευτική δαπάνη στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων καταγράφει μείωση της τάξης του 46%.Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι αποκαλύπτουν πως 10.000 συνταξιούχοι κατάφεραν να παίρνουν κάθε μήνα το ΕΚΑΣ παρότι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο περιορισμός της σπατάλης στους κλάδους Υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πακέτο μέτρων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και στο τέλος της χρονιάς τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν εξοικονομήσει το ποσό των 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέα αύξηση στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται την επόμενη χρονιά, οπότε και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα φάρμακα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το 2011 το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία από τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας θα αγγίξει τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το τελευταίο πεντάμηνο έπεσε στο μισό η προμήθεια υγειονομικού υλικού στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μειώθηκε κατά 1/3 η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων. "Ξεκινάμε μια νέα διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα φάρμακα" σημειώνει στο "Εθνος" ο διοικητής Αρης Μουσιώνης, προαναγγέλλοντας ότι στο εξής θα είναι ακόμα πιο απαιτητικός στις διαπραγματεύσεις με εταιρείες που προμηθεύουν τα ίδια φάρμακα σε διαφορετικές τιμές.

Ελεγχοι
Στο μεταξύ, οι μέχρι τώρα έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτουν ιστορίες καθημερινής τρέλας: Γιατροί διακινούν τις συνταγές σαν "λευκές" επιταγές, φαρμακοποιοί πληρώνονται δύο φορές το κάθε φάρμακο (από το Ταμείο και από τους ασφαλισμένους) και βιβλιάρια ασφαλισμένων "γεμίζουν" με φάρμακα, που δεν έχουν ωστόσο χρησιμοποιηθεί.

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα φάρμακα που γράφει ο κάθε γιατρός και τις συνταγές που εκτελεί ο κάθε φαρμακοποιός. Το μέτρο εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο στον ΟΑΕΕ με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα μήνα στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 46%.

Από τον Ιανουάριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο ΙΚΑ και ήδη προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε δύο υποκαταστήματα μέσα στον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια τη "σκυτάλη" θα πάρει ο ΟΓΑ και μέχρι τον Απρίλιο το μέτρο θα εφαρμόζεται στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων.

Στο ενδιάμεσο συνεχίζονται οι έλεγχοι για να μπει τέλος στα κυκλώματα, που απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν:

1. Στην Αρκαδία σε φαρμακείο βρέθηκαν 3.400 κουτιά, χωρίς ωστόσο τις ταινίες. Οπως αποκαλύφθηκε, ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός είχε κολλήσει τις ταινίες σε βιβλιάρια ασθενών για να πάρει τα χρήματα από τα Ταμεία. Στη συνέχεια πουλούσε τα φάρμακα -χωρίς βέβαια τις ταινίες- σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν στον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ήταν ανασφάλιστοι, δεν είχαν χαρτί από γιατρό). Ετσι εισέπραττε δύο φορές χρήματα για το κάθε φάρμακο που πουλούσε.

2. Στην Αργολίδα γιατρός βρέθηκε με 67 βιβλιάρια ασθενών στα χέρια του. Από τους ελέγχους προέκυψε πως ο συγκεκριμένος γιατρός έγραφε τα εμβόλια σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Ωστόσο έκανε τα εμβόλια σε ασθενείς που δεν καλύπτονταν από το συγκεκριμένο Ταμείο.

3. Στην Κρήτη αποκαλύφθηκε "συνεργασία" νοσοκομειακών γιατρών, γιατρών του ΙΚΑ και φαρμακοποιών. Οι εμπλεκόμενοι έγραφαν στα βιβλιάρια ασθενών διάφορα φάρμακα, χωρίς οι τελευταίοι να το γνωρίζουν.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το 2009 άγγιξε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων πέρυσι έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

Read more...

ΑΝΑΣΑ 61,7 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
«Ξεφουσκώνουν» οι υπέρογκες δανειακές ανάγκες της διετίας 2014-2015 κατά 61,7 δισ. ευρώ ελέω επιμήκυνσης, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει... διαβατήριο για να βγει η Ελλάδα γρηγορότερα στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου...
ξεκαθάρισε χθες πως μιλάμε για «επιμήκυνση χρέους και όχι μνημονίου», το οποίο ολοκληρώνεται το 2013. Από εκεί και μετά θα πορευόμαστε στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και δεν θα υπάρχει τρόικα όπως την ξέρουμε σήμερα. Τόνισε δε πως η απόφαση του Γιούρογκρουπ θα βοηθήσει πλέον «να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα».

Με τα νέα δεδομένα τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν με το ιρλανδικό μοντέλο σε 11 χρόνια με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και αποπληρωμής επτά ετών, έναντι περιόδου χάριτος τριών χρόνων και αποπληρωμής δύο που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει αφενός ότι η αποπληρωμή πάει πίσω έως το 2024 και αφετέρου ότι θα πληρώνουμε περισσότερα για τόκους. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.
Η οριστική απόφαση για την επιμήκυνση στις αρχές του 2011 θα πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή τα δάνεια που θα ληφθούν από τον επόμενο Μάρτιο και μετά. Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.
Το γεγονός αυτό θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου» είπε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013 και μετά θα βρισκόμαστε στο αυστηρό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πρέπει να κρατάμε το έλλειμμα κάτω από το 3% και το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 4% του ΑΕΠ.Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει, όπως την ξέρουμε σήμερα.
Read more...

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΙΨΟΥΝ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Λίγες µόνο ώρες κράτησε η ευφορία για τη σωτηρία της Ιρλανδίας µε 85 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ, αφού χθες οι αγορές επιτέθηκαν ξανά στις πιο ευάλωτες οικονοµίες της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των κρατικών οµολόγων έφτασαν ξανά σε...
επίπεδα ρεκόρ, φουντώνοντας πάλι τους φόβους για ντόµινο.
Το ευρώ βούτηξεκάτω από τα 1,31 δολάρια για πρώτη φορά τους τελευταίους δύοµήνες, τα χρηµατιστήρια έχασαν τα κέρδη 1% που σηµείωναν αρχικά και βυθίστηκαν έως2%, ενώ νέο άλµα σηµείωσε το κόστος δανεισµού(spreads) αρκετών χωρών.
Το ανησυχητικό είναι ότι, µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, οι κερδοσκόποι δεν χτυπούν πλέον (µόνο) την Πορτογαλία – για την οποία αυξάνονται οι φωνές κορυφαίων οικονοµολόγων, όπως του Ν. Ρουµπινί, να ενταχθεί τώρα κι αυτή στον µηχανισµό στήριξης τηςΕ.Ε., ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο κυκλώνας που λέγεται ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει αρχίσει πλέον να πλησιάζει επικίνδυνα την Ισπανία και την Ιταλία, που είδαν χθες το κόστος δανεισµού τους νααυξάνεται σηµαντικά – παρά τις διαβεβαιώσειςκορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων ότι το ευρώ ξεφεύγει από τον κίνδυνο µετά τη σανίδα σωτηρίας που έριξε η τρόικα στην Ιρλανδία.
Τα spreads της Ισπανίας αυξήθηκαν χθες 30 µονάδες φθάνοντας τις 270, ενώ της Ιταλίας 25 µονάδες, πλησιάζοντας επικίνδυνα τις 200 µονάδες βάσης. Σε χθεσινή δηµοπρασία δεκαετώνκρατικών ιταλικών οµολόγων, µάλιστα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν 0,5%, φτάνοντας το 4,4%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών οµολόγων έφτασαν το 5,2% και των πορτογαλικών το 6,7%.
«Υπάρχει αφθονία κεφαλαίων για να καλυφθεί η Πορτογαλία, µια από τις µικρότερες χώρες της ευρωζώνης, που συνεισφέρει λιγότερο από το 2% στο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ», είπε ο Ρουµπινί σε συνέντευξή του, σύµφωνα µε το Associated Press, χτυπώντας όµως το καµπανάκι του κινδύνου. Οπως είπε, το πιο ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχουν (σήµερα στο ταµείο σσωτηρίας) αρκετά χρήµατα, προσθέτοντας για την Ισπανία ότι η ισπανική οικονοµία «είναι πολύ µεγάλη για να σωθεί».
Επίθεση στους κερδοσκόπους
Παρά τη χθεσινή γερµανική υποχώρηση στο θέµα τηςσυµµετοχής των ιδιωτώνστον µόνιµο µηχανισµό, οι αγορές συνέχισαν την επίθεση. Αυτό οφείλεταιεν µέρει, σύµφωναµε οικονοµολόγους που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην ασάφεια πουεξακολουθεί να υπάρχει για τον ακριβή ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε µελλοντικές σωτηρίες χωρών. Νωρίτερα, η υπουργός Οικονοµικών της Γαλλίας Κ. Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει τις αγορές «παράλογες» και κατηγόρησε επενδυτές ότι ακολουθούν συµπεριφορά «προβάτων», χωρίς να αξιολογούν σωστά τα κρατικά χρέη στην Ευρώπη. Ογερµανός οµόλογός της Β. Σόιµπλε είπε ότι η κερδοσκοπία ενάντια σε χώρεςτης ευρωζώνης «δεν είναι λογική» και τόνισεότι η σωτηρία της Ιρλανδίας ήταν πολύ σηµαντική, για να αποφευχθεί ντόµινο στην ευρωζώνη.
Αλµα ανεργίας στο 15% προβλέπει η Κοµισιόν
Άλμα της ανεργίας στην Ελλάδα φέτος και τα επόµενα δύο χρόνια προβλέπει η Κοµισιόν στην έκθεση που δηµοσιοποίησε χθες, ενώ θεωρεί πως θα υπάρξει ανοµοιογενής ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συγκεκριµένα, η Κοµισιόν προβλέπει ότι η ανεργία θα ανέλθει στη χώρα µας από 12,5% φέτος σε 15% το 2011 και 15,2% το 2012, ποσοστά τα οποία υπερβαίνουν τα αντίστοιχα που περιλαµβάνονται στον προϋπολογισµό της κυβέρνησης (12,1% για φέτος, 14,6% για του χρόνου και 14,2% το 2012).
Επίσης η Κοµισιόν προβλέπει έλλειµµα προϋπολογισµού 9,6% φέτος, 7,4% το 2011 και 7,6% το 2012.
Ιδιαίτερα για το 2012 όµως δεν έχει υπολογίσει τα µέτρα που λαµβάνει η Αθήνα για την αντιµετώπιση της κρίσης. Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι 9,4% για φέτος, 7,4% για του χρόνου και 6,5% για το 2012. Η ύφεση φέτος προβλέπεται ότι θα φτάσει το 4,2%, του χρόνου το 3%, ενώ ανάπτυξη 1,1% προβλέπεται για το 2012 η οποία θα αρχίσει από τα µέσα του 2011.
Ψήφος εµπιστοσύνης
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα µπορεί να τα καταφέρει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεµβούργου και πρόεδρος του Eurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ. «Είστε ένας λαός έξυπνος που ξέρετε ότι µπορείτε, παρά τις δυσκολίες τις οποίες σήµερα αντιµετωπίζετε, να τα καταφέρετε», είπε. Ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν από την πλευρά του τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου της Ελλάδας σε αντίστοιχο χρονικό διάστηµα µε αυτό της Ιρλανδίας. Συνολικά για την κατάσταση που διαµορφώνεται σήµερα στην Ε.Ε. ο Ρεν επισήµανε ότι θα γίνει «οτιδήποτε χρειαστεί για να διαφυλάξουµε τη χρηµατοοικονοµική σταθερότητα».
Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


«Ό, τι κάνουμε πρέπει να γίνεται με δικαιοσύνη. Και αυτή δεν την βλέπουν οι λαοί μας σήμερα, όταν οι τράπεζες σώζονται, αλλά πληρώνουν οι λαοί, όταν τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται ενώ οι ζημίες κοινωνικοποιούνται, όταν ο πλούσιος γίνεται πιο πλούσιος και ο φτωχός, φτωχότερος», σημείωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην...
ομιλία του στην 3η Σύνοδο Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην ενότητα για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτό και υπογράμμισε ότι γνωρίζουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη φτώχεια παρελθόν, ωστόσο δεν το κάνουμε. «Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο όταν είναι δίκαια προς τους νέους», είπε.
«Κοινό μας μήνυμα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι «πράσινη» και ότι χρειάζεται καλύτερη διαβίωση για όλους, κοινωνική δικαιοσύνη και καταπολέμηση φτώχειας και ανισότητας, καθώς επίσης και «να εγγυηθούμε τους φυσικούς μας πόρους για τις μελλοντικές γενιές, να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση».
«Εκπροσωπώ μια χώρα, την Ελλάδα, που πολύ πρόσφατα αντιμετώπισε μια πολύ σημαντική οικονομική κρίση», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. «Ωστόσο η οικονομία μας έτυχε κακοδιαχείρισης».
Πρόσθεσε ότι και η Αφρική έχει μεγάλες δυνατότητες και πόρους, τα οποία για πολλούς λόγους δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η καλύτερη διακυβέρνηση είναι μια πολιτική πρόκληση για βιώσιμη ανάπτυξη, για πιο αποτελεσματική και διαφανή διακυβέρνηση.
«Αλλά θα ήταν υποκριτικό να μιλάμε για δημοκρατική διακυβέρνηση μόνο σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε και εξήγησε ότι αυτό το βλέπουμε με την οικονομική κρίση που «οι αποφάσεις σήμερα ξεπερνούν τις χώρες μας και υπάρχουν άλλοι που αποφασίζουν».
«Οπότε η δημοκρατία πρέπει να γίνει παγκόσμια», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Αφρική θα έπρεπε να εκπροσωπείται στη λήψη αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, «ώστε να εξασφαλίζει δυνατή φωνή για τον εαυτό της» και σημείωσε ότι γι' αυτό πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία ΕΕ -Αφρικής.
Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη χώρα μας για να εξηγήσει ότι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή συνδέονται, λέγοντας ότι γίναμε μια οικονομία που απλά δεν ήταν ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.
«Γίναμε καταναλωτές, αλλά όχι παραγωγοί», ανέφερε και υπογράμμισε ότι μια πράσινη οικονομία θα μας κάνει πολύ πιο ανταγωνιστικούς, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, την καινοτομία, τη γνώση, το περιβάλλον μας.
«Και η Αφρική θα μπορούσε να γίνει η πρωτοπόρος στην πράσινη οικονομία χρησιμοποιώντας τα δικά της πλεονεκτήματα», υποστήριξε.
«Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, «πράσινοι» και «καθαροί» στην ανάπτυξή μας, χρειαζόμαστε μια μετάβαση μέσα από ισχυρές επενδύσεις, γνώση, παιδεία, υποδομές».
Επανέλαβε δε την πρότασή του, μεταξύ άλλων, για επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί «πράσινα» πρότζεκτ.
«Αλλά αυτό προϋποθέτει ισχυρότερη παγκόσμια διακυβέρνηση, δομές, συντονισμό και πολιτική βούληση την οποία δεν είδαμε στην Κοπεγχάγη και δυστυχώς μπορεί να μην την δούμε και στο Κανκούν», είπε.
Μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα, μετείχε στον δείπνο που παρέθεσε ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ αλ Καντάφι στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων Ευρώπης και Αφρικής.
Νωρίτερα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις και με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουντεφλίκα και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Read more...

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΕΚΡΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Ε.Ε.


Βρυξέλλες : Κώστας Καρκαγιάννης
(από την Καθημερινή)
Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ωστόσο θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας για το 2012, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά και θα φτάσει του χρόνου το 15%, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις προβλέψεις της...
για τα επόμενα δύο χρόνια η Κομισιόν τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η συγκράτηση των μισθών. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων το 2010 είναι ο κύριος λόγος που ανάγκασε τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας για το 2011.
Το στοίχημα για την Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθήσει να μειώνει τα ελλείμματα, θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Τα μέτρα λιτότητας θα εξακολουθήσουν να πλήττουν την ελληνική ανάπτυξη και το 2011, χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3%. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ενώ η επιτυχής εφαρμογή του Μνημονίου θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και θα βελτιώνει το γενικότερο κλίμα για τη χώρα μας. Το 2011 θα είναι η τρίτη και τελευταία χρονιά που η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση (3%) και το 2012 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,1%. Για φέτος, προβλέπει ύφεση 4,25%, σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη της τρόικας για ύφεση 4%. Στο μέτωπο του ελλείμματος η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι 9,6% (ή 22,3 δισ. ευρώ) το 2010, 7,4% το 2011 (στόχος του Μνημονίου είναι 17 δισ. ή 7,6% του ΑΕΠ), ωστόσο για να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Μνημόνιο μείωση του ελλείμματος το 2012, (στο 6,5% του ΑΕΠ) η Κομισιόν εκτιμάει ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση της Κομισιόν για τους λόγους που το έλλειμμα του 2010 δεν θα κλείσει στον αρχικό στόχο του 8,1% του ΑΕΠ (ή 18,5 δισ. ευρώ). Το ένα τρίτο της απόκλισης οφείλεται στην προς τα επάνω (πέμπτη) αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. Τα δύο τρίτα της απόκλισης οφείλονται στην υστέρηση των εσόδων το 2010 κατά 4 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να προσθέσει στον προϋπολογισμό του 2011 επιπλέον μέτρα ύψους 2,2% του ΑΕΠ προκειμένου να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος.
Η συνέχιση της ύφεσης θα έχει δραματικό αντίκτυπο στην ανεργία που αναμένεται να εκτιναχθεί στο 15% το 2011 και 2012, από 12,5% το 2010. Η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών θα ενισχυθεί τα επόμενα δύο χρόνια κυρίως εξαιτίας της μείωσης των μισθών και της ενίσχυσης του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το 2011 οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν 5,1% και 6% το 2012. Παρόμοια ανάπτυξη προβλέπεται για ναυτιλία και τουρισμό. Στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται περαιτέρω βελτίωση εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών.
Η Κομισιόν περιμένει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τον εξαγωγικό τομέα και θα πλήξουν την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν προβλέπει ότι φέτος θα κλείσει στο 4,6%, του χρόνου θα μειωθεί στο 2,2% και το 2012 στο 0,5%. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει διαρθρωτική παρέμβαση ώστε οι αυξήσεις φόρων να μην περνούν ολόκληρες στον τελικό καταναλωτή.
Read more...

ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Παράταση για την περαίωση έως τις 28 ∆εκεµβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονοµικών έχοντας βάλει ήδη στα ταµεία του ∆ηµοσίου 560 εκατ. ευρώ. Η προσέλευση των φορολογουµένων αυξήθηκε κατακόρυφα τις τελευταίες ηµέρες, όσο...
πλησίαζε η εκπνοή των προθεσµιών.
Μέχρι την περασµένη Παρασκευή είχαν βεβαιωθεί φόροι περαίωσης 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 560 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν, είτε ως προκαταβολή είτε ως εφάπαξ εξόφληση. Χθες, τελευταία ηµέρα της προθεσµίας – πριν δοθεί παράταση – δεν έλειψαν ακόµα και οιουρές σε εφορίες και τράπεζες, µε αποτέλεσµα οι εισπράξεις να εκτιµώνται πλέον σε περισσότερα από 600 εκατ.ευρώ. Το ποσό αυτό αναµένεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά έως τις 28 ∆εκεµβρίου, οπότε εκπνέει η νέα προθεσµία, καθώς χιλιάδες φορολογούµενοι, είτε δεν έχουν παραλάβει ακόµα το εκκαθαριστικό τους σηµείωµα, είτε δεν έχουν λάβει το νέο εκκαθαριστικό µετά τις διορθώσεις που απαιτούνταν.

∆ιευκρινίσεις από το υπουργείο
Το υπουργείο Οικονοµικών, µε εγκύκλιο που έστειλε στις εφορίες, ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης και αποστολής των διορθωµένων εκκαθαριστικών ή αυτών που δεν µπορούσαν λόγω έλλειψης πληροφοριών να εκδοθούν από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων και δίνει διευκρινίσεις στους φορολογουµένους, σύµφωνα µε τις οποίες:

1Αποκλειστικά στις ∆ΟΥ και όχι στις τράπεζες καταβάλλονται οι δόσεις της περαίωσης στην περίπτωση που τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα εκδίδονται από τις ∆ΟΥ (τροποποιητικά και αρχικά σηµειώµατα).

2Οι διορθώσεις στα εκκαθαριστικά επιτρέπονται µόνο για προφανή λάθη. Για παράδειγµα δεν διορθώνονται τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα εφόσον στο έντυπο Ε3 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος (Ε1) έχουν δηλωθεί ακαθάριστα έσοδα διαφορετικά ενδεχοµένως από αυτά που έχουν δηλωθεί στους οικείους κωδικούς του εντύπου της κύριας δήλωσης.

3Αν ο επιτηδευµατίας δεν αποδέχεται το εκκαθαριστικό που εξέδωσε η Εφορία για όλες τις χρήσεις, εκδίδεται τροποποιητικό σηµείωµα µόνο για τις χρήσεις για τις οποίες αποδέχεται την περαίωση.

4Οσοι υπέβαλαν µέχρι την αποδοχή της περαίωσης τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2008 από τις οποίες προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία είναι κάτω των 400.000

ευρώ, µπορούν να υπαχθούν στηνπεραίωση. Στην περίπτωση αυτή οιτροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υπόκεινται σε έλεγχο.

Κουσελάς: Κυνηγήστε τον ΦΠΑ


ΡΙΞΤΕ ΟΛΟ το βάρος των προσπαθειών σας στην περαίωση εκκρεµών υποθέσεων και στους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ και αφήστε στην άκρη τις αυτοψίες κατά την έναρξη ή τη µεταβολή εργασιών των επιτηδευµατιών, λέει στις εφορίες το υπουργείο Οικονοµικών. Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆. Κουσελάς τονίζεται πως µε δεδοµένο ότι η περαίωση εκκρεµών φορολογικών υποθέσεων και οι προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ αποτελούν για το υπουργείο Οικονοµικών «στόχο πρωταρχικής σηµασίας, ελαχιστοποιείται στο εξής η διενέργεια αυτοψίας κατά την έναρξη και µεταβολή εργασιών των επιχειρήσεων ώστε το ελεγκτικό δυναµικό των ∆ΟΥ να ασχοληθεί µε τη διαδικασία της περαίωσης και του προσωρινού ελέγχου ΦΠΑ».

Στην ίδια εγκύκλιο συµπληρώνεται ότι ο προϊστάµενος της ∆ΟΥ υποχρεούται να εκδίδει εντολή ελέγχου για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου (αυτοψία) µόνο όπου πράγµατι απαιτείται λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προκαλούν υπόνοιες. Η είσπραξη ΦΠΑ αλλά και η περαίωση των εκκρεµών υποθέσεων αποτελούν δύο από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την οµαλή εκτέλεση του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Νοέµβριο τα έσοδα του προϋπολογισµού πήγαν σχετικά καλά και ώς την περασµένη Παρασκευή στα ταµεία του ∆ηµοσίου εισέρρευσαν 4,3 δισ. ευρώ από τα 10,390 δισ. που συνολικά απαιτούνται στο τελευταίο δίµηνο του έτους ώστε να αποφευχθούν νέες αστοχίες.
Read more...

ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ - ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ


Εληξε και τυπικά η απεργία των ναυτικών της ΠΝΟ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιστρατεύσει. Από τις 6 το πρωι γίνονται κανονικά όλα τα δρομολόγια των πλοίων απ' όλα τα λιμάνια. Την ανακοίνωση για την επιστράτευση έκανε χθες ο...
υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, κάνοντας λόγο για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας από την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αλλά και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο υπουργείο τον γγ της ΠΝΟ και τον πρόεδρο της ΕΕΝ σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως είπε, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ανασταλούν για τρεις μέρες οι κινητοποιήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση. «Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών που οδήγησε σε προγραμματισμένο ναυάγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαμεσολαβώντας επανειλλημένα έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.
Read more...

ΕΝΤΟΣ ΔΙΜΗΝΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ 4.500 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΠΔΔ


Οδηγό για την κατάργηση περίπου 4.500 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Δημοτικών Επιχειρήσεων στους δήμους και την μεταφορά-μετάταξη περίπου 15.000 εργαζομένων έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι σχετικές διαδικασίες...


Σύμφωνα με τον οδηγό, όλα τα δημοτικά συμβούλια πρέπει εντός διμήνου από την εγκατάστασή τους να πάρουν αποφάσεις για τη συγχώνευση ή και κατάργηση όλων των νομικών τους προσώπων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ψήφιση οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του νέου νομικού προσώπου που θα συσταθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της συγχώνευσης και η κατάταξη του μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο ή σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένουν να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, αναμένεται να προχωρήσει και στη συγκρότηση και λειτουργία Μονάδας Υποστήριξης για την εφαρμογή των ρυθμίσεων καθώς και στην πραγματοποίηση ημερίδων ενημέρωσης ανά Περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό θα εκπονηθούν οδηγοί συγχώνευσης νομικών προσώπων και πρότυποι Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσιών, καθώς και οργανισμοί προσωπικού και οικονομικής διαχείρισης των κοινωφελών επιχειρήσεων.

Παράλληλα με την συγχώνευση, όπως αναφέρεται, θα δημιουργηθούν νομικά πρόσωπα με πολλαπλά θεματικά αντικείμενα, όπως πχ στην κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη όπου συνενώνονται σημερινά νομικά πρόσωπα με δραστηριότητες, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κλπ και στον τομέα πολιτισμού αθλητισμού όπου συνενώνονται πνευματικά κέντρα, εργαστήρια χορού, ωδεία, μουσικές σχολές αθλητικά κέντρα κλπ.


Read more...