Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Παράταση για την περαίωση έως τις 28 ∆εκεµβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονοµικών έχοντας βάλει ήδη στα ταµεία του ∆ηµοσίου 560 εκατ. ευρώ. Η προσέλευση των φορολογουµένων αυξήθηκε κατακόρυφα τις τελευταίες ηµέρες, όσο...
πλησίαζε η εκπνοή των προθεσµιών.
Μέχρι την περασµένη Παρασκευή είχαν βεβαιωθεί φόροι περαίωσης 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 560 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν, είτε ως προκαταβολή είτε ως εφάπαξ εξόφληση. Χθες, τελευταία ηµέρα της προθεσµίας – πριν δοθεί παράταση – δεν έλειψαν ακόµα και οιουρές σε εφορίες και τράπεζες, µε αποτέλεσµα οι εισπράξεις να εκτιµώνται πλέον σε περισσότερα από 600 εκατ.ευρώ. Το ποσό αυτό αναµένεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά έως τις 28 ∆εκεµβρίου, οπότε εκπνέει η νέα προθεσµία, καθώς χιλιάδες φορολογούµενοι, είτε δεν έχουν παραλάβει ακόµα το εκκαθαριστικό τους σηµείωµα, είτε δεν έχουν λάβει το νέο εκκαθαριστικό µετά τις διορθώσεις που απαιτούνταν.

∆ιευκρινίσεις από το υπουργείο
Το υπουργείο Οικονοµικών, µε εγκύκλιο που έστειλε στις εφορίες, ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης και αποστολής των διορθωµένων εκκαθαριστικών ή αυτών που δεν µπορούσαν λόγω έλλειψης πληροφοριών να εκδοθούν από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων και δίνει διευκρινίσεις στους φορολογουµένους, σύµφωνα µε τις οποίες:

1Αποκλειστικά στις ∆ΟΥ και όχι στις τράπεζες καταβάλλονται οι δόσεις της περαίωσης στην περίπτωση που τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα εκδίδονται από τις ∆ΟΥ (τροποποιητικά και αρχικά σηµειώµατα).

2Οι διορθώσεις στα εκκαθαριστικά επιτρέπονται µόνο για προφανή λάθη. Για παράδειγµα δεν διορθώνονται τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα εφόσον στο έντυπο Ε3 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος (Ε1) έχουν δηλωθεί ακαθάριστα έσοδα διαφορετικά ενδεχοµένως από αυτά που έχουν δηλωθεί στους οικείους κωδικούς του εντύπου της κύριας δήλωσης.

3Αν ο επιτηδευµατίας δεν αποδέχεται το εκκαθαριστικό που εξέδωσε η Εφορία για όλες τις χρήσεις, εκδίδεται τροποποιητικό σηµείωµα µόνο για τις χρήσεις για τις οποίες αποδέχεται την περαίωση.

4Οσοι υπέβαλαν µέχρι την αποδοχή της περαίωσης τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2008 από τις οποίες προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία είναι κάτω των 400.000

ευρώ, µπορούν να υπαχθούν στηνπεραίωση. Στην περίπτωση αυτή οιτροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υπόκεινται σε έλεγχο.

Κουσελάς: Κυνηγήστε τον ΦΠΑ


ΡΙΞΤΕ ΟΛΟ το βάρος των προσπαθειών σας στην περαίωση εκκρεµών υποθέσεων και στους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ και αφήστε στην άκρη τις αυτοψίες κατά την έναρξη ή τη µεταβολή εργασιών των επιτηδευµατιών, λέει στις εφορίες το υπουργείο Οικονοµικών. Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆. Κουσελάς τονίζεται πως µε δεδοµένο ότι η περαίωση εκκρεµών φορολογικών υποθέσεων και οι προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ αποτελούν για το υπουργείο Οικονοµικών «στόχο πρωταρχικής σηµασίας, ελαχιστοποιείται στο εξής η διενέργεια αυτοψίας κατά την έναρξη και µεταβολή εργασιών των επιχειρήσεων ώστε το ελεγκτικό δυναµικό των ∆ΟΥ να ασχοληθεί µε τη διαδικασία της περαίωσης και του προσωρινού ελέγχου ΦΠΑ».

Στην ίδια εγκύκλιο συµπληρώνεται ότι ο προϊστάµενος της ∆ΟΥ υποχρεούται να εκδίδει εντολή ελέγχου για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου (αυτοψία) µόνο όπου πράγµατι απαιτείται λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προκαλούν υπόνοιες. Η είσπραξη ΦΠΑ αλλά και η περαίωση των εκκρεµών υποθέσεων αποτελούν δύο από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την οµαλή εκτέλεση του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Νοέµβριο τα έσοδα του προϋπολογισµού πήγαν σχετικά καλά και ώς την περασµένη Παρασκευή στα ταµεία του ∆ηµοσίου εισέρρευσαν 4,3 δισ. ευρώ από τα 10,390 δισ. που συνολικά απαιτούνται στο τελευταίο δίµηνο του έτους ώστε να αποφευχθούν νέες αστοχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: