Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΣΑ 61,7 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
«Ξεφουσκώνουν» οι υπέρογκες δανειακές ανάγκες της διετίας 2014-2015 κατά 61,7 δισ. ευρώ ελέω επιμήκυνσης, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει... διαβατήριο για να βγει η Ελλάδα γρηγορότερα στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου...
ξεκαθάρισε χθες πως μιλάμε για «επιμήκυνση χρέους και όχι μνημονίου», το οποίο ολοκληρώνεται το 2013. Από εκεί και μετά θα πορευόμαστε στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και δεν θα υπάρχει τρόικα όπως την ξέρουμε σήμερα. Τόνισε δε πως η απόφαση του Γιούρογκρουπ θα βοηθήσει πλέον «να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα».

Με τα νέα δεδομένα τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν με το ιρλανδικό μοντέλο σε 11 χρόνια με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και αποπληρωμής επτά ετών, έναντι περιόδου χάριτος τριών χρόνων και αποπληρωμής δύο που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει αφενός ότι η αποπληρωμή πάει πίσω έως το 2024 και αφετέρου ότι θα πληρώνουμε περισσότερα για τόκους. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.
Η οριστική απόφαση για την επιμήκυνση στις αρχές του 2011 θα πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή τα δάνεια που θα ληφθούν από τον επόμενο Μάρτιο και μετά. Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.
Το γεγονός αυτό θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου» είπε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013 και μετά θα βρισκόμαστε στο αυστηρό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα πρέπει να κρατάμε το έλλειμμα κάτω από το 3% και το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 4% του ΑΕΠ.Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: