Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


«Ό, τι κάνουμε πρέπει να γίνεται με δικαιοσύνη. Και αυτή δεν την βλέπουν οι λαοί μας σήμερα, όταν οι τράπεζες σώζονται, αλλά πληρώνουν οι λαοί, όταν τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται ενώ οι ζημίες κοινωνικοποιούνται, όταν ο πλούσιος γίνεται πιο πλούσιος και ο φτωχός, φτωχότερος», σημείωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην...
ομιλία του στην 3η Σύνοδο Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην ενότητα για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτό και υπογράμμισε ότι γνωρίζουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη φτώχεια παρελθόν, ωστόσο δεν το κάνουμε. «Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο όταν είναι δίκαια προς τους νέους», είπε.
«Κοινό μας μήνυμα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι «πράσινη» και ότι χρειάζεται καλύτερη διαβίωση για όλους, κοινωνική δικαιοσύνη και καταπολέμηση φτώχειας και ανισότητας, καθώς επίσης και «να εγγυηθούμε τους φυσικούς μας πόρους για τις μελλοντικές γενιές, να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση».
«Εκπροσωπώ μια χώρα, την Ελλάδα, που πολύ πρόσφατα αντιμετώπισε μια πολύ σημαντική οικονομική κρίση», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. «Ωστόσο η οικονομία μας έτυχε κακοδιαχείρισης».
Πρόσθεσε ότι και η Αφρική έχει μεγάλες δυνατότητες και πόρους, τα οποία για πολλούς λόγους δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η καλύτερη διακυβέρνηση είναι μια πολιτική πρόκληση για βιώσιμη ανάπτυξη, για πιο αποτελεσματική και διαφανή διακυβέρνηση.
«Αλλά θα ήταν υποκριτικό να μιλάμε για δημοκρατική διακυβέρνηση μόνο σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε και εξήγησε ότι αυτό το βλέπουμε με την οικονομική κρίση που «οι αποφάσεις σήμερα ξεπερνούν τις χώρες μας και υπάρχουν άλλοι που αποφασίζουν».
«Οπότε η δημοκρατία πρέπει να γίνει παγκόσμια», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Αφρική θα έπρεπε να εκπροσωπείται στη λήψη αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, «ώστε να εξασφαλίζει δυνατή φωνή για τον εαυτό της» και σημείωσε ότι γι' αυτό πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία ΕΕ -Αφρικής.
Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη χώρα μας για να εξηγήσει ότι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή συνδέονται, λέγοντας ότι γίναμε μια οικονομία που απλά δεν ήταν ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.
«Γίναμε καταναλωτές, αλλά όχι παραγωγοί», ανέφερε και υπογράμμισε ότι μια πράσινη οικονομία θα μας κάνει πολύ πιο ανταγωνιστικούς, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, την καινοτομία, τη γνώση, το περιβάλλον μας.
«Και η Αφρική θα μπορούσε να γίνει η πρωτοπόρος στην πράσινη οικονομία χρησιμοποιώντας τα δικά της πλεονεκτήματα», υποστήριξε.
«Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, «πράσινοι» και «καθαροί» στην ανάπτυξή μας, χρειαζόμαστε μια μετάβαση μέσα από ισχυρές επενδύσεις, γνώση, παιδεία, υποδομές».
Επανέλαβε δε την πρότασή του, μεταξύ άλλων, για επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί «πράσινα» πρότζεκτ.
«Αλλά αυτό προϋποθέτει ισχυρότερη παγκόσμια διακυβέρνηση, δομές, συντονισμό και πολιτική βούληση την οποία δεν είδαμε στην Κοπεγχάγη και δυστυχώς μπορεί να μην την δούμε και στο Κανκούν», είπε.
Μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα, μετείχε στον δείπνο που παρέθεσε ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ αλ Καντάφι στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων Ευρώπης και Αφρικής.
Νωρίτερα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις και με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουντεφλίκα και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: