Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline
Ανάσα πήραν η κυβέρνηση και η οικονομία από την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας από την τρόικα ως το 2024, αλλά προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία...
Βεβαίως η εξόφληση θα γίνει με επιτόκιο... Ιρλανδίας, δηλαδή 5,8%, από 5,2% που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα μας με το μνημόνιο, εφόσον μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό.Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει την οικονομία από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, καθώς πλέον οι δόσεις εξόφλησης των δανείων μοιράζονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά δεν παύει να μας επιβαρύνει με υψηλούς τόκους, οι οποίοι ανέρχονται (για αυτά τα 110 δισ. ευρώ) σε περίπου 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο χρόνος του προγράμματος- του μνημονίουείναι άσχετος με τον χρόνο αποπληρωμής. Το μνημόνιο τελειώνει το καλοκαίρι του 2013. Και μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους της και χρειαστεί νέα δάνεια, θα υπάρξει - αναμφίβολα- νέο μνημόνιο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για να ελέγξουμε το χρέος θα πρέπει να επιτύχουμε και να διατηρούμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ ετησίως για κάθε χρόνο ως και το 2021. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει ένα «κοινωνικό μέρισμα», όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και το 2013, όταν λήγει το μνημόνιο, θα απαιτηθούν παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης.
O ταν τελειώσει το μνημόνιο, ούτως ή άλλως θα υπάρχει το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της ευρωπαϊκής επιτροπής που απαιτεί μείωση του χρέους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας χθες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για λήψη πρόσθετων δανείων από τη χώρα μας, συμπληρώνοντας πως πλέον ξεκινάει μια τεχνική συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την επιμήκυνση, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.
Οπως διευκρίνισε, με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία και με την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου απαιτείται το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος αυξάνονται σε τέσσερα και η περίοδος αποπληρωμής σε επτά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τις πρώτες δόσεις του δανείου το 2014 και τις τελευταίες δόσεις, που θα καταβληθούν το 2013, θα αρχίσει να τις πληρώνει το 2017. Ο χρόνος αποπληρωμής λήγει το 2024.
Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.
Τράπεζες και funds στον μηχανισμό βοήθειας
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας είναι η βαθιά- πλέονεμπλοκή του ΔΝΤ και η συμμετοχή των ιδιωτών (δηλαδή των ιδιωτικών τραπεζών και funds) κατά περίπτωση.
Μετά τη συμφωνία της τελευταίας ημέρας (την Κυριακή το βράδυ) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο κανονισμός για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας οριοθετεί την «on case by case», δηλαδή κατά περίπτωση, συμμετοχή ιδιωτών, διάκριση ανάμεσα σε χώρες με προβλήματα ρευστότητας και χώρες με προβλήματα βιωσιμότητας (solvency).
Για την Ελλάδα οι εξελίξεις είναι επί του παρόντος ευνοϊκές, καθώς σε κάθε συζήτηση με διεθνείς επενδυτές αυτό που ερχόταν στο προσκήνιο ήταν τι θα γίνει το 2014 και το 2015, όπου θα είχαμε υψηλές ανάγκες για πληρωμές (72 δισ. ευρώ και 52 δισ. ευρώ αντίστοιχα).
Αρχές Δεκεμβρίου έρχεται ο Στρος-Καν
Καθοριστική θεωρείται από κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στην Αθήνα. Η πιθανή ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου, όμως μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση υπό τον φόβο αντιδράσεων, δεδομένου και ότι μεσολαβεί η 6η Δεκεμβρίου. Εν όψει των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενα επεισόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικώς η επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ πραγματοποιηθεί, ο κ. Στρος-Καν δεν θα έχει καμία δημόσια παρέμβαση, παρά μόνον συναντήσεις με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Στρος-Καν περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να έχει συναντήσεις με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. ΠΟΟΥΛ ΤΟΜΣΕΝ
«Δεν ήταν ρεαλιστικός ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου στην Ελλάδα»
Ε ν αναμονή της τελικής διευθέτησης λεπτομερειών που σχετίζονται με τα νέα δεδομένα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις ανατροπές στις ΔΕΚΟ, την Υγεία και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς- πεδία στα οποία θα κληθεί να δώσει εξετάσεις κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας και στα οποία εφιστούν την προσοχή οι εκπρόσωποί της με κάθε ευκαιρία.
Η απόφαση του Εurogroup για την Ιρλανδία και οι συνακόλουθες εξελίξεις που σχετίζονται με την Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν με ανακούφιση από την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών, επειδή, όπως λένε, από τη στιγμή που θα επικυρωθεί και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, θα υπάρξει η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός νέου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.
Μία από αυτές τις πραγματικότητες ήταν και ο περιορισμένος χρόνος αποπληρωμής του δανείου. Το στοιχείο αυτό αναγνώρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στους «Los Αngeles Τimes». Είπε, μεταξύ των άλλων, απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο «θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδαώστε να αποπληρώσει δάνεια αξίας 146 δισ. δολαρίων;»: «Επειδή ένα μεγάλο μέρος του είναι καταβλητέο λίγο αφότου λήξει το πρόγραμμα (της τρόικας) και αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο ώριμου χρέους» απάντησε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: « Αρα λοιπόνμπορούμε να παράσχουμε τα υπόλοιπα χρήματα με μια μακρότερη περίοδο αποπληρωμής, 10 ή 11 ετών. ΄Η να αναχρηματοδοτήσουμε ένα νέο δάνειο με στόχο την αναχρηματοδότηση. Μέχρι στιγμήςεκτιμούμε πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012».
Σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα βρεθεί σύντομα σε καθοδική πορεία και γι΄ αυτό το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου