Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

(Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ) Γ. Τόλιος: Λέμε όχι στην Ευρωζώνη, θα κάνουμε στάση πληρωμών [ΒΙΝΤΕΟ]

«Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο, δεν λέμε πάση θυσία στην Ευρωζώνη» , δήλωσε ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή Action Day του Action24. Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης και του Ευρώ ο κος Τόλιος προσέθεσε πως «Η Ευρωζώνη είναι γεμάτη τρύπες και μπαλώματα. Θα σηκώσουμε εμείς το σταυρό της Ευρωζώνης για ένα κατασκεύασμα που είναι κατά των λαών και των εργαζόμενων; Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ».
Το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, αναλύοντας τα ποσά που χρωστάει η Ελλάδα ως τοκοχρεολύσια τόνισε πως από τις πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία, θα είναι στηριζόμενος στο Διεθνές Δίκαιο, να κηρύξει το χρέος επαχθές και λόγω έκτακτων αναγκών να κηρύξει και στάση πληρωμών.
Ο κ. Τόλιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ μπορεί, αρνείται να κάνει πράξη αυτή την πολιτική λόγω δουλοπρέπειας και προκάλεσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κάλεσμα εθνικής ενότητας που θα απευθύνει το κόμμα όταν θα κληθεί να κυβερνήσει.
Δείτε το βίντεο από την εκπομπή 

Read more...

Δ. Παπαδημούλης: "Να εκκαθαριστεί άμεσα το σκάνδαλο...


...Λιάπη-Κοντογεώργου-«Ευρυτανία ΑΕ"...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς στο περιστύλιο της Βουλής για το...
δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», με το οποίο συνδέονται ο Μ. Λιάπης και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κοντογεώργος, μέσω δραστηριοτήτων της «Ευρυτανία ΑΕ», δήλωσε τα εξής: Το σκάνδαλο που συνδέει τον Μ. Λιάπη με τον βουλευτή της ΝΔ Κ.Κοντογεώργο, μέσω της «αμαρτωλής» «Ευρυτανία ΑΕ», πρέπει να εκκαθαριστεί άμεσα. Όσοι έφτιαξαν τις βίλες τους, αντί για τουριστικούς ξενώνες, με κοινοτικά κονδύλια, πρέπει να τιμωρηθούν και να δώσουν αμέσως πίσω τα κλεμμένα...
left.gr

Read more...

Κουβέλης: Κανένα ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση...


Κόβει κάθε συζήτηση και σενάριο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ο Φ. Κουβέλης.

Μιλώντας στην...
εφημερίδα Real News, ο κ. Κουβέλης τονίζει πως “δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής μας στη σημερινή κυβέρνηση” και συμπληρώνει ότι “οι λόγοι της αποχώρησής μας εξακολουθούν να συντρέχουν, αφού, άλλωστε, διαφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών λέγοντας πως “αν προκύψει το ζήτημα μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει νέα επαχθή μέτρα, αυτό συνιστά λόγο για προσφυγή στις κάλπες”. Πάντως τάσσεται υπέρ των ευρύτερων δυνατών πολιτικών συναινέσεων, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, με στόχο μια νέα συμφωνία με τους εταίρους”...

Read more...

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών προαναγγέλλει ο Αβραμόπουλος


Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών προαναγγέλλει ο Αβραμόπουλος
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων προαναγγέλλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των ερευνών της ελληνικής δικαιοσύνης για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και να προστατεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και η εθνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός και διευκρίνισε:

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα και αφού έχουμε διαμορφώσει το σχέδιο των προτάσεών μας για τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, θα συγκαλέσουμε κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της και να ακουσθούν οι εισηγήσεις τους, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου-πλαίσιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση και ψήφιση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ και βέβαια, επικύρωση από την ελληνική Βουλή».

«Η θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γενικότερα, είναι διαρκής προτεραιότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ήταν και το θέμα της χθεσινής μας συνάντησης με τον πρωθυπουργό», προσθέτει.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος παρατηρεί ότι «τα φαινόμενα που βλέπουμε είναι απόρροια των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μπορεί σήμερα να μην υλοποιούμε εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση του υφιστάμενου εξοπλισμού. Μέσα από προγραμματισμό και αποδοτική διαχείριση των πόρων».

Τέλος σημειώνει ότι «έχουν ήδη δοθεί αυστηρές εντολές προς όλους τους αρμοδίους φορείς του υπουργείου να συνδράμουν, με τον πλέον ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, στο έργο της Δικαιοσύνης και υπενθυμίζει ότι «έχουμε ήδη δεσμευθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ότι οποιαδήποτε δαπάνη στον χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης -γιατί δεν υπάρχουν νέες προμήθειες- θα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ζητείται η έγκρισή της».

«Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μοναδικές αμετάθετες επιλογές μας και θα τις επιβάλλουμε με κάθε μέσο στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων», καταλήγει στη δήλωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την εξαγγελία του κ. Αβραμόπουλου, ανέφερε ότι κάθε αλλαγή ενίσχυσης της διαφάνειας είναι ευπρόσδεκτη, σημείωσε όμως ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθούν τα βασικά σημεία της θεσμικής αλλαγής του 2011, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα.

«Κάθε θεσμική αλλαγή που ενισχύει τη διαφάνεια και την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο χώρο των αμυντικών προμηθειών είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη.
»Αυτό όμως που πρέπει  να γίνει  πρωτίστως  είναι η  πλήρης  εφαρμογή της σχετικής  εθνικής νομοθεσίας πού ψηφίστηκε το 2011 σε αρμονία προς τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Είναι αυτονόητο ότι καμία τροποποίηση της νομοθεσίας αυτής δεν μπορεί να οδηγήσει σε  αποδυνάμωση του ρόλου της Βουλής ή στη μείωση των σχετικών  δικαστικών εγγυήσεων, ιδίως στη φάση του  προληπτικού ελέγχου» παρατηρεί το ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας Προφυλακιστέος ο Δ.Παπαχρήστος για την υπόθεση των εξοπλιστικών


Προφυλακιστέος ο Δ.Παπαχρήστος για την υπόθεση των εξοπλιστικών
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προφυλακιστέος κρήθηκε μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας, που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο 78χρονος κατηγορούμενος κατονομάστηκε από τον προσωρινά κρατούμενο πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα ως ενα απο τα πρόσωπα που «μοίρασε» μιζες. Με σύμφωνη γνώμη και της επίκουρης εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου ο κατηγορούμενος οδηγείται στις φυλακές.

Ο κ. Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ΚΜ WEGMANN, φέρεται σύμφωνα με την απολογία Κάντα να του έχει δώσει συνολικά το ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναλυτικά τα επαγγέλματα που δεν υποχρεούνται στην τήρηση ταμειακής

tameiakiΔημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στην οποία προσδιορίζονται τα επαγγέλματα που δεν είναι υπόχρεοι στην τήρηση φορολογικής ταμειακής μηχανής από 1.1.2014.
Τα επαγγέλματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
α) Ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
β) Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.
γ) Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, ο αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.
δ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασκεί το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου,άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, με εξαίρεση τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.
ε) Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου ή εργοστασίου αποφλοίωσης ρυζιού.
στ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασχολείται με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (όπως ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).
ζ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που διατηρεί κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.
η) Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.
Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών των περιπτώσεων α΄ και δ΄ έως και η΄, δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α΄), για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με την προϋπόθεση ότι, στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή χώρου στάθμευσης, που μπορεί να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του πελάτη.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι όσοι από τους πιο πάνω υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή από την επαγγελματική τους εγκατάσταση ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικής ταμειακής μηχανής (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κ.λπ.), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Read more...

Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κυριαρχούσε στην Ευρώπη και τον θαύμαζε η Θάτσερ στις συνόδους

20140103-164325.jpg
Εδώ και πέντε μέρες εν μέσω πλήθους διεθνώς δημοσιευμάτων για την αδυναμία της Ελλάδας, η χώρα μας διαχειρίζεται την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι που έχει συμβεί άλλες τέσσερις φορές, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να είναι επικεφαλής σε τρεις από αυτές, με αρμόδιους υπουργούς εξωτερικών τους Γρηγόρη Βάρφη, Θεόδωρο Πάγκαλο και Κάρολο Παπούλια.
1η Ιουλίου – 31η Δεκεμβρίου 1983
Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της ΕΟΚ για πρώτη φορά το β΄ εξάμηνο του 1983. Μια εποχή σαρωτικής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ με την στάση του προς την Ευρώπη να θεωρείται συχνά αμφίρροπη. Πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και υπουργός Εξωτερικών ο Γρηγόρης Βάρφης. ΟΙ φωτογραφίες της εποχής προκαλούν δέος καθώς διακρίνονται ηγετικές πολιτικές μορφές, όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Χέλμουτ Κολ. Οι σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με την Μάρκγκαρετ Θάτσερ ήταν ήδη εκρηκτικές και δεν άντεχαν να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο.
Η προεδρία συνέπεσε με το δεύτερο εξάμηνο του 1983 και μια ταραχώδη περίοδο για την Κοινότητα, καθώς τρία βασικά ζητήματα –ο εξορθολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής έρευνας και τεχνολογίας και η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας– είχαν προκαλέσει τριβές μεταξύ των κρατών μελών. Αντικρουόμενες και αγεφύρωτες απόψεις είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας (4-6 Δεκεμβρίου 1983) να ολοκληρωθεί χωρίς την έκδοση τελικού ανακοινωθέντος.
1η Ιουλίου – 31η Δεκεμβρίου 1988
Η Ελλάδα ανέλαβε τη δεύτερη Προεδρία της στην ΕΟΚ το δεύτερο εξάμηνο του 1988 με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Η καταληκτική σύνοδος έγινε στο κάστρο της Ρόδου διαχύοντας εικόνες του σε ολόκληρο τον κόσμο με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της εποχής και με την Μάρκαρετ Θάτσερ να έχει έρθει – κυριολεκτικά- πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Την εποχή εκείνη, λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα και της διάδοσης των νέων τεχνολογιών, τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Ρόδου (2-3 Δεκεμβρίου 1988) θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τις προοπτικές για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τη θέση της στον κόσμο, στη βάση της εμπειρίας από τη μέχρι τότε εφαρμογή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης και με φόντο τις ριζοσπαστικές αλλαγές στην παγκόσμια τάξη, ιδιαίτερα στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, λίγους μόλις μήνες πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.Η δεύτερη Ελληνική Προεδρία ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να συζητηθούν καίρια ζητήματα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της κοινότητας και το περιεχόμενο της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ως προς αυτό αποτέλεσαν οι πρωτοβουλίες για τον διεθνή ρόλο της Κοινότητας, τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, την περιβαλλοντική προστασία καθώς και οι γενικές συζητήσεις αναφορικά με τις σχέσεις ανατολής-δύσης.
Αμέσως μετά την προεδρία η Μάργκαρετ Θάτσερ έστειλε επιστολή στον Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζοντας με θερμότητα τα συγχαρητήριά της για τη διοργάνωση, τα αποτελέσματα αλλά και τον θαυμασμό της για το χώρο διεξαγωγής της συνόδου, δηλαδή το κάστρο της Ρόδου. Η επιστολή που χρόνια αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα είναι δείγμα της μείωσης του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο ηγετών. Στην επιστολή γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου που όμως δεν εμπόδισαν την ευόδωση της προεδριας.
1η Ιανουαρίου – 30η Ιουνίου 1994
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι και πάλι πρωθυπουργός με υπουργό εξωτερικών τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η Προεδρία αυτή υπήρξε εντελώς διαφορετική από τις δύο προηγούμενες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μόλις τεθεί σε ισχύ απαιτώντας την αντιμετώπιση αρκετών εξαιρετικά σύνθετων και δύσκολων ζητημάτων που αφορούσαν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οδηγός ιδέα της Προεδρίας υπήρξε η έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και, ως εκ τούτου, το πρόγραμμά της είχε αμιγώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας (24-25 Ιουνίου 1994) οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη της Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή των αντίστοιχων Πράξεων Προσχώρησης. Στη διάρκεια της τρίτης ευρωπαϊκής Προεδρίας της, η Ελλάδα προώθησε την προοπτική της διεύρυνσης της ΕΕ προς τη νότια και ανατολική Ευρώπη με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην ΝΑ Ευρώπη.
1η Ιανουαρίου – 30η Ιουνίου 2003
Είναι η ώρα του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου να ηγηθούν της προεδρίας, προκαλώντας διθυράμβους μεταξύ πολιτικών ηγετών και διεθνούς τύπου ενώ ειπώθηκε ακόμη και ότι ήταν καπετάνιοι όχι σε μια κρουαζιέρα αλλά σε μια Οδύσσεια. Η παρουσίαση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος μαζί με την Τελετή Υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 υποψήφιων χωρών αποτέλεσαν ορόσημα στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσονται στο πλαίσιο της τέταρτης Ελληνικής Προεδρίας. Το δεύτερο εξ αυτών, δηλαδή η υπογραφή των 10 Συνθηκών Προσχώρησης, σηματοδότησε την τελευταία φάση του μεγαλύτερου κύματος διεύρυνσης στην ιστορία της ΕΕ και σφράγισε την επανένωση της Ευρώπης. Αποτέλεσε εξέχουσα στιγμή της Προεδρίας, που έλαβε χώρα στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών.
Η τέταρτη Ελληνική Προεδρία (2003) έθεσε ως προτεραιότητα τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και άσκησε πίεση για σαφή δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Agenda της Θεσσαλονίκης, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2003, περιλάμβανε σειρά συγκεκριμένων μέτρων που αποσκοπούσαν στην επίτευξη του εν λόγω στόχου.
Η αυλαία της Ελληνικής Προεδρίας έπεσε σε εγκωμιαστικό κλίμα για τη συμβολή της Ελλάδας, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χαρακτηρίζει (Σύνοδος ολομέλειας 1.7.2003, Στρασβούργο) την Προεδρία του α΄ εξαμήνου του 2003 «πρότυπο για την αποτελεσματικότητα μεσαίου μεγέθους χωρών στην άσκηση της Προεδρίας» (Maij Wegen, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ενώ παράλληλα η Ελληνική Προεδρία επαινέθηκε επίσης και για την ικανότητα διαχείρισης των υποθέσεων σε «ανθρωπιστικό πνεύμα» (Carlos Lage, Σοσιαλιστικό Κόμμα). Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι η Ελληνική Προεδρία κατόρθωσε «με εξαιρετική ηγετική ικανότητα να κρατήσει το πηδάλιο σε μια πορεία που δεν ήταν κρουαζιέρα, αλλά Οδύσσεια» (Βαρώνος Crespo, Σοσιαλιστικό Κόμμα).
Πηγή: iefimerida

Read more...

Δημόσιο: "Ξαφνικός θάνατος" αλά ΕΡΤ. Ετοιμάζεται η λίστα με τις 11.000 απολύσεις για το 2014Φλέγον ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι εκ νέου, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου
Έτοιμο για τον  νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς στις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2014.
Παράλληλα, καλείται να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας ακόμη 12.500 υπαλλήλους έως τον Φεβρουάριο.
Για τις 12.500 διαθεσιμότητες, που επίσης έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πέρυσι, οι βασικές πηγές αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ (περί τους 8.500) και στους ΟΤΑ (περί τους 4 έως 5.000) με βάση την εθελοντική κινητικότητα.
Ταυτόχρονα στο προσκήνιο μπαίνει το πλάνο των υπολειπόμενων 11.000 απολύσεων. Στο στόχαστρο μπαίνουν 74 Οργανισμοί από όλο το Δημόσιο που απασχολούν 25.000 δημοσίους υπαλλήλους
Οι φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με "ξαφνικό θάνατο" αλά ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν, είτε θα υποστούν στοχευμένη μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού και οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ. διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.
"Θέσεις" αναμένεται να "καλυφθούν" και από όσους "διαθέσιμους" δεν βρουν θέση μέσω της κινητικότητας (μεγάλο τμήμα των σχολικών φυλάκων αναμένεται να είναι σε αυτή την κατηγορία).
Για παράδειγμα όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο εάν δεν βρουν μια νέα θέση ως τον ερχόμενο Μάρτιο μπορεί να ενταχθούν στο πρώτο κύμα των 3.000 απολύσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Υπενθυμίζεται και η εξαγγελία της κυβέρνησης για κλείσιμο των ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα κλείνουν και οι αρμοδιότητές τους θα πηγαίνουν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, κάτι που θα σημαίνει διαθεσιμότητα και απολύσεις των εργαζόμενων.
(Με πληροφορίες από ertopen, ΑΜΠΕ)

Read more...

Δεκάδες δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικάΆνω των 70 οι δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικά – εντοπίστηκαν 30 από το Βρετανικό Συμβούλιο
Περί τους 30 επιπλέον δημοτικούς αστυνομικούς έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με πλαστά πιστοποιητικά ξένων γλωσσών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα επιπλέον πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που ανεβάζουν τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών που έχουν προσληφθεί παράνομα σε άνω των 70 (δηλαδή περίπου στο 2% του συνόλου των 3.576 που εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας) αφορούν την αγγλική γλώσσα και προέρχονται από το Βρετανικό Συμβούλιο το οποίο, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αρχικά είχε αρνηθεί να δώσει τα σχετικά στοιχεία επικαλούμενο έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Yπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του ανακοίνωση το ΣΕΕΔ είχε κάνει λόγο για 42 δημοτικούς αστυνομικούς με πλαστά πτυχία ενώ ο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανεβάσει τον αριθμό σε 45.
Ο έλεγχος συνεχίζεται
Ωστόσο, μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν το Βρετανικό Συμβούλιο ενέδωσε και οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ που συνεχίζουν τον έλεγχο έβγαλαν λαβράκια.
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις (δηλαδή και προς τα υπόλοιπα Ινστιτούτα Ξένων Γλωσσών όπως  το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ιταλικό Ινστιτούτο αλλά και το Ινστιτούτο Θερβάντες που συνεχίζουν να αρνούνται) αν και υπολογίζεται ότι ο κύριος όγκος των πλαστών πιστοποιητικών αφορά την αγγλική γλώσσα.
Παράλληλα έλεγχος διεξάγεται και για τα πιστοποιητικά εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών (ECDL) καθώς και εκεί παρατηρούνται μικρότερες ή μεγαλύτερες παρατυπίες.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Read more...

"Τσεκουρώνουν" έως και 25% τις συντάξεις...


Θεμελιώδεις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων φέρνει το νέο έτος - Θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ταμείου - Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ έχει καταρτιστεί και απομένει μόνο η...
έγκριση από το υπουργείο Εργασίας

Νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων -με το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους- προωθείται στο μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ).

Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή. Ουσιαστικά θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο εισφορών και παροχών για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους (Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

Οι συντάξεις κάθε χρόνο θα αναπροσαρμόζονται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου.

Οι αλλαγές που έρχονται αλλά και οι διαρκείς μειώσεις των εισφορών, ειδικά λόγω της εκτίναξης της ανεργίας, κάνουν τους ειδικούς στα ασφαλιστικά να μιλούν για μεγάλες μειώσεις μέσα μάλιστα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μειώσεις που αναμένεται να φτάσουν και στο 25%.

Πλέον και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Οι ανατροπές έρχονται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ουσιαστικά, όσοι επικουρικοί φορείς χορηγούσαν υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης θα πρέπει να το μειώσουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι που θα ανοίξουν φέτος την πόρτα της εξόδου...
protothema.gr

Read more...

Σύλληψη για χρέη 3,7 εκ. ευρώ στο Δημόσιο...Συνελήφθη 45χρονος στην Αριδαία, για μη καταβολή χρεών ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο.
Ο...
συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Οι οφειλές του προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 3.728.054,24 ευρώ.

Read more...

Δίωξη για απιστία σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Κ.Κοντογεώργου...
Διώξεις για το αδίκημα της απιστίας άσκησε ο εισαγγελέας Καρπενησίου στον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία Κώστα Κοντογεώργο, καθώς και σχεδόν σε όλα τα μέλη του...
νομαρχιακού συμβουλίου την περίοδο 2002-2010.

Οι κατηγορίες προέκυψαν από την έρευνα της δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο η άλλοτε Νομαρχία παρείχε εγγύηση σε εταιρεία της για να πάρει δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μετά το τέλος των απολογιών, ανακριτής και εισαγγελέας στο Καρπενήσι αποφάσισαν να επιβάλουν σε 18 μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου -που υπηρέτησαν έως τις 31/12/2010- απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σε ένα μέλος του να αντικαταστήσουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με εγγυοδοσία 3.000 ευρώ, ενώ στον Κώστα Κοντογεώργο επέβαλαν την καταβολή εγγύησης 60.000 ευρώ.

Από τη σύνθεση του νομαρχιακού συμβουλίου όλων των πλευρών μόνο δύο δεν πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή, καθώς δεν μετείχαν σ' αυτή την απόφαση.

in.gr

Read more...

Ελεύθερος ο Π. Ευσταθίου...
Ελεύθερος αφέθηκε ο Π. Ευσταθίου, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της άποψης του εισαγγελέα.
 Στον...
83χρονο εκπρόσωπο της Atlas Elektronik στην Ελλάδα, επιβλήθηκε εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα...

Read more...

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 15 ευρώ το μήνα...
Με 12 έως 24 δόσεις ελάχιστου ύψους 15 ευρώ το μήνα μπορούν να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με...
την απόφαση, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλονται ηλεκτρονικά όπου αυτό υποστηρίζεται τεχνικά, ενώ η πρώτη δόση καταβάλλεται τρεις μέρες μετά την υποβολή της αίτησης.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές ληξιπρόθεσμων, έως την ημερομηνία της αίτησης, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών. Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και οι τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων καθώς και υπέρ του αλλοδαπού Δημοσίου στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μετά από επιλογή του φορολογούμενου:

α) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,

β) οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικών δηλώσεων φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας, καθώς και των περιοδικών δηλώσεων (ΦΠΑ) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης.

Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις ως άνω οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής.

Αίτηση υπαγωγής

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και στις περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που μπορούν να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Η ρύθμιση ισχύει με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία διενεργείται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή. Μόνη η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση δε συνεπάγεται την υπαγωγή του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης, εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Κάθε αποδεικτικό στοιχείο ή έγγραφο απαραίτητο για την υπαγωγή στη ρύθμιση προσκομίζεται ή αποστέλλεται στην αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής υπηρεσία ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εντός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, τα οποία αξιολογούνται ελευθέρως. Η αρμόδια για την έγκριση του προγράμματος ρύθμισης υπηρεσία μπορεί να ζητά περαιτέρω πληροφορίες, στοιχεία ή έγγραφα καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Καταβολή των δόσεων

Η καταβολή των δόσεων διενεργείται με ευθύνη του οφειλέτη στους φορείς είσπραξης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου, όπως αυτοί ορίζονται στις οικείες κατ' εξουσιοδότηση της κείμενης νομοθεσίας αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών ή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)» και αντιστοιχεί σε κάθε απόφαση ρύθμισης.

Αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία, ορίζεται ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ ή της Υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Στην περίπτωση συνολικής βασικής βεβαιωμένης οφειλής ανά οφειλέτη άνω του 1.500.000 ευρώ, αρμόδια ορίζεται η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε δεκαπέντε (15) ευρώ. Στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης είναι δυνατόν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και μέχρι 24 δόσεις κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Τι προβλέπει η εγκύκλιος Θεοχάρη Διορία 30 ημερών πριν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούςΔιορία 30 ημερών πριν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Διορία 30 ημερών θα δίνει πλέον στους φοροοφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξοφλούν τα χρέη τους και εάν δεν συμμορφώνονται θα ακολουθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προβλέπει πως σε περίπτωση μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών κοινοποιείται στον οφειλέτη ή στο συνυπόχρεο πρόσωπο, ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής – υπερημερίας για τις καθυστερούμενες οφειλές πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης, πλην της κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.
Σε περίπτωση μη καταβολής των καθυστερούμενων οφειλών ή μη υπαγωγής αυτών σε πρόγραμμα ρύθμισης εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής η φορολογική διοίκηση θα προβαίνει στη λήψη κάθε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης. 
Σε περίπτωση απώλειας προγράμματος ρύθμισης οφειλών, για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν θα απαιτείται κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής.
Στην ατομική ειδοποίησης θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία και τα στοιχεία του υπόχρεου, ο ΑΦΜ του υπόχρεου, εφόσον έχει εκδοθεί, η ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης καθώς και παραπομπές στους αντίστοιχους εκτελεστούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων σχετικών προθεσμιών ημερομηνιών καταβολής και αριθμού δόσεων, το είδος και το ποσό των οφειλόμενων φόρων, των τόκων, των προστίμων, και η φορολογική περίοδος ή περίοδοι ή οι φορολογικές υποθέσεις που αφορούν αυτά, με εξαίρεση αυτά για τα οποία ισχύει νόμιμη ή δικαστική αναστολή πληρωμής, η εντολή καταβολής των ποσών αυτών, ο τρόπος πληρωμής των ανωτέρω οφειλών, κ.α..
Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως στην ατομική ειδοποίηση θα ξεκαθαρίζεται πως οι τόκοι θα συνεχίζουν να υπολογίζονται μέχρι την τελική εξόφληση της οφειλής, αλλά και ότι εφόσον ο φορολογούμενος δεν προβεί σε εξόφληση εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης, η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβεί σε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των ποσών.
Θ.Κ.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Προειδοποιήσεις Μιχελάκη ΥΠΕΣ: Στον εισαγγελέα οι δήμαρχοι που μονιμοποιούν συμβασιούχους


ΥΠΕΣ: Στον εισαγγελέα οι δήμαρχοι που μονιμοποιούν συμβασιούχους
Ο Γ.Μιχελάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αυστηρή προειδοποίηση στους δημάρχους και στις νομικές υπηρεσίες των δήμων να μην συμβάλλουν στη μονιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων με δικαστικές αποφάσεις, απευθύνει με  εγκύκλιο που απέστειλε στις αποκεντρωμένες διοικήσειςτο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προειδοποιεί με παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που δημοτικές αρχές είτε στηρίζουν δικαστικά αιτήματα συμβασιούχων εργαζομένων για μονιμοποίησή τους είτε δεν εξαντλούν όλες τις ένδικες δυνατότητες ώστε να μην καταστεί εντέλει η μονιμοποίηση δυνατή.

Στην εγκύκλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση και κάνουν λόγο για πειθαρχικές ευθύνες αιρετών και ενδεχόμενη παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που αποδέχονται τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ψέγει τις δημοτικές αρχές, διότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες».

Επιπροσθέτως, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επικαλείται το γεγονός ότι οι κατατάξεις αυτές συνυπολογίζονται στην τήρηση της αναλογίας 1/5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις προσωπικού) στο Δημόσιο και ως εκ τούτου στερούνται οι φορείς τη δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού από τους διαθέσιμους επιτυχόντες σε διαδικασίες πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.

Επίσης υπογραμμίζει ότι «οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν καθήκον να προασπίζονται τα συμφέροντά τους μέχρις εξαντλήσεως των ενδίκων μέσων και βοηθημάτων και σε κάθε στάδιο των δικών αυτών».

Συνεπώς, τονίζει, στην περίπτωση που οι δήμοι δεν εξαντλούν τα ένδικα μέσα στις δικαστικές διαφορές, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα άρθρα περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών και θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αποκαλυπτική απάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο Κομισιόν: Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει μερικώς στις αγορές το 2015


Κομισιόν: Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει μερικώς στις αγορές το 2015

Αθήνα
«Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015» για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, αναφέρεται σε επίσημη απάντηση της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία ανάβει νέα φωτιά στην κυβέρνηση, που επανειλημμενως έχει μιλήσει για επιστροφή στις διεθνείς αγορές το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή τη δυνατότητα επιστροφής στις αγορές αμφισβητούν διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αλλά και ινστιτούτα.

Η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν, που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγής» είναι επίσημη και αφορά το ερωτημαλόγιο της εξεταστικής Επιτροπής, την οποία έχει συγκροτήσει το Ευρωκοινοβούλιο για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) εισήλθαν στα μνημόνια.

Στην 17σέλιδη λοιπόν απάντηση της Κομισιόν, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2013, και ως προς το ερώτημα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Επιπλέον, όπως προσθέτει το real.gr, στη σελίδα 14 της απάντησης της Κομισιόν γίνεται ξανά αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο».

Επίσης, προστίθεται: «Οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος. Η μακρά συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην αρνητική αντίδραση της αγοράς για τα λοιπά προγράμματα σε άλλες χώρες».

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Η συγκεκριμένη απάντηση της Κομισιόν φέρνει σε μάλλον δύσκολη θέση την κυβέρνηση που επικοινωνιακά έχει επενδύσει πολύ στο τέλος του μνημονίου το 2014 και στην επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στις 30 Δεκεμβρίου στο ελληνικό λαό:

«Χτίζουμε βήμα-βήμα σε στέρεες βάσεις. Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται ξανά μια φυσιολογική χώρα, το χρέος θα κηρυχθεί βιώσιμο, χωρίς ανάγκη μνημονίων και χωρίς ανάγκη δανεισμού» είπε.

Επιστροφή στις αγορές στο β' εξάμηνο του 2014 είχε προαναγγείλει παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό και τους στόχους της κυβέρνησης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

«Σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014», είχε πει ο κ. Σταϊκούρας.

Ο μόνος που -μάλλον καθόλου τυχαία με βάση τα όσα αποκαλύπτονται- κρατά χαμηλότερους τόνους και προχωρά σε πιο προσεκτικές δηλώσεις είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που αρκέστηκε να μιλήσει για «μεγάλο στοίχημα» και θετικές προσδοκίες.

«Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό λίγο πριν την εκπνοή του 2013.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Να δείξουμε ψυχραιμία, με ανθρώπους που βρίσκονται ενα βήμα πριν το θάνατο...
 ΒΙΝΤΕΟ… 
Κατά τη έξοδο του απ' τα δικαστήρια, ο συνήγορος του Π. Ευσταθίου, Μ. Δημητρακόπουλος, μίλησε στους δημοσιογράφους για...
την διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, για την προφυλάκιση του πελάτη του.
Και τόνισε, πως, περιμένει απο την Δικαιοσύνη να ακολουθήσει τη ρήση του Αριστοτέλη, οτι "χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση, οταν αντιμετωπίζει ανθρώπους που βρίσκονται ενα βημα πριν το θάνατο".
Δειτε το βίντεο:Read more...

Η στιγμή της μεταφοράς...

Δειτε το ΒΙΝΤΕΟ...
Ο Παναγιώτης Ευσταθίου σε καροτσάκι και φρουρούμενος, οδεύει προς το ασθενοφόρο που θα τον μεταφέρει στον "Ερυθρό Σταυρό".
Οπως ...
φαίνεται στη φωτογραφία , φοράει ενα μαύρο ξεβαμμένο τζιν, και έχει τα χέρια σταυρωμένα πάνω στο μαύρο παλτό του, σα να δείχνει πως  κρυώνει, ενώ το κεφάλι του, το κρατά σκυφτό, μέσα στις σκέψεις - που σίγουρα θα' ναι πολλές.
 Δείτε το βίντεο:

Read more...

Tι είπε στους γιατρούς, ο Ευσταθίου...
Σε εξονυχιστικές εξετάσεις υποβάλλουν τον Π. Ευσταθίου οι γιατροί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Οπως τους είπε, ένιωσε...
προκάρδιο άλγος, από την πολύωρη ανάκριση και σύμφωνα με την αποφαση των ιατρών, θα παραμείνει  στο νοσοκομείο για νοσηλεία …

Read more...