Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Αποκαλυπτική απάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο Κομισιόν: Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει μερικώς στις αγορές το 2015


Κομισιόν: Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει μερικώς στις αγορές το 2015

Αθήνα
«Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015» για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, αναφέρεται σε επίσημη απάντηση της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία ανάβει νέα φωτιά στην κυβέρνηση, που επανειλημμενως έχει μιλήσει για επιστροφή στις διεθνείς αγορές το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή τη δυνατότητα επιστροφής στις αγορές αμφισβητούν διεθνείς επενδυτικές εταιρείες αλλά και ινστιτούτα.

Η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν, που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγής» είναι επίσημη και αφορά το ερωτημαλόγιο της εξεταστικής Επιτροπής, την οποία έχει συγκροτήσει το Ευρωκοινοβούλιο για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) εισήλθαν στα μνημόνια.

Στην 17σέλιδη λοιπόν απάντηση της Κομισιόν, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2013, και ως προς το ερώτημα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Επιπλέον, όπως προσθέτει το real.gr, στη σελίδα 14 της απάντησης της Κομισιόν γίνεται ξανά αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο».

Επίσης, προστίθεται: «Οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος. Η μακρά συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην αρνητική αντίδραση της αγοράς για τα λοιπά προγράμματα σε άλλες χώρες».

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Η συγκεκριμένη απάντηση της Κομισιόν φέρνει σε μάλλον δύσκολη θέση την κυβέρνηση που επικοινωνιακά έχει επενδύσει πολύ στο τέλος του μνημονίου το 2014 και στην επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στις 30 Δεκεμβρίου στο ελληνικό λαό:

«Χτίζουμε βήμα-βήμα σε στέρεες βάσεις. Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται ξανά μια φυσιολογική χώρα, το χρέος θα κηρυχθεί βιώσιμο, χωρίς ανάγκη μνημονίων και χωρίς ανάγκη δανεισμού» είπε.

Επιστροφή στις αγορές στο β' εξάμηνο του 2014 είχε προαναγγείλει παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό και τους στόχους της κυβέρνησης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

«Σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014», είχε πει ο κ. Σταϊκούρας.

Ο μόνος που -μάλλον καθόλου τυχαία με βάση τα όσα αποκαλύπτονται- κρατά χαμηλότερους τόνους και προχωρά σε πιο προσεκτικές δηλώσεις είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που αρκέστηκε να μιλήσει για «μεγάλο στοίχημα» και θετικές προσδοκίες.

«Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό λίγο πριν την εκπνοή του 2013.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: