Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Μια πόλη... ένα αφεντικό! Ρεάλ και Ατλέτικο (21:45) στον τελικό του Champions League


Ρεάλ και Ατλέτικο (21:45) στον τελικό του Champions LeagueΡώμη
Μια πόλη χωρισμένη στα δύο και το βαρύτιμο τρόπαιο να περιμένει τον υπερήφανο κάτοχό του. Θα είναι για ενδέκατη φορά στολισμένο με τη λευκή κορδέλα τής Ρεάλ Μαδρίτης ή θα προσθέσει και μια κόκκινη απόχρωση, προς τιμήν της Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε; Η απάντηση θα δοθεί το βράδυ του Σαββάτου (21:45, ΕΡΤ), όπου οι δύο μεγάλες ομάδες της ισπανικής πρωτεύουσας τίθενται αντιμέτωπες στον τελικό του Champions League, στο «Τζουζέπε Μεάτσα» του Μιλάνου. Στα 1.500 χιλιόμετρα η απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις και το πιο εμβληματικό γήπεδο της Ιταλίας θα είναι κατάμεστο από 80.000 κόσμο.

Η Μαδρίτη συνεχίζει να είναι η μοναδική πόλη που «έβγαλε»... εμφύλιο σε τελικό Champions League. Ακριβώς πριν από δύο χρόνια στη Λισαβόνα, η Ατλέτικο έφτασε δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση του δικού της έπους (είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα Ισπανίας), αλλά ο αρχηγός της Ρεάλ, Σέρχιο Ράμος, ισοφάρισε 1-1 στην εκπνοή και έστειλε το ματς στην παράταση, όπου η «βασίλισσα» κυριάρχησε ολοκληρωτικά (4-1) και κατέκτησε το «decima», τον δέκατο τίτλο της.

Τα τελευταία χρόνια οι «ροχιμπλάνκος» βασανίζουν... συστηματικά τη Ρεάλ στην Primera Division. Είναι η ομάδα που, για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν, ενώ στις αντίστοιχες φάσεις οι «μερένγκες» πέρασαν τα πολύ πιο... χαμηλά εμπόδια της Βόλφσμπουργκ και της Μάντσεστερ Σίτι.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ατλέτικο θα ήταν το φαβορί, ωστόσο, καλείται να υπερκαλύψει μια τελευταία διαφορά που τη χωρίζει από τη μεγάλη αντίπαλό της: την παράδοση σε τελικούς Champions League, όπου στους «εμφυλίους» επικρατεί πάντα η πιο «μεγάλη» ομάδα. Η Ρεάλ νίκησε άνετα τη Βαλένθια το 2000 και πολύ πιο δύσκολα την Ατλέτικο το 2014, η Μπάγερν την Ντόρτμουντ το 2013, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Τσέλσι το 2008...

Απο την άλλη πλευρά, βέβαια, η Ατλέτικο είναι κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ 2010 και 2012 και φιναλίστ του Champions League 2014, άρα η συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν είναι... ταξίδι στο άγνωστο. Η φανέλα της έχει αποκτήσει ειδικό βάρος, το οποίο την τελευταία τριετία έχει διπλασιαστεί. Το 2014 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, ενώ φέτος το διεκδίκησε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική.

Το βράδυ του Σαββάτου, κάποιοι θα γίνουν ήρωες, ενώ κάποιοι δεν θα έχουν καν την ευκαιρία. Όπως ο Ραφαέλ Βαράν που τραυματίστηκε σοβαρά και θα χάσει τον τελικό, αλλά και το επερχόμενο EURO στην πατρίδα του, τη Γαλλία. Σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις αποχώρησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με πρόβλημα, ακολούθησε... πανικός σε όλον τον πλανήτη, αλλά ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων καθησύχασε τους πάντες ότι θα είναι "Ο.Κ." το Σάββατο.

Έτσι, το όνομά του δεν θα προστεθεί δίπλα στους μεγάλους απόντες των τελικών, όπως ο Φράνκο Μπαρέζι και ο Αλεσάντρο Κοστακούρτα με τη Μίλαν το 1994, ο Ρόι Κιν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999, ο Πάβελ Νέντβεντ με τη Γιουβέντους το 2003, ο Φρανκ Ριμπερί με τη Μπάγερν το 2010, ο Τζον Τέρι με την Τσέλσι το 2012. Για άλλους (Νέντβεντ, Κιν, μάλλον και για τον Τζον Τέρι) αποδείχθηκε πως χάθηκε η ευκαιρία μιας ζωής. Ο Σκόουλς κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο με τη Γιουνάιτεντ το 2008, ενώ οι δύο Ιταλοί είναι... χορτασμένοι (4 Τσάμπιονς Λιγκ ο Κοστακούρτα, 2 ο Μπαρέζι) και ο Ριμπερί ήταν MVP στον θρίαμβο της Μπάγερν το 2013.

Ένα είναι το σίγουρο. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μια πλατεία της Μαδρίτης θα είναι σημαιοστολισμένη και το πάρτι θα κρατήσει μέχρι το πρωί. Θα είναι η Θιμπέλες, παραδοσιακός τόπος εορτασμού της Ρεάλ ή το άγαλμα του Ποσειδώνα θα φορέσει ξανά ερυθρόλευκο κασκόλ στην πλατεία Κάνοβας δελ Καστίγιο, όπως γίνεται μετά από κάθε θρίαμβο της Ατλέτικο;

ΟΙ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ
Γεννήθηκε στη Μασσαλία στις 23 Ιουνίου 1972, γιος Αλγερινών μεταναστών. Ξεκίνησε από τις Κάννες, έγινε γνωστός στην Μπορντό και μεγαλούργησε στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πρωταθλητής κόσμου (1998) και Ευρώπης (2000) με την Εθνική Γαλλίας, θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Η φήμη του δεν αμαυρώθηκε ούτε στο ελάχιστο από την... αξέχαστη κεφαλιά στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Μουντιάλ 2006, όπου αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στην παράταση και η ομάδα του ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία.

Γνωρίστηκε με τη σύζυγό του, Βερονίκ, σε ηλικία 17 ετών. Απέκτησαν τέσσερις γιους, που όλοι αγωνίζονται στις ακαδημίες της Ρεάλ! Εκεί βρισκόταν και ο πατέρας τους (στην K20), πριν κληθεί να αντικαταστήσει τον Ράφα Μπενίτεθ στις 4 Ιανουαρίου 2016. Πρόλαβε ήδη να καταγράψει ένα ρεκόρ στη «βασίλισσα», καθώς είναι ο προπονητής με την καλύτερη συγκομιδή στους πρώτους 20 αγώνες πρωταθλήματος: 17 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα.




ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΙΜΕΟΝΕ
Γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1970 στο Μπουένος Αϊρες. Έπαιξε για πρώτη φορά στην εθνική Αργεντινής σε ηλικία 18 ετών και αποχώρησε ως ρέκορντμαν συμμετοχών (106). Ως ποδοσφαιριστής, πανηγύρισε το τελευταίο πρωτάθλημα της Ατλέτικο Μαδρίτης, το οποίο συνδυάστηκε με νταμπλ τη σεζόν 1995-96, πριν επιστρέψει στους «ροχιμπλάνκος», για να τους οδηγήσει ξανά στην κορυφή της Πριμέρα το 2014. Η επιτυχία του στον σύλλογο της Μαδρίτης είναι ανεπανάληπτη, καθώς ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011 και λίγους μήνες αργότερα πανηγύρισε την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Αλλά και νωρίτερα, είχε δώσει δείγματα γραφής της αξίας του, καθώς το 2006, στην πρώτη πλήρη σεζόν του στην Εστουντιάντες, κατέκτησε το πρωτάθλημα της Απερτούρα και στη συνέχεια επανέλαβε αντίστοιχη επιτυχία το 2008 (Κλαουζούρα) με τη Ρίβερ Πλέιτ.

Ο «ΑΡΧΟΝΤΑΣ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ - ΜΑΡΚ ΚΛΑΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Διαιτητής θα είναι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος Άγγλος διαιτητής των τελευταίων ετών. Γεννηθείς το 1975 στο Ντέραμ, έγινε βοηθός από τα 18, μπήκε στους εθνικούς πίνακες στα 25 και το 2000 «σφύριξε» σε αγώνες της Football League. Το 2004 πήρε προαγωγή στην Premier League, δύο χρόνια αργότερα έγινε διεθνής και το καλοκαίρι του 2012 διεύθυνε τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (Βραζιλία-Μεξικό 1-2). Με πολύ καλές διαιτησίες τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κλάτενμπεργκ διεύθυνε το περασμένο Σάββατο τον τελικό κυπέλλου Αγγλίας Μάντσεστερ Γ.-Κρίσταλ Πάλας (1-0), στην αναμφισβήτητα καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Η διαιτητική ομάδα του τελικού:
Διαιτητής: Μάρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)
Βοηθοί: Σάιμον Μπεκ και Τζέικ Κόλιν (Αγγλία)
Επιπρόσθετοι: Άντονι Τέιλορ και Αντρέ Μάρινερ (Αγγλία)
Τέταρτος: Βίκτορ Κάσαϊ (Ουγγαρία)
Αναπληρωματικός: Στιούαρτ Μπερτ (Αγγλία)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ομόνοια και ειρήνευση» Μήνυμα ενότητας έστειλε από τις Καρυές ο πατριάρχης Μόσχας


Μήνυμα ενότητας έστειλε από τις Καρυές ο πατριάρχης Μόσχας
Ο Πατριάρχης εξέφρασε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ 
8 φωτογραφίες
Ουρανούπολη
Το μήνυμα ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε χρειάζεται να επικρατήσει το πνεύμα της ομόνοιας και της ειρήνευσης έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, κατά την αντιφώνησή του στην επίσημη και πανηγυρική δοξολογία που έγινε προς τιμήν του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους και είπε ότι ως εκπρόσωπος του σύγχρονου ρωσικού μοναχισμού ήρθε να υποβάλει τα σέβη του στον αγιορείτικο μοναχισμό. Παράλληλα, μίλησε για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσική Εκκλησία στο Άγιον Όρος, γεγονός που αποτυπώνεται και με τις επισκέψεις Ρώσων πολιτών στη μοναστική πολιτεία του Άθω.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμπλήρωση χιλίων χρόνων από την έναρξη της παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος που γιορτάζεται φέτος και για αυτό το λόγο γίνεται και η προσκυνηματική επίσκεψη του Πατριάρχη.

Στην προσφώνησή του, ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Παύλος, από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αγίου Όρους, στους αγώνες του για την Ορθοδοξία, τις περιόδους άνθησης αλλά και κρίσης που πέρασε. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και ευχήθηκε για το ρωσικό λαό και τη ρωσική εκκλησία.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο πολιτικός διοικητικής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο μητροπολίτης Μιλήτου, Απόστολος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέλη της Ιεράς Κοινότητας και μοναχοί από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου του έγινε η παραδοσιακή αγειορείτικη φιλοξενία και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), όπου και θα καταλύσει.

Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος είναι ο γέροντας Ιερεμίας, ηλικίας 102 ετών, ο γηραιότερος μοναχός του Αγίου Όρους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τι προβλέπει το πόρισμα Λιάκου Οι προτάσεις για το νέο τοπίο στην εκπαίδευση


Το πόρισμα της επιτροπής του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου τέθηκε επί τάπητος την καταληκτική συνάντηση της επιτροπής, παρουσία του υπουργού Παιδείας - Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου.
paideia
Το πόρισμα, που αφορά σε όλες τις βαθμίδες και πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος, θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να προωθηθούν νομοθετικά όσες μεταρρυθμίσεις «περάσουν τις εξετάσεις».
Ο Νίκος Φίλης, χαιρετώντας την συνάντηση, χαρακτήρισε ουσιαστικό τον διάλογο και δημιουργικό το πόρισμα - απόσταγμα των εργασιών της Επιτροπής. «Παραδίδετε σήμερα ένα κείμενο διαλόγου το οποίο θα αξιοποιηθεί, βήμα - βήμα αναλόγως και των εξελίξεων στη χώρα μας», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Διότι το momentum, πέρα από το θέμα του διαλόγου που ολοκληρώνεται σήμερα, σφραγίζεται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία ανοίγει ένα μεγάλο δρόμο δυνατοτήτων, ώστε από τα βάραθρα της λιτότητας και της κρίσης σταδιακά να βγούμε στο ξέφωτο της ανάπτυξης [...]. Η μεταρρύθμιση λοιπόν θα μπορέσει να προχωρήσει αναλόγως και των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων».
Μιλώντας για το πόρισμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος, υπογράμμισε την ανάγκη υποστήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης ως «αντίδοτο» στις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις και τις κοινωνικές ανισότητες, με έμφαση στον «επινοητικό ρόλο» της εκπαίδευσης, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν «να μετατραπούν οι εκπαιδευτικές κοινότητες σε αυτόνομες παραγωγικές κοινότητες».
Ειδικότερα, η φιλοσοφία της "επινοητικής εκπαίδευσης", που διατρέχει το πόρισμα χαρακτηρίζεται από την "αυτονομία και ενδυνάμωση του σχολείου", από ένα νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα δίνει υπόσταση στη θέληση του υποψηφίου και "δύναμη στο νέο Λύκειο", αλλά και το Πανεπιστήμιο.
"Ο επινοητικός ρόλος της εκπαίδευσης θα βασιστεί όχι μόνο στην ψηφιακή στροφή και στην εισαγωγή της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά στη μετάβαση στη λογική τους, γιατί σ’ αυτά τα πεδία δημιουργούνται οι σύγχρονες καινοτομικές πρακτικές", πρόσθεσε ο Αντώνης Λιάκος.
Πιο συγκεκριμένα, στο "πόρισμα Λιάκου", σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συμπεριλαμβάνονται οι εξής προτάσεις:
Για το δημοτικό, προτείνεται η καθιέρωση ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού με παράλληλη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες.
Όσον αφορά στο γυμνάσιο, προτείνεται η κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων και του μήνα εξετάσεων, ο οποίος σχεδιάζεται να αφορά εργασίες που θα γίνονται από τους μαθητές, κυρίως με συνεργασίες, οι οποίες θα βαθμολογούνται ως εναλλακτικός τρόπος εξέτασης. Οι εξετάσεις θα μπορούν να διεξάγονται κατά τη διάρκεια του έτους.
Για δημοτικό και γυμνάσιο προτείνονται αλλαγές στην ύλη και ειδικότερα, μείωση του συνόλου της κατά 20 - 30%. Επιπλέον, γίνεται και αναφορά σε αλλαγή των ενοτήτων που αφορούν τη διδακτέα ύλη, ώστε να υπάρχει μία εσωτερική συνοχή (ειδικά στα μαθήματα της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και της Γεωγραφίας).
Ακόμη, δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για την ανανέωση προγραμμάτων και βιβλίων, κάτι στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο κ. Φίλης. Όσον αφορά τα ωρολόγια προγράμματα, μία από τις προτάσεις είναι να δημιουργηθούν ωρολόγιες ενότητες, αντί του κατακερματισμού των διδακτικών ωρών που ισχύει σήμερα.
Επίσης, προτείνεται η περιγραφική αξιολόγηση του μαθητή μέχρι και το Γυμνάσιο και αντικατάσταση ωρών μαθήματος με ώρες για προγράμματα και σχολικές δραστηριότητες. Μία ακόμη πρόταση, αφορά στην ενοποίηση των κατευθύνσεων των μαθημάτων, με τον καθορισμό κατευθύνσεων με θεματικές
α) Γλώσσες και Πολιτισμός,
β) Μαθηματικά,
γ) Τέχνες,
δ) Εισαγωγή στην κουλτούρα των Φυσικών,
ε) των Κοινωνικών Επιστημών).
Εξάλλου, στο πόρισμα υπάρχουν και προτάσεις για την αλλαγή της οργάνωσης και λειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τετραετές γυμνάσιο και διετές λύκειο (η σημερινή Α΄ Λυκείου θα προσαρτηθεί στο Γυμνάσιο, ως Δ΄ τάξη). Με βάση το νέο αυτό σύστημα που προτείνεται, θα υπάρξουν αλλαγές και στα μαθήματα που θα διδάσκονται οι μαθητές.
Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως κατεύθυνσης θα διδάσκονται τη Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Αγγλικά. Οι υπόλοιπες διδακτικές ώρες θα καλύπτονται από τέσσερις Ομάδες Μαθημάτων Επιλογής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να καταρτίσουν το ατομικό τους πρόγραμμα είτε επιλέγοντας ένα μάθημα από κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες (+ τα 2 κοινά υποχρεωτικά), είτε επιλέγοντας ένα μάθημα από 3 από τις 4 ομάδες, συν ένα δεύτερο από την ομάδα της ειδικότητας που προτιμούν (+ τα 2 κοινά υποχρεωτικά).
Οι ομάδες που προτείνονται έχουν ως εξής:
1η ομάδα: Μαθηματικά - Πληροφορική: Μαθηματικά υψηλού επιπέδου, μαθηματικά βασικού επιπέδου, εφαρμοσμένες μαθηματικές μέθοδοι, πληροφορική και προγραμματισμός βασικού επιπέδου, πληροφορική και προγραμματισμός υψηλού επιπέδου, λογική.
2η ομάδα: Φυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες: Φυσική, χημεία, βιολογία, περιβαλλοντική επιστήμη, φυσική ιστορία.
3η ομάδα: Ανθρωπιστικές επιστήμες: Αρχαία ελληνικά και λατινικά, ιστορία, ιστορική θεωρία και μεθοδολογία, φιλοσοφία και ηθική, οικονομικά, ανθρωπογεωγραφία, πολιτική οικονομία.
4η ομάδα: Τέχνη και πολιτισμός: Σχέδιο, ιστορία τέχνης, κινηματογράφος, μουσική, δεύτερη ξένη γλώσσα, μουσικολογία, φωτογραφία.
Για το μάθημα των αγγλικών, προτείνεται να παρέχεται ένα γλωσσικό επίπεδο Β2 στη Α΄ τάξη του νέου λυκείου (την σημερινή Β΄ λυκείου) και να καταλήγει σε ένα επίπεδο Γ1 στη Β΄ τάξη του νέου λυκείου.
Για τις αλλαγές που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το "πόρισμα Λιάκου" προτείνει την εισαγωγή της δυνατότητας στα ΑΕΙ της μετακίνησης των φοιτητών από ένα αντικείμενο σπουδών στο άλλο, αλλά και την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΤΕΙ, τα οποία θα τεθούν υπό αξιολόγηση, με χρονοδιάγραμμα τριών χρόνων.
Μια ομάδα ΤΕΙ θα έχει άμεσα το δικαίωμα να οργανώσει σπουδές 3ου κύκλου και είτε να ενταχθεί σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα ή να αποτελέσει ένα αυτοτελές τμήμα ενός Πανεπιστημίου.
Τα τμήματα που λόγω του επιστημονικού αντικειμένου τους αντιστοιχούν σε τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης, προτείνεται να αναπροσαρμόσουν τον ρόλο τους, εντασσόμενα στο γεωγραφικά πλησιέστερο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο μιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα πρέπει να ιδρυθεί σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Τέλος, θα υπάρξουν και τμήματα που θα παραμείνουν στα πλαίσια των «κλασσικών» ΤΕΙ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν Τσίπρας και Πούτιν...


Σειρά συμφωνιών διμερούς συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι...
συμφωνίες που υπογράφηκαν:

Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
Επίσης υπογράφονται συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:

Enterprise Greece – Invest in Russia
ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας...

Read more...

Το «χρυσό» αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν...


Μέχρι και γυμναστήριο διαθέτει...

Δείτε τις φωτογραφίες...

Με ένα μικρό παλάτι θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει το προεδρικό αεροσκάφος της Ρωσίας, με το οποίο έφτασε πριν από μερικές ώρες στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις...
φωτογραφίες, που έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό από το υπερπολυτελές αεροσκάφος του ρώσου προέδρου, διακρίνονται πολλές λεπτομέρειες από χρυσό.

Στα μπάνια, στις ταμπακέρες, στις καρέκλες και όχι μόνο.



Μέχρι και γυμναστήριο διαθέτει για να περνάει την ώρα του στα μακρινά ταξίδια ο ρώσος πρόεδρος...

Read more...

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν...


Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας  Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν...
ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες της 4ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Με φόντο τα εγκαίνια κατασκευής του Δια-αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), που πραγματοποιηθήκαν πριν από 10 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, οι συμπρόεδροι της επιτροπής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο Αζέρος υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίεφ, εξέφρασαν τη βούληση των χωρών τους για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας πέρα από την ενέργεια.
«Είναι εύλογο ότι αιχμή του δόρατος αποτελούν οι σχέσεις μας στον χώρο της ενέργειας, αλλά υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων σε ένα μεγάλο σύνολο τομέων, από τον τουρισμό, τα φάρμακα, την υγεία και ένα άλλο σύνολο που έχει αποτυπωθεί στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Δ. Μάρδας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των εργασιών. 

Προσέθεσε «πως απομένει η υλοποίηση αυτών των στόχων, και με τη λήξη αυτής της διαπραγμάτευσης αύριο θα είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο εκκίνησης».

Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίεφ, από τη μεριά του, έκανε λόγο για στρατηγική εταιρική σχέση και μίλησε για τους δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς, τις δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων και τις ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας. «Να συσφιχθούν οι σχέσεις μας, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά να έρθουν πιο κοντά τα έθνη μας. Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλίεφ και σημείωσε ότι «οι δεσμοί του Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα δεν περιορίζονται μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά σε όλες τις σφαίρες της οικονομίας».

Αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, επισήμανε πως περιγράφει ευκαιρίες και μεγάλες δυνατότητες στην οικονομία και στην ανάπτυξη βιομηχανικών κλάδων, και τόνισε πως είναι το πρώτο βήμα.

Τέλος, δίνοντας ένα στίγμα των προτεραιοτήτων της αζέρικης κυβέρνησης, ο κ. Αλίεφ ανέφερε πως «θέλουμε να αναπτύξουμε τη μη-πετρελαϊκή οικονομία». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλες ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του, και ειδικότερα στους τομείς της βιομηχανίας, στην κατασκευή φαρμακευτικών υλικών, στον τουρισμό και στον πολιτισμό...

Read more...

Ο Ρώσος πρόεδρος στην Αθήνα Βλ. Πούτιν: Να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα


Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
putin paulopoulos
Από το αεροδρόμιο μετέβη κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Θερμή υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο 
Στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη Ρωσία μεγάλη και φίλη χώρα ενώ παρατήρησε, πως ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του στην Αθήνα επιστέγασμα και κορύφωση της διαχρονικής φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Βλ. Πούτιν: Διανύουμε δύσκολους καιρούς
«Διανύουμε δύσκολους καιρούς και για την οικονομία και για την ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και να ψάξουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αυτήν την ευκαιρία στην Ελλάδα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις, είναι πολύ σημαντικό για εμάς που στηρίζετε την επίσκεψή μας στο Άγιο Όρος», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος.
«Κατά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης» επισήμανε ο κ. Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.
Μαραθώνια η συνάντηση με Τσίπρα
Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για 30 λεπτά.
tsipras putin
Αλ. Τσίπρας: Σε υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας 
«Καλωσορίζουμε τον πρόεδρο Πούτιν. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο στο Μαξίμου. «Θέλω να επαναλάβω γι άλλη μία φορά ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός, αισθήματα που μας επιβάλλουν να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.
Πούτιν σε Τσίπρα:  Να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα
Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση και επισήμανε ότι συνεχίζουν τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας.
Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Πρόσθεσε ότι «βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες», για να υπογραμμίσει: «Αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές». «Και βεβαίως», σημείωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, «πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα».
Αναφερόμενος ειδικότερα, είπε ότι «δεν είναι μόνο ενέργεια, είναι και υψηλές τεχνολογίες και υποδομές, αμοιβαίες επενδύσεις», τα οποία «ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα».
Ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο προς το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς επίσης και της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα σκαλιά της εισόδου του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και τον καλωσόρισε θερμά, για να κατευθυνθούν εν συνεχεία στο πρωθυπουργικό Γραφείο και να ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Στη συνέχεια οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...